Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-05-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4.5.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας, καλό μήνα και καλή εβδομάδα.

* Γνωρίζετε ότι έγινε η Σύνοδος Κορυφής, στις Βρυξέλλες το διήμερο που μας πέρασε. Τα αποτελέσματα της Συνόδου σας είναι γνωστά. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά. Στο Συμβούλιο Κορυφής, δύο είναι τα στοιχεία τα οποία αξίζει να επισημάνω: Το πρώτο είναι πως η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης θεωρείται πλέον αμετάκλητη, αφού οι ηγέτες των χωρών-μελών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτό το επόμενο στάδιο ευρωπαϊκής ενοποίησης, με τη δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ). Το δεύτερο σημείο, που αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας, είναι η αναγνώριση των αποτελεσμάτων που έχουμε πετύχει με την ασκούμενη πολιτική τα τελευταία χρόνια και η ενθάρρυνση να συνεχίσουμε, προκειμένου με την πολιτική μας να ενταχθούμε, όπως ακριβώς έχουμε στοχεύσει, την 1η Ιανουαρίου του 2001, ως πλήρες, ισότιμο μέλος στην ΟΝΕ. Η προοπτική αυτή, η οποία διαγράφεται και είναι θετική, δίνει τη βεβαιότητα ότι θα επιτύχουμε να ενταχθούμε την 1 Ιανουαρίου 2001 στην ΟΝΕ και η βεβαιότητα αυτή απορρέει από το ότι η πολιτική που ακολουθήσαμε έχει δώσει καρπούς, ώστε να κρίνεται από όλους τους παράγοντες ως επιτυχής πολιτική.

Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει αύριο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την Τετάρτη θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Και την Πέμπτη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

* Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ και σε ένα άλλο θέμα. Το Κυπριακό: Εκφράζουμε τη λύπη και τη δυσαρέσκειά μας, γιατί εξαιτίας της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, δεν υπήρξε πρόοδος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του κ. Χόλμπρουκ. Οι όροι που έθεσε ο κ. Ντενκτάς για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι, κατά κοινή ομολογία και παραδοχή, απαράδεκτοι. Δεν είναι δυνατόν να γίνει συζήτηση καν επί των όρων αυτών. Η συμμετοχή του κ. Ντενκτάς στις συνομιλίες δεν προϋποθέτει όρους, αποτελεί υποχρέωσή του, με βάση και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί, αφού βεβαίως ο διεθνής παράγοντας βγάλει τα κατάλληλα συμπεράσματα από την αρνητική και αδιάλλακτη στάση που τηρεί η τουρκική πλευρά.

Θα αναφερθώ και στην πρόταση που έκανε η Ρωσία για την αποστρατικοποίηση της νήσου. Η πρόταση αυτή αποδεικνύει το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την ιδέα της αποστρατικοποίησης. Περιέχει στοιχεία, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχει αναπτύξει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδης, όσον αφορά την επιθυμία να προωθηθεί η ιδέα της αποστρατικοποίησης στο νησί.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές. Ακούω τις ερωτήσεις.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω δύο ερωτήσεις: Για το πρώτο θέμα που θέσατε, σε ό,τι αφορά την ΟΝΕ, υπάρχει μία δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμανλή, ο οποίος κατ' ουσία κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι με τις ενέργειές της η χώρα απώλεσε το προνόμιο της ισοτιμίας που είχε με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα ήθελα να το σχολιάσετε. Λέει, δηλαδή, ότι από σήμερα δεν είμαστε ισότιμο μέλος της Ε.Ε.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα κάνω μία γενικότερη αναφορά στη στάση του κ. Καραμανλή. Η Νέα Δημοκρατία στερείται πολιτικής, δεν έχει στρατηγική. Ο κ. Καραμανλής, επειδή ακριβώς γνωρίζει ότι είναι αδύνατο να επιτύχει το κόμμα του να αποκτήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα και να προτείνει συγκεκριμένες ιδέες και θέσεις για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τη χώρα, καταφεύγει σε εύκολες κατηγορίες εναντίον της Κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργήσει μια πολιτική πόλωση και να συσπειρώσει το κομματικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι μια γενική παρατήρηση, την οποία πρέπει να κάνω, γιατί διαπιστώνω ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας, και ιδιαιτέρως του αρχηγού της, είναι μια στάση κριτικής κατά της Κυβέρνησης, χωρίς όμως συγκεκριμένο περιεχόμενο. Είναι έωλες καταγγελίες, οι οποίες φανερώνουν το ενδιαφέρον του να προκαλέσει μια κρίση, μια όξυνση στις σχέσεις Κυβέρνησης- Αντιπολίτευσης για λόγους προφανείς, την ίδια ώρα που καλό θα ήταν, ο ίδιος να επιδιώξει να αποσαφηνίσει την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του κόμματός του. Και δεν το κάνει. Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα: Οχι μόνο η Ελλάδα δεν στερήθηκε προνομίων με την απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη προχθές, αλλά ίσα-ίσα θα έλεγα ότι τώρα η Ελλάδα, μετά την ασκούμενη πολιτική στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, απέκτησε το προνόμιο να διεκδικεί με αξιώσεις και να γίνεται δεκτή η αξίωσή της αυτή, να ενταχθεί στην ΟΝΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2001. Γνωρίζετε ποια ήταν η κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα το 1993, όταν και πάλι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Υπήρχε τεράστια απόσταση ανάμεσα στα αποτελέσματα που είχε επιτύχει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τους στόχους που είχε η ίδια θέσει, στο πλαίσιο του προγράμματος σύγκλισης που είχε καταθέσει μόλις ένα χρόνο πριν. Τότε ένας καλόπιστος κριτής των πραγμάτων μπορούσε να βγάλει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το όνειρο της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ ήταν ένα άπιαστο όνειρο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, με την πολιτική που ασκούμε, κατορθώσαμε να καλύψουμε αυτή τη μεγάλη απόσταση και σήμερα να είμαστε σε απόσταση αναπνοής από τις άλλες χώρες, οι οποίες δικαιολογημένα αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας και δέχονται, αναλαμβάνοντας πολιτική δέσμευση, μέσω της δήλωσης που έκαναν, ότι η Ελλάδα στον προβλεπτό χρόνο, την 1.1.2001, θα είναι μέλος της ΟΝΕ.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν πληροί τα κριτήρια θα είναι μέλος. Αυτό εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι βέβαιο ότι θα πληρούμε τα κριτήρια, αν συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση που έχουμε επιλέξει. Το ότι ακολουθήσαμε αυτή την πολιτική μας έφερε στην ευχάριστη θέση σήμερα να είμαστε τόσο κοντά, ώστε να ενταχθούμε στην ΟΝΕ, σε σχέση με τη μεγάλη απόσταση, η οποία μας χώριζε από τις άλλες χώρες, λίγα χρόνια πριν. Αυτό το αποτέλεσμα, το χειροπιαστό, το ορατό, το πραγματικό αποτέλεσμα, μπορεί κάθε καλόπιστος να το αξιολογήσει και να το κρίνει, χωρίς να χρειάζεται, για τόσο μεγάλης σημασίας θέματα, όπως είναι το συγκεκριμένο, να καταφεύγουμε, για λόγους εντυπωσιασμού ή μικροκομματικής σκοπιμότητας, σε εύκολες κατηγορίες κατά της Κυβέρνησης. Δεν δικαιολογούνται.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες είναι η αναγνώριση των αποτελεσμάτων και της πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση, είναι ενθάρρυνση της πολιτικής αυτής και είναι και αναγνώριση όλων αυτών που έγιναν έως τώρα. Θέλω να σας ρωτήσω, δεδομένου ότι το έτος κρίσης της ελληνικής οικονομίας για να ενταχθεί ή να μην ενταχθεί στην ΟΝΕ, δεν είναι το 1997, βάσει του οποίου έγιναν αυτές οι θετικές επισημάνσεις, αλλά θα είναι το 1999, τι άλλαξε με την κατάσταση που υπήρχε προ του Συμβουλίου, ώστε να δικαιολογείται αυτός ο ενθουσιασμός που διακρίνει τις κυβερνητικές αντιδράσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι η Κυβέρνηση ούτε ενθουσιασμένη είναι, ούτε θριαμβολογεί. Δεν πανηγυρίζουμε. Απλά μιλούμε για την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Και η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί επιτρέπει στην Ελλάδα την αισιόδοξη προοπτική, τα επόμενα χρόνια, όπως ακριβώς έχουμε θέσει ως στόχο, να ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Δεν είμαστε, δηλαδή, σε απόκλιση από το στόχο μας. Είμαστε σε προσέγγιση, όσον αφορά αυτό το συγκεκριμένο στόχο και αυτό είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Η Ελλάδα θα κριθεί το 2000, με βάση τα αποτελέσματα που θα έχουμε πετύχει, με την πολιτική που ασκούμε. Νομίζω και αυτή είναι η βεβαιότητα και η πεποίθηση που έχουμε όλοι εμείς, ότι ακολουθώντας την ίδια πορεία που μέχρι τώρα έχουμε ακολουθήσει, θα έχουμε πετύχει τους στόχους μας. Αυτό είναι που δημιουργεί την αισιοδοξία, ότι θα ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Και βεβαίως, αυτό θα το επιτύχουμε με τακτικές, πολιτικές και χειρισμούς, οι οποίοι θα διασφαλίζουν ταυτοχρόνως την κοινωνική συνοχή, γιατί επιθυμούμε όλη η Ελλάδα, όλοι οι Ελληνες να ενταχθούν σε αυτή τη μεγάλη Ενωση, με κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα τα οποία σε άλλες χώρες παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, σε βάρος των πολιτών αυτών των χωρών. Μιλάω για τους δείκτες της ανεργίας, οι οποίοι θα πρέπει να παραμείνουν σε επίπεδα ανεκτά, προκειμένου να μη θρυμματιστεί η κοινωνική ενότητα. Αυτά είναι θέματα τα οποία μας απασχολούν και πρέπει να πω ότι από μας δεν χρειάζεται να εκπέμπεται τόνος θριαμβικός. Εμείς πρέπει να μιλούμε με ευθύνη, με σοβαρότητα και να δουλεύουμε στη βάση προγράμματος, προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους που έχουν εθνική σημασία. Αυτό κάνουμε.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρατήρησα, κύριε Υπουργέ, ότι στις πολλές απαντήσεις που δώσατε δεν υπάρχει πουθενά η διατύπωση ότι η Ελλάδα θα κριθεί με τα ίδια κριτήρια. Σας διέφυγε ή πιστεύετε ότι δεν θα ισχύσει αυτό, οπότε γι' αυτό δεν το αναφέρατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό θα ισχύσει. Και είναι αυτονόητο, ώστε να μη χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Το είπαν στην πολιτική τους δήλωση. Αυτό, όμως, ήταν κάτι που το γνωρίζαμε από πριν. Δεν αποτελεί πολιτική προστιθέμενη αξία τόσο μεγάλη. Ασφαλώς, μιλήσαμε τις προηγούμενες ημέρες γι' αυτό και είπαμε ότι τα κριτήρια, όπως και για τις άλλες χώρες, θα είναι ίδια και για την Ελλάδα. Επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι αυτονόητο. Το ότι αναφέρεται σε μια πολιτική δήλωση, βεβαίως έχει την αξία του. Θεωρούμε όμως ότι είναι κάτι που πρέπει, με βάση τα όσα ισχύουν, να θεωρείται δεδομένο.

