Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-02-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2.2.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Θα σας ενημερώσω συνοπτικά για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα.

* Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη η συνεργασία με τους Υπουργούς Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης, τον Γενικό Γραμματέα Δασών και άλλους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, για θέματα δασοπυρόσβεσης.

* Αύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο.

* Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα δεχτεί βουλευτές του κόμματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αλβανίας. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα παραθέσει γεύμα σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το απόγευμα, θα απαντήσει σε δύο ερωτήσεις, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού", στον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ κ. Τσοβόλα και στο βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μαγγίνα.

* Την Πέμπτη, θα δεχτεί μαθητές της Ιονιδείου Σχολής Πειραιά. Η συνάντηση θα γίνει για να διαθέσει ο Πρωθυπουργός στη Σχολή αυτή το ποδήλατο που του απέστειλε η Ολλανδική Προεδρία, όπως έκανε ως γνωστόν και στους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχουμε συγκλονιστική μαρτυρία για δεύτερη φορά Κούρδου, ο οποίος υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό στην περίοδο της εισβολής, ο οποίος δίνει συγκλονιστικά στοιχεία, λέγοντας ότι δεκάδες ή εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι έχουν θαφτεί, αφού δολοφονήθηκαν προηγουμένως από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, σε κάποια περιοχή της Κύπρου. Θα ήθελα ένα σχολιασμό. Θα ήθελα να ξέρω, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει κάποιες προσπάθειες προς τα Ηνωμένα Εθνη ή σε άλλους φορείς, ούτως ώστε να βγει στην επιφάνεια αυτό το ζήτημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Συναντήθηκαν την τελευταία περίοδο οι εκπρόσωποι των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων για το θέμα των αγνοουμένων και αντάλλαξαν πληροφορίες. Οι πληροφορίες που αναφέρονται στους τάφους πρέπει και αυτές να εξεταστούν. Το σημαντικό είναι ότι η κινητικότητα η οποία φαίνεται ότι έχει προκύψει για το συγκεκριμένο θέμα των αγνοουμένων, οδηγεί και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να μεταβάλει τη θέση του και να ορίσει εκπρόσωπό του, ως τρίτο μέλος αυτής της Επιτροπής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό. Εχουμε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση για το θέμα των αγνοουμένων. Η προσπάθεια η οποία γίνεται δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής της Κύπρου και της Ελλάδας. Αφορά, επαναλαμβάνω, ένα μείζον ανθρωπιστικό θέμα. Υπάρχει αυτή η επικοινωνία, ανταλλάσσονται πληροφορίες, έχουν δοθεί στοιχεία και πληροφορίες από τη μια πλευρά στην άλλη. Η αναφορά σ' αυτόν τον τάφο, είναι αλήθεια ότι δεν συμπίπτει με τα στοιχεία που έχουν δοθεί. Είναι ένα καινούργιο δεδομένο. Αυτό εξετάζεται. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Ανάν σκέπτεται να ορίσει σύντομα εκπρόσωπό του για το θέμα αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Κυβέρνηση προσυπογράφει όσα είπε χθες ο κ. Πάγκαλος για τον κ. Λυμπέρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ιστορία έχει γραφτεί. Εχουμε μιλήσει κατ' επανάληψη για το θέμα αυτό. Οι επιτυχείς χειρισμοί της Ελληνικής Κυβέρνησης την κρίσιμη ώρα απέτρεψαν μια μείζονα κρίση. Οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν ήταν οι δέουσες και αποτελεσματικές όπως αποδείχτηκε, για να αντιμετωπίσουμε το γεγονός της απόβασης των Τούρκων στην Ιμια. Ο κύκλος των συζητήσεων έχει κλείσει. Πρέπει να αφήσουμε την Ιστορία να κάνει ψύχραιμα την αποτίμηση. Εμείς πρέπει να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος. Αλλωστε, όλα αυτά τα θέματα έχουν καταγραφεί, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έγιναν εκείνη την κρίσιμη περίοδο.

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε, γιατί ο κ. Πάγκαλος θεώρησε ότι πρέπει να ασχοληθεί ξανά με το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κλήθηκε να σχολιάσει τη στάση του κ. Λυμπέρη, ο οποίος κατ' επανάληψη, από τότε μέχρι σήμερα, έχει αναφερθεί σ' αυτά τα θέματα, παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή. Υπάρχουν όμως τα στοιχεία τα οποία είναι αδιάψευστα, αδιάσειστα και με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ιστορία θα βγάλει τα τελικά συμπεράσματά της.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποια είναι η εκδοχή της Κυβέρνησης για κείνη τη νύχτα; Ο κ. Λυμπέρης φταίει ή δεν φταίει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποια είναι η εξέλιξη και η κατάληξη των πραγμάτων. Αυτό δίνει απάντηση και στο ερώτημά σας. Ο κ. Λυμπέρης έπαψε να είναι Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Από εκεί και πέρα, το θέμα δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους συζητήσεις. Πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατόν να θέσουμε στο μικροσκόπιο της δημοσιότητας τα όσα ειπώθηκαν σε μία κρίσιμη συνεδρίαση ενός τόσο σημαντικού οργάνου, όπως είναι το ΚΥΣΕΑ. Πιστεύω ότι αυτά τα θέματα έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλετε δεν θέλετε, άνοιξε το θέμα και σας ερωτώ: Τι λόγο είχε αυτή την εποχή, δύο χρόνια μετά τα γεγονότα στα Ιμια, ο κ. Πάγκαλος να ανοίξει αυτό το θέμα; Είχε λόγους; Μπορούσε να μην απαντήσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Όπως και εγώ απαντώ σε ερωτήσεις σας, έτσι και ο κ. Πάγκαλος απάντησε σε ερωτήσεις. Εκλεισε το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως, ο κ. Λυμπέρης λέει ότι τότε δεν ήταν επιτυχείς οι χειρισμοί της Κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η άποψη του κ. Λυμπέρη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δέχομαι αυτά που είπατε. Όμως, ο Υπουργός Εξωτερικών στη δευτερολογία του, λέει ότι το πανελλήνιο περιμένει μία εξήγηση για την απόβαση στη δεύτερη βραχονησίδα. Αυτό είναι ένα κενό στην ιστορία που έχει γραφτεί. Θα ήθελα την άποψή σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά τα χειρίζεται το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εχουν γίνει σχετικές έρευνες. Παρακαλώ, μπορείτε να απευθυνθείτε εκεί για να έχετε περισσότερες λεπτομέρειες για τα θέματα αυτά, δοθέντος ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα ευθύνη.

ΠΑΡΙΣ: Οι Θεσσαλοί αγρότες, όπως φαίνεται θα ξανακλείσουν την εθνική αρτηρία. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Γιατί, δεν μπορεί η Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια να ξεδιαλύνει το θέμα, ώστε να μην έχουμε αυτά τα μπλόκα; Είναι τόσο φοβερό ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί με αυτή την επιτροπή, μήπως τα βρουν και τελειώσει αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Πάρις, στην Ελλάδα υπάρχει ελευθερία, ώστε καθένας να μπορεί, νομίμως και εντός των συνταγματικών πλαισίων να αναπτύσσει τη δράση του, διεκδικώντας τη λύση θεμάτων που τον απασχολούν. Γνωρίζετε πολύ καλά πως δεν είναι δυνατόν, ως προς αυτό το σημείο, να υπάρχει περιορισμός. Από την άλλη, όμως, ο καθένας ασκεί τα δικαιώματά του μέχρι του ορίου εκείνου που δεν βλάπτει τα δικαιώματα που έχουν άλλοι πολίτες. Αυτό πρέπει να το σταθμίσουν οι εκάστοτε κινητοποιούμενοι και εν προκειμένω οι Ελληνες αγρότες, σε μια ορισμένη περιοχή. Δεν έχει ανακοινωθεί ότι θα αποκοπούν οδικές αρτηρίες. Πιστεύουμε ότι μετά τα όσα έγιναν και πέρυσι, όλοι γίναμε πιο σοφοί και οι ίδιοι οι αγρότες θα περιφρουρήσουν το δικαίωμα των άλλων Ελλήνων να κινούνται ελεύθερα σε όλες τις οδικές αρτηρίες. Η ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας, η Κυβέρνηση, δηλαδή, είναι στη διάθεση των αγροτών να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματά τους. Αλλωστε, αυτό γίνεται σε μόνιμη και διαρκή βάση. Όπως, επίσης, υπάρχει το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο εγκαθιδρύθηκε μετά και από δική τους απαίτηση. Πρέπει να προσέλθουν και να εκθέσουν τις απόψεις τους, να αναπτύξουν τα θέματά τους σε αυτή την πολύ ιδιαίτερης ευθύνης διαδικασία. Δεν το κάνουν. Λυπούμεθα γιατί βρίσκουν την ευκαιρία και πολιτικά κόμματα να πάρουν μια θέση ενόψει των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, μόνο και μόνο για να πλήξουν την Κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις δυσμενείς συνέπειες, οι οποίες δημιουργούνται, για το κοινωνικό σύνολο. Η Ν.Δ., με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής στην Καρδίτσα, καλεί τους αγρότες να ξεσηκωθούν ενάντια στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και να λάβουν μέρος σε αυτό τον "πολιτικό", όπως χαρακτηρίζει, "αγώνα", με κάθε μέσο. Αυτού του είδους οι πολιτικές θέσεις παρουσιάζουν μια ανευθυνότητα. Κρύβουν πολύ λαϊκισμό και ελάχιστη ευθύνη. Με αυτή την έννοια, καλώ όλους να είναι ψύχραιμοι. Υπάρχουν προβλήματα. Τα αναγνωρίζουμε. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα θέματα των αγροτών. Γι' αυτό, παρακαλώ, αυτή η επικοινωνία που υπάρχει με το Υπουργείο Γεωργίας που είναι το καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργείο να συνεχιστεί, να μη διακοπεί. Δεν είναι λύση το να συναντά κάποιος τον Πρωθυπουργό για να συζητήσει το θέμα του. Αυτό πουθενά δεν γίνεται. Ο Πρωθυπουργός έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Και σε τελευταία ανάλυση, πρέπει να πω, ότι τα αιτήματα τα οποία τίθενται, δεν έχουν και δικαιολογητική βάση. Τουλάχιστον, τα αιτήματα που θέτουν οι Θεσσαλοί αγρότες. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι αιτήματα που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν τόσο γιατί υπάρχουν περιορισμοί, λόγω της συμμετοχής μας στην Ε.Ε., όσο και γιατί τα θέματα έτσι όπως τίθενται δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα. Παρακαλώ, λοιπόν, να δείξουμε όλοι περισσότερη ευθύνη. Να σκεφθούμε το κοινωνικό σύνολο. Να σκεφθούμε την τύχη της χώρας και την προοπτική του λαού μας περισσότερο από την προβολή δικών μας θεμάτων, τα οποία δεν έχουν την οξύτητα ή την επικαιρότητα που κάποιοι επιχειρούν να τους προσδώσουν.

ΠΑΡΙΣ: Κύριε Υπουργέ, εάν οι Θεσσαλοί αγρότες, όπως φαίνεται θα το κάνουν, σύμφωνα με τις προηγούμενες φορές, κλείσουν τους δρόμους, οι αστυνομικές δυνάμεις θα τους σταματήσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο από τους αγρότες. Πιστεύω ότι δεν θα φθάσουν σε αυτό το σημείο, ώστε να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην οικονομική ζωή της χώρας ή να υπονομεύσουν δικαιώματα των συμπολιτών μας, το δικαίωμά τους, δηλαδή, να διακινούν τα εμπορεύματά τους ή και οι ίδιοι να κινούνται στο οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας. Αυτού του είδους η συμπεριφορά, πιστεύω ότι αποτελεί μια κακή ανάμνηση που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τους δέχεται ο Πρωθυπουργός επειδή θεωρεί ότι δεν είναι δικαιολογημένα τα αιτήματά τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, επειδή θέλουμε να υπάρχει διάλογος, συνεργασία και συνεννόηση με τους αγρότες, τους καλούμε να κρατήσουν αυτή την επικοινωνία που ήδη έχουν με το Υπουργείο Γεωργίας. Και, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, μακριά από ένα κλίμα πόλωσης και αντιπαράθεσης, να επιδιώξουν και εκείνοι να συνδράμουν στην επίλυση των προβλημάτων. Είναι πολύ σαφές αυτό το οποίο είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουν καμία επικοινωνία με το Υπουργείο Γεωργίας. Γι αυτό θέλουν να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό. Δεν βλέπουν κανένα φως...

ΡΕΠΠΑΣ: Αν το θέτετε έτσι το θέμα, που δεν είναι έτσι, σας λέω, ότι το Υπουργείο Γεωργίας είναι στη διάθεσή τους. Ολη η ηγεσία είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα που θέτουν οι αγρότες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πόρτες του Υπουργείου Γεωργίας είναι ανοικτές ...

ΡΕΠΠΑΣ: ... και οι "αγκάλες" των Υπουργών Γεωργίας, είναι επίσης ανοικτές.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εκτιμάτε, κύριε Υπουργέ, ότι μια τέτοια παραχώρηση του Πρωθυπουργού, να δεχθεί τη Συντονιστική Επιτροπή, θα αλλάξει κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι καμία παραχώρηση. Δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται περί κανόνων, οι οποίοι διέπουν τη λειτουργία της δημόσιας ζωής της χώρας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει αδιέξοδο...

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιό αδιέξοδο; Πού διαπιστώθηκε αυτό το αδιέξοδο;

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Δεν είναι αδιέξοδο όταν κλείνουν το δρόμο ...;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, εδώ συνάδελφός σας λέει ότι δεν έχουν συζητήσει καν με τον αρμόδιο Υπουργό. Εγώ σας λέω ότι έχουν συζητήσει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Αφού δεν υπάρχει λύση...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι εύκολος τρόπος ο καθένας να προσφεύγει στον Πρωθυπουργό ζητώντας λύση από αυτόν. Ο Πρωθυπουργός κινείται εντός συγκεκριμένου πλαισίου. Δεν είναι δυνατόν να προσφέρει "λύσεις" σε όποιον απευθύνεται προς αυτόν. Δεν διαθέτει "μαγικές συνταγές" για να λύνει τα προβλήματα. Σε μια συντεταγμένη πολιτεία υπάρχουν όργανα και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και να αξιοποιήσουμε τις διαδικασίες που έχουμε στη διάθεσή μας. Και αυτό δεν γίνεται. Υπάρχει το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής. Δεν είναι ένας πολύ καλός χώρος ο θεσμός αυτός, όπου μπορούν να συζητηθούν τα σχετικά θέματα; Αυτό προτείνουμε και είναι πολύ λογικό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Απευθύνατε συστάσεις για τον τρόπο που πρέπει να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα των αγροτών. Αλλά, προηγουμένως είπατε ότι τα μεν μισά αιτήματά τους δεν μπορούν να επιλυθούν γιατί υπάρχουν περιορισμοί από την Ε.Ε., τα δε άλλα είπατε ότι δεν έχουν αντικειμενική βάση. Τι συνιστάτε κάτω από αυτές τις συνθήκες;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος να μην αναμένει κανείς ότι η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό μπορεί να έχει τα αποτελέσματα εκείνα, τα οποία επιθυμούν οι αγρότες. Ξέρετε ποια είναι τα θέματα; Θέλετε να μιλήσουμε γι αυτά, παρά το ότι αφορούν τους συναδέλφους σας που κάνουν το ειδικό ρεπορτάζ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Ωραία. Θέλω να πω ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί που τίθενται. Μην επιχειρούμε για λόγους εντυπώσεων να θέτουμε θέματα, τα οποία, επειδή γνωρίζουμε ποιά έκβαση θα έχουν, τα χρησιμοποιούμε μόνο και μόνο ως όχημα για να δημιουργούμε εντυπώσεις και όχι για να επιδιώκουμε πραγματικές λύσεις. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα υπεύθυνο και μάλιστα σε μία περίοδο, όπως η σημερινή κατά την οποία η χώρα μας κάνει αυτή την τεράστια προσπάθεια.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, λέτε, απ' ό,τι καταλαβαίνω στους αγρότες ότι τα προβλήματα που τίθενται, δεν πρόκειται να σας τα λύσουμε και έτσι κινητοποιήστε...