Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-05-11

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το θέμα των ανυπότακτων εξωτερικού και των αντιρρησιων συνείδησης ανακοίνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

Μιλωντας στις εργασίες της Συνεδρίασης του προεδρείου του ΣΑΕ, που γίνεται στη συμπρωτεύουσα, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε οτι στο σχετικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή και έχει ήδη λάβει την έγκριση της επιστημονικής επιτροπής του Κοινοβουλίου, προβλέπονται τα εξής:

- Οι ανυπότακτοι που γεννήθηκαν απο το 1948 έως το 1956 θα υπηρετήσουν τρείς μήνες θητείας και θα εξαργυρωσουν το υπόλοιπο της θητείας προς 100. 000 δραχμές το μήνα.

- Οι ανυπότακτοι που γεννήθηκαν απο το 1957 έως το 1964 θα υπηρετήσουν έξι μήνες και θα εξαργυρωσουν το υπόλοιπο με το προαναφερθέν ποσό το μήνα και

- Οι ανυπότακτοι που γεννήθηκαν απο το 1965 έως 1966 θα υπηρετήσουν 12 μήνες και θα εξαργυρωσουν το υπόλοιπο με 100. 000 δραχμές το μήνα.

Οσοι απο τους ανυπότακτους εξωτερικού έχουν ειδικούς οικογενειακούς λόγους, όπως είναι γονείς ή προστάτες και γεννήθηκαν μεταξύ του 1957 και του 1964 και του 1965 και του 1966 θα υπηρετήσουν τέσσερις και έξι μήνες αντίστοιχα θητεία και θα εξαργυρωσουν το υπόλοιπο με 100. 000 δραχμές το μήνα.

Οπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, με το νομοσχέδιο αυτό, τακτοποιείται η ποινική ανυποταξία. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επεσήμανε οτι οι ρυθμίσεις αυτές δεν έχουν ημερομηνία λήξης αλλά και δεν θα επεκταθούν σε άλλο χρονικό διάστημα απο το προαναφερθέν (1948-1966).

Οσον αφορά στο θέμα των αντιρρησιων συνείδησης, ο υπουργός ανακοίνωσε οτι όσοι επιλέγουν την εναλλακτική θητεία έχουν δύο λύσεις, είτε να κάνουν "άοπλη" θητεία στο στρατό είτε "κοινωνική θητεία" σε φορείς του δημόσιου τομέα. Διευκρίνησε όμως οτι η εναλλακτική αυτή θητεία θα είναι διπλάσιας διάρκειας απο την κανονική.

Ειδικά για τον διπλασιασμό της εναλλακτικής θητείας, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε οτι η κυβέρνηση γνωρίζει πως θα κατηγορηθεί αλλά δεν γίνεται διαφορετικά, καθως ορισμένες χωρες όπως η Ισπανία που εφάρμοσαν εναλλακτική θητεία, ίση περίπου με την κανονική, έπαθαν "βατερλό" απο την εμφάνιση χιλιάδων αντιρρησιων συνείδησης. Οι παραπάνω ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για στρατολογικά θέματα που θα συζητηθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Μαϊου.

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Εξοπλισμων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο ταμείο αυτό θα μπορεί να συνεισφέρει κάθε Ελληνας, που ζεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και τα χρήματα που θα συγκεντρωνονται θα διατίθενται για την αγορά νέων εξοπλιστικων συστημάτων για τον ελληνικό στρατό.

Η δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Εξοπλισμων θα κυρωθεί με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Τα "12 μίλια" αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και θα εφαρμοστούν σε δεδομένη στιγμή με παράλληλη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοίας και διακίνησης στο Αιγαίο.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος με δηλωσεις του στους δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. Απαντωντας σε ερωτηση δημοσιογράφων για το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του "Βήματος", σύμφωνα με το οποίο, οδεύουμε προς συμφωνία με την Τουρκία για τις πτήσεις πολεμικων αεροσκαφων, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε οτι δεν το έχει διαβάσει αλλά πρόσθεσε οτι καμία διαπραγμάτευση δεν γίνεται με την Τουρκία για τα κυριαρχικά μας δικαιωμάτα.

