Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-11-10

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Υπεγράφη τελικά η συμφωνία του κοινωνικού διαλόγου από τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων πλην της ΓΕΣΕΒΕ, που έθεσε ως όρο την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων. Οι οργανώσεις των κοινωνικών φορέων θα καταθέσουν εντός της εβδομάδας, στον υφυπουργό Εργασίας, Χρήστο Πρωτόπαπα, τις ιδιαίτερες απόψεις που θέλουν να καταγραφούν, ώστε να ενταχθούν στο παράρτημα της συμφωνίας. Η κυβέρνηση για να αποσπάσει τη συμφωνία των συνδικάτων προχώρησε σε εξαγγελίες για το ασφαλιστικό και υποσχέσεις για τα φορολογικά. Ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, δήλωσε ότι θα καταργηθούν οι διατάξεις του νόμου Σιούφα, που περιορίζουν τις επικουρικές συντάξεις στο 20% των συντάξιμων αποδοχών και ότι θα μελετηθεί θετικά το αίτημα των εργαζομένων για συνταξιοδότηση με βάση την 35ετή υπηρεσία. Μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου, δεν θα ισχύσει η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε ότι τα φορολογικά αιτήματα θα αντιμετωπισθούν θετικά αλλά εν μέρει στον προϋπολογισμό του '98, που θα είναι αυστηρός αλλά δίκαιος. Συμπλήρωσε ότι θα κληθούν οι εργοδοτικές τάξεις να συμβάλουν στην προσπάθεια, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στα αποθεματικά των επιχειρήσεων. Υποσχέθηκε δε κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων ως το 2000. Νωρίτερα, η ΓΣΕΕ σε κλίμα πόλωσης ενέκρινε τη συμφωνία, αφού η συνεδρίαση κατέληξε σε ισοψηφία 22-22 και η απόφαση πάρθηκε χάρη στη διπλή ψήφο του προέδρου Χρήστου Πολυζωγόπουλου. Η έγκριση της συμφωνίας από τη Συνομοσπονδία, καθώς και η αντιμετώπιση του προϋπολογισμού, δηλαδή των συγκεκριμένων εισοδηματικών και φορολογικών επιλογών της κυβέρνησης θα τεθούν σε γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ που θα συνέλθει σύντομα.

Αύριο θα συνεδριάσει το πρωί η κυβερνητική επιτροπή και το απόγευμα το εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τις τελικές αποφάσεις για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, οι οποίες θα ληφθούν την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ το απόγευμα της ίδια ημέρας ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη βουλή. Στις συνεδριάσεις θα συζητηθεί και η εξέλιξη του κοινωνικού διαλόγου για τον οποίο, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στόχος της κυβέρνησης είναι να αποχτήσει μόνιμα και θεσμικά χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ηρεμία επικράτησε σήμερα στη χρηματαγορά, ενώ αντίθετα στο Χρηματιστήριο συνεχίσθηκε η πτωτική πορεία των μετοχών, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 3,26%. Τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά κυμάνθηκαν από 11,5 μέχρι 20%, χωρίς να ασκηθούν πιέσεις κατά της δραχμής. Αντίθετα σημειώθηκε εισροή περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Ως μέτρο περαιτέρω θωράκισης του εθνικού μας νομίσματος, το υπουργείο οικονομικών κυκλοφόρησε σήμερα Ελλάδος ομόλογα με ρήτρα ECU και ΕΥΡΩ, τα οποία παρουσίασαν σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τα όσα αναφέρονται στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Παρασκευόπουλου, περί δραστηριότητας ακροδεξιών οργανώσεων στους κόλπους της αστυνομίας διέταξε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Γεώργιος Ρωμαίος. Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ δημοσιεύει φωτογραφίες με αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης να φορούν πηλίκια με το έμβλημα της χούντας, να γλεντούν και να προβαίνουν σε βασανιστήρια αλλοδαπών. Σύμφωνα με την εφημερίδα αρκετοί από αυτούς τους αστυνομικούς έχουν επιτελικές θέσεις και διασυνδέσεις με τα ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης. Την ένορκη διοικητική εξέταση θα διενεργήσει ο Α' Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος, Δημήτριος Μητρόπουλος.

