Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-05-02

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτές διαμορφωνονται μετά το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις δύο συναντήσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου με την Τανσού Τσιλέρ, σε Λουξεμβούργο και Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα, απασχόλησαν τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνεδρίαση δεν διατυπωθηκαν διαφωνίες, ενστάσεις ή διαφοροποιήσεις από τα μέλη του οργάνου. Eίπε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιδιωκει να υπάρξει μίνιμουμ συναίνεσης με τα πολιτικά κόμματα και θα προσπαθήσει να μη μετατραπούν τα εθνικά θέματα σε πεδίο κομματικής αντιδικίας. Αναφερόμενος στη λειτουργία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι η κάθε πλευρά θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τα επιχειρήματά της και εφόσον η Ολλανδική Προεδρία διαπιστωσει πως σε ορισμένα θέματα υπάρχει κοινό έδαφος, τότε δεν αποκλείεται να γίνει συνάντηση μεταξύ των μελων της επιτροπής, αποκλειστικά και μόνο για τα σημεία όπου υπάρχει σύμπτωση.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ρέππας διευκρίνησε ότι αν η τουρκική πλευρά θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιων ή μη επέκτασης των ελληνικων χωρικων υδάτων στα 12 μίλια, τότε η Ελλάδα θα διαφωνήσει και δεν πρόκειται να συζητήσει τέτοια ζητήματα. Ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι οι Ελληνες διαπραγματευτές θα είναι δύο έγκριτοι νομικοί που ασχολούνται με το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να ανακοινωσει τα ονόματά τους. Τέλος, ανακοίνωσε ότι την προσεχή εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικων θα ενημερωσει για τα ελληνοτουρκικά την Αλέκα Παπαρήγα, το Νίκο Κωνσταντόπουλο και τον Αντωνη Σαμαρά. Τα ελληνοτουρκικά θα συζητηθούν τη Δευτέρα στην πολιτική γραμματεία και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Μία μεγάλη ανάσα ανακούφισης πήρε η Ευρωπη από την σαρωτική νίκη που κατήγαγαν οι Εργατικοί στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, μετά από 18 χρόνια διακυβέρνησης των ευρωσκεπτικιστων Συντηρητικων. Την ενότητα και τη ευημερία της χωρας, υποσχέθηκε αμέσως μετά την εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης που πήρε από την βασίλισσα Ελισάβετ, ο 43χρονος Τόνι Μπλερ, ο νεωτερος πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιόνας. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Εργατικοί συγκεντρωνουν το 45%, έναντι 31% των Συντηρητικων και 17% των Φιλελεύθερων Δημοκρατων. Με τα ποσοστά αυτά, οι Εργατικοί καταλαμβάνουν 417 έδρες στη Βουλή, οι Συντηρητικοί 160, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 41, 11 έδρες καταλαμβάνουν άλλα κόμματα και ανεξάρτητοι, ενω ο ηγέτης του πολιτικού τμηματος του IRA, Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, εξελέγη βουλευτής στο δυτικό Μπέλφαστ. Ο Μπλερ προχωρησε ήδη στη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης, διορίζοντας τον Γκόρντον Μπράουν υπουργό Οικονομικων, ενω στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικων τοποθετήθηκε ο Ρόμπιν Κουκ.

