Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-15

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, στο πλαίσιο της πορείας προς την ΟΝΕ, αλλά και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική, διατύπωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας παράλληλα άνοιγμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε κρίσιμο το προσεχές διάστημα, καθώς, όπως είπε, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που έρχονται σε σύγκρουση με παραδοσιακές νοοτροπίες και πρακτικές, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι καμιά μεγάλη αλλαγή δεν πέτυχε χωρίς κοινωνική συναίνεση. Στο σημείο αυτό παραδέχθηκε ότι οι βαθειές αλλαγές δημιουργούν αντιδράσεις από κάθε λογής κατεστημένα και μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική αποτελεί ακριβή και συνεπή υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε ότι ο στρατηγικός στόχος είναι και παραμένει η ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση και κυρίως τη ΝΔ, λέγοντας πως ο κ. Καραμανλής γοητεύεται από τον γηράσκοντα θατσερισμό και μέσα στην ένδεια των προτάσεών του προσπαθεί να επαναφέρει τη σκανδαλολογία. Ο κ. Σημίτης παραδέχθηκε επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν αδυναμίες και λάθη, αλλά σκοπός είναι αυτά να αντιμετωπιστούν χωρίς εσωτερικές τριβές, αντιπαραθέσεις και ψευτοδιλήμματα. Καταλήγοντας, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η κοινωνική πολιτική είναι ουσιαστικό στοιχείο της αναπτυξιακής στρατηγικής με τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού κοινωνικού ιστού ασφαλείας και κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να συμβάλουν στην προώθηση του κυβερνητικού έργου.

Ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο κοινωνικό πεδίο, είπε ότι με τα προγράμματα που ήδη έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση θα δημιουργηθούν την προσεχή τριετία συνολικά 300. 000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, συνολικού ύψους 450 δις δρχ, από τις οποίες οι 200. 000 θ'αφορούν νέους 20-27 ετών. Για το 35ωρο είπε ότι σε αυτή τη συγκυρία η ελληνική οικονομία δεν αντέχει πειραματισμούς και πρωτοπορίες, γι'αυτό προς το παρόν το θεωρεί ανέφικτο. Για το ασφαλιστικό, τόνισε οτι η κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον σ'ένα μικτό σύστημα εισφορών και κρατικών πόρων και στην ασφάλιση νέων κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι νοικοκυρές και άλλοι. Οι εργασίες της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν αύριο.

Δριμύτατη κριτική στην ομιλία του πρωθυπουργού άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι βρίσκεται στο χώρο των πολιτικών παραισθήσεων, ότι έχει οδηγήσει την οικονομία στη χρεωκοπία και τη χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης. Για προσπάθεια εγκλωβισμού των μελών του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο το ΚΚΕ, ενώ το ΔΗΚΚΙ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι ξεπουλάει τον εθνικό πλούτο. Η Πολιτική Ανοιξη καλεί τον κ. Σημίτη να βγει από τον ευδαιμονισμό της εξουσίας και να δει κατάματα την πραγματικότητα.

Αρχισε σήμερα ο μαραθώνιος ταλαιπωρίας του κοινού που συναλλάσσεται με τις τράπεζες. Στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης της ΟΤΟΕ για 24ωρες κυλιόμενες απεργίες ανά τράπεζα, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 12 Ιουνίου, με αφορμή την πώληση της Ιονικής, σήμερα απήργησαν οι εργαζόμενοι στην Εθνική, ενώ συνεχίζουν την απεργία διαρκείας οι υπάλληλοι της Ιονικής, οι οποίοι έχουν καταλάβει και το μηχανογραφικό κέντρο της τράπεζας. Τη σκυτάλη θα πάρει τη Δευτέρα η Αγροτική και την Τρίτη η Εμπορική Τράπεζα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε και σήμερα ότι δεν πρόκειται ν'αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις για την Ιονική, τόνισε ότι αυτές δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της τράπεζας, μειώνουν την αξιοπιστία της και έχουν οδηγήσει σ'ένα είδος αιχμαλωσίας όλους εκείνους που την είχαν εμιστευτεί.

Καθαρό είναι, σύμφωνα με τις πρώτες χημικές αναλύσεις, το νερό με το οποίο υδροδοτείται η Νάουσα και τα γύρω χωριά, όπου παρουσιάστηκαν τουλάχιστον 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Αρχικά, τα κρούσματα είχαν αποδοθεί σε πιθανή μόλυνση του νερού και οι αρχές ειδοποίησαν τους κατοίκους να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό. Μετά τα αποτελέσματα των αναλύσεων αποφασίστηκε να αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα, αλλά και να συνεχιστούν οι χημικές αναλύσεις του νερού από διαφορετικά σημεία και περιοχές, καθώς μεμονωμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας παρουσιάστηκαν και σε άλλες περιοχές κοντά στη Βέροια.

Την διαφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με τους ισχυρισμούς της περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και το αίτημά της να ανασταλεί η χρηματοδότηση κοινοτικών προγραμμάτων σε ελληνικές βραχονησίδες με το αιτιολογικό ότι το καθεστώς τους τελεί υπό αμφισβήτηση. Εάν η Τουρκία έχει προβλήματα με τη χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων, η νομιμότητα των πράξεων ελέγχεται μόνο από το δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, αναφέρει στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσθέτει πως εάν η Τουρκία έχει πρόβλημα συνόρων και κυριαρχίας με κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιο να λύσει τις διαφορές αυτές είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε δύο χειρόγραφες παραγράφους συνοψίζεται η τελευταία επιθυμία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, όπως αποκαλύπτεται στην ιδιόγραφη διαθήκη του που ανοίχτηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Στη διαθήκη του, που συντάχθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1996, ο Σεραφείμ αφήνει αποκλειστικό και μοναδικό κληρονόμο τον ανιψιό του Χρήστο Δημάκη, της πάσης φύσεως περιουσίας που θα βρεθεί μετά το θάνατό του. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος γράφει ακόμη ότι συγχωρεί όλους αυτούς που τον πίκραναν και το ίδιο ζητάει από εκείνους που τυχόν πίκρανε.

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Παπαγεωργόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι έχουν εκπληρωθεί οι τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει, δηλαδή να τον θέλουν οι Θεσσαλονικείς, να τον θέλει το κόμμα και να είναι μοναδικός υποψήφιος στο χώρο της ΝΔ. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο σημερινός δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος. Το αργότερο μέχρι αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, καθώς ο κ. Κοσμόπουλος θ'ανακοινώσει την απόφασή του αν θα είναι ή όχι υποψήφιος. Την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του κ. Παπαγεωργόπουλου, εξέφρασε η ΝΔ.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη βουλή τροπολογία για την εναρμόνιση της νομοθεσίας με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την ελεγχόμενη στάθμευση. Οπως δήλωσε στη βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας, η τροπολογία θα καταργεί τη διάταξη που παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρίες να επιβάλουν χρηματικά πρόστιμα. Διευκρίνισε όμως, ότι σε όσες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα μέσω οργάνων του δήμου, δεν αντιμετωπίζεται θέμα επιστροφής των χρημάτων προς τους δικαιούχους.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Σταύρου Σουμάκη και του βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Καψή, σημειώθηκε σήμερα στη βουλή, με αφορμή το περιεχόμενο ερώτησης του κ. Καψή όπου αναφερόταν σε καταγγελίες του υπουργού περί αληταράδων και διεφθαρμένων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Ο κ. Σουμάκης ενοχλημένος δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να απαντήσει σε μια τέτοια ερώτηση και σημείωσε ότι ο βουλευτής έχει πέσει θύμα κακής πληροφόρησης. Από την πλευρά του ο κ. Καψής κατηγόρησε τον υπουργό ότι δεν σέβεται το κοινοβούλιο και ότι η στάση του δείχνει ενοχή αφήνοντας υπονοούμενα για σχέδιο πώλησης του ΟΛΠ, παρά την αντίθετη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Πάντως, ο κ. Σουμάκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα πωληθεί ο ΟΛΠ.

Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στον ανακριτή πήρε ο 34χρονος νονός της νύχτας, Δημήτρης Κράλλης, ο οποίος φέρεται ως συνεργός του καταζητούμενου Παναγιώτη Κράμπη, που θεωρείται ο άνθρωπος "κλειδί" στην υπόθεση της δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαϊδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη. Στο ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί, ο Δημήτρης Κράλλης κατηγορείται ότι συμμετείχε στην απαγωγή και τη δολοφονία του ζευγαριού.

Εξαρθρώθηκαν δύο αλβανικές σπείρες εμπόρων ναρκωτικών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 686 κιλά χασίς. Επίσης, εξαρθρώθηκαν άλλες τέσσερις σπείρες, που διακινούσαν εκτός από χασίς και ηρωίνη, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο κιλά ηρωίνης. Συνελήφθησαν δώδεκα άτομα, ανάμεσα στα οποία και δύο Αλβανοί που ενέχονται στη δολοφονία του Αγγλου υπηκόου στην Κέρκυρα.

Το χάρο με τα μάτια τους είδαν τέσσερα άτομα, στη Μακρακώμη Λαμίας, όταν 76χρονος σε κατάσταση αμόκ, τους επιτέθηκε με μαχαίρι τραυματιζοντάς τους. Για λόγους που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί, ο συνταξιούχος Γιάννης Παπαευθυμίου, τραυμάτιζε με μαχαίρι όποιον έβρισκε στο δρόμο του, μέχρι τελικά να συλληφθεί από αστυνομικούς. Ο δράστης, προηγουμένως είχε τραυματίσει σοβαρά τη γυναίκα του Γεωργία.

Την ανάπτυξη του αεροδρομίου "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο συμφώνησε με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να διαχωριστεί το πολιτικό αεροδρόμιο από το πολεμικό. Τα δύο υπουργεία συμφώνησαν στη χωροθέτηση και την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου στο χώρο της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα αποζημιωθεί με 6 δις δρχ για αποκατάσταση των θιγόμενων εγκαταστάσεων. Οι παρεμβάσεις ανάπτυξης του αεροδρομίου θα διαρκέσουν πέντε χρόνια και θα κοστίσουν 140 δις δρχ.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ο στρατιώτης Γιώργος Μπαρής του Χρήστου, 20 χρόνων, από το Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής, ο οποίος αυτοτραυματίσθηκε με το ατομικό του τουφέκι, ενώ ήταν σκοπός στη μονάδα του τη Νέα Σάντα. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, τα επόμενα δύο 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα για την εξέλιξη της υγείας του, ενώ έχει διαταχθεί προανάκριση.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελικά, μετά τα ηχηρά ονόματα εξ Ιταλίας, από Σάκι μέχρι Μοντόνικο, η ΑΕΚ βρίσκετιαι πολύ κοντά σε συμφωνία με το Γερμανό προπονητή της Στουτγκάρδης Γιόακιμ Λεβ και πιθανότατα το θέμα να "κλείσει" εντός των επόμενων ημερών. Η εταιρία έκανε πρόταση 180 εκατομμυρίων δρχ για συνεργασία ενός χρόνου στον 35χρονο τεχνικό και περιμένει την απαντησή του, ενώ πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι βοηθός προπονητή θα είναι ο Ραβούσης. Στο μεταξύ, η ΑΕΚ απέκτησε χθες για τρία χρόνια τον 24χρονο ταλαντούχο επιθετικό-μέσο της Ξάνθης Ανδρέα Ζήκο έναντι 100 εκατομ. δρχ.

Παίκτης της Βίτεσε Αρνεμ θα πρέπει να θεωρείται ο Χανιωτάκης. Ο διεθνής γκολκίπερ του ΟΦΗ, θα μεταβεί τη Δευτέρα στη χώρα της τουλίπας προκειμένου να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με το ολλανδικό συγκρότημα που εκτός απροόπτου θα είναι τριετούς διάρκειας έναντι 300-400 εκατομμυρίων δραχμών.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με απώλειες 1,00% έκλεισε ο γενικός δεικτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 2469,84 μονάδες ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε μικρή άνοδο 0,80%. Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση και έφθασε τα 51,7 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 2,25%, Ασφάλειες πτώση 0,23%, Επενδύσεις πτώση 0,46%, Λήζινγκ πτώση 2,12%, Βιομηχανικές πτώση 0,69%, Κατασκευές άνοδος 1,67%, Διάφορες πτώση 0,33%, Συμμετοχών πτώση 3,38%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 1,07%.

ΚΑΙΡΟΣ

Αλλαγή σκηνικού αύριο στον καιρό, καθώς στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ μέχρι τη νύχτα τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν σ'όλη σχεδόν τη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 15 με 25 βαθμούς και στο Αιγαίο 17 με 27 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχή και πιθανή καταιγίδα, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 23 και 16 με 22 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Φωνή με τα Γαλάζια Μάτια σιώπησε για πάντα βυθίζοντας στη θλίψη εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς που τη λάτρεψαν. Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 82 ετών στο Ιατρικό Κέντρο του Λος Αντζελες ο Φρανκ Σινάτρα, ο θάνατος του οποίου επήλθε από οξύ καρδιακό έφραγμα. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε συγκίνηση σε όλο τον κόσμο και ήδη πολλοί ηγέτες κρατών, καθώς και άτομα της Τέχνης έσπευσαν να εκφράσουν την λύπη τους. Ο εκλιπών σφράγισε την μουσική σκήνη, αλλά και την οθόνη του Κινηματογράφου τα τελευταία εξήντα χρόνια με ανεπανάληπτες επιτυχίες, οι οποίες του εξασφάλισαν μια θέση στο Πάνθεο των μεγάλων καλλιτεχνών. Στα εξήντα χρόνια της καριέρας του, ο Σινάτρα υπήρξε η ενσάρκωση του αμερικανικού θεάματος, αλλά και μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, όσον αφορά την προσωπική του ζωή, καθώς είχε κατηγορηθεί για σχέσεις με τη Μαφία και για την ροπή του προς το αλκοόλ. Ο τροβαδούρος με τα γαλάζια μάτια έκανε συνολικά εκατό άλμπουμ και γύρισε 58 ταινίες, μεταξύ των οποίων και Οσο υπάρχουν άνθρωποι, η οποία του χάρισε το 1953 το Οσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου. Θυελλώδης υπήρξε και η ερωτική του ζωή, καθώς διάσημες γυναίκες σφράγισαν τη ζωή του, όπως η Αβα Γκάρντνερ, η Λάνα Τάρνερ, η Μάρλεν Ντίντριχ, η Νάταλι Γουντ και η Λορίν Μπακόλ. Δεκάδες οπαδοί του συρρέουν από το πρωί στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς.

Με πύρινη κόλαση μοιάζει η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, από τις συνεχιζόμενες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, και των αστυνομικών αρχών. Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και οι νεκροί από την πυρκαγιά που έβαλαν οι διαδηλωτές σε ένα μεγάλο εμπορικό κατάστημα φθάνουν τους 180, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Ο πρόεδρος Σουχάρτο, την αποπομπή του οποίου ζητούν οι διαδηλωτές καθως διοικεί τη χώρα 30 χρόνια βυθίζοντάς την σε οικονομική ανέχεια, κατέστησε σαφές οτι δεν πρόκειται να αφήσει την εξουσία, φάνηκε ωστόσο διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, σε οικονομικά κυρίως θέματα. Η μια χώρα μετά την άλλη, εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται την Ινδονησία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Γαλλία και ο Καναδάς, προγραμματίζουν πτήσεις τσάρτερ για να απεγκλωβίσουν τους υπηκόους τους.

Ξεπέρασε κάθε όριο θράσους και αναλγησίας η δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, οτι η πρόσφατη δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της Ενωσης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ακίν Μπιρντάλ, ο οποίος δέχθηκε έξι σφαίρες από δύο αγνώστους μέσα στο γραφείο του στην Αγκυρα, οφείλεται σε εσωτερικές έριδες στους κόλπους τους εκτός νόμου κουρδικού κόμματος. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ενωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία κάλεσε τον Γιλμάζ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στο μεταξύ, ειρηνικά έληξε η διαμαρτυρία ομάδας κούρδων διαδηλωτών στο Μέγαρο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Σε συμφωνία για την έναρξη εβδομαδιαίων συνομιλιών για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, κατέληξαν ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, κατά τη σημερινή πρώτη τους συνάντηση στο Βελιγράδι, αφότου ξέσπασε η κρίση. Οπως δήλωσε μετά ο Ρουγκόβα, οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ατμόσφαιρα ανοχής, αλλά αποτελούν το πρώτο βήμα προς την διευθέτηση του προβλήματος. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος, είναι και οι δηλώσεις του Μιλόσεβιτς, ενώ η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Εκκληση προς την διεθνή κοινότητα να ενεργήσει αμέσως για να προστατεύσει την ειρηνευτική διαδικασία, απηύθυνε ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα, βάρβαρη ενέργεια την χθεσινη αιματηρή καταστολή των παλαιστινιακών διαδηλώσεων από τον ισραηλινό στρατό, κατά την οποία οκτώ Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους. Τα επεισόδια όμως συνεχίσθηκαν και σήμερα, καθώς Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον εβραίων προσκυνητών στο Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ, χωρίς όμως να προκληθούν τραυματισμοί.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, η Ινδία μάλλον περήφανη δείχνει για τις πυρηνικές της δοκιμές και σήμερα μάλιστα, ο πρωθυπουργός δήλωσε οτι η χώρα του είναι πλέον μία πυρηνική δύναμη, καθώς διαθέτει μία μεγάλη βόμβα, διευκρίνισε ωστόσο οτι δεν πρόκειται να την χρησιμοποιήσει ποτέ για επίθεση. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Πακιστάν σε μία προσπάθεια να πείσει την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ να μην απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στις πυρηνικές δοκιμές της Ινδίας.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Saturday, 16 May 1998 - 2:12:10 UTC