Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-22

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Διαρθρωτικές αλλαγές σε οικονομίας και δημόσιο τομέα, προτείνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, διαπιστωνοντας θετική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
  • Την απάντηση της Αγκυρας αναμένει η Ολλανδική Προεδρία για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το έργο της οποίας θα είναι αυστηρά διαδικαστικό, σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, που ενημέρωσε τον Κωστα Καραμανλή.
  • Διαψεύδει ο Γεράσιμος Αρσένης φήμες περί πρόθεσής του να παραιτηθεί, αλλά αναμένει πλήρη ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά.
  • Νέο τραγικό δυστύχημα στο Πέραμα. Νεκρός 40χρονος εργάτης από πυρκαγιά που εκδηλωθηκε σε υπό επισκευή πλοίο.
  • Με συμβιβασμό έληξε η διένεξη για τη βίλα του Ψυχικού, μετά τη δέσμευση της Δήμητρας Λιάνη, ότι δεν θα πωλήσει το ακίνητο της Εκάλης.
  • Μεγάλες διαφοροποιήσεις παρουσιάζει η τιμή του αρνιού, που κυμαίνεται από 1. 300 μέχρι 2. 400 δρχ το κιλό.
  • Διακόπτει τελικά ο Λάκης Λαζόπουλος τις παραστάσεις του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
  • Σημαντικές αλλαγές στον τομέα των αστικων συγκοινωνιων επιφέρει σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή.
  • Εκατόν πενήντα Αλβανοί και Ιρακινοί λαθρομετανάστες συνελήφθησαν στην Κόνιτσα και στο Φαρμακονήσι.
  • Σκεπτικισμός και αμηχανία στη Γαλλία, μετά τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογων από τον πρόεδρο, Ζακ Σιράκ.
  • Υπέρ των πρόωρων εκλογων, τάχθηκε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, εκτιμωντας οτι έτσι θα εκτονωθεί η κρίση κυβέρνησης-στρατιωτικων.
  • Τοπίο σφαγής η Αλγερία. Ενενήντα τρεις πολίτες σφαγιάσθηκαν από φανατικούς ισλαμιστές.
  • Η οικονομική ανάκαμψη και η πάταξη της διαφθοράς, μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας.
  • Σε εξέλιξη από τις 19. 30 ο πρωτος ημιτελικός της Ρωμης, μεταξύ Ολυμπιακού και Ολύμπια Λουμπλιάνας, για το ευρωπαϊκό κύπελλο μπάσκετ.
  • Πτωση 0,56% στο Χρηματιστήριο.
  • Ανοιξιάτικος αύριο ο καιρός με τοπική συννεφιά και ασθενείς βροχές στα κεντρικά και βόρεια. Μέτριοι οι άνεμοι, το θερμόμετρο θα φθάσεις τους 24 βαθμούς. Στους 21 η θερμοκρασία στην Αθήνας, στους 15 στη Θεσσαλονίκη.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τη διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ονομαστικής και πραγματικής σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές, κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, στην έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην έκθεση διαπιστωνεται ότι το 1996 υπήρξε νομισματική σταθερότητα, αύξηση του ακκαθάριστου εγχωριου προϊόντος και σύγκλιση στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Επισημαίνεται επίσης ότι είναι απολύτως αναγκαία η συνέχιση της μέχρι τωρα ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής ωστε να μην εξανεμιστούν τα θετικά αποτελέσματα και να διασφαλισθεί μακροπρόθεσμα η ένταξη της χωρας μας στη δεύτερη φάση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, το 2001. Ο κ. Παπαδήμος σημειωνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, να γίνει συστηματικός έλεγχος στις δαπάνες του δημοσίου, να δημιουργηθούν βιωσιμα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και να εντατικοποιηθεί η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρει ακόμη ότι παρά την υστέρηση στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων που παρατηρήθηκε το πρωτο τρίμηνο του 1997, υπήρξε ταυτόχρονα σημαντική μείωση των δαπανων του δημοσίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη και ταμειακό πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος 400 δις την περασμένη χρονιά. Τέλος, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του 1998 θα περιοριστεί στο 3% και προτείνει να εφαρμοστούν άμεσα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και του δημόσιου τομέα. Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η έκθεση της Κομισιόν, στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των χωρων - μελων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προαναγγελία για το τσάκισμα του ασφαλιστικού συστήματος, το ξεπούλημα κρατικων επιχειρήσεων και την εφαρμογή μεσαιωνικων εργασιακων σχέσεων, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ, τις δηλωσεις του κ. Παπαδήμου.

