Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-05-13

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αιχμές κατά Ανδρέα Παπανδρέου, Κων. Μητσοτάκη και Α. Σαμαρά αφήνει ο Κων. Καραμανλής στο 12ο τόμο των αρχείων του.
  • Για πλαστογράφηση της νεωτερης ιστορίας και για μεροληπτικές κρίσεις κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζει να σιωπά για το θέμα της Μακεδονίας, απαντά ο Αντωνης Σαμαράς.
  • Αρχίζει επισήμως αύριο ο κοινωνικός διάλογος. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η εναρκτήρια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Διασπασμένη προσέρχεται η ΓΣΕΕ.
  • Τυπική και κοινωνική χαρακτηρίσθηκε η νέα συνάντηση Πάγκαλου - Τσιλέρ στο Παρίσι. Σύσκεψη στη ΝΔ για τα ελληνοτουρκικά.
  • Εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας δηλωνει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μετά τη συνάντησή του με τον Κωστα Σημίτη.
  • Το δρόμο για πιο φθηνά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αναμένεται ν'ανοίξει το φθινόπωρο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
  • Ηδονοβλεψίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας οι δράστες του στυγερού εγκλήματος στον περιφερειακό του Λυκαβητού, με θύμα 25χρονο φοιτητή.
  • Βγήκε από το νοσοκομείο ο Γλαύκος Κληρίδης. Ικανοποιητικά, κατά τους γιατρούς, τα αποτελέσματα των εξετάσεων του.
  • Συνεχίζονται οι έρευνες για την ανέρευση επιζωντων από τον προχθεσινό σεισμό 7,1 Ρίχτερ, που έπληξε το νοτιοανατολικό Ιράν.
  • Τις επόμενες ωρες πρόκειται να μπουν στην πρωτεύουσα του Ζαϊρ, Κινσάσα, οι αντάρτες. Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην πόλη.
  • Σιγή ιχθύος τηρούν οι αρχές της Κίνας, για την έκρηξη που σημειωθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη, στην καρδιά του Πεκίνου.
  • Για τα επόμενα χρόνια αναβάλονται, δηλωνει η Αγκυρα, τα αμφιλεγόμενα ναυτικά γυμνάσια μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας και Ισραήλ.
  • Ξεπέρασε τις 1. 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο, σημειωνοντας και νέα άνοδο κατά 0,41%.


ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χωρα, ενω θα διατηρηθούν οι βοριάδες, οι οποίοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στ'ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 12 με 30 βαθμούς και στο Αιγαίο 16 με 27 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα αλλά θα διατηρηθούν οι ισχυροί βοριάδες και το θερμόμετρο θα δείξει 18 με 30 βαθμούς. Αίθριος ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 29 βαθμούς.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αιχμές κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αφήνει ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, στον 12ο τόμο των αρχείων του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και μαζί με τους άλλους 11 τόμους θα παρουσιασθούν επίσημα αύριο το βράδυ σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Στο 12ο τόμο, ο οποίος αναφέρεται στη δεκαετία 1985 - 1995, ο κ. Καραμανλής κατηγορεί τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι τον εξαπάτησε γιατί παρά τις διαβεβαιωσεις του, δεν τον πρότεινε για πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1985 και αιφνιδίως επέλεξε το Χρήστο Σαρτζετάκη. Κατά τον κ. Καραμανλή ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναμφισβήτητες ικανότητες, οι οποίες όμως είχαν ως υπόβαθρο τη δημαγωγία και την υποκρισία και τον κατηγορεί ότι έπαιρνε επιβλαβείς για τη χωρα αποφάσεις, με στόχο την προσωπική διεθνή προβολή του. Για τον κ. Μητσοτάκη σημειωνει ότι οι σχέσεις τους δεν ήταν ποτέ σε καλό σημείο και αναφέρει ότι το 1990 τον πρότεινε για την προεδρία της Δημοκρατίας γιατί δεν είχε άλλη επιλογή. Για τον Αντωνη Σαμαρά τονίζει ότι επί θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικων χάλασαν οι σχέσεις της χωρας μας με όλα τα βαλκανικά κράτη. Τέλος, κάνει αναφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Η δημοσιοποίηση του 12ου τόμου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του οποίου, Κωστας Σκανδαλίδης, σε δήλωσή του κάνει λόγο για προσπάθεια πλαστογράφησης της νεωτερης ιστορίας του τόπου και μιλάει για μεροληπτικές κρίσεις για πολιτικούς αντιπάλους του διαμετρήματος ενός Ανδρέα Παπανδρέου. Κατά τον κ. Σκανδαλίδη δεν είναι τυχαίο ότι η απόπειρα αυτή γίνεται σε μιά εποχή που η χωρα κάνει μια νέα μεγάλη προσπάθεια κι ένα άλμα προς τα εμπρός. Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση καταλήγει ο κ. Σκανδαλίδης, ενω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα αρχεία Καραμανλή ως μια εκδοχή της ιστορίας από μια πηγή. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ τιμούν τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου για τη σημαντική συμβολή του στο να αποκτήσει η Ελλάδα νέο πρόσωπο και πρόσθεσε πως στις εκδηλωσεις που θα γίνουν με την ευκαιρία του ενός χρόνου από το θάνατό του, ο πρωθυπουργός θα είναι από τους βασικούς ομιλητές. Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από τη Νέα Δημοκρατία και είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτές και στελέχη του κόμματος έσπευδαν να προεξοφλήσουν ότι τα αρχεία Καραμανλή έχουν ιστορική αξία. Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης τόνισε ότι αποτελούν πράξεις, κρίσεις, ενέργειες και σκέψεις και η κριτική ανήκει στον ιστορικό του μέλλοντος. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντωνης δήλωσε ότι διαπιστωνει με λύπη του ότι ο κ. Καραμανλής συνεχίζει να σιωπά και πως ακόμη και σήμερα δεν έχει αποσαφηνίσει δημοσίως εάν δέχεται ή όχι την καθ'οιονδήποτε τρόπο χρησιμοποίηση του ονόματος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων και υπογραμμίζει ότι θα απαντήσει με πλήρη στοιχεία στα όσα αναφέρονται στο πρόσωπό του.

Αρχίζει αύριο επισήμως ο κοινωνικός διάλογος, ενω η έναρξή του βρίσκει τη ΓΣΕΕ διασπασμένη. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργων και εκπροσωπων των κοινωνικων φορέων που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στο διάλογο. Ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια νέα ρύθμιση των εργασιακων σχέσεων προς όφελος των εργαζομένων και υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι μια γενική συμφωνία πάνω σ'αυτό το κρίσιμο θέμα. Από τη ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει μόνο η παράταξη της ΠΑΣΚΕ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, καθως η ΕΣΑΚ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει, ενω οι παρατάξεις της ΝΔ και του Συνασπισμού θα καθορίσουν τη στάση τους από την πορεία του διαλόγου. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, καθως δεν αποκλείονται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό. Τα συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθούν κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων, ενω από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλωνει ότι στόχος της είναι η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ωστε ν' αντιμετωπισθούν όλα τα προβλήματα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στον πρωτο γύρο του διαλόγου τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η απασχόληση, η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη. Ο κ. Ρέππας επέκρινε τη στάση ορισμένων φορέων που αρνούνται το διάλογο. Ο Στέφανος Μάνος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να εξαχθούν θετικά συμπεράσματα από τον κοινωνικό διάλογο. Κατά τον πρωην υπουργό πρέπει να ληφθεί υπόψη η νέα πραγματικότητα, να συζητηθούν οι αδυναμίες του κράτους και τρίτον η κυβέρνηση να μην είναι μόνο διαιτητής της συζήτησης, αλλά βασικός κοινωνικός εταίρος. Ο Συνασπισμός καλεί την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί και μονομερείς επιλογές και τονίζει την ανάγκη ενός ουσιαστικού και φερέγγυου διαλόγου.

