Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-05-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5.5.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει για αύριο σειρά συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους έχει καλέσει για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Οι διαδοχικές συναντήσεις θα αρχίσουν στις 10.30 το πρωί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

* Αύριο το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην καλούμενη "Ωρα του Πρωθυπουργού" και θα απαντήσει σε δύο ερωτήσεις που αφορούν την Οικονομική και Νομισματική Ενωση και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Πρόκειται για ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βρεττού και του Προέδρου του Συνασπισμού κ. Κωνσταντόπουλου για το ίδιο θέμα.

* Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο θέματα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την ίδρυση -το δεύτερο θέμα- του ενιαίου φορέα ελέγχου τροφίμων. Είναι μια προσπάθεια η οποία τελεσφορεί. Πάρα πολλά χρόνια συζητείται στην Ελλάδα η ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου φορέα που θα ελέγχει την ποιότητα των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουν οι πολίτες στην Ελλάδα. Ο φορέας αυτός θα έχει δικτύωση πανελλαδική. Πιστεύουμε ότι σε μια χώρα, στα πρόθυρα του 21ου αιώνα, είναι αναγκαία η σύσταση ενός τέτοιου οργανισμού. Προχωρούμε, λοιπόν, επιτέλους στη δημιουργία αυτού του νέου φορέα.

