Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-03-04

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε θέση μάχης στρατός και αστυνομία στην Αλβανία, καθως το εξαγριωμένο πλήθος δεν παραδίδει τον οπλισμό του.
  • Ανησυχία στην Αθήνα για την τύχη της ελληνικής μειονότητας. Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, συναντήσεις του Γιωργου Παπανδρέου με τους πρέσεβεις των ``15``, ΗΠΑ, Ρωσίας και Αλβανίας, καθως και με Ελληνες επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στην Αλβανία.
  • Αναπόφευκτη η παράταση του σχολικού έτους, μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να προτείνει συνέχιση της απεργίας για όγδοη συνεχή εβδομάδα. Διαχωρισε τη θέση της η ΠΑΣΚ.
  • Αρχίζει από αύριο η μάχη των συνέδρων στη Νέα Δημοκρατία. Την Πέμπτη η συνάντηση των 4 υποψηφίων. Θα συμμετάσχω στο Συνέδριο δηλωνει ο Κ. Μητσοτάκης.
  • Συνεχίσθηκε και το Φεβρουάριο η πτωτική πορεία του πληθωρισμού που έτρεχε με 6,6%. Θα συνεχισθεί η πτωση, εκτιμά η κυβέρνηση.
  • Μέτρα για τους αγρότες εξαγγέλει αύριο ο πρωθυπουργός στην Πανελλήνια Σύσκεψη Αγροτικων Στελεχων στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
  • Στο τέλος του έτους οι πρωτες προμήθειες οπλικων συστημάτων, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Θα συνεχισθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, δηλωνει ο Γιάσερ Αραφάτ που ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
  • Αρνείται ο Τούρκος πρωθυπουργός να υπακούσει στους στρατηγούς και να υπογράψει αποφάσεις για την αντιμετωπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού.
  • Οδηγία Κλίντον να απαγορευθεί η χρηματοδότηση ερευνων για κλωνοποίηση στον άνθρωπο.
  • Αναστροφή του αρνητικού κλίματος σήμερα στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο 0,54%.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, για την κατάσταση στην Αλβανία, που εξακολουθεί να είναι έκρυθμη και στη Νότια χωρα βρίσκεται εκτός ελέγχου, καθως στρατός και τάνκς έχουν πάρει θέση μάχης, απέναντι στους εξοπλισμένους με βαρύ οπλισμό διαδηλωτές. Ολες οι πληροφορίες που έρχονται από τη γειτονική χωρα μιλούν για επέμβαση του στρατού, που έχει πάρει εντολές από τον Σαλί Μπερίσα να αποκαταστήσει την τάξη. Η στρατιωτική κινητικότητα, οι σποραδικοί πυροβολισμοί, που ακούγονταν όλη τη νύχτα, οι λεηλασίες και το κλίμα τρόμου και αβεβαιότητας μεταξύ του πληθυσμού, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα της κατάστασης στη γειτονική χωρα. Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ενω άρματα μάχης έχουν περικυκλωσει τους Αγίους Σαράντα και το Αργυρόκαστρο. Ο στρατός έχει αποκλείσει το δρόμο που συνδέει το Νότιο με τη Βόρεια Αλβανία, ενω η ναυτική βάση των Αγίων Σαράντα εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των διαδηλωτων. Οι κάτοικοι των Αγίων Σαράντα αποφάσισαν να εκλέξουν αυτόνομο δημοτικό συμβούλιο και να αντικαταστήσουν το υποστηριζόμενο από τον Μπερίσα. Αλβανικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειωθηκε σε αεροδρόμιο της νότιας Ιταλίας και οι δύο πιλότοι του ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Μετά την παρέμβαση Ελλάδας και Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση αφυπνίστηκε και συγκαλεί την Πέμπτη την πολιτική επιτροπή από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, για να συζητήσει την αλβανική κρίση. Αρκετά ανήσυχος για την αλβανική κρίση εμφανίσθηκε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τα γεγονότα, καθως έχει ζωτικά συμφέροντα, αφού πρέπει να διασφαλίσει την ακεραιότητα της ελληνικής μειονότητας. Η κρίση στην Αλβανία συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Οπως δήλωσε ο υπουργός Αμύνης θα προτείνει στην αυριανή σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστων στις Βρυξέλλες τη μετάβαση κλιμακίου σοσιαλιστων στα Τίρανα, ωστε να αναζητηθούν τρόποι εκτόνωσης της έντασης. Η κατάσταση στην Αλβανία εξετάσθηκε και στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου διατυπωθηκε η έντονη ανησυχία της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη γειτονική χωρα και η ελπίδα να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν η σταθερότητα και η ομαλότητα. Σε ό, τι αφορά την ελληνική μειονότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την κυβέρνηση ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνέστησε για άλλη μια φορά ψυχραιμία. Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικων Γιωργος Παπανδρέου είχε το απόγευμα διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Αλβανίας τους οποίους ενημέρωσε για τις απόψεις της κυβέρνησης γύρω από τις εξελίξεις στην Αλβανία. Επίσης, οι κύριοι Παπανδρέου και Κρανιδιωτης θα συναντηθούν με Ελληνες επιχειρηματίες, που έχουν κάνει επενδύσεις στην Αλβανία. Την αποστολή πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στην Αλβανία, εάν δεν αποδωσουν οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, πρότεινε ο Μιλτιάδης Εβερτ, ενω ο Αντωνης Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει και να επιτύχει, μέσω Ευρωπαϊκής Ενωσης, αξιόπιστες εγγυήσεις από τον Μπερίσα για την ασφάλεια της ελληνικής μειονότητας.