Σε άλλη ερωτηση δημοσιογράφων για το, αν υπήρξε συνάντηση του Ελληνα υφυπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε οτι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε ακόμα οτι ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε με τον Αμερικάνο υφυπουργό εξωτερικων και συζήτησαν για θέματα που αφορούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τα αποτελέσματα των συζητήσεων αυτων αναφέρονται σε σχετικό μνημόνιο. Τέλος, σε άλλη ερωτηση για το, αν σήμερα πρόκειται να μετακινηθεί ελληνικό στρατιωτικό τμήμα προς τη ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο κοινής στρατιωτικής άσκησης των δύο χωρων, ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε αρνητικά και διευκρίνησε οτι βρίσκονται σε εξέλιξη γυμνάσια στα οποία συμμετέχουν πολλές χωρες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας για την Ειρήνη.

Η άσκηση, κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος, θα γίνει στα τέλη Μαϊου.

Ο 36χρονος Ουίλλιαμ Χάγκ, που υπόσχεται ένα νέο ξεκίνημα για το αντιπολιτευόμενο πλέον Συντηρητικό κόμμα στη Βρετανία, θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Τζον Μέιτζορ στην ηγεσία του κόμματος. Οι βρετανοί μπουκμέικερς θεωρούν τον πρωην υπουργό Ουαλλίας, Ουίλλιαμ Χαγκ "φαβορί" για την ηγεσία των Τόρις. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Γκάλοπ που δημοσιεύεται σήμερα στην Sunday Telegraph δείχνει ότι ο Χαγκ απολαμβάνει της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων του Συντηρητικού κόμματος, μεταξύ των έξι υποψηφίων ηγετων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Express και οι υποστηρικτές του φιλο-ευρωπαίου πρωην υπουργού Οικονομικων, Κένεθ Κλαρκ αναμένεται να ταχθούν υπέρ του Χαγκ στην τελευταία φάση της ψηφοφορίας, που θα διεξαχθεί εντός του καλοκαιριού.

Υπέρ της υποψηφιότητας Χαγκ τάχθηκε και ο πρωην διευθυντής του κόμματος, Τριστάν Γκάρελ Τζόουνς που διαθέτει μεγάλη επιρροή στο κόμμα.

Ο λίβυος ηγέτης, συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι επέστρεψε αεροπορικως απόψε στην Τρίπολη προερχόμενος από την Νιγηρία, παραβιάζοντας και πάλι το εμπαργκο των αεροπορικων πτήσεων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη από το 1992.

Η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από την άφιξη του Καντάφι στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπου τον υποδέχθηκαν περίπου 100 λίβυοι αξιωματούχοι.

Ο Καντάφι είχε αναχωρήσει την περασμένη Πέμπτη με αεροσκάφος των Λιβυκων Αερογραμμων με προορισμό την πρωτεύουσα Νιαμέι του Νίγηρα, παραβιάζοντας για πρωτη φορά το εμπάργκο του ΟΗΕ. Από τον Νίγηρα ο λίβυος ηγέτης επισκέφθηκε στη συνέχεια τη Νιγηρία πριν επιστρέψει απόψε στην Τρίπολη.

Στη διάρκεια της παραμονής του στον Νίγηρα και την Νιγηρία ο Καντάφι πήρε μέρος σε ισλαμικές θρησκευτικές εκδηλωσεις.

Τουλάχιστον 1000 νεκροί και 40. 000 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους 7,1 βαθμων της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε χθες το ανατολικό Ιράν, σύμφωνα με νεωτερες εκτιμήσεις των ιρανικων αρχων. Το Ιράν "είναι έτοιμο να δεχθεί" διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους, δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εσωτερικων, Αλί Μπεσαρατί, που κάλεσε τον υπόλοιπο πληθυσμό να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη του στους πληγέντες.