ΠΑΡΙΣ: Επειδή η πραγματικότητα είναι ότι μένουμε απ' έξω, η Κυβέρνηση του κ. Σημίτη μέμφεται προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, διότι από το 1981 που ανέλαβε η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τρία χρόνια, όλα τα υπόλοιπα ήταν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική που ακολουθείται τώρα είναι ακριβώς αντίθετη από την πολιτική που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τότε μεγάλο κράτος, τώρα μικρό κράτος. Μέμφεται η Κυβέρνηση Σημίτη τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μέμφεται η σημερινή Κυβέρνηση τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η σημερινή Κυβέρνηση επισημαίνει ότι κάθε φορά η ασκούμενη πολιτική πρέπει να συνδέεται με τις επικρατούσες συνθήκες. Εχουμε δύο στιγμές που μπορεί να πει κανείς ότι αποτελούν και ορόσημα: το 1981 όταν το πρώτον ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου το ΠΑΣΟΚ, έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο δημοκρατικό και κοινωνικό έλλειμμα που υπήρχε στον τόπο. Η πολιτική, λοιπόν, που ακολουθήθηκε, μεταξύ των άλλων, έπρεπε να ικανοποιήσει και αυτή την εθνική και κοινωνική ανάγκη. Ενα άλλο χρονικό σημείο, ορόσημο επίσης πολιτικό, είναι οι κοσμογονικές αλλαγές, οι οποίες έγιναν στον πλανήτη μας το 1989 και το 1990. Οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων έδωσαν μία νέα ώθηση, μία μεγαλύτερη ταχύτητα στις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβε και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να συνεχίσουμε, με την πολιτική συνέπεια που έχουμε επιδείξει μέχρι τώρα, στο βαθμό που αυτό είναι ανθρωπίνως δυνατό, την προσπάθειά μας, ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας για την ένταξη στην ΟΝΕ. Και θα δείτε ότι οι δείκτες, όχι μόνο από τη στατιστική, αλλά και από τα πραγματικά στοιχεία της καθημερινής ζωής, το 1993 όταν ανέλαβε και πάλι το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση του τόπου, μόνο θλίψη και απογοήτευση μπορούσαν να δημιουργήσουν σε εκείνους τους αναλυτές ή τους μελετητές, οι οποίοι θα προσπαθούσαν να συνδέσουν την κατάσταση της Ελλάδας τότε, το 1993 με την προοπτική της για ένταξη στην ΟΝΕ. Ομως, σήμερα, δύο χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές, τα πράγματα είναι πάρα πολύ διαφορετικά. Η προοπτική είναι σαφής για την ένταξη της χώρας. Συνεχίζουμε, βεβαίως, με την ίδια συνέπεια την πολιτική μας, πράγμα το οποίο προτιθέμεθα να κάνουμε, με τη συμβολή όλων των κοινωνικών φορέων και βεβαίως με τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού που αναγνωρίζει τη μεγάλη εθνική σημασία που έχει αυτός ο στόχος.