Καθοριστικής σημασίας, θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση το νέο γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό που ξεκινά απόψε στη Λευκωσία, με την συμμετοχή του αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο Χόλμπρουκ φθάνει απόψε στο νησί και αμέσως θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς, ενώ αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς στο ξενοδοχείο Λήδρα-Παλάς. Λίγες μόλις όμως ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Ραούφ Ντενκτάς πυροδοτεί και πάλι το κλίμα τονίζοντας σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα, οτι εάν δεν αναγνωρισθεί το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, δεν πρόκειται να γίνει κανένα βήμα για την επίλυση του Κυπριακού. Στο νησί βρίσκεται από χθες και ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ενώ στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ο νέος αυτός γύρος να βοηθήσει στην κατεύθυνση εξεύρεσης αποτελεσματικής λύσης. Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί εάν θα συμμετάσχει ή όχι η Τουρκία στην διαρκή ευρωπαϊκή διάσκεψη, για την διεύρυνση της Ενωσης.

Από τη μεταπροσεχή Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να πάρουν μέρος στον πανελλαδικό γραπτό διαγωνισμό για την κάλυψη 2. 353 θέσεων στο δημόσιο τομέα. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Μπένος, ο διαγωνισμός θα γίνει το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Φεβρουαρίου και αφορά 1. 022 θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 562 τεχνολογικής και 769 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης 54 θέσεις θα καλυφθούν από άτομα με ειδικές ανάγκες. Σύμφωνα με τον κ. Μπένο 1. 100 υπάλληλοι θα απορροφηθούν στο υπουργείο Οικονομικών, 900 στους δήμους και τις κοινότητες, 300 στην Αγροτική Τράπεζα, 10 στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και 40 σε άλλους φορείς. Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, προχωρεί η σύνταξη για την προκήρυξη άλλων 1. 357 θέσεων και συγκεκριμένα 972 για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και 375 ειδικών επιστημόνων που θα στελεχώσουν την περιφέρεια, στο πλαίσιο του σχεδίου "Καποδίστριας".

Εννέα κατηγορίες απήγγειλε ο εισαγγελέας Πολυγύρου στους πέντε κοινοτάρχες της περιοχής του Στρυμονικού, οι οποίοι συνελήφθησαν για τα επεισόδια στην περιοχή της Ολυμπιάδας, έξω από το εργοστάσιο χρυσού της TVX ΕΛΛΑΣ. Οι πέντε κοινοτάρχες αφέθηκαν ελεύθεροι και ορίσθηκε τακτική δικάσιμος για τις 11 Δεκεμβρίου. Ο εισαγγελέας απήγγειλε επίσης κατ'αγνώστων τις κατηγορίες της οπλοφορίας, οπλοχρησίας και κλοπής. Από το μεσημέρι εκτονώθηκε η ένταση στην περιοχή, καθώς οι διαδηλωτές αποχώρησαν και έτσι σταμάτησε ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στον Περσικό, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ιράκ και Ηνωμένων Πολιτειών εντείνονται μέρα με τη μέρα. Παρά τις εκκλήσεις της Ρωσίας προς το Ιράκ να άρει τον αποκλεισμό των αμερικανών επιθεωρητών του ΟΗΕ, από τους ελέγχους σε ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ο Σαντάμ Χουσεϊν, επιμένει στην τακτική του, απειλώντας οτι θα καταρρίψει οποιοδήποτε αμερικανικό αεροσκάφος πετάξει πάνω από το Ιράκ. Παρά τις απειλές όμως, σήμερα πέταξε χωρίς επεισόδια, πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράκ, ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο U2, το οποίο συνόδευαν άλλα αμερικανικά αεροσκάφη. Για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρέκ Αζίζ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Γαλλία, στον γάλλο υπουργό εξωτερικών. Απόψε ο Αζίζ μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Η Βρετανία από την πλευρά της, με σημερινή ανακοίνωση της ανέβασε τους τόνους, προειδοποιώντας το Ιράκ οτι θα ληφθούν ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, εάν ο Χουσείν συνεχίσει να εμποδίζει το έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Λεπτή, χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ, ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας οτι οι εξελίξεις πρέπει να αντιμετωπισθούν με ευθύνη.

