Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-10-21

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μέσα σε κλίμα έντασης, με εκτοξεύσεις κατηγοριών από όλες τις πλευρές, διεξήχθη η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συζητήθηκε το δυσμενές για το κυβερνών κόμμα αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Ιδιαίτερα σκληρός στην εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και αποφασισμένος να υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το μήνυμα των εκλογών είναι σαφές, ούτε ένα βήμα πίσω, ούτε συμβιβασμός, ούτε παραχώρηση στο λαϊκισμό της αντιπολίτευσης. Ο κ. Σημίτης κατέστησε σαφές ότι είναι η τελευταία φορά που εμφανίζονται φαινόμενα προσωπικών στρατηγικών και ομοσπονδιοποίησης του κόμματος, σημειώνοντας ότι κανένας δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ΠΑΣΟΚ από τον άλλο. Πρέπει όλοι να πορευτούμε μαζί στους δρόμους που έχουμε χαράξει και να μην παρασυρθούμε στην εσωστρέφεια. Αναφερόμενος στις εκλογές ο πρωθυπουργός τόνισε ότι άλλοι φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων και έκανε λόγο για έλλειψη συνοχής εξαιτίας των δημοσίων αντιπαραθέσεων που δεν είχαν ιδεολογικοπολιτικά αλλά προσωπικά κίνητρα. Ο κ. Σημίτης παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει δυσαρέσκεια του κόσμου για ορισμένες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, κυρίως στο χώρο της υγείας, της ασφάλειας των πολιτών αλλά και στις μετακινήσεις τους, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό σαφές μήνυμα στους αρμόδιους υπουργούς. Αναφερόμενος στην ΝΔ ο κ. Σημίτης είπε μεταξύ άλλων, ότι παρά το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Καραμανλής δεν ζητεί πρόωρες εκλογές γιατί γνωρίζει ότι θα τις χάσει. Αφού τόνισε τουλάχιστον τρεις φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2000 ο κ. Σημίτης άσκησε κριτική και κατά της ηγεσίας του ΚΚΕ σχετικά με τη στάση που τήρησε στις δημοτικές εκλογές.

Τα ομαδικά πυρά της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε στη συνέχεια ο κ. Σημίτης με κύριο χαρακτηριστικό τον τρόπο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής και τα φαινόμενα αποσυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ. Μιλάτε σαν τρίτος, έχετε προσωπικές ευθύνες, τόνισε ο Χ. Καστανίδης, ενώ ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος παρατήρησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ενωμένο και βρίσκεται στο παρά δύο και κάλεσε τον κ. Σημίτη να κάνει ανοίγματα σε όλο το κίνημα. Αν οι σημερινοί πρώτοι δεν προχωρήσουν αποφασιστικά τότε τις πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβουν άλλοι, τόνισε ο Αναστάσης Πεπονής, ενώ ο Κοσμάς Σφυρίου έκανε λόγο για λάθος επιλογή προσώπων, που οδήγησαν στην εκλογική ήττα. Στους αργούς ρυθμούς υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής και στην ανυπαρξία ενημέρωσης του λαού για το έργο που επιτελεί η κυβέρνηση, απέδωσαν πολλοί βουλευτές το εκλογικό αποτέλεσμα. Πάντως, κοινός παρονομαστής όλων των ομιλητών είναι ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες επανασυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ. Κανείς παρά όλα αυτά δεν έθεσε θέμα ηγεσίας.

Την εκτίμηση ότι ο κ. Σημίτης δεν έχει λάβει το μήνυμα των εκλογών και ότι η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΦΛΑΣ. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ΝΔ δεν φοβάται τις εκλογές, είναι έτοιμη να τις αντιμεωπίσει και να τις κερδίσει και πρόσθεσε πως τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει ποιο κόμμα θα βγει πρώτο το βράδυ των εκλογών αλλά τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Ο κ. Καραμανλής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει χώρος για νέο κόμμα, σχολιάζοντας τις προθέσεις του κ. Μάνου, απέκλεισε και πάλι την επιστροφή στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και των διαγραφέντων, ενώ για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είπε ότι η ΝΔ θα τον αξιοποιήσει εφόσον το επιθυμεί.