Και νέα ολιγόλεπτη συνάντηση είχε ο Θεόδωρος Πάγκαλος με την Τανσού Τσιλέρ, στο περιθωριο της Συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, στο Παρίσι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συνάντηση έγινε παρουσία και άλλων υπουργων, ήταν κοινωνικού χαρακτήρα και δεν συζητήθηκαν θέματα ουσίας. Πάντως, η κυρία Τσιλέρ ενημερωνοντας τους Τούρκους δημοσιογράφους δήλωσε ότι συμφωνησε με τον κ. Πάγκαλο να προωθηθεί ο διάλογος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, για τις 15 Ιουνίου ή το τέλος του μηνός. Η κυρία Τσιλέρ χαρακτήρισε ψυχολογικού χαρακτήρα τα προβλήματα των δύο χωρων και εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι με την εργασία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα ξεπερασθούν. Τα ελληνοτουρκικά θα συζητηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Σημίτη και τη συμμετοχή των ηγεσιων των υπουργείων Εξωτερικων και Αμύνης. Σε μια συμβολική κίνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο συνοριακό φυλάκιο Καστανιων, αφού χαιρέτησε τους Ελληνες φρουρούς, προχωρησε στο τουρκικό φυλάκιο, χαιρετωντας τους Τούρκους φρουρούς, μετά από πρόσκληση εκπροσωπου της τουρκικής αρχής.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν το βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, που συνεδρίασε για πρωτη φορά με τη νέα της σύνθεση υπό την προεδρία του Κωστα Καραμανλή, ενω απουσίαζαν οι κύριο Μητσοτάκης και Ράλλης. Ο κ. Καραμανλής έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση ελληνοτουρκικού διαλόγου, που είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικων δικαιωμάτων, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των συνθηκων και η άρση της απειλής βίας από την πλευρά της Τουρκίας. Διαφορετικά, κατά τον κ. Καραμανλή η όποια διαδικασία διαλόγου κινδυνεύει να καταλήξει είτε σε νέες ελληνικές υποχωρήσεις, είτε σε επικίνδυνη κρίση.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυμα αισιοδοξίας ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στην υιοθέτηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Νομίσματος, έστειλαν ο πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης και ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, που συναντήθηκαν σήμερα για δυο περίπου ωρες στην πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των δυο πρωθυπουργων ο κ. Γιούνκερ, χαρακτήρισε εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Αθήνας και τόνισε ότι αν συνεχιστεί η εφαρμογή του Προγράμματος Σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας, με τις οικονομίες των υπολοίπων κρατων - μελων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα κριτήρια που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1998. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα, στη μη ύπαρξη διαφοροποιήσεων, ανάμεσα στην ομάδα των χωρων που θα υιοθετήσει το Ενιαίο Νόμισμα και αυτές που θα ακολουθήσουν αργότερα. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι δυο πρωθυπουργοί, ήταν και αυτό της επικείμενης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερα το πρόβλημα των χρηματοδοτήσεων προς τις ασθενέστερες οικονομικά χωρες - μέλη της Ευρωπαϊκης Ενωσης.

Διέκοψε τη λειτουργία του το ελληνικό τελωνείο της Κακαβιάς, μετά τις σημερινές συμπλοκές ενόπλων Αλβανων στην περιοχή. Για αρκετή ωρα το μεσημέρι αντήλλαξαν πυροβολισμούς με Καλάσνικωφ δύο ομάδες ενόπλων αλβανων, επί αλβανικού εδάφους, λίγες εκατοντάδες μέτρα απο το τελωνείο. Ενας τραυματισμένος Αλβανός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων και σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι τρείς τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αργυροκάστρου. Τα αίτια της συμπλοκής είναι άγνωστα, αλλά το πιθανότερο είναι μια απο τις δύο ομάδες να προσπάθησε να ληστέψει ταξιδιωτες και δέχθηκε πυρά απο ενόπλους εξεγερμένους που περιπολούν την περιοχή.

Η κυβέρνηση έχει σχεδόν ολοκληρωσει την προεργασία για την αναθεωρηση του Συντάγματος, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί συντομότατα, οπότε θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινωσεις. Απαντωντας σε ερωτηση, ο κ. Ρέππας είπε ότι θα κατατεθούν οι προτάσεις των κομμάτων και εν συνεχεία θα υπάρξει διάλογος, ενω εξέφρασε και την ευχή να υπάρξει σύμπτωση απόψεων ως προς την αναθεωρηση που πρέπει να γίνει.

