Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-03-06

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη νότια Αλβανία. Εξοπλίζονται και οργανωνονται οι εξεγερθέντες. Αμνηστία υποσχέθηκε ο Σαλί Μπερίσα σε όσους παραδωσουν τα όπλα τους εντός δύο ημερων. Εκκληση για αυτοσυγκράτηση από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
  • Σε εξέλιξη διεθνής διπλωματική εκστρατεία για εκτόνωση της κρίσης. Στην Αθήνα ο εκπρόσωπος της Κοινότητας. Το Σάββατο μεταβαίνει στα Τίρανα ο Γιάννος Κρανιδιωτης. Αυξημένα μέτρα στη μεθόριο.
  • Τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικων ωρων ανακοινωνει απόψε ο Γεράσιμος Αρσένης, που κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες στην απεργία των καθηγητων.
  • Θετικό κλίμα στην πρωτη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων της ΝΔ, για το θέμα του καταστατικού. Νέα συνάντηση την προσεχή εβδομάδα.
  • Ρύθμιση των χρεων της SOFTEX υποσχέθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου στους εργαζόμενους της εταιρίας.
  • Τρία χρόνια χωρίς τη Μελίνα Μερκούρη. Στο πρωτο νεκροταφείο τελέσθηκε μνημόσυνο, την ερχόμενη Τετάρτη ειδική τελετή στο υπουργείο Πολιτισμού.
  • Μπορεί να εφαρμοστεί η κλωνοποίηση και στον άνθρωπο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, που δηλωνουν αντίθετοι σ'ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
  • Στην Αμερική επιστήμονες κατάφεραν να δωσουν κελάιδισμα ορτυκιού σε κοτόπουλο και κακάρισμα σε ορτύκι.
  • Αλλαγές σε δομές και πρόσωπα της ρωσικής κυβέρνησης εξήγγειλε ο Μπόρις Γιέλτσιν.
  • Αθλητική βραδιά για την Ελλάδα απόψε. Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει στο Παρίσι την Παρί Σεν Ζερμέν για το Κύπελλο Κυπελλούχων στο ποδόσφαιρο. Κρίσιμα παιχνίδια για την προημιτελική φάση της Ευρωλίγκα δίνουν ο Παναθηναϊκός στην Αθήνα απέναντι στη Λιμόζ και ο Ολυμπιακός στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτιζάν.
  • Αγωνία στην Αθήνα για την αυριανή απόφαση της ΔΟΕ για το ποιες θα είναι οι τέσσερις επικρατέστερες χωρες που θα διεκδικήσουν την Ολυμπιάδα του 2004.
  • Συνεχίσθηκε και σήμερα η ανοδική πορεία στο Χρηματιστήριο με το γενικό δείκτη να κερδίζει 3,36%.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ακρως ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται από τα μέτωπα της Αλβανίας και αναφέρουν ότι ο Σαλί Μπερίσα μοίρασε πέντε χιλιάδες όπλα σε πολίτες οπαδούς του δημοκρατικού κόμματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους εξεγερμένους. Οι τελευταίοι, που έχουν πλέον στα χέρια τους άρματα μάχης και είναι εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό, αρχίζουν να οργανωνονται με τη βοήθεια αξιωματικων του αλβανικού στρατού. Η κατάσταση στη Νότια Αλβανία βρίσκεται εκτός ελέγχου, καθως οι τρεις μεγάλες πόλεις Αγιοι Σαράντα, Αυλωνα και Αργυρόκαστρο βρίσκονται υπό καθεστως πολιορκίας, ενω στη διάρκεια της νύχτας οι εξεγερμένοι ανατίναξαν δύο γέφυρες στο Δέλβινο και το Αργυρόκαστρο και έχουν παγιδεύσει πολλές άλλες, απειλωντας να τις ανατινάξουν σε περίπτωση που ο στρατός επιχειρήσει να περάσει. Σε μια πρωτη κίνηση συνδιαλλαγής ο Αλβανός πρόεδρος συναντήθηκε το πρωί με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις στρατιωτικές δραστηριότητες κατά των εξεγερμένων και θα χορηγήσει αμνηστία όσους παραδωσουν τα όπλα σε δύο μέρες και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Εκκληση για αυτοκυριαρχία και συνδιαλλαγή απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει σύρραξη και αίμα. Το απόγευμα μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα στην Κέρκυρα δύο βαρειά τραυματίες. Η μεταφορά έγινε με αλιευτικό σκάφος, καθως είχε απαγορευθεί η προσγείωση ελικοπτέρου.

