Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-06

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησαν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει αποτίμηση και σε βάθος συζήτηση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών. Η σύνοδος αυτή πραγματοποιείται στη σκιά του πρόσφατου πολιτικού θρίλερ που εκτυλίχθηκε στη βουλή το βράδυ της Τρίτης κατά την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά και την επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η στάση της οποίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός απηύθηνε προσκλητήριο για ενότητα, ανασυγκρότηση και επανασυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ με ταυτόχρονο άνοιγμα στην κοινωνία. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε καθοριστικό σταθμό για το κόμμα το προσεχές συνέδριο, το οποίο, όπως είπε, θα είναι συνέδριο ενότητας, ανανέωσης και προοπτικής, προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία του κόμματος και χαρακτήρισε θεμιτές τις διαφορετικές θέσεις που διατυπώνονται αρκεί, όπως είπε, να μην ακυρώνουν και αναιρούν το πλαίσιο της κοινής δράσης και της συλλογικής προσπάθειας. Ο κ. Σημίτης παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, κυρίως στην επιλογή προσώπων, στις δημοτικές εκλογές, το μήνυμα των οποίων, όπως είπε, είναι να επιταχύνει η κυβέρνηση το έργο της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για προχειρότητα, αντιφατικότητα και έλλειψη θέσεων, έκανε λόγο για ευκαιριακή σύμπλευση της υπόλοιπης αντιπολίτευσης με τη ΝΔ, που διατυπώνει ανέξοδα θέσεις, οι οποίες ακυρώνουν στην πράξη την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Σημαντική πτώση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο και έκλεισε στο 4,7% έναντι 5,2% το Σεπτέμβριο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του πληθωρισμού, η οποία, όπως είπε, θα είναι έντονα καθοδική με απώτερο στόχο στο τέλος του 1999 να κυμανθεί στα επίπεδα του 2%. Ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε πως η πτώση του πληθωρισμού θα επιταχύνει τις ευνοϊκές εξελίξεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας και κυρίως την ταχύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων και την αύξηση της ανάπτυξης. Εκτιμάται ότι και το Νοέμβριο θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού λόγω της θετικής επίδρασης από τη μείωση της τιμής του ντίζελ θέρμανσης και έτσι ο στόχος για πληθωρισμό 4,5% στο τέλος του έτους είναι απόλυτα εφικτός. Δεν αποκλείεται όμως ο πληθωρισμός να κυμανθεί και στο 4,3%, εάν περάσουν αμέσως στην αγορά οι μειώσεις των τιμών στα ΙΧ κατά 5% μέσο όρο. Καθοδική αναμένεται να είναι η πορεία του πληθωρισμού και τον Ιανουάριο, λόγω της μείωσης από 18 σε 8% του ΦΠΑ στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Για αλχημείες που εμφανίζουν μειωμένο τον πληθωρισμό και για αδιέξοδη οικονομική πολιτική, κάνει λόγο ο Δημήτρης Τσοβόλας.

Στην Ελλάδα κυκλοφορουν φήμες, βασιζμένες σε ανώνυμες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 θα εγκατασταθούν τελικά στην Κρήτη. Απαντόντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής και εισβολής ξένης δύναμης και όχι εγκατάστασης ενός πυραυλικού συστήματος και τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι η εγκατάσταση ή μη των πυραύλων έχει συνδεθεί με ορισμένους όρους, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν ικανοποιηθεί. Στο μεταξύ, επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ προσεχώς σε Αθήνα και Αγκυρα προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει συγκεκριμένη ημερομηνία. Μετά τη συνάντηση που είχε με το νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο ο κ. Μπερνς τόνισε επίσης ότι και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έχει εκφράσει την επιθυμία της να επισκεφθεί την περιοχή.

Συγκλονισμένοι είναι οι μαθητές και οι καθηγητές του γυμνασίου της Μενεμένης Θεσσαλονίκης, από τον αιφνίδιο θάνατο μιας μαθήτριας. Πρόκειται για την Ελένη Μητσιοπούλου, η οποία αισθάνθηκε αδιαθεσία την ώρα που έκανε γυμναστική και αμέσως έχασε τις αισθήσεις της. Οι καθηγητές προσπάθησαν να τη συνεφέρουν και ταυτόχρονα κάλεσαν ασθενοφόρο, το οποίο έφτασε σχεδόν αμέσως. Ομως κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εξέπνευσε και οι γιατροί απλώς διαπίστωσαν τον θανατό της, τον οποίο αποδίδουν, πιθανόν, σε καρδιακό επεισόδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες το κοριτσάκι αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του, αλλά οι γονείς δεν είχαν ενημερώσει τους καθηγητές. Τα ακριβή αίτια του θανάτου της θα διαπιστωθούν από τη νεκροψία και τη νεκροτομή.

