Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-10-20

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών ασχολήθηκαν οι τομεάρχες της ΝΔ υπό την προεδρία του κ. Καραμανλή. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το βασικό συμπέρασμα των εκλογών είναι πως κατέρρευσαν οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και απέτυχαν εκείνοι που προσπάθησαν να κρατήσουν την πολιτική στην παλαιά ξεπερασμένη διάκριση των κομμάτων, επιχειρώντας να αναβιώσουν φαντάσματα του παρελθόντος. Ο εκπρόσωπος του κόμματος τόνισε ότι στις εκλογές αυτές οι πολίτες έστειλαν ένα σκληρό μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον κ. Σημίτη και έκανε λόγο για νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η ΝΔ δεν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, χαρακτηρίζοντας ως ξεπερασμένη την τακτική αυτή. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο επιστροφής του κ. Σαμαρά στο κόμμα αν και αναγνώρισε ότι η Πολιτική Ανοιξη βοήθησε σε αρκετές περιοχές τους υποψήφιους της ΝΔ να εκλεγούν.

Και περνάμε στη αντίθετη παράταξη τώρα για να δούμε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης. Διεξοδική συζήτηση αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα και τα μηνύματα που αυτό εξέπεμψε, έγινε σε πολύωρη κοινή συνεδρίαση, της κυβερνητικής επιτροπής και της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Οπως δήλωσαν ο γραμματέας του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα αναφερθεί σε θέματα που αφορούν προσαρμογές της κυβερνητικής πολιτικής, τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κόμματος, αλλά και την πολιτική συνεργασιών που θα ακολουθήσει στο εξής το ΠΑΣΟΚ. Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από τη σημερινή συνεδρίαση. Πρώτον, ότι παραμένει σταθερή η κυβερνητική πολιτική για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, για ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του κράτους. Δεύτερον, παραμένει σταθερή η πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τους ενδιάμεσους στόχους, που είναι το συνέδριο, οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές το 2000. Και τρίτον ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε ο λαός να νιώσει ότι λύνονται τα προβλήματα της καθημερινής ζωής, όπως απασχόληση, κράτος πρόνοιας, ασφάλεια και άλλα. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια για ανασύνταξη και επανασυσπείρωση των κομματικών δυνάμεων στο μέγιστο δυνατό βαθμό συνοχής. Ο κ. Ρέππας είπε ακόμη ότι στη συνεδρίαση δεν τέθηκε θέμα ανασχηματισμού ούτε θέμα συμμαχικών κυβερνήσεων, σημειώνοντας όμως ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ κρατούν ανοιχτή την επικοινωνία για προγραμματικές συμφωνίες με όμορες δυνάμεις. Τέλος, παραδέχθηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει μια δυσαρέσκεια και δυσφορία των πολιτών, σημειώνοντας παράλληλα πως η ευθύνη για το αποτέλεσμα αφορά όλους όσους συμμετέχουν στα κομματικά και κυβερνητικά όργανα.

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, προκάλεσε η προσπάθεια που γίνεται από ορισμένους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για χρηματοδότηση της Τουρκίας, παρακάμπτοντας το ελληνικό βέτο. Ο κ. Πάγκαλος ζήτησε την παρέμβαση της αυστριακής προεδρίας ώστε να σταματήσει η νομικά αστήρικτη προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί η Τουρκία με 135 εκατ. εκιού ως υπό ανάπτυξη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών έχει στείλει επιστολή στον Αυστριακό ομόλογό του να παρέμβει, διαφορετικά η Ελλάδα θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Η αυτοκτονία μιας 20χρονης Ρωσίδας, αλλά και το δράμα μιας 17χρονης Ρουμάνας έφεραν για άλλη μια φορά στη δημοσιότητα τη δράση των κυκλωμάτων μαστροπείας, που δρουν κυρίως στη βόρεια Ελλάδα εξαναγκάζοντας νεαρές αλλοδαπές να εκδίδονται. Απαγχονισμένη με το καλσόν της, που είχε δέσει στο καζανάκι της τουαλέτας, σε διαμέρισμα της οδού Καραολή Δημητρίου 22 στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε η 20χρονη Ρωσίδα Ιρίνα Πενκίνα, δίνοντας έτσι τέλος στη ζωή της μη αντέχοντας άλλο τον εξευτελισμό και τις συνθήκες ζωής που της επέβαλαν οι μαστροποί της. Από την αστυνομία συνεληφθη ο 43χρονος αυτοκινητιστής Γιώργος Βιλαλάς, ο οποίος φέρεται εγκέφαλος του κυκλώματος μαστροπείας, εκδίδοντας άλλες τρεις γυναίκες. Στην Πιερία η 17χρονη Ρουμάνα Παόλα Παντουρεάν κατάφερε να ξεφύγει από τους προστάτες της και να καταγγείλει στην αστυνομία τον 36χρονο οικοδόμο Σταύρο Μαραγκοζίδη, ο οποίος την κρατούσε φυλακισμένη σε διαμέρισμα και την ανάγκαζε να εκδίδεται. Οπως έγινε γνωστό ο Μαραγκοζίδης είχε αγοράσει την κοπέλα, αντί 400. 000 δρχ από τον 43χρονο γεωργό Χαράλαμπο Μουρατίδη ο οποίος επί τέσσερις μήνες την εξέδιδε σε μπαρ που διατηρούσε στην Κατερίνη. Και οι δύο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Συνέχεια στην αντιπαράθεσή του με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, έδωσε σήμερα ο νέος υπερνομάρχης Αττικής, Θεόδωρος Κατριβάνος, ο οποίος δεσμεύθηκε να δώσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αποδείξει ότι ο κ. Γιαννόπουλος δεν υπήρξε αντιστασιακός. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και για τις απειλές του για υποβολή μηνύσεως, τόνισε ότι θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι". Ανέφερε, επίσης, ότι δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα. Το πρωί, ο κ. Κατριβάνος επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα αρραβώνα του κόμματός του με τη ΝΔ.

Πάγωμα των ασφαλίστρων για το 1999 είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν οι ασφαλιστικές εταιρίες στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής, εφόσον γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους για τη λειτουργία του ασφαλιστικού κλάδου. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις εκπροσώπων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Οι ασφαλιστικές εταιρίες προτείνουν αλλαγή του συστήματος πληρωμής των αποζημιώσεων, να αυξηθεί το αφορολόγητο για ασφάλειες ζωής και να επιταχυνθεί η σύνδεση των υπολογιστών του υπουργείου Μεταφορών με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών.

Απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 26, 27, 29 και 30 Οκτωβρίου αποφάσισε η ΟΜΕ-ΟΤΕ ζητώντας να σταματήσει άμεσα η περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ και να ενισχυθεί οικονομικά το ασφαλιστικό τους ταμείο, γιατί, όπως είπαν, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, μετά τον Οκτώβριο δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι συντάξεις των δικαιούχων. Οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης νέο μισθολόγιο και τον καθορισμό νέου συστήματος αμοιβών των εργαζομένων.

Διακόσιοι υπνόσακκοι σε ισάριθμους αστέγους Κούρδους που διανυκτερεύουν στην πλατεία Κουμουνδούρου, διανεμήθηκαν το απόγευμα από το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης. Οπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος η πράξη αυτή είναι μόνο μία συμβολική χειρονομία ανθρωπιάς, με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση της πολιτείας και των νέων δημοτικών αρχών.

Στην Αθήνα βρίσκεται ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου, ο Ινδός νομπελίστας Αμάρτια Σεν, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ, για τις αναλύσεις του σχετικά με το πρόβλημα της φτώχειας στον Τρίτο Κόσμο. Ο Αμάρτια Σεν, ο οποίος είναι προσκεκλημένος του ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου" θα δώσει το βράδυ διάλεξη στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, με θέμα "το πολιτικό στοιχείο στην οικονομική ανάπτυξη".

Την Κυριακή λήγει το μέτρο της εφαρμογής της θερινής ώρας και επανέρχεται η χειμερινή. Συνεπώς στις 4 το πρωί της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03. 00. Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι τις 28 Μαρτίου 1999.

Στην ολομέλεια της βουλής συζητείται αύριο το θέμα της άρσης της ασυλίας των δύο βουλευτών της ΝΔ Κώστα Καραμηνά και Βαρσάμη Γιοβανούδα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι όλοι οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν υπέρ της ασυλίας και ζήτησε από το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μεταφέρει τη θέση αυτή, ώστε να υπάρξει ενιαία στάση. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι επιχειρείται προβοκάτσια εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ με στόχο να κατηγορηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι ψήφισε κατά της άρσης των δύο βουλευτών.

Αλλη μια επιτυχία κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καταγράφηκε στο ενεργητικό των ανδρών του ΣΔΟΕ Αττικής, οι οποίοι στα πλαίσια ελέγχου και ερευνών εντόπισαν και κατέσχεσαν τρία κοντέινερς, στα οποία βρέθηκαν περίπου 450. 000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και 32. 000 λίτρα οινοπνεύματος. Τα κοντέινερς ήταν αποθηκευμένα στο τελωνείο του Περάματος και σύμφωνα με τα έγγραφά τους περιείχαν σεντόνια και πετσέτες. Κατά τους ελέγχους που έκαναν άνδρες του ΣΔΟΕ εκμεταλλευόμενοι σχετικές πληροφορίες βρήκαν τα λαθραία τσιγάρα και το οινόπνευμα, ενώ οι διαφυγόντες φόροι ανέρχονται σε 400 εκατ. δρχ.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δίωξη, για ληστεία, κατά συρροή και κατά συναυτουργία σε βαθμό κακουργήματος, σύσταση και συμμορία, χρήση ναρκωτικών ουσιών κατ'εξακολούθηση, άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά Αντώνης Λιόγας εναντίον των νεαρών Μιχ. Σμύρου 19 χρόνων, Θόδωρου Διασάκου 18 και τριών ανηλίκων μαθητών, κατηγορούμενοι ότι λήστεψαν με την απειλή του ξυλοδαρμού δύο ανήλικους μαθητές, οι οποίοι περπατούσαν αμέριμνοι στο Πασαλιμάνι. Μαζί με τους πέντε νεαρούς, διώχθηκε και η μητέρα ενός από τους ανήλικους, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Στο μεταξύ μετά τα πρόσφατα περιστατικά νεανικής βίας, ειδικές ομάδες αστυνομικών χτενίζουν εδώ και μέρες όλα τα νεανικά στέκια του Πειραιά και των όμορων Δήμων, για να εντοπίσουν και να συλλάβουν όσους νεαρούς μετέχουν στις συμμορίες - ομάδες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο προπονητής του Ολυμπιακού, ενόψει του αυριανού αγώνα με τον Αγιαξ, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Μπάγιεβιτς χαρακτήρισε τον πρωταθλητή Ολλανδίας μεγάλο αντίπαλο, ενώ τόνισε πως η ομάδα του έχει δυνατότητες για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αγώνα και να πάρει τη νίκη. Οσον αφορά τη σύνθεση της ομάδας, ο προπονητής των ερυθρολεύκων σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την ίδια σύνθεση με αυτή του αγώνα με την Κροάσια.

Με τον Μίκλαντ στη συνθεσή του, εκτός απροόπτου, θα παραταχθεί αύριο κόντρα στη Λανς ο Παναθηναϊκός, μετά τα τελευταία ευχάριστα νέα από το ιατρικό τιμ της ομάδας, που λύνουν τα χέρια του Δανιήλ. Πάντως, οριστική απόφαση για τη συμμετοχή του Μίκλαντ θα παρθεί αύριο. Για τη θέση του λίμπερο, ο Δανιήλ θα χρησιμοποίησει μάλλον τον Βόκολο στη θέση του τιμωρημένου Μιλόγεβιτς.

Παράταση εργασίας στην τεχνική διεύθυνση της ΑΕΚ έδωσε χθες το βράδυ ο Μελισσανίδης στον Στεπάνοβιτς, στον οποίο είπε ότι η διοίκηση στηρίζει το έργο του. Πάντως, κύκλοι στην ΑΕΚ, επιμένουν ότι αυτή η κίνηση του Μελισσανίδη, είναι κίνηση τακτικής και πως με την πρώτη ευκαιρία ο Στεπάνοβιτς θα απομακρυνθεί.

Στην πρώτη θέση του ομίλου του στο κύπελλο Σαπόρτα, ξαναβρέθηκε ο Αρης, μετά τη μεγάλη του νίκη επί της βελγικής Αντβέρπ, η οποία ήταν αήττητη μέχρι τώρα, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο με 82-62. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα της Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε ο Μιχαϊλοφ, που σημείωσε 23 πόντους. Η ΑΕΚ, για την ίδια διοργάνωση, θα αντιμετωπίσει στο ΟΑΚΑ, στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδς, τη σλοβενική Πιβοβάρνα Λάσκο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,76 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174,43, γαλλικό φράγκο προς 52,02, λίρα Αγγλίας προς 486,18, ελβετικό φράγκο προς 213,83, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,63, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 243,38, τη λίρα Κύπρου προς 591,42 και την ECU προς 343,87 δραχμές.

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε σήμερα η αγορά του Χρηματιστηρίου μετά τη χθεσινή μικρή διορθωτική υποχώρηση. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2. 051,19 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 1,15%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα και ανήλθε στα 34,6 δισ. δραχμές. Εντονο ήταν και σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές των εταιριών Λήζινγκ, ενώ σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρξε και για αρκετές μετοχές εταιριών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,15%, Ασφάλειες άνοδος 0,48%, Επενδύσεις άνοδος 2,46%, Λήζινγκ άνοδος 8%, Βιομηχανικές άνοδος 1%, Κατασκευές άνοδος 2,57%, Διάφορες άνοδος 1,23%, Συμμετοχών άνοδος 1,31%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 1,67%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύμφωνο Συνεργασίας για τη συγκρότηση της πρώτης κεντροαριστεράς κυβέρνησης στη Γερμανία, τη μεταπολεμική εποχή, υπέγραψαν σήμερα ο νέος καγκελάριος και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σρέντερ και οι Πράσινοι. Στο 16μελές υπουργικό συμβούλιο θα μετέχουν και τρεις Πράσινοι, πρώτη φορά από την ίδρυση του κόμματός τους το 1980. Μεταξύ άλλων, αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο ηγέτης των Πρασίνων, 50χρονος Γιόσκα Φίσερ, υπερυπουργός Οικονομικών ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, 55χρονος Οσκαρ Λαφοντέν, υπουργός Εσωτερικών ο 66χρονος Οτο Σίλι που στην περιόδο του 1968 διετέλεσε ενεργό στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και στη συνέχεια συνήγορος της ΡΑΦ και τέλος υπουργός Αμυνας αναλαμβάνει ο 50χρονος Ρούντολφ Σάρπινγκ που διετέλεσε πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.

Στην Ιταλία βέβαιος θεωρείται ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τον Μάσιμο ντ'Αλέμα, ηγέτη των Δημοκρατικών της Αριστεράς, καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία με το κόμμα των Κομμουνιστών του Αρμάντο Κοσούτα, και το κεντρώο κόμμα του Φραντσέσκο Κοσίγκα. Στη νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμμετάσχει ο συνασπισμός της Ελιάς. Ολα τα κόμματα που συμμετέχουν συμφώνησαν και υπέγραψαν το κυβερνητικό πρόγραμμα, που ουσιαστικά είναι όμοιο με εκείνο της κυβέρνησης Πρόντι. Τελευταίο εμπόδιο παραμένει ο κατάλογος των νέων υπουργών, οι οποίοι θα είναι συνολικά 24. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός για την έγκριση του οποίου έπεσε η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι επειδή καταψηφίσθηκε από τους κομμουνιστές βουλευτές, παραμένει ο ίδιος.

Εντονες διπλωματικές προσπάθειες καταβάλει ο αμερικανός πρόεδρος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς οι συνομιλίες Νετανιάχου-Αραφάτ που συνεχίζονται για έκτη ημέρα στα περίχωρα της Ουάσιγκτον, δεν έχουν επιφέρει μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα. Οι Ισραηλινοί θέτουν όρους για την ασφάλεια στο Ισραήλ και των πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να παραχωρήσουν το 13% του εδάφους της Δυτικής Οχθης στους Παλαιστινίους. Οπως δήλωσε ο Κλίντον υπάρχει αρκετή δυσπιστία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ξέρουν όμως, πρόσθεσε, τις επιπτώσεις μίας αποτυχίας, ή τα οφέλη μίας προόδου. Στις συνομιλίες σήμερα θα συμμετάσχει και ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

Ενταση επικρατεί στις σχέσεις Βρετανίας-Χιλής, με αφορμή τη σύλληψη του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ στο Λονδίνο, και εξετάζεται η εκδοσή του στην Ισπανία, ύστερα από αίτημα της Μαδρίτης, προκειμένου να δικασθεί για εγκλήματα πολέμου. Η κυβέρνηση της Χιλής αντέδρασε έντονα στη σύλληψη του Πινοτσέτ, ο οποίος παρά τα απίστευτα εγκλήματα που διέπραξε η χούντα του κατά του χιλιανού λαού, έχει διορισθεί ισόβιος γερουσιαστής και κατέχει διπλωματικό διαβατήριο.

Ελπίδες για την εξομάλυνση της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας- Συρίας, διαφαίνονται στον ορίζοντα συνεπικουρούμενες από τη δήλωση του τούρκου υπουργού Αμυνας οτι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, στις συνομιλίες σχετικά με θέματα ασφαλείας. Αξιωματούχοι από τις δύο χώρες συναντήθηκαν χθες για συνομιλίες σχετικά με το αίτημα της Αγκυρας να σταματήσει η Δαμασκός να υποστηρίζει τους κούρδους αντάρτες. Εάν η Συρία δεν ικανοποιήσει το αίτημα, η Τουρκία έχει απειλήσει με στρατιωτικά μέτρα.

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε στη Νέα Γη, στον βορειοανατολικό Καναδά, ένα Μπόινγκ 747 των Βρετανικών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση Ουάσιγκτον-Λονδίνο, όταν ο πιλότος του εντόπισε "θαμπάδα" και οσμή καπνού στο πιλοτήριο. Οπως ανακοίνωσε το πλήρωμα του αεροπλάνου, μετά την απογείωση, ο καπνός είχε προκληθεί στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του Μπόινγκ. Την παρουσία καπνού στο πιλοτήριο είχε επίσης αναφέρει, λίγο πριν από το δυστύχημα, ο πιλότος του μοιραίου MD 11 της Σουισέρ, το οποίο είχε συντριβεί τον Σεπτέμβριο στον Ατλαντικό, ανοιχτά του Καναδά, προκαλώντας το θάνατο 229 ανθρώπων.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα, αλλά στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Το πρωί κατά τόπους θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι αλλά από το βράδυ θα γίνουν βόρειοι μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 25 και στο Αιγαίο 17 με 26 βαθμούς Κελσίου. Πρόσκαιρη συννεφιά, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 25 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να βρέξει το πρωί, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 15 με 20 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Tuesday, 20 October 1998 - 22:12:07 UTC