Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-03-03

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αλβανία, όπου δεν αποκλείεται σύγκρουση στρατού με ένοπλους διαδηλωτές. Ανησυχία στην Αθήνα, έκτακτα μέτρα στη μεθόριο για τυχόν κύμα λαθρομεταναστων.
  • Δεν αποκλείεται και νέα συνάντηση του Γεράσιμου Αρσένη με τους καθηγητές, η απεργία των οποίων μπήκε στην έβδομη εβδομάδα.
  • Αυστηρή προειδοποίηση του Κωστα Σημίτη, από τα Τρίκαλα, προς τους Τούρκους στρατηγούς, που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία.
  • Ανυποχωρητη η κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική. Δεν θα υποκύψουμε σε συντεχνίες και εκβιασμούς, δηλωνει ο πρωθυπουργός.
  • Με αποχή από τον κοινωνικό διάλογο απειλεί η ΓΣΕΕ με αφορμή πληροφορίες περί κυβερνητικής πρότασης για μείωση των ωρων εργασίας και των αποδοχων.
  • Την Τετάρτη η επόμενη μάχη στη Νέα Δημοκρατία, καθως από τη βάση εκλέγονται οι 1. 200 σύνεδροι που θα ψηφίσουν τον αρχηγό της παράταξης.
  • Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω των 9 Μποφόρ που πνέουν στο Αιγαίο.
  • Πλησιάζουν τους χίλιους οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό στο Ιράν. Πάνω από 2. 500 τραυματίες, περισσότεροι από 35. 000 οι άστεγοι.
  • Πάνω από 125 νεκροί και 80 τραυματίες, σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο κεντρικό Πακιστάν.
  • Αρνείται ο Τούρκος πρωθυπουργός να εφαρμόσει τις υποδείξεις των στρατηγων για να δοθεί τέλος στις εξτρεμιστικές ισλαμικές ενέργειες.
  • Στην Ουάσιγκτον ο Γιάσερ Αραφάτ, όπου άρχισε ήδη συνομιλίες με τον Μπιλ Κλίντον.
  • Στη Λοζάνη στραμμένο το αθλητικό βλέμμα της Ελλάδας, καθως αρχίζει η διαδικασία επιλογής των 4 φιναλίστ της κούρσας διεκδίκησης της Ολυμπιάδας του 2004.
  • Πρωτοφανής πτωση ρεκόρ των τιμων των μετοχων στο Χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης υποχωρησε κατά 7,45%.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νύχτα αγωνίας αναμένεται να είναι η αποψινή για την Αλβανία. Το τελεσίγραφο του καθεστωτος προς τους ένοπλους πολίτες να παραδωσουν τα όπλα έληξε χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση και το ερωτημα είναι τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ωρες. Η ανησυχία μεγαλωνει όσο πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι στο Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα, την Αυλωνα και το Φιέρι, επίκειται η επέμβαση του στρατού και της αστυνομίας για τον έλεγχο των πόλεων. Φήμες όμως κάνουν λόγο για τη μεταφορά από το βορρά ομάδων αστυνομικων με πολιτικά, πιστων στον πρόεδρο Μπερίσα που έχουν εντολή να επιβάλλουν την τάξη. Αργά το βράδι οι αλβανικές αρχές απαγόρευσαν την μετάδοση εικόνας προς το εξωτερικό, μέσω των μηχανημάτων που έχουν εγκαταστήσει δυτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετά την κήρυξη της χωρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, ενω έχει λάβει έκτακτα μέτρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, για να αντιμετωπίσει τυχόν κύμα μεταναστων στην Ελλάδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι αύριο στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, όπου αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Αλβανία. Αναφερόμενος στην πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Σαλί Μπερίσα να επισκεφθεί την Αθήνα, ο κ. Ρέππας είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά το μέλλον, επισημαίνοντας πάντως, ότι η Ελλάδα επιδιωκει καλές σχέσεις με τους γείτονές της και δεν επιθυμεί να αναμιγνύεται στα εσωτερικά των άλλων κρατων. Ο υφυπουργός Εξωτερικων, Γιάννος Κρανιδιωτης, συνέστησε ψυχραιμία στον Ελληνισμό της Αλβανίας, σημειωνοντας παράλληλα ότι μέχρι στιγμής δεν παρατηρήθηκε καμία κίνηση εναντίον των Ελλήνων μειονοτικων. Πρόσθεσε επίσης, ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή και ανησυχία τις εξελίξεις και ότι το υπουργείο Εξωτερικων βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αλβανική κυβέρνηση και άλλους παράγοντες της πολιτικής ζωής της γείτονος. Ο κ. Κρανιδιωτης είπε ακόμη ότι η ολλανδική προεδρία έκανε αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για έκτακτη σύγκληση της αρμόδιας κοινοτικής ομάδας για τα Βαλκάνια, ωστε να εξετασθεί η κατάσταση. Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο τα γεγονότα στην Αλβανία αλλά και σε άλλες γειτονικές χωρες να οδηγήσουν σε γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, συστήνοντας παράλληλα στους Ελληνες της Αλβανίας ψυχραιμία. Ο Συνασπισμός ζήτησε τη ματαίωση της επίσκεψης Μπερίσα στην Αθήνα και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τη λανθασμένη εντύπωση ανοχής και στήριξης του Αλβανού προέδρου. Οι εξελίξεις στη γειτονική χωρα θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τον ελληνισμό, εκτιμά ο Δημήτρης Τσοβόλας, ενω ο Αντωνης Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για εκτόνωση της αλβανικής κρίσης. Υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης στην Αλβανία, στην οποία θα μετέχουν όλα τα κόμματα και θα οδηγήσει τη χωρα σε ελεύθερες εκλογές τάχθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Και από την έκρυθμη κατάσταση στην Αλβανία, να μεταφερθούμε στο Χρηματιστήριο Αθηνων, όπου σήμερα επικράτησε κλίμα πανικού, καθως οι τιμές των μετοχων παρουσίασαν, πρωτοφανή για τα χρηματιστηριακά χρονικά, ελεύθερη πτωση. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης σημείωσε πτωση ρεκόρ, 7,45%, κλείνοντας στις 1. 206 μονάδες. Κύκλοι του Χρηματιστηρίου εκτιμούν ότι το μέγεθος της υποχωρησης είναι υπερβολικό και αποδίδουν την πτωση στις δηλωσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Θωμαδάκη, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο κλίματος κερδοσκοπίας στη Σοφοκλέους.

