Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-04-18

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ποικίλες αντιδράσεις για τα ελληνοτουρκικά. Ενημερωθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία. Ναι υπό όρους λέει το ΚΚΕ, σύγκληση των αρχηγων ζητούν Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ.
  • Στο Δυρράχιο κατέπλευσε το αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ με το δεύτερο ελληνικό λόχο, που μετέβη στο Φίερι και όχι στην Αυλωνα.
  • Η αλβανική κρίση στο επίκεντρο συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.
  • Γνήσια και η δεύτερη διαθήκη της Σοφίας Μινέικο, που καθιστά κληρονόμο της βίλας του Ψυχικού τη Σοφία Παπανδρέου - Κατσανέβα.
  • Πάνω από 4. 000 παραβάσεις διαπίστωσε το Σωμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, την πρωτη εβδομάδα λειτουργίας του.
  • Από μηδενική βάση η νέα μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, απόφασισε κυβερνητική επιτροπή.
  • Θέατρο παραλόγου στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Θεσσαλονίκης με επίκεντρο το θέατρο ΦΙΧ, που σφραγίζεται και αποσφραγίζεται.
  • Πάνω από 35 άτομα, μεταξύ των οποίων και μαθητές, συνελήφθησαν σε έφοδο της αστυνομίας σε τσιγγάνικο καταυλισμό, για ναρκωτικά.
  • Εγκλημα στο Μενίδι. Πεθερός σκοτωνει τον 35χρονο γαμπρό του για οικογενειακές διαφορές.
  • Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Μόσχα η δήλωση Γιέλτσιν, οτι η Ρωσία θα υπογράψει στις 27 Μαϊου στο Παρίσι τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ.
  • Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι αρχές της Ιταλίας, μετά από πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικων ισλαμιστων.
  • Την άνευ όρων παράδοση της εξουσίας από τον Μομπούτου, απαιτεί ο ηγέτης των ανταρτων του Ζαϊρ, αποκλείοντας απ'ευθείας συνομιλίες.
  • Το πάγωμα για έξι μήνες του εποικισμού των παλαιστινιακων εδαφων, πρότεινε η Ουάσιγκτον στο Ισραήλ.
  • Ανοδος 0,53% στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της χωρας, η εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως διαμορφωθηκε μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Οϊμέν στη Μάλτα και την απόφαση της κυβέρνησης να δωσει τη συγκατάθεσή της στην πρόταση της Ολλανδικής Προεδρίας για σύσταση ελληνοτουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα συζητήσει διαδικαστικά θέματα. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται για ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία επί συγκεκριμένων θεμάτων, ενω διαφορετική εκτίμηση κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την ανησυχία και τους φόβους της για τη λειτουργία της επιτροπής αυτής, εκτιμωντας ότι υπάρχει κίνδυνος να καταστεί όργανο ενός διαλόγου χωρίς όρους, προϋποθέσεις και συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, γεγονός που θ'αναγκάσει την κυβέρνηση ή να κάνει απαράδεκτες υποχωρήσεις ή να διακόψει το διάλογο με αναπόφευκτη συνέπεια την επιδείνωση των ελληνοτουρκικων σχέσεων. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παγιδεύει τη χωρα σ'έναν επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο και την οδηγεί σε ένα διάλογο με την Τουρκία χωρίς να γνωρίζει ούτε η ίδια το ακριβές περιεχόμενο και την προοπτική εξέλιξής του και κάνει λόγο για συνθήκες μυστικότητας και κλίματος εσωτερικων κυβερνητικων αντιθέσεων και τριβων. Το ΚΚΕ, αν και υποστηρίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, διατυπωνει τις επιφυλάξεις του για τη λειτουργία της επιτροπής, σημειωνοντας ότι πέρα από την αναγνωριση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικων δικαιωμάτων των δύο χωρων, θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα των συνόρων. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικων αρχηγων υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ενημερωθούν τα κόμματα, ο Δημήτρης Τσοβόλας κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και ο Αντωνης Σαμαράς εκτιμά ότι η Ελλάδα σύρεται στα βαθειά νερά μιας εθνικής γκάφας που έχουν σχεδιάσει άλλοι. Το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικων Θεόδωρος Πάγκαλος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, για όλο το πλέγμα των εθνικων μας θεμάτων, ενω, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος θα ενημερωσει στις αρχές τις προσεχούς εβδομάδας για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Στο λιμάνι του Δυρραχίου κατέπλευσε τελικά το αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ, με το δεύτερο λόχο του ελληνικού τάγματος που θα ενταχθεί στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία. Το ΣΑΜΟΣ αναγκάσθηκε να καταπλεύσει εκεί και όχι στην Αυλωνα, επειδή η ιταλική δύναμη, που είναι επικεφαλής, δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια της αποβίβασης των Ελλήνων στρατιωτων, εξαιτίας της δράσης των ενόπλων συμμοριων. Ο ελληνικός λόχος, μαζί με τμήμα της ιταλικής δύναμης που έφθασε σχεδόν ταυτόχρονα στο Δυρράχιο, μετέβη στο Φιέρι όπου έχει εξασφαλιστεί στρατόπεδο που θα τους φιλοξενήσει. Στη συνέχεια, ο ελληνικός λόχος θα αναχωρήσει, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, για την Αυλωνα, όπου θα στρατοπεδεύσει. Στην Αθήνα, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και ασχολήθηκε με την αλβανική κρίση. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η ελληνική δύναμη ενδέχεται να αυξηθεί κατά 100 - 200 άνδρες, καθως η Ελλάδα επιδιωκει πιο έντονους ρυθμούς στην προωθηση του ανθρωπιστικού υλικού που έχει συγκεντρωθεί. Ο κ. Ρέππας επιβεβαίωσε επίσης την απόφαση της Αθήνας να προωθηθούν δυνάμεις στα φυλάκια της Κακαβιάς και της Κρυσταλοπηγής, καθως και στη νότια Αλβανία για να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Δημοσιεύθηκε και κηρύχθηκε γνήσια και κύρια, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνων, μία ακόμη διαθήκη, της Σοφίας Μινέικο Παπανδρέου, για την περιβόητη βίλα στο Παλαιό Ψυχικό. Η διαθήκη αυτή είναι προγενέστερη της άλλης, που δημοσιεύθηκε προ ημερων και η οποία ισχύει ως μεταγενέστερη. Στην τελευταία διαθήκη, η Σοφία Μινέικο αφήνει τη βίλα στα τέσσερα εγγόνια της, Γιωργο, Νίκο, Σοφία και Ανδρίκο. Τη νέα διαθήκη παρουσίασε, η κυρία Ελλη Παπαζαχαρίου, ανηψιά της Σοφίας Μινέικο και νονά της Σοφίας Παπανδρέου- Κατσανέβα. Με τη διαθήκη καθιστά κληρονόμο της βίλας την κυρία Σοφία Κατσανέβα. Η διαθήκη αυτή συντάχθηκε την 1η Μαϊου 1964 και βρέθηκε καρφιτσωμένη πίσω από μια φωτογραφία του Γεωργίου Παπανδρέου. Στη διαθήκη η Σοφία Μινέικο τονίζει για τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι αφιέρωσε τη ζωή της για την ανατροφή του και ότι πωλησε ακίνητο στην Αθήνα για ν'αγοράσει αυτός οικία στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειων, όπου ήταν καθηγητής. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από την όλη υπόθεση, αλλά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία, χωρίς όμως να ανακοινωσει το περιεχόμενό της. Η υπόθεση αυτή ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό προσωπικά είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Τρείς χιλιάδες τετρακόσιους εβδομήντα τέσσερις ελέγχους πραγματοποίησε στη μία εβδομάδα λειτουργίας του το Σωμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, δήλωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικων Γιωργος Δρύς, προσθέτοντας ότι από τους ελέγχους αυτούς διαπιστωθηκαν 4. 433 παραβάσεις του φορολογικού και του τελωνειακού κωδικα. Οι παραβάσεις αφορουν μη έκδοση στοιχείων πωλησης και διακίνησης αγαθων, μη υποβολή εκκαθαριστικων δηλωσεων ΦΠΑ, παράνομη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, παράνομη εισαγωγή αγαθων, παράνομη κυκλοφορία αυτοκινήτων. Απαντωντας σε έρωτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιωργου Σούρλα, ο κ. Δρύς, είπε ότι από τις 4. 433 παραβάσεις, 15 περιπτωσεις έχουν ήδη παραπεμφθεί στον εισαγγελέα. Ο κ. Σούρλας υποστήριξε ότι οι ελεγκτές δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους και ότι η επιλογή τους δεν έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια.