Στην Ολλανδική Προεδρία έχει περάσει πλέον το μπαλάκι για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συζητήσει διαδικαστικά θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, ύστερα από το πράσινο φως που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση και ενόψει της αναμενόμενης απάντησης της τουρκικής πλευράς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Ολλανδική Προεδρία έχει πλέον την ευθύνη για τη σύσταση της επιτροπής, η οποία, εφόσον συσταθεί, θα μπορεί να καταλήξει σ'ένα πόρισμα, ο χρονικός ορίζοντας του οποίου, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Ρέππας, συμπίπτει με την ολοκλήρωση της Ολλανδικής Προεδρίας, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν το Γεράσιμο Αρσένη ως προτιθέμενο να παραιτηθεί εφόσον υπάρξει επί της ουσίας διάλογος με την Τουρκία, ο κ. Ρέππας απάντησε πως εξ'όσων γνωρίζει ο ίδιος, ο υπουργός Παιδείας δεν σκέφτεται να παραιτηθεί και επιτελεί ένα δύσκολο έργο στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα πρέπει να φέρει σε πέρας. Πάντως, ο ίδιος ο κ. Αρσένης σε γραπτή δήλωσή του διευκρίνησε ότι αναμένει να γίνει πλήρης ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Πρόσθεσε επίσης ότι τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για καλλιέργεια θυμων και δημιουργία κλίματος αντιπαραθέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικων ενημέρωσε για πάνω από μια ωρα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Σε δηλωσεις του ο κ. Πάγκαλος διευκρίνησε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα έχει αυστηρά διαδικαστικό χαρακτήρα και στόχος της είναι να δει αν υπάρχουν εκατέρωθεν παρανοήσεις και να διευκολύνει τη διαδικασία που ενδεχομένως θα μπορούσε να προκύψει. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι χρειάζεται πολιτική απόφαση για να υπάρξει αυτή η επιτροπή, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα στην Τουρκία και τόνισε πως η Ελλάδα έχει την πρόθεση να επιδιωξει την επίλυση των προβλημάτων. Σε ερωτηση αν η Χάγη είναι η μόνη αρμόδια να επιλύσει τα προβλήματα ο κ. Πάγκαλος παραδέχθηκε ότι για τις τουρκικές αμφισβητήσεις στα Ιμια η Χάγη είναι το καταλληλότερο όργανο. Σημείωσε όμως ότι η Τουρκία δεν μας κάνει χάρη προσφεύγοντας στη Χάγη γιατί, όπως είπε, ουσιαστικά πρόκειται για ενέργεια κακής γειτονίας, αφού ως κίνηση καλής θέλησης θα μπορούσε να αναγνωρίσει ότι τα Ιμια είναι ελληνικά. Ερωτηθείς για την επιστολή των 32 βουλευτων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι είναι κομματικό θέμα, ενω δεν θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για τις δήθεν προθέσεις του κ. Αρσένη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κωστας Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία και τις επιφυλάξεις του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, σημειωνοντας πως η Τουρκία αντί να ανταποκρίνεται στις κινήσεις καλής θέλησης εντείνει την αδιαλλαξία της. Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και θα σταθεί εμπόδιο σε χειρισμούς που δεν θα είναι εθνικά επωφελείς. Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντωνης Σαμαράς, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε επικίνδυνες διαπραγματεύσεις εφόλης της ύλης με την Τουρκία παρά τις έντονες αντιδράσεις και μέσα από το ΠΑΣΟΚ.

