Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-02-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3.2.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στους κατοίκους της Λέσβου που δοκιμάστηκαν από ένα έντονο καιρικό φαινόμενο. Οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας έχουν έγκαιρα κινητοποιηθεί. Στο πλαίσιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας δημιουργούνται οι επιτροπές που προβλέπονται από το σχέδιο "ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ". Υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία του Κέντρου με το Νομό. Θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτών των καιρικών φαινομένων με τον καλύτερο τρόπο. Λυπούμεθα για τα θύματα, είμαστε κοντά στους κατοίκους της Λέσβου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Λυμπέρη, θεωρείτε ότι το θέμα των Ιμίων έχει κλείσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρχε κανένα θέμα για εμάς. Θέμα υπάρχει για τον κ. Λυμπέρη, ο οποίος έρχεται και επανέρχεται σ' αυτό το ζήτημα, παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή. Η Ιστορία έχει γραφτεί, δεν ξαναγράφεται. Το θέμα αυτό ανήκει στο παρελθόν. Πρέπει να έχουμε βγάλει όλοι τα ανάλογα συμπεράσματα, ώστε η πατρίδα μας, στο μέλλον, να μη χρειαστεί να βρεθεί απέναντι σε μία ανάλογη κρίση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λυμπέρης λέει πράγματα τα οποία αφορούν και τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας και ολόκληρη την Κυβέρνηση, που εκείνο το βράδυ ήταν απούσα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, αυτά είναι δικά σας συμπεράσματα. Συμφωνείτε, σε μεγάλο βαθμό, με αυτά που λέει ο κ. Λυμπέρης. Η Κυβέρνηση διαφωνεί απόλυτα με όλα αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Λυμπέρης, τα οποία επαναλαμβάνετε και εσείς. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε. Με αυτή την έννοια, αυτό το πολύ κρίσιμο θέμα θεωρούμε ότι αντιμετωπίστηκε με απόλυτα επιτυχή τρόπο. Αυτό, άλλωστε, έδειξε η εξέλιξη των πραγμάτων. Από εκεί και πέρα, ο διάλογος, έτσι όπως γίνεται δημόσια, δεν μας εκφράζει.