Ο ραδιοσταθμός της Τεχεράνης μετέδωσε ότι χρειάζεται να σταλούν επειγόντως στις πληγείσες περιοχές φάρμακα, αίμα και σκηνές για την πρόχειρη στέγαση των σεισμοπλήκτων.

Ο Εγκέλαδος κυριολεκτικά ισοπέδωσε 80 χωριά στη νομαρχία Γκαέν της επαρχίας Χορασάν. Αλλα 70 χωριά υπέστησαν μεγάλες καταστροφές καθως καταστράφηκε από τον σεισμό το 60% των σπιτιων. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 370 χιλιομέτρων νότια του Μασχάντ.

Η Γαλλία ανακοίνωσε τις πρωτες πρωινές ωρες ότι στέλνει στους πληγέντες 39 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας μετά την έκκληση των ιρανικων αρχων για την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων. Γαλλικό αεροσκάφος πρόκειται να απογειωθεί το πρωί από το Παρίσι μεταφέροντας την βοήθεια στο Μασχάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Χορασάν. Συλλυπητήρια προς την ιρανική ηγεσία για την φοβερή καταστροφή που προκάλεσε ο Εγκέλαδος έστειλαν οι ηγέτες του Κουβέιτ, του Κατάρ και της Τυνησίας.

Ο καρκίνος στο μαστό όπως και άλλες μορφές καρκίνου σε γυναίκες ενδέχεται να προκαλούνται από έναν ιό σεξουαλικά μεταδιδόμενο, σύμφωνα με έρευνα που ανακοινωθηκε σε συνέδριο μικροβιολογίας στο Μαϊάμι Μπιτς της Φλόριδα. "Αν αυτό επαληθευθεί, μπορεί να αποτελέσει επανάσταση για τις αντιλήψεις μας περί του καρκίνου"δήλωσε ο εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ. Ντάν Γουίλις παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας .

Η ερευνητική ομάδα της οποίας ηγείται η δρ. Ευα Ράκοβιτς-Σουλτζίνσκα του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα εξέτασε τις περιπτωσεις εμφάνισης όγκων σε 1000 αμερικανίδες και πολωνέζες και βρήκε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον ιό και τον καρκίνο του μαστού . Μια σχέση που ήδη έχει εντοπιστεί στα ποντίκια.

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα ανακάλυψε ότι το 95% των όγκων στο μαστό και στα γεννητικά όργανα περιείχαν κάποιες πρωτείνες όμοιες με εκείνες του ιού του AIDS.

Η δρ. Σουλτζίνσκα σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι ο ιός του AIDS προκαλεί τον καρκίνο του στήθους, αλλά ευθύνεται κάποιος άλλος ιός.

Ο αριθμός των μουσουλμάνων στη Βρετανία που ασκούν κανονικά τα θρησκευτικά τους καθήκοντά θα ξεπεράσει ως το 2002 τον αριθμό των αγγλικανων χριστιανων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στους Sunday Times. Στην αρχή του επόμενου αιωνα θα υπάρχουν στη Βρετανία 760. 000 μουσουλμάνοι που θα ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα έναντι 756. 000 αγγλικανων χριστιανων, αναφέρεται στην έρευνα της Χριστιανικής Ενωσης, που δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα.

Το 1995 ο αριθμός των μουσουλμάνων που ασκούσαν κανονικά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ήταν 536. 000 και οι αγγλικανοί 854. 000. Ο αριθμός όμως των μουσουλμάνων αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ενω μειωνεται ο αριθμός των αγγλικανων, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα επόμενα οκτω χρόνια αναμένεται να κατασκευαστούν στην Βρετανία περίπου 100 τεμένη, γράφουν οι Sunday Times.

Οι μεγάλες φωνές των σπουδαίων τραγουδιστων και τραγουδιστριων του παρελθόντος μπορούν πια να ακουστούν ξανά με τη βοήθεια της πληροφορικής, ακόμη και σε κομμάτια που δεν ερμήνευσαν ποτέ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Σάντει Τάιμς.