Την ίδια ωρα σε εξέλιξη βρίσκεται διπλωματική προσπάθεια από Αμερική και Ευρωπη για εκτόνωση της κρίσης. Επίκεντρο της προσπάθειας είναι η Αθήνα, όπου έφθασε το απόγευμα ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολλανδός υπουργός Χαν Βαν Μίρλο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κωστα Σημίτη και αύριο θα μεταβεί στα Τίρανα. Την αλβανική πρωτεύουσα θα επισκεφθεί το Σάββατο και ο υφυπουργός Εξωτερικων Γιάννος Κρανιδιωτης, ο οποίος θα συναντηθεί με το Σαλί Μπερίσα και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Ενημερωνοντας την επιτροπή εξωτερικων υποθέσεων της βουλής ο κ. Κρανιδιωτης τόνισε ότι κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία της μειονότητας. Ανεπαρκείς χαρακτήρισε τους κυβερνητικούς χειρισμούς ο Γιάννης Βαρβιτσιωτης, σημειωνοντας ότι η κυβέρνηση βρέθηκε απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει ένα γεγονός που ερχόταν. Τον κίνδυνο η ελληνική μειονότητα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα της όλης υπόθεσης, υπογράμμισε η Μαρία Δαμανάκη. Πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού με επιστολή τους στον πρόεδρο της βουλής προτείνουν να μεταβεί στην Αλβανία διακομματική επιτροπή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης και εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι οι εντεινόμενες πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο θα οδηγήσουν σε λύση του προβλήματος. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και συμμετοχή της χωρας μας σε μια διεθνή στρατιωτική ειρηνευτική δύναμη στην Αλβανία. Την άμεση οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Ελληνες μειονοτικούς, ζητά από την κυβέρνηση ο Αντωνης Σαμαράς.

Τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικων ωρων ανακοινωνει στις εννέα παρά τέταρτο το βράδυ ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Σύμφωνα με πληροφορίες στις προτάσεις περιλαμβάνεται η παράταση, κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες, του σχολικού έτους, με ταυτόχρονη μετάθεση των γενικων εξετάσεων. Επίσης αναμένεται να μετατεθούν και οι προαγωγικές εξετάσεις. O κ. Αρσένης άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από την απεργία των καθηγητων κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες που δεν επιθυμούν να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο χωρο της παιδείας. Οι καθηγητές, που αποφάσισαν να συνεχίσουν και για όγδοη εβδομάδα την απεργία τους, πραγματοποίησαν και νέο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη διεκδικωντας, όπως υποστηρίζουν, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Παράλληλα δηλωνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους. Στο μεταξύ, από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητων στην επαρχία, στις δύο περιφέρειες του νομού δεν ξεπέρασε το 19%.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιστήμονες που έπλασαν την Ντόλι, το πρόβατο που δημιουργήθηκε με την κλωνοποίηση κυττάρου ενήλικου ζωου, ανακοίνωσαν σήμερα ότι η νέα αυτή τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί πολύ σύντομα και στον άνθρωπο και ότι πρέπει να καταρτιστεί διεθνής νομοθεσία που να εμποδίζει αυτή την πρακτική. Αν πράγματι θέλει κάποιος να το κάνει, μπορεί, δήλωσε ο Ιαν Ουίλμουτ, επικεφαλής των επιστημόνων στο Ινστιτούτο Ρόσλιν της Σκωτίας, όπου έγινε το πείραμα με το πρόβατο. Oι επιστήμονες δήλωσαν σε βρετανούς βουλευτές ότι η έρευνα σε ανθρωπινα ωάρια θα ήταν δυσάρεστη και προσβλητική. Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε κάποιον κλινικό λόγο για τον οποίο θα επιθυμούσε κανείς να δημιουργήσει ένα αντίγραφο ανθρωπου και είμαστε ευχαριστημένοι που αυτό έχει ήδη απαγορευθεί στη χωρα. Yποστηρίζουμε με όλη την καρδιά μας την ιδέα της διεθνούς απαγόρευσης αυτής της εφαρμογής, κατέληξε ο Ουίλμουτ.