Με συμβιβασμό, έληξε τελικά η αντιδικία μεταξύ του σημερινού ιδιοκτήτη της βίλας στο Ψυχικό και της συζύγου του πρωην πρωθυπουργού, Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου. Ο ιδιοκτήτης, Χαράλαμπος Βλαχούτσικος, είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικων μέτρων, κατά της κυρίας Παπανδρέου, για συντηρητική κατάσχεση της βίλας της Εκάλης, μέχρι του ποσού των 500 εκατ. δρχ. , ωστε να διασφαλισθεί εάν ευδοκιμήσει η εις βάρος του αγωγή που υπέβαλαν τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου διεκδικωντας το ακίνητο στο Ψυχικό, με βάση τη διαθήκη της γιαγιάς τους Σοφίας Μινέικο. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κυρίας Δήμητρας Λιάνη κατέθεσε δήλωση της πελάτισσάς του, σύμφωνα με την οποία δεν προτίθεται να πωλήσει ή να μεταβάλει το νομικό καθεστως ιδιοκτησίας του ακινήτου, μέχρι την πλήρη δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης. Μετά την εξέλιξη αυτή η πλευρά Βλαχούτσικου απέσυρε την αίτηση ασφαλιστικων μέτρων. Πάντως, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Βλαχούτσικου άφησε να εννοηθεί ότι ο πελάτης του θα ζητήσει αποζημίωση από εκείνους οι οποίοι ενω είχαν τη διαθήκη δεν τη δημοσίευσαν, πριν από την πωληση της βίλας του Ψυχικού. Την εκτίμηση ότι η διαμάχη μεταξύ των παιδιων και της συζύγου του Ανδρέα Παπανδρέου πρέπει να σταματήσει πάσει θυσία, διατύπωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλίδης, ανακοινωνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν θα αφορούν την κληρονομιά αλλά το αρχείο του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένη εμφανίστηκε σήμερα η κίνηση στην αγορά. Το αρνί πωλείται από 1. 300 έως 2. 100 δραχμές το κιλό, ενω οι τιμές στα οπωροκηπευτικά και στα άλλα πασχαλινά προιόντα, είναι οι ίδιες με της περυσινές. Οι έμποροι εκτιμούν ότι και οι τιμές στο αρνί θα κυμανθούν τις τελευταίες ημέρες, στο ίδιο επίπεδο με τις περυσινές. Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν σήμερα ανοιχτά έως τις 8. 30 το βράδυ.

Σύμπτωση απόψεων της ελληνικής και της αυστριακής κυβέρνησης, σε μια σειρά θεμάτων που ενδιαφέρουν τις δύο χωρες, διαπιστωθηκε στη διάρκεια των συνομιλιων που είχε στη Βιέννη ο πρωθυπουργός, Κωστας Σημίτης, με την πολιτική ηγεσία της χωρας. Ο κ. Σημίτης ολοκληρωνει σήμερα την επίσκεψή του στην Αυστρία και αύριο μεταβαίνει στη Βόννη, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας.

Σχέδιο νόμου για τη συνολική θεσμική παρέμβαση στον ευαίσθητο τομέα των Αστικων Συγκοινωνικων των Αθηνων κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. Στους στόχους περιλαμβάνονται η μεταβίβαση έως και 40% των μετοχων του Οργανισμού Αστικων Συγκοινωνιων Αθηνων στην Τοπική στη Αυτοδιοίκηση, η συμμετοχή κοινωνικων φορέων στα διοικητικά συμβούλια της ΕΘΕΛ, των ΗΛΠΑΠ και του ΗΣΑΠ, η άρση της εγγύησης του Δημοσίου για τα δάνεια των συγκοινωνιακων φορέων και η κυκλοφορία νέων αντιρυπαντικής τεχνολογίας λεωφορείων, στα αμέσως επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στη μείωση του λειτουργικού κόστους όλων των φορέων με τη μετάταξη 700 εργαζομένων που πλεονάζουν, την εφαρμογή ευέλικτου προγράμματος δρομολόγησης και της εφαρμογής των συλλογικων συμβάσεων της ΓΣΕΕ για τη διετία 1998-'99.