ΜΙΧΑΗΛ: Μετά από τις χθεσινές απουσίες ή προσπάθειες για τη μη ψήφιση της τροπολογίας από τους 10 περίπου βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ποια είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης; Υπάρχουν θέματα πολιτικών κυρώσεων; Πώς θα αντιμετωπιστεί από την Κυβέρνηση αυτή η στάση των βουλευτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Με το πέρας αυτής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε ένας κύκλος. Ηδη έχουμε μία διάταξη νόμου, που αποτελεί και μία πάρα πολύ καλή βάση, προκειμένου να επιχειρηθεί η εξυγίανση των ζημιογόνων και ελλειμματικών επιχειρήσεων του Δημοσίου. Ανοίγει, τώρα, ένας δεύτερος κύκλος για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Και σ' αυτό τον κύκλο ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι οι διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σ' αυτές, θα συμβάλουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κάθε μιας απ' αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο ξεκινά αμέσως. Πιστεύουμε ότι θα στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια, την οποία καταβάλλουν οι Διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων και οι εργαζόμενοι σ' αυτές, προκειμένου να αξιοποιήσουμε το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρώτησα κάτι συγκεκριμένο: Τι λέει η Κυβέρνηση για τη στάση των 9 - 10 απόντων βουλευτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα ήδη. Είπα ότι ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία με μία διάταξη νόμου. Αυτό είναι το σημαντικό. Στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκφράζονται διάφορες απόψεις. Σημασία έχει ότι ψηφίστηκε και είναι στη διάθεσή μας αυτή η διάταξη νόμου, προκειμένου να αρχίσει ο δεύτερος κύκλος της συνεννόησης και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας απασχολεί το γεγονός ότι ορισμένοι βουλευτές και ανάμεσα σ' αυτούς ο κ. Καστανίδης -τον οποίο άκουσα σήμερα το πρωί να δηλώνει στα ραδιόφωνα ότι δεν πήγε να ψηφίσει, γιατί θεώρησε πως έπρεπε να έχουν γίνει από την πλευρά της Κυβέρνησης (και συγκεκριμένα από τον κ. Παπαντωνίου), τρία πράγματα και δεν έγιναν- και οι κύριοι Καψής και Παπαθεμελής, όπως και ορισμένοι άλλοι συνάδελφοί σας δεν πήγαν; Αλλοι ήταν παρόντες στη συζήτηση και αποχώρησαν. Για όλα αυτά, ποια είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επίσημη θέση της Κυβέρνησης είναι ότι στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκφράζονται οι απόψεις των βουλευτών, απόψεις οι οποίες απηχούν τα δικά τους "πιστεύω", τις δικές τους πεποιθήσεις. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει σ' αυτό το σημείο οποιοσδήποτε περιορισμός. Εξάλλου, η ευθύνη την οποία έχει κάθε βουλευτής να στηρίξει το κυβερνητικό έργο κρίνεται κάθε φορά, ανάλογα με τη στάση που τηρεί ο κάθε βουλευτής. Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο. Σημασία έχει, τώρα που ψηφίστηκε αυτός ο νόμος, να συμβάλουν όλοι, ο καθένας με το δικό του τρόπο, ώστε να αξιοποιηθεί η διάταξη αυτή και να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση των ζημιογόνων επιχειρήσεων του Δημοσίου. Αυτός είναι ο στόχος, αυτό είναι το έργο μας.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θεωρεί η Κυβέρνηση ότι ήταν διαφορετική η στάση των τριών βουλευτών που αποπέμφθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την προηγούμενη φορά, από αυτή των συναδέλφων τους κατά τη χθεσινή διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή, όταν κάποιοι απ' αυτούς επιδεικτικά αποχώρησαν πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας; Γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση, σχεδόν ομοειδών συμπεριφορών πολιτικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα δεν είναι το ίδιο, γιατί χθες δεν καταψήφισε κάποιος μία συγκεκριμένη διάταξη. Δεύτερον, δεν είναι ίδιο το αντικείμενο. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό αφορά το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής την οποία θα ασκήσει, για το επόμενο οικονομικό έτος, η Κυβέρνηση. Μία συγκεκριμένη διάταξη, όμως, μπορεί να επαναφερθεί, εφόσον δεν τύχει της έγκρισης της πλειοψηφίας της Βουλής, μία δεδομένη στιγμή. Είναι διαφορετικό μέγεθος.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Παρά το μεγαλεπήβολο σχέδιο εξυγίανσης της κρατικής ΕΡΤ, όπως διαβάσαμε στον Τύπο σήμερα, ο οικονομικός Διευθυντής κ. Σαλεσιώτης προειδοποιεί ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι περίπου 4 δις. Και σας ρωτώ, σαν πολιτικός προϊστάμενος που είστε της ΕΡΤ, ποιά άποψη έχετε γι αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να επιφυλαχθώ, να έχω μια επίσημη ενημέρωση και δια της κανονικής οδού, για όλα αυτά τα θέματα που απασχολούν την ΕΡΤ. Εχω τακτική συνεργασία με τους επικεφαλής αυτής της δημόσιας επιχείρησης, την οποία εποπτεύω. Κι αυτή την εβδομάδα θα έχω τη δυνατότητα να συζητήσω όλα αυτά τα θέματα. Μέχρι τότε, δεν είναι δυνατόν, να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο για τα εσωτερικά μιας επιχείρησης. Γι αυτά τα θέματα, παρακαλώ, σε καθημερινή βάση να απευθύνεστε στη Διοίκηση της επιχείρησης. Εχω τακτική συνεργασία με τη Διοίκηση, έχουμε βάλει συγκεκριμένους στόχους, πιστεύω ότι θα επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, οι οποίοι αναφέρονται, μεταξύ των άλλων, και σε οικονομικά μεγέθη.