ΦΙΛΗΣ: Είναι γνωστό ότι το 1980 εντάχθηκε η χώρα στην ΕΟΚ, κυρίως με πολιτική διαπραγμάτευση. Σήμερα, τι είναι εκείνο που κατά τη γνώμη της Κυβέρνησης, δεν επέτρεψε μια ανάλογη πολιτική διαπραγμάτευση για να ενταχθεί και πάλι η χώρα στο νέο στάδιο που είναι το κοινό νόμισμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, θέσατε ένα θέμα που για να απαντήσω πρέπει να επαναλάβω ένα μέρος της απάντησης που έδωσα πριν στον κ. Πάρις. Σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Και βεβαίως, η Ε. Ε. αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προχωρήσει σ' αυτή την οικονομική και νομισματική πλέον ενοποίηση της ηπείρου μας, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ. Εμείς δεν επιθυμούμε μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων να ενταχθούμε σε μια μεγάλη οικογένεια, αν οι δείκτες της οικονομίας μας ή οι παραγωγικές δυνατότητές μας υπολείπονται, γιατί η ένταξη αυτή θα λειτουργούσε τελικώς αρνητικά για τη χώρα μας. Εμείς επιθυμούμε να βελτιώσουμε την οικονομική ικανότητα της χώρας μας, σε τέτοιο βαθμό, ώστε η ένταξή μας και μάλιστα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, το οποίο σήμερα είναι περισσότερο από εμφανές, σε αυτή τη μεγάλη Ενωση, να λειτουργήσει θετικά για την Ελλάδα. Θα πρέπει να έχουμε χαμηλό πληθωρισμό, να μην έχουμε μεγάλα ελλείμματα, τα επιτόκια να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να έχουμε και εμείς αξιώσεις, σε ανταγωνισμό με τις άλλες χώρες, να ζήσουμε καλύτερα από τώρα, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες σε όλους τους Ελληνες. Αν είναι μέσω μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης, που δεν είναι δεκτή ως διαδικασία, αλλά δεν είναι κάτι που το επιθυμούμε κι εμείς, να ενταχθούμε σε ένα μεγάλο σχήμα οικονομικής συνεργασίας, χωρίς να έχουμε προϋποθέσεις να επιβιώσουμε και να διεκδικήσουμε μία ξεχωριστή θέση, αντιλαμβάνεστε πως το εγχείρημα αυτό μπορεί τελικώς να αποβεί ολέθριο για την προοπτική της χώρας μας. Και δεν το επιθυμούμε αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Αν δεν είναι διαπραγματεύσιμο από την πλευρά των εταίρων, είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα. Καταλαβαίνω. Για το "δεν το επιθυμούμε" θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Μα και όταν μπούμε, με το καλό, εάν και εφόσον και όταν μπούμε, η δέσμευση που έχουμε αναλάβει και εμείς και τα άλλα κράτη είναι να τηρούμε τα κριτήρια, τα οποία έπρεπε να εκπληρώσουμε για να μπούμε στην Ε.Ε., στο ΕΥΡΩ. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα να μην προσαρμοστούμε στην οικονομική πραγματικότητα. Ας μπούμε πολιτικά σήμερα και ας προσαρμοστούμε οικονομικά ...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό σημαίνει, κ. Φίλη, αν ακολουθούσαμε τη δική σας πρόταση, ένα ακόμη πιθανό ενδεχόμενο να τινάξουμε στον αέρα την κοινωνική συνοχή, προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, έτσι ώστε να παραμείνουμε στο καλούμενο Σύμφωνο Σταθερότητας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης δεν ετέθη, δεν το θέτει κανείς, δεν το θέτουμε ούτε εμείς, γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι το στοιχείο αυτό που μπορεί να αποτελέσει το κριτήριο για την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Είναι η βελτίωση σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της θέσης της χώρας μας, προκειμένου να ενταχθούμε με ισότιμους όρους σε αυτή τη μεγάλη Ενωση. Αυτό επιθυμούμε. Τέτοιο θέμα πολιτικών διαπραγματεύσεων δεν έχει θέσει πάντως κανείς. Και δεν είναι θέμα το οποίο πρέπει εμείς να το αντιμετωπίσουμε, έτσι όπως βλέπω από πολλές πλευρές να προσεγγίζεται, ως θέμα το οποίο έχει δήθεν μόνο θετικές πλευρές για τη χώρα μας. Διαφωνώ απολύτως.

ΦΙΛΗΣ: Την ίδια απάντηση θα δώσετε και το 2001; Δηλαδή και τότε θα υπάρχουν προβλήματα κοινωνικής συνοχής;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, η πολιτική που ακολουθούμε, πολιτική η οποία διακρίνεται για την ευαισθησία της και στοχεύει στο να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή, πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσει στο να βελτιώνουμε τους δείκτες, κατορθώνοντας ταυτόχρονα, μέσα από την κοινωνική αυτή συνοχή, όλοι οι Ελληνες πολίτες και ολόκληρη η Ελλάδα, χωρίς κραδασμούς, να ενταχθούμε σ' αυτή τη μεγάλη οικονομική συνεργασία. Αυτό επιδιώκουμε. Και πρέπει να σας πω ότι η ένταξή μας στην ΟΝΕ, είναι μία καινούργια ένταξη στην Ευρώπη, η οποία τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί να πει κανείς, ότι γίνεται με πολύ πιο αυστηρούς όρους, σε σχέση με την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ, το 1981. Γιατί τα κριτήρια τώρα, βάσει των οποίων θα κριθείς, είναι πολύ συγκεκριμένα και οι όροι τους οποίους πρέπει να ικανοποιήσεις είναι και αυτοί πλέον προωθημένοι.

ΦΙΛΗΣ: Πληροφοριακά θέλω να ρωτήσω. Με βάση το πρόγραμμα σύγκλισης που θα κατατεθεί εκ μέρους της Ελλάδας στην Ε.Ε., αν έχουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα και αν πρόκειται να ξεκινήσει το άμεσο διάστημα η διαδικασία πώλησης της Ιονικής Τράπεζας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, γνωρίζετε ότι μας απασχολεί. Είναι θέμα για το οποίο το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης επεξεργάζεται θέσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σύντομα θα λάβουμε τις αποφάσεις μας και θα τις ανακοινώσουμε. Οσον αφορά το πρώτο θέμα, πρέπει να πω ότι όλες οι χώρες και όχι μόνο η Ελλάδα, με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα που έχουν προκύψει, προβαίνουν σε προσαρμογές, σε επικαιροποίηση των προγραμμάτων τους. Το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς, ιδιαιτέρως επειδή είχαμε την τελευταία περίοδο μία αναπροσαρμογή της ισοτιμίας του νομίσματός μας. Νομίζω ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε αυτό το νέο κείμενο που δεν θα είναι τίποτα άλλο, παρά το κείμενο σύγκλισης που σας είναι γνωστό, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τι έκανε τον κ. Σημίτη, μετά από τόσα χρόνια που είναι Πρωθυπουργός, να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχει συναντηθεί και άλλες φορές με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Σημίτης. Ο Πρωθυπουργός, μετά από αυτή την εξέλιξη στην ΟΝΕ, θεώρησε καθήκον του να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, με δική του πρωτοβουλία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς έχει συναντηθεί στο παρελθόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο παρελθόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Με τον κ. Εβερτ, όταν ήταν Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε συναντηθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και θέλω ακόμη να μου πείτε, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα του βέτο πλέον στην Ε.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τις πολιτικές διαδικασίες της Ε.Ε., τίποτα δεν αλλάζει. Οσον αφορά την ΟΝΕ, ο τρόπος λειτουργίας της προβλέπεται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε, αποδεσμεύεται, δηλαδή, το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, πλέον. Δεν έχουμε δικαίωμα βέτο στο ΕΚΟΦΙΝ

