Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-03-15

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Στην αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών αλλαγών που είχε εξαγγείλει προχωρά η κυβέρνηση με στόχο τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, ανακοίνωσε το μεσημέρι πακέτο δραστικών οικονομικών μέτρων, μετά την απόφαση να ενταχθεί η δραχμή στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα και να υποτιμηθεί 14%. Η δέσμη αυτή των μέτρων, προβλέπει την ιδιωτικοποίηση 11 δημοσίων επιχειρήσεων και 3 ή 4 κρατικών τραπεζων το 1998 και 1999. Το ποσοστό ιδιωτικοποιήσεων για τις ΔΕΚΟ θα φθάνει το 49%. Προβλέπεται επίσης η εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, δηλαδή της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ, των Αστικών Συγκοινωνιών και των ΕΛΤΑ. Ο κ. Παπαντωνίου εξήγγειλε αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου που θα περιλαβάνει μέτρα για τα ταμεία. Ανακοίνωσε μέτρα για την περιστολή των δημοσίων δαπανών, καθώς επίσης και αλλαγές στην αγορά εργασίας με παρεμβάσεις που αφορούν τους όρους και το ωράριο εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, ανακοίνωσε μέτρα για την επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και θα διασφαλίσουν οτι το έλλειμμα του δημόσιου τομέα, το οποίο θα πέσει φέτος στο 2,4% και το 1999 στο 2,1% του ΑΕΠ. Ο κ. Παπαντωνίου επεσήμανε πως παραμένει ο στόχος για πληθωρισμό στο τέλος του χρόνου στο 2,5%. Κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να υιοθετήσουν το 2,5% σαν οδηγό στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τέλος, ο υπουργός διαβεβαίωσε οτι δεν θα υπάρξουν πλέον νέες πιέσεις στη δραχμή, καθώς η νέα ισοτιμία έναντι των ευρωπαίκών νομισμάτων θεωρείται πλήρως ανταγωνιστική.

Η νέα ισοτιμία της δραχμής με το ECU καθορίστηκε στις 357 δραχμές. Η Νομισματική Επιτροπή επεσήμανε οτι η ενσωμάτωση της δραχμής στο μηχανισμό αυτό αντικατροπτίζει την ουσιαστική οικονομική πρόοδο, που έχει επιτελέσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο διάγγελμά του ζήτησε στήριξη από ολόκληρο το λαο, προκειμένου - όπως ειπε - να μετατραπεί η σχετική απόφαση για τη δραχμή σε μοχλό ανάπτυξης της χώρας. Η συμμετοχή της δραχμής, τόνισε, στο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη δραχμή προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα απευθύνει το βράδυ μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό μήνυμα. Η ΝΔ τόνισε οτι έπεσαν οι μάσκες και οι πολίτες έγιναν φτωχότεροι, ενω πληρώνουμε, όπως σημείωσε, την ανικανότητα, την ατολμία και την εσφαλμένη πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ επεσήμαναν ιδιαίτερα τις αρνητικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Πολύ κοντα στην εξυχνίαση της δολοφονίας του ζεύγους των Βρετανών στο χωριό Καμιναράτα Κεφαλλονιάς, βρίσκεται η αστυνομική διεύθυνση του νησιού. Η προανάκριση, που διενεργείται απο το αστυνομικο τμήμα Ληξουρίου εχει επικεντρωθεί σε δυο Αλβανούς, οι οποίοι έχουν συλληφθεί στο Νυδρί της Λευκάδας και ανακρίνονται. Σε βάρος τους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και δεν αποκλείεται να ειναι αυτοί οι δράστες της διπλής ανθρωποκτονίας. Η αστυνομία δεν ανακοινώνει τα στοιχεία της ταυτότητας τους, επειδή δεν έχει ακόμη τις αποδείξεις που χρειάζεται.

Νέα θρασύτατη ληστεία με ενα νεκρό έγινε τις πρωινές ώρες αυτη τη φορά στο Κρανίδι, στο νομό Αργολίδας. Ειδικότερα δυο άγνωστοι, πιθανότατα Αλβανοί, μπήκαν στο σπίτι του 65χρονου εμπόρου, Νίκου Παπασταύρου, ο οποίος κοιμόταν με τη σύζυγό του και αφού τους έδεσαν και τους φίμωσαν, τους μετέφεραν σε διαφορετικά δωμάτια, πήραν 150. 000 δρχ. , 100 δολάρια και χρυσαφικά και εξαφανίστηκαν. Μετά απο τρείς ώρες η γυναίκα κατάφερε να λυθεί και βρήκε νεκρό το σύζυγό της στο άλλο δωμάτιο.

Σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας πραγματοποιείται αύριο υπο την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου. Ο κ. Ρωμαίος αναμένεται να ανακοινώσει δέσμη μέτρων με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα κλοπών και ληστειών, που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό και έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και φόβο στους πολίτες.

Βγήκε το μεσημέρι απο το Ιατρικό Κέντρο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση τένοντος στο δεξί πόδι. Θα παραμείνει στο σπίτι του για περίπου μια εβδομάδα για αποθεραπεία και στη συνέχεια θα επιστρέψει κανονικά στα καθήκοντά του.

Ανοικτές ως τις 8 το βράδυ θα ειναι αύριο και την Τρίτη οι εφορίες, προκειμένου να παραλαμβάνουν τις φορολογικές δηλώσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει μια σιωπηρή παράταση μέχρι την Παρασκευή στην προθεσμία, που λήγει την Τρίτη.

Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο κρατούνται οι δυο Ελληνοκύπριοι ψαράδες, οι οποίοι απήχθησαν χθες απο Τούρκους στρατιώτες, ενω ψάρευαν. Οι αρχές της Κύπρου και των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζουν τις διαβουλευσεις τους με τα τουρκικά στρατεύματα στα κατεχόμενα.

Ολοκληρώνονται το απόγευμα στην Καβάλα οι εργασίες του 29ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ με την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας διοίκησης της συνομοσπονδίας. Χθες ομάδα 40 περίπου αναρχικών δημιούργησε επεισόδιο και επιτέθηκε σε συνέδρους με αυγά, μπουκάλια και ξύλα.

Στο μικτό ορκωτό δικαστήριο της Καβάλας αρχίζει αύριο η δίκη του μουσικοσυνθέτη, Ακη Πάνου, ο οποίος κατηγορείται οτι πυροβόλησε και σκότωσε τον περασμένο Αυγουστο, τον Σωτήρη Γιαλαμά, φίλο της κόρης του. Υπενθυμίζεται οτι ο Ακης Πάνου αντιδρούσε στο δεσμό της κόρης του με το θύμα και σε έντονη συνομιλία μαζί του τον πυροβόλησε και τον σκότωσε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί στην πόλη Γκολμπάφ του νοτιοανατολικού Ιράν, η οποία επλήγη χθες το βράδυ από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ και σε δεκαπέντε γειτονικά χωριά, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίσθηκαν από το σεισμό.

Τοπικές εκλογές διεξάγονται σήμερα σε 26 περιφέρειες, στη Γαλλία. Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν τεστ γιά τη δημοτικότητα του γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, εννέα μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς τα συντηρητικά κόμματα, θα μειωθεί σημαντικά.

Η στάση του σέρβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι "απολύτως καθοριστική" γιά την επιτυχία της αποστολής του, δήλωσε ο μεσολαβητής της Ε. Ε και του ΟΑΣΕ γιά το Κοσσυφοπέδιο Φελίπε Γκονζάλες. " Εάν ο Μιλόσεβιτς πει ότι δεν δέχεται μία αποστολή στο έδαφος του, δεν θα είναι εύκολο να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, μετά τις συνομιλίες που είχε στη Νέα Υόρκη, με τον ειδικό απεσταλμάνο των ΗΠΑ στην πρώην Γιουγκοσλαβία Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ.

Ο τουρκικός στρατός δεν σχεδιάζει πραξικόπημα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" ανώτερος αξιωματικός του στρατού. Αυτό που επιθυμεί είναι η εφαρμογή όλων των νόμων κατά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματικός. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται δύο ημέρες μετά την έκκληση του τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ προς τον στρατό να σεβασθεί τη δημοκρατία στον αγώνα κατά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού.

Εκτοξεύθηκε τη νύχτα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν ο ρωσικός πύραυλος "Σογιούζ", μετέδωσε το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Ο πύραυλος αυτός θα θέσει σε τροχιά το σκάφος ανεφοδιασμού "Πρόγκρες- 38" το οποίο αναμένεται να προσδεθεί στον διαστημικό σταθμό Μιρ το μεσημέρι. Το "Πρόγκρες-38 μεταφέρει μεταξύ άλλων, νερό, τρόφιμα και ρούχα γιά το πλήρωμα του Μιρ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλου κυπελούχων στο βόλεϊ αγωνίζεται στις 6 το απόγευμα η ομάδα του Ολυμπιακού με αντίπαλο την πανίσχυρη ιταλική Κούνεο. Χθες οι ερυθρόλευκοι νίκησαν εύκολα την πορτογαλική Καστέλο Ντα Μάϊα με 3-0 σετ, ενω η ιταλική ομάδα κέρδισε με 3-0 την ισπανική Γκράντ Κανάρια.

Συνεχίζονται στις 4 το απόγευμα οι αγώνες για την 25η αγωνιστική στο ποδόσφαιρο της Α εθνικής κατηγορίας. Ειδικότερα θα γίνουν τα εξής παιχνίδια: Ολυμπιακός - Καβάλα, Σκόντα Ξάνθη - Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ - Ιωνικός, Βέροια - Καλαμάτα, Παναχαϊκή - Εθνικός Πανηλειακός - ΟΦΗ και Προοδευτική - Ηρακλής. Αύριο θα γίνει το παιχνίδι Απόλλων - Αθηναϊκός. Χθες η ΑΕΚ κέρδισε στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο με 1-0.

Με το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού ολοκληρώνονται σήμερα οι αγώνες για το πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας στο μπάσκετ. Το πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 6. 30 και θα μεταδοθεί απο την τηλεόραση του Αντέννα. Χθες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ηράκλειο - Παναθηναϊκός 79-80, Περιστέρι - Παπάγου 66- 56, Σπόρτιγκ - Λάρισα 69-58, Ηρακλής - Πανιώνιος 77-81, Απόλλων Πατρών - Δάφνη 86-79 και ΑΕΚ - Αρης 64-55.

ΚΑΙΡΟΣ

Βαθμιαία επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός σ'όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί με τάσεις ενίσχυσης από το απόγευμα. Η θερμοκρασία στα βόρεια φθάνει τους 8, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 13 και στο Αιγαίο τους 12 βαθμούς. Συννεφιά έχει στην Αττική, μέτριους ανέμους, που αργότερα θα γίνουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία φθάνει στην Αθήνα τους 12 βαθμούς. Βροχή έχει στη Θεσσαλονίκη, με ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 7 βαθμούς. Για αύριο νεφελώδης καιρός με βροχές και καταιγίδες προβλέπεται σ'όλη τη χώρα και χιόνια στα ορεινά και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα σημειώσει αισθητή πτώση.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Sunday, 15 March 1998 - 21:12:10 UTC