Γι' αυτά όλα, όμως, θα μιλήσουμε με λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα σήμερα στον "ΕCONOMIST" που φαίνεται ότι είναι πληρωμένο, χρηματοδοτούμενο, από τρεις οργανισμούς, δύο εκ των οποίων είναι κρατικοί, το οποίο αναφέρει: Πρώτον, ότι αναζητείται "στρατηγικός επενδυτής" για την Ολυμπιακή Αεροπορία και δεύτερον, ότι είναι πιθανό η χώρα να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου η Κυβέρνηση να ανανεώσει την εντολή που έχει λάβει για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Και μία δεύτερη ερώτηση, που αφορά την Ιονική Τράπεζα: Αν πρόκειται να ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη η πώλησή της.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, δεν έχει προκύψει τίποτα καινούργιο. Εχω απαντήσει ότι είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Σε λίγο χρόνο θα ανακοινώσουμε την τελική απόφασή μας. Οσον αφορά το πρώτο θέμα, πράγματι στο περιοδικό αυτό υπάρχει μία τετρασέλιδη αναφορά σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Υπάρχουν καταχωρήσεις και κρατικών οργανισμών, αλλά και ιδιωτικών φορέων. Υπάρχει και ένα κείμενο το οποίο υπογράφει ο καθηγητής κ. Ευρυβιάδης, κείμενο το οποίο απηχεί τις προσωπικές του απόψεις. Αυτό άλλωστε αναφέρεται. Ολα αυτά στα οποία αναφερθήκατε και αφορούν είτε το θέμα πρόωρων εκλογών είτε το θέμα αναζήτησης από την Ολυμπιακή "στρατηγικού επενδυτή" είναι τμήματα του άρθρου που έχει γράψει ο κ. καθηγητής και απηχούν τις δικές του απόψεις. Το κείμενο αυτό δεν έχει περάσει από κάποια διαδικασία ελέγχου, ώστε η δημοσίευσή του να πιστοποιεί τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ούτε βεβαίως σε οποιοδήποτε κείμενο δημοσιεύεται, όπου αναπτύσσουν ελεύθερα τις απόψεις τους οι συγγραφείς των κειμένων, των άρθρων αυτών, θα πρέπει εμείς να θεωρούμε πως καθρεπτίζεται η πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά θεωρείτε σκόπιμο να χρηματοδοτείται από ελληνικούς οργανισμούς η δημοσίευση, στο εξωτερικό, ενός τέτοιου άρθρου, το οποίο στην ουσία διαψεύδει τις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός; Υπάρχει θέμα ελευθερίας της έκφρασης, αλλά υπάρχει κι ένα θέμα: χρηματοδοτεί ποιος και ποιος διαψεύδει ποιόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι κρατικοί οργανισμοί, όπως και οι ιδιωτικοί φορείς φαντάζομαι, θεώρησαν χρήσιμο να προβούν σ' αυτές τις διαφημιστικές καταχωρήσεις για να προβάλουν τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες τους. Από κει και πέρα, το κείμενο του άρθρου το οποίο υπογράφει συγκεκριμένος καθηγητής δεν είναι δυνατό να συνδέεται με τις θέσεις της Κυβέρνησης. Ούτε βεβαίως πρέπει να αποκλείσουμε τη δυνατότητα σε δημόσιους οργανισμούς να προβάλλονται σε έγκυρα έντυπα, όπως είναι και το συγκεκριμένο, μόνο και μόνο επειδή στα έντυπα αυτά υπάρχουν και άρθρα των οποίων το περιεχόμενο δεν είναι ανάλογο των πολιτικών που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Νομίζω ότι οι ίδιοι οι οργανισμοί κάνουν τις επιλογές τους με γνώμονα το συμφέρον των οργανισμών. Βεβαίως, μπορείτε να τους κρίνετε γι' αυτό, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι δεν πρέπει η Κυβέρνηση να χρεώνεται όποιες απόψεις διατυπώνονται σε τέτοιου είδους κείμενα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μία διευκρίνιση θα ήθελα απλώς: Δηλαδή, ο κ. καθηγητής πλήρωσε για να δημοσιευτεί το άρθρο του;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν πρέπει να πληρώσει κάποιος για να δημοσιευτεί το άρθρο του. Γνωρίζω ότι οι κρατικοί οργανισμοί κατέβαλαν, προφανώς, κάποιο χρηματικό ποσό, προκειμένου να καταχωρηθούν οι διαφημιστικές προβολές των συγκεκριμένων οργανισμών.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, μπορεί ένα κρατικός οργανισμός να βγαίνει να διαφημίζει τη θέση του και να ψάχνει "στρατηγικό επενδυτή" ενώ η Κυβέρνηση λέει όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν καταλάβατε τι απάντησα. Δεν το λέει αυτό ο κρατικός οργανισμός. Ολα αυτά αναφέρονται σε κείμενο άρθρου το οποίο έχει υπογράψει ο κ. Ευρυβιάδης και δεν έχει καμία σχέση το κείμενο αυτό με τη διαφημιστική προβολή των συγκεκριμένων οργανισμών. Δεν είναι, δηλαδή, η συγκεκριμένη αυτή αναφορά στο κείμενο της διαφημιστικής προβολής. Υπάρχει διαφημιστική καταχώρηση, υπάρχει και ένα άρθρο στο οποίο αναφέρονται διάφορες τέτοιες απόψεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μας πείτε ότι οι κρατικοί οργανισμοί δεν γνώριζαν ότι υπήρχε αυτό το άρθρο και έδωσαν καταχώρηση; ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο θα πληροφορηθείτε από τους ίδιους τους οργανισμούς. Δεν γνωρίζω τι γνωρίζουν, κάθε φορά, οι διοικητές των οργανισμών. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι διοικητές των οργανισμών πολλές φορές δέχονται το αίτημα από έντυπα να προβάλουν τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς τους. Αποφασίζουν με γνώμονα τα κριτήρια τα οποία εκείνοι έχουν, τα επιχειρηματικά κριτήρια, αν θα προχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία με κάποιο έντυπο. Αυτό και τίποτα άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση θα ζητήσει από τους οργανισμούς τους οποίους εποπτεύει να της εξηγήσουν πώς και με ποιους τρόπους, γιατί έδωσαν αυτή την καταχώρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση ελέγχει πόσο αποδοτικές είναι οι διοικήσεις οι οποίες εποπτεύουν και διοικούν τους οργανισμούς του Δημοσίου. Εφόσον το έργο το οποίο παράγεται από τη διοίκηση των συγκεκριμένων στελεχών είναι θετικό, βεβαίως θα είναι θετική και η κρίση. Αν είναι αρνητικό το έργο, η κρίση, όπως αντιλαμβάνεστε, θα είναι καταδικαστική. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν πρέπει να το πούμε τώρα. Είναι πολύ πρόωρο.