Η κυριακάτικη βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο σύμφωνα με το οποίο ο Βρετανός ερευνητής της φωνητικής, Κέν Λόμαξ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέπτυξε και τελειοποίησε ενα πρόγραμμα λογισμικού που επιτρέπει την ψηφιακή σύνθεση και αναπαραγωγή οποιασδήποτε φωνής. Το μόνο που χρειάζεται γι'αυτό είναι ένα μικρό δείγμα της γκάμας της κάθε φωνής.

Ο Κέν Λόμαξ παρουσίασε την ανακάλυψη του την περασμένη εβδομάδα, στο Σαλόνι της Μουσικής στο Λονδίνο.

Εκατόν πέντε άνθρωποι πνίγηκαν και 7 φέρονται ως αγνοούμενοι απο τις δυνατές βροχοπτωσεις και τις πλημμύρες που έπληξαν πολλά χωριά στη νότια Κίνα, σύμφωνα με εναν τελευταίο απολογισμό που μετέδοσε σήμερα το πρωί το επίσημο εισησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Περισσότεροι απο 360. 000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Ο προηγούμενος απολογισμός, που είχε ανακοινωθεί την Παρασκευή, έκανε λόγο για 40 νεκρούς και 10. 000 αστέγους.

Οι τίτλοι των βασικων πρωτοσέλιδων θεμάτων στις κυριακάτικες αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Δικό του κόμμα στήνει ο Σημίτης. Διαλύει Τοπικές-Νομαρχιακές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Δίαιτα-φονιάς. Χάπια με τρείς επικίνδυνες ουσίες, ενέσεις και ύποπτες συσκευές αδυνατίσματος χρησιμοποιούνται στη χωρα μας ανεξέλεγκτα.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής:Φόρμουλα για το Αιγαίο. Ειδικοί διάδρομοι στον εναέριο χωρο πέραν των 6 μιλίων. Προς συμφωνία με την Τουρκία για τις πτήσεις πολεμικων αεροσκαφων.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Γιάννος Παπαντωνίου: Ρίξτε τωρα τα επιτόκια για κάρτες, στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια σε επιχειρήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Εχει ταινίες ο βασιλιάς Κωνσταντίνος. Θα γίνει πλήρες ξεβράκωμα του γέρου της Πολιτείας.

ΕΞΟΡΜΗΣΗ της Κυριακής: Με ποιά αξιοπιστία;.. .θα συμμετάσχει η κοινωνία στην πολιτική και το διάλογο;

Η ΕΠΟΧΗ:Αντικοινωνικός μονόλογος. Η κυβέρνηση ζητεί συναίνεση για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πως θα αξιοποιηθούν τα 6 τρίς. Αυστηρές συστάσεις του κ. Σαντέρ για να αποφευχθεί η διασπάθιση και του νέου πακέτου.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Ανασυγκρότηση ομάδων. ΠΑΣΟΚ-Συνδιάσκεψη-Τα "Μπλόκ" στα χαρακωματα.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ :Πορνοστάρ στο ρόλο της Μιμής. Μικρομεσαία εταιρία του Λός Αντζελες ετοιμάζει ταινία για τη σχέση του Ανδρέα με την πρωην αεροσυνοδό.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το αρχείο βγάζει κόμμα βρικολάκων!Τορπίλη απ'το χθές στη Ν.Δ. Επαφές για βασιλική κίνηση.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αρχίζει η "επιχείρηση σφαγής" των κοινωνικων δικαιωμάτων.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Μειωνονται οι κρατήσεις στις συντάξεις. Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο "σκούπα" του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικων Ασφαλίσεων.

Το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής:Το ΠΑΣΟΚ δεν παραδίδεται. Κείμενα-φωτιά κατά Σημίτη για τη δεξιά στροφή και στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής:Σεισμός στο ΠΑΣΟΚ. Και πρόταση μομφής "βλέπουν" οι 32. Ετοιμος για επίθεση και ο Τσοχατζόπουλος.

