Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-09

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Από τη Δευτέρα θα ισχύσουν τελικά οι νέες τιμές στα ΙΧ αυτοκίνητα, που θα είναι μειωμένες 5,5% κατά μέσο όρο, μετά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που προχώρησε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή για αυτοκίνητα μέχρι 900 κυβικά η μείωση της τελικής τιμής θα είναι 6%, μέχρι 1. 400 7%, από 1. 400 μέχρι 2. 000 κατά περίπου 6,10%, ενώ η μείωση για αυτοκίνητα κυβισμού από 2. 000 και πάνω θα είναι 4,9%. Οι μειωμένες τιμές θα ισχύσουν και στα ΙΧ μεταχειρισμένα αυτοκίνητα παραγωγής από 1996 και μετά, καθώς θεωρούνται τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Για τα μεταχειρισμένα πριν το 1996 δεν θα ισχύσουν μειωμένες τιμές.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο που θα ασχοληθεί με τον προϋπολογισμό για το 1999, ο οποίος εντός του μηνός θα κατατεθεί στη βουλή. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ προανήγγειλε αναστροφή της φορολογικής πολιτικής το 1999, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι μέχρι τώρα επιβάλλαμε φόρους, αλλά από φέτος αρχίζουμε να δίνουμε. Ο κ. Παπαντωνίου επικαλέστηκε τα μέτρα μείωσης των έμμεσων φόρων στο πετρέλαιο, τη βενζίνη, τα ΙΧ, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στη ΔΕΗ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας χαρακτήρισε το 1999 έτος ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και εκτίμησε ότι θα υπάρξει έντονα καθοδική τάση του πληθωρισμού, ενώ από την άνοιξη θα πέσουν σημαντικά και τα επιτόκια. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος έθεσε στον υπουργό τα αιτήματα για αύξηση των χαμηλών μισθών και συντάξεων, της αύξησης του αφορολογήτου ορίου, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και εφαρμογή του 35ωρου. Οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν μη ικανοποιητικές τις απαντήσεις του υπουργού και προανήγγειλαν 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ημερομηνία που θα οριστεί από την εκτελεστική επιτροπή.

Δεν τίθεται κανένα θέμα είτε επιστροφής, είτε συνεργασίας της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη, σχολιάζοντας έτσι με έμμεσο τρόπο τη δήλωση κύκλων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι αν υπάρξει συνεργασία με τον πρόεδρο της ΠΟΛΑΝ στις ευρωεκλογές, ο ίδιος θα ηγηθεί ξεχωριστού ψηφοδελτίου. Υπό την προεδρία του κ. Καραμανλή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των τομεαρχών με αντικείμενο την πορεία των ΕΛΤΑ, ΔΕΗ και ΟΣΕ, όπου έγινε λόγος για όργιο σπατάλης στους οργανισμούς αυτούς. Στη σύσκεψη έγινε επίσης συζήτηση για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, όπου ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να μη δίνεται η δυνατότητα σε εξωπανεπιστημιακά και πολλές φορές εγκληματικά στοιχεία να δρουν μέσα στους χώρους των ιδρυμάτων.

Δύο άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα συζητώνται απόψε στις Βρυξέλλες, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρώτο αφορά την πρόταση της Κομισιόν για χρηματοδότηση της Τουρκίας, παρά το βέτο που έχει θέσει η ελληνική πλευρά και το δεύτερο έχει σχέση με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας δεν αναμένονται αποφάσεις, καθώς θα τεθεί πρώτα προς έγκριση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Συνεχίζονται στη Λευκωσία οι ανακρίσεις των δύο Ισραηλινών, οι οποίοι συνελήφθησαν το Σάββατο για υπόθεση κατασκοπείας. Στο διαμέρισμα των δύο συλληφθέντων βρέθηκε υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμός, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους φαίνεται οτι ήταν οι εξοπλισμοί της Εθνικής Φρουράς και η ενδεχόμενη ύπαρξη όπλων αμερικανικής κατασκευής. Εκτιμάται οτι τις πληροφορίες αυτές θα τις διοχέτευαν στην Τουρκία. Οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν οτι δεν προέκυψε τίποτε που να συνδέει με την κυβέρνηση του Ισραήλ, τις υπό εξέταση ενέργειες των συλληφθέντων. Πάντως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε να φέρει πίσω στην πατρίδα τους τους δύο Ισραηλινούς, ακόμη και αν εργάζονταν για λογαριασμό τρίτης χώρας.

Υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων και στην Ελλάδα, τάχθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, με συνέντευξή του στα "ΝΕΑ", σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων να συνεργαστεί με όμορες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ. Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης που κλήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις του κ. Λαλιώτη δήλωσε πως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσουν διάφορες απόψεις για τα θέματα της χώρας.

Αμετάβλητες παρέμειναν και από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της αστυνομίας οι ποινές που είχαν επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο κατά περίπου 20 αστυνομικών για τη γνωστή υπόθεση του γλεντιού με χουντικά άσματα στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται πως το πρωτοβάθμιο συμβούλιο έχει επιβάλλει ποινή αργίας με απόλυση έξι μηνών στον αστυνομικό διευθυντή Σπύρο Κουτρουμάνη και μικρότερες ποινές σε άλλους 20 αστυνομικούς. Το θέμα είχε παραπεμφθεί στο δευτεροβάθμιο συμβούλιο από τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ Αθανάσιο Βασιλόπουλο, ο οποίος είχε ζητήσει να επιβληθούν αυστηρότερες ποινές.

Την εξεταστέα ύλη στην οποία θα διαγωνιστούν στο τέλος της χρονιάς οι μαθητές του λυκείου, παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, η εξεταστέα ύλη θα είναι κατά 60% μικρότερη της διδακτέας και απέδωσε σε προπαγάνδα των ιδιωτικών φροντιστηρίων τις φήμες ότι η εξεταστέα ύλη θα είναι φέτος εκτεταμένη και δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα στις τάξεις, άρα χρειάζονται φροντιστήρια. Ο υπουργός διευκρίνισε πως η εξεταστέα ύλη θα αφορά αντιπροσωπευτικά θέματα σε κάθε μάθημα, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει αντικειμενική εκτίμηση του βαθμού, στον οποίο έχει αφομοιώσει ο μαθητής τα μαθήματα της τάξης. Αναφερόμενος στα προγράμματα σπουδών επιλογής ο κ. Αρσένης τόνισε ότι αυτά θα συνεχιστούν και διευκρίνισε πως τα προγράμματα αυτά λειτουργούν με βάση τα αιτήματα των συγκλήτων των Πανεπιστημίων. Στο μεταξύ, σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι καθηγητές της ΟΛΜΕ οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει γενικές συνελεύσεις, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Με λιτάνευση της εικόνας και της κάρας του Αγίου Νεκταρίου ολοκληρώθηκαν στην Αίγινα οι εκδηλώσεις για τη σημερινή εορτή του Αγίου, στις οποίες την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, ενώ παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της δοξολογίας που έγινε νωρίς το πρωί στο ναό του Αγίου Νεκταρίου, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος διάβασε τη συνοδική απόφαση με την οποία ζητείται συγγνώμη απο τον Αγιο Νεκτάριο, έστω και μετά θάνατον, για τις διώξεις που υπέστη εν ζωή ως επίσκοπος Πενταπόλεως. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο κήρυγμα του μίλησε για τον Αγιο του πόνου και της οδύνης, όπως χαρακτήρισε τον Αγιο Νεκτάριο και τόνισε οτι υπάρχει ένα μήνυμα οτι δεν πρέπει να απελπίζονται όσοι αδικούνται διότι αποδεικνύεται πώς κάποτε έρχεται η Δικαιοσύνη, όμως, παράλληλα τόνισε οτι πρέπει να δίδεται η δέουσα προσοχή στην εφαρμογή των νόμων ώστε να μην υπάρχουν αδικημένοι.