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για τις μισθολογικές προαγωγές των αστυνομικων μετά την υπογραφή της από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Αμυνας. Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν αύριο πανελλαδική πορεία, με αίτημα την ικανοποίηση οικονομικων και θεσμικων αιτημάτων.

Βγήκε το απόγευμα απο το νοσοκομείο ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και απο αύριο αναμένεται να αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά του. Ο κ. Κληριδης υποβλήθηκε το πρωί σε καθετηριασμό καρδιάς και στεφανιογράφημα. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν ο κ. Κληρίδης αισθάνθηκε μικροενοχλήσεις στο στήθος ενω τα αποτελέσματα των εξετάσεων κρίνονται ικανοποιητικά. Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν αλλοιωσεις των στεφανιαίων αγγείων, συμβατές όμως με την ηλικία του. Οι θεράποντες γιατροί συνέστησαν στον Πρόεδρο να μη πραγματοποιήσει την επίσημη επίσκεψη του στην Κίνα, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή, γιατί θα πρέπει να ξεκουραστεί για μια βδομάδα. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κληρίδη, στον οποίο ευχήθηκε για την υγεία του, είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Με άγριο τρόπο τρείς άγνωστοι σκότωσαν τα ξημερωματα στον περιφερειακό δρόμο του Λυκαβητού τον 25χρονο φοιτητή Νικήτα Κορωνιό. Ο άτυχος νέος δέχθηκε επίθεση οταν βγήκε απο το αυτοκίνητό του όπου βρισκόταν με τη φίλη του στις 4. 20 το πρωί. Οι δράστες, πιθανότατα ηδονοβλεψίες, συνεπλάκησαν με τον φοιτητή, ενας τον τραυμάτισε με μαχαίρι στον αριστερό μηρό και οι άλλοι τον γρονθοκόπησαν. Οι τρείς άγνωστοι μετά την συμπλοκή τράπηκαν σε φυγή, ενω ο Κορωνιός, που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο παρά τις προσπάθειες των γιατρων στις 6. 30 το πρωί εξέπνευσε, λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας. Οι δράστες παρά τις έρευνες της αστυνομίας παραμένουν ασύλληπτοι. Οι αστυνομικοί αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη κατάθεση της φίλης του Κορωνιού, που παρά τον νευρικό κλονισμό που υπέστη προσπαθει να περιγράψει όσο γίνεται πιο πειστικά τις φυσιογνωμίες των τριων.

Μεγάλη ταλαιπωρία και σήμερα απο νωρίς το πρωί για χιλιάδες οδηγούς στο ρεύμα της ανόδου της λεωφόρου Κηφισού, καθως και σε όλες τις κάθετες οδούς προς το ποτάμι απο τους κεντρικούς δρόμους του Περιστερίου. Αιτία τα έργα που εκτελούνται στον κόμβο της Ροσινιόλ και οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που εχουν γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να μην κατεδαφιστεί τωρα η δευτερη ανισόπεδη γέφυρα στο Ροσινιόλ και να μετατεθεί για τον Αυγουστο οπότε ο κυκλοφοριακός φόρτος θα ειναι μικρότερος. Κυκλοφοριακά προβλήματα υπάρχουν και στη γέφυρα της Καλλιρρόης στη λεωφόρο Θησέως αλλά οχι σε τέτοια έκταση με εκεινα του Κηφισού.

Λουκέτο σε τέσσερις επιχειρήσεις από τρεις έως 18 ημέρες έβαλε το υπουργείο Οικονομικων. Επίσης, άσκησε πειθαρχική δίωξη σε επτά εφοριακούς για δωροδοκία, παράληψη πράξεων και αμέλεια.

Το δρόμο για πιο φθηνά εισαγόμενα μεταχειρίσμενα καταλυτικά αυτοκίνητα, φαίνεται να ανοίγει το ευρωπαϊκό δικαστήριο, στο οποίο έχει προσφύγει η Κομισιόν κατά της Ελλάδας για την υψηλή φορολογία που επιβάλλει στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που εισάγονται από χωρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η προσφυγή της Κομισιόν θα συζητηθεί στις 29 Μαϊου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο φθινόπωρο. Στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανή την καταδίκη της Ελλάδας και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για πιο φθηνά αυτοκίνητα από το τέλος του έτους ή στις αρχές του 1998.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η άγνωστη στο ευρύ κοινό συλλογή έργων τέχνης της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ παρουσιάζεται για πρωτη φορά στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των εκδηλωσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η έκθεση περιλαμβάνει 150 έργα σαράντα τριων από τους γνωστότερους καλλιτέχνες. Τά έργα, τα οποία θα εκτεθούν στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν ενα μικρό μέρος της Πινακοθήκης της Εταιρίας, που αριθμεί περισσότερους απο 1. 600 πίνακες επωνύμων δημιουργων και εχουν κατά καιρούς κοσμήσει τα ημερολόγια της Εταιρίας. Η έκθεση με τίτλο Ελληνες Ζωγράφοι, θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης απο 16 Μαϊου εως 30 Ιουνίου.

Εκδήλωση-αφιέρωμα στον ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη, πραγματοποίησαν οι φοιτητές του Τμήματος Νεοελληνικής Γλωσσας του Πανεπιστημίου της Αγκυρας. Οι φοιτητές απήγγειλαν απ'τα σημαντικότερα έργα του ποιητή, με παράλληλη μετάφραση των αποσπασμάτων στην τουρκική και τραγούδησαν 3 μελοποιημένα ποιήματα σε μουσική Θεοδωράκη. Συγκρότημα 7 παιδιων της ελληνικής Πρεσβείας χόρεψε ελληνικούς χορούς, ενω προβλήθηκε και το βίντεο της ΕΤ-1 από την κηδεία του ποιητή.

Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα, αυτό της στήριξης και ανάδειξης του καταρρέοντος Μεσαιωνικού οικισμού του Ανάβατου στη Χίο, ξεκίνησε σήμερα. Με την υπογραφή απο επτά εκπροσωπους ισάριθμων συναρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων και των υπουργων Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου και Αιγαίου, Ελισάβετ Παπαζωη, της προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του όλου έργου, συνολικού προϋπολογισμού 800 εκ. δρχ. Φορέας εκτέλεσης του έργου είναι η ΔΕΠΟΣ, ενω στόχος του είναι η ανακαίνιση και επαναχρησιμοποίηση του μνημείου με τρόπου που φυσικά αρμόζει σε μνημεία μεγάλης και ιστορικής αλλά και εθνικής σημασίας, όπως ο Ανάβατος. Το πρωί οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν το Μεσαιωνικό οικισμό του Αναβάτου καθως και τη Νέα Μονή Χίου.

Ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, είναι από σήμερα ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Το πρωί είχε μια πρωτη συναντηση γνωριμίας με φορείς, παράγοντες και επιχειρηματίες της Καβάλας και υποσχέθηκε πλήρη θεατρική αναβάθμιση της περιοχής.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παράταση μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος μπάσκετ έδωσε στον κ. Φιλίππου, ο Μιχάλης Τροχανάς, προκειμένου να πάρει ο τελευταίος τις μετοχές της ΠΑΕ ΑΕΚ. Η προθεσμία των επτά ημερων που είχε δωσει ο κ. Τροχανάς στους υποψήφιους αγοραστές της ΠΑΕ λήγει σήμερα. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, όπως ανακοίνωσε, έδωσε την προθεσμία προκειμένου να συγκεντρωθούν όλοι στις μάχες με τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα μπάσκετ.

Η δεύτερη πράξη της μάχης γιά μία θέση στην Ευρωλίγκα της επομένης περιόδου διεξάγεται απόψε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της. Πρόκειται γιά την δεύτερη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με το Περιστέρι στο πλαίσιο του μικρού τελικού των πλέι-οφ γιά το πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρων του μπάσκετ. Οι Θεσσαλονικείς, που έχουν ήδη μία νίκη σε βάρος των αντιπάλων τους, θα κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την Ευρωλίγκα άν επικρατήσουν και στην αποψινή αναμέτρηση, ενω η ομάδα των Δυτικων Προαστείων πρέπει να πάρει τη νίκη γιά να διατηρήσει τις ελπίδες της.