Δεκάδες χιλιάδες Χριστιανοί άρχισαν να καταφθάνουν από την αυγή στο ερειπωμένο κέντρο της πόλης της Βηρυττού, προερχόμενοι από κάθε σημείο του Λιβάνου, προκειμένου να παρακολουθήσουν την κυριακάτικη λειτουργία που θα τελεσθεί σε ανοιχτό χωρο και στην οποία θα χοροστατήσει ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, αναφέρουν οι πρωτες μαρτυρίες από την περιοχή.

Οι πιστοί, που σύμφωνα με τους διοργανωτές της λειτουργίας αναμένεται να φθάσουν σε αριθμό τους 250,000, καταφθάνουν με λεωφορεία που έθεσε στη διάθεσή τους το Γραφείο Συγκοινωνιων, καθως επίσης και με σχολικά και άλλα ιδιωτικά λεωφορεία.

Λιβανέζοι στρατιωτες διεξάγουν συστηματικούς και λεπτομερείς ελέγχους στους προσερχόμενους πιστούς, έχοντας λάβει επίκαιρες θέσεις στις εισόδους του χωρου της λειτουργίας σε μία ειδικά διαρρυθμισμένη παραθαλάσσια πλατεία της Βηρυττού, στην οποία ήδη έχουν τοποθετηθεί περίπου 70,000 καθίσματα, για τους πιστούς που προμηθεύθηκαν τις σχετικές άδειες από τις ενορίες τους. Εκατοντάδες Χριστιανοί πέρασαν τη νύχτα τους κοντά στο χωρο της λειτουργίας, ενω χιλιάδες άλλοι εγκαταστάθηκαν ήδη από τη χαραυγή καθ' όλον το μήκος των 20 χλμ του δρόμου που οδηγεί από το λιμάνι της Τζουνία στο κέντρο της Βηρυττού, τον οποίο θα διαβεί ο Πάπας με το ειδικό αυτοκίνητό του. Τα μέλη ενός συνεργείου ρωσικου τηλεοπτικού σταθμού απήγαγαν οπλοφόροι στην αποσκιρτήσασα Δημοκρατία της Τσετσενίας, ανακοίνωσαν σήμερα εκπρόσωποι του ιδιωτικού σταθμού Τηλεόρασης ΝΤV.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μέλη του συνεργείου, δύο άνδρες και μία γυναίκα, απήχθησαν χθες το απόγευμα κοντά στην κοινότητα Σαμάσκι, 30 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας Γκρόζνι. Το συνεργείο είχε καλύψει εκδήλωση στο κέντρο του Γκρόζνι και επέστρεφε στη βάση του με τις εικόνες που τράβηξε. Οι απαγωγείς δεν έχουν διατυπωσει αιτήματα μέχρι στιγμής, ενω οι προσπαθειες του δικτύου να έλθει σε επαφή με την τσετσενική ηγεσία για να ζητήσουν τη συνδρομή της δεν έχουν ευωδοθεί έως τωρα.

Ο ραδιοσταθμός Ηχω της Μόσχας μετέδωσε ότι ο πρωτος αντιπρόεδρος της τσετσενικής κυβέρνησης, Μοβλάντι Ουντούγκοφ, φέρεται να έχει δηλωσει πως οι δυνάμεις της Δημοκρατίας, πέρασαν τη νύχτα ερευνωντας για τους απαχθέντες. Ο τουρκος υπουργός Ενέργειας, Ρεκάι Κουτάν, ανεχωρησε σήμερα από τη Βαγδάτη μετά το πέρας της τετραήμερης επισκεψής του στο Ιράν, που κορυφωθηκε με την υπογραφή του προκαταρκτικού συμφωνου για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ιράκ.

Σε δηλωσεις του στο επισημο ιρακινό πρακτορείο ΙΝΑ ο Κουτάν εξέφρασε την "ικανοποίησή" του για τα αποτελέσματα της επισκεψής του, "τα οποία θα έχουν μεγάλη επίπτωση στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρων".