Διήμερη επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά από πρόσκληση του ομολόγου του. Ο κ. Σημίτης θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας, ενώ θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων. Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι οι διμερείς σχέσεις και η κατάσταση στην Ευρώπη.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Δράστες της ένοπλης ληστείας που είχε γίνει στις 2 Νοεμβρίου στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας Καλυβίων Αττικής είναι οι δύο κακοποιοί που συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών χθες το βράδυ στην Ανω Γλυφάδα. Ωστόσο, διαφεύγει ένας από τους τρεις κακοποιούς, ο 32χρονος Μερκούριος Σοφρώνης, ο οποίος καταζητείται και για άλλες ληστείες. Οι Κυριάκος Βερόπουλος και Βλάσης Παπαχρήστος οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε, μετά τη συμπληρωματική απολογία του, ο 22χρονος φοιτητής Μανώλης Αλιφραγκής, ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί για τρεις βιασμούς γυναικών στην περιοχή του Αμαρουσίου. Ο Αλιφραγκής κλήθηκε εκ νέου να καταθέσει, καθώς έχει σχηματιστεί και άλλη δικογραφία εις βάρος τους για ένα βιασμό, μια σεξουαλική παρενόχληση και μια κλοπή.

Αλλος ένας νέος προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων του λευκού θανάτου. Πρόκειται για τον Απόστολο Ανιφαντάκη 25 ετών, που βρέθηκε νεκρός μέσα στο εργοτάξιο του Μετρό στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα. Ο θάνατός του αποδίδεται σε υπερβολική δόση ηρωίνης, ενώ όπως έγινε γνωστό απο το περιβάλλον του άτυχου νέου το τελευταίο εξάμηνο έκανε προσπάθειες απεξάρτησης.

Ληστεία σε βάρος 23 Κούρδων έγινε το πρωί στη Μάνδρα Αττικής. Τρεις Ελληνες ακινητοποίησαν φορτηγό και αφού τους απέσπασαν, με την απειλή όπλων, 182. 000 δραχμές και 220 δολάρια εξαφανίστηκαν. Οι Κούρδοι είχαν μισθώσει το φορτηγό για να τους μεταφέρει σε εργοστάσιο της περιοχής όπου θα αναζητούσαν δουλειά.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε ύποπτο Αλβανό, σε αγροτική περιοχή της Καστοριάς. Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν αστυνομικοί καταδίωξαν αυτοκίνητο με τέσσερις Αλβανούς λαθρομετανάστες και ο αστυνομικός Παναγιώτης Τσολερίδης, 27 χρόνων, πυροβόλησε τον 40χρονο Σωτήρ Μπούτκα.

Ακόμα ένα ροζ κύκλωμα εξαρθρώθηκε από την αστυνομία. Ως εγκέφαλοι του κυκλώματος συνελήφθησαν οι Ανδρέας Αλεβιζόπουλος, 42 χρόνων, υπάλληλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Γιώργος Καβαλάρης, 33 χρόνων οδηγός ταξί, οι οποίοι εκμεταλλεύοταν επτά αλλοδαπές, συνήθως σε ξενοδοχείο στην παραλιακή λεωφόρο στο Καλαμάκι.

Δύο ακόμα οδηγοί ταξί έπεσαν θύμα ληστείας το τελευταίο 24ωρο. Πρόκειται για τον Γιώργο Γελαδάρη, που Αλβανοί τον έκλεψαν έξω από την Κατερίνη, αφού τον κτύπησαν, πέρνοντας 25. 000 δρχ και για τον Ιωάννη Δενεσίδη που του έκλεψαν 45. 000 δύο νεαροί υπό την απειλή περιστρόφου στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης.

Ποινές καθείρξεως 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο πέντε εκατ. δρχ επέβαλλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμλειοδικείο Ηρακλείου στον καθένα από τους τέσσερις δουλεμπόρους, που μετέφεραν στο νησί 57 λαθρομετανάστες. Ωστόσο, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες, καθώς δεν τους έχει δοθεί άσυλο, ενώ μερικοί εξ αυτών έχουν αρχίσει απεργία πείνας.