Ακόμη και το δρόμο της βουλής πήρε η δραματική ιστορία μιας 14χρονης από τη Θεσσαλονίκη, που οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού για μικροκλοπή που είχε διαπράξει πριν από 7 χρόνια, όταν δηλαδή ήταν 7 ετών. Τότε είχε καταδικαστεί ερήμην από το δικαστήριο με το μέτρο του εγκλεισμού της σε ίδρυμα αγωγής ανηλίκων. Η 14χρονη πήγε στο 10ο αστυνομικό τμήμα Θεσσαλονίκης για να βγάλει ταυτότητα όπου οι αρχές διαπίστωσαν ότι εκκρεμεί εις βάρος της ένταλμα σύλληψης. Την οδήγησαν στην εισαγγελέα, η οποία διέταξε τη μεταγωγή της στο ίδρυμα ανηλίκων του Κορυδαλλού, η λειτουργία όμως του οποίου έχει σταματήσει από το 1996 με προεδρικό διάταγμα. Το κοριτσάκι, αφού μεταφερόταν από το τμήμα ασφαλείας στο Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, όπου πέρασε δραματικές στιγμές γιατί την παρενοχλούσαν οι άλλοι κρατούμενοι, κατέληξε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού για να αποφυλακιστεί, αφού προηγουμένως έδωσε το "πράσινο φως" ο εισαγγελέας ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα των γονιών της να αναλάβουν αυτοί την επιμέλεια του κοριτσιού. Η Μαρία Δαμανάκη κατέθεσε στη βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον οποίο ερωτά τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μην εμφανιστούν παρόμοια περιστατικά. Για υπερβολικό ζήλο εκ μέρους των αστυνομικών κάνει λόγο η Πολιτική Ανοιξη και χαρακτηρίζει απαράδεκτη και ανάλγητη την κράτηση του κοριτσιού.

Στην παιδεία θα αφιερωθεί η πρώτη δεκαετία του 2000, καθώς αναμένεται στον τομέα αυτό να επενδυθούν τεράστια ποσά από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, που αφορά την περίοδο 2000 - 2006 και από το οποίο στη χώρα μας αναμένεται να εισρεύσουν περίπου 8 τρις δρχ. Με τις βασικές κατευθύνσεις για κατανομή των πόρων αυτών ασχολήθηκε η κυβερνητική επιτροπή, η οποία ενέκρινε σχέδιο που δίνει κεντρική προτεραιότητα στην παιδεία. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας η Ελλάδα προσβλέπει στη δημιουργία μετώπου με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου για να αποκρούσει τις πιέσεις των βορείων χωρών και κυρίως της Γερμανίας, για περικοπές στα κονδύλια που θα περιλαμβάνει το πακέτο Σαντέρ. Ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι εκτός από την παιδεία τα κονδύλια θα διατεθούν για τη συνέχιση των δράσεων στους τομείς των υποδομών, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και άλλα.

Η ενέργεια ενός 12χρονου Αλβανόπουλου, να παραδώσει στον κατοχό του το πορτοφόλι που βρήκε έξω από το γήπεδο του Απόλλωνα στην Καλαμαριά, θα αναγκάσει πολλούς Έλληνες να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για τους Αλβανούς. Κάτι που παραδέχθηκε και ο προπονητής μπάσκετ του Απόλλωνα Καλαμαριάς Νίκος Παπαδόπουλος, μόλις πήρε στα χέρια το πορτοφόλι με τις 20. 000 δρχ που είχε μέσα. Ο μικρός Μπερνάντι Πιτάρκι, που ζει φτωχικά μαζί με την οικογενειά του, δεν δέχθηκε ούτε τα εύρετρα, ενώ είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα και πως έκανε αυτό που έπρεπε. Πάντως, ο μικρός Μπερνάντι από σήμερα και με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Απόλλωνα Καλαμαριάς ανήκει στην παιδική ομάδα του συλλόγου.

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν τη νύχτα στην Αθήνα, χωρίς, ωστόσο, να συνδέονται μεταξύ τους απ'ότι φαίνεται. Αγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό μπροστά από την είσοδο ενός μανάβικου στην οδό Ζήνωνος 8, στην Ομόνοια, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρές υλικές ζημιές. Με τέσσερα γκαζάκια, άγνωστοι, προκάλεσαν έκρηξη στην είσοδο των γραφείων του ΟΑΕΔ στα Ανω Πατήσια, ενώ λίγο αργότερα νεαροί πέταξαν μία χειροβομβίδα σε χαρτοπαιχτική λέσχη στο κέντρο του Πειραιά, κάτι που προκάλεσε τον πανικό στους περίοικους και μικρές υλικές ζημιές. Η τελευταία περίπτωση, κατά την αστυνομία, αποτελεί ενέργεια ανθρώπων της νύχτας.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προερχόταν απο τις μικρασιατικές ακτές κατέγραψαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι σεισμογράφοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων ανατολικά της Μυτιλήνης. Ζημιές ή θύματα δεν αναφέρθηκαν.

Στη 14-η τακτική ανακρίτρια προσήλθε και σήμερα για να απολογηθεί ο 22χρονος Μανώλης Αλιφραγκής, ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί κατηγορούμενος για τους βιασμούς τριών γυναικών στο Μαρούσι. Ο Αλιφραγκής κλήθηκε για συμπληρωματική κατάθεση, μετά τη νέα δικογραφία που έχει σχηματιστεί και για άλλες περιπτώσεις βιασμών. Ο 22χρονος ζήτησε και πήρε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα για να προετοιμάσει την απολογία του.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το υποκατάστημα της Τράπεζας Αττικής στη Μεταμόρφωση στην Αθήνα, ήταν ο σημερινός στόχος ενόπλων ληστών. Οι δύο δράστες, που φορούσαν κουκούλες ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων πελάτες και υπαλλήλους και αφού πήραν από τα ταμεία περίπου 3,5 εκατομμύρια δρχ διέφυγαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.

Ενα μικρό οπλοστάσιο διατηρούσε στο σπίτι του, στα Χρυσοχώραφα Σερρών, ο 48χρονος Ανθιμος Κεμετσαντζίδης. Υστερα από έρευνα, αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν μία χειροβομβίδα, ένα δίκαννο, πέντε γεμιστήρες, φυσίγγια και μικροποσότητες χασίς. Ο συλληφθείς παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Σερρών.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολύ κοντά στην ΑΕΚ βρίσκεται ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ανγκελ Ιορντανέσκου, καθώς επιβεβαίωσε και ο ίδιος ότι δέχθηκε πρόταση συνεργασίας από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα τιμητική. Ωστόσο, ο Ιορντανέσκου δεν έχει ακόμα απαντήσει επισήμως στην Ενωση, αφού θα περιμένει να γίνει πρώτα ο αγώνας της εθνικής με την Αλβανία και μετά να συζητήσει με τους υπεύθυνους της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για το αν θα του δωθεί η άδεια να εργαστεί παράλληλα με την εθνική ομάδα και στην ΑΕΚ.

Επέστρεψε σήμερα στην Αθήνα η αποστολή του Πανιωνίου από την Κύπρο, όπου χθες νίκησε 1-0 στη Λεμεσό τον Απόλλωνα και εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία του την πρόκριση στα προημιτελικά του κυπέλλου Κυπελλούχων. Τους κυανέρυθρους υποδέχθηκαν πολλοί φίλοι της ομάδας στο αεροδρόμιο, ενώ ο Ρόνι Γουίλαν τόνισε ότι στον επόμενο γύρο προτιμά ως αντίπαλο την περσινή κυπελλούχο Ευρώπης Τσέλσι.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με οριακή άνοδο 0,06%, στις 2. 255,74 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 4,29%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 57,3 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,28%, Ασφάλειες άνοδος 1,66%, Επενδύσεις σταθερές, Ληζινγκ πτώση 0,20%, Βιομηχανικές άνοδος 0,23%, Κατασκευές άνοδος 3,99%, Διάφορες άνοδος 1,56%, Συμμετοχών πτώση 0,70%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 0,36%. Με άνοδο 25,7% έκλεισε η τιμή της μετοχής του "Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη", στις 4. 400 δρχ. κατα την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στη Σοφοκλέους.

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 283,53 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,90, γαλλικό φράγκο προς 50,94, λίρα Αγγλίας προς 471,24, ελβετικό φράγκο προς 207,43, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,27, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 239,84, τη λίρα Κύπρου προς 576,80 και την ECU προς 335,21 δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δύο άτομα έχασαν την ζωή τους από έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε λαϊκή αγορά της Ιερουσαλήμ. Την ευθύνη ανέλαβε η φανατική οργάνωση ΧΑΜΑΣ προφανώς οι δράστες και τραυματίσθηκαν άλλα δεκαεπτά. Σε μία κίνηση αντιπερισπασμού η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε λίγο αργότερα οτι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας, μέχρις ότου η Παλαιστινιακή Αρχή προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την καταστολή της τρομοκρατίας. Ο Γιάσερ Αραφάτ, αφού καταδίκασε απερίφραστα την βομβιστική ενέργεια, η οποία όπως υποστήριξε είχε στόχο την νέα ειρηνευτική συμφωνία, κάλεσε τον Νετανιάχου να μην εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας. Ανανδρη πράξη που αποσκοπεί στην εκτροπή της ειρηνευτικής διαδικασίας, χαρακτήρισε τη σημερινή επίθεση ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

Στενεύει και πάλι ο κλοιός γύρω από τον χιλιανό δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο οποίος καλείται να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε εις βάρος του χιλιανού λαού, αλλά και εκατοντάδων ισπανών πολιτών. Το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το δικαστικό αίτημα για την έκδοση του από την Βρετανία, όπου συνελήφθη στις 16 Οκτωβρίου, στην Ισπανία προκειμένου να δικασθεί για γενοκτονία, τρομοκρατία και βασανιστήρια. Σύμφωνα με τον ισπανό εκπρόσωπο, ο Πινοτσέτ διέπραξε τα εγκλήματα αυτά την περίοδο 1973-1980, κατά την διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 3. 000 άτομα σκοτώθηκαν ή εξαφανίσθηκαν. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Χιλή ανακάλεσε τον πρέσβη της από την Μαδρίτη.

Η Τουρκία είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, για συνομιλίες που έχουν ως θέμα την τελευταία κρίση με το Ιράκ, μετά την απόφαση της Βαγδάτης να διακόψει κάθε συνεργασία με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Απ'ότι φαίνεται όμως δεν πρόκειται ούτε η Αγκυρα να συναινέσει στη χρήση στρατιωτικής βίας κατά του Ιράκ, καθώς σύμφωνα με πληροροφίες, παραπονείται οτι το εμπάργκο του ΟΗΕ κατά του Ιράκ σημαίνει για αυτήν τεράστιες οικονομικές απώλειες, καθώς η Βαγδάτη υπήρξε στο παρελθόν ένας από τους κύριους εμπορικούς της εταίρους. Χθες, ο πρόεδρος Κλίντον διεμήνυσε στη Βαγδάτη οτι εάν δεν επαναλάβει τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, είναι πολύ πιθανή η χρήση στρατιωτικής βίας.

Μάχη με το χρόνο εξακολουθούν να δίνουν στην Ελβετία, τα συνεργεία διάσωσης για την ανεύρευση επιζώντων στα ερείπια του πενταόροφου κτιρίου στο κέντρο της Βέρνης, που κατέρρευσε χθες το βράδυ σαν τραπουλόχαρτο μετά από ισχυρή έκρηξη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρείς άνθρωποι. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα, σύμφωνα όμως με δήλωση εκπροσώπου της αστυνομίας, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για εγκληματική ενέργεια.

Τουλάχιστον 11. 500 νεκρούς και πάνω από 13. 000 αγνοούμενους, κυρίως στην Ονδούρα και τη Νικαράγουα, άφησε στο πέρασμά του από τις χώρες της κεντρικής Αμερικής ο φονικός τυφώνας Μιτς. Ο Πρόεδρος της Νικαράγουα, Αρνόλδο Αλεμάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα του θα ξεπεράσει τους 4. 000, δεδομένου ότι οι αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φθάσουν στις πιο απομονωμένες περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία. Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες των ειδικών συνεργείων να μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες γίνονται ακόμη πιο δύσκολες, εξαιτίας του ότι έχει υποστεί τεράστιες ζημιές το οδικό δίκτυο σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής. Τη συμπάθεια του ελληνικού λαού στους δοκιμαζόμενους πολίτες των χωρών της περιοχής, διεβίβασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος.

Στη Γερμανία, η αυτοκινητοβιομηχανία ΟΠΕΛ, θυγατρική της Τζένεραλ Μότορς, ζήτησε από τους 150. 000 κατόχους του νέου ΑΣΤΡΑ, να πάνε στις κατά τόπους αντιπροσωπείες για να τους γίνει δωρεάν έλεγχος στον άξονα του τιμονιού, καθώς υπήρξαν παράπονα από κατόχους του μοντέλου αυτού για θορύβους και "σκληρό" τιμόνι κατά την οδήγηση.

ΚΑΙΡΟΣ

Αλλάζει από αύριο το σκηνικό του καιρού, καθώς αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα στα βουνά της βόρειας χώρας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, ενώ το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι αλλά σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 26 και στα νησιά 17 με 25 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχή μετά το απόγευμα, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 24 και 14 με 19 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Friday, 6 November 1998 - 21:38:53 UTC