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα θέματα της ΟΝΕ αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των Υπουργών Οικονομικών. Είναι αποφάσεις τις οποίες έχει λάβει το λεγόμενο ΕΚΟΦΙΝ. Τα θέματα στα οποία αναφέρεστε, αφορούν πολιτικές διαδικασίες. Λαμβάνονται στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Η θέση μας παραμένει η ίδια για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν αλλάζει τίποτα και θα παραμείνει τέτοια μέχρις ότου εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, γιατί οι όροι που προτείνουμε είναι πολύ λογικοί και ρέπει να γίνουν δεκτοί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι η προοπτική είναι θετική και από όλους τους παράγοντες είναι αποδεκτή. Ποιοι είναι οι παράγοντες που παραδέχονται; Εννοείτε εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ το διεθνή παράγοντα, εννοώ τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν βεβαίως το δικό τους λόγο να κρίνουν την πορεία της χώρας μας σ' αυτή την κατεύθυνση. Και βεβαίως, και στο εσωτερικό της χώρας, νομίζω ότι οι κοινωνικοί φορείς, αλλά και οι Ελληνες πολίτες επιθυμούν, στο συντριπτικά μεγάλο ποσοστό τους, την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίθετη άποψη σ' αυτό το στόχο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι οι αρχηγοί των κομμάτων είναι όλοι αντίθετοι μ' αυτό το οποίο έγινε στις Βρυξέλλες.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι είναι αντίθετοι στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Απλά οι αρχηγοί των κομμάτων, κατά καθήκον αντιπολιτευτικό, δεν λένε το θετικό λόγο γι' αυτή την εξέλιξη, λόγο ο οποίος πρέπει να δοθεί αυτή την ώρα στην Κυβέρνηση, να πιστωθεί αυτή η εξέλιξη στα θετικά του κυβερνητικού έργου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το καταλαβαίνει κανένας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα κρίνω εγώ τους πολιτικούς αρχηγούς, όσον αφορά την ευφυία τους, επειδή θέσατε εσείς θέμα, αν το καταλαβαίνουν ή όχι. Εγώ θα κρίνω τις πολιτικές θέσεις τους. Και θα πω ότι στο συγκεκριμένο θέμα είχαν κάθε λόγο να κάνουν μία θετική αναφορά σ' αυτή την εξέλιξη και δεν την κάνουν. Είναι θέμα δική τους ευθύνης. Ο ελληνικός λαός μας κρίνει όλους.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν η ελληνική Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη κι αν πιστεύει ότι ευνοείται από το πρόγραμμα προσέγγισής της, από την τοποθέτηση του κ. Ντουιζμπέργκερ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με το Γάλλο τον κ. Τρισέ. Και δεύτερον, αν έχετε κάποιο σχόλιο για το ότι το ΡΚΚ, πλέον, ανοίγει επίσημα γραφεία εδώ, στην Ελλάδα. Ευχαριστώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, δεν επηρεάζεται η πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ από την τοποθέτηση του ενός ή του άλλου, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι ένα θέμα το οποίο αποφασίστηκε. Δεν έχει καμία επίπτωση στην πορεία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε. Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. λειτουργούν γραφεία πολιτικών Κουρδικών οργανώσεων που παρέχουν προστασία στους πρόσφυγες. Αλλωστε, η Σύμβαση της Γενεύης προβλέπει δικαιώματα για τους πρόσφυγες σε όλες τις χώρες. Η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία υπάρχει δημοκρατία. Καθένας λέει ελεύθερα τις απόψεις του. Αλλά η Ελλάδα, επειδή ακριβώς είναι χώρα δημοκρατική και δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αναπτύσσει δραστηριότητα, η οποία, μεταξύ των άλλων, περιέχει στοιχεία βίας ή τρομοκρατίας. Πολύ περισσότερο, όταν στρέφεται εναντίον κυβερνήσεων άλλων χωρών. Αυτό δεν είναι παραδεκτό. Δεν επιτρέπεται και δεν πρόκειται να γίνει.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Κύριε Ρέππα, δεν μίλησα για γραφεία ΕΡΝΚ. Μίλησα για γραφεία ΡΚΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό δεν είναι παραδεκτό. Και δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα η λειτουργία γραφείων οργανώσεων που στρέφονται εναντίον άλλων κυβερνήσεων ή αναπτύσσουν δραστηριότητες, οι οποίες περιέχουν στοιχεία βίας και τρομοκρατίας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μία επεξήγηση: Τι θα κάνετε, δηλαδή; Τι θα κάνει η ελληνική Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική μας είναι σαφής, κα Καρασάββα. Θα κάνουμε και στο μέλλον αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα. Θα περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία μας που θεωρούμε ότι είναι μείζον αγαθό για τον τόπο, για τη χώρα μας, για τον ελληνικό λαό. Αλλά να την περιφρουρήσουμε από όλους εκείνους οι οποίοι με τη δραστηριότητά τους, ουσιαστικά την υπονομεύουν. Με αυτή την έννοια, είναι πολύ σαφής η πολιτική την οποία θα ακολουθήσουμε, γιατί είναι γνωστή η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει μέχρι τώρα στα θέματα αυτά.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα απαγορεύσετε τα γραφεία; 'Η μάλλον να θεωρήσω από την πολιτική την οποία έχει επιχειρήσει η Κυβέρνηση σ' αυτά τα θέματα, θα επιτρέψει τελείως ελεύθερα να ανοίξουν αυτά τα γραφεία, εντός ολίγου;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καθένας θα βρει στέγη σ' αυτό τον τόπο, εφόσον κινείται σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Σ' αυτό τον τόπο, όμως, δεν μπορεί να δραστηριοποιείται οποιοσδήποτε μετέρχεται μέσα βίας ή τρομοκρατίας, στρεφόμενος μάλιστα εναντίον άλλων Κυβερνήσεων. Η θέση μας είναι πάρα πολύ σαφής. Και είμαι κατηγορηματικός σ' αυτό το οποίο λέω. Και μακάρι, τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως γίνονται σεβαστά από την Ελλάδα, να γίνονται σεβαστά και σε όλο τον κόσμο. Και σε άλλες χώρες, γειτονικές, οι οποίες όχι μόνο δεν τα σέβονται, αλλά τα καταστρατηγούν. Και σε τελευταία ανάλυση, ασκούν μία πολιτική τρομοκρατώντας αυτούς που πολλές φορές θεωρούν τρομοκράτες.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Εχει τεθεί θέμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα θέμα δεν έχει τεθεί.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Κάποια πίεση προς την ελληνική Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία πίεση. Η ελληνική Κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική που κρίνει ότι είναι συμφέρουσα για τη χώρα μας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί δεν έχω καταλάβει από την απάντησή σας, θα το κλείσετε αυτό το γραφείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ σαφής η απάντηση που έδωσα, κα Βετσέντζου.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θεωρείτε το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση; Γιατί η Τουρκία λέει ότι στρέφεται εναντίον του τουρκικού κράτους.

ΡΕΠΠΑΣ: Κα Βιτσέντζου είναι πολύ σαφής η απάντηση που έδωσα και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση στα θέματα αυτά. Η πολιτική αυτή δεν αλλάζει. Αυτό είναι σαφές.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα κλείσει η ελληνική Κυβέρνηση...

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί να κάνουμε αυτές τις υποθέσεις; Γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα γραφεία; Γνωρίζετε ότι έχουν γίνει δηλώσεις. Σας είπα ποια είναι η πολιτική μας. Θα δείτε όταν πρέπει και κληθούμε στην πράξη να πάρουμε κάποια μέτρα, ποια μέτρα θα πάρουμε. Τέτοιο θέμα δεν έχει προκύψει τώρα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Εχει βγει δήλωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προκύψει τέτοιο θέμα τώρα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Εχει βγει δήλωση και λέει ότι πλέον τα γραφεία, εδώ...

ΡΕΠΠΑΣ: Πού είναι αυτά τα γραφεία; Γνωρίζετε;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Βεβαίως.

ΡΕΠΠΑΣ: Πού είναι;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 54.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε υπόψη σας κάποια δραστηριότητα να αναπτύσσεται, λοιπόν, με βάση αυτά τα γραφεία, η οποία δημιουργεί προβλήματα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Αυτό είναι το επίσημο γραφείο του ΕΡΝΚ, το οποίο πλέον τώρα θα γίνει ΡΚΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: "Θα γίνει" λέτε. Αρα, δεν είναι τώρα. Γιατί, λοιπόν, μας καλείτε...

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Το λένε από την Αγκυρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ωραία, το λένε από την Αγκυρα. Εσείς πιστεύετε, φαίνεται, πολύ περισσότερο αυτά που λένε στην Αγκυρα, από αυτά που σας λέω εγώ. Οταν, λοιπόν, προκύψει θέμα, τότε θα πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Υπάρχει θέμα τώρα επί του οποίου με καλείτε να πάρω θέση; Το θέμα επί του οποίου με καλείτε να πάρω θέση, είναι η πολιτική που ακολουθούμε. Σας είπα ποια είναι η πολιτική που ακολουθούμε. Και αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Παρακαλώ, να το ανακαλέσετε αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιό απ' όλα;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Υπάρχει εκπρόσωπος του ΡΚΚ που λέει ότι επισήμως πλέον θα ανοίξουν γραφεία εδώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, λοιπόν, ποια είναι τα μέτρα τα οποία θα λάβουμε, όταν αναπτύσσονται δραστηριότητες στην Ελλάδα, οι οποίες δεν είναι σύννομες. Και το πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούμε, το ανέφερα πριν, με απόλυτη σαφήνεια και λεπτομέρεια.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Μ' αυτά που λέτε, καταλαβαίνω ότι όταν σας τεθεί η ανάγκη λειτουργίας γραφείων του ΡΚΚ, θα αρνηθεί η Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία του. Αυτό είναι; Καλά κατάλαβα; 'Η δεν το κατάλαβα καλά;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδωσα απαντήσεις και ήταν σαφείς. Ας μη μείνουμε σ' αυτό το θέμα και ας μην κάνουμε υποθέσεις. Είπατε αν τεθεί, τι θα κάνει η Ελλάδα. Σας είπα ποια είναι η πολιτική μας. Με βάση αυτή την πολιτική, θα αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα και το συγκεκριμένο.