ΜΙΧΑΗΛ: Επί της ουσίας: Η Κυβέρνηση διαψεύδει ότι η Ολυμπιακή ζητάει "στρατηγικό επενδυτή" και ότι πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει γι' αυτό. Επαναλαμβάνω αυτούσιες τις απαντήσεις που έχω δώσει, ώστε να λήξει το θέμα και χαίρομαι που μου θέτετε την ερώτηση.

KIAOΣ: Την επανάληψη να ακούσουμε ζητάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω αυτούσια αυτά που έχω πει. Είναι ανάγκη να σας τα πω πάλι; Οτι δεν υφίσταται θέμα πρόωρων εκλογών. Είναι αστείο και να το συζητάμε. Εγγίζει τα όρια του γελοίου, πια, κάθε δεύτερη-τρίτη μέρα, να συζητούμε ένα τέτοιο θέμα. Οσον αφορά την αναζήτηση "στρατηγικού επενδυτή", σας είπα ότι η Ο.Α. αυτή την περίοδο βρίσκεται σε μια φάση προσαρμογής. Εφαρμόζεται ο νόμος, ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε στην Ο.Α. είναι η εξυγίανση και η ανάκαμψή της, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα με αξιώσεις να ενταχθεί σε μια στρατηγική συμμαχία από τις μεγάλες που υπάρχουν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Γιατί, όπως έχω πει κατ' επανάληψη, η Ο.Α. είναι ίσως η μόνη αεροπορική εταιρεία μιας σύγχρονης χώρας, η οποία δεν συμμετέχει σε μια τέτοια μεγάλη συνεργασία. Ακόμη και οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες έχουν συνάψει συμμαχίες με άλλους αερομεταφορείς. Μόνο η Ο.Α. είναι μόνη της. Αλλά, βεβαίως, για να προχωρήσει με αξιώσεις στην ένταξη σε μια τέτοια συνεργασία, θα πρέπει να κάνει κάποια σημαντικά βήματα, προκειμένου να βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ευρυβιάδης υπογράφει, ως εκπρόσωπος των διαφημιζομένων, έτσι υπογράφει.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ευρυβιάδης, ως καθηγητής λέει τις απόψεις του. Πουθενά δεν ισχυρίζεται ο κ. Ευρυβιάδης ή οποιοσδήποτε άλλος, ότι με το άρθρο αυτό απηχεί τις θέσεις της Κυβέρνησης.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι υπογράφει ως εκπρόσωπος των διαφημιζομένων.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ευρυβιάδης στο άρθρο αυτό, προφανώς δεν εκλήθη από το συγκεκριμένο περιοδικό, εκλήθη από κάποιους να γράψει ένα άρθρο. Στο άρθρο αυτό, όμως, δηλώνεται ότι εκφράζει τις δικές του απόψεις. Αυτό πρέπει να είναι σαφέστατο.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπογράφει, όμως, ως εκπρόσωπος των διαφημιζομένων.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πω κάτι πολύ απλό και πολύ λογικό. Διαφημιστικές καταχωρήσεις έχουν κάνει κρατικοί οργανισμοί, αλλά και ιδιωτικοί φορείς. Ο κ. Ευρυβιάδης, όπως λέτε, μιλάει εξ ονόματος όλων αυτών. Είναι αυτός, ο οποίος ανέλαβε, γιατί του ανετέθη, να γράψει ένα άρθρο. Το άρθρο όμως απηχεί τις δικές του απόψεις. Είναι δυνατόν σε ένα άρθρο να απηχούνται οι απόψεις και των δημοσίων οργανισμών και των ιδιωτικών οργανισμών; Ασφαλώς, υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές. Ο κ. Ευρυβιάδης στο άρθρο αυτό αναφέρει τις δικές του απόψεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η πρακτική, κ. Υπουργέ, είναι συνηθισμένη και δεν μπορεί να μεμφθεί κανείς την Κυβέρνηση γιατί πρόβαλε το έργο ορισμένων οργανισμών. Επί της ουσίας εκείνο που ενδιαφέρει είναι, ποιος επέλεξε, ποιος είχε την ευθύνη της επιλογής αυτού του άρθρου του συγκεκριμένου καθηγητή, ο οποίος αναφέρεται σ' αυτό το θέμα, που λέτε ότι είναι και γελοίο ακόμα να το συζητάτε. Γιατί δεν επελέγη ένα άλλο άρθρο το οποίο να μην αναφέρεται σε ένα τέτοιο γελοίο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω τη γνώμη ότι δεν υπήρξε κάποια διαδικασία ελέγχου του κειμένου. Αυτό το θεωρώ περίπου αυτονόητο. Απλά, ανετέθη στο γνωστό καθηγητή, τον κ. Ευρυβιάδη, να γράψει ένα άρθρο, το οποίο θα φιλοξενείτο σ' αυτή την 4σέλιδη αναφορά στην Ελλάδα και ο κ. Ευρυβιάδης ανέπτυξε τις απόψεις του. Δεν υπήρξε κάποια διαδικασία ελέγχου, ούτε του δόθηκε κάποια κατεύθυνση, για το τι θα γράψει.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή έχουν μπλεχθεί τα πράγματα, αν μου επιτρέπετε: Πρώτον, προηγουμένως με την απάντησή σας, θεωρείτε ότι η συμμαχία που θα κάνει η Ο.Α. με μια ξένη εταιρεία, είναι το ίδιο πράγμα σαν να είναι αυτή η ξένη εταιρεία στρατηγικός επενδυτής;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω αντιδιαστείλει και έχω απαντήσει κατ' επανάληψη σ' αυτό. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