Την ίδια ωρα, στους κόλπους των Συντηρητικων επικρατεί έντονος σκεπτικισμός και ανησυχία για το μέλλον του κόμματος, μετά την παραίτηση του πρωην πρωθυπουργού Τζον Μέϊτζορ, ενω την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος, εξέφρασε πριν από λίγο ο πρωην υπουργός Οικονομικων, Κένεθ Κλάρκ, γνωστός ευρωπαϊστής. Εκτός από την απογοήτευση που εξέφρασε η πάλαι ποτέ σιδηρά κυρία, Μάργκαρετ Θάτσερ, για την ήττα των Συντηρητικων, η πλειοψηφία των ηγετων της Δύσης απέστειλε συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον νέο πρωθυπουργό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις που θα αναπτύξει εφεξής η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το νέο βρετανικό Κοινοβούλιο, εκτός από την απαστράπτουσα νεότητα του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, συγκεντρωνει πολλά ρεκόρ μερικά από τα οποία είναι τα εξής:- Ο αριθμός των γυναικων βουλευτων είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά, συνολικά 120. - Ο μεγαλύτερος αριθμός βουλευτων-υπουργων που ηττωνται από το 1945, ανάμεσά τους ο πρωην υπουργός εξωτερικων, Μάλκολμ Ρίφκιντ και ο υπουργός Αμυνας, Μάικλ Πορτίλο. -Οι Συντηρητικοί διαγράφονται για πρωτη φορά από τον εκλογικό χάρτη της Σκωτίας. - Ενας τυφλός, ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ, θα γίνει για πρωτη φορά υπουργός. -Ο πρωτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος υποψήφιος που εκλέγεται βουλευτής, καθως και ο πρωτες δίδυμες αδελφές που εκλέγονται στο Κοινοβούλιο.

Η Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας μαθητων, μετά απο απόφαση του Προέδρου της, κ. Απόστολου Κακλαμάνη, υποδέχθηκε 50 μαθητές και συνοδούς του Ελληνόφωνου Σχολείου του Δήμου "Νίκος Μπελογιάννης" της Ουγγαρίας. Κατά την 8ήμερη παραμονή τους στην Ελλάδα, οι μαθητές θα ξεναγηθούν στην Αίθουσα Εκθέσεων "Ιστορικων Αντικειμένων της Νεότερης Ελλάδας" και "Χαρίλαος Τρικούπης 100 χρόνια μνήμης" της Βουλής, καθως και σε άλλους χωρους του Κοινοβουλίου. Θα επισκεφθούν επίσης την Ακρόπολη, την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς, καθως και άλλες αρχαιολογικές και τουριστικές περιοχές της χωρας μας.

Τεράστιες καταστροφές στην γεωργική παραγωγή, προκάλεσαν οι πρόσφατες καταρρακτωδεις βροχές στην περιοχή της Καρδίτσας, καθως πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, σιτηρά και άλλα είδη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η καταστραφή στη γεωργική παραγωγή φτάνει το 70%, ενω οι κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν από την κυβέρνηση να καταγραφούν αμέσως οι ζημιές ωστε να αποζημιωθούν

Στο Πρωτοδικείο Αθηνων συνεχίσθηκε σήμερα ο δικαστικός μαραθωνιος για την περιβόητη βίλα στο Ψυχικό, που διεκδικούν τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, από το σημερινό ιδιοκτήτη της, με βάση τη διαθήκη της γιαγιάς τους Σοφίας Μινέικο. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Βλαχούτσικου κατέθεσε δύο αγωγές. Η πρωτη στρέφεται κατά της Δήμητρας Λιάνη από την οποία ζητά αποζημίωση 330 εκατ. δρχ. σε περίπτωση που τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίσουν την αγωγή, η οποία θα συζητηθεί στις 14 Οκτωβρίου. Η δεύτερη αγωγή στρέφεται κατά της συνταξιούχου δικηγόρου Ελλης Παπαζαχαρίου, από την οποία επίσης αξιωνει το ποσό των 330 δρχ για ηθική βλάβη, επειδή ενω γνωριζε παρέλειψε να δημοσιεύσει εγκαίρως την πρωτη διαθήκη της Σοφίας Μινέικο του 1964.