ΚΙΑΟΣ: Συναντήθηκε ή πρόκειται, εντός της ημέρας, να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον κ. Καστανίδη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει οριστεί, εδώ και αρκετές ημέρες, συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Καστανίδη.

ΚΙΑΟΣ: Δεν έχει σχέση η συνάντηση με τη στάση του κ. Καστανίδη, χθες, στην ψηφοφορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία σχέση. Είχε ζητήσει ο κ. Καστανίδης αυτή τη συνάντηση, η οποία ορίστηκε και γίνεται σήμερα.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως πρόκειται να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός και με άλλους, εκ των 10 βουλευτών, οι οποίοι επέλεξαν να απουσιάσουν από την χθεσινή ψηφοφορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός συναντά βουλευτές ή μέλη του κόμματός του.

ΚΙΑΟΣ: Συγκεκριμένα εννοώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν ζητήσει κάποιος εξ αυτών συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπως ζήτησε ο κ. Καστανίδης, ασφαλώς ο Πρωθυπουργός είναι στη διάθεση των βουλευτών.

ΚΙΑΟΣ: Ο ίδιος θα τους φωνάξει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός με δική του πρωτοβουλία καλεί τους βουλευτές, προκειμένου να συναντηθεί και να συζητήσει μαζί τους. Και αυτό γίνεται βάσει συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο γνωρίζετε.

ΚΙΑΟΣ: Αναφέρομαι στους συγκεκριμένους.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, κάποιους εξ αυτών, ασφαλώς, τους έχει συναντήσει, τους έχει δεχθεί, μαζί με άλλους.

ΚΙΑΟΣ: Θα τους δει πάλι τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αποτελούν κάποια ιδιαίτερη κατηγορία βουλευτών. Αν κάποιος εξ αυτών ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο Πρωθυπουργός ασφαλώς θα απαντήσει.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως πρόκειται να συναντηθεί και με τον κ. Πάγκαλο, μετά τα τελευταία περί Λυμπέρη και όλων των συναφών πραγμάτων, και...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει τακτική επικοινωνία και συνεργασία με τον κ. Πάγκαλο, για τα θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό το θέμα δεν απασχολεί την Κυβέρνηση. Το τι λέει ο κ. Λυμπέρης δεν μας απασχολεί. Εχει κλείσει αυτό το θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, επειδή, είπε ο κ. Πάγκαλος, λέω... γι αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα οποία λέει ο κ. Πάγκαλος, δεν τα λέει πρώτη φορά. Τα έχει πει στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και, μεταξύ των άλλων, έχουν αποτελέσει στοιχεία προκειμένου η Κυβέρνηση, προβληματιζόμενη για το συγκεκριμένο θέμα, να έχει καταλήξει στα δικά της πολιτικά συμπεράσματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα που ο Πρωθυπουργός πρόκειται να κάνει το "τραπέζι" σε κάποιους βουλευτές, θα είναι και κάποιοι από αυτούς που δεν ψήφισαν την τροπολογία.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα γίνει σήμερα το γεύμα αυτό, με μια ομάδα βουλευτών. Δεν γνωρίζω ποιοί, ακριβώς, βουλευτές θα είναι. Δεν συντίθενται οι ομάδες αυτές των βουλευτών με κάποια ιδιαίτερα κριτήρια.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς τις επιλέγει;

ΡΕΠΠΑΣ: Με έναν τυχαίο τρόπο. Με ρωτάτε, τώρα, πώς επιλέγει να συναντήσει κάποιους βουλευτές και να τους παραθέσει γεύμα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί να μην επιλέγει!