ΒΤΣΕΝΤΖΟΥ: Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τί λέτε. Συγγνώμη, όταν αναπτύσσουν δράση τρομοκρατική στην Ελλάδα κάποιες ξένες οργανώσεις ή σε άλλες χώρες που εγκαλούν αυτούς τους ανθρώπους για τρομοκράτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, ήμουν πάρα πολύ σαφής. Είπα ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να λειτουργούν οργανώσεις, μηχανισμοί ή σωματεία, στη δραστηριότητα των οποίων, μεταξύ των άλλων, διακρίνει κανείς στοιχεία βίας και τρομοκρατίας. Ημουν πολύ σαφής. Είναι δυνατό να υπάρχει γι' αυτό το θέμα οποιαδήποτε παρανόηση; Μίλησα πάρα πολύ και με πολλή λεπτομέρεια, θα έλεγα.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιές οργανώσεις αναφέρεστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε οποιαδήποτε οργάνωση της οποίας ο εαυτός μπορεί να καθρεπτίζεται σ' αυτά τα οποία είπα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Κύριε Ρέππα, η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΡΚΚ είναι μία οργάνωση η οποία αναπτύσσει δραστηριότητα εκεί όπου έχει την έδρα και εκεί όπου έχει οργανώσεις. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολιτικές οργανώσεις που δρουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα. Οι πολιτικές οργανώσεις των Κούρδων συνεχίζουν να λειτουργούν.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δεν ζήτησα...

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΡΚΚ, γνωρίζετε πολύ καλά, τι ακριβώς στοιχεία πολιτικής έχει. Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ποια είναι η θέση που έχουμε, όσον αφορά το Κουρδικό ζήτημα. Γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης. Αν θέλετε να την επαναλάβω, αν δεν τη θυμάστε.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Επ' αυτού κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα επ' αυτού. Επ' αυτού δεν θα επανέλθουμε σήμερα. Η απάντησή μου ήταν σαφής. Θα επανέλθουμε αύριο αν θέλετε. Αφήστε και κάτι για τις επόμενες μέρες.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι υπήρξε βομβιστής κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Η δήλωση που κάνατε τώρα ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ότι η Κυβέρνηση δεν δέχεται να δρα στην Ελλάδα οργάνωση που με βία ή τρομοκρατία αντιτίθεται σε άλλη Κυβέρνηση ή άλλο καθεστώς, είναι γενικού τύπου διακήρυξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, μίλησα πριν. Εδωσα απάντηση. Ηταν σαφές. Είναι δυνατό να επιτρέψουμε να λειτουργούν στην Ελλάδα οργανώσεις που αναπτύσσουν με βία και τρομοκρατία τη δραστηριότητά τους; Στην Ελλάδα η βία και η τρομοκρατία καταδικάζονται. Οι πράξεις αυτές δεν είναι σύννομες και δεν είναι δυνατόν όποιος αναπτύσσει τέτοιες δραστηριότητες να βρει στέγη στην Ελλάδα.

ΦΙΛΗΣ: Εάν φύγουμε από το χώρο του ΡΚΚ, η δήλωση αυτή που κάνετε είναι γενική;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δήλωση γενική και δόθηκε ...

ΦΙΛΗΣ: Σοσιαλιστικής Κυβέρνησης και ενός Πρωθυπουργού που έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι υπήρξε βομβιστής, για να ρίξει τη χούντα. Ερωτώ, είναι θέση της Κυβέρνησης, γενική -και αφήνουμε το ΡΚΚ απέξω- ότι δεν πρόκειται να περιθάλψει, ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία βοήθεια σε οποιαδήποτε ομάδα πολιτών από άλλη χώρα, που με βίαιο τρόπο...

ΡΕΠΠΑΣ: Που αναπτύσσει δραστηριότητες παράνομες στην Ελλάδα, ναι.

ΦΙΛΗΣ: Είναι παράνομη δραστηριότητα...

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως.

ΦΙΛΗΣ: ...ο ένοπλος αγώνας εναντίον ενός...

ΡΕΠΠΑΣ: "Ενοπλος αγώνας στην Ελλάδα";

ΦΙΛΗΣ: Η Οργάνωση Πρωτοβουλιών για την ενίσχυση τέτοιου αγώνα είναι παράνομη δραστηριότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οποιαδήποτε πράξη εκδηλώνεται στην Ελλάδα και περιέχει στοιχεία βίας και τρομοκρατίας, δεν είναι δυνατό να γίνει παραδεκτή. Δεν επιτρέπεται. Είναι παράνομη δραστηριότητα και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΦΙΛΗΣ: Δεν σκέπτονται, δηλαδή, οι Σοσιαλδημοκράτες που ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου ( δεν ακούγεται) ένοπλου αγώνα στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, εσείς έχετε ίσως μία άλλη πολιτική άποψη, ίσως προχωρείτε σε συνεργασία με όλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα, και επιμένουν τα οράματά τους να τα κάνουν πράξη με τέτοιες διαδικασίες.

ΦΙΛΗΣ: Θέλω να καταλάβω το νέο ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει φιλία, σταθερότητα, αλληλεγγύη, συνεργασία μεταξύ όλων, πιστεύουμε στην ανάγκη του πολιτικού διαλόγου και της συνεννόησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους λαούς και τις χώρες.

ΦΙΛΗΣ: Με φασιστικές Κυβερνήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η φασιστική Κυβέρνηση στην οποία αναφέρεστε;

ΦΙΛΗΣ: Λέω, γενικά μιλάω...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι εμείς προκρίνουμε -αντίθετα με ό,τι φαίνεται εσείς επιθυμείτε- τον πολιτικό διάλογο ως μέσο συνεννόησης και επίλυσης των θεμάτων, τα οποία απασχολούν σήμερα τα κράτη και τους λαούς.

ΦΙΛΗΣ: Απλώς, υποσημειώνω ότι ο βομβιστής Πρωθυπουργός δια του εκπροσώπου του αποκηρύσσει αυτές τις ενέργειες.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, είναι πολύ αυθαίρετο το συμπέρασμα που βγάζετε και κάνετε ένα λογικό άλμα, όπως αντιλαμβάνεστε.

ΦΙΛΗΣ: Αλλάξανε οι εποχές.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αλλάξανε οι εποχές, παρά το ότι βεβαίως πρέπει πάντα να τηρούνται οι πολιτικές και ιστορικές αναλογίες. Αυτό το οποίο πρέπει να μείνει -κι αυτό εγώ υποσημειώνω ως δεύτερο σημείο, μια και θέλετε να κάνουμε υποσημειώσεις- είναι τούτο: ότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε. Είναι χώρα που πρωταγωνιστεί για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Είναι χώρα η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, προκειμένου να βοηθήσει τη συνεννόηση και την πολιτική συνεργασία μεταξύ χωρών και λαών που δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις σήμερα. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το θέμα της Διαβαλκανικής Διάσκεψης που οργανώσαμε, πριν από ένα χρόνο στην Κρήτη. Από εκεί και πέρα, υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι σ' αυτή τη δημοκρατία, την ελληνική, οι οποίοι πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστοί.

ΦΙΛΗΣ: Μιλήσατε συγκεκριμένα για το ΡΚΚ...