Εντονα κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται στον κόμβο του Ροσινιόλ στον Κηφισό, καθως έκλεισε απο σήμερα μέχρι τον Ιούλιο του '98, ο σημαντικός αυτός οδικός κόμβος. Οι αλλαγές γίνονται προκειμένου να κατεδαφιστούν οι δύο υφιστάμενες γέφυρες και να κατασκευαστούν δύο νέες, πιο φαρδιές συνολικού πλάτους 32 μέτρων, παράλληλα με τα έργα για την κάλυψη του ποταμού και την κατασκευή αυτοκινητόδρομου. Το κλείσιμο του κόμβου Ροσινιόλ, παρά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέσω παρακάμψεων που τέθηκαν απο το πρωί σε εφαρμογή, αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων γύρω απο τον Κηφισό. Σήμερα έκλεισε μόνο η Δυρραχίου, ενω σε 10 ημέρες θα αρχίσουν να κλείνουν και τα δύο σκέλη της γέφυρας της εθνικής οδού. Τα οχήματα που κινούνται απο Περιστέρι-Μπουρνάζι προς Αθήνα, θα βρίσκουν διέξοδο μέσω των οδων Κωνσταντινουπόλεως, Γονατά, Υπάτης, Αυλωνας, Σιωκου και Λιοσίων. Τα αυτοκίνητα που κινούνται απο Αθήνα προς Περιστέρι, μέσω των οδων Λιοσίων, Δημοκρατίας, Μεθωνης, Γονατά και Κωνσταντινουπόλεως. Ανδρες της τροχαίας βρίσκονται ήδη στο συγκεκριμένο κόμβο, ενω το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει εκδωσει φυλλάδια με τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τα οποία διανέμονται στους οδηγούς.

Εντονα δυσαρεστημένος φέρεται ο πρωθυπουργός από τις διαρροές που γίνονται στον Τύπο περί ανασχηματισμού και περί βαθμολογίας σε μέλη της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την ενόχληση του πρωθυπουργού, σημειωνοντας παράλληλα ότι οι ψευδείς ειδήσεις, ή οι δραστηριότητες που του αποδίδονται δεν έχουν σχέση με την αλήθεια.

Την περιοχή του Αιγίου επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέστη στη λειτουργία, στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης της πολιούχου Παναγίας Τρυπητής και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα κομματικά γραφεία και είχε συνεργασία με το δήμαρχο της πόλης Λέλο Σιαβελή. Ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε την προωθηση της αποκατάτασης των ζημιων από τους σεισμούς στο Αίγιο, μέσω του κοινοβουλίου και ζήτησε από το δήμαρχο της πόλης να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία. Συνεχίζοντας την περιοδεία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μεταβεί αύριο στη Χαλκίδα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμων της κλίμακας Ρίχτερ σημειωθηκε στις 9. 30 το πρωί με επίκεντρο τον Πατραϊκό Κόλπο. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή ενω απο την αστυνομία δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Νεκρός από χρήση ναρκωτικων βρέθηκε σε διαμέρισμα, στην οδό Βελεστίνου, στο Αιγάλεω, ο Δημήτρης Λεβεντέρης, 23 ετων. Ο Λεβεντέρης βρέθηκε σε κωμματωδη κατάσταση απο φίλο του, που το πρωί πήγε στο σπίτι του θύματος, γιατί είχε μέρες να τον δεί. Ο Λεβεντέρης κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο εξέπνευσε. Οι γιατροί διαπίστωσαν απλά το θάνατό του, τον οποίο απέδωσαν σε υπερβολική χρήση ναρκωτικων.

Συνελήφθησαν δύο άτομα και καταζητείται τρίτο, γιατί με την απειλή όπλων διέπραξαν τρεις ένοπλες ληστείες σε πρατήρια υγρων καυσίμων, στις περιοχές Ελληνικού, Βύρωνα και Ηλιούπολης, ενω επεχείρησαν να ληστέψουν υπάλληλο και τέταρτου πρατηρίου υγρων καυσίμων στην Ηλιούπολη, όπου συνελήφθησαν απο αστυνομικούς. Δράστες είναι ο Χρήστος Λούντζης, 27 ετων, ιδιοκτήτης καφετέριας στο Παλαιό Φάληρο και ο Αμερικανός Πήτερ Σέντομ, 26 ετων, ενω διέφυγε και καταζητείται τρίτος συνεργός τους.