Κελάηδισμα ορτυκιού κατάφερε να δωρήσει αμερικανός επιστήμονας σε ένα κοτόπουλο, χάρις στα πειράματά του στο πεδίο της γενετικής επιστήμης, αποκαλύπτεται στο τεύχος Μαρτίου της Αμερικανικής Εταιρίας Επιστημων, Προσήντινγκς. Το κοτόπουλο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση, δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά και εκτός από την ασυνήθιστα ωραία φωνή του δεν διαφέρει σε τίποτε από τους άλλους εκπροσωπους του είδους του, υπογραμμίζει ο Δρ. Ηβαν Μπάλαμπαν, του Ιδρύματος Νευροφυσιολογίας του Σαν Ντιέγκο. Η γενετική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε έγκειται στην εισαγωγή στο αυγό της κότας υλικού απο τον εγκέφαλο, συγκεκριμένα το τμήμα εκείνο που ελέγχει τη λειτουργία της φωνής, το οποίο ελήφθη απο το αντίστοιχο αυγό του ορτυκιού. Σύμφωνα με τον Μπάλαμπαν, το πείραμα τούτο ανοίγει τον δρόμο στην μελλοντική αποκωδικοποίηση του τρόπου με τον οποίο η ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου ρυθμίζει την συμπεριφορά των έμβιων όντων.

Αλλαγές στις δομές και τα πρόσωπα της ρωσικής κυβέρνησης, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής την ετήσια ομιλία του προς το έθνος, ο ρωσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν. Είναι καιρός να βάλουμε τάξη στα όργανα της κυβέρνησης, είπε, τονίζοντας ότι στο υπουργικό συμβούλιο θα κληθούν να μετάσχουν δραστήρια πρόσωπα και ότι θα ανακοινωσει τις λεπτομέρειες εντός των προσεχων ημερων. Στην 27-λεπτη ομιλία του ο Γιέλτσιν κατήγγειλε το οικονομικό και πολιτικό χάος στη χωρα, διακηρύσσοντας ότι παραμένει ο ηγέτης της χωρας. Ο Γιέλτσιν απέκρουσε όλες τις εκκλήσεις να παραιτηθεί ή να μοιραστεί την εξουσία, χωρίς πάντως να πείσει την αντιπολίτευση.

Ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ προειδοποίησε σήμερα ότι το σχέδιο των ισραηλινων για την ανέγερση νέου οικισμού εβραίων εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι πολύ επικίνδυνο και ενδέχεται να απειλήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Μιλωντας σε πανεπιστήμιο του Χιούστον ο παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός ο χωρισμός της Βηθλεέμ από την Ιερουσαλήμ, όπως ουσιαστικά προβλέπει το ισραηλινό σχέδιο.

Εκρηξη που οφείλεται σε βόμβα ή σε αυτοσχέδιο βλήμα όλμου σημειωθηκε το μεσημέρι στο δυτικό Μπέλφαστ κοντά σε περίπολο των δυνάμεων ασφαλείας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε από κήπο κατά τη διέλευση της μικτής περιπόλου του στρατού και της αστυνομίας, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός έχει αυξήσει από τον Οκτωβριο τις επιθέσεις εναντίον βρετανων στρατιωτων.

Απορρίφθηκε απο το κοινοβούλιο της Ρουμανίας η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε για κακούς χειρισμούς στα αγροτικά θέματα. Η πρόταση, η οποία ειχε υποβληθεί απο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, απορρίφθηκε με ψήφους 176 εναντι 125. Πρίν απο δύο εβδομάδες, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ρουμανίας, στην οποία την πλειοψηφία εχουν κεντρωοι, ανακοίνωσε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των τιμων, της αναδιάρθωσης των ζημιογόνων εργοστασίων και του περιορισμού των επιδοτήσεων.

Αυτονομιστές αντάρτες Ταμίλ επιτέθηκαν σε κυβερνητικές δυνάμεις, σε δύο βάσεις τους στα ανατολικά της χωρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 49 στρατιωτες και περίπου 160 αντάρτες. Οι τραυματίες στρατιωτες ανέρχονται σε 73. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν υστερα απο την κατάληψη, απο τις κυβερνητικές δυνάμεις, τον περασμένο μήνα, ενός αυτοκινητόδρομου που συνέδεε δύο ελεγχόμενες απο τους αντάρτες πόλεις, στα βόρεια του νησιού.