Ανοιχτό άφησε ο υφυπουργός παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος το ενδεχόμενο νέα συνάντησης του κ. Αρσένη με τους καθηγητές, όπως ζήτησαν οι τελευταίοι, σε μιά προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση και να σταματήσει η απεργία, που εισήλθε στην έβδομη εβδομάδα. Οι καθηγητές πραγματοποίησαν και νέο συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο παιδείας, ενω ανάλογη εκδήλωση θα κάνουν την Τετάρτη στην πλατεία Κάνιγγος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εννιακόσιοι εξήντα πέντε νεκροί και 2. 600 τραυματίες είναι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τα θύματα του σεισμού που συγκλόνισε την επαρχία Αρντεμπίλ του βορειοδυτικού Ιράν, την περασμένη Παρασκεύη. Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ψάχνουν για επιζωντες στα ερείπια, ενω περισσότερα από 35. 000 άτομα είδαν τα σπίτια τους να καταρρέουν από την δόνηση που είχε μέγεθος 5,5 Ρίχτερ. Χθες, νεα σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,2 βαθμων της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την επαρχία Αρντεμπίλ σπέρνοντας νέο πανικό στους σεισμόπληκτους. Από τη νέα δόνηση διεκόπη η ηλεκτροδότηση σ'όλη την περιοχή.

Αυξάνεται συνεχως ο αριθμός των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειωθηκε στην επαρχία Παντζάμπ, ανατολικά του Μουλτάν, στο κεντρικό Πακιστάν. Αξιωματούχος δήλωσε οτι ο αριθμός των νεκρων εφθασε ηδη τους 126 και των τραυματιων εχει ξεπεράσει τους 80, απο τους οποίους οι 25 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε το δυστύχημα ως το χειρότερο στην χωρα τα τελευταία επτά χρόνια.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Νετζεμτίν Ερμπακάν αρνήθηκε σήμερα να εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης το οποίο απαιτούν οι στρατιωτικοί γιά να δοθεