Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 20-05-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 20.5.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας και καλή εβδομάδα.
* Ο κ. Πρωθυπουργός μίλησε σήμερα στις 9.30 το πρωί στην Εαρινή Σύνοδο της Βορειοατλαντι- κής Συνέλευσης. Στο πλαίσιο της Συνόδου αυτής, συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ξαβιέ Σολάνα.
* Επίσης, σήμερα στις 10.45 το πρωί, υποδέχθηκε στον Ανατολικό Αερολιμένα τον Πρόεδρο της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής και Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κ. Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
* Με τον κ. Αραφάτ, ο κ. Πρωθυπουργός θα συναντηθεί απόψε στις 8.30 μ.μ. και στη συνέχεια (9.00 μ.μ.) θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του στο Μέγαρο Μαξίμου.
* Πριν μπούμε στη συζήτησή μας, θέλω να αναφερθώ και πάλι στην απώλεια δύο δημοσιογράφων, του Πότη Παρασκευόπουλου και του Κώστα Καψή. Είναι απώλειες για το δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά και για την ελληνική κοινωνία οι θάνατοι των δύο εκλεκτών δημοσιογράφων. Και από αυτή τη θέση και πάλι εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων μας προς τους οικείους τους. Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΛ: Πρόκειται να συναντηθεί ο κ. Πρωθυπουργός σήμερα στις 15.00 με τους κυρίους Πάγκαλο και Αρσένη;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν θα γίνει τέτοια συνάντηση.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Υπήρχε περίπτωση να γίνει αυτή η συνάντηση και δεν έγινε; Είχε δηλαδή προγραμματισθεί μια τέτοια συνάντηση και αναβλήθηκε ή καθόλου δεν υπήρχε τέτοια συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, στο πλαίσιο των συνεργασιών του Πρωθυπουργού, όπως έχω πει κατ'επανάληψη, γίνονται συναντήσεις με Υπουργούς. Πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες.. Απλώς, επειδή ο κ. Αρσένης θα βρίσκεται αύριο στην Κεφαλονιά (όπου θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στην επέτειο της ενσωματώσεως των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα) και ο κ. Πάγκαλος θα αναχωρήσει για το Παρίσι (προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ, επομένως θα λείπουν και οι δύο τις επόμενες ημέρες) και επειδή πρέπει να γίνει κάποια συνάντηση η οποία έχει να κάνει με την Γραμματεία του ΚΥΣΕΑ (αυτό είναι το αντικείμενο της συζήτησης, είναι κάτι που συζητείται στα πλαίσια της Κυβέρνησης) υπήρχε κατ'αρχήν μία σκέψη αυτή η συνάντηση να πραγματοποιηθεί σήμερα, αλλά τελικώς δεν θα γίνει, διότι το πρόγραμμα είναι αρκετά βεβαρημένο. Παραμένει, λοιπόν, αυτή η συνάντηση να γίνει τις επόμενες ημέρες.

ΠΑΡΙΣ: Τί συνέβη σήμερα στην Εαρινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ; Απεχώρησε ο Τούρκος εκπρόσωπος; Υπήρξε κάποιο πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο για την Εαρινή Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης. Πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία της Συμμαχίας. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η τουρκική αντιπροσωπεία απεχώρησε όταν άρχισε να ομιλεί ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης και επέστρεψε όταν έλαβε το λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Ξαβιέ Σολάνα. Αυτό είναι κάτι το οποίο - θα μου επιτρέψετε να πω - αποκαλύπτει τις διαθέσεις ή τις προθέσεις τις οποίες έχει η τουρκική πλευρά. Και επειδή τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, ήταν μία άκομψη - για να μείνω σ'αυτόν τον ήπιο χαρακτηρισμό - αντίδραση της τουρκικής αντιπροσωπείας. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να πω.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Επί της ουσίας, έχετε να σχολιάσετε τη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ καθώς και τις χθεσινές δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη για "σταλινισμό καραγκιόζηδων" και ότι χρειαζόμαστε "ράμπο στρατηγούς αντί για γραφειοκράτες";