Με βάση τις εκτιμήσεις της εξαμηνιαίας έκθεσης για την κατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομικών που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ένταξης στο ευρώ. Οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται για την ελληνική οικονομία είναι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τα κριτήρια του Μάαστριχτ για να ενταχθεί στην τελική φάση της ΟΝΕ. Προβλέπει ότι ο πληθωρισμός το 1998 θα κυμανθεί γύρω στο 4,8% και στο 2,4 το 2000, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πέσει το 2000 κάτω του 2% του ΑΕΠ. Με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο θα εμφανίσουν μέχρι το 2000 τους μεγαλύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με το ποσό των 135 εκατ. εκιού ως υπό ανάπτυξη χώρας αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετώντας πρόταση του επιτρόπου Βαν ντεν Μπρουκ. Η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών. Για νομική ακροβασία που είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί, έκανε λόγο ο Ελληνας επίτροπος Χρήστος Παπουτσής εκφράζοντας φόβους ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την παράκαμψη της δυνατότητας των κρατών - μελών να ασκούν το δικαίωμα του βέτο. Ο πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης καγκελάριο της Αυστρίας κ. Κλίμα, τονίζει ότι η Ελλάδα θα διαμαρτυρηθεί σε όλα τα επίπεδα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη προειδοποιήσει πως η χώρα είναι αποφασισμένη να προσφύγει στο δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων.

Στην ολομέλεια της βουλής άρχισε η συζήτηση των αιτήσεων για άρση της ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Καραμηνά και Βαρσάμη Γιοβανούδα, που έχουν υποβάλει οι δικαστικές αρχές. Ο κ. Καραμηνάς κατηγορείται ως υπαίτιος θανατηφόρου δυστυχήματος και ο κ. Γιοβανούδας για κακοποίηση της 24χρονης φίλης του, όπως υποστηρίζει η ίδια στη μήνυση που έχει υποβάλει. Η βουλή αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της ασυλίας των δύο βουλευτών, δεδομένου ότι και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν υπέρ της άρσης.

Στα δικαστήρια μεταφέρεται τελικά η κόντρα του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου και του νέου υπερνομάρχη Αττικής Θεόδωρου Κατριβάνου, που εξελίχθηκε σε πραγματικό ανταρτοπόλεμο σχετικά με την αντιστασιακή τους δραστηριότητα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε σήμερα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του κ. Κατριβάνου, υποστηρίζοντας ότι όσα εκτοξεύθηκαν εναντίον του από το νέο υπερνομάρχη, που αμφισβήτησε την αντιστασιακή του δράση, είναι ψευδή και συκοφαντικά. Ο κ. Γιαννόπουλος, ζητεί συμβολική αποζημίωση 10. 000 δραχμών. Ο κ. Κατριβάνος, δήλωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα αποδείξει ότι ο κ. Γιαννόπουλος, δεν υπήρξε αντιστασιακός.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος επέστρεψε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, για να παραστεί στην πρεμιέρα της βραβευμένης ταινίας του "Μία αιωνιότητα και μία μέρα" στον κινηματογράφο "Ολύμπιον". Ο σκηνοθέτης έχοντας και το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών στις αποσκευές του, ευχαρίστησε τη Θεσσαλονίκη για το χώρο που του προσέφερε για να ονειρευθεί ακόμα μία φορά, όπως είπε και πρόσθεσε οτι η ταινία ουδεμία σχέση έχει με το θάνατο. Η ταινία του, εξήγησε, έχει σχέση με τη ζωή και το χρόνο που υπάρχει μόνο στη μνήμη. Ο Αγγελόπουλος, σήμερα, δηλώνει ότι βλέπει μόνο τα λάθη του στην ταινία, καθώς αμφιβάλει αν στο βλέμμα του υπάρχει η καθαρότητα, όπως τότε που πρωτοείδε μέσα από το φακό ανακαλύπτοντας τον κινηματογράφο...

Αλλη μια συμμορία νεαρών, που δρούσε στην περιοχή του Νέου Κόσμου και στο ενεργητικό της έχει δεκάδες ληστείες κυρίως ανήλικων μαθητών εξαρθρώθηκε από την αστυνομία με τη σύλληψη τριών νεαρών, ενώ άλλος ένας καταζητείται. Οι νεαροί ανάγκασαν ένα μαθητή του γυμνασίου να τους ακολουθήσει σε γειτονικό αλσύλιο και αφού του πήραν τα χρήματα, το ρολόι, μια χρυσή αλυσίδα, τα παπούτσια και τα ρούχα του εξαφανίστηκαν. Το θύμα κατήγγειλε την επίθεση στην αστυνομία και λίγο αργότερα βάσει των περιγραφών συνελήφθησαν τρεις από τους δράστες, που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον τους δίωξη για ληστεία, σωματική βλάβη και σύσταση συμμορίας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μειωμένες θα είναι από τα μεσάνυχτα οι τιμές των υγρών καυσίμων λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών. Ετσι, η βενζίνη σούπερ θα πωλείται φθηνότερη κατά 40 λεπτά, η αμόλυβδη κατά 50 λεπτά, το πετρέλαιο κίνησης κατά 1,10 δρχ το λίτρο, ενώ φθηνότερο κατά 1,30 δρχ το λίτρο θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στο πρωτοδικείο Αθηνών θα κριθούν απ'ότι φαίνεται οι τύχες δύο μεγάλων δήμων της πρωτεύουσας, καθώς άρχισαν να κατατίθενται αιτήσεις για επανέλεγχο και εκ νέου καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Μεταξύ, των περίπου 50 αιτήσεων που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί περιλαμβάνονται και εκείνες των Καυκάλα του δήμου Χαλανδρίου και του Παχατουρίδη του δήμου Περιστερίου. Οι αιτήσεις θα συζητηθούν, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από το Πρωτοδικείο και αναρτηθούν τα αποτελέσματα στα καταστήματα των δήμων.