Τριήμερο πολιτιστικων και λαογραφικων εκδηλωσεων προς τιμήν της Μακεδονίας διοργανωνει ο Δήμος Πάρου και οι παραγωγικοί φορείς του νησιού. Οι εκδηλωσεις άρχισαν χθές και θα ολοκληρωθούν αύριο. Προσκεκλημένοι του Δήμου Πάρου είναι οι δήμαρχοι των πρωτευουσων της Μακεδονίας και της Θράκης, βουλευτές των νομων και αγροτικά στελέχη του Συνεταιριστικού Κινήματος της Μακεδονίας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εν πλω σε σκάφος που διέθεσε η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, στον Ατλαντικό Ωκεανό, αναμένεται να συναντηθούν ο πρόεδρος του Ζαϊρ, Μομπούτου και ο ηγέτης των ανταρτων, Λοράν Καμπιλά, σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία ειρηνική λύση στον εμφύλιο που σπαράσσει το Ζαϊρ. Στις συνομιλίες θα προεδρεύσει ο Νέλσον Μαντέλα, ωστόσο, συγκεχυμένη είναι ακόμα η κατάσταση γύρω από το αντικείμενο των συνομιλιων, καθως οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς τον σκοπό για τον οποίο πραγματοποιούνται. Το στρατόπεδο του Μομπούτου υποστηρίζει οτι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην προοπτική μίας ειρηνική μετάβασης, με την διενέργεια εκλογων, ενω ο Καμπιλά επιμένει οτι ο αντίπαλός του πρέπει πρωτα απ'όλα να εγκαταλείψει την εξουσία, την οποία κατέχει πάνω από 30 χρόνια.

Τέλειωσε και ο δεύτερος γύρος των συνομιλιων που είχαν στη Μόσχα η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικων, Μαντλίν Ολμπράϊτ και ο ρωσος ομόλογός της, Γεβγένι Πριμακόφ, σχετικά με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Οι δύο αξιωματούχοι είχαν συνολικά συνομιλίες τεσσάρων ωρων, το γεγονός όμως οτι αμέσως μετά δεν έκαναν καμμία δήλωση, δεν αφήνει κανένα περιθωριο για το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν εκ νέου οι δύο πλευρές, καθως η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά στο σχέδιο αυτό.

Συνεχίζεται η διπλωματική κινητικότητα των Ηνωμένων Πολιτειων για την αποτελμάτωση στην οποία έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο αμερικανός μεσολαβητής, Ντένις Ρος, μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ σε μία προσπάθεια να καθήσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Ισραηλινοί με τους Παλαιστίνιους, μετά το πάγωμα στο οποίο έχουν περιέλθει τις τελευταίες έξι εβδομάδες, εξαιτίας της κατασκευής από το Ισραήλ ενός νέου εβραϊκού οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την αλληλεγγύη της προς την Γερμανία, αποφάσισε να επιδείξει η γαλλική κυβέρνηση, αποφασίζοντας να μην στείλει πίσω στην Τεχεράνη τον πρεσβευτή της στο Ιράν, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα της ολλανδικής προεδρίας, μετά την απόφαση που εξέδωσε πριν από δύο εβδομάδες γερμανικό δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία η ηγεσία του Ιράν εμπλέκεται σε τρομοκρατικές υποθέσεις.

Επισήμως συγγνωμη από τα θύματα του πειράματος Τασκέτζι, θα ζητήσει εντός του μηνός ο πρόεδρος Κλίντον. Το πείραμα αυτό πραγματοποιήθηκε το 1932 στην Αλαμπάμα σε 400 μαύρους άνδρες, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από σύφιλη και στους οποίους επίτηδες δεν παρασχέθηκε ιατρική θεραπεία, προκειμένου ομοσπονδιακοί ερευνητές να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα. Οι 14 επιζήσαντες του πειράματος θα προσκληθούν στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαίου για τη σχετική τελετή, αλλά δεν έχει διευκρινισθεί πόσοι απο αυτούς θα παραστούν, καθως η σημερινή ηλικία των θυμάτων κυμαίνεται απο 87 έως 100 χρόνων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χορήγησε οικονομικές αποζημιωσεις στα θύματα του πειράματος, ποτέ όμως δεν ζήτησε επισήμως συγγνωμη.