Ο αγωγός θα έχει μήκος 1,300 χλμ, ικανότητα μεταφοράς 10 δις κυβικων μέτρων αερίου και το κόστος του εκτιμάται στα 2. 5 δις δολάρια. Θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το βόρειο Ιράκ ίσαμε τον τουρκικό λιμένα του Τζεϊχάν στη Μεσόγειο.

Ο τούρκος υπουργός ξέφρασε την εκτίμηση πως οι ενεργειακές ανάγκες της χωρας του το έτος 2000 θα φθάνουν "τουλάχιστον τα 17 δις κυβικά μέτρα αερίου" σε ετήσια βάση.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο πρωτος τελικός του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ διεξάγεγαι σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Οι δύο ομάδες, δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα αφού τόσο ο Παναγιωτης Φασούλας από πλευράς Ολυμπιακού όσο και ο Νίκος Χαζής από την ΑΕΚ, έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμων που αντιμετωπιζαν και θα δωσουν κανονικά το παρων.

Ο αγωνας θα ξεκινήσει στις 21. 30 και θα μεταδοθεί απευθείας τηλεοπτικά από τον ΑΝΤΕΝΑ.

Στο μεταξύ, σημαντικό αβαντάζ για την κατάκτηση της τρίτης προνομιούχου θέσης που οδηγεί στην Ευρωλίγκα, απέκτησε η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ, αφού στον πρωτο ``μικρό`` τελικό του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας που έγινε στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου, επικράτησε 69-65 του συγκροτήματος των δυτικων προαστείων. Ετσι η ομάδα του Σκοτ Σκάϊλς πέτυχε την πρωτη νίκη στη σειρά αυτή των αγωνων, ενω το δεύτερο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες θα γίνει την Τρίτη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης.

``Πάσα`` στο ποδόσφαιρο, όπου τον ``γύρο του θριάμβου`` είναι πιθανόν να κάνει σήμερα στο Στάδιο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός, αφού χρειάζεται μόλις ένα βαθμό στο παιχνίδι με την ΑΕΚ για να στεφθεί πρωταθλητής μετά από αρκετά χρόνια. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 18. 15 και θα μεδοθεί απευθείας τηλεοπτικά από το συνδρομητικό κανάλι.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της 32ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α` Εθνικής κατηγορίας, έχει ως εξής: Αθηναϊκός- Πανηλειακός, Απόλλων-Παναχαϊκή, ΠΑΟΚ- Ξάνθη, Καλαμάτα- Εδεσσαϊκός, Βέροια-Καβάλα, Ηρακλής-Αρης, Παναθηναϊκός- Καστοριά και ΟΦΗ-Ιωνικός.

Σήμερα εξάλλου, διεξάγεται και η 31η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β` Εθνικής κατηγορίας, όπου θα γίνουν οι παρακάτω αγωνες: Γιάννινα-Εθνικός, Παναιτωλικός-Δόξα Δράμας, Πανσερραϊκός-ΕΑΡ, Παναργειακός- Νάουσα, Πανελευσινιακός-Δόξα Βύρωνα, Καλαμαριά-Πύργος, Προοδευτική- Λεβαδειακός, Νίκη Βόλου-Πανιωνιος. Ολοι οι αγωνες αρχίζουν στις 16. 45, ενω το ματς Τρικάλων-Λάρισας θα γίνει τη Δευτέρα

Την Δευτέρα πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΤΑΚ Ηράκλειο Μανωλη Παπακαλιάτη και τον Φωτη Κατσικάρη. Ο πρωην παίκτης της ΑΕΚ, που βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα, είχε συνάντησή με τον μάνατζέρ του προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την παραμονή του ή όχι στον Κρητικό σύλλογο. Ο Κατσικάρης, φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την στάση της διοίκησης του Ηρακλείου, η οποία όπως ``εξομολογήθηκε`` σε φιλικό του πρόσωπο, δεν θέλει να σεβαστεί το διετές συμβόλαιο συνεργασίας που έχουν οι δύο πλευρές. Απότην πλευρά του το Κρητικό ΤΑΚ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θέλει να τον παραχωρήσει δανεικό σε κάποια άλλη ομάδα, αφού εκτός απροόπτου η θέση του Κατσικάρη θα καλυφθεί από έμπειρο κοινοτικό ή ξένο παίκτη.