Τον πέμπτο και κρισιμότερο αγωνα της για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος δίνει αύριο στην Αλεξανδρούπολη, η εθνική μας ομάδα Βόλεϊ των ανδρων με αντίπαλο την αντίστοιχη του Βελγίου. Το εθνικό μας συγκρότημα με νίκη αγκαλιάζει την πρόκριση για τα τελικά που θα γίνουν στην Ολλανδία. Ετσι στον αγωνα αυτό η νίκη αποτελεί μονόδρομο για τους διεθνείς μας, που θέλουν και τη ρεβάνς της ήττας με 3-0 που γνωρισαν στο πρωτο ματς που έγινε το Δεκέμβριο. Πάντως για να προκριθεί στα τελικά η εθνική μας θέλει νίκη αύριο επί του Βελγίου αλλά και επί της Ρουμανίας την προσεχή Τρίτη στην Ορεστιάδα. Ο αγωνας θ'αρχίσει στις 6. 15μμ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Νέο ρεκόρ επταετίας σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμων στο Χρηματιστήριο, σπάζοντας το φράγμα και των 1. 600 μονάδων. Ο δείκτης έκλεισε στις 1. 602,14 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 0,41% και τον χωρίζουν 82 μονάδες απο το ιστορικό ρεκόρ των 1. 684 μονάδων. Η αξία των συναλλαγων έφθασε τα 23,9 δισ. δρχ. Η ανακοίνωση της δραστικής μείωσης των επιτοκίων απο την Τράπεζα "Αλφα Πίστεως", κίνηση την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες τράπεζες, επέδρασε θετικά στην αγορά καθως οι αποδόσεις των μετοχων γίνονται μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες επενδυτικές επιλογές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,27%, Λήζινγκ άνοδος 4,06%, Ασφάλειες πτωση 0,66%, Επενδύσεις πτωση 0,31%, Βιομηχανίες άνοδος 0,80%, Κατασκευων πτωση 1,52%, Συμμετοχων πτωση 0, 48%, Διάφορες άνοδος 1,30%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχωρησε σε ποσοστό 1,41%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ AΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικων συνεργείων για την ανεύρεση επιζωντων από τον προχθεσινό καταστρεπτικό σεισμό των 7,1 βαθμων της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το νοτιοανατολικό Ιράν, προκαλωντας τον θάνατο 1560 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 2810. Η Τεχεράνη έχει ήδη απευθύνει έκκληση προς την Δύση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθως ο σεισμός κατέστρεψε γύρω στα 150 χωριά, ξεσπιτωνοντας εκατοντάδες ανθρωπους, οι οποίοι ζουν με τον φόβο των μετασεισμικων δονήσεων που πλήττουν ακόμα την περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν οτι θα στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 100. 000 δολαρίων, ενω ιατροφαρμακευτικό υλικό στέλνει και η χωρα μας με ναυλωμένα αεροπλάνα. Σεισμός μεγέθους 6,2 Ρίχτερ, σημειωθηκε και στο ιαπωνικό νησί Κιούσου, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 15 άτομα.Η Μετεωρολογική Υπηγεσία της Ιαπωνίας, προειδοποίησε οτι θα επακολουθήσουν και άλλες σεισμικές δονήσεις.

Απόσταση αναπνοής χωρίζει τους αντάρτες του Λοράν Καμπιλά, από την πρωτεύουσα του Ζαϊρ, Κινσάσα. Αυτό μετέδωσε ο ραδιοσταθμός των ανταρτων και την είδηση επιβεβαίωσαν το πρωί έγκυρες πηγές στην πόλη Λουμπουμπάσι. Το υπουργείο Πληροφοριων ανακοίνωσε ότι από τις 10 το βράδι έως τις οκτω το πρωί, θα ισχύσει στην Κινσάσα στρατιωτικός νόμος. Στο Λονδίνο, το υπουργείο εξωτερικων απηύθυνε νέα έκκληση προς τους βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν το Ζαϊρ, το συντομότερο δυνατό, τονίζοντας οτι δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.

Ενα άτομο σκοτωθηκε και αρκετά τραυματίσθηκαν, από την έκρηξη που σημειωθηκε σε πάρκο, κοντά στην Απαγορευμένη Πόλη, στην καρδιά του Πεκίνου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, γεγονός που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από τις αρχές, οι οποίες τηρούν σιγήν ιχθύος για το γεγονός.