Συμφωνία γιγάντων, μπορεί να χαρακτηρισθεί η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα, μεταξύ Ρωσίας και Κίνας για την οριοθέτηση των συνόρων τους στην Απω Ανατολή, γεγονός που είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο χωρών την δεκαετία του 60. Η συμφωνία αυτή αποτελεί και μία επίδειξη εμπιστοσύνης, οτι οι δύο χώρες μπορούν να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές με τον διάλογο. Ετσι, σε σημερινή κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν οτι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες οριοθέτησης της μεθορίου των δύο χωρών, που εκτείνεται σε μήκος 4. 300 χιλιομετρων. Οι δύο πλευρές ωστόσο, δεν κατέληξαν σε συμφωνία γα την συνεργασία στον τομέα της χρήσης πυρηνικής δύναμης, για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Η παροιμία, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο, ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του πρώην δικαστή της έρευνας Καθαρά Χέρια, Αντόνιο ντι Πιέτρο, ο οποίος εξελέγη πανηγυρικά σήμερα στις συμπληρωματικές εκλογές που έγιναν στην περιοχή της Τοσκάνης, για μία έδρα στην ιταλική Γερουσία. Ο ντι Πιέτρο που διεκδικούσε την έδρα σαν υποψήφιος του κεντροαριστερού συνασπισμού της Ελιάς, συγκέντρωσε το 67,8%, έναντι 16% και 13% αντίστοιχα των αντιπάλων του. Η νίκη αυτή έρχεται ως απάντηση στις κατηγορίες που είχαν εκτοξευθεί εναντίον του, οτι εμπλεκόταν σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα στην ορεινή περιοχή της Κίνας κοντά στο Θιβέτ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Η δόνηση σημειώθηκε σε περιοχή που βρίσκεται 400 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του Θιβέτ, Λάσα, λίγα 24ωρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών που έπληξε την ίδια περιοχή το Σάββατο.

Την τακτική του διαίρει και βασίλευε, χρησιμοποιεί η Τουρκία στο βόρειο Ιράκ, προς ίδιον φυσικά όφελος. Κουρδική οργάνωση στο βόρειο Ιράκ, παραδέχθηκε σήμερα οτι έχει επλακεί σε εμφύλια σύρραξη με αντίπαλη κουρδική οργάνωση, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία. Πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες κουρδικές οργανώσεις, την Πατριωτική Ενωση του Ιράκ, με ηγέτη τον Ταλαμπανί και το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Μπαρζανί. Εκμεταλλευόμενη την κατάσταση αυτή η Τουρκία, βρήκε την ευκαιρία για να επιτεθεί και να αποκόψει μεγάλα τμήματα του αυτονομικού Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο όπως υποστηρίζει η Αγκυρα, πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της.

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση που έχει συγκλονίσει τις Ηνωμένες Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, σχετικά με την ποινή της 19χρονης βρετανίδας μπέιμπι-σίτερ, η οποία είχε καταδικασθεί πρωτόδικα σε ισόβια, ως υπεύθυνη για τον θάνατο του οκτώ μηνών βρέφους, το οποίο είχε αναλάβει να προσέχει. Απόψε ξεκινά η ακροαματική διαδικασία στο Ανωτάτο Δικαστήριο του Μιντλσεξ της Μασαχουσέτης, για τη μείωση της ποινής της, καθώς η ετυμηγορία από φόνο δεύτερου βαθμού, μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγωγή κατά των υπευθύνων του περιοδικού ΜΕΝ, για συκοφαντική δυσφήμηση, κατέθεσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης. Η αγωγή έχει σχέση με τη δημοσίευση απο το περιοδικό επιστολής που φέρεται ότι έστειλε ο κ. Σκανδαλίδης το 1995 στον Ανδρέα Παπανδρέου και στην οποία περιέχονται χαρακτηρισμοί περί υπονομευτικής δράσης για τους κυρίους Σημίτη, Αυγερινό, Πάγκαλο και Βάσω Παπανδρέου. Η αγωγή θα συζητηθεί στο δικαστήριο στις 15 Ιανουαρίου. Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτηρίζει την επίμαχη επιστολή χαλκευμένη και αξιώνει απο τους εναγομένους το ποσό των 50 εκατομ. δραχμών ως αποζημίωση για ηθική βλάβη. Τα χρήματα, σύμφωνα με τον ίδιο θα διατεθούν στο Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε μικρής σημασίας θέματα, τα όσα απορρέουν από τις πληροφορίες για το αρχείο του Ανδρέα Παπανδρέου, τόνισε ότι η συνοχή του ΠΑΣΟΚ είναι στέρεη και άφησε αιχμές και κατά της Δήμητρας Παπανδρέου, χωρίς να την κατονομάσει, λέγοντας ότι θα απογοητευθούν όσοι έστω και απλά, σκέφτονται τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.