Την δεύτερη ήττα της γνωρισε η εθνική μας ομάδα ανδρων του πόλο στο εξαεθνές τουρνουά που διεξάγεται στο Νιούπορτ της Καλιφόρνια, αφού έχασε με 7-6 από την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειων και έτσι θα διεκδικήσει μία από τις θέσεις 5-6 της τελικής κατάταξης με αντίπαλο τον Καναδά.

Η Ελληνική ομάδα αντιμετωπισε την εχθρική διαιτησία του Γιουγκοσλάβου Ντεϊάνοβιτς, ο οποίος σημειωτέον μένει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να πάρει ακόμη και τη νίκη άν η διαιτησία ήταν τουλάχιστον αντικειμενική. Πάντως, οι 200 ομογενείς που βρέθηκαν στο κολυμβητήριο χειροκρότησαν θερμά τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητων, αναγνωρίζοντας πως αυτοί ήταν οι πραγματικοί νικητές.

Η εθνική μας ομάδα των γυναικων στο σκάκι συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που διεξάγεται στην Πούλα της Κροατίας, αφού στον 5ο από τους 9 γύρους των αγωνων επικράτησε με 2-0 της Τσεχίας και έμεινε μόνη στην τρίτη θέση της κατάταξης διεκδικωντας ακόμη και ένα μετάλλιο. Η εθνική μας έχει 7 βαθμούς, ενω προηγείται με 8,5 η πανίσχυρη Γεωργία και ακολουθεί με 7,5 η Αγγλία, την οποία και αντιμετωπίζει η Ελληνική ομάδα στον 6ο γύρο των αγωνων.

Αντίθετα, η εθνική μας ομάδα των ανδρων έχασε με 3-1 από την Γεωργία και έχει 9,5 βαθμούς, με αποτέλεσμα να ``μοιράζεται`` τις θέσεις 19- 21 με την Σουηδία και το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο και θα αντιμετωπίσει στον επόμενο γύρο.

Η ομάδα της Νίκαιας κατέκτησε γιά τρίτη φορά στην ιστορία της το Κύπελλο ποδοσφαίρου της Γαλλίας, αφού στον τελικό της διοργάνωσης, που έγινε στο Πάρκ Ντε Πρένς, επικράτησε με 4-3 στα πέναλτυ της Γκινγκάμπ. Ο κανονικός αγωνας και η παράταση έληξαν 1-1, αφού η Νίκαια προηγήθηκε στο 21- ο λεπτό με κεφαλιά του Γιουσέφ Σαλιμί και η Γκινγκάμπ ισοφάρισε 13 λεπτά πρίν τη λήξη με τέρμα του Νικολά Λαπάλ.

Η Νίκαια αναδείχθηκε γιά τρίτη φορά στην ιστορία της Κυπελλούχος Γαλλίας, αφού είχε κατακτήσει το τρόπαιο το 1952 και το 1954, ενω είχε φτάσει στον τελικό και το 1978.

Με το .. .ίδιο νόμισμα ``πλήρωσαν`` οι Σικάγο Μπούλς τους Ατλάντα Χόουκς στο τρίτο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες γιά τον β' γύρο τω πλέι- οφ στο ΝΒΑ, αφού επικράτησαν μέσα στην Ατλάντα με 100-80 και προηγούνται με 2-1 στο σκόρ, ενω πήραν και πάλι το πλεονέκτημα της έδρας.

Σημαντική νίκη πέτυχαν και οι Γιούτα Τζάζ, οι οποίοι επικράτησαν με 110-95 μέσα στο Σιάτλ των περσινων φιναλίστ Σουπερσόνικς και προηγούνται με 3-1 στο σκόρ, κάτι που σημαίνει ότι θέλουν μία ακόμη νίκη γιά να περάσουν στα ημιτελικά.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Sunday, 11 May 1997 - 15:27:25 UTC