Με τις ψήφους των συνδικαλιστων που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και το Συνασπισμό, η ΟΛΜΕ με οριακή πλειοψηφία 6 προς 5 αποφάσισε να προτείνει στις τοπικές οργανωσεις των καθηγητων, τη συνέχιση της απεργίας και για όγδοη εβδομάδα, αφήνοντας έτσι μετέωρους τους μαθητές και τη σχολική χρονιά. Από την πρόταση αυτή διαχωρησε τη θέση της ΠΑΣΚ, ενω οριστική απόφαση θα πάρουν οι πρόεδροι των ενωσεων, στην αυριανή γενική συνέλευση. Μετά τις εξελίξεις αυτές η παράταση του σχολικού έτους και η μετάθεση των γενικων εξετάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι τα πλέον ορατά σενάρια για την αντιμετωπιση της κρίσης στο χωρο της παιδείας. Από το απόγευμα συνεδριάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων και αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα της απεργίας των καθηγητων.

Εκτόνωση του κλίματος πανικού που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα στη Σοφοκλέους, σημειωθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνων, όπου ανεστράφη το αρνητικό κλίμα και ο γενικός δείκτης να παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 0,54%. Παρά το γεγονός ότι με την έναρξη της συνεδρίασης επικρατούσαν και πάλι πτωτικές τάσεις της τάξης του 3,8% μετά την καθοριστική παρέμβαση των κρατικων τραπεζων το κλίμα ανεστράφη και ο γενικός δείκτης σημείωσε ανοδική τάση. Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι ξεπεράσθηκε η κρίση στο Χρηματιστήριο και ότι τις προσεχείς ημέρες θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Σοφοκλέους.

Στις αυριανές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των περίπου 1. 300 συνέδρων, που θα ψηφίσουν για την εκλογή του νέου προέδρου, επικεντρωνεται το ενδιαφέρον των εσωκομματικων εξελίξεων στη Νέα Δημοκρατία. Την Πέμπτη θα γίνει τελικά η συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται έξοδος των υποψηφίων προς την επαρχία, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων συνέδρων. Ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα παραστεί τελικά στο συνέδριο, όπου θα διατυπωσει τις θέσεις του για το μέλλον του κόμματος και της χωρας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε σήμερα πως δέν εχει αλλη εναλλακτική λύση απο το να πιέσει να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, παρά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για δημιουργία νέου εβραϊκού οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Πάντως, ο Αραφάτ επανέλαβε την αραβική καταδίκη της ισραηλινής απόφασης για την δημιουργία 6. 500 νέων σπιτιων για Εβραίους στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία διαμένουν κυρίως Αραβες. Ο Αραφάτ, ο οποίος ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Κλίντον εποικοδομητικές, και επισήμανε οτι ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε και αυτός την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για τον οικισμό.

Στενός συνεργάτης του Νετζμετίν Ερμπακάν δήλωσε σήμερα οτι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν θα υπογράψει τις αποφάσεις που απαιτεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για την αντιμετωπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Σαμπάχ. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας υπέβαλε στην κυβέρνηση λίστα μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετωπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού στην Τουρκία.

