Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-14

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν Αθήνα και Λευκωσία για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των 15 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Λουξεμβούργο. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τόνισε οτι υιοθετήθηκαν πλήρως οι ελληνικές θέσεις σ' ό, τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις και στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην κοινότητα. Η Τουρκία αν θέλει να μετάσχει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη πρέπει να αποδεχθεί την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τις όποιες διαφορές, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων και να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει οτι τα όσα διαφημίζουν ο κ. Σημίτης και η κυβέρνηση ως επιτυχία απέναντι στην Τουρκία συνιστούν καλλιέργεια ενός τεχνητού κλίματος ευφορίας, αν και γνωρίζει οτι η πραγματικότητα ειναι τελείως διαφορετική.

Στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, έχει συγκαλέσει για σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα ασχοληθεί με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Χθες το βράδυ ο κ. Γιλμάζ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος προειδοποίησε οτι ο αποκλεισμός της χώρας του απο το μηχανισμό λήψης πολιτικών αποφάσεων της κοινότητας θα οδηγήσει σε προβλήματα στο ΝΑΤΟ. Σήμερα ο τουρκικός τύπος γράφει οτι θα είναι ισχυρή η αντίδραση της Τουρκίας στην άρνηση της κοινότητας να αρχίσει συνομιλίες για την ένταξή της.

Στο Μπάρι της Ιταλίας ρυμουλκήθηκε το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο "ΣΑΤΟΥΡΝΟΣ" στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ενώ έπλεε με 180 επιβάτες και 45μελές πλήρωμα κοντά στις ιταλικές ακτές. Η φωτιά, που εκδηλώθηκε στη μηχανή, σβήστηκε αμέσως από το πλήρωμα, ενώ κανείς από τους επιβαίνοντες δεν έπαθε τίποτα. Το πλοίο, που ανήκει στον εφοπλιστή, Γιώργο Βεντούρη, είχε αποπλεύσει από το Μπάρι για την Ηγουμενίτσα.

Αλλάζει από αύριο λόγω των εορτών των Χριστουγέννων το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία θα παραμένουν ανοικτά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η κίνηση, πάντως, στην αγορά είναι υποτονική, ενώ οι έμποροι αναμένουν το δώρο των Χριστουγέννων, που θα καταβληθεί στο τέλος της εβδομάδας, για να αυξηθεί ο τζίρος τους.

Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν αύριο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού θα παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες των δήμων και των κοινοτήτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί δεν επιχορηγούνται από την κυβέρνηση για να εφαρμόσουν το ενιαίο μισθολόγιο στους δημοτικούς υπαλλήλους.

Αρχίζει την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις με ονομαστική ψηφοφορία. Για την Πέμπτη ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρόμενες για την εισοδηματική και φορολογική πολιτική.

Παρατείνονται με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών οι καταλήψεις σε 21 τμήματα πανεπιστημιακών σχολών. Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 31 Λύκεια σε όλη τη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες ότι θα εντείνουν τους περιορισμούς στις εισαγωγές βοοειδών, αμνοεριφίων και των προϊόντων τους από την Ευρώπη λόγω της ασθένειας των "τρελών αγελάδων". Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί θα ισχύουν πλέον για 21 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία επιθυμεί την τροποποίηση των κανόνων, που έχει επιβάλλει η Τουρκία για τη ναυσιπλοΐα στα στενά του Βοσπόρου, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρωθυπουργός, Βίκτορ Τσερνομίρντιν. "Πολλοί από τους κανόνες αυτούς, πρόσθεσε ο κ. Τσερνομίρντιν - την παραμονή της επίσκεψής του στην Άγκυρα - αντιβαίνουν προς τις αρχές ελεύθερης ναυσιπλοΐας, που καθορίζονται στη διεθνή συνθήκη του Μοντρέ, του 1936".

Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν ψήφισε σήμερα στις δημοτικές εκλογές, στο αναπαυτήριο της Μπαρβίχα, όπου βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη εξαιτίας "κρυολογήματος" και πρόσθεσε ότι δεν αισθάνεται πολύ καλά. "Προσβλήθηκα από έναν ιό στη Μόσχα, γεγονός που δείχνει ότι έχω επαφές με τους Μοσχοβίτες", είπε ο Ρώσος πρόεδρος αστειευόμενος στο Ιντερφάξ. Διαβεβαίωσε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για τη Ρωσία, αφού - όπως τόνισε - όλα είναι υπό έλεγχο και ενημερώνεται για τα πάντα.

Πυκνό νέφος καλύπτει σήμερα περιοχές του Σίδνεϊ, καθώς η ρύπανση της ατμόσφαιρας ανέβηκε σε επίπεδα συναγερμού. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι οι πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές, αλλά και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων ανέβασαν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας σε επικίνδυνα επίπεδα και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της πόλης, να περιορίσουν τη χρήση των αυτοκινήτων τους.

Νέα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του μετά τη διαρροή υπομνήματος που αποκαλύπτει ότι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησής του είναι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Την περασμένη Τετάρτη, η βρετανική κυβέρνηση υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα της στους 7 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, όταν Εργατικοί βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την περικοπή των επιδοτήσεων προς τις ανύπαντρες μητέρες.

ΚΑΙΡΟΣ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις επόμενες 12 ώρες, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Τα φαινόμενα αυτά θα εκδηλωθούν αύριο στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη. Κατά τα άλλα άστατο καιρό έχουν οι περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια είναι βόρειοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια φθάνει τους 8 βαθμούς, στο Ιονιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 14 και στο Αιγαίο τους 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική επικρατούν βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι είναι νότιοι ισχυροί και η θερμοκρασία στην Αθήνα φθάνει τους 13 βαθμούς. Η Θεσσαλονίκη έχει νεφώσεις με πιθανότητα βροχής, οι άνεμοι είναι βόρειοι ισχυροί και το θερμόμετρο φθάνει τους 8 βαθμούς. Ο ίδιος καιρός προβλέπεται και αύριο, με ανέμους ισχυρούς έως θυελλώδεις και θερμοκρασία που θα σημειώσει πτώση σε ολη τη χώρα.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Sunday, 14 December 1997 - 15:19:22 UTC