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για όλα.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Στη Νοτιοανατολική Τουρκία οι σφαγές σε βάρος του άμαχου πληθυσμού του Κουρδιστάν συνεχίζονται από τα τουρκικά στρατεύματα. Τι γίνεται με τις διεθνείς οργανώσεις : το ΝΑΤΟ , τον ΟΗΕ , την Κυβέρνησή σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω μιλήσει κατ' επανάληψη για το ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά στην Τουρκία. Δεν υπάρχει πολιτική ελευθερία. Και έχουμε πει για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να επιδιωχθεί η αξιοποίηση των πολιτικών διαδικασιών προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Αυτό το έχει πει σε όλους τους τόνους η Διεθνής Κοινότητα, δεν γίνεται σεβαστό από την Τουρκία. Επιτέλους θα πρέπει να γίνει και εκεί μια προσπάθεια, ώστε το χρόνιο αυτό πρόβλημα να αντιμετωπιστεί.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Σε συνέχεια αυτών που ρώτησε ο κ. Φίλης, μήπως η Κυβέρνηση εκτιμά ότι ήρθε ο καιρός να αποφυλακίσει και τους πρωταιτίους του Πραξικοπήματος του '67;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν καταλαβαίνω πια σχέση έχει το ένα με το άλλο. Καταλαβαίνω τον ειρωνικό τόνο που έχει η ερώτησή σας. Αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι ότι, χάρη σε αυτή την Κυβέρνηση έχουμε θεσμούς που έχουν στέρεα θεμέλια, ώστε σήμερα να απολαμβάνουμε όλοι τα αγαθά της Δημοκρατίας. Είναι μια έμμεση απάντηση η ερώτησή σας, σ' αυτά που έθεσε πριν ο κ. Φίλης για το 1981 και έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με αυτό που είπα και εγώ πριν: Οτι υπήρχε τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα το '81. Και φτάσαμε τόσα χρόνια μετά, με την πολιτική που άσκησαν κύρια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τη θεσμική πολιτική τους, τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές, να έχουμε εμπεδώσει τη δημοκρατία στον τόπο μας και να απολαμβάνουμε τα αγαθά αυτής της δημοκρατίας. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή. Είναι η προσφορά του ΠΑΣΟΚ στον τόπο και στον ελληνικό λαό.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή όταν το δημοκρατικό έλλειμμα δεν μας αφορά, δεν μας ανησυχεί και όταν εγγίζει τη δική μας πόρτα, τότε μόνον πρέπει να ανησυχούμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι νόμοι και το Σύνταγμα μιας χώρας. Και στο πλαίσιο αυτό, με βάση τα δικαιώματα τα οποία έχουν οι πρόσφυγες, είμαστε απόλυτοι εναρμονισμένοι. Η Σύμβαση της Γενεύης είναι πολύ συγκεκριμένη και λεπτομερής. Παρακαλώ να μείνουμε σ' αυτές τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες πρέπει να τηρούμε σε όλες τις περιπτώσεις και όχι μεροληπτικά.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική Κυβέρνηση γιατί δεν βοηθά τον κουρδικό λαό να αποκτήσει πολιτικές ελευθερίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική Κυβέρνηση έχει δηλώσει σαφώς τη θέση της και συμμετέχει σε όλες εκείνες τις διεθνείς διαδικασίες οι οποίες στοχεύουν στο να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος και οποιουδήποτε άλλου. Διότι μας ενδιαφέρει να διευθετηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν μέσα από συνεννόηση και διάλογο, ώστε να πάψουν να υπάρχουν στο χώρο μας και ιδιαιτέρως στην περιοχή μας, οι εστίες της έντασης. Αυτό είναι γνωστό.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το μοναδικό διάλογο που ασκεί η Αγκυρα είναι τα στρατεύματα που στέλνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μείνουμε αυτή την ώρα -γιατί αυτό το θέμα θέτετε- στο να κρίνουμε τι κάνει η Αγκυρα στο διάλογο που έχει ή δεν έχει με τους Κούρδους. Η θέση μας ξέρετε ποια είναι. Εχουμε καυτηριάσει τη στάση της Αγκυρας. Και δεν το έχουμε κάνει μόνο εμείς, οπότε θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι το κάνουμε για άλλους λόγους. Το έχουμε κάνει με την ίδια φωνή και στον ίδιο τόνο που το κάνει η Διεθνής Κοινότητα, η οποία καλεί την Τουρκία να προχωρήσει σε μια πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος. Η Τουρκία δεν πράττει αυτό το οποίο της υπαγορεύει η διεθνής έννομη τάξη, αυτό το οποίο λέει ο διεθνής παράγων. Εμείς, λοιπόν, είμαστε στη σωστή και ορθή θέση. Και η στάση αυτή της Τουρκίας μπορεί να ελεγχθεί από όλους εκείνους οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον και δείχνουν ανάλογη ευαισθησία για άλλα θέματα, ώστε οι τέτοιου είδους εκκρεμότητες να πάψουν να υπάρχουν.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, έχω το λόγο.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ πολύ, τέλειωσε αυτό το θέμα. Απάντησα σε όλα τα σχετικά θέματα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, είναι πολύ σοβαρό θέμα η σφαγή των Κούρδων.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς είναι πολύ σοβαρό θέμα το να μετέρχεται τέτοια μέσα ένα κράτος ώστε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα στο εσωτερικό του. Και γνωρίζετε ποιές είναι οι θέσεις που έχει πάρει η Διεθνής Κοινότητα και γι' αυτό το θέμα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Η ελληνική Κυβέρνηση, κύριε Εκπρόσωπε, θα θέσει εκ νέου το θέμα των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά και τις συνεχιζόμενες σφαγές του κουρδικού πληθυσμού προς την Ε.Ε. και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα έχει τεθεί κατ' επανάληψη στην Ε. Ε. Μπορώ να πω ότι οι θέσεις τις οποίες έχει η Ε. Ε. αποτελούν ένα είδος κοινοτικού κεκτημένου. Γνωρίζετε ότι κατ' επανάληψη, έχει εγκαλέσει και εγκαλεί συνεχώς την Τουρκία για την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις πάγιες αρχές σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών. Η Ε.Ε., σε όλους τους τόνους και πολλές φορές, έχει αναφερθεί σ' αυτές τις ελλείψεις, παραλήψεις αδυναμίες οι οποίες υπάρχουν στο εσωτερικό της Τουρκίας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το κριτήριο βάσει του οποίου η Κυβέρνηση καταδικάζει μια οργάνωση ως διαπράττουσα πράξεις βίας , είναι αν αυτές οι πράξεις διαπράττονται επί ελληνικού εδάφους ή αν διαπράττονται οπουδήποτε στον κόσμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γενικώς είμαστε εναντίον της άσκησης βίας, προκειμένου να επιτύχει κάποιος πολιτικούς στόχους. Θεωρούμε ότι μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση πρέπει να επιδιώκονται οι λύσεις στα πολιτικά προβλήματα που υπάρχουν. Και νομίζω ότι η λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα είναι τέτοια που δεν θα πρέπει να αμαυρωθεί ή να τρωθεί από δραστηριότητες οι οποίες αντιβαίνουν αυτό το δημοκρατικό κεκτημένο το οποίο έχουμε, που είναι η λειτουργία των θεσμών.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Διαψεύδετε, δηλαδή, επισήμως την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ότι το Ρ.Κ.Κ. έχει την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής Κυβερνήσεως να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ' αυτό προχθές και ήμουν πάρα πολύ σαφής. Επανήλθα σήμερα με περισσότερες λεπτομέρειες και νομίζω η πολιτική μας σ' αυτό το θέμα είναι γνωστή . Γιατί είναι πολιτική που έχει ασκηθεί. Δεν πρόκειται για καινούργια πολιτική. Είναι μια πολιτική που ακολουθούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ΠΑΡΙΣ: Στο νέο προσαρμοσμένο πρόγραμμα σύγκλισης το οποίο θα εφαρμοστεί τέλος Μαίου αρχές Ιουνίου, υπάρχουν κάποιες αλλαγές στα βασικά μεγέθη, όπως ο πληθωρισμός , το δημόσιο χρέος ή κάτι άλλο και αν ναι , ποιες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα δεν είναι ορθό να ανακοινώσω εγώ αυτό που καλείτε πρόγραμμα σύγκλισης, τώρα, πριν δοθεί στη δημοσιότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΠΑΡΙΣ: Επειδή είπατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Απλά είπα και επαναλαμβάνω ότι είχαμε μια αλλαγή που μεταξύ των άλλων, έχει σχέση με την προσαρμογή της ισοτιμίας του νομίσματός μας. Γνωρίζετε ποιες συνέπειες έχει, ιδίως στον πληθωρισμό ή στα επιτόκια η προσαρμογή αυτή. Θα πρέπει, λοιπόν, να ληφθούν υπόψη αυτές οι αλλαγές. Και, βεβαίως, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στη διατύπωση αυτού του κειμένου λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. Θα έλεγα, όμως, ότι δεν είμαστε μακριά από τους στόχους που είχαμε εξαγγείλει από την αρχή. Οι στόχοι αυτοί παραμένουν ως οι βασικοί στόχοι μας. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Απλά λαμβάνουμε υπόψη μας αυτές τις αλλαγές.