Οκτω γερμανοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές στο Ντάνεμπεργκ της βόρειας Γερμανίας, κατά την άφιξη της αμαξοστοιχίας που μεταφέρει έξι κοντέινερς με πυρηνικά απόβλητα στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Η αστυνομία χαρακτήρισε σοβαρές τις συγκρούσεις που εξελίχθηκαν τις πρωτες πρωϊνές ωρες. Τα έξι κοντέινερς με τα πυρηνικά απόβλητα πρόκειται να φορτωθούν σε ειδικά φορτηγά με τα οποία θα μεταφερθούν πιθανότατα αύριο στον τόπο της ταφής τους, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων, κοντά στο Γκόρλεμπεν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον απαγόρευσε με οδηγία του τη χρηματοδότηση από ομοσπονδιακά κεφάλαια της έρευνας γιά κλωνοποίηση στο ανθρωπινο είδος. Με την οδηγία αυτή, ο πρόεδρος ζητά να υπάρξει ένα μορατόριουμ στις απόπειρες κλωνοποίησης στο ανθρωπινο είδος, ενω εκκρεμεί πόρισμα από την ομοσπονδιακή επιτροπή βιοηθικής. Ο Κλίντον έχει αναθέσει στην εν λόγω επιτροπή να επανεξετάσει τις νομικές και ηθικές πτυχές που εμπλέκονται στη μέθοδο της κλωνοποίησης και να γνωστοποιήσει το πόρισμά της.

Πυρκαγιά εκδηλωθηκε τις πρωϊνές ωρες στα γραφεία της νοτιοαφρικανικής Επιτροπής για την Αλήθεια, στην Πρετόρια, που ερευνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο του απαρτχάιντ, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμμένες καταστροφές. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμενουν άγνωστα. Η αστυνομία πιστεύει ότι εμπρηστές είναι υπεύθυνοι και για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ σε γειτονική τράπεζα, στο κέντρο της Πρετόρια.

Βόμβα εξερράγη τις πρωϊνές ωρες έξω από τα γραφεία συγκροτήματος εφημερίδων στην πόλη Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν, προκαλωντας μόνο υλικές ζημιές. Χθες είχε εκραγεί άλλη βόμβα έξω από τα γραφεία άλλης εφημερίδας, τα οποία βρίσκονταν λίγα μέτρα πιο μακριά. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις.

Ο 59-χρονος πρωην Δήμαρχος της Σεούλ, Κόχ Κούν, διορίσθηκε Πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο της Νοτίου Κορέας, Κιμ Γιούνγκ Σαμ. Ο Κοχ είναι ο έκτος Πρωθυπουργός που ορκίζεται κατά τη θητεία του Κιμ. Ο διορισμός του εντάσσεται στο πλαίσιο της εκ βάθρων αναδόμησης της κυβέρνησης που προωθεί ο Κιμ, προκειμένου να ανυψωσει ξανά το κύρος της, που έχει τρωθεί απο τα πολλαπλά σκάνδαλα.

Ο πρωην ηγέτης της Πολωνίας, στρατηγός Βόϊτσεχ Γιαρουζέλσκι νοσηλεύεται και η κατάστασή του ειναι σοβαρή, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος στρατιωτικού νοσοκομείου στην Βαρσοβία. Υστερα απο μακρά θεραπεία με στεροειδή, ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι, 73 ετων, υπέστη μόλυνση στην αριστερή κνήμη. Εφόσον δέν αντιμετωπιστεί εγκαιρα αυτή η μόλυνση ενδέχεται να οδηγήσει και σε θάνατο, τόνισε ο εκπρόσωπος, καθηγητής Γιάνους Μπολέφσκι.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που χρησιμοποιούν πούδρα στην υγιεινή των γεννητικων τους οργάνων αντιμετωπίζουν 50% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες. Η μελέτη που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεωρηση Επιδημιολογίας και επιβεβαιωνει παρόμοια πορίσματα άλλων μελετων, είναι η πρωτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ χρήσης του αποσμητικού σπρέι για τα γεννητικά όργανα και του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκων. Ο μεγάλος κίνδυνος για καρκίνο στις ωοθήκες εντοπίστηκε στις γυναίκες που έβαζαν πούδρα μετά το μπάνιο, παρότι δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί αν η μακρόχρονη χρήση της αυξάνει τους κινδύνους. Μεγάλο κίνδυνο όμως παρουσιάζει η χρήση σπρέι για μακρές χρονικές περιόδους, επεσήμανε η Λίντα Κουκ, επιδημιολόγος και επικεφαλής της έρευνας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μείωση σημείωσε ο πληθωρισμός, ο οποίος στο τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, έτρεχε με ρυθμό 6,6%, έναντι 6,8 στο τέλος Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οικονομικού Επιτελείου της κυβέρνησης, η πτωτική πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχισθεί και το Μάρτιο και δεν αποκλείεται στο τέλος Απριλίου να σπάσει το φράγμα του 6%.