Για οικογενειακές διαφορές ο Πέτρος Γκίκας πυροβόλησε και σκότωσε με καραμπίνα το γαμπρό του Νίκο Βαλέτα, 35 ετων, μέσα σε συνεργείο αυτοκινήτων στην οδό Δεκελείας στο Μενίδι. Ο Γκίκας πυροβόλησε το γαμπρό του μέσα από αυτοκίνητο με το οποίο και διέφυγε. Από τις έρευνες βρέθηκε το αυτοκίνητο και οι προσπάθειες των αστυνομικων συνεχίζονται για την επίτευξη της σύλληψης του Γκίκα.

Από μηδενική βάση θ'αρχίσει η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία θα προχωρήσει στην πλήρη αναδιάρθρωση του τμήματος παλιννοστούντων, καθως έχουν διαπιστωθεί αδυναμίας δυσλειτουργίας και παραλείψεις. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η κυβερνητική επιτροπή, η οποία προχωρησε στη δημιουργία επιτροπής υπό τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο και τη συμμετοχή εκπροσωπων των υπουργείων Εσωτερικων και Εξωτερικων, ωστε μέχρι τις αρχές Ιουνίου να υποβάλει ολοκληρωμένη εισήγηση για τους Ελληνες ομογενείς. Ο κ. Ρέππας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες περί μυστικων κονδυλίων και δεν απέκλεισε τη μεταφορά της έδρας του ιδρύματος παλιννοστούντων από την Αθήνα στην Κομοτηνή.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικων, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικων, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Στην Αθήνα βρίσκεται επίσης και ο πρωην πρόεδρος της Κύπρου, Γιωργος Βασιλείου, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, ολοκληρωνοντας έτσι τις επαφές του στην ελληνική πρωτεύουσα. Τη Μεγάλη Τετάρτη θα συνεδριάσει στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, θα κάνει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στου Κυπριακού και για την πορεία των εκ των σύνεγγυς συνομιλιων.

Τριάντα επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και μαθητές, συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικων, σε συντονισμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικων και της Ασφάλειας Αττικής χθες σε καταυλισμό τσιγγάνων δίπλα στο Νομισματοκοπείο στο Δήμο Χαλανδρίου. Στις παράγκες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά δυο κιλά και 800 γραμμάρια χασίς, τέσσερα γραμμάρια ηρωϊνης και 17 δισκία μεθαδόνης. Επίσης, κατασχέθηκε ποσό 1. 060. 000 δρχ. ως προερχόμενο απο διακίνηση του χασίς. Η αστυνομική επιχείρηση έγινε ύστερα απο καταγγελίες κατοίκων του Δήμου Χαλανδρίου, αλλά και του ίδιου του δημάρχου, οτι στον καταυλισμό υπάρχουν τσίγγανοι που ασχολούνται συστηματικά με την εμπορία ναρκωτικων.

