Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-08-02

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


"Δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα και στην Κύπρο που μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας άτακτης υποχώρησης" , δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογραμίζει οτι "οι πύραυλοι δεν θα πάνε στη Μεγαλόνησο μόνο υπο τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Λευκωσία" και επαναλαμβάνει κατηγορηματικά τη θέση οτι "μια τουρκική επίθεση εναντίον της ελεύθερης Κύπρου θα είναι αιτία πολέμου". Ο υπουργός Αμυνας έκανε επίσης λόγο "για έλλειμμα στους τομείς της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής". Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού εκτιμά οτι θα υπάρξει νέα αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό και οτι ο Χόλμπρουκ θα επαναδραστηριοποιηθεί για το θέμα.

Για το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου μετατοπίζονται οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, μετά και την όπως όλα δείχνουν επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος στην Εγνατία Τράπεζα. Συγκεκριμένα για τις 24 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η κατάθεση των προσφορών για την εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας που κατέχει σήμερα η μητρική της Εμπορική. Τέσσερις μέρες πριν το άνοιγμα των προσφορών για την Ιονική θα έχουν προηγηθεί οι γενικές συνελεύσεις της Εθνικής και της Κτηματικής με θέμα την έγκριση του σχεδίου συγχώνευσης των δύο τραπεζών με απορρόφηση της Κτηματικής από την Εθνική. Οι γενικές συνελεύσεις θα αποφασίσουν και για τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών των τραπεζών.

" Η Ελλάδα βρέθηκε απολογούμενη μετά το αντιαμερικανικό ξέσπασμα του Θεόδωρου Πάγκαλου, ενώ από το διπλωματικό ολίσθημα του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα μπορούσε να έχει και εθνικό όφελος" υποστηρίζει η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη της στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής. Η βουλευτής της ΝΔ κατηγορεί επίσης τον κ. Πάγκαλο ότι "για ένα παιχνιδάκι εσωτερικής μικροκομματικής κατανάλωσης κατόρθωσε να τσαλακώσει το κύρος και την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης". Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στον Πρωθυπουργό για την "ανοχή" που επιδεικνύει στον "αραχνιασμένο αντιαμερικανισμό" των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας. Σε ό, τι αφορά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την αισιοδοξία της, καθώς προβλέπει "αύξηση των ποσοστών των υποψηφίων του φιλελεύθερου χώρου, ενώ και από τις δημοσκοπήσεις διακρίνει ουσιαστική μετακίνηση παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία".

Φωτιά ξέσπασε στις 9 το πρωί σε περιοχή της κοινότητας Σαντομέρη της Πάτρας , η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα και αντιμετωπίζεται απο δύναμη 15 πυροσβεστών και 6 οχήματα χωρίς να κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές και γίνονται προσπάθειες να τεθεί η φωτιά υπο μερικό έλεγχο. Λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά πήρε διαστάσεις καίγοντας αγροτοθαμνώδεις εκτάσεις. Σε εξέλιξη είναι επίσης η πυρκαγιά στις Ορθονιαίς Ζακύνθου που αντιμετωπίζεται απο χερσαίες δυνάμεις της πυροσβεστικής και δύο αεροπλάνα. Τέλος, αύριο αναμένεται να απολογηθεί στην ανακρίτρια Πύργου ο 56χρονος δασοπυροσβέστης Δημήτρης Πατρινός, κατηγορούμενος για δύο εμπρησμούς από πρόθεση, στην κοινότητα Πευκών Ηλείας, τον Ιούνιο, αλλά ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

Μειωμένη ήταν σήμερα η κίνηση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Παρ'όλα αυτά τόσο στον ανατολικό, όσο και στο δυτικό αερολιμένα σημειώνονται καθυστερήσεις μέχρι και μιας ώρας λόγω της αυξημένης εναέριας κυκλοφορίας. Απο τα διόδια έξω απο την Αθήνα προς την Πελοπόννησο και την κεντρική Ελλάδα είχαν περάσει μέχρι και χθές 158. 000 οχήματα, ενώ απο τον Πειραιά είχαν διακινηθεί προς τη νησιωτική χώρα περισσότερα απο 35. 000 άτομα. Αιματηρό όμως υπήρξε και αυτό το διήμερο διακίνησης στο εθνικό και περιφερειακό δίκτυο της χώρας καθώς 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 240 τραυματίστηκαν σε 85 τροχαία δυστυχήματα απο την Παρασκευή μέχρι λίγο πριν το μεσημέρι σήμερα.

Πυρετωδώς εργάζονται τα συνεργεία του ΟΣΕ κοντά στο Πολύκαστρο Κιλκίς προκειμένου να ανελκυστούν τα βαγόνια εμπορικής αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε την Παρασκευή μεταφέροντας μαζούτ απο τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια. Στο μεταξύ οι επιβάτες του οργανισμού απο και προς την Ευρώπη διανύουν την απόσταση Θεσσαλονίκης - Ειδομένης με λεωφορεία του ΟΣΕ και το υπόλοιπο της διαδρομής με την επιβατική αμαξοστοιχία.

Στα δικαστήρια, όπως φαίνεται τελικά, θα ολοκληρωθεί η χθεσινοβραδυνή συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στη Σίβηρη της Χαλκιδικής, που σταμάτησε επεισοδιακά, μετά από διακοπή του ηλεκτρικου ρεύματος, από την υπερφόρτωση του δικτύου στην χερσόνησο της Κασσάνδρας. Ακολούθως ο κ. Νταλάρας κάλεσε τους θεατές να αποχωρήσουν ματαιώνοντας τη συναυλία. Η ματαίωση έγινε χωρίς να υπάρξει προσυνεννόηση με τους υπεύθυνους του φεστιβάλ, οι οποίοι κατήγγειλαν οτι η εκπρόσωπος του μάνατζερ του τραγουδιστή είχε προεισπράξει την αμοιβή της βραδιάς 10 εκατομμυρίων δραχμών. Ακολούθησαν καταγγελίες από την πλευρά Νταλάρα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν ο Δήμαρχος Κασσανδρείας Κώστας Παπαγιάννης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιώργος Μουστάκας, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμου Δημήτρης Μπαρής ένας κάτοικος της πόλης καθώς και ο μάνατζερ του Νταλάρα, Ανδρεας Καραχάλιος και η γυναίκα που εισέπραξε τα χρήματα. Το πρωί ζητήθηκε από τις αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, η σύλληψη του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος ακόμη δεν έχει εμφανιστεί, ενώ ήταν γνωστό ότι επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς για την Κύπρο. Τελικά με εντολή του εισαγγελέα Χαλκιδικής αφέθησαν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι και θα ακολουθήσει προανάκριση απο το Αστυνομικό Τμήμα Κασσανδρείας.

Τέσσερις "προστάτες"νυχτερινών κέντρων συνελήφθησαν σήμερα τα ξημερώματα στην Πάτρα. Πρόκειται για τους Θωμά Αγάκο 33 ετών , Γεώργιο Κεφαλίδη 33 ετών , τον αδελφό του Παναγιώτη 27 ετών και το Γεώργιο Παπαδόπουλο 25 ετών. Οι συλληφθέντες είχαν έρθει απο την Κατερίνη και πήγαν σε μπάρ της οδού Ευβοίας 171 στην Πάτρα ζητώντας απο τον ιδιοκτήτη του Θωμά Μωραϊτη 1,5 εκατομμύριο δραχμές. Τον απείλησαν οτι αν δεν τους δώσει το ποσό που ζητούσαν θα του κατέστρεφαν το μαγαζί και θα έπαιρναν μαζί τους τις δύο Ρωσίδες που δουλεύουν στο μπάρ. Ο Μωραϊτης κατόρθωσε και ειδοποίησε την αστυνομία η οποία και τους συνέλαβε.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναζωπύρωση των μαχών ανάμεσα στη σερβική αστυνομία και τους αλβανούς αυτονομιστές σημειώθηκε κατά μήκος της οδικής αρτηρίας που ενώνει την Πρίστινα με το Πέτς, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Η οδική αρτηρία Πρίστινας -Πετς, που αποτελεί τον νευραλγικό οδικό άξονα του Κοσσυφοπεδίου, είχε ανοίξει χθες και χρησιμοποιείτο από τις ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας που προσπαθούσαν να έλθουν σε επαφή με τους πολυάριθμούς πρόσφυγες, που εγκαταλείπουν τις εστίες τους ύστερα από τις πρόσφατες μάχες στην περιοχή.

Πρωτοφανείς πλημμύρες έχουν πλήξει το Μπαγκλαντές και τη Νότια Κορέα, με αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές και την εξαφάνιση εκατοντάδων ατόμων. Σε 25,5 εκ. δολάρια υπολογίζουν οι αρχές της Νοτίου Κορέας τις υλικές ζημιές από τις πλημμύρες, ενώ μέχρι στιγμής 17 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλα 73 αγονοούνται. Περισσότεροι από 260 άνθρωποι ωστόσο, έχουν βρεί τον θάνατο τις τελευταίες τρείς εβδομάδες και στο Μπαγκλαντές, όπου 60. 000 κάτοικοι έχουν ήδη προσφύγει σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν καταστραφεί περίπου 260,000 κατοικίες, 310,000 εκτάρια ορυζοκαλλιέργειας και 9,300 χλμ οδικών αρτηριών. Επίσης 2,200 γέφυρες κατέρρευσαν, ενώ καταστράφηκαν περίπου 2,400 χλμ ποτάμιες κοίτες.

Η ισραηλινή αστυνομία εμπόδισε σήμερα τη συγκέντρωση περίπου 40 ζηλωτών της οργάνωσης φανατικών Εβραίων, "Πιστοί του Ορους του Ναού" στην πλατεία των Τεμένων στην Ιερουσαλήμ - περιοχή που αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο Ιερό Τόπο του Ισλάμ - σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι τριβές με τη μουσουλμανική κοινότητα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ, ο Πρωθυπουργός της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να ανακοινώσει την απελευθέρωση πέντε παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, σε μια ένδειξη καλής θελήσεως προς την παλαιστινιακή πλευρά. Αύριο, τέλος, επαναλαμβάνονται οι διμερείς επαφές για την συμφωνία επί της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τμήμα της Δυτικής Οχθης.

Τριαντα πέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά χθες απο την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στην μικρή πόλη Μπάνμπριτζ, 40 χλμ νοτιοδυτικά του Μπέλφαστ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η αστυνομία υποπτεύεται δύο οργανώσεις μελών που αποσχίσθηκαν από τον ΙΡΑ και αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία και την εκεχειρία στη Β. Ιρλανδία. Καμμία πάντως οργάνωση μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα επικρατεί αίθριος καιρός. Οι άνεμοι πνέουν στα δυτικά ασθενείς στα ανατολικά μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπεται για σήμερα και αύριο αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά της Αττικής πρόσκαιρα μέχρι ισχυροί. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα απο 27 έως 37 και στη Θεσσαλονίκη απο 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο, αίθριος καιρός προβλέπεται για όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά ασθενείς στα ανατολικά μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά απο 20 έως 37 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 22 έως 38 και στα νησιά του Αιγαίο απου 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Sunday, 2 August 1998 - 16:12:07 UTC