Ποινή φυλάκισης ενός έτους και δύο μηνων αναστολή, επέβαλε ιταλικό δικαστήριο στα μεγάλα ονόματα της ιταλικής μόδας, Τζανφράνκο Φερέ, Σάντο Βερσάτσε και Κρίτσια. Οι ποινές επιβλήθηκαν με την κατηγορία της διαφθοράς, επειδή δωροδόκησαν την αστυνομία με σκοπό να απαλλαχθούν από μεγάλους φόρους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός κλήθηκε και επίσημα στο τουρνουά ``Μακντόναλντς``. Το γραφείο του ΝΒΑ στην Ευρωπη, ανακοίνωσε στις 30 Απριλίου, την οριστικοποίηση της συμμετοχής των ``ερυθρολεύκων`` στη φετινή διοργάνωση που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, στο Παλέ Ντε Μπερσί 16 με 18 Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός είναι η πρωτη ομάδα που εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο ``Μακντόναλντς``, όπου θα πάρουν ακόμη μέρος πέντε ομάδες. Οι πρωταθλητές ΝΒΑ, οι πρωταθλήτριες Γαλλίας και Ισπανίας, η πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής καθως και μια ακόμη η οποία θα ανακοινωθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Κωστας Φρατζέσκος, θα προταθεί για το διεθνές βραβείο του Fair Play του 1997. Την απόφαση αυτή πήρε το ΔΣ του ΠΣΑΤ στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία της Ενωσης Συντακτων Μακεδονίας-Θράκης. Ο ΠΣΑΤ αποφάσισε επίσης να τιμήσει τον Φρατζέσκο και με το ελληνικό βραβείο Fair Play που καθιέρωσε το 1995, λόγω της άψογης συμπεριφοράς του κατά τον αγωνα ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού, όπου είχε συγχαρεί τον αντίπαλο τερματοφύλακα Ελευθερόπουλο μετά από σωτήρια απόκρουση που είχε πραγματοποιήσει.

Παίκτης του Αρη και τη νέα αγωιστική σεζόν θα είναι ο Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ``κίτρινου`` ΤΑΚ, Ζαφείρη Σαμολαδά. Ο παράγοντας της Μακεδονικής ομάδας είχε τρίωρη συνάντηση με τον Πορτορικανό άσο, όπου εξετάστηκαν διεξοδικά οι λεπτομέρειες ανανέωσης της συνεργασίας τους. Από την πλευρά του ο Ορτίθ, διέψευσε την είδηση αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Αρης του οφείλει ακόμη χρήματα από το συμβόλαιο που ισχύει αυτή τη στιγμή, ενω εμφανίστηκε και ιδιαίτερα ενοχλημένος τόσο από τη στάση του κ. Σαμολαδά. Να σημειωθεί, ότι ο Ορτίθ, τις τελευταίες ημέρες έχει επαφές με τη διοίκηση του Ηρακλείου, η οποία μάλιστα θεωρεί ότι ο Πορτορικανός παίκτης θα είναι ο πρωτος ξένος της για τη νέα αγωνιστική σεζόν.

Την προσεχή Τετάρτη, αντί για την Δευτέρα, θα μεταβεί, τελικά, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Κωστας Τριβέλλας, στην Ελεβτία, προκειμένου να συναντηθεί με αρμόδιους παράγοντες της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ.

Ο κ. Τριβέλλας αισιοδοξεί, ότι θα μπορέσει να ανατρέψει την απόφαση της ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με την οποία η χωρα μας θα συμμετάσχει με μία ομάδα στο Τσάμπιονς Λίγκ την επόμενη σεζόν και με δύο η Τουρκία.

Η πρωταθλήτρια μας της σφυροβολίας, Ασημίνα Μόρφη, κατέρριψε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ρίψεων, που έγινε στο εθνικό στάδιο της Τρίπολης, το πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος, με 56 μέτρα και 10 εκατοστά. Το πρηγούμενο ρεκόρ ήταν 55. 74μ και το κατείχε επίσης, η Μόρφη.