Σύντομα θα κατατεθεί η τροπολογία που περιλαμβάνει αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας κατά 15% απο 1.1. 97 στα άτομα με ειδικές ανάγκες, επανέλαβε ο υφυπουργός Οικονομικων Νίκος Χριστοδουλάκης μιλωντας στη Βουλή. Ωστόσο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιωτης Κουρουπλής που είχε καταθέσει σχετική ερωτηση, δήλωσε οτι δεν θα ψηφίσει την τροπολογία αυτή, αφού θα έπρεπε τα επιδόματα να αυξηθούν κατά 20% τουλάχιστον. Ο κ. Χριστοδουλάκης, απάντησε ότι το επίδομα αυξάνεται τρεις φορές πάνω απο τον πληθωρισμό του 1997.

Την εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στην περιοχή της Αττικής, θα προτείνει μετά το Πάσχα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης. Ούτως ή άλλως, πάντως, το κλιμακωτό ωράριο θα ισχύσει και φέτος κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης ο κ. Λαλιωτης, στο πλαίσιο του κλιμακωτού ωραρίου, θα εισηγηθεί να απαγορευθεί η τροφοδοσία των καταστημάτων κατά τις ωρες 7-10 το πρωί και 4-6 το απόγευμα.

Σβήστηκε η μεγάλη φωτιά που εκδηλωθηκε στο ισόγειο χωρο της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ στο Καλαμάκι. Η φωτιά εκδηλωθηκε από άγνωστη αιτία σε θερμομονωτικά υλικά και προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας, δήλωσαν ότι η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση και χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστων αποφεύχθηκε η μετάδοση της φωτιάς σε άλλους χωρους της επιχείρησης.

Ορκίσθηκαν σήμερα ενωπιον του Σωματος, στο βουλευτικό αξίωμα οι κύριοι Γιάννης Ποττάκης, από το ΠΑΣΟΚ και Αντωνης Νεράτζης, από τη Ν.Δ. Οι κύριοι Ποττάκης και Νεράτζης κατέλαβαν τις βουλευτικές έδρες που έχασαν οι κύριοι Χωρέμης του ΠΑΣΟΚ και Μπαρμπαγιάννης της Ν.Δ. απο το εκλογοδικείο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν, στην διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία, οτι η Ρωσία σκοπεύει να υπογράψει στις 27 Μαϊου στο Παρίσι, συμφωνία με το ΝΑΤΟ. Ιστορικό σφάλμα, χαρακτήρισε ο κομμουνιστικής ηγέτης Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, την συμφωνία αυτή, υποστηρίζοντας οτι ο Γιέλτσιν ξεπούλησε κυριαρχικά δικαιωματα της χωρας. Από την πλευρά του, φιλοκυβερνητικός βουλευτής δήλωσε οτι με τη συμφωνία αυτή ο Γιέλτσιν δεν κάνει παραχωρήσεις, αλλά αντιθέτως, είναι ένας τρόπος να ασκηθεί πολιτική πίεση στους συνομιλητές του ΝΑΤΟ. Ο Γιέλτσιν αναχωρησε σήμερα από το Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας με προορισμό το θέρετρο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα για ολιγοήμερες διακοπές.

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι αρχές ασφαλείας στην Ιταλία, μετά από πληροφορίες για επικείμενη επίθεση ισλαμιστων εξτρεμιστων. Τα μέτρα πάρθηκαν μετά από έκθεση που συνέταξε η ιταλική υπηρεσία πληροφορίων, ΣΙΣΜΙ, η οποία θεωρεί ως αιτία την όξυνση των σχέσεων Ευρωπης-Ιράν. Πιθανοί στόχοι αναφέρονται αεροδρόμια της χωρας, καθως και άλλα ευρωπαϊκά, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό, ο Πάπας, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο βομβιστων πριν λίγες μέρες στη Βοσνία, και ένας ιρανός αντιστασιακός που ζει στη Ρωμη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κοριέρε ντέλα Σέρα, η τρομοκρατική αυτή οργάνωση που χρηματοδοτείται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τεχεράνης, αποτελείται αποκλειστικά από ιρανούς και τούρκους ισλαμιστές.