ΠΑΡΙΣ: Πριν από ένα-ενάμιση μήνα, μου είχατε πει ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ο.Α. θα λειτουργήσει ως πιλότος για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποτέ δεν είπα τέτοιο πράγμα. Ποτέ. Ισα-ίσα έχω πει ότι η Ο.Α. αποτελεί μια ειδική περίπτωση...

ΠΑΡΙΣ: Απαντήσατε σε εμένα κε Υπουργέ...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα κατ' επανάληψη - και παρακαλώ να μείνετε σ' αυτά που είπα- ότι η Ο.Α. αποτελεί μια ειδική περίπτωση, ακολουθείται μια ιδιαίτερη διαδικασία. Αυτό είπα και είναι καταγεγραμμένο.

ΠΑΡΙΣ: Εμμένει η Κυβέρνηση εν πάση περιπτώσει στην ακολουθούμενη διαδικασία γιατί σήμερα υπάρχει κάποιο σχόλιο του κ. Πάγκαλου το οποίο λέει ότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πετάξει με την Ο.Α. Τι γίνεται, θα κλείσει; Ρωτώ γιατί έρχεται και η τουριστική "σεζόν" ...

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σας και την αγωνία σας για την τύχη της Ολυμπιακής και σας λέω ότι πράγματι υπάρχουν προβλήματα. Αυτό το διάστημα, αυτό το μήνα προσαρμογής που εφαρμόζεται το πρόγραμμα με βάση το Νόμο ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε, έχουν εκδηλωθεί διάφορα φαινόμενα , είτε αυτό έχει σχέση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις είτε αυτό έχει σχέση με τις λειτουργίας της επιχείρησης. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και αυτά, ώστε το συντομότερο δυνατό να είναι και πάλι αξιόπιστη η Ο.Α. Αυτή την περίοδο κινούμεθα στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου που ψηφίσαμε πρόσφατα. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό.

ΠΑΡΙΣ: Το ότι υπάρχουν προβλήματα είναι μια μόνιμη κατάσταση. Δεν είναι κάτι το οποίο παρουσιάστηκε μετά την ψήφιση του Νόμου.

ΡΕΠΠΑΣ: Το επισημαίνω επειδή ακριβώς εκδηλώνονται δυσλειτουργίες και προβλήματα μετά την ψήφιση του Νόμου. Γιατί ο Νόμος αυτός πρέπει να εφαρμοσθεί , η μεταφορά του κειμένου στην πράξη συναντά δυσκολίες. Είμαστε σ' αυτή την περίοδο προσαρμογής και πιστεύουμε ότι τελικά τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Αλλά αυτό μένει να φανεί, να αποδειχθεί στην πράξη.

ΠΑΡΙΣ: Ο κ. Παπαντωνίου σε μια πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι η Κυβέρνηση θα περιμένει κάποιους μήνες, αλλά είναι απαισιόδοξη για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ο.Α. και ότι από εκεί και πέρα θα λειτουργήσουν οι όροι της αγοράς. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιοι είναι οι όροι της αγοράς επειδή πολλά ακούγονται για στρατηγικό επενδυτή και αναρωτιέμαι ποιος στρατηγικός επενδυτής θα ήθελε την Ο.Α. τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ λογικός ο προβληματισμός σας. Είπαμε, λοιπόν, ότι υπάρχει σε εξέλιξη η εφαρμογή του προγράμματος που προβλέπεται από το Νόμο που ψηφίσαμε. Δεν αλλάζει η πολιτική μας για το συγκεκριμένο θέμα ούτε κατά κεραία. Παραμένουμε σταθεροί σ' αυτό το πλαίσιο το οποίο αποφασίσαμε με τον πρόσφατο Νόμο. Δεν αλλάζει τίποτα σ' αυτό το σημείο. Οταν έρθει η ώρα να κάνουμε "ταμείο" και να δούμε τα αποτελέσματα, ίσως βέβαια κληθούμε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Αλλά αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε τώρα. Το στοίχημα της ομαλής λειτουργίας της Ο.Α., της ανάκαμψης και της επανάκτησης της αξιοπιστίας που πρέπει να έχει ο εθνικός αερομεταφορέας. Τώρα πρέπει να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Και αυτή την προσπάθεια κάνουμε τώρα εν μέσω πάρα πολλών δυσκολιών. Το αναγνωρίζω αυτό, αλλά δεν πρέπει να παραιτηθούμε από αυτή την προσπάθεια. Αντιθέτως.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος της Ο.Α. από ότι μάθαμε πέτυχε μια συμφωνία με τους χειριστές, η οποία όταν ήρθε στο Δ.Σ. της επιχείρησης προκειμένου να εγκριθεί, καταψηφίστηκε από τους 4 συμβούλους που έχει διορίσει το Υπ. Μεταφορών . Θα ήθελα, λοιπόν, να γνωρίζω εάν αυτή η στάση των συγκεκριμένων συμβούλων του Υπ. Μεταφορών έρχεται σε αντίθεση ή όχι με την ομαλή εξέλιξη της λειτουργία της εταιρείας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η Διοίκηση της Ο.Α. χειρίζεται τα θέματα στο πλαίσιο μιας σχετικής αυτονομίας που έχει . Το Δ.Σ. είναι το αρμόδιο όργανο να παίρνει αποφάσεις και τα μέλη του Δ.Σ. ενός δημόσιου οργανισμού, όπως είναι και η Ο.Α., έχουν σε μεγάλο βαθμό προσωπική και λειτουργική αυτονομία. Αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται.

ΦΙΛΗΣ: Εχουμε μια δήλωση, χθες, στο Βόλο, του Μακαριότατου κ. Χριστοδούλου η οποία δεν είναι θεολογικού ενδιαφέροντος και δεν αφορά μόνον τους πιστούς , αλλά είναι άμεσα και καίρια θα έλεγα πολιτικού ενδιαφέροντος . Επικρίνει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και θεωρεί ως μειονεξία και αναπηρία -αν θυμάμαι καλά- το να διεκδικεί ένας Ελληνας να γίνει Ευρωπαίος. Δεν θέλω να μεταφέρω όλη τη δήλωση. Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτού του είδους οι παρεμβάσεις του Μακαριότατου εγκαινιάζουν ένα νέο τρόπο σχέσεων ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας είναι οριοθετημένες με βάση τα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι του Κράτους. Δεν θα απαντήσω εγώ εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής και του Μακαριότατου. Πέρα από τις ευχές μας, τις οποίες έχουμε διατυπώσει προς τον Μακαριότατο να επιτύχει στο έργο του και στην πνευματική αυτή προσπάθεια που κάνει, όλοι και η Κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό του για το καλό της Εκκλησίας και του Ορθόδοξου λαού- από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα έχοντας την ψήφο του ελληνικού λαού και τη δική του έγκριση ασκούν μια πολιτική με γνώμονα το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή δεν βλέπετε να υπάρχει ένα πρόβλημα - έστω εν τη γενέσει του πρόβλημα- .. .

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλη ερώτηση.