ΚΙΑΟΣ: Ψάχνει η Ο.Α. ή η Κυβέρνηση στρατηγικό επενδυτή, ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα για την Ο.Α. από την Κυβέρνηση.

ΚΙΑΟΣ: Ωραία! Ψάχνει ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού δεν έχει τεθεί, πώς θα ψάχνουμε για κάτι, που δεν έχει καν τεθεί;

ΚΙΑΟΣ: Δεν έχει τεθεί από την Κυβέρνηση. Εχει τεθεί, όμως, από την Ο.Α. με τον εκπρόσωπο κ. Ευρυβιάδη. Επ' αυτού τι λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι εκπρόσωπος της Ο.Α. ο κ. Ευρυβιάδης;

ΚΙΑΟΣ: Βεβαίως.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι εκπρόσωπος της Ο.Α. κατά τη γνώμη σας. Αρα, είναι εκπρόσωπος και της Τράπεζας Πίστεως, που κάνει καταχώρηση, κατά τη δική σας λογική. Ο κ. Ευρυβιάδης εκφράζει τις πολιτικές των ιδιωτικών τραπεζών, ιδιωτικών φορέων, δημόσιων φορέων, μέσα σε ένα άρθρο; Οχι, δεν είναι έτσι. Επειδή δεν έχετε δει το 4σέλιδο αφιέρωμα, γι' αυτό μην προβαίνετε σε ερωτήσεις χωρίς να γνωρίζετε ποιο είναι ακριβώς το θέμα επί του οποίου συζητούμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι ως εκπρόσωπος των ιδιωτικών τραπεζών ο κ. Ευρυβιάδης, έχει τις απόψεις του. Οι ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα και οι ιδιώτες γενικώς θέλουν εκλογές; Αυτό λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι ο κ. Ευρυβιάδης εκφράζει τις απόψεις του. Είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε διαβάσει το κείμενο του κ. Ευρυβιάδη, τι ακριβώς λέει για το επίμαχο θέμα. Το έχετε διαβάσει κ. Μπογιόπουλε;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς που το έχετε διαβάσει, τι λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το έχετε διαβάσει;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτάω, εσείς που το έχετε διαβάσει....