Στις φυλακές Αγίου Στεφάνου οδηγήθηκε σήμερα ο 40χρονος πρώην τοξικομανής Γιώργος Πουρσανίδης, που καταδικάστηκε πρόσφατα σε κάθειρξη έξι ετών για κατοχή ηρωϊνης το 1991. Ο Πουρσανίδης που έχει απεξαρτηθεί, δήλωσε, ότι περιμένει να υλοποιηθεί η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιαννόπουλου, προκειμένου να εξετασθεί από ψυχίατρο, για να αποφυλακιστεί υπό όρους. Το θέμα συζήτησαν ο κ. Γιαννόπουλος και ο Μιλτιάδης Εβερτ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως τον υπουργό δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση του υπουργού και του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Τρεις ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από υπερβολική χρήση ηρωίνης, ενώ κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο συνελήφθησαν δέκα αλβανοί για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στη χώρα μας. Νεκροί είναι ο Κυρ. Ζακίνης, 40 χρόνων από την Πάτρα, ο Παναγιώτης Δημητράκος, 33 ετών που βρέθηκε στην Αθήνα και ένας νεαρός στη Θεσσαλονίκη, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, μέλη της αλβανικής μαφίας προσπάθησαν να πουλήσουν πέντε κιλά ηρωίνης σε αστυνομικό που είχε εμφανιστεί ως έμπορος ναρκωτικών. Η συναλλαγή έγινε στο φυλάκιο Κακαβιάς, ενώ οι αλβανοί συνελήφθησαν. Επίσης, οχτώ αλβανοί -σε διαφορετικά μέρη της Αθήνας- συνελήφθησαν για κατοχή και διακίνηση ηρωίνης, κοκαϊνης και χασίς. Στο μεταξύ, μέσα απ' τα χέρια τους έχασαν άνδρες της αστυνομίας δύο αλβανούς εμπορους στην περιοχή Λούτσας Πρεβέζης που τους είχαν στήσει ενέδρα, όταν εμφανίστηκαν για να πάρουν 198 κιλά αποξηραμένης ινδικής κάνναβης σε φούντα που είχαν κρύψει σε παραλία.

Διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του δημάρχου Αθηναίων, για τη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων, προέκυψε στο διεθνές συνέδριο, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών. Ο κ. Αβραμόπουλος πρότεινε τη μέθοδο καύσης για τα απορρίμματα της Αττικής, λέγοντας μάλιστα ότι γεννά ερωτηματικά η εμμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ στη μέθοδο της υγειονομικής ταφής. Από την πλευρά του ο κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι ουδείς υπουργός θα υπογράψει την κατασκευή εργοστασίου καύσης στην Αττική, τόσο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όσο και του περιβάλλοντος, καθώς κατά τη διαδικασία καύσης εκλύονται επικίνδυνα αέρια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και καρκινογενέσεις. Ο κ. Λαλιώτης επανέλαβε πως η κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι τραγική και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με στοιχεία, μόνο το 6,4% των εγκεκριμμένων χώρων διάθεσης απορριμμάτων πληροί τις προϋποθέσεις καταλληλότητας.