Οκτω γερμανοί νεοναζί επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν χθες στη Λειψία, ζεύγος μεταναστων από τη Μογγολία, στη Λειψία. Οι νεοναζί, οκτω αγόρια και δύο κορίτσια ηλικίας 14 έως 23 ετων, εντόπισαν το ζευγάρι των μεταναστων κοντά στις γραμμές του τράμ και άρχισαν να τους βρίζουν. Στη συνέχεια επιτέθηκαν και τους ξυλοκόπησαν. Οι νεοναζί προσπάθησαν να διαφύγουν, αλλά συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Η Ινδία και το Πακιστάν ετοιμάζονται να επαναλάβουν τις αποτελματωμένες διμερείς συνομιλίες, σε επίπεδο αξιωματούχων, στις 28 Μαρτίου, στο Νέο Δελχί. Ο τελευταίος γύρος των διμερων συνομιλιων μεταξύ των δύο γειτονικων κρατων ειχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 1994, αλλά δέν ειχαν αποτέλεσμα εξαιτίας των διαφορων σχετικά με την περιοχή του Κασμίρ στα Ιμαλάϊα.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε θετικό κλίμα, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, διεξήχθη η πρωτη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, όπου συζήτησαν τις προτεινόμενες αλλαγές για το καταστατικό του κόμματος. Ο Γιωργος Σουλφιάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι τέσσερις θα καταλήξουν σε κοινές θέσεις στα περισσότερα σημεία, ενω ο Κωστας Καραμανλής χαρακτηρίσε εποικοδομητική και δημιουργική τη συζήτηση. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αφήσει αιχμές κατά των κυρίων Εβερτ και Μητσοτάκη, λέγοντας ότι στο παρελθόν δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, γεγονός που τραυμάτισε την αξιοπιστία μας. Ο Βύρων Πολύδωρας δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει και νέα συνάντηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τέσσερις συμφωνησαν ο πρόεδρος να έχει θητεία τεσσάρων ετων, το συνέδριο να γίνεται κάθε δύο χρόνια και η πλειοψηφία των συνέδρων να εκλέγεται απευθείας από τη βάση. Στο μεταξύ, οι τρεις εκ των τεσσάρων υποψηφίων δηλωνουν νικητές από τις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των 1. 306 συνέδρων. Η πλευρά του κ. Εβερτ εκτιμά ότι ελέγχει το 46% των συνέδρων που εκλέχθηκαν, η πλευρά του κ. Σουφλιά σημειωνει ότι το 47% πρόσκειται στο Θεσσαλό πολιτικό, ενω νικητής δηλωνει και ο Κωστας Καραμανλής.

Η διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την οικονομική και κοινωνική επιτροπή. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργω Γιωργος Πασχαλίδης στόχος της συνάντησης ήταν ο καθορισμός των ορίων και της ισορροπίας του διαλόγου για μια ευρύτερη κοινωνική συμφωνία, χωρίς όμως να φαλκιδευτεί η λαϊκή εντολή για διακυβέρνηση της χωρας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Κουκιάδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει ν'αρχίσει το διάλογο, χωρίς προειλλημένες θέσεις και επιλογές και να είναι έτοιμη να δεσμευτεί μετά το πέρας του κοινωνικού διαλόγου.

Ρυθμίζονται τα χρέη της χαρτοποϊίας ΣΟΦΤΕΞ, με νομοθέτημα που κατατίθεται εντός των ημερων στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικων Γιάννος Παπαντωνίου σε αντιπροσωπεία των εργαζομένων στη βιομηχανία οι οποίοι συναντήθηκαν το μεσημέρι μαζί του. Οι εργαζόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Οικονομικων, μετά την πορεία που πραγματοποίησαν από το εργοστάσιο της Ιεράς Οδού, αποχωρησαν φανερά ικανοποιημένοι από τα εξαγγελθέντα. Αισιοδοξούμε να λυθεί το πρόβλημα της ΣΟΦΤΕΞ διότι αντιμετωπίζουμε τόσο πρόβλημα επιβίωσης όσο και πρόβλημα στέγης, αφού δεν έχουμε αρκετοί από εμάς να πληρωσουμε το ενοίκιο, τόνιζαν σε δηλωσεις τους οι εργαζόμενοι.

Παρατείνεται μέχρι και τις 15 Απριλίου η προθεσμία υποβολής των δηλωσεων Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας όλων των νομικων προσωπων κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικων αλλά διευκρίνησε ότι η παράταση αυτή δεν ισχύει για τις δηλωσεις φορολογίας εισοδήματος.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Τρία χρόνια συμπληρωθηκαν σήμερα, χωρίς τη Μελίνα Μερκούρη. Το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στο Α`Νεκροταφείο, όπου παρέστησαν αρκετοί πολιτικοί, καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου. Την ερχόμενη Τετάρτη ως αφιέρωμα στη μνήμη της θα γίνει ειδική τελετή, στο υπουργείο Πολιτισμού. Tο νομαρχιακό συμβούλιο της Αθήνας, αποφάσισε να θεσπίσει στη μνήμη της Μελίνας τον τίτλο του πρεσβευτή του ελληνισμού, που θα απονέμεται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες που με την δράση τους στον χωρο των τεχνων και όχι μόνο, έχουν προβάλει τον ελληνισμό. Ο τιμητικός τίτλος θα απονεμηθεί πρωτη φορά στις 6 Μαρτίου του 1998.

