Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-11-16

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, ολοκληρώνονται αύριο το απόγευμα οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Εκατοντάδες άτομα προσήλθαν και σήμερα στο χώρο του Πολυτεχνείου με ένα λουλούδι για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της εξέγερσης. Το χώρο του Πολυτεχνείου επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος ο οποίος επανέλαβε ότι έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Αισθητή για τρίτη κατά σειρά ημέρα έκανε την παρουσία του ο εγκέλαδος στον ελλαδικό χώρο. Λίγο μεά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε και νέα ισχυρή δόνηση 5 Ρίχτερ, με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου και Λέσβου, οπου πριν από ένα 24ωρο είχε σημειωθεί ο επίσης ισχυρός σεισμος των 5,5 Ρίχτερ. Το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί πάνω από 100 δονήσεις στον ίδιο χώρο και οι σεισμολόγοι εκτιμούν πως ο σεισμός των 5,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Λουκέτο σε άλλες οκτώ ασφαλιστικές εταιρείες, αναμένεται να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εντός της εβδομάδος θα ανακοινωθεί το κλείσιμο οκτώ μικρών ασφαλιστικών εταιρειών που παρουσιάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μαζί με την ανάκληση των αδειών το υπουργείο, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα ανακοινώσει σειρά μέτρων για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς, όπως η σύνταξη κώδικα δεοντολογίας μεταξύ εταιρειών και καταναλωτών.

Εξυχνιάστηκε τελικά η κλοπή των πινάκων από το Τελόγλειο Ιδρυμα Θεσσαλονίκης. Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, δράστης φέρεται ο Γρηγόρης Ρουσσόπουλος 43 ετών, ο οποίος είχε συλληφθεί και για την κλοπή πινάκων από το Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν. Οι πίνακες βρέθηκαν σε μια τσάντα, σε δασώδη περιοχή στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Η αξία των πινάκων υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δρχ.

Δέκα άτομα εκ των οποίων οι οκτώ ανήλικοι μαθητές συνελήφθησαν στο προάυλιο σχολικού συγκροτήματος στην Καλλιθέα γιατί είχαν στην κατοχή τους 64 γραμμάρια χασίς. Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν στην υπόθεση ενέχονται και άλλα άτομα. Στη Θεσσαλονίκη, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία, κατά του 20χρονου τοξικομανή Χρήστου Σεϊτανίδη, ο οποίος σκότωσε τη γιαγιά του επειδή δεν του έδινε χρήματα να αγοράσει τη δόση του.

Θα χρειαστούν τουλάχιστο τέσσερα χρόνια για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, εκτιμά ο αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επαναλαμβάνοντας πως στόχος των ΗΠΑ είναι η δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Χόλμπρουκ σε δηλώσεις του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου τόνισε ότι δεν έχει άλλα σχέδια για το πρόβλημα αλλά προσβλέπει στις συνομιλίες που θα έχει τον ερχόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ.

Την ανηφόρα τραβούν από αύριο τα επιτόκια των τραπεζών, μετά την πρόσφατη νομισματική κρίση. Το χορό έσυραν πρώτες η Εθνική και η τράπεζα πίστεως που αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων μέχρι μιάμιση μονάδα και μέχρι 3,5 μονάδες τα επιτόκια χορηγήσεων. Ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Δρύς εκτίμησε ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Ζωή με το θάνατό του χάρισε σε τρεις συνανθρώπους του ο Διονύσιος Καπόπουλος 32 ετών, καθηγητής Μαθηματικών από τον Πύργο, που πεθανε από εγκεφαλική αιμοραγία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο όπου νοσηλευόταν. Ο ένας νεφρός του μεταμοσχεύθηκε στην Πάτρα σε 40χρονη γυναίκα, ο άλλος σε ασθενή στον Ευαγγελισμό και το συκώτι του σε τρίτο ασθενή στη Θεσσαλονίκη.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και αύριο θα δημόσια νοσοκομεία τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Η κατάσταση αυτή θα συνεχισθεί μέχρι την Πέμπτη, οπότε λήγει τη νέα πενθήμερη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι νοσοκομειακοί γιατροί, ζητώντας την εφαρμογή του μισθολογίου τους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στον Περσικό, μετά την απόφαση του Ιράκ να απελάσει τους αμερικανούς επιθεωρητές του ΟΗΕ. Στο Κουβέιτ βρίσκεται η Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ στην περιοχή αναμένεται να καταφθάσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Τζωρτζ Ουάσιγκτον. Την ίδια ώρα ο Μπιλ Κλίντον συνεχίζει τις επαφές του, με το Ζακ Σιράκ, τον Τόνι Μπλερ και τον Μπόρις Γέλτσιν προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους για επέμβαση στο Ιράκ, σε περίπτωση που η Βαγδάτη επιτεθεί εναντίον των αμερικανικών βομβαρδιστικών U2 που ξανάρχισαν τις πτήσεις τους πάνω από το ιρακινό έδαφος.