Για ένα χρέος πέντε εκατομμυρίων δρχ έγινε, όπως όλα δείχνουν, το έγκλημα με θύμα τον 39χρονο Χρήστο Λαζαρίδη, ιδιοκτήτη φορτηγού -ψυγείου χθες βράδυ στον Ταύρο. Ο δράστης Μανώλης Χαλκιαδάκης, 41 χρόνων, που αμέσως μετά την πράξη του παραδόθηκε στην αστυνομία, πυροβόλησε με δίκανο δύο φορές το Λαζαρίδη, ο οποίος υπέκυψε λίγο μετά στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.

Τροχαίο ατύχημα, που σημειώθηκε στον εθνικό δρόμο Πρέβεζας -Νεράιδας, αποκάλυψε νέα προσπάθεια μεταφοράς Αλβανών λαθρομεταναστών, αυτή τη φορά από μία γυναίκα, τη Παναγιώτα Κουνάκη, 43 χρόνων, η οποία εισέπραξε 100. 000 δρχ από τον καθένα. Η Κουνάκη και οι τέσσερις Αλβανοί νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πρέβεζας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκησε ο Ολυμπιακός τον Άγιαξ και κατάφερε έτσι να περάσει στην κορυφή της βαθμολογίας του Τσάμπιονς Λιγκ. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός υπέκυψε στο 79 λεπτό του αγώνα του με την Λανς χάνοντας εκτός έδρας 1-0.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,96 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 173,80, γαλλικό φράγκο προς 51,84, λίρα Αγγλίας προς 485,10, ελβετικό φράγκο προς 211,91, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,57, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,09, τη λίρα Κύπρου προς 586,91 και την ECU προς 342,56 δραχμές.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τις τιμές των μετοχών να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη. Οι πρώτες ενδείξεις για σημαντική μείωση του πληθωρισμού ισως και κάτω απο το 4,8% τον Οκτώβριο, οι προσδοκίες για επιτυχή έκβαση της τρίτης μετοχοποίησης του ΟΤΕ καθώς και το διεθνές κλίμα μείωσης των επιτοκίων επέδρασαν θετικά στην πορεία της αγοράς. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2. 087,81 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,79% ενώ βελτιωμένη παρουσιάστηκε και η αξία των συναλλαγών και έφθασε τα 46,2 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 2,33%, Ασφάλειες άνοδος 2,18%, Επενδύσεις άνοδος 2,66%, Λήζινγκ πτώση 3,36%, Βιομηχανικές άνοδος 1,17%, Κατασκευές άνοδος 5,36%, Διάφορες άνοδος 0,89%, Συμμετοχών άνοδος 2, 48%. Με άνοδο 0,72% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ύστατες προσπάθειες κάνει αυτή την ώρα ο πρόεδρος Κλίντον να περισώσει τις συνομιλίες για το Μεσανατολικό προσπαθόντας να πίσει την Ισραηλινή πλευρά να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενατζαμιν Νετανιάχου η Ισραηλινή αποστολή απειλεί ότι θα αποχωρήσει στις δέκα το βράδυ αν οι παλαιστήνιοι δεν συμφωνήσουν στα αιτήματα της. Νορίτερα το Ισραήλ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υπαναχώρησαν από τις θέσεις που είχαν ήδη συμφωνηθεί. Ο εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι σε αυτό το σημείο είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς που θα καταλείξουν οι συνομιλίες.

Νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας ορκίσθηκε ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας ο Μάσιμο Ντ'Αλέμα, και στη συνέχεια ακολούθησε η ορκωμοσία των 25 υπουργών της κυβέρνησής του. Στο νέο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν οκτώ υπουργοί του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, ενώ μέλη του κόμματος των Ιταλών κομμουνιστών υπό τον Αρμάντο Κοσούτα, που ιδρύθηκε από τη διάσπαση της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, θα είναι οι πρώτοι μαρξιστές υπουργοί από το 1947. Η νεα κυβέρνηση θα ζητήσει αύριο ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Τέλος στην κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες έδωσε η συμφωνία που υπέγραψαν στα Αδανα η Τουρκία και η Συρία, για τις δραστηριότητες των κούρδων ανταρτών. Η συμφωνία προβλέπει την αποστολή στη συριακή πρωτεύουσα τούρκων επιθεωρητών που θα επαληθεύσουν την απομάκρυνση του ηγέτη του ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από το συριακό έδαφος. Από την πλευρά της, η Συρία αξίωσε από την Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις της συριακής επικράτειας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και κυρίως, την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον σύρων χωρικών στην περιοχή των συνόρων. Η Αγκυρα ωστόσο, άφησε να εννοηθεί οτι διατηρεί το δικαίωμα να λάβει στρατιωτικά μέτρα, εάν κρίνει οτι η Δαμασκός δεν τηρεί τη συμφωνία. Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση ξεκινά τις νόμιμες διαδικασίες για την έκδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία, ο οποίος πιστεύεται οτι βρίσκεται στη Μόσχα, κάτι για το οποίο δηλώνει άγνοια η ρωσική κυβέρνηση.

Εν μέσω δύο πυρών βρίσκεται ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος δέχεται πιέσεις τόσο από τους υποστηρικτές του στυγνού χιλιανού δικτάτορα, Αουγκούστο Πινοτσέτ, οι οποίοι θεωρούν τη σύλληψή του στη Βρετανία, σοσιαλιστική συνωμοσία, όσο και από μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου και ομάδες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ζητούν την άμεση παραπομπή του. Η κυβέρνηση της Χιλής προέβη χθες σε επίσημη διαμαρτυρία προς το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και σήμερα ανώτατος χιλιανός αξιωματούχος συναντήθηκε με το διευθυντή του τμήματος Αμερικανικής Ηπείρου του βρετανικού υπ. Εξωτερικών, ο οποίος του επανέλαβε οτι το διπλωματικό διαβατήριο του Πινοτσέτ δεν συνεπάγεται και διπλωματική ασυλία. Από την άλλη πλευρά, βρετανοί βουλευτές πιέζουν την κυβέρνηση να διασφαλίσει την παραπομπή του Πινοτσέτ στη Βρετανία, και να δικασθεί για διάπραξη βασανιστηρίων, σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαδικασίες έκδοσής του στην Ισπανία. Χθες, εκατοντάδες άτομα, στη πλειοψηφία τους φοιτητές, κατά την διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της σύλληψης του Πινοτσέτ, συγκρούσθηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας, στην πρωτεύουσα της Χιλής.

Νέος γύρος συνομιλιών με στόχο την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην διαιρεμένη κορεατική χερσόνησο, άρχισε σήμερα στη Γενεύη. Στις συνομιλίες που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, εκτός από τους εκπροσώπους της νότιας και βόρειας Κορέας, συμμετέχουν και αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ελάχιστες είναι οι ελπίδες για μία ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων, μετά το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε ο προηγούμενος γύρος τον περασμένο Μάρτιο, εν μέσω αλληλοκατηγοριών και αντεγκλήσεων. Η βόρεια Κορέα έχει ζητήσει επανειλημμένα την αποχώρηση των 37. 000 αμερικανικών στρατευμάτων από την νότια Κορέα, αίτημα το οποίο έχει απορρίψει η Ουάσινγκτον.

Σε νέο ιατρικό τσεκ-απ υποβλήθηκε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες προσεβλήθη από τραχειο-βρογχίτιδα και αναγκάσθηκε να αποσυρθεί στο εξοχικό του, στα προάστεια της Μόσχας, για να αναρρώσει. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Γιέλτσιν υποβλήθηκε σε εξετάσεις με ακτίνες Χ, η υγεία του είναι καλή και απ'ότι φαίνεται έχει αποθεραπευθεί. Οταν ο Γιέλτσιν προσεβλήθη από την ασθένεια, πραγματοποιούσε σύντομη επίσκεψη στην κεντρική Ασία, γεγονός που τον ανάγκασε να επιστρέψει εσπευσμένα στη Μόσχα. Ωστόσο, τα ρωσικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρότερη απ' ό, τι αναφέρεται επισήμως.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα κατά τόπους αυξημένες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 20 βαθμούς, στα δυτικά 13 με 26 και στην υπόλοιπη χώρα 15 με 25 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 23 και 14 με 20 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Thursday, 22 October 1998 - 2:12:07 UTC