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς δεν μου απαντάτε. Επειδή, λοιπόν, είμαι βέβαιος ότι δεν το έχετε διαβάσει, σας παρακαλώ να το διαβάσετε και να είστε πιο ενημερωμένος κάθε φορά για τα θέματα που θέλετε να θέσετε εδώ στην πολιτική ενημέρωση, προκειμένου να συζητούμε υπεύθυνα. Γιατί αν είναι να φέρνετε εδώ θέματα προς συζήτηση, τα οποία, απλώς, ακούσατε στο ραδιόφωνο ή πήρατε αφορμή από κάποιον συνάδελφό σας, αντιλαμβάνεστε ότι υποβαθμίζεται το επίπεδο της συζήτησής μας. Και εγώ, βεβαίως, είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ σε κάθε δικό σας κάλεσμα. Αλλά, δεν θα πρέπει να προστατέψουμε, αν μη τι άλλο, τους εαυτούς μας και την προσωπική μας αξιοπρέπεια;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ για τη φροντίδα σας για την ποιότητα της προστασίας του briefing...

ΡΕΠΠΑΣ: Πρόκειται περί αυτού, συμφωνώ.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Αλλά, όταν παραδίδετε μαθήματα για το πόσο προετοιμασμένοι ερχόμαστε στο briefing θα ήθελα να είστε προετοιμασμένος στο τι μας απαντάτε. Και μας απαντήσατε προηγουμένως ότι ο κ. Ευρυβιάδης εκφράζει απόψεις ιδιωτών μεγαλοκεφαλαιούχων στην Ελλάδα. Αυτό είπατε, ξαναδιαβάστε το στα πρακτικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα, αυτό καταλάβατε...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, εγώ αυτό κατάλαβα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό καταλάβατε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι εγώ αυτό κατάλαβα, με βάση αυτό.....

ΡΕΠΠΑΣ: Με συγχωρείτε, γιατί κι εγώ έχω κάποια όρια, είμαι ένας άνθρωπος. Είπα τέτοιο πράγμα; Ο κ. Ευρυβιάδης, είπα με θετικό τρόπο, ότι είναι εκπρόσωπος ιδιωτικών φορέων;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι είστε άνθρωπος και κάνετε λάθη. Είπατε προηγουμένως και φέρατε σε αντιδιαστολή τους δημόσιους φορείς, οι οποίοι δημοσιεύουν αυτό που δημοσίευσαν ως καταχώρηση στο περιοδικό και τους ιδιώτες διαφημιζόμενους. Και είπατε ότι εκφράζει τους δεύτερους.