Πέθανε σήμερα το πρωί στο Παρίσι ο πρώην γενικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ζωρζ Μαρσαί, σε ηλικία 77 ετών. Το 1974 ο Μαρσαί υποστήριξε τον Φρανσουά Μιτεράν στις προεδρικές εκλογές, και το 1981 τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των κομμουνιστών στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πιερ Μωρουά.

Νέα ώθηση στην τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία έδωσε η ιαπωνική "Χόντα" με το εργοστάσιο που άνοιξε στη γειτονική χώρα ανεβάζοντας στις 650. 000 μονάδες τον ετήσιο αριθμό παραγωγής. Εργοστάσια διαθέτουν στην Τουρκία η "Φίατ", η "Ρενώ", η "Φόρντ", η "Οπελ", η "Τογιότα" και η "Χουντάϊ" και προγραμματίζεται να ανοίξουν η "Κία" και η "Νταεγού".

Ο κορυφαίος κινέζος αντιφρονούντας, Γουέι Τζινσένγκ, βρίσκεται καθ'οδόν πρός τις Ηνωμένες Πολιτείες αφού απελευθερώθηκε απο τις κινεζικές αρχές. Ο Γουέι έχει εκτίσει 18 χρόνια στη φυλακή, και μεταξύ άλων έχει καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στο δημοκρατικό κίνημα του 1978-79.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σε αγώνες της 10ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α` Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Καβάλα-Καλαμάτα 5-1, Βέροια- Εθνικός 3-0 , Ολυμπιακός-Ηρακλής 5-2 Παναχαϊκή-Αθηναϊκός 4-1 και Πανηλειακός-Ξάνθη 4-3 . Ο αγώνας ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός άρχισε στις 18. 30, ενώ χθές Απόλλων Αθ. -ΑΕΚ 3-4 και Πανιώνιος-ΟΦΗ 3-0. Η 10η ημέρα θα ολοκληρωθεί στις 26/11 με τη συνάντηση Προοδευτική-Ιωνικός.

Σε αγώνες της 5ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Γ` Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Νότιος Ομιλος Ρέθυμνο-Πάμισος 3-0 , Εργοτέλης-Αιγάλεω 1-0 , Κερατσίνι-Πύργος 2-1 Αγ. Ελεούσα-Αιολικός 2-1 , Μαρκό-Αγ. Νικόλαος 1-1

Η ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών του Ολυμπιακού προκρίθηκε στους ``8`` του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, μετά τη νίκη που σημείωσε στην 3η και τελευταία ημέρα του ομίλου του, οι αγώνες του οποίου έγιναν στο κολυμβητήριο του Πειραιά, επί της Ολλανδικής Βέρκερκ με 8-4.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με νεφώσεις, ασθενείς βροχές αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 16 και στα νησιά 10 με 19 βαθμούς Κελσίου. Συνεφιά με πιθανότητα βροχής το απόγευμα, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 16 και 4 με 10 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Monday, 17 November 1997 - 0:56:22 UTC