Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-18

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων για την πατρότητα των χθεσινών βομβιστικών επιθέσεων σε βάρος των κεντρικών γραφείων της Ολυμπιακής και υποκαταστήματος της Ιονικής Τράπεζας στη λεωφόρο Συγγρού. Αγνωστοι με τηλεφωνήματά τους σε μέσα ενημέρωσης αναλάμβαναν την ευθύνη για λογαριασμό των οργανώσεων "Μαχόμενοι Αντάρτες του Μάη", "Μάης '98" και "17 Νοέμβρη". Πάντως, η αστυνομία φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο πίσω από τις επιθέσεις να κρύβεται η 17Ν και χαρακτηρίζει το τηλεφώνημα φάρσα. Στα εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας όπου έγιναν έρευνες στα υπολείμματα των εκρηκτικών μηχανισμών, διαπιστώθηκε πως η συνδεσμολογία τους και η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε, οδηγούν στον ΕΛΑ και δεν αποκλείεται οι δύο οργανώσεις που διεκδικούν την ανάληψη της ευθύνης να είναι παρακλάδια του ΕΛΑ. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της χαρακτήρισε αποδοκιμαστέες αλλά και χρήζουσες ιδιαίτερης προσοχής τις δύο αυτές εκρήξεις, αν και παραδέχθηκε ότι παρά το γεγονός ότι η αστυνομία πράττει το καλύτερο δυνατόν, παρατηρείται έξαρση του φαινομένου. Στο μεταξύ, στόχος εμπρηστών έγιναν τα ξημερώματα τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στα Ιωάννινα και λεωφορείο της εταιρίας ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ που ήταν σταθμευμένο στο Χαλάνδρι.

Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων στο χώρο των τραπεζών και της υγείας, χαρακτήριζεται το επταήμερο που άρχισε σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται και ένταση στο χώρο της Παιδείας, καθώς οι κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών αποφασίζουν το Σάββατο επί της πρότασης της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις την περίοδο των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα και στις γενικές εξετάσεις. Οι εργαζόμενοι στην Ιονική συνεχίζουν την απεργία διαρκείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση της Τράπεζας, ενώ σε συμπαράστασή τους απήργησαν σήμερα οι υπάλληλοι της Αγροτικής Τράπεζας. Τη σκυτάλη παίρνουν αύριο οι εργαζόμενοι στην Εμπορική, που θ'απεργήσουν και την Τετάρτη, ενώ 24ωρη απεργία έχουν προγραμματίσει για αύριο και οι υπάλληλοι της Τράπεζας Αττικής. Το απεργιακό δελτίο συμπληρώνουν οι γιατροί του ΙΚΑ και οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό που πραγματοποιούν στάσεις εργασίας με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν αύριο στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Τζάνειο.

Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσαν βάνδαλοι στα μνημεία και τα αγάλματα που βρίσκονται έξω από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με μαύρη και κόκκινη μπογιά οι άγνωστοι έγραψαν δεκάδες αντεθνικά συνθήματα στα μνημεία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αναρχικών οργανώσεων. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Δημόπουλος, με δηλώσεις του, έθεσε ακόμη και θέμα ασύλου.

Προφυλακίσθηκαν σήμερα με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι Γιώργος Κατσιώλης, πρώην διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Πειραιά και ο Παναγιώτης Ζουμπάκης, πρώην ταμίας του Δήμου, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή τους στη γνωστή υπόθεση υπεξαίρεσης του ενός δις από το δήμαρχο Στέλιο Λογοθέτη. Στο μεταξύ και ενώ οι δυο στενοί συνεργάτες του προφυλακισμένου δημάρχου οδηγούνταν στον Κορυδαλλό, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προκειμένου να εξετάσει την αίτηση αποφυλάκισης του Στέλιου Λογοθέτη.

Με πειθαρχικές ποινές, πολύ μικρότερες από τις προτεινόμενες, διώκονται οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στο γνωστό πάρτι των χουντικών στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Το πόρισμα του υπαρχηγού της ΕΛΑΣ, Γιώργου Πλάκα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προτείνει την ποινή της αργίας από ένα μέχρι έξι μήνες, με απόλυση, μετά την οποία οι τιμωρημένοι θα επανέλθουν στην υπηρεσία τους. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛΑΣ, Δημήτρης Μητρόπουλος, είχε συντάξει πόρισμα σύμφωνα με το οποίο οι εν λόγω αστυνομικοί παραπέμπονταν στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόταξης από το Σώμα. Για πρόκληση του περί δικαίου αισθήματος κάνει λόγο ο Συνασπισμός, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δίνουν το πράσινο φως στην αντιδημοκρατική ασυδοσία παράνομων μηχανισμών. Ο Συνασπισμός καλεί την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τη συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που αντιμετώπισε η Ολυμπιακή τον τελευταίο καιρό με στόχο να γίνει και πάλι η πρώτη σε επιλογή αλλά και σε ασφάλεια των επιβατών εταιρία, ζητεί με ανοιχτή επιστολή η διοίκηση του εθνικού μας αερομεταφορέα. Στην επιστολή, αφού αναφέρεται η προσφορά της ΟΑ για τέσσερις δεκαετίες, επισημαίνεται ότι η εταιρία τη στιγμή αυτή διανύει τα πρώτα βήματα της εξυγίανσης, καθώς διοίκηση και προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις με συνέπεια και όπως πάντα με ασφάλεια στις πτήσεις.

Υπογράφηκε το μεσημέρι από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών η νέα διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία προβλέπει αυξήσεις 4,7% σε δύο δόσεις για το 1998 και 2,8%, επίσης σε δύο δόσεις για το 1999 και διορθωτικό ποσό αν ο πληθωρισμός υπερβεί από τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ κύριοι Πολυζωγόπουλος και Στράτος χαρακτήρισαν θετική τη συμφωνία που επετεύχθη, τονίζοντας ότι διασφαλίζει το εισόδημα των εργαζομένων και δεν δημιουργεί προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο υπουργός εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση των δύο πλευρών να προχωρήσουν στην κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε άνεργους νέους μέχρι 29 ετών.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και της Κυβερνητικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα συζητηθεί το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης. Οπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνεδρίαση δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, αλλά θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο η κυβέρνηση θα καταλήξει στις αποφάσεις της. Το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Γιώργου Κασιμάτη.

Συμπληρωματικά μέτρα για τον τρόπο εισαγωγής των αποφοίτων της τρίτης λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από το 2000 στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ανακοινώνει αύριο ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δέσμες που καταργούνται, αντικαθίστανται με επιστημονικά πεδία, καθένα από τα οποία θα περιλαμβάνει ομοειδή τμήματα και σχολές. Κριτήρια για την κατάταξη των μαθητών στις σχολές θα είναι ο βαθμός του απολυτηρίου, η επίδοση στα τεστ και η βαθμολογία της τρίτης Λυκείου στα δύο προαπαιτούμενα μαθήματα για το επιστημονικό πεδίο του ενδιαφέροντός τους. Παράλληλα, ο κ. Αρσένης θα ανακοινώσει και το προεδρικό διάταγμα που αφορά την αξιολόγηση των μαθητών. Μέσα στο Λύκειο περιορίζονται οι εξετάσεις και για το λόγο αυτό, τα τρία τρίμηνα συγχωνεύονται σε δύο τετράμηνα.

Διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα των εφημερίδων περί ριζικών αλλαγών του φορολογικού συστήματος. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέσεις του υπουργείου και συνεπώς δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου θα φέρει το τεράστιο πάρκο που δημιουργείται στην τοποθεσία Σελεπίτσαρι, που βρίσκεται στα παλαιά λατομεία μεταξύ των δήμων Κερατσινίου, Νίκαιας και Κορυδαλλό. Σ'αυτή την περιοχή των 700 στρεμμάτων, θα γίνουν έργα και παρεμβάσεις προϋπολογισμού 2,5 δις δρχ και θα αποτελέσει μία όαση ζωής, πολιτισμού, πρασίνου και άθλησης. Οπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, η απόφαση των δημάρχων να δώσουν στο πάρκο το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου αποτελεί μία πράξη μνήμης και αναγνώρισης της προσφοράς ενός πολιτικού ηγέτη, που άφησε τα ίχνη του στη βιώσιμη ανάπτυξη του Πειραιά.

Ελεύθερος αφέθηκε τα ξημερώματα ο επιχειρηματίας Γιάννης Ηλιάδης 65 ετών, ο οποίος είχε απαχθεί από δύο αγνώστους κουκουλοφόρους το Σάββατο, στο Ναύπλιο. Οι απαγωγείς ζητούσαν από τον αδερφό του θύματος να τους παραδώσει 200 εκατομμύρια δραχμές για να τον αφήσουν ελεύθερο. Ο Γιάννης Ηλιάδης δήλωσε ότι οι απαγωγείς τον άφησαν ελεύθερο με την προϋπόθεση ότι έως αύριο θα τους δώσει τα χρήματα που έχουν ζητήσει ως λύτρα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με 2-0 νίκησε η Βέροια τον Ολυμπιακό, στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ως γνωστόν, ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί μαζί με τον πρωταθλητή στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Πανιώνιος στο Κύπελλο Κυπελλούχων και οι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στη δεύτερη κατηγορία έπεσαν οι Αθηναϊκός, Καλαμάτα και Παναχαϊκή.

Με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών ημερών και χρηματικό πρόστιμο 300. 000 δρχ τιμωρήθηκε ο μπασκετομπολίστας του Παναθηναϊκού Χριστοδούλου για την επίθεση του σε βάρος του προπονητή της ΑΕΚ, στον τρίτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για την ημιτελική φάση των πλέι-οφ. Ετσι, ο 33χρονος παίχτης δεν θα αγωνιστεί στους δύο τελικούς που απομένουν με τον ΠΑΟΚ και στην πρώτη ημέρα του νέου πρωταθλήματος.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 2500,44 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,24%. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,88%, Ασφάλειες άνοδος 3,74%, Επενδύσεις πτώση 1,86%, Λήζινγκ άνοδος 1,42%, Βιομηχανικές άνοδος 1,28%, Κατασκευαστικές πτώση 0, 21%, Διάφορες άνοδος 3,37%, Συμμετοχών άνοδος 3,18%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 2,53%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 53,9 δισ. δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα με συννεφιά, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά όμως θα είναι πιο έντονα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί στα δυτικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 12 με 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 24 και στο Αιγαίο 15 με 23 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανότητα βροχής μικρής διάρκεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 23 θα έχει αύριο η Αθήνα. Συννεφιά με βροχή και καταιγίδα θα έχει η Θεσσαλονίκη, αλλά γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 14 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πιθανολογείται η αρχή του τέλους για τον πρόεδρο της Ινδονησίας, Σουχάρτο, ο οποίος διοικεί με πυγμή εδώ και 30 χρόνια τη χώρα που πρόσφατα έχει βυθίστεί σε οικονομικό τέλμα. Ενδεικτική του αρνητικού κλίματος που επικρατεί για τον Σουχάρτο, είναι η έκκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και πιστός του φίλος, να παραιτηθεί για να διαφυλαχθεί η ενότητα της χώρας, ενώ την παραίτησή του υπέβαλε και ο υπουργός Τουρισμού. Την ίδια ώρα όμως, απειλητική κάνει την παρουσία της η ηγεσία του στρατού. Ως προσωπική δήλωση, χωρίς καμμία νομική ισχύ, χαρακτήρισε την έκκληση του προέδρου του Κοινοβουλίου ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και υπουργός Αμυνας, ο οποίος εξήγγειλε τη συγκρότηση ενός ειδικού συμβουλίου για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, με τη συμμετοχή φοιτητών, όπως υποστηρίζει, και επικριτών της κυβέρνησης που συνεργάζονται με μέλη του Κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα, οι φοιτητές της χώρας ζουν το δικό τους Μάη με μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές πνίγονται στο αίμα, ανεβάζοντας τους νεκρούς από την αρχή των εξεγέρσεων στους 500. Σήμερα πάλι, φοιτητές από 56 πανεπιστήμια της χώρας διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας με αίτημα την παραίτηση του Σουχάρτο, ενώ παρόμοιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και αύριο.

Αιφνίδια συνάντηση με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, έχει απόψε στο Λονδίνο ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, έπειτα από πρόσκληση της αρχηγού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η συνάντηση αυτή γίνεται σε μία περίοδο που η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αδιέξοδο και ήδη ο Αραφάτ που βρίσκεται στο Οσλο για να μετάσχει στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εξέφρασε την ελπίδα οτι η Ολμπράιτ θα του αναφέρει οτι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία. Στην βρετανική πρωτεύουσα αναμένεται και ο αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, ο οποίος χθες συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Συνταγματική κρίση βρίσκεται προ των πυλών μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, μετά την ανατροπή του πρωθυπουργού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Κόντιτς και της κυβέρνησής του, ύστερα από υπερψήφιση πρότασης μομφής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε οτι το Μαυροβούνιο θεωρεί παράνομη την ανατροπή του Κόντιτς από τους συμμάχους του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ότι δεν θα αναγνωρίσει την αντικατάστασή του. Στο μεταξύ, η Ομάδα Επαφής ήρε σήμερα μία από τις κυρώσεις που είχε επιβάλει κατά του Βελιγραδίου για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, δείχνοντας έτσι οτι επιδοκιμάζει τις τελευταίες εξελίξεις, μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μιλόσεβιτς-Ρουγκόβα την Παρασκευή στο Βελιγράδι. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε οτι δεν υπήρξε καμμία επαφή του Μιλόσεβιτς με παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, κατά την παραμονή του στην Αθήνα.

Την διαβεβαίωση οτι η χώρα του δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει άλλες πυρηνικές δοκιμές, παρείχε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, μετά τις πέντε της περασμένης εβδομάδας. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της χώρας, ο οποίος όπως πρόσθεσε οτι η Ινδία αναγκάσθηκε να παραβιάσει το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών, υποστηρίζοντας οτι το υπάρχον καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων είναι μεροληπτικό. Στο γειτονικό Πακιστάν, ανώτατος ιάπωνας αξιωματούχος προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει και αυτή σε πυρηνικές δοκιμές.

Εκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απηύθυνε η διεθνής Ομοσπονδία των Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η έκκληση αυτή απευθύνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, Ακίν Μπιρντάλ, μέσα στο γραφείο του στην Αγκυρα.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Tuesday, 19 May 1998 - 1:28:26 UTC