Οι φήμες για την αποχωρηση από την ΑΕΚ, του Γεωργιανού διεθνή μέσου, Τιμούρ Κετσπάγια και την μεταγραφή του στην αγγλική Νιουκάστλ, επιβεβαιωθηκαν σήμερα από τον ιδιο τον προπονητή των ``ανθρακωρύχων``, Κένι Νταλγκλίς. Οπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Νταλγκλίς δήλωσε ότι περιμένει την απάντηση του παίκτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταγραφή.

Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επέβαλε πρόστιμο 15. 000 ελβετικων φράγκων στην κροατική ομοσπονδία για τα βεγγαλικά και τα καπνογόνα που πέταξαν στον αγωνιστικό χωρο οπαδοί της εθνικής ομάδας της χωρας στο παιχνίδι με την αντίστοιχη της Δανίας για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 1998. Οι δύο ομάδες μετέχουν στον πρωτο όμιλο της ευρωπαϊκής ζωνης και είναι αντίπαλοι του ελληνικού συγκροτήματος. Στον αγωνα της Κροατίας με την Δανία οι δύο ομάδες, είχαν αναδειχθεί ισόπαλες 1- 1.

Πριν από έξι μήνες ήταν άσημος και οι μόνοι που γνωριζαν το όνομα του, ήταν όσοι ασχολούντο με το γκολφ. Σήμερα, ο Τάϊγκερ Γουντς, περί ού ο λόγος, είναι πιό διάσημος και από αυτόν ακόμη τον Μάϊκλ Τζόρνταν!. Αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα βγαίνει μετά από σχετική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό της Wall Street Journal και του NBC News, μία έρευνα που δείχνει ότι η δημοτικότητα του 21-χρονου παίκτη του γκολφ, φθάνει σε ποσοστό 76%, έναντι 69% του διάσημου Αμερικανού μπασκετμπολίστα των Σικάγο Μπουλς, Μάϊκλ Τζόρνταν!

Σε αγωνες για την 30-η ημέρα του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, σημειωθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ντίσελντορφ - Αρμίνια Μπίλεφελντ 1-2 Χάνσα Ροστόκ - Μπόχουμ 0-0

Ετσι η ομάδα του Ντίσελντορφ ``αποχαιρετά`` κατά πάσα πιθανότητα την ``μπουντσελίγκα``, όπως και η Χάνσα Ροστόκ, ενω η Αρμίνια παρέμεινε στο ``παιχνίδι`` της παραμονής με αρκετές ελπίδες. Στην βαθμολογία προηγείται η Μπάγερν με 62 βαθμούς, έναντι 59 της Λεβερκούζεν, 55 της Στουτγκάρδης και 53 της Ντόρτμουντ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σημαντικές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμων να σημειωσει νέο ρεκόρ επταετίας. Εκλεισε στις 1. 484,97 μονάδες, σημειωνοντας άνοδο 1,19%. Η αξία των συναλλαγων έφθασε τα 17,8 δισ. δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,36%, Ασφάλειες άνοδος 1,30%, Λήζινγκ άνοδος 2,67%, Επενδύσεις άνοδος 1,69%, Κατασκευές πτωση 0,56%, Βιομηχανίες άνοδος 1,10%, Διάφροες άνοδος 2,61%, Συμμετοχων πτωση 0,09%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με μικρή υποχωρηση 0,20%.-

ΔΟΛΛΑΡΙΟ Η.Π.Α               274.7200 273.8960 275.5440
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜ. ΜΟΝ.          310.4000 309.4690 311.3310
ΜΑΡΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ              159.2700 158.7920 159.7480
ΦΡΑΓΚΟ ΓΑΛΛΙΑΣ                47.2380  47.0960  47.3800
ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ-ΣΚΩΤΙΑΣ-Β. ΙΡΛ. 443.3000 441.9700 444.6300 + VAL:07.05.97
ΛΙΡΑ ΔΗΜ. ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ          412.3400 411.1030 413.5770 + VAL:07.05.97

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ανοιξιάτικος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χωρα, εκτός από την νοτιοανατολική Ελλάδα, όπου προβλέπονται τοπικές βροχές, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στ'ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί, αλλά με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειωσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 21 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 23 και στο Αιγαίο 13 με 20 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 22 και 9 με 21 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 3 May 1997 - 0:12:11 UTC