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μούρτζη, οι απόψεις οι οποίες αναπτύσσονται από στελέχη εν όψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και αφορούν θέματα κομματικά, είναι απόψεις οι οποίες δεν μπορούν να τύχουν σχολιασμού σ'αυτή την αίθουσα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οταν ο κ. Πάγκαλος αναφέρεται στη στρατιωτική ηγεσία, δεν αναφέρεται στα κομματικά. Οταν λέει ότι εμείς χρειαζόμαστε...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος, στη συνέντευξη που έδωσε, εκθέτει τις απόψεις του για διάφορα θέματα. Είναι δικαίωμα του κ. Πάγκαλου να λέει τις απόψεις του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη του κ. Πάγκαλου ότι η βραχονησίδα Ιμια (η μία εκ των δύο) χάθηκε από την ανικανότητα της στρατιωτικής ηγεσίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα γεγονότα, τα συμβάντα εκείνης της περιόδου είναι σε όλους γνωστά. Ο κ. Πάγκαλος - και σ'αυτό πρέπει να μείνουμε - είπε πως οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ήσαν επιτυχείς και τελικώς αποκρούσθηκε αποτελεσματικά η επιδίωξη να οδηγηθεί η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση με την Τουρκία. Αυτό είναι που πρέπει να μείνει από την χθεσινή - πρωινή ομιλία του κ. Πάγκαλου. Ο κ. Πάγκαλος, μιλώντας σε κάποια εκδήλωση, ανέπτυξε τις απόψεις του.
-Η θέση της Κυβέρνησης είναι θέση αρχής, είναι γνωστή: Τιμούμε τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες απολαμβάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης, όπως και όλος ο ελληνικός λαός αγαπά και τιμά τις ένοπλες δυνάμεις. Το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων είναι ένα ισχυρό στήριγμα για την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Και πάντοτε οι ένοπλες δυνάμεις όταν καλούνται, πράττουν το καθήκον τους.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θεωρεί η Κυβέρνηση - και εσείς ως Υπουργός Τύπου, ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - ότι υπάρχουν "γελοία καραγκιοζάκια", "γελοία ανθρωπάκια" μέσα στο ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κάθε πολίτης εκφράζει τις απόψεις του. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εν όψει του Συνεδρίου, συνηθίζεται να εκφράζουν τις απόψεις τους επί θεμάτων της επικαιρότητας. Τις απόψεις αυτές, δεν είναι δυνατόν να τις κρίνουμε. Και δεν πρέπει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός συμφωνεί ή διαφωνεί με όσα είπε ο κ. Πάγκαλος, διότι εκτίθενται και το στράτευμα, αλλά και η πολιτική ζωή του τόπου.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός ομιλεί ο ίδιος για θέματα για τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να εκφέρει την προσωπική του άποψη ή την άποψη του ως Πρωθυπουργός.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τις απόψεις τους επί θεμάτων της επικαιρότητας. Στην επικαιρότητα είναι και οι "καραγκιόζηδες" του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέματα επικαιρότητας είναι τα θέματα που αφορούν το Συνέδριο. Και στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου αναπτύσσονται διάφορες απόψεις, οι οποίες απόψεις περιέχουν και κριτική για άλλους συντρόφους. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το κρίνουμε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εχει αλλάξει κάτι, κύριε Εκπρόσωπε, από πλευράς σχέσεων του κ. Πάγκαλου με τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Γιατί οι εκφράσεις που ακούσθηκαν χθες δια στόματος του κ. Πάγκαλου, ήσαν εκφράσεις βαρειές προς κάθε κατεύθυνση. Δεν τον είχαμε συνηθίσει έτσι, δηλαδή να ακούσουμε τόσο βαρειές κουβέντες στα εσωκομματικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν άλλαξε τίποτε. Ο κ. Πάγκαλος είναι κομματικό στέλεχος και συμμετέχει όπως όλα τα στελέχη στον προσυνεδριακό διάλογο, εκθέτοντας τις απόψεις του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι "τιμούμε τις ένοπλες δυνάμεις". Ο κ. Πάγκαλος, με αυτά που δήλωσε, τις τιμά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος ανεφέρθη σε περιστατικά μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής και στις ευθύνες που πιθανώς υπάρχουν σε εκείνη τη χρονική στιγμή. Επαναλαμβάνω και πάλι: Τα γεγονότα σας είναι γνωστά. Και αυτό που τελικώς μένει - το είπε άλλωστε ο κ. Πάγκαλος - είναι, ως απολογισμός τελικός, οι επιτυχείς χειρισμοί οι οποίοι μας απέμπλεξαν από την κρίση αφ'ενός και αφ'ετέρου απέκρουσαν την επιδίωξη της Τουρκίας να οδηγηθούμε σε ένα εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Πάγκαλος δεν λέει ακριβώς αυτό που τώρα εσείς λέτε, ως ερμηνεία. Στη φράση που χρησιμοποίησε, είπε: "Τελικά οι Τούρκοι πήραν το ένα από τα νησιά". Το έφερε δηλαδή ως τετελεσμένο γεγονός.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαρδά - επαναλαμβάνω και πάλι - τα ιστορικά συμβάντα, αν θέλετε να τα ανακαλέσουμε στη μνήμη μας, δικαιώνουν αυτό που είπε ο κ. Πάγκαλος: Υπήρξε απόβαση των Τούρκων σε μία νησίδα, τότε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάληψη αυτή σημαίνει κατοχή από την Τουρκία.