Αμετακίνητος στη θέση του για την άνευ όρων παράδοση της εξουσίας από τον πρόεδρο Μομπούτου, παραμένει ο ηγέτης των ανταρτων του Ζαϊρ, Λοράν Καμπιλά. Ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξουν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει ο Καμπιλά, προειδοποιωντας οτι εάν δεν μεταβιβάσει ο Μομπούτου την εξουσία, θα καταλάβει την πρωτεύουσα Κινσάσα. Την ίδια ωρα, η κυβέρνηση του Ζαϊρ ανακοίνωνε οτι είναι άκυρη η συμφωνία, ύψους ενός δις δολαρίων, που υπέγραψαν οι αντάρτες με την αμερικανική εξορυκτική βιομηχανία, για την εκμετάλλευση των ορυχείων στην περιοχή της Σάμπα, υποστηρίζοντας, οτι μόνο τα νόμιμα κράτη έχουν τέτοιο δικαίωμα.

Παρέλυσε σήμερα το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της βόρειας Βρετανίας, εξαιτίας δύο εκρήξεων και μία σειρά προειδοποιήσεων για βομβιστικές επιθέσεις. Δύο μικρής ισχύος εκρήξεις σημειωθηκαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Λιντς και του Ντόνκαστερ, ενω κλειστό παρέμεινε μεγάλο τμήμα του αυτοκινητόδρομου ο οποίος ενωνει τη νότια με τη βορειοδυτική Βρετανία. Οι αρχές πιστεύουν οτι πρόκειται για έργο του IRA, καθως ο πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα την περιοχή, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Το πάγωμα για έξι μήνες του εποικισμού των παλαιστινιακων εδαφων, πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ, σε μία προσπάθεια να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Την πρόταση έκανε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, ο αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος, ολοκληρωνοντας την τριήμερη μεσολαβητική αποστολή του στη Μέση Ανατολή.

Δεν υπήρξε καμμία συμφωνία για τη διεξαγωγή βουλευτικων εκλογων, ανακοίνωσε σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, διαψεύδοντας έτσι τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΑΣΕ, Φράντς Βρανίτσκι, ο οποίος δήλωσε χθες οτι τα αλβανικά κόμματα συμφωνησαν στην 29η Ιουνίου ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογων. Απαραίτηση προϋπόθεση, για την διεξαγωγή των εκλογων, συνεχίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι η διάλυση των επιτροπων των εξεγερμένων πολιτων, στα νότια της χωρας. Εκλογές όμως διεξάγονται αύριο στη Βουλγαρία και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά, η Ενωμένη Δημοκρατική Δύναμη συγκεντρωνει ποσοστό 60%, έναντι 23% του σοσιαλιστικού κόμματος.

Με καταιγισμό δακρυγόνων η αστυνομία της Νότιας Κορέας, επιτέθηκε εναντίον εκατοντάδων φοιτητων που διαδήλωναν στους δρόμους της Σεούλ, ζητωντας την παραίτηση του προέδρου Κιμ Γιουνγκ Σαμ και τη σύλληψη του γιού του, που κατηγορείται για ανάμιξη στο σκάνδαλο του παράνομου δανεισμού της γιγαντιαίας χαλυβουργίας Χάνμπο. Αρκετοί συνεργάτες του νοτιοκορεάτη προέδρου έχουν προσαχθεί σε δίκη κατηγορούμενοι για ανάμιξη στο σκάνδαλο Χάνμπο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