ΡΕΠΠΑΣ: Ετσι είπα;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αυτό είπατε. Απόψεις είπατε ότι εκφράζει ως εκπρόσωπος της Τράπεζας Πίστεως.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα τίποτε από όλα αυτά που λέτε. Θα ανατρέξουμε μαζί στα πρακτικά και ελπίζω αύριο να ζητήσατε συγνώμη για το ότι μου αποδώσατε πράγματα τα οποία ακούσατε. Είμαι βέβαιος ότι τα καταλάβατε, επειδή είστε υπεράνθρωπος, δεν είστε ένας απλός άνθρωπος. Γι' αυτό δεν έπρεπε να παρουσιάσετε με τον τρόπο τον οποίο παρουσιάσατε δικές μου απόψεις.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει θέμα νέου και παλαιού ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο Πρωθυπουργός, από τότε που εξελέγη, μίλησε για τη "συνέχεια και την ανανέωση". Σε αυτή την πολιτική γραμμή παραμένουμε σταθεροί και συνεπείς.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Σαμπάχ" και σύμφωνα με τη μαρτυρία κάποιου φερόμενου ως Κούρδου, αναφέρεται ότι ο κ. Παντουβάς παραχώρησε το εξοχικό του, το σπίτι του, τη βίλα του, ως στρατηγείο των Κούρδων. Το ένα είναι αυτό που θα ήθελα να σχολιάσετε. Και το δεύτερο, το διάβημα της τουρκικής Κυβέρνησης στον κ. Νεζερίτη και αν έχει αντιδράσει η ελληνική Κυβέρνηση, πάντα για το θέμα του ΡΚΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Το προφορικό διάβημα που έγινε στον κ. Νεζερίτη, απερρίφθη. Δεν είναι παραδεκτοί αυτοί οι ισχυρισμοί της Τουρκίας. Οσον αφορά το πρώτο θέμα, είναι αστείο και να συζητούμε ότι ένας Ελληνας πολιτικός είναι αναμεμειγμένος σε δραστηριότητες σαν αυτές, στις οποίες θέλουν να τον φέρουν σχετιζόμενο οι τουρκικές αρχές. Είναι γνωστές οι προβοκάτσιες οι οποίες προέρχονται από εκείνη την πλευρά για να κατασυκοφαντηθεί η Ελλάδα. Με φαντασιώσεις, με επινοήματα, με διάφορους τρόπους και τεχνάσματα, η Τουρκία επιχειρεί να προσάψει κατηγορίες στην Ελλάδα, οι οποίες δεν έχουν αντικειμενική βάση. Για μία ακόμη φορά, δεν θα επιτύχει το στόχο της. Είναι γνωστό αυτό το "τροπάριο", το οποίο επαναλαμβάνει κατά καιρούς για λόγους οι οποίοι είναι προφανείς. Δεν πρόκειται να παγιδευτούμε εμείς σε ένα τέτοιο διάλογο με την Τουρκία, ο οποίος μας αποπροσανατολίζει από τους κεντρικούς, μεγάλης σημασίας, στόχους που έχουμε θέσει. Η Τουρκία επιθυμεί να εμπλακούμε σε μία αντιπαράθεση μαζί της, σε διάφορα επίπεδα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανταποκριθούμε σ' αυτή την πρόκλησή της. Θα αντιμετωπίσουμε με τα πειστικά επιχειρήματά μας τις κατηγορίες που εκτοξεύει κάθε φορά και θα συνεχίσουμε το έργο μας, όπως το έχουμε σχεδιάσει και προγραμματίσει. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου και του ελληνικού λαού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα παρακαλούσα να σχολιάσετε τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ για το Κυπριακό, όπου έβαζε στην ουσία στην ίδια "ζυγαριά" τον Ντενκτάς με την Κυπριακή Κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι αιτία του ναυαγίου της πρώτης φάσης της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ είναι ο Ντενκτάς. Και μάλιστα ο κ. Κληρίδης μίλησε για παρασκήνια, προερχόμενα από τις ΗΠΑ, διότι, άλλαξε άρδην η σκέψη του κ. Χόλμπρουκ για την αιτία "ναυαγίου" της πρωτοβουλίας του.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα αναφερθώ στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Κληρίδης. Προσυπογράφουμε τις δηλώσεις αυτές. Η τοποθέτησή του είναι απολύτως αντικειμενική.