Δύο ακόμη ανήλικοι, ηλικίας μόλις 14 χρόνων, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη για κατοχή ναρκωτικών. Οι δύο 14χρονοι, που επέβαιναν σε δίκυκλο και παραβίασαν το κόκκινο φανάρι, καταδιώχθηκαν από αστυνομικό της τροχαίας για να συλληφθούν λίγο μετά και να ομολογήσουν ότι είχαν αγοράσει, λίγο νωρίτερα, στο Κορδελιό χασίς για δική τους χρήση.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

O αγώνας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ιωνικό με τον οποίο ολοκληρώνεται η 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου έλειξε 2-0.

Το δεύτερο σημερινό παιχνίδι για το πρωτάθλημα, ανάμεσα σε Πανιώνιο και ΟΦΗ, διεκόπη, αφού δεν υπήρχε φωτισμός για να συνεχιστεί. Το παιχνίδι είχε αρχίσει στις πέντε το απόγευμα και μέχρι το 30ο λεπτό, που διεκόπη, ο ΟΦΗ προηγείτο με 1-0.

Δεν μπόρεσε να κρύψει τη δυσαρεσκειά του ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας για όσα υποστήριξαν παράγοντες του ΠΑΟΚ, πως ευνοούνται δηλαδή οι ομάδες της Θεσσαλονίκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η Πολιτεία θα δώσει 10 δις δρχ για το κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ. Ο Φούρας τόνισε πως "ο ΠΑΟΚ είναι το μοναδικό ελληνικό σωματείο που έχει ευεργετηθεί τόσο πολύ από την Πολιτεία. Δεν υπάρχει αντίστοιχο φαινόμενο εύνοιας σε άλλη ομάδα".

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρή υποχώρηση 0,23% στις 2. 250,59 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τα σημαντικά αρχικά του κέρδη που έφθαναν το 1,80%. Ο γενικός δείκτης τιμών προσπάθησε, για τέταρτη φορά να "παραβιάσει ανοδικά" τα επίπεδα των 2. 300 μονάδων χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζεται επιφυλακτική, αναμένοντας τις κινήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος στο θέμα των επιτοκίων. Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε έφθασε τα 44,5 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,45%, Ασφάλειες πτώση 0, 52%, Επενδύσεις άνοδος 0,79%, Λήζινγκ πτώση 0,18%, Βιομηχανικές άνοδος 0,37%, Κατασκευές πτώση 0,91%, Διάφορες πτώση 0,79%, Συμμετοχών πτώση 0, 31%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,69%.

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 286,36 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,91, γαλλικό φράγκο προς 50,94, λίρα Αγγλίας προς 477,03, ελβετικό φράγκο προς 206,74, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,26, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 239,56, τη λίρα Κύπρου προς 576,52 και την ECU προς 336,11 δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται πάλι οι σχέσεις Ιράκ-Δύσης, μετά την άρνηση της Βαγδάτης να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Οπως δήλωσε σήμερα ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος, είναι θέμα χρόνου το ενδεχόμενο αεροπορικών βομβαρδισμών, εάν η ιρακινή κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το Ιράκ από την πλευρά του διευκρίνισε οτι θα ξαναρχίσει τη συνεργασία με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, αφού πρώτα αρθεί το πετρελαϊκό εμπάργκο που του έχει επιβληθεί και έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων παιδών, από την έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων. Η νέα κρίση που έχει προκύψει θα απασχολήσει απόψε τους υπουργούς Αμυνας των έξι χωρών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που για τον λόγο αυτό βρίσκονται στο Ριάντ, ενώ χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συναντήθηκε στο Καμπ Ντέιβιντ με τους ανώτατους συμβούλους του σε θέματα ασφαλείας και συζήτησαν τα βήματα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να καμφθεί η αντίσταση του Ιράκ.