To Θεατρο του παραλόγου παίζεται από χθές στο θέατρο FΙΧ της Θεσσαλονίκης. Το παράλογο όμως δεν διαδραματίζεται στη σκηνή αλλά εκτός αυτής. Το θέατρο κρίθηκε μετά απο αυτοψία ως ακατάλληλο και επικίνδυνο για τους εργαζομένους και τους θεατές και σφραγίστηκε. Ομως λιγη ωρα αργότερα αποσφραγίστηκε παράνομα από υπαλλήλους του ιδιοκτήτη του και οι παραστάσεις του Λάκη Λαζόπουλου, συνεχίζονται κανονικά. Αργά το βράδυ χθές η αστυνομία υπέβαλε μηνύσεις κατά του ιδιοκτήτη του θεάτρου, του κατά νόμον υπευθύνου για τη λειτουργία του και του διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά ο εισαγγελέας που παρέλαβε τη δικογραφία δήλωσε σήμερα πως για την εισαγγελία το θέατρο θεωρείται σφραγισμένο. Οι παραστάσεις συνεχίζονται και σήμερα κανονικά ενω αύριο το βραδυ έχει ορισθεί η επίσημη πρωτη του στην οποία έχουν κληθεί υπουργοί, βουλευτές, καλλιτέχνες και άλλοι. Ο κ. Λαζόπουλος δηλωνει πως θα συνεχίσει να παίζει γιατί ειναι δεσμευμένος απέναντι στον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και υποστηρίζει οτι ο θόρυβος για το θέατρο ξέσπασε για λόγους που αφορούν την προσπάθεια φίμωσης του λόγου που αρθρωνει εναντίον πολιτικων προσωπων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελικά, η Ελλάδα θα πάρει μέρος με μία ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου μετά απο απόφαση της ΟΥΕΦΑ. Κι αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ενωση θεωρησε ότι την όγδοη προνομιούχο θέση της ειδικής κατάταξης των χωρων μελων της παίρνει η Τουρκία, ενω η χωρα μας αν και ισόβαθμη με αυτήν κατετάγη ένατη. Η ΟΥΕΦΑ προκειμένου να καταρτίσει την πίνακα της ειδικής κατάταξης των χωρων, λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανωσεις τα πέντε τελευταία χρόνια.

Η ΑΕΚ πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρων, αφού επικράτησε του Σπόρτιγκ με 87-72, στο δεύτερο αγωνα για το Β` γύρο των πλέϊ οφ που έγινε στα Πατήσια. Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη, που διπλασίσε τις νίκες επί των ``ροσονέρι``, στα ημιτελικά της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ.

Αντίθετα την προσεχή Κυριακή θα λύσουν τις διαφορές τους Αρης και Περιστέρι, αφού η ομάδα Θεσσαλονίκης ισοφάρισε σε 1-1 τις νίκες, κερδίζοντας στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης 88-62 το συγκρότημα των δυτικων προαστείων, σε αγωνα για τον β` γύρο των πλέϊ οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας. Το Περιστέρι, που προηγήθηκε στο ημίχρονο με 39-37, αγωνίστηκε χωρίς τον τραυματία Αγγελο Κορωνιό, ο οποίος ωστόσο αναμένεται να δωσει το παρων στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι της Κυριακής.

Τη δεύτερη νίκη της σε ισάριθμους αγωνες για το ``Τσάλεντζ Ρόουντ`` του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στην πόλη Ιστρια της Σλοβενίας, σημείωσε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των Εφήβων, αφού συνέτριψε την αντίστοιχη της Λευκορωσίας με 111-55. Στο ημίχρονο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προηγήθηκε με 58-22, ενω αξίζει να σημειωθεί ότι οι Λευκορωσοι αντιστάθηκαν μόνο στο πρωτο επτάλεπτο του αγωνα. Στη συνέχεια οι νεαροί διεθνείς μας πήραν τον έλεγχο και έφθασαν σε μία πολύ εύκολη επικράτηση.

