Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-03-17

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στη συγκράτηση του πληθωρισμού ρίχνει τώρα το κύριο βάρος της η κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι είναι θετικές οι εξελίξεις στο μέτωπο της δραχμής, μετά την υποτίμησή της. Οι ελεγκτές της εφορίας και συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης άρχισαν από το πρωί εξονυχιστικούς ελέγχους σε εισαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις, για να αποφευχθούν κρούσματα κερδοσκοπίας και καπέλα στις τιμές προϊόντων, που μπορεί να δημιουργήσουν πληθωριστικές πιέσεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τις εταιρίες αυτές να γνωστοποιήσουν τα αποθέματα που είχαν τη 13-η Μαρτίου και τις τιμές των προϊόντων εκείνη την ημέρα. Πάντως, οι πρώτες αυξήσεις φάνηκαν ήδη στην αγορά, σε ορισμένα εισαγόμενα είδη, ενώ αυξημένη κατά 50 δρχ το κιλό είναι και η τιμή του κρέατος. Στην αγορά συναλλάγματος τώρα, υπήρξε και πάλι εισροή, τα επιτόκια στη διατραπεζική παρουσίασαν μικρή υποχώρηση σε σχέση με χθες. Εκτίναξη των τιμών, σημειώθηκε και σήμερα στο Χρηματιστήριο, όπου ο γενικός δείκτης κέρδισε πάλι 5,31%, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 60 δις δρχ. Η ισοτιμία της δραχμής σημείωσε μικρή ενίσχυση έναντι του δολαρίου, η αξία του οποίου διαμορφώθηκε στις 321,80 δρχ, ενώ η τράπεζα της Ελλάδος αναγκάσθηκε να παρέμβει για να συγκρατήσει την ισοτιμία της Εκιού πάνω από τις 350, καθώς το πρωί είχε πέσει στις 345 για να κλείσει τελικά στις 352, 40 δρχ.

Σε ότι αφορά το θέμα του αυτοκινήτου, το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που απέστειλε το μεσημέρι στα τελωνεία όλης της χώρας, αναφέρει ότι ο υπολογισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα υπολογίζεται από σήμερα με τη νέα ισοτιμία της δραχμής. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, διευκρίνισε πως οι παλιές ισοτιμίες θα ισχύσουν μέχρι τις 25 Μαρτίου και θα αφορούν μόνο τον υπολογισμό των εισαγωγικών δασμών και του ΦΠΑ και όχι τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Στο μεταξύ, οι υπουργοί εθνικής οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ Γιάννος Παπαντωνίου και Κώστας Λαλιώτης, καθώς και ο κ. Χρυσοχοίδης δεν κατέληξαν σε οριστικές αποφάσεις για το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων. Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε, λόγω της αναταραχής που επικρατεί με την υποτίμηση, να μετατεθεί το μέτρο της απόσυρσης για το 1999, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα ρυθμίζονται επίσης θέματα που αφορούν τη φορολογική μεταχείρηση των καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της εξέφρασε ικανοποίηση για τις μέχρι τώρα εξελίξεις στο μέτωπο της δραχμής, αλλά και τα θετικά σχόλια από το εξωτερικό για την ένταξη του εθνικού μας νομίσματος στο μηχανισμό των ευρωπαϊκών ισοτιμιών. Η κυβέρνηση επισπεύδει τη διαδικασία εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που εξήγγειλε και με το θέμα αυτό θα ασχοληθεί την Πέμπτη η κυβερνητική επιτροπή. Στις προτεραιότητες, πάντως, εξακολουθεί να βρίσκεται η Ολυμπιακή. Η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε να διεξαχθεί στη Βουλή, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της υποτίμησης της δραχμής. Ο Μιλτιάδης Εβερτ που έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε εμμέσως την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε ανίκανη να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, τη δραχμή και τον πολίτη από το κοινό έγκλημα.

Επέστρεψε απόψε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, από την Πράγα, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη. Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ούγγρο ομόλογό του κ. Χορν, ενώ το απόγευμα θα απαντήσει στη βουλή, κατά την ώρα του πρωθυπουργού, σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την πορεία της οικονομίας, μετά την υποτίμηση της δραχμής.

Σε νέες παραβιάσεις, δέκα τον αριθμό, του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν απο αντίστοιχα ελληνικά MIRAGE-2000 και F- 16, ενώ σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Στα άσπρα ντύθηκαν πολλές περιοχές της χώρας, από τις συνεχείς χιονοπτώσεις, κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες. Στα άσπρα ντύθηκαν και τα βουνά γύρω από την Αθήνα, ενώ χιόνι έπεσε στα βόρεια προάστια της Αττικής, ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Τα αυτοκίνητα προς την Πεντέλη και την Πάρνηθα κινούνται με αλυσίδες, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από το πυκνό χιόνι και την ομίχλη στο ύψος της Μαλακάσας, στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας και στην παλαιά εθνική Αθηνών-Θηβών. Προβλήματα επίσης από τις χιονοπτώσεις έχουν δημιουργηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου τα αυτοκίνητα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Την ίδια ώρα τα πλοία εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένα στα λιμάνια, για τρίτη μέρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και η ένταση τους φτάνει τα 10 μποφόρ. Το πρωί αποκολλήθηκε με τη βοήθεια ρυμουλκών το πλοίο ΜΥΚΟΝΟΣ ΙΙ, που είχε προσαράξει σε αβαθή, έξω από λιμάνι της Ραφήνας. Στο μεταξύ, αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της 19χρονης Αντωνίας Βογιατζή, από την Πάτμο, η οποία υπέστη ισχυρό αλλεργικό σόκ. Παρά το απαγορευτικό απόπλου ο καπετάνιος και το πλήρωμα του πλοίου ΡΟΜΙΛΝΤΑ, πήγαν στο νησί και τη μετέφεραν στη Σάμο, απ' όπου παρελήφθη από αεροσκάφος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει πρόσκαιρη ύφεση της κακοκαιρίας από αύριο το βράδυ, με εξασθένηση των ανέμων, αλλά από το Σάββατο θα πλήξει τη χώρα νέο κύμα με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και το τσουχτερό κρύο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τις καταθέσεις της συζύγου του και της κόρης του, συνεχίστηκε και σήμερα για δεύτερη μέρα, στο Κακουργιοδικείο Καβάλας, η δίκη του μουσικοσυνθέτη Ακη Πάνου, που κατηγορείται για τη δολοφονία του φίλου της κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά, 35 ετών.

Δύο ένοπλοι, έχοντας καλυμμένα τα προσωπά τους με κασκόλ, εισέβαλαν σε χρυσοχοείο στο εμπορικό κέντρο της Ηλιούπολης, έδεσαν με χειροπέδες τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και αφού άρπαξαν κοσμήματα αξίας 30 εκατομμυρίων δρχ εξαφανίστηκαν. Θύμα της ληστείας είναι ο Νίκος Αγγελόπουλος, 60 χρόνων, ο οποίος απελευθερώθηκε από περίοικους μετά από λίγη ώρα.

Διαγωνισμό για την κατάταξη 1. 143 ανδρών και 127 γυναικών ως δοκίμων πυροσβεστών στο Πυροσβεστικό Σώμα προκήρυξε το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, για την κάλυψη θέσεων σε όλη τη χώρα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την αιτησή τους από την 30η Μαρτίου ως τη 10η Απριλίου, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, τις κατά τόπους νομαρχίες και στον τηλεφωνικό αριθμό 177 του υπουργείου Εσωτερικών.

Μια περίεργη υπόθεση που αφορά το θάνατο ενός βρέφους, από το Σκαλοχώρι Λέσβου, ερευνά η αστυνομία του νησιού. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κεχαγιά, 13 μηνών, τον οποίο η μητέρα του βρήκε νεκρό στο κρεβάτι μέσα σε αίματα και εμετούς. Από τη νεκροψία που έγινε διαπιστώθηκε ότι το παιδί φέρει σημάδια τραυματισμού, στο πηγούνι, το μέτωπο, τη μύτη και το αυτί. Ο εισαγγελέας του νησιού διέταξε τη μεταφορά του βρέφους στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει νεκροτομή από ειδικό ιατροδικαστή. Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ νοσηλεύεται το ηλικίας μόλις 12 ημερών αγοράκι, που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο, στην είσοδο υπόγειου γκαράζ στην Κηφισιά. Οπως διαπίστωσαν οι γιατροί το νεογέννητο χαίρει άκρας υγείας, ενώ η αστυνομία αναζητά τους γονείς του.

Σε εγκληματική ενέργεια αποδόθηκε από τον ιατροδικαστή ο θάνατος αγνώστου, το πτώμα του οποίου βρέθηκε σε βραχώδη ακτή της χερσονήσου του Αθω, κοντά στην ιερά μονή Διονυσίου. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι έφερε συντριπτικά κατάγματα στο κεφάλι, γεγονός που τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έγκλημα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ελπίδες για τη δεύτερη μεγαλύτερη διακρισή της σε ευρωπαϊκούς αγώνες αναχώρησε το μεσημέρι η ομάδα της ΑΕΚ για την παγωμένη Μόσχα, όπου θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη τη Λοκομοτίβ, για το κύπελλο Κυπελλούχων. Ο προπονητής της Ενωσης τόνισε πως η ομάδα του θα αγωνιστεί για τις προσπάθειες μιας ολόκληρης χρονιάς, ενώ όλοι στην αποστολή μιλούσαν για το χρυσό τέρμα που ψάχνει η ΑΕΚ κοντρα στους Ρώσους, αφού μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα οι κιτρινόμαυροι πρέπει να σημειώσουν ένα τέρμα για να βρεθούν στους τέσσερις της διοργάνωσης.

Οι δύο τίτλοι, ενδέχεται να κριθούν αυτή την εβδομάδα για τον Παναθηναϊκό, σύμφωνα με τον Δανιήλ, ο οποίος χαρακτήρισε αποφασιστικής σημασίας τους αγώνες με Ηρακλή αύριο για το κύπελλο και με ΠΑΟΚ την Κυριακή για το πρωτάθλημα. Για τον αυριανό αγώνα τόνισε πως η ομάδα του μπορεί να ανατρέψει το 2-1 του πρώτου αγώνα, ενώ για το πρωτάθλημα ο πράσινος τεχνικός δήλωσε ότι ο Ολυμπιακός έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Τα παιχνίδια με Ηρακλή, Ιωνικό και Παναθηναϊκό θα είναι το βασικό κριτήριο για την κατάκτηση ή όχι του τίτλου από τον Ολυμπιακό, είπε σήμερα ο Μπάγιεβιτς στους δημοσιογράφους. Ο τεχνικός των ερυθρολεύκων τόνισε ότι πιστεύει στις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών του και πως θα τα καταφέρουν και μέσα στο Καυτατζόγλειο.

Τον Παυλακάκη και την Κόφφα βράβευσε σήμερα ο ΣΕΓΑΣ μετά τις πρόσφατες επιτυχίες τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που διεξήχθη στη Σεβίλη, όπου πήραν το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο στα 60 μέτρα και τα 200 μέτρα αντίστοιχα.

Η τιμή πώλησης του Αμερικανικού δολαρίου ορίστηκε στις 326,62 δραχμέ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με έντονα ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκε και σήμερα η αγορά του Χρηματιστηρίου ενώ ο όγκος των συναλλαγών παρουσίασε εκρηκτική αύξηση, φτάνοντας τα 63,4 δις δρχ, ενδεικτικό της εισροής νέων κεφαλαίων, μετά την υποτίμηση της δραχμής. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στα υψηλότερα σημεία του '98, στις 1737,37 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 5,31%. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 6,62%, Ασφάλειες άνοδος 0,34%, Επενδύσεις άνοδος 2,93%, Λήζινγκ άνοδος 1,30%, Βιομηχανίες άνοδος 5,53%, Κατασκευές πτώση 2,94%, Διάφορες πτώση 1,41%, Συμμετοχών άνοδος 0,58%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,23%. Ενισχυμένη κατά 0,31% έκλεισε η ισοτιμία της δραχμής έναντι του δολαρίου ενώ σημείωσε μικρή υποχώρηση κατά 0,26% και 0,10% αντιστοίχως εναντι του μάρκου και της ECU. Στο fixing της δραχμής καταγράφηκαν εισροές 100 εκατ. ECU και 160 εκατ. μάρκων, ενώ τα επιτοκια κυμάνθηκαν στα χθεσινά επίπεδα.

ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστεί και αύριο η κακοκαιρία κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα, με χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνι στις υπόλοιπες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, με ασθενείς χιονοπτώσεις, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -5 με 9 βαθμούς, στα δυτικά - 1 με 11 και στην υπόλοιπη χώρα μηδέν με 10 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια και ανατολικά του νομού, μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 2 με 9 θα έχει αύριο η Αθήνα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Παροδική συννεφιά με πιθανότητα ασθενούς χιονόπτωσης, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία μηδέν με 9 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη,

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την έντονη δυσαρέσκεια του Ισραήλ, προκάλεσε η κίνηση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή, να επισκεφθεί το αραβικό τμήμα της Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, σε μία ιδιαίτερα σκληρή δήλωση τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει εφεξής στην Ευρωπαϊκή Ενωση να δράσει ως μεσολαβητής στην ειρηνευτική διαδικασία, υποστηρίζοντας οτι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για το Ισραήλ. Από την πλευρά του, ο βρετανός αξιωματούχος ύστερα από έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις, δέχθηκε να τηρήσει πιο μετριοπαθή στάση, μεταβαίνοντας μεν στο οικισμό Χαρ Χόμα, αλλά με την συνοδεία ισραηλινού αξιωματούχου και όχι Παλαιστίνιου, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Παρά την μετριοπαθή αυτή στάση, ο Κουκ δεν δίστασε να απευθύνει έκκληση προς το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, ώστε να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. Το απόγευμα ο Κουκ θα συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ, ενώ το βράδι έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ισραηλινό πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας. Πολιτικοί όμως αναλυτές, χαρακτηρίζουν φιάσκο την επίσκεψη Κουκ στην περιοχή, υποστηρίζοντας οτι το μόνο που κατόρθωσε ήταν να δυσαρεστήσει τους πάντες, το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις ΗΠΑ.

Μία μόλις εβδομάδα, προτού λήξει η διορία που έχει δώσει η Ομάδα Επαφής στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για μία πολιτική διευθέτηση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, η Σερβία δείχνει αμετακίνητη στις θέσεις της τονίζοντας οτι το θέμα αυτό είναι εσωτερικό της πρόβλημα και θα ρυθμισθεί χωρίς ξένη επέμβαση. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, στον ρώσο ομόλογό του, Γεβγένι Πριμακόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι. Από την πλευρά του ο Πριμακόφ, που οι περισσότεροι πίστευαν οτι θα κατόρθωνε να κάμψει λίγο την στάση της Σερβίας, υποστήριξε οτι η χώρα του επιμένει σε δύο αρχές όσον αφορά τα προβλήματα των εθνικών μειονοτήτων: πρώτον τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του ενδιαφερόμενου κράτους, καθώς και την παράδοση ευρέων δικαιωμάτων αυτοδιοίκησης των μειονοτήτων. Μετά την νέα αυτή τροπή των πραγμάτων, ελάχιστα ελπιδοφόρα διαφαίνεται η αυριανή επίσκεψη στην περιοχή των ομολόγων του της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ περιοδεία στις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας αρχίζει και ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος.

Νέο σκόπελο περνά την ώρα αυτή στο τουρκικό κοινοβούλιο η κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμα πρόταση μομφής εναντίον ενός υπουργού της, τον οποίο τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν οτι τηρεί αδιάλλακτη στάση στο θέμα της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντήλας στα σχολεία και οτι δίνει δουλειά κατ'επιλογή μόνο σε υποστηρικτές του. Εάν απόψε ψηφισθεί η επίμαχη πρόταση, η επόμενη κίνηση της αντιπολίτευσης είναι να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε διάστημα μιας εβδομάδας. Στο μεταξύ σήμερα, ένας εισαγγελέας ζήτησε την ποινή φυλάκισης μέχρι και τριών χρόνων σε έναν ισλαμιστή, πρώην βουλευτή, με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους κατά την διάρκεια μίας ομιλίας του. Επίσης, καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές.

Εντείνεται η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Νορβηγίας, μετά την σημερινή απόφαση της Μόσχας να απελάσει δύο νορβηγούς διπλωμάτες, ως αντίποινα στην κίνηση της Νορβηγίας την περασμένη εβδομάδα να απελάσει από το Οσλο δύο ρώσους διπλωμάτες, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Στο μεταξύ, στη Μόσχα τις τελευταίες ημέρες αρχίζει να διαφαίνεται ένα κενό εξουσίας, μετά την παρατεινόμενη ασθένεια του προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν, ο οποίος παραμένει για δεύτερη εβδομάδα κλινήρης και όπως τον συμβούλευσαν σήμερα οι θεράποντες ιατροί, ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις του, μεταξύ των οποίων και την προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη, σύνοδο κορυφής των 12 χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, στη Μόσχα.

Οι λεγόμενες σφαιρίνες, μία οντότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, αποτελεί σύμφωνα με τους επιστήμονες μίας εταιρίας βιοτεχνολογίας στο Μόντρεαλ του Καναδά, τη βασικότερη αιτία της ασθένειας του Αλτζχάιμερ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι σφαιρόνες υπάρχουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο από την ηλικία του ενός έτους. Στην πορεία της ζωής αυξάνονται σταδιακά σε μέγεθος, έως ότου εκραγούν. Αυτές που εκρήγνυνται μετατρέπονται στις αμυλοειδείς πλάκες της νόσου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 18 March 1998 - 3:12:12 UTC