Οι κίνδυνοι από την διάθεση στην κατανάλωση γενετικά μεταλλαγμένων προιόντων, αποτελούν εφιάλτη για τις κοινωνίες και ύψιστο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Το μήνυμα αυτό προσπάθησαν να μεταφέρουν μέλη της GREENPEACE, το μεσημέρι, μετατρέποντας για μία ωρα το ΥΠΕΧΩΔΕ σε Υπουργείο Μεταλλάξεων και Γενετικων Κινδύνων σύμφωνα με την ταμπέλα που ανάρτησαν στην είσοδο του Υπουργείου. Είκοσι μέλη της GREENPEACE, μεταφιασμένα σε τεράστιες ντομάτες και κρατωντας πλακάτ διαμαρτυρίας, διαδήλωσαν σιωπηρά την αντίθεση τους στις γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργιες. Ταυτόχρονα καταδίκασαν την απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Κολιοπάνου, να δωσει την έγκριση στην πολυεθνική εταιρεία ZENECA, για την πειραματική καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένης ντομάτας στους νομούς Βοιωτίας, Ηλείας και Ημαθίας. Σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της GREENPEACE με τον κ. Κολιοπάνο, ο υφυπουργός τους διαβεβαίωσε πως θα επανεξετάσει το θέμα δηλωνοντας ταυτόχρονα πως θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας. Ηδη σε Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ιταλία έχει απαγορευθεί η εισαγωγή και χρήση γενετικά μεταλλαγμένων προιόντων. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με πρόσφατο ψηφισμα του, ζητά και εκείνο την απαγόρευση της απελεθέρωσης γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμων στο φυσικό περιβάλλον, με αφορμή την περίπτωση του καλαμποκιού της Ciba Geigy.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει το δημόσιο δασικό χαρακτήρα του δάσους του Σέιχ Σού, δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Γερανίδης, με αφορμή καταγγελίες οικολογικων οργανωσεων ότι μεθοδεύεται η οικοπεδοποίηση εκτάσεων του δάσους, που είχαν δεσμευθεί το 1990. Ο κ. Γερανίδης, χαρακτήρισε αδικαιολόγητο το θόρυβο που προκλήθηκε με αφορμή ένα εσωτερικό έγγραφο της Διεύθυνσης Δασων, το οποίο, κατά τις οικολογικές οργανωσεις, ανοίγει το δρόμο για να οικοπεδοποιηθούν εκτάσεις, στις παρυφές του δάσους.

Πενήντα επτά ιρακινοί λαθρομετανάστες συνελήφθησαν το πρωί στο Φαρμακονήσι απο στρατιωτικό τμήμα. Αρχικά οι στρατιωτες έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα για να αποτρέψουν την προσέγγιση του σκάφους στο νησί, αλλά αφού αυτό δεν κατέστη δυνατό, επιτράπηκε η αποβίβαση των λαθρομεταναστων. Στη συνέχεια οι στρατιωτες πυροβόλησαν εναντίον της βάρκας, με αποτέλεσμα να την ακινητοποιήσουν και να συλληφθούν οι λαθρέμποροι.

Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειωθηκε το πρωί στο Πέραμα, με ένα νεκρό, τον Δημήτρη Κύρη, 40 ετων. Κατά την διάρκεια επισκευων στο με σημαία Κύπρου, φορτηγό πλοίο Ιόνιαν Πρίντζ, ξέσπασε πυρκαγιά, με συνέπεια να εγκλωβιστεί ο Κύρης. . Στο φορτηγό, που ανήκει στον εφοπλιστή Γεράσιμο Στρίντζη και είχε καταπλεύσει στον Πειραιά στις 10 Φεβρουαρίου, εκτελούνταν εκτεταμένες μετασκευές. Η φωτιά ξεκίνησε απο τα αμπάρια όπου εκείνη την ωρα εργάζονταν δύο συνεργεία εργατων. Την ωρα της φωτιάς υπήρχαν στο πλοίο και 21 Ελληνες ναυτικοί οι οποίοι δεν έπαθαν τίποτα. Τα αίτια της φωτιάς, που κατασβέστηκε ύστερα απο τρείς ωρες, παραμένουν άγνωστα. Περίπου την ίδια ωρα ξέσπασε πυρκαγιά απο άγνωστη αιτία και στο υπο σημαία Παναμά φορτηγό πλοίο Μίνοαν Χίλ στο οποίο εκτελούνταν επισκευές, στο μωλο της ΔΕΗ στη Δραπετσωνα. Την ωρα της φωτιάς, που έσβησε σχεδόν αμέσως, εργάζονταν δύο συνεργεία και 20μελές πλήρωμα. Ολοι είναι καλά στην υγεία τους. Ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και εγκληματική αδιαφορία αποδίδει το ΚΚΕ, με αφορμή το νέο δυστύχημα στη ζωνη του Περάματος. Οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρου Σουμάκη και του υφυπουρογύ Εργασίας Χρήστου Πρωτόπαππα έμειναν στα λόγια τονίζει το ΚΚΕ σημειωνοντας ότι στο σημείο του δυστυχήματος δεν υπήρχαν τα παραμικρά μέτρα ασφαλείας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Διακόπτει τις παραστάσεις του στη Θεσσαλονίκη ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος, έως ότου ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τον οποίο εκλήθη να προσφέρει το καλλιτεχνικό του έργο τον διαβεβαιωσει ότι το θέατρο Φίξ στο οποίο στεγάζεται λειτουργεί νόμιμα. Αυτό ανακοίνωσε ο δημοφιλής ηθοποιός μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας του θεάτρου που κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο από Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, σφραγίστηκε, αποσφραγίστηκε παράνομα και συνεχίζει να λειτουργεί. Η αποψινή και αυριανή προγραμματισμένη παράσταση στο θέατρο Φίξ ματαιωνονται και για όσες παραστάσεις οι θεατές έχουν προαγοράσει εισιτήρια, θα επιστραφούν τα χρήματα, διαβεβαίωσε ο κ. Λαζόπουλος.