ΜΑΡΔΑΣ: Μήπως εννοούσε τα Ιμια ή εννοούσε κάποιο άλλο νησί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν εσείς έχετε κάτι υπ'όψη σας, να θέσετε συγκεκριμένη ερώτηση. Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Πάγκαλος αναφέρεται σε ένα ιστορικό γεγονός το οποίο γνωρίζουμε όλοι, δεν λέει κάτι καινούργιο. Αυτό που μένει ως τελικό συμπέρασμα - και αυτό πρέπει να επισημάνουμε - είναι οι επιτυχείς χειρισμοί που έγιναν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή τα νησιά μας τα πήρανε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς δεν τα πήρανε και αυτό είναι γνωστό. Το καθεστώς στις βραχονησίδες είναι συγκεκριμένο, είναι σαφές, είναι δεδομένο και είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν το συζητούμε. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η θέση μας είναι αποφασιστική σ'αυτό το θέμα. Μην το επαναφέρουμε.

ΚΑΝΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι η κατάληψη της βραχονησίδας όπως έγινε, μαρτυρεί ανικανότητα των στρατιωτικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε σε μία ιστορική στιγμή, σε ένα συγκεκριμένο συμβάν. Νομίζω ότι η εξέλιξη των γεγονότων εκείνης της περιόδου, είναι γνωστή σε όλους μας. Και επαναλαμβάνω και πάλι, κύριε Κανά, ότι ο κ. Πάγκαλος - αυτό είναι που αναδεικνύεται τελικά - χαρακτηρίζει επιτυχείς τους χειρισμούς που έγιναν εν τέλει, για να υπάρξει απεμπλοκή από την κρίση που δημιουργήθηκε τότε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μα, είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, ο κ. Πάγκαλος να λέει πως οι στρατιωτικοί έχουν νοοτροπία δημοσίων υπαλλήλων; Είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτησή σας, κύριε Κωνσταντινίδη;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μα, κύριε Υπουργέ...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κωνσταντινίδη, με αυτό τον τρόπο δεν συζητούμε, με αυτόν τον τρόπο αντιδικούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος είπε επίσης ότι δεν υπάρχει συνεργσία με τον κ. Αρσένη. Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι όντως δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Υπουργών και γι'αυτό οι Υπουργοί συμμετέχουν στην ίδια Κυβέρνηση, επειδή ακριβώς μπορούν να συνυπάρχουν στην ίδια Κυβέρνηση. Και συνυπάρχουν επειδή συνεργάζονται.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η Κυβέρνηση μελετά αλλαγή στη δομή και στη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει οποιαδήποτε τέτοια απόφαση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρώτησα αν μελετά...