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι οι βουλευτές στηρίζουν τον Πρωθυπουργό, όλοι είναι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει λόγος διακρίσεων, άρα, δεν μπαίνει και θέμα επιλογής, όπως το θέτετε εσείς, κύριε Σταματόπουλε. Αυτά είναι θέματα, τα οποία απασχολούν, ίσως, άλλους πολιτικούς χώρους.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Μετά από πολλές 10ετίες οι ΗΠΑ διακόπτουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο έχει ανακοινωθεί εδώ και πολύ καιρό. Η Ελλάδα θεωρείται μια χώρα, που βρίσκεται, πλέον, σε ένα οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο τέτοιο, ώστε δεν πρέπει να τυγχάνει της υποστήριξης από αυτό το πρόγραμμα, με το οποίο οι ΗΠΑ βοηθούν χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε ένα άλλο στάδιο ανάπτυξης. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι ποιοτικά και ποσοτικά να διατηρείται ο κρίσιμος εθνικά, για μας, συσχετισμός δύναμης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στα επίπεδα, τα οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχουμε κατορθώσει να εγκαθιδρύσουμε. Και θέλουμε αυτά να είναι ανά πάσα στιγμή τα ίδια, να μην ανατρέπονται για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό έχει σημασία για μας.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Μιλήσατε για ποιότητα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Προ ημερών επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον ο Αρχηγός του ΓΕΑ της Τουρκίας και συζήτησε την αγορά αεροσκαφών F-15. Για το συγκεκριμένο θέμα η Κυβέρνηση τι κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος η Κυβέρνηση συζητά με όλους τους προμηθευτές, που παρέχουν οπλικά συστήματα, μεταξύ των άλλων και μαχητικά αεροσκάφη, προκειμένου να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Η Κυβέρνηση και για τα συγκεκριμένου τύπου μαχητικά αεροσκάφη έχει επικοινωνία με τους αρμόδιους των ΗΠΑ, προκειμένου να γίνει επίδειξη των αεροσκαφών αυτών και στην Ελλάδα. Εμείς θα κάνουμε τελικώς τις επιλογές.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτησή μου έχει δύο σκέλη, κ. Υπουργέ. Το πρώτο είναι αν ισχύει η αναλογία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το γνωστό 7 προς 10, γιατί σας είδα πολύ αισιόδοξο. Και το δεύτερο σκέλος, είπατε χθες - και σήμερα το επαναλάβατε- ότι έκλεισε πια το θέμα των Ιμίων. Βλέπετε, όμως, πως και ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Λυμπέρης έχουν διαφορετική άποψη από την Κυβέρνηση και συνεχίζουν να καταγράφουν στοιχεία της ιστορίας αυτής. Και εν πάση περιπτώσει η Κυβέρνηση ποιες ποινές επέβαλε γι' αυτό όλο το περιστατικό. Ισοφάρισε με μία αποστρατεία του κ. Λυμπέρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκλεισε ο κύκλος των δημόσιων συζητήσεων όσον αφορά, τουλάχιστον, την Κυβέρνηση. Ασφαλώς γι' αυτό και για όλα τα θέματα οι Ελληνες πολίτες ή οι ειδικοί επιστήμονες και στρατιωτικοί έχουν δικαίωμα να συζητούν και να προσφέρουν τις απόψεις τους στην κοινή γνώμη. Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε αυτό το θέμα. Είπα να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας για όσα αφορούν την ολοκλήρωση της έρευνας για το κρίσιμο αυτό εθνικό ζήτημα. Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιτυγχάνετο μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Και με τη στρατιωτική βοήθεια, για την οποία ρώτησε ο κ. Κανελλάκης, μία βοήθεια η οποία συμπεριελάμβανε, κυρίως -για να μην πω κατ' εξοχήν ή μόνον- την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την Τουρκία ή κάποιες άλλες χώρες, προκειμένου να προμηθευτούμε υλικό από τις ΗΠΑ και μάλιστα μεταχειρισμένο. Αυτός ο κύκλος, λοιπόν, έκλεισε. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν αποφάσεις των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ για τη διατήρηση αυτής της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Διάφοροι προμηθευτές επιχειρούν να προωθήσουν τα προϊόντά τους και δεν ενδιαφέρονται απολύτως για την τήρηση αυτού του κανόνα. Εχουν γνώση οι φύλακες. Εμείς πιστεύουμε ότι η ισορροπία δυνάμεων εξασφαλίζει και αυτή μαζί με άλλες πρωτοβουλίες και άλλες επιλογές μας, βεβαίως, τα της εθνικής μας άμυνας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα άκουσα. Για το 7 προς 10 δεν άκουσα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γι' αυτό μιλώ. Για το 7 προς 10. Γι' αυτή την ισορροπία μιλώ