ΠΑΡΙΣ: Πληροφορηθήκαμε, πριν από λίγο, ότι ο κ. Σολάνα θα έρθει στη Ρόδο και ότι θα είναι σε μία συνάντηση μεταξύ του κ. Τσοχατζόπουλου και του Τούρκου Υπουργού Αμύνης. Ηθελα να ρωτήσω πότε θα συναντηθούν και ποιο θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης αυτής;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ.Σολάνα στη Σύνοδο της ΔΕΕ στη Ρόδο θα αναπτύξει τις θέσεις του ΝΑΤΟ. Η επίσκεψή του αυτή δεν έχει οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω πότε η Κυβέρνηση συγκεκριμένα σκοπεύει να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις στη Βουλή. Και δεύτερον, αν στις προθέσεις της είναι να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο ή αν θα πάει στα θερινά τμήματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην προετοιμασία των διατάξεων και συζητούμε με τους κοινωνικούς φορείς, με τους ενδιαφερόμενους. Πιστεύουμε ότι στο τέλος Μαίου, αρχές Ιουνίου, θα έχει ολοκληρωθεί και αυτός ο κύκλος συζητήσεων, προκειμένου να πάρει την τελική μορφή του το κείμενο που αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Ελπίζουμε -είναι θέμα χρόνου αυτό- να συζητηθεί το συντομότερο δυνατό. Αλλά επαναλαμβάνω, ο χρόνος θα προσδιοριστεί από το πώς έχει εξελιχθεί αυτός ο διάλογος, αυτή η συνεννόηση μεταξύ Κυβέρνησης και εργαζομένων. Εμείς επιθυμούμε να ευωδοθεί αυτή η διαδικασία το ταχύτερο δυνατό. Θα ήταν επιπόλαιο από την πλευρά μου, να επιχειρήσω αυτή την ώρα, να προσδιορίσω πότε ακριβώς θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν κατάλαβα τις απαντήσεις που δώσατε, χθες, για το θέμα του ΡΚΚ και θέλω να ρωτήσω συγκεκριμένα: η ελληνική Κυβέρνηση δέχεται, θα μπορούσε να δεχθεί το ΡΚΚ να λειτουργεί μονίμως με γραφεία στην Ελλάδα, ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει για όλα αυτά τα θέματα, χθες, κ. Μπογιόπουλε. Και αυτό σημαίνει ότι εμείς δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβουμε τίποτα, αφού είμαστε άνθρωποι και πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε υπερθάνθρωποι. Και όταν γίνουμε, ακόμη και τότε δεν θα καταλαβαίνουμε, γιατί θα πρέπει να γίνουμε κάτι ακόμη πιο σπουδαίο. Είμαστε "καταδικασμένοι", λοιπόν!! Τι να κάνουμε; Ετσι θα ζήσουμε την υπόλοιπη ζωή μας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα για όλα αυτά.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την επιστολή της κας Παπανδρέου προς τον Πρωθυπουργό.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει απευθυνθεί στον Πρόεδρο του Κινήματος. Δόθηκε απάντηση από το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό το θέμα είχε αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των διαδικασιών του Κινήματος. Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο. Είναι μία επανάληψη περιττή και ενοχλητική πολλές φορές, γιατί όταν προκαλείται από λόγους που δεν είναι ευχάριστοι, μπορεί να δημιουργεί εντυπώσεις και να οδηγεί σε συμπεράσματα που δεν ανταποκρίνονται στα πράγματα. Είναι, όμως, αναγκαίο να πω και σήμερα ότι τον Ανδρέα Παπανδρέου τον τιμούμε και τον σεβόμαστε. Εγώ θυμάμαι, όταν πρωτοήρθα εδώ, όταν ορκίστηκα Υπουργός στις 22 Ιανουαρίου 1996 και μίλησα σε σας, το πρώτο που έκανα ήταν να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο εντάχθηκα στην πολιτική και είχα μία πορεία, η οποία με οδήγησε στο να βρίσκομαι σήμερα απέναντί σας. Δεν μπαίνει θέμα τιμής ή σεβασμού της μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου από κανέναν. Και όποιοι θέτουν τέτοιο θέμα, δίνοντας την εντύπωση ότι κάποιοι δεν αποδίδουν τον οφειλόμενο σεβασμό στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, πιστεύω ότι προσφέρουν κακή υπηρεσία στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί περιορίζουν την ακτινοβολία και το εύρος αυτής της ιστορικής, πολιτικής προσωπικότητας. Ολοι τιμούμε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Θα πρέπει, λοιπόν, αυτά τα θέματα να τα συζητούμε με ευθύνη. Πιστεύω ότι τα αρμόδια όργανα του Κινήματος που χειρίζονται τα θέματα, κάνουν το καλύτερο δυνατό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει στην κα Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησε ο κ. Σκανδαλίδης στον οποίο απευθυνόταν αυτή η επιστολή της.

ΞΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μία ερώτηση για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, τι μέλει γενέσθαι; Θα έχετε συνάντηση με τον κ. Μπερνς ώστε να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έχουμε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον κ. Μπερνς. Αυτό προβλέπει η διαδικασία, στην οποία από κοινού συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε. Πιστεύω ότι το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί με τρόπο ο οποίος είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Tuesday, 5 May 1998 - 14:40:35 UTC