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο λέμε είναι να έχουν μια στενότατη συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας για όλα τα θέματα. Το Υπουργείο Γεωργίας γι αυτό το λόγο υπάρχει. Οπως για άλλα θέματα υπάρχουν τα αντίστοιχα Υπουργεία. Δεν είναι δυνατόν να παρακάμψουμε το καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργείο και να μην αξιοποιήσουμε τις διαδικασίες διαλόγου, οι οποίες προσφέρουν και έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας. Γιατί στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής δεν έρχονται να θέσουν αυτά τα θέματα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι; Τότε γιατί τα δημιουργούμε αυτά τα όργανα;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο ρόλος του Πρωθυπουργού κινείται σε συγκεκριμένα πλαίσια και ότι δεν μπορεί να έχει συναντήσεις με τον καθένα. Ο καθένας, όμως, στην περίπτωση αυτή είναι ο μισός σχεδόν πληθυσμός.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, δεν είπα αυτό το οποίο είπατε εσείς. Δεύτερον, δεν είναι ο μισός πληθυσμός.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το 20%.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα που θέτουν οι αγρότες στη Θεσσαλία δεν αφορούν το 20% του ελληνικού πληθυσμού. Υπάρχουν προβλήματα με τους παραγωγούς στο ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή. Και στους τομείς αυτούς, πραγματικά, η φετινή χρονιά είναι πολύ πιο κρίσιμη. Με τους βαμβακοκαλλιεργητές τα πράγματα είναι διαφορετικά, είναι πολύ καλύτερα από πέρσι. Πώς είναι δυνατόν όλα αυτά να τα ισοπεδώνετε; Ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής της Κυβέρνησης, δεν βρίσκεται σ' αυτή τη θέση για να υποκαθιστά τους Υπουργούς στο έργο τους.

ΠΑΡΙΣ: Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου να επανέλθω: Σημασία έχει το πρόβλημα που δημιουργείται από την κινητοποίηση και όχι ο αριθμός των αγροτών. Το πρόβλημα, λοιπόν, που δημιουργείται, είναι τεράστιο. Την προηγούμενη φορά, επί ένα μήνα, η χώρα ήταν κομμένη, περίπου, στα δύο. Αυτό δεν είναι αρκετό για τον Πρωθυπουργό να συναντηθεί με τους αγρότες προτού επαναληφθούν τα ίδια;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω, δεν έχουμε το περσινό πρόβλημα. Εχει ειπωθεί σε όλους τους τόνους από τους υπό κινητοποίηση αγρότες, ότι δεν θα κλείσουν τους δρόμους. Γιατί να συζητούμε για το ενδεχόμενο να κλείσουν οι δρόμοι, όταν και οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι δεν είναι αυτό επιδίωξή τους. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα δείξουν ανάλογη ευθύνη και δεν θα έχουμε φέτος αποκοπή οδικών αρτηριών.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εκτιμά η Κυβέρνηση ότι πρέπει να γίνει συνάντηση του κ. Τζουμάκα με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων για να εκτονωθεί η κατάσταση πριν κατέβουν οι αγρότες στους δρόμους;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τζουμάκας είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους ενημερώσει για τα θέματα της αγροτικής πολιτικής. Και, βεβαίως, αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό θα συμβάλει θετικά στο να εκτονωθεί η υποβόσκουσα κρίση, εμείς βρίσκουμε πολύ καλή την ιδέα και πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εχετε να μας ανακοινώσετε κάτι σχετικά με το αν έγινε συνάντηση ανάμεσα στον κ. Τζογάνη και τον κ. Καρανταγί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε τέτοια συνάντηση. Απλώς, χαιρετήθηκαν όταν βρέθηκαν σε δημόσιο χώρο. Δεν συναντήθηκαν, με την έννοια ότι είχαν κάποια προγραμματισμένη συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που τους αφορούν. Δεν έγινε τέτοια συνάντηση.