Το σχέδιο νόμου για τους θεσμούς, τα μέτρα και τις δράσεις της πολιτιστικής ανάπτυξης, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα απο τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί μια οριζόντια παρέμβαση σε ολα τα κεφάλαια της πολιτιστικής πολιτικής, επιφέροντας νομοθετικές μεταβολές χρήσιμες για τη στήριξη και την ανάπτυξη της πολιτιστικής πολιτικής. Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται ακόμα επιμέρους θέματα που αφορούν τις Κρατικές Ορχήστρες και τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, όπως η οργάνωση του κινηματοθέατρου ΠΑΛΛΑΣ της οδού Βουκουρεστίου ως πολυδύναμου χωρου πολιτιστικής δράσης. Τέλος, προβλέπεται η ρύθμιση θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, κυρίως μέσω της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκης Ενωσης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, που γίνεται στη Ρωμη, προκρίθηκε ο Ολυμπιακός, αφού στον ημιτελικό κέρδισε 74-65 τη Σλοβενική Ολύμπια Λιουμπλιάνα, ενω στο ημίχρονο προηγήθηκε με 37-32. Ετσι, ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει την Πέμπτη το τρόπαιο, με αντίπαλο τη νικήτρια του δεύτερου ημιτελικού μεταξύ της Βιλερμπάν και της Μπαρτσελόνα.

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στον τελικό τού ``φάιναλ φορ`` της Ευρωλίγκα, πού γίνεται στη Ρωμη, αφού στον ημιτελικό κέρδισε 74-65 τη Σλοβενική Ολύμπια Λιουμπλιάνα. Στο ημίχρονο ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 37-32. Ετσι ο Ολυμπιακός που θα παίξει για τρίτη φορά σε έναν τελικό τα τέσσερα τελευταία χρόνια, θα διεκδικήσει την πέμπτη το τρόπαιο, με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα που νίκησε στον δεύτερο ημιτελικό 77-70 τη Βιλερμπάν.

Ο προπονητής του Ολυμπικαού, Ντούσαν Ιβκοβιτς, απέδωσε τη νίκη της ομάδας του στον έλεγχο των ρημπάουντ και στον περιορισμό των ανιπάλων αιφνιδιασμων. Τόνισε ακόμη ότι η ομάδα έπαιξε καλό μπάσκετ και όπως είπε η νίκη αυτή θα βοπηθήσει την ομνάδα ψυχολογικά στον αυριανό τελικό. Αοπό τη μεριά του ο πρωταγωνιστής της νίκης του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Ρίβερς, απέδωσε τη νίκη του στην καλή άμυνα όλων των παικτων. Εξάλλου ο τεχνικός της Ολύμπια, Σμάγκο Σάγκατιν, δήλωσε ότι είναι ευχαριστημέμνος απο την παρουσία της ομάδας του στο φάινακ φορ της διοργάνωσης, ενω όπως είπε ο Ρίβερς ήταν ο παίκτης κλειδί στυη νίκη του Ολυμπιακού.