Εκκληση προς το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλουν στις προσπάθειες για συμπαραγωγή αμυντικού υλικού, απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, εξαγγέλοντας παράλληλα τις προθέσεις του υπουργείου για την εξυγίανση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος αντιτάχθηκε στην ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πρότεινε την απόκτηση ποιοτικά αναβαθμισμένων οπλικων συστημάτων, που θα διασφαλίζουν την αμυντική επάρκεια της χωρας. Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι πρωτες προμήθειες οπλικων συστημάτων θα γίνουν στο τέλος του 1997, ενω ολόκληρο το εξοπλιστικό πρόγραμα των Ενόπλων Δυνάμεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 1999.

Ο Πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης, αναμένεται να εξαγγείλει αύριο, κατά την πανελλήνια σύσκεψη αγροτικων στελεχων, σημαντικά μέτρα για τους νέους αγρότες, την πολιτική γης και τους συνεταιρισμούς. Η σύσκεψη αυτή για το αγροτικό ζήτημα, θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με βασικούς άξονες, την ανάλυση της απόφασης της πρόσφατης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τον αγροτικό τομέα και την πορεία του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος.

Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων χωρίς ελαφρυντικά για την απαγωγή του μαθητή Κωστα Δαλάκα, πρότεινε το μεσημέρι, ο εισαγγελέας, κατά την αγόρευσή του, στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων στην Αθήνα.

Αίτηση ασφαλιστικων μέτρων στο Πρωτοδικείο Πειραιά, κατά του ελληνικού δημοσίου, κατέθεσε η πλοιοκτήτρια εταιρία του οχηματαγωγού πλοίου Σάμαινα, με την οποία ζητείται να διενεργηθεί συντηρητική πραγματογνωμοσύνη μετα την ανέλκυση του Κωστάκος για να διαπιστωθεί η γωνία και η ταχύτητα σύγκρουσης. Επίσης, ζητείται να εκδοθεί προσωρινή διαταγή απαγορεύουσα τη μεταβολή της πραγματικής κατάστασης του σκάφους μέχρι τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης.

Ενας Τούρκος μεγαλέμπορος ναρκωτικων χαροπαλεύει στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ενω ο συνεργάτης του διέφυγε ελαφρά τραυματισμένος στην Τουρκία, ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμων σε ενέδρα που έστησαν αστυνομικοί, στην περιοχή Αμορίου Εβρου. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν ποσότητα 3,150 κιλά ηρωίνης, την οποία οι δυο Τούρκοι θα διέθεταν στην αγορά της βόρειας Ελλάδας. Επίσης, συνελήφθη ο ελληνας συνεργάτης τους, Δημήτρης Δελχανίδης, 47 χρόνων, ο οποίος και μεσολάβησε στο κλείσιμο της συμφωνίας για τη συναλλαγή.

Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί ένας εργάτης στην Πετρούπολη στην Αθήνα, όταν έχασε την ισοροπία του και έπεσε από νεοανεγειρόμενη οικοδομή στο κενό. Θύμα είναι ο Λευτέρης Κυριακίδης, 60 ετων, ο οποίος μεταφέθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Απαλλαγή απο τον εφιάλτη του Κοζλοντούι ζητούν φορείς και κάτοικοι της Ξάνθης, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Κωστα Σημίτη. Οι κάτοικοι ζητούν από τον πρωθυπουργό προσωπική παρέμβαση στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστε Κοινοτικοί εμπειρογνωμονες να μεταβούν στη Βουλγαρία και να εξετάσουν επιτόπου την κατάσταση στο σταθμό του Κοζλοντούι. Το θέμα απασχολεί και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Δράμας που πρόσφατα ενέκρινε ψήφισμα, στο οποίο υπογραμμίζεται η πιθανότητα πρόκλησης πυρηνικού ατυχήματος, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή, καθως το εργοστάσιο του Κοζλοντούι βρίσκεται σε μικρή απόσταση απο την ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Παρίσι, βρίσκεται η ποδοσφαιρική αποστολή της ΑΕΚ όπου την Πέμπτη το βράδυ θα δωσει τον πρωτο αγωνα της με την Παρί Σεν Ζερμέν γιά τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η ενωση, εκτός από τους δικούς της στόχους, φέρνει μαζί της και τις ελπίδες της χωρας μας γιά διπλή εκπροσωπηση στο Τσάμπιονς Λίγκ της επομένης περιόδου, αφού μία νίκη της σε βάρος των Γάλλων θα φέρει την Ελλάδα στις 8 πρωτες χωρες της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ που θα έχουν δύο ομάδες στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της ηπείρου.

Στην Πειθαρχική Επιτροπή Διαιτησίας παραπέμπονται ο διαιτητής του ποδοσφαιρικού αγωνα Παναθηναϊκός-Αρης Γιάννης Λάτσιος και ο επόπτης Ηλίας Θαλάσσης, για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Τη διαγραφή των κυρίων Λάτσιου και Θαλάσση καθως και την παραίτηση του κ. Γερμανάκου και των συνεργατων του, ζητά με ανακοίνωσή της, η ΠΑΕ Αρης. Απο την πλευρά του ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Βέλιμιρ Ζάετς, σε δηλωσεις του παραδέχτηκε ότι το γκολ που πέτυχε η ομάδα του προήλθε από φάση στην οποία υπήρχε παίκτης οφ-σάϊντ.

Στην πειθαρχική επιτροπή παραπέμφθηκαν οι διατητές του αγωνα μπάσκετ ΑΕΚ- Ολυμπιακός, Λάζαρος Βορεάδης και Γιάννης Ράλλης αφού διπιστωθηκε ότι υπέπεσαν σε σοβαρά λάθη. Ο Ολυμπιακός υπέβαλε ένσταση στην ΕΟΚ για τα σφυρίγματα των δύο διαιτητων από τα οποία όπως υποστηρίζει υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος και για το λόγο αυτό ζητά την επανάληψη του αγωνα.

Στο Ισραήλ αγωνίζεται απόψε η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή με αντίπαλο τη Χάποελ Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο των πρωτων αγωνων της προημιτελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Το παιγνίδι αρχίζει στις 9 παρά τέταρτο και θα μεταδοθεί απ'ευθείας απο την ΕΤ-1.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρή άνοδο 0,54% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμων στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά την κάθετη υποχωρηση των τριων προηγούμενων ημερων, στη διάρκεια των οποίων είχε παρουσιάσει απωλειες 17%. Η αγορά σήμερα παρουσιάστηκε ιδιαίτερα νευρική και οι διακυμάνσεις των τιμων των μετοχων ήταν έντονες. Αρχικά, ο δείκτης σημείωνε πτωση 4%, στη συνέχεια άνοδο 2,36%, για να κλείσει τελικά με περιορισμένα κέρδη. Η άνοδος του δείκτη στηρίχθηκε στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της Εθνικής, του ΟΤΕ καθως επίσης και για τα ισχυρά χαρτιά του Βιομηχανικού τομέα. Η αξία των συναλλαγων έφθασε τα 23,9 δισ. δρχ. ενω οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτωση 2,10%, Ασφάλειες άνοδος 1,72%, Λήζινγκ άνοδος 7,11%, Επενδύσεις πτωση 0,22%, Κατασκευές πτωση 2,15%, Βιομηχανίες άνοδος 3,05%, Διάφορες άνοδος 4,59%, Συμμετοχων άνοδος 2,08%. Ο Δείκτης Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,81%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χωρα και μόνο στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφωσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -1 με 16 βαθμούς, στα δυτικά 1 με 20 και στην υπόλοιπη χωρα 3 με 18 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 7 με 17 και 4 με 15 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 5 March 1997 - 3:24:34 UTC