Στο ποδόσφαιρο τωρα, όπου χωρίς τον Βασίλη Τσάρτα θα αγωνιστεί η εθνική μας των ανδρων κόντρα στην αντίστοιχη της Κροατίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998, που θα γίνει στις 30 Απριλίου στο Καυτατζόγλειο στάδιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Κωστας Πολυχρονίου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Πολυχρονίου δικαιολογωντας την απόφασή του, τόνισε ο Τσάρτας το διάστημα αυτό βρίσκεται εκτός φόρμας, ανοίγοντας έτσι το ``πράσινο`` φως για την συμμετοχή του Κωστα Φραντζέσκου στην αρχική ενδεκάδα.

``Είμαστε σε θέση και μπορούμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Στόχος μας, είναι η πρόκριση στο Μουντιάλ και πρέπει να τον πετύχουμε με κάθε τρόπο``, είπε ακόμη ο κ. Πολυχρονίου ο οποίος όμως προσπάθησε στη συνέχεια να ``προσγειωσει`` παίκτες και φιλάθλους. ``Οι Κροάτες έρχονται στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη νίκη. Δεν τους φοβόμαστε αλλά τους σεβόμαστε``, κατέληξε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός.

Την έκτη θέση κατέλαβε ο Δημήτρης Μαγγανάς στα 400 μέτρα ελεύθερο του παγκοσμίου πρωταθλήματος κολύμβησης σε μικρή πισίνα που διεξάγεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, με επίδοση 3 λεπτά 48 δεύτερα 76 εκατοστά. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία του πρωταθλητή μας, αφού είναι ο δεύτερος Ελληνας κολυμβητής που μετέχει σε τελικό τόσο μεγάλης διοργάνωσης μετά την Ελλη Ρουσσάκη, που ήταν έκτη στα 200μ πεταλούδα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Μαδρίτης το 1986, σε πισίνα 50 μέτρων.

Αντίθετα, η Κάτια Σαρακατσάνη, δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό των 200 μέτρων πρόσθιο, παρά το γεγονός, ότι έκανε πολύ καλή εμφάνιση στα προκριματικά, όπου σημείωσε την 28η καλύτερη επίδοση μεταξύ 39 αθλητριων καλύπτοντας την απόσταση σε 2 λεπτά 36 δευτερόλεπτα 66 εκατοστά.

Η Ορεστιάδα κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε σε βάρος της ομοσπονδίας βόλεϊ και του Αρη, στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι οι ``κίτρινοι`` ως γηπεδούχοι του τρίτου τελικού για το πρωτάθλημα της Α1 ανδρων που θα γίνει το Σάββατο, πρέπει να δωσουν στην ακριτική ομάδα το 30% των εισιτηρίων. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν η Ορεστιάδα δεν πάρει τα 400 περίπου εισιτήρια που της αναλογούν, ο αγωνας θα γίνει ``κεκλεισμένων των θυρων``. Μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, αναμένεται και η ``συμμόρφωση`` του Αρη, ο οποίος πάντως υποστηρίζει ότι έχει διαθέσει όλα τα ``μαγικά χαρτάκια`` του αυριανού αγωνα.

Η Κλαούντια Πολ από την Κόστα Ρίκα κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ελεύθερο του παγκοσμίου πρωταθλήματος κολύμβησης σε μικρή πισίνα που διεξάγεται στο Γκέτεμποργκ, αφού κάλυψε την απόσταση σε 1 λεπτό 54 δεύτερα 17 εκατοστά. Εξάλλου, η ομάδα σκυταλοδρομίας ανδρων της Αυστραλίας σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 4Χ200 μέτρα ελεύθερο κατά την διάρκεια των αγωνων του παγκοσμίου πρωταθλήματος κολύμβησης σε μικρή πισίνα που διεξάγεται στο Γκέτεμποργκ, αφού κάλυψε την απόσταση σε 7 λεπτά 2 δεύτερα 74 εκατοστά.