Στους δρόμους ξεχύθηκαν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, με το σφύριγμα της λήξης του αγωνα με την Ολύμπια και με σημαίες, βεγγαλικά και κροτίδες πανηγόιρισαν τη νίκη της ομάδας τους στο Πασαλιμάνι, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη και στη Λέσχη της ομάδας τους στον Πειραιά. Πολλοί φίλαθλοι συγκεντρωθηκαν και στο άλλο ``παραδοσιακό στέκι`` την Ομόνοια, πανηγυρίζοντας. Ανάλογο σκηνικό στήθηκε και σε πολλές επαρχιακές πόλεις όπως το Βόλο, το Ηράκλειο αλλά και την Πάτρα, όπου δυστυχως είχαμε επεισόδια με νεαρούς φιλάθλους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Οι νεαρού επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο και ανταλλαγή υβριστικων συνθημάτων, αλλά επανέβη μεταξύ τους η αστυνομία και όλα έληξαν λίγο αργότερα.

Περνάμε τωρα στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού. Απάντηση σε όλους όσους υποστήριξαν ή υποστηρίζουν ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην πρωτη θέση της βαθμολογίας, βοηθούμενος από τρίτους παράγοντες και όχι γιατί το αξίζει, έδωσε χθες ο προπονητής των ``ερυθρολεύκων``, Ντούσαν Μπάγεβιτς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

``Εμείς απαντάμε στο γήπεδο. Οσοι έχουν παράπονα να τα καταθέσουν εκεί που πρέπει. Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι γι' αυτό. Οι Ελληνες φίλαθλοι ξέρουν ποιά είναι η καλύτερη ομάδα, αφού τα περισσότερα παιχνίδια του Ολυμπιακού, τα έχει δείξει η τηλεόραση``, είπε χαρακτηριστικά ο Μπάγεβιτς.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια η ``επόμενη ημέρα`` του 1-1 της Βέροιας, ενός αποτελέσματος που έβγαλε ουσιαστικά την ΑΕΚ εκτός τροχιάς τίτλου, ήταν και πάλι .. . αφιερωμένη στον Αργύρη Παπαχίτζιο. Διοίκηση, τεχνική ηγεσία και παίκτες της ``Ενωσης`` είναι ``πυρ και μανία`` με τον Θεσσαλονικιό ρέφερι τον οποίο χαρακτηρίζουν ως το μεγαλύτερο ``σφαγέα`` της ομάδας της ΑΕΚ κατά την τελευταία δεκαετία. ``Εχω τρελαθεί. Είναι απίστευτο αυτό που έγινε. Μου έδειξε δεύτερη κίτρινη κάρτα χωρίς καν να του μιλήσω, όχι να τον βρίσω``, τόνισε χαρακτηριστικά ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Παπαχίτζιο και για εκφοβισμό των παικτων της ΑΕΚ, από το πρωτο λεπτό της αναμέτρησης.

Οι σχέσεις μεταξύ του προπονητή του ΠΑΟΚ, Αγγελου Αναστασιάδη και του διεθνή μέσου της ομάδας, Κωστας Φρατζέσκου, αποκαταστάθηκαν, αφού οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και έδωσαν τις απαραίτητες διευκρινίσεις, μετά το θέμα που προέκυψε στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο κ Αναστασιάδης δέχθηκε τις εξηγήσεις του Φρατζέσκου και αφού ανακάλεσε το πρόστιμο του ενός εκατομμυρίου δραχμων, που είχε επιβληθεί στον παίκτη, του επέτρεψε να προπονηθεί.

Η εθνική μας ομάδα βόλεϊ γυναικων, προκρίθηκε στην προημιτελική φάση τού κυπέλλου ``Ανοιξης`` πού διεξάγεται στην Πολωνική πόλη Μπιέλσκο Μπιάλα, αφού νίκησε καί τη Λετονία με 3-2. Ετσι το εθνικό μας συγκρότημα στην προημιτελική φάση, πού αρχίζει την Πέμπτη θα παίξει με τη δεύτερη τού πρωτου γκρούπ, πού θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα η Κροατία, αν σήμερα το βράδυ η Πολωνία κερδίσει την Αυστρία. Σε διαφορετική περίπτωση , αντίπαλός μας θα είναι η Πολωνία.