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση μελετά ανά πάσα στιγμή, δια του αρμοδίου Υπουργού και των συνεργατών του, ο,τιδήποτε αφορά τη βελτίωση των συνθηκών ή του επιπέδου στο στράτευμα, όπως αυτό γίνεται σε όλους τους τομείς. Αλλά αυτό δεν πρέπει εσείς να το εκλάβετε ως μία συγκεκριμένη επιλογή, για να οδηγηθούμε αύριο - μεθαύριο σε κάποιες αποφάσεις. Μελέτη για όλα τα θέματα υπάρχει, ανά πάσα στιγμή από τα κυβερνητικά όργανα, γιατί σε όλους τους τομείς υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πλαίσιο, λοιπόν, της μελέτης υπάρχει η εκτίμηση στην Κυβέρνηση ότι η λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων και η δομή τους είναι γραφειοκρατική;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Ελενόπουλε, δεν υπάρχει τίποτε άλλο αυτήν την ώρα, το οποίο να αποτελεί θέση της Κυβέρνησης, ώστε να πρέπει να σας γνωστοποιηθεί η θέση αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι για να ασκήσει διπλωματία χρειάζεται υπεροπλία στον αέρα και στη θάλασσα. Είναι αυτό άποψη της Κυβέρνησης; Γιατί η υπεροπλία σημαίνει ότι πρέπει να διατεθούν πάρα πολλά χρήματα παραπάνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω τη θέση την οποία διατύπωσα και πριν: ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα ισχυρό στήριγμα στην άσκηση της εσωτερικής μας πολιτικής. Αυτή η θέση, νομίζω, τα λέει όλα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος μίλησε απαξιωτικά για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τους χαρακτήρισε σταλινικούς καραγκιόζηδες και είπε ότι είναι κρατικοδίαιτοι. Λοιπόν, το ερώτημα είναι πόσα από αυτά τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είναι στο δημόσιο τομέα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ρωτήστε το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και θα λάβετε απαντήσεις με αναλυτικά στοιχεία, αν σας ενδιαφέρει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αφορά το δημόσιο, αφορά το κράτος.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα κρίνουμε εμείς κ. Μούρτζη όλους όσους απασχολούνται στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Δεν είναι δυνατόν. Και θα θέσουμε περιορισμούς στις δραστηριότητες τις πολιτικές και τις κομματικές που αναπτύσουν; Εσείς θέλετε ένα πληροφοριακό στοιχείο. Γιατί δεν φαντάζομαι να επιθυμείτε ή να επιδιώκετε την αστυνόμευση των πολιτικών δραστηριοτήτων ή κομματικών εντάξεων που έχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ερωτώ απλώς πόσα από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εργάζονται στο δημόσιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι θέμα, για το οποίο απάντηση αναλυτική κ. Μούρτζη, θα πάρετε από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει κλεισμένο ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον κ. Τσοχατζόπουλο; Και ποιό το περιεχόμενο αυτού του ραντεβού; Και επίσης, έχει κλειστεί ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον Ανδρέα Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν προγραμματισθεί οι συναντήσεις αυτές αλλά είναι συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, έχει την αίσθηση, την άποψη ότι οδηγούμεθα σε δεύτερο γύρο για την Πρωθυπουργία; Διότι, μετά την απόφαση που ελήφθη το Σάββατο το βράδυ, "δεν υπάρχει Πρωθυπουργός" - και καταλαβαίνετε πώς το λέω αυτό, το λέω μεταφορικά και σε εισαγωγικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι μόνο υπάρχει Πρωθυπουργός αλλά ο Πρωθυπουργός έχει ισχυρότατη στήριξη από μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, των βουλευτών που διαθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός ασχολείται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Θα κριθεί από το έργο το οποίο, ο ίδιος και η Κυβέρνησή του θα δώσει στον ελληνικό λαό. Και το 1997 θα κριθεί - επιτυχώς πιστεύουμε -και θα αναδειχθεί και πάλι Πρωθυπουργός.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Οταν όμως, ένα μέλος της Κυβέρνησης - διότι και οι υφυπουργοί, με την ευρεία έννοια είναι Κυβέρνηση - διατυπώνει την άποψη ότι οδηγούμαστε σε δεύτερο γύρο για την Πρωθυπουργία, σημαίνει ότι δεν υπάρχει Πρωθυπουργός με μια δεδομένη απόφαση...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο,τιδήποτε αφορά αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουν κομματικά όργανα, πρέπει να γνωρίζετε κ. Καψαμπέλη, ότι αποτελεί αντικείμενο με το οποίο τα κομματικά όργανα αυτά θα ασχοληθούν, θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις και οι αποφάσεις αυτές θα γίνουν γνωστές. Ο Πρωθυπουργός έχει την εντολή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να ασκει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα και έχει την στήριξη και εμπιστοσύνη τους ώστε το έργο αυτό, μέ την άσκηση των πρωθυπουργικών καθηκόντων, να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις προσδοκίες του λαού μας.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Συγνώμη, αλλά όταν ένας υφυπουργός, ένα μέλος της Κυβερνήσεως, λέει κάτι που είναι πολύ σοβαρό, δεν αφορά το Κόμμα, αφορά το αν η χώρα...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι οποιοδήποτε μέλος της Κυβερνήσεως έχει άρει την εμπιστοσύνη του προς τον Πρωθυπουργό, κ. Καψαμπέλη. Ο Πρωθυπουργός στηρίζεται στο σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει ούτε ένας ο οποίος να εξαιρεί τον εαυτό του από τη στήριξη την οποία παρέχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα στον Πρωθυπουργό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το '97 είπατε, κ. Υπουργέ, θα γίνουν εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα γίνουν το 1997. Θα γίνουν τότε, κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας φέρω αυτό το χαρτί με αυτά που λέτε σήμερα κάποια άλλη μέρα. Δεν θα είναι το '97.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς. Αν εσείς γνωρίζετε κάτι παραπάνω κ. Σταματόπουλε, επειδή είσθε πολύ καλός μελλοντολόγος, να μας αποκαλύψετε τα επιχειρήματά σας. Εγώ έχω ισχυρούς λόγους και επιχειρήματα για να σας πείσω ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας αυτής της Βουλής, το 1997.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, μετά το "σκορ" του Σαββάτου, το 78-32, τις βλέπω πιό πριν. Δεν μιλάω για το χθεσινό. Το χθεσινό είναι άλλης ώρας.

ΡΕΠΠΑΣ: Τότε, κ. Σταματόπουλε, αφού βλέπετε το "σκορ" του Σαββάτου ή το χθεσινό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αντί να βλέπετε μπροστά βλέπετε πίσω.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει θέμα παραίτησης του Πρωθυπουργού σε περίπτωση που στο Συνέδριο δεν εκλεγεί στην ανώτατη κομματική πυραμίδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός ασκεί τα καθήκοντά του, θα τα ασκεί με συνέπεια και θετικό τρόπο, μέχρι τέλους, μέχρι ολοκλήρωσης της θητείας του για την οποία έχει την εμπιστοσύνη από τους βουλευτές του Κινήματός μας.
Ευχαριστώ πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 20.5.1996

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 132ης επετείου από την ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στον εθνικό μας κορμό, που θα πραγματοποιηθούν αύριο (21.5.96) στην Κέρκυρα, τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Ρωμαίος και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Δρυς.

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 132ης επετείου από την ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθούν αύριο (21.5.96) στη Ζάκυνθο, τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Απόστολος Φωτιάδης.

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου για τη Μάχη της Κρήτης, που θα πραγματοποιηθούν από 24 - 27 Μαίου 1996, στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Εμμανουήλ Λουκάκης.

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου για τη Μάχη της Κρήτης, που θα πραγματοποιηθούν από 24 - 27 Μαίου 1996, στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου, τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Φοίβος Ιωαννίδης.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Thursday, 30 May 1996 - 14:36:41