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τι ακριβώς έγινε χθες το βράδυ και βγάλατε εκτάκτως ανακοίνωση-δήλωση για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συνέβη τίποτα. Χθες, υποβλήθηκε αυτή η έκθεση από τον ανεξάρτητο εκτιμητή. Ενα μεγάλο διεθνή οίκο που έχει τέτοιο αντικείμενο και θεωρήσαμε σκόπιμο, επειδή διάφορα δημοσιεύματα άρχισαν να παρουσιάζουν το θέμα με διάφορους τρόπους, να ανακοινώσουμε και επίσημα ότι, πράγματι, υποβλήθηκε αυτή η έκθεση, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και θα έχετε τη δυνατότητα να τη μελετήσετε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα, το οποίο εξάγεται είναι ότι το τίμημα το οποίο είχε προσδιοριστεί, ευθύς εξ αρχής, αποδεικνύεται, όπως λέει και ο ανεξάρτητος εκτιμητής, ότι ήταν εύλογο και ανταγωνιστικό. Αυτό είναι, αφ' ενός μία δικαίωση και των χειρισμών που έκανε η Κυβέρνηση να αναθέσει σε ανεξάρτητο εκτιμητή τη διακρίβωση της ανταγωνιστικότητας του τιμήματος και αφ' ετέρου μία δικαίωση, θα έλεγα, των πολιτικών επιλογών που έκανε ευθύς εξ αρχής η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το ίδιο το τίμημα. Θα έχετε την έκθεση στη διάθεσή σας, θα τη μελετήσετε και θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Και τότε, θα δείτε κι εσείς αυτό που είπα από χθες και το οποίο επαναλαμβάνω σήμερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, αυτή η βιασύνη και δεν την έκανε την ανακοίνωση η κα Παπανδρέου, που είναι και η υπεύθυνη για όλα αυτά τα θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Η Κυβέρνηση ασχολείται με το θέμα αυτό και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Η κα Παπανδρέου θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση, προκειμένου να τη μελετήσετε. Παρακαλώ να μείνετε στα θέματα ουσίας και να αναγνωρίσετε ότι η Κυβέρνηση εδώ έκανε μία πάρα πολύ θετική επιλογή. Αυτό είναι που έχει σημασία. Μη μεμψιμοιρούμε μονίμως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν βγήκε 21.45 ξαφνικά...

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορούσαμε να την εκδώσουμε το απόγευμα. Γνωρίζετε εσείς τα του χώρου της ενημέρωσης. Τα στοιχεία ιδιομορφίας του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μέσω του ΑΠΕ. Πρεμούρα βλέπω.

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία πρεμούρα. Ημουν απασχολημένος, ήμουν στη Βουλή για να απαντήσω σε ερώτηση. Μετά ήρθα εδώ, είχα άλλες ασχολίες. Επρεπε να επιστρέψω στη Βουλή για να ψηφίσω. Πώς θα γίνουν όλα αυτά τα πράγματα; Γνωρίζετε ότι στο χώρο αυτό υπάρχει μία ιδιομορφία και ο χρόνος δεν είναι τόσο άνετος για μας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εχετε υπόψη σας, αν στην έκθεση της εταιρείας αναφέρεται κάτι που έχει σχέση με την τιμή της κιλοβατώρας ή μόνον περιορίζεται ως προς το τίμημα...