Μέχρι την Πέμπτη θα συνεχισθούν τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς απέχουν οι γιατροί από τα εξωτερικά ιατρεία, ζητώντας να ψηφισθεί και εφαρμοσθεί άμεσα το ιατρικό μισθολόγιο που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί Αθηνών και Πειραιώς, θα πραγματοποιήσουν εξάωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δυσαρεστημένη και από τους συντρόφους της στο Συνασπισμό, φέρεται η Μαρία Δαμανάκη, σχετικά με το θέμα της υποψηφιότητάς της για το δήμο της Αθήνας. Σε συνέντευξή της στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η κυρία Δαμανάκη κάνει λόγο για το ενδεχόμενο υπονόμευσης της υποψηφιότητάς της από εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ δυσανασχετεί επίσης από τις επι μακρόν εσωκομματικές διαδικασίες του Συνασπισμού, οι οποίες, όπως τονίζει, έχουν να κάνουν με φόβους για μελλοντικούς πολιτικούς σχεδιασμούς. Αύριο θα έχουν μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κατά τη συνάντησή τους ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Σκανδαλίδης σε συνέντευξή του στο "ΕΘΝΟΣ" τονίζει ότι η κ. Δαμανάκη αποτελεί μια από τις πιο αξιόπιστες πολιτικές λύσεις.

Στη Θεσσαλονίκη έφτασαν οι μοτοσυκλετιστές που συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου. Τους μοτοσυκλετιστές, που ξεκίνησαν από τον Καστανά Εβρου και στις 15 του μηνός θα καταλήξουν στη Λευκωσία, υποδέχθηκε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος.

Ενεργό βλήμα απο το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του υπουργείου Δικαιοσύνης, απο τον κηπουρό Δημήτρη Βαλά. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν το βλήμα και το μετέφεραν στα εργαστήρια της Αστυνομίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το κινηματογραφικό ταξίδι των "μικρομικάδων" - με περισσότερες από 100 ταινίες μικρού μήκους, που διαγωνίστηκαν στο τελευταίο φεστιβάλ Δράμας - άρχισε και θα κάνει στάσεις σε 39 πόλεις της χώρας. Οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες που δύσκολα περνάνε στο εμπορικό κύκλωμα, ενώ θα υπάρχουν και ταινίες του διεθνούς τμήματος του φεστιβάλ, καθώς και μία επιλογή από τις βραβευμένες ταινίες της εικοσαετίας, που συμπλήρωσε το φεστιβάλ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τριγμοί στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' εθνικής προκαλούνται μετά την απόφαση της ΕΠΑΕ ν' αλλάξει τις ημερομηνίες των αγώνων της 10ης αγωνιστικής ημέρας, προκειμένου να εκβιάσει την Πολιτεία, από την οποία ζητά να επιλυθούν αμέσως τα οικονομικά αιτήματά της που είναι η αύξηση του ποσοστού από το ΠΡΟΠΟ σε 12% από 8% και συμμετοχή επίσης σε ποσοστό 12% από τα έσοδα του προκαθορισμένου στοιχήματος. Η ΕΠΑΕ έστειλε έγγραφο στην επιτροπή ορισμού διαιτητών, στην οποία αναφέρει ότι αναβάλει την κλήρωση των διαιτητών, ενώ έστειλε και εξώδικο στον ΟΠΑΠ, με το οποίο ζητά να μη συμπεριλάβει ομάδες που ανήκουν στη δυναμή της στα δελτία ΠΡΟΠΟ.

Στις 6 το απόγευμα άρχισε το παιχνίδι ΑΕΚ-Πανιωνίου, με το οποίο ολοκληρώνεται η 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος Α' Εθνικής Κατηγορίας. Εξάλου, ο Αρης πέτυχε σημαντική εκτός έδρας νίκη με 2-0 εναντίον της Δόξας Δράμας, για το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε αρνητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει κατά 3, 26% , στις 1463,38 μονάδες, επιπέδα που είναι τα χαμηλότερα απο τις 24 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και έφθασε τα 17,7 δισ. δρχ. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Τραπεζών, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 5,20%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες πτώση 2,50%, Λήζινγκ πτώση 2,41%, Επενδύσεις πτώση 2,97%, Κατασκευές πτώση 3,26%, Βιομηχανίες πτώση 1,66%, Διάφορες πτώση 2,60%, Συμμετοχών πτώση 3,27%. Με απώλειες 3,40% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενούς βροχής. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα στο Ιόνιο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 22 και στο Αιγαίο 13 με 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, περιορισμένη ορατότητα το πρωί, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 13 με 22 και 12 με 16 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 11 November 1997 - 1:46:29 UTC