Για τα επόμενα χρόνια αναβλήθηκαν τα αμφιλεγόμενα ναυτικά γυμνάσια, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από κοινού από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν. Στο μεταξύ, μπαράζ μηνύσεων σημειωνεται στο εσωτερικό της χωρας, όπου για άλλη μία φορά η ηγεσία του στρατού εκφράζει την δυσαρέσκειά της για την δράση των ισλαμιστων. Την άρση της βουλευτικής ασυλίας δύο βουλευτων του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, ζητά με μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους ο τουρκικός στρατός, κατηγορωντας τους οτι προειδοποίησαν με αιματοχυσία, εάν κλείσουν τα ισλαμικά σχολεία, όπως αξιωνει ο στρατός. Μήνυση όμως κατέθεσε και ο δημοσιογραφικός οργανισμός Ντογκάν, ο οποίος εκδίδει τις εφημερίδες Χουριέτ και Μιλιέτ, κατά της υπουργού εξωτερικων, Τανσού Τσιλέρ, απαιτωντας αποζημίωση ύψους 7,3 εκατ. δολαρίων, κατηγορωντας την για συκοφαντική δυσφήμιση, με σκοπό όπως υποστηρίζει ο οργανισμός, να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τα σκάνδαλα διαφθοράς, στα οποία είναι αναμεμειγμένο το όνομά της. Αποκορύφωμα της έντασης που επικρατεί στην πολιτική και κοινωνική ζωή στην γείτονα χωρα, αποτελεί η επιστολή που έστειλαν περίπου 200 συντάκτες, αρθρογράφοι και ρεπόρτερς, στον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ζητωντας την λήψη άμεσων μέτρων για τις επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα, εναντίον των μέσων ενημέρωσης. Την ίδια ωρα, ο ηγέτης του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Μεσούτ Γιλμάζ, δηλωνει οτι συμφωνησε με τον διαφωνούντα βουλευτή του Κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, Γιαλίμ Ερέζ, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, χωρίς τους ισλαμιστές.

Για πρωτη φορά εδω και δύο μήνες, οι Παλαιστίνιοι δέχθηκαν κατ'αρχήν να συναντηθούν με τους ισραηλινούς διαπραγματευτές, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειων. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του προέδρου Γιασέρ Αραφάτ, η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, όπως πρότεινε ο αμερικανός μεσολαβητής Ντένις Ρος.

Βαθειά διχασμένα παραμένουν τα πολιτικά κόμματα στην Αλβανία, για τον νέο εκλογικό νόμο, η συμφωνία για τον οποίο λήγει σήμερα, ενω οι δυτικοί αξιωματούχοι προσπαθούν την τελευταία στιγμή να περισωσουν το πολιτικό συμβόλαιο, για διεξαγωγή των εκλογων, στο τέλος Ιουνίου. Η συμφωνία προβλέπει ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο εγκαίρως, ωστε ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα να προκηρύξει εκλογές ως τις 15 Μαϊου, καθως η νομοθεσία προβλέπει ότι η προκήρυξη εκλογων πρέπει να γίνει 45 ημέρες πριν την ψηφοφορία. Στο Παρίσι, διπλωματική πηγή ανακοίνωσε οτι παρατάθηκε για τρεις μήνες η εντολή της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία.

Συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, έχει απόψε στη Μόσχα ο ρωσος υπουργός εξωτερικων, Γεβγένι Πριμακόφ, στο επίκεντρο των οποίων θα είναι η επικείμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Το πρωί, ο εκπρόσωπος του πρόεδρου Μπόρις Γιέλτσιν, δήλωσε οτι η Ρωσία θα τηρήσει σκληρή στάση στις σημερινές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ για την σύναψη μιας νέας συμφωνίας ασφαλείας. Από την πλευρά του, ο ρωσος υπουργός άμυνας, Ιγκόρ Ροντιόνοφ, άρχισε σήμερα διήμερες συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με ανωτερους αμερικανούς αξιωματούχους, με στόχο τη βελτίωση των διμερων στρατιωτικων σχέσεων.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 13 May 1997 - 20:12:13 UTC