H ΦΙΦΑ με απόφαση της διατήρησε τον ισόβιο αποκλεισμό που είχε επιβληθεί από την ΟΥΕΦΑ, στον Ελβετό παλιό διαιτητή, Κουρτ Ροτλισμπέργκερ, ο οποίος κατηγορήθηκε για δωροδοκία. Η ΦΙΦΑ παρέλαβε το φάκελλο της υπόθεσης που της εστάλη από την ΟΥΕΦΑ, τον μελέτησε και αποφάσισε την επέκταση της ποινής του σε παγκόσμιο επίπεδο, αποκλείοντας ταυτόχρονα τον Ροτλισμπέργκερ από όλες τις Ενωσεις-μέλη της. Ο Ροτλισμπέργκερ τιμωρήθηκε για την μεσολάβηση του σε υπόθεση δωροδοκίας του Λευκορωσου διαιτητή, Βαντίμ Ζουκ, στο παιχνίδι του τσάμπιονς λιγκ ανάμεσα στην Γκρασχόπερς και την Οσέρ, την οποία κατήγγειλαν στην ΟΥΕΦΑ οι υπεύθυνοι της ελβετικής ομάδας.

Ο Γάλλος διεθνής τερματοφύλακας της Παρί Σεν Ζερμέν, Μπερνάρ Λαμά, διαπιστωθηκε μετά την εξέταση και του δεύτερου δείγματος του ότι είχε κάνει χρήση χρήση ινδικής κάνναβης (χασίς) και έτσι αντιμετωπίζει πλέον ποινή αποκλεισμού από τους αγωνιστικούς χωρους για διάστημα δύο μηνων. Η εξέταση του δεύτερου δείγματος ουσιαστικά επιβεβαίωσε το πρωτο, που είχε εξεταστεί τον Φεβρουάριο με τα ίδια αποτελέσματα. Ο Λαμά θα πρέπει να παρουσιαστεί προκειμένου να απολογηθεί ενωπιον της ειδικής επιτροπής της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας μέσα σε δέκα ημέρες, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε απόψε ο Αγιαξ, αφού σε αγωνα για την 29-η ημέρα του ολλανδικού πρωταθλήματος ποδοοσφαίρου, συνέτριψε την Νίμεγκεν με 5-0. Τον αγωνα παρακολούθησαν 42. 000 θεατές, ενω τα τέρματα του ``Αίαντα`` πέτυχαν οι Μπογκάρντ (1`, 41`), Ντάνι (21`), Ρόναλντ Ντε Μπερ (52`) και Μουσάμπα (68`).

Σε αγωνες για την 28-η ημέρα του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, σημειωθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Χάνσα Ροστόκ-Γκλάντμπαχ 1- 0 Ντίσελντορφ-Ντούϊσμπουργκ 1-1

Στην βαθμολογία και σε 27 αγωνες προηγείται η Μπάγερν Μονάχου με 58 βαθμούς, έναντι 53 της Λεβερκούζεν και 52 της Στουτγκάρδης και της Ντόρτμουντ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρές ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος και ο γενικός δείκτης τιμων έκλεισε στις 1428,07 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 0,53%. Η αξία των συναλλαγων έφθασε τα 13,3 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,13%, Ασφάλειες άνοδος 2,11%, Λήζινγκ πτωση 0,11%, Επενδύσεις πτωση 0,12%, Κατασκευές πτωση 0,12%, Βιομηχανίες πτωση 0,11%, Διάφορες άνοδος 2,62%, Συμμετοχων άνοδος 0,63%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχωρησε σε ποσοστό 0, 44%.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ Δολαριο ΗΠΑ Αγορα, 270,366 Πωληση, 271,994

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χωρα, με συννεφιά, τοπικές βροχές αλλά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια. Από το βράδυ θ'αρχίσει βελτίωση του καιρού από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι και τοπικά στα νότια μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειωσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα 6 με 20 και στο Αιγαίο 10 με 12, αλλά στην Κρήτη ενδέχεται να φθάσει τους 25 βαθμούς. Συννεφιά με πιθανότητα βροχής, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 8 με 20 και 4 με 16 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 19 April 1997 - 0:06:59 UTC