ΡΕΠΠΑΣ: Σε πολύ γενικές γραμμές θα έχετε ενημέρωση συντομότατα. Η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα. Παρακαλώ να αρκεστείτε σε αυτό που σας λέω. Ακολουθεί δύο μεθόδους ο ανεξάρτητος εκτιμητής, προκειμένου να καταλήξει στο τελικό συμπέρασμα και με τις δύο μεθόδους καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα για το οποίο σας μίλησα. Και αυτό είναι πολύ θετικό. Ολα αυτά με λεπτομέρειες θα τα έχετε στη διάθεσή σας σήμερα ή αύριο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η Κυβέρνηση, κ. Εκπρόσωπε, θεωρεί δικαιολογημένη ή όχι την απουσία, χθές, από την ψηφοφορία του Υπουργού Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα για την Κυβέρνηση. Για τους βουλευτές οι οποίοι δεν ήταν παρόντες στη Βουλή, ασφαλώς υπάρχουν κάποιοι λόγοι. Τους λόγους θα τους εξηγήσουν οι ίδιοι. Για την Κυβέρνηση δεν τίθεται πολιτικό ζήτημα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Δικαιολογημένη και αυτή του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχαν δηλώσει κάποιοι ότι δεν θα προσέλθουν διότι είχαν εκ των πραγμάτων αδυναμία. Ολα αυτά, όμως, αφορούν μία εσωτερική διαδικασία δική μας. Δεν τέθηκε θέμα πολιτικό για το σύνολο όσων απείχαν από την ψηφοφορία. Και με αυτή την έννοια δεν έχω να κάνω οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο. Μάλιστα, εμείς είχαμε μία σαφέστατη θέση, αντίθετα με τη Νέα Δημοκρατία, που λόγω της ασάφειας της θέσης της, βλέπετε ότι παρουσιάστηκε με πολλούς τρόπους η συμπεριφορά των βουλευτών της. Αλλοι απείχαν, άλλοι ήταν παρόντες και ψήφισαν παρών.

ΚΙΑΟΣ: Είπατε απείχαν. Θεωρείτε τις απουσίες ως αποχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι είχαν ενημερώσει κάποιοι ότι είχαν προβλήματα και αδυναμία να παραβρίσκονται στην ψηφοφορία. Απείχαν από την ψηφοφορία για διάφορους λόγους. Οι λόγοι ποικίλουν. Εμείς δεν μπήκαμε σε πολιτικές ερμηνείες. Αποτελεί αυτό ένα εσωτερικό θέμα. Δεν του δώσαμε τη διάσταση που θέλετε να του δώσετε εσείς. Με αυτή την έννοια το λέω. Κάποιος είχε ειδοποιήσει ότι θα απέχει. Δεν θα είναι παρών, επειδή αδυνατεί ή γιατί έχει προγραμματίσει από καιρό κάποια άλλη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Κάποιος άλλος, ο οποίος απείχε ίσως δεν ενημέρωσε κανέναν.

ΚΙΑΟΣ: Και ο Υπουργός Αμύνης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι στην κατηγορία αυτή για την οποία μίλησε ο κ. Γαργαλάκος με την ερώτησή του.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Σε ποια κατηγορία; Δεν κάνει να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπε ο κ. Γαργαλάκος ότι κάποιοι ήταν δικαιολογημένοι, όπως γράφετε, επειδή είχαν ενημερώσει ότι θα απέχουν. Δεν το λέω εγώ, εσείς το γράφετε σήμερα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις τελευταίες ημέρες σας βλέπουμε με κόσμιο και διακριτικό τρόπο να ενδιαφέρεστε για τη "σωματική ακεραιότητα" της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί:

ΡΕΠΠΑΣ: Η σωματική ακεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας! Νομίζω ότι η ακεραιότητα αυτή έχει ήδη τραυματιστεί. Μιλούμε για την ασώματο κεφαλή ή το ακέφαλο σώμα!

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος, κατ' εσάς, και όχι κατά την άποψη του κ. Γαργαλάκου που είναι συνάδελφος, ανήκει στους δικαιολογημένα απόντες ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μπούμε σε αυτές τις κατηγοριοποιήσεις. Επειδή, όμως, θέσατε συγκεκριμένο ερώτημα, σας λέω ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε ειδοποιήσει ότι είχε κώλυμα, είχε άλλη δραστηριότητα, την οποία είχε από καιρό προγραμματίσει και δεν μπορούσε να είναι παρών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Tuesday, 3 February 1998 - 15:28:03 UTC