ΠΑΡΙΣ: Περιμένει η Κυβέρνηση από τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή κάποιες διαρροές, κάποιες διαφωνίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει διατυπώσει τη θέση της. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια για την εξυγίανση ζημιογόνων και ελλειμματικών επιχειρήσεων, πρέπει να ξεκινήσει με πρώτο βήμα αυτή την αλλαγή την οποία προωθεί η Κυβέρνηση. Νομίζουμε ότι θα ψηφιστεί η διάταξη αυτή και θα καταστεί νόμος του Κράτους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή έψαξα τα σχετικά "μπρίφινγκ" και δεν μπόρεσα να τα βρω, θα υπάρξει σήμερα κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση της τροπολογίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει κατ' επανάληψη γι' αυτά τα θέματα. Σας παραπέμπω στις απαντήσεις που έχω δώσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε την απάντηση, επειδή δεν τη βρίσκω εγώ; Μπορείτε να επαναλάβετε τα όσα είχατε πει; Θα υπάρξει κομματική πειθαρχία σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα εκμεταλλευτώ, λοιπόν, τη μεγάλη αντοχή που έχετε, να σας κουράσω λίγο και να πω ότι είναι υπερβολικό να συζητούμε για κομματική πειθαρχία. Αυτό το οποίο αποτελεί -θα έλεγα- στοιχείο που πρέπει όλοι να προσέξουμε, είναι τούτο: Υπάρχει το αίσθημα ευθύνης των βουλευτών, σύμφωνα με την εντολή που έχουν από τον ελληνικό λαό και όλοι σ' αυτό το αίσθημα ευθύνης πειθαρχούν, στο αίσθημα ευθύνης από το οποίο πρέπει να εμφορούνται. Διοικητικά μέτρα ή αποφάσεις οι οποίες έχουν ένα χαρακτήρα "αστυνομικό", μη θεωρείτε ότι έχουν θέση σ' αυτές τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Τελεία και παύλα.

ΚΙΑΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επαφίεται στον κομματικό πατριωτισμό των βουλευτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που λέει το Σύνταγμα, ότι οι βουλευτές εκφράζονται κατά συνείδηση. Η συνείδηση των βουλευτών -σύμφωνα με την εντολή που έχουν- πιστεύω ότι τους υπαγορεύει να αποδεικνύουν, στην πράξη, το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει. Αυτό θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το ίδιο θέμα: Βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία, θα έχουν την τύχη των τριών προηγουμένων;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το τι θα κάνει ο κ. Καραμανλής στο κόμμα του, πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Γέλια,

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρώτησα για τους τρεις. Αν θυμάστε καλά, οι τρεις ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, είπατε για την τύχη των τριών, δεν το διευκρινίσατε. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Δεν το διευκρινίσατε. Με συγχωρείτε, δεν έχω τη δική σας αντίληψη!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γνωστό ποιοι είναι οι τρεις. Λοιπόν, θα έχουν την τύχη αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, όσον αφορά τη θέση της Κυβέρνησης. Από κει και πέρα περιμένουμε να αποσαφηνίσει τη θέση της και η μείζων αντιπολίτευση, δοθέντος ότι παρουσιάζεται με πολλά και διαφορετικά πρόσωπα. Να δούμε με ποιο από τα διαφορετικά πρόσωπα θα εμφανιστεί σήμερα στη Βουλή. Ας αναμένουμε, λοιπόν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Monday, 2 February 1998 - 16:11:42 UTC