ΦΙΛΗΣ: Συγγνώμη, όταν ο Πρωθυπουργός δίνει μάχη για να εντάξει με κάποιο τρόπο τη χώρα, στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και την ίδια ώρα θεωρεί ότι μια τέτοια κατεύθυνση συνιστά εθνική μειονεξία ο κ. Χριστόδουλος, δεν προκύπτει ένα πρόβλημα κατά την γνώμη σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρόβλημα θα προέκυπτε αν ο ελληνικός λαός ήταν τοποθετημένος σε μια άλλη πολιτική κατεύθυνση από την κατεύθυνση αυτή που ακολουθούν η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, τουλάχιστον τα περισσότερα, όσον αφορά την προοπτική της ένταξης της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Γνωρίζετε ότι τα πολιτικά κόμματα στην πλειοψηφία τους και ο ελληνικός λαός στη συντριπτική πλειοψηφία του είναι τοποθετημένος υπέρ αυτής της προοπτικής. Αυτό, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση και στα κόμματα να ασκούν την πολιτική τους με γνώμονα το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, όπως το αντιλαμβάνονται εκείνα, όπως το αντιλαμβάνονται οι Ελληνες πολίτες στο σύνολό τους. Και το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει να παραμείνουμε σε κοινή τροχιά με τις άλλες χώρες της Ε. Ε. Αυτό το στόχο που έχουμε θέσει θα τον επιτύχουμε.

ΦΙΛΗΣ: Είναι επιτρεπτό η Εκκλησία να κάνει πολιτική ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα στην αρχή κιόλας, κε Φίλη, λέγοντας ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και κράτους είναι οριοθετημένες από το Σύνταγμα και τους Νόμους. Γιατί δεν ανατρέχετε εκεί για να πάρετε απαντήσεις και τα θέτετε εδώ για λόγους εντυπώσεων; Ολα αυτά έχουν απαντηθεί.

ΦΙΛΗΣ: Προ δεκαετίας είχαμε Μητροπολίτες οι οποίοι άνοιγαν πόλεμο με γειτονικές χώρες. Το ξέρετε αυτό το πρόβλημα. Σήμερα ο Προκαθήμενος -είναι πολιτική θέση, δεν είναι μόνο θρησκευτική, είναι Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος- ανοίγει, με τον τρόπο του, μια πολεμική προς την Ε. Ε. Αυτό ερωτώ..

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις, τοποθετήσεις του Μακαριότατου ή οποιουδήποτε παράγοντα της ελληνικής εκκλησίας. Αυτό είναι κανόνας. Επαναλαμβάνω ότι οι σχέσεις οριοθετούνται με βάση τα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι. Από κει και πέρα ο καθένας έχει το δικό του χώρο να ασκήσει τις αρμοδιότητές του και παρακαλώ τα θέματα αυτά που αφορούν την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση ή τις θέσεις που διατυπώνουν τα κόμματα για διάφορα θέματα, θα πρέπει να τα συνδέσετε με την εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό μέσω της ψήφου του να ακολουθούμε μια συγκεκριμένη πολιτική. Αυτό είναι το μέτρο το οποίο δίνει τη δυνατότητα την εξουσία στα κόμματα να ασκούν συγκεκριμένη πολιτική. Η ψήφος του ελληνικού λαού. Δεν έχω τη δυνατότητα να σχολιάζω οποιονδήποτε, ακόμη και έναν παράγοντα επιφανή της δημόσιας ζωής της χώρας, όταν ο πνευματικός του ρόλος δεν μας δίνει τη δυνατότητα, κάθε φορά να σχολιάζω τις τοποθετήσεις του, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί δεν είναι παράγοντας στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, στο πλαίσιο της λειτουργίας του κομματικού συστήματος. Εμείς συζητούμε, ανταλλάσσουμε απόψεις, διαλεγόμεθα, αντιπαρατιθέμεθα με τους παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου και μόνον .

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση είναι ευθεία. Επιτρέπεται να κάνει πολιτική;.

ΡΕΠΠΑΣ: Το Σύνταγμα και οι Νόμοι τι προβλέπουν γι 'αυτό κε Φίλη; Γνωρίζετε;

ΦΙΛΗΣ: Αυτό είναι θέμα ερμηνείας.

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσατε, λοιπόν.

ΠΑΡΙΣ: Νομίζω, κε Υπουργέ, ότι σύντομα θα κληθείτε να απαντήσετε στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και εδώ βάζω και την ερώτησή μου. Ως Υπουργός Τύπου θα πρέπει να κάνετε σχόλιο. Ο Αρχιεπίσκοπος από την ημέρα που εκλέχθηκε βρίσκεται σε κάθε κανάλι, σε όλες τις κυριακάτικες εφημερίδες ...

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Αυτό είναι θέμα που δεν αφορά την Κυβέρνηση. Αφορά τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο και τα Μ.Μ.Ε., δηλαδή εσάς. Παρακαλώ, λοιπόν, στο πλαίσιο των σχέσεων που αναπτύσσει η Αρχιεπισκοπή με τα Μ.Μ.Ε. να αναζητήσετε τις απαντήσεις στο ερώτημα που θέτετε.

ΠΑΡΙΣ: Επειδή ο νέος Αρχιεπίσκοπος είναι λαλίστατος, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν δέχεστε ότι αποτελεί πλέον θέση της Αρχιεπισκοπής να είναι πολιτικός παράγοντας στη χώρα. Διότι στο παρελθόν ο Μακαριότατος Σεραφείμ ....

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν σε όλα αυτά τα θέματα με λεπτομέρειες.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει δήλωσή σας για το πώς βλέπει η Κυβέρνηση την πρόταση 50 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του όρκου που δίνουν η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί όταν εκλέγονται.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει τέτοια θέση . Γνωρίζετε ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος είναι μια κατεξοχήν κοινοβουλευτική διαδικασία. Σ' αυτήν συμμετέχουν οι βουλευτές, διατυπώνουν τις απόψεις τους. Γνωρίζετε ποιες είναι οι διατάξεις τις οποίες έχει προτείνει η Κυβέρνηση να εξεταστούν και να τεθούν προς αναθεώρηση. Δεν είναι η συγκεκριμένη.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αρα το αποκλείετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια θέση -επαναλαμβάνω- την οποία γνωρίζω ότι έχουν διατυπώσει βουλευτές από διάφορα κόμματα. Δεν είναι στις προτάσεις που έχει κάνει η Κυβέρνηση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Υπάρχει και μια πρόταση 60 διανοουμένων μεταξύ των οποίων Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, πρώην Υπουργοί κ.α.. που ζητούν το χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι και αυτή μια πρόταση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται με το ισχύον νομικό και συνταγματικό πλαίσιο και θέλω να πω ότι αντιμετωπίζονται με απόλυτη και ικανοποιητική σαφήνεια.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με τα "ΝΕΑ" και την ΕΡΑ, σε νατοϊκή άσκηση που ξεκινά σήμερα, δεν θα γίνονται αναχαιτίσεις νατοϊκών αεροσκαφών (που συμμετέχουν στην άσκηση στο Αιγαίο), μετά την ειδοποίηση του Διοικητή του ΝΑΤΟ, ότι θα δίνονται στην Ελλάδα οι σηματικές αναφορές των αεροπορικών αποστολών. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει άπαξ ή θα γενικευθεί και σε επόμενες ασκήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Πολεμική Αεροπορία αναχαιτίζει όλα τα αεροσκάφη που δεν υποβάλλουν σχέδιο πτήσης. Ειδικά για τις νατοϊκές ασκήσεις από 10ετίας έχουμε προτείνει και ζητούμε ή την υποβολή σχεδίων πτήσης ή την παροχή προς τις ελληνικές υπηρεσίες πέντε στοιχείων πτήσης και συγκεκριμένα: 1. Χρόνο και σημείο εισόδου και εξόδου από το FIR Αθηνών. 2. Αριθμό και τύπο αεροσκαφών. 3. Χαρακτηριστικό κλήσης. 4. Χρόνο και ύψη στην περιοχή των ασκήσεων. 5. Κώδικα IFF. Στις περιπτώσεις που αυτά τα στοιχεία παρέχονται, όπως κατά την περσινή άσκηση DISTANT THUNDER, δεν προβαίνουμε σε αναχαιτίσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Monday, 4 May 1998 - 19:14:26 UTC