Με ήττα ξεκίνησε η εθνική μας ομάδα τένις γυναικων τους αγωνες της για την Α' κατηγορία του Φεντερέισον Καπ, που γίνονται στο Μπάρι της Ιταλίας. Το ελληνικό συγκρότημα στον πρωτο αγωνα του έχασε 3-0 από το αντίστοιχο της Ρωσίας. Η Χριστίνα Ζαχαριάδου ηττήθηκε από την Κρουνίκοβα με 2-0, ενω με το ίδιο σκορ έχασε και η Χριστίνα Παπαδάκη από την Λικιχόβτσεβα. Τα κορίτσια μας έχασαν και στο διπλό, αφού οι Παπαδάκη και Ζαχαριάδου ηττήθηκαν από τις δύο Ρωσίδες επίσης με 2-0. Η εθνική μας τη Μεγάλη Πέμπτη αντιμετωπίζει την αντίστοιχη της Βουλγαρίας και χρειάζεται οπωσδήποτε νίκη για να παραμείνει στην κατηγορία.

Τροποποιήσεις στους κανόνες διεξαγωγής των ποδοσφαιρικων αγωνων, οι οποίες θα ισχύσουν απο τη νέα σεζόν, αποφάσισε το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στο Μπέλφαστ και η ΦΙΦΑ τις κοινοποίησε σήμερα στην ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ. Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις είναι οι εξής: - Ο τερματοφύλακας θα μπορεί να κινείται πλέον αριστερά - - δεξιά πάνω, όμως, στη γραμμή της εστίας του την ωρα που ο αντίπαλός του θα χτυπά πέναλτι ενω ο τερματοφύλακας δεν θα μπορεί να κάνει περισσότερα απο τέσσερα βήματα στην περιοχή του όταν έχει τη μπάλλα στα χέρια του, ενω παράλληλα δεν θα έχει το δικαίωμα να την κρατά για περισσότερα απο 5 με 6 δευτερόλεπτα. Σε αντίθετη περίπτωση, ο διαιτητής θα κρίνει ότι κάνει καθυστέρηση και θα δίνει έμμεσο.

Με όλα της τα ``αστέρια`` θα παραταχθεί η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Κροατίας, στο παιχνίδι με την εθνική μας ομάδα που θα γίνει στις 30 Απριλίου στο Καυτατζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης, για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 1998. Ο Κροάτης τεχνικός Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, κάλεσε για το παιχνίδι όλους τους ``μεγάλους`` παίκτες που διαθέτει η χωρα του, τόσο στον εσωτερικό, όσο και τον διεθνή χωρο, γεγονός που αποδεικνύει την κρισιμότητα που έχει ο αγωνας για τους αντιπάλους μας.

Η Σάλκε με την Ιντερ προκρίθηκαν στον διπλό τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αφού η μεν πρωτη νίκησε 2-0 στο Γκελσενκίρχεν την Τενερίφη, η δε δεύτερη έχασε εκτός έδρας από την Μονακό με 1-0, αλλά στο Μιλάνο είχε επικρατήσει με 3-1. Η Σάλκε που είχε χάσει 1-0 στα Κανάρια νησιά ανέτρεψε στο Γκελσεκίρχεν το εις βάρος της αποτέλεσμα και προκρίθηκε για πρωτη φορά στην ιστορία της σε τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο Α' τελικός θα διεξαχθεί 7 Μαίου και ο επαναληπτικός 21 του ίδιου μήνα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΣΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρή υποχωρηση έκλεισαν οι τιμές των μετοχων στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ύστερα από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων είχαν σημειωσει άνοδο 3,20%. Ο γενικός δείκτης τιμων έκλεισε στις 1. 432,97 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 0,56%. Η αξία των συναλλαγων έφτασε τα 15,5 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτωση 0,53%, Ασφάλειες πτωση 0,99%, Λήζινγκ πτωση 1,55%, Επενδύσεις πτωση 0, 80%, Κατασκευές πτωση 0,89%, Βιομηχανίες πτωση 1,05%, Διάφορες πτωση 1,31%, Συμμετοχων πτωση 0,27%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτωση 0, 24%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με σκεπτικισμό και αμηχανία, αντιμετωπισε ο γαλλικός Τύπος και ο πολιτικός κόσμος της χωρας την χθεσινή προκήρυξη από τον πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, πρόωρων εκλογων στις 25 Μαϊου και 1η Ιουνίου. Πολιτικοί παρατηρητές στο Παρίσι, εκτιμούν οτι με την κίνηση αυτή εννιά μήνες πριν την εκπνοή της θητείας της παρούσας Βουλής, ο Σιράκ παίρνει ένα ρίσκο που μπορεί, είτε να ενισχύσει την προεδρία του, είτε να την υπονομεύσει. Για σοβαρή παρτίδα πόκερ, έκανε λόγο ο αναλυτής της τράπεζας Κρεντί Λιονέ, ενω τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν οτι πρόκειται για τέχνασμα, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή μίας νέας σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας. Ο πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, εξέθεσε σήμερα τις γενικές γραμμές του προγράμματος του κεντροδεξιού συνασπισμού, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του στην Ευρωπη και στις σταδιακές οικονομικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της αγοράς.

Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογων όμως τάχθηκε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, εκτιμωντας οτι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την εκτόνωση της έντασης που διέπει τις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης υπό τον ισλαμιστή πρωθυπουργό και του στρατού, ο οποίος παραμένει ο θεματοφύλακας του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους. Διευκρίνισε ωστόσο, οτι το σύνταγμα δεν του δίνει το δικαίωμα να προκηρύξει νέες εκλογές, ευχήθηκε όμως να υπάρξει συμφιλίωση μεταξύ της κυβέρνησης και των στρατιωτικων που αντιδρούν στις προσπάθειες εξισλαμισμού της τουρκικής κοινωνίας.

Μία από τις μεγαλύτερες σφαγές των τελευταίων χρόνων, σημειωθηκε τις πρωτες πρωινές ωρες στην Αλγερία. Ενενήντα τρεις κάτοικοι του χωριού Αούς Μπουγκφί ελ Χεμίστι, νότια της πρωτεύουσας Αλγέρι, σφαγιάστηκαν από φανατικούς ισλαμιστές.

Οκτω και μία ημέρες έμειναν στη Βρετανία για τη διεξαγωγή των βουλευτικων εκλογων της 1ης Μαϊου και είναι σίγουρο πλέον οτι ο πρωθυπουργός, Τζον Μέϊτζορ, την επαύριο θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, καθως η διαφορά με τους Εργατικούς παραμένει σταθερά στις 16 ποσοστιαίες μονάδες. Αίσθηση προκάλεσε στη βρετανική κοινή γνωμη, η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, ο οποίος σε ομιλία του καταδίκασε την άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού στην Ευρωπη, φωντογραφίζοντας έτσι τον ίδιο τον βρετανό πρωθυπουργό, η πολιτική του οποίου είναι ιδιαίτερα κριτική απέναντι στις αποφάσεις των Βρυξελλων.

Η οικονομική ανάκαμψη της χωρας, η καταπολέμηση της διαφθοράς και των οργανωσεων που δρουν με μαφιόζικες μεθόδους, καθως και ένταξη της χωρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, είναι οι κύριες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας, της οποίας θα ηγηθεί ο Ιβάν Κοστόφ, το κόμμα του οποίου κατήγαγε εντυπωσιακή νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο Κοστόφ θα έχει ορισθεί επίσημα πρωθυπουργός, ενω το νέο κοινοβούλιο θα συνέλθει για πρωτη φορά στις 5 Μαϊου.

Η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, θα απασχολήσει τους αρχηγούς των γενικων επιτελείων των χωρων-μελων της Συμμαχίας, που συναντωνται σήμερα στις Βρυξέλλες, για την εξαμηνιαία σύνοδο της στρατιωτικής επιτροπής. Οπως δήλωσε ανωτατος στρατιωτικός αξιωματούχος, η επίτευξη συμφωνίας θα είναι μάλλον δύσκολη, καθως το σχέδιο της νέας δομής ήταν αιτία έντονων διαπραγματεύσεων τους τελευταίους μήνες.

Την επιβολή κυρωσεων εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την στρατιωτική κυβέρνηση της χωρας, ενέκρινε ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εναντίον της Βιρμανίας. Μεταξύ άλλων, ο Μπιλ Κλίντον ενέκρινε την απαγόρευση νέων αμερικανικων επενδύσεων στη Βιρμανία.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ανοιξιάτικος θα είναι αύριο ο καιρός με λίγες νεφωσεις, τοπικά αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι ως ισχυροί και το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους μέτριους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 6 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 21 και στο Αιγαίο 12 με 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφωσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 12 με 21 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί ασθενής βροχή και το θερμόμετρο θα δείξει από 7 μέχρι 15 βαθμούς.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 23 April 1997 - 1:38:53 UTC