Στη μέθη του καρναβαλιού παραδίδεται η Θεσσαλονίκη. Η αταξία που επιβάλλουν οι Απόκριες τακτοποιείται απο τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που διοργανωνει το πρωτο μεγάλο καρναβάλι στην πόλη, με τη συμμετοχή παραδοσιακων καρναβαλιστων από όλη τη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία. Η εκδήλωση θα ξεκίνησε στις 7 απο την πλατεία της ΧΑΝΘ και το χωρο γύρω απο τη Διεθνή Εκθεση. Στις 8 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα απευθύνει χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει η Δόμνα Σαμίου. Μαζί της στη σκηνή θα βρίσκεται ο λαϊκός αφηγητής Mimmo Cuticchio από τη Σικελία, με τις Κούκλες του Παλέρμο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικό αγωνα δίνει στις 9. 30 η ΑΕΚ στο Παρίσι με αντίπαλο την κάτοχο του τροπαίου Παρί Σεν Ζερμέν, στον πρωτο αγωνα ανάμεσα στις δύο ομάδες γιά τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρωπης. Η Ενωση επιδιωκει ένα αποτέλεσμα που θα αφήνει ανοικτή την πρόκριση γιά τη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας. Με μία νίκη σε ένα από τα δύο παιχνίδια, σιγουρεύεται, εκτός απροόπτου, η συμμετοχή δύο Ελληνικων ομάδων στο Τσάμπιονς Λίγκ της επομένης περιόδου. Ο μεγάλος αγωνας του Παρκ Ντε Πρένς θα μεταδοθεί απ'ευθείας από το ΜΕΓΚΑ.

Κρίσιμα παιχνίδια, όμως, έχουμε και στο μπάσκετ, με τους πρωτους αγωνες για την προημιτελική φάση της Ευρωλίγκας. Ο κάτοχος του τροπαίου Παναθηναϊκός υποδέχεται στις 9 παρά 15 στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστάσεων την Λιμόζ έχοντας το πλεονέκτημα έδρας. Η συνάντηση θα μεταδοθεί απ'ευθείας τηλεοπτικά από το Σούπερ Σπόρ. Ακόμη πιο δύσκολο είναι το έργο του πρωταθλητή Ελλάδος Ολυμπιακού ο οποίος, χωρίς πλεονέκτημα έδρας, αντιμετωπίζει στις 9. 00 το βράδυ στο Βελιγράδι την Παρτιζάν. Ο αγωνας θα μεταδοθεί από τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας, στην Λοζάνη, έδρα της ΔΟΕ, κατά την πρωτη ημέρα των εργασιων της επιτροπής αξιολόγησης, η οποία θα ανακοινωσει αύριο το μεσημέρι τις 4 ή 5 πόλεις που θα συνεχίσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο την διεκδίκηση των Ολυμπιακων Αγωνων του 2004. Η πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακων Αγωνων του 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στην παρουσίαση του φακέλλου της Αθήνας, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με κάποιες ασάφειες που είχαν μείνει από την προηγούμενη συνάντηση, με την επιτροπή της ΔΟΕ. Θέματα που αφορούν το Ολυμπιακό Χωριό και τον κλιματισμό του, τη θερμοκρασία της πόλης στη διάρκεια διεξαγωγής των Αγωνων, καθως επίσης τις πολιτιστικές εκδηλωσεις και τους αρχαιολογικούς χωρους.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Νέα μεγάλα κέρδη απεκόμισαν οι τιμές των μετοχων στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμων έκλεισε με άνοδο 3,36% στις 1. 335,60 μονάδες, ενω σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και ο όγκος των συναλλαγων, η αξία των οποίων έφθασε τα 27 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 5,16%, Ασφάλειες άνοδος 0,92%, Λήζινγκ άνοδος 1,81%, Επενδύσεις άνοδος 2,52%, Κατασκευές άνοδος 4,51%, Βιομηχανίες άνοδος 1,93%, Διάφορες άνοδος 1,86%, Συμμετοχων άνοδος 1,03%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,22%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λίγη συννεφιά προβλέπεται αύριο σ'ολόκληρη τη χωρα τοπικά αυξημένη στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 1 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 19 και στο Αιγαίο 9 με 17 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφωσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 8 με 16 και 4 με 13 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 7 March 1997 - 0:58:18 UTC