Και όπως κάθε φορά που ξεσπάει κρίση με το Ιράκ, η Τουρκία βρίσκει ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση κατά των κούρδων ανταρτών, στο βόρειο Ιράκ. Περίπου 15. 000 τούρκοι στρατιώτες με 1500 τεθωρακισμένα οχήματα έχουν εισβάλει σε βάθος 30 χιλιομέτρων μέσα στον κουρδικό θύλακο του βορείου Ιράκ και σύμφωνα με τη δήλωση του τούρκου υπουργού Αμυνας, η επιχείρηση έχει σκοπό να αποδεκατισθεί μία ομάδα 400-500 ανταρτών του ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ που κατέφυγαν στο βόρειο Ιράκ, εγκαταλείποντας τη γειτονική Συρία. Στο μεταξύ το Ιράν διέψευσε σήμερα ισχυρισμούς της Αγκυρας οτι παρέχει άσυλο σε κούρδους αντάρτες, υποστηρίζοντας οτι τέτοιου είδους ισχυριμοί αποτελούν ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και δεν συμβιβάζεται με τις σχέσεις Αγκυρας-Τεχεράνης.

Δραματική είναι η κατάσταση στη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα όχι μόνο για να πληρώσει τους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων, αλλά ούτε και για την εισαγωγή πρώτων υλών και τροφίμων, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές της αχανούς χώρας να βρίσκονται στα όρια λιμοκτονίας. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί προσωρινά η απίστευτη αυτή κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται και από τον ερχομό του δριμύτατου ρωσικού χειμώνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη χορήγηση βοήθειας σε τρόφιμα, ύψους 400 εκατ. Εκιού. Η βοήθεια θα μεταφερθεί δωρεάν, θα πωληθεί στις τιμές της αγοράς και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για κοινωνικά προγράμματα.

Τραγική όμως είναι η κατάσταση και στις χώρες της κεντρικής Αμερικής, κυρίως στην Ονδούρα και τη Νικαράγουα οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από το πέρασμα του φονικού τυφώνα Μιτς. Εκκληση για την ανάληψη διεθνούς πρωτοβουλίας, με στόχο την ανακούφιση των χωρών αυτών από τα χρέη και την εφαρμογή ενός μορατόριουμ για τα επόμενα χρόνια, απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, στη Λιόν. Από το πέρασμα του τυφώνα, τουλάχιστον 15. 000 άτομα έχασαν τη ζωή τους κάτω από τόννους λάσπης, που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές, πάνω από 50. 000 τραυματίσθηκαν ενώ χιλιάδες άλλα έμειναν άστεγα.

Μία από τις χειρότερες σελίδες της Ιστορίας της θυμήθηκε σήμερα η Γερμανία, ημέρα της 60ης επετείου από τη Νύκτα των Κρυστάλλων, τη νύχτα που 7. 000 καταστήματα Εβραίων λεηλατήθηκαν, 267 συναγωγές πυρπολήθηκαν και χιλιάδες εβραίοι συνελήφθησαν, υπέστησαν ξυλοδαρμούς ή σκοτώθηκαν, σε μια συντονισμένη ναζιστική επίθεση σε όλη τη Γερμανία και την Αυστρία, κατόπιν εντολής του Χίτλερ. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε σε εβραϊκή συναγωγή για τα θύματα της χιτλερικής κτηνωδίας, πρωτοστάτησαν ο γερμανός πρόεδρος, Χέρμαν Χέρτσογκ και ο καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στην αιωνιότητα πέρασε σήμερα σε ηλικία 84 ετών, ένα από τα ιερά τέρατα του γαλλικού κινηματογράφου. Πρόκειται για τον ηθοποιό Ζαν Μαραί, ο οποίος έσβησε στο χωριό Βαλορί της νότιας Γαλλίας.

ΚΑΙΡΟΣ

Το τσουχτερό κρύο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού. Σ' όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -1 με 16 βαθμούς, στα δυτικά 3 με 22 και στην υπόλοιπη χώρα 4 με 20 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 18 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 2 με 16 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Tuesday, 10 November 1998 - 1:12:07 UTC