Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-13

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώνονται το απόγευμα στο Λουξεμβούργο οι εργασίες της συνόδου κορυφής των ηγετών των 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο σχέδιο απόφασης, το οποίο θα τεθεί υπο την τελική έγκριση των 15 ηγετών γίνεται σαφής αναφορά και προτροπή προς την Αγκυρα να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κεφαλαιο, που αφορά τη σύγκληση της ευρωπαϊκής διάσκεψης, αναφέρεται οτι τα μέλη της διάσκεψης θα πρέπει να συμμερίζονται μια αμοιβαία δέσμευση υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και των σχέσεων καλής γειτονίας και σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας, του απαραβίαστου των εξωτερικών συνόρων και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Δεσμεύονται, επίσης, αναφέρεται στο κείμενο, να διακανονίζουν οι χώρες αυτές τις διαφορές μέσω ειρηνικών μέσων και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Επίσης, στο σχεδιο απόφασης αναφέρεται η ανάγκη αναβάθμισης των ευρωτουρκικών σχέσεων αλλά γίνεται ρητή μνεία της απόφασης των υπουργών Εξωτερικών του περασμένου Απριλίου.

Οι "15" αποφάσισαν να ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου η διαδικασία της διεύρυνσης με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Παράλληλα, κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός άτυπου συμβουλίου για το "ευρώ" με την πιθανή συμμετοχή των χωρών που δεν θα μετάσχουν απο την αρχή στην ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση, όπως η Βρετανία, η Ελλάδα, η Σουηδία και η Δανία.

Επιτυχή χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τονίζει οτι σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα, που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν επηρεάζονται απο τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος σχολιάζοντας τις επικρίσεις Αρσένη, ο οποίος δήλωσε οτι θα εξακολουθήσει να διατυπώνει δημοσίως τη διαφωνία του, επεσήμανε οτι ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του. Προσθέτει δε οτι το όλο θέμα για την συμφωνία έχει συζητηθεί διεξοδικά στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Απέδωσε δε τις διαφοροποιήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε λόγους τακτικής και οτι δεν αφορούν την ουσία της πολιτικής.

Συνεχίζονται και σήμερα οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι απο συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε όλες τις κεντρικές αγορές της Αθήνας και του Πειραιά. Στόχος ειναι η αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων φοροδιαφυγής, που παρατηρούνται στις περιοδους των εορτών.

Σημαντική ανάκαμψη σημειώθηκε χθες στη Σοφοκλέους, οπου ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών έκλεισε με άνοδο 2,07%. Τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά διαμορφώθηκαν στο 14%. Επίσης, ανέκαμψαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις σημαντικές απώλειες απο τη νομισματική κρίση στη νοτιοανατολική Ασία.

Ερευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τις βίζες που χορηγεί το προξενείο μας στο Αργυρόκαστρο σε Αλβανούς, οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας. Σύμφωνα με καταγγελίες πολλές απο αυτές δίνονται έναντι αδράς αμοιβής. Ηδη στο Αργυρόκαστρο βρίσκονται Εισαγγελέας και τρείς αστυνομικοί και διενεργούν έρευνες για τις βίζες που δόθηκαν απο τις αρχές του χρόνου.

Ελευθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες μετά την απολογία του ο αντιδήμαρχος Αλίμου, Αντώνης Γκαβούνας, ο οποίος συνελήφθη επ' αυτοφώρω την ώρα που έπαιρνε 6 εκατομμύρια δραχμές απο ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου, προκειμένου να ακυρώσει απόφαση για το κλείσιμο του καταστήματος. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για εκβίαση και δωροληψία.

Ξεκίνησε χθες η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου και την υπογραφή 31 δανειακών συμβάσεων. Ο χρόνος διέλευσης απο τη γέφυρα θα ειναι 4 λεπτά απο 45 που ειναι σήμερα. Το κόστος κατασκευής θα φτάσει στα 226 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, χαρακτήρισε το έργο καταλύτη για την ανάπτυξη των γύρω περιοχών και τόνισε οτι στις διάφορες φάσεις κατασκευής του θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ θα γίνει αύριο το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Θα μιλήσει ο επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος Χαρίλαος Φλωράκης, ενω θα ακολουθήσει συναυλία.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τον αγώνα Παναχαϊκής - ΠΑΟΚ ανοίγει το μεσημέρι η αυλαία της 14ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Το ματς αρχίζει στις 3 και θα μεταδοθεί απευθείας απο το Σούπερ Σπορ. Αύριο στις 3 ο Ολυμπιακός υποδέχεται στην Πάτρα τον Πανιώνιο και ο Ιωνικός στη Λαμία την Καλαμάτα. Οι υπόλοιποι αγώνες ειναι: Εθνικός - ΟΦΗ, Καβάλα - Πανηλειακός, Βέροια - Ξάνθη και Απόλλωνας - Προοδευτική. Στις 5 θα διεξαχθεί το παιχνίδι Ηρακλή - Παναθηναϊκού, ενω τη Δευτέρα η ΑΕΚ αγωνίζεται στο Βύρωνα εναντίον του Αθηναϊκού.

Για το πρωτάθλημα της Β' εθνικής κατηγορίας η Λάρισα υποδέχεται τον πρωτοπόρο Πανελευσινιακό.

Στο μπάσκετ στην Α1 κατηγορία το Περιστέρι υποδέχεται απόψε τον Ολυμπιακό. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 6. 40 και θα μεταδοθεί απο τον ΑΝΤΕΝΝΑ. Τα υπόλοιπα παιχνίδια της ημέρας ειναι: Ηράκλειο - Αρης, Σπόρτσιγκ - Παπάγος, Ηρακλής - Λάρισα, Απόλλωνας Πάτρας - Πανιώνιος και ΑΕΚ - Δάφνη. Αύριο θα διεξαχθεί το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Ιστορική" συμφωνία για την παγκόσμια φιλελευθεροποίηση των οικονομικών υπηρεσιών επιτεύχθηκε το πρωί στη Γενεύη. Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θεωρείται ζωτικής σημασίας, καθως ο τομέας των οικονομικων υπηρεσιών αποτελεί την κινητήρια δύναμη του συνόλου της παγκόσμιας οικονομίας. Η συμφωνία προβλέπει την απελευθεροποίηση απο τις αρχές του 1999 των δραστηριοτήτων των τραπεζών, των ασφαλείων και των χρηματιστηριακών εταιριών στο 95% της παγκόσμιας αγοράς.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στρατιωτική της συνεργασία με το Ισραήλ παρά τα ψηφίσματα της Ισλαμικής Διάσκεψης δήλωσε ο τούρκος υπουργός Προεδρίας για Εξωτερικά Θέματα Αχάντ Αντιτσάν. Από τις 5 ως τις 9 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν στην ανατολική Μεσόγειο κοινά αεροναυτικά γυμνάσια της Τουρκίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εντονες επικρίσεις δέχεται ο γερμανός υπουργός Αμύνης Φόλκερ Ρύε μετά τις αποκαλύψεις για σειρά σκανδάλων με νεοναζί στον γερμανικό στρατό. Ο Ρύε αποτελούσε μέχρι τώρα υπόδειγμα επιτυχημένου υπουργού και πολλοί τον θεωρούσαν διάδοχο του καγκελάριου Κολ. Σήμερα όμως κάθεται σε "ηλεκτρική καρέκλα", καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι αποκαλύψεις για συγκέντρωση νοσταλγών του ναζισμού στη Μπούντεσβερ.

Οι κόρες του Φρανκ Σινάτρα, Νάνσυ και Τίνα διέψευσαν χθές κατηγορηματικά τις φήμες ότι ο πατέρας τους πεθαίνει. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην εκπομπή του Λάρυ Κινγκ στο CNN, στη διάρκεια της οποίας, ακούστηκε ηχογραφημένο μήνυμα του Μπιλ Κλίντον που ευχόταν Χρόνια Πολλά στον διάσημο τραγουδιστή και ηθοποιό. Ο Φρανκ Σινάτρα έγινε χθες 82 ετών.

Ενα εφετείο της Καλιφόρνια αποφάσισε ότι η αστυνομία της πολιτείας μπορεί να κλείσει τα κέντρα διάθεσης μαριχουάνας, παρόλο που νόμος της πολιτείας χαρακτηρίζει νόμιμη τη χρήση της για θεραπευτικούς σκοπούς. Το Εφετείο αποφάσισε ότι η Πρόταση 215 που επιτρέπει την ιατρική χρήση της μαριχουάνας δεν νομιμοποιεί τη λειτουργία τέτοιων ομάδων, όπου προσφεύγουν πολλά θύματα του AIDS και άλλων σοβαρών ασθενειών.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές επικρατούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ στα βορειοδυτικά είναι πιθανό να σημειωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι ως ισχυροί και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 17 και στο Αιγαίο τους 19 βαθμούς. Λίγες νεφώσεις έχει στην Αττική, με νοτιοδυτικούς μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που φθάνει τους 17 βαθμούς. Πιθανή βροχή σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου οι άνεμοι πνέουν μέτριοι νοτιοδυτικοί και η θερμοκρασία στην πόλη φθάνει τους 12 βαθμούς. Για αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα, ενω χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν πολύ ισχυροί, ενω η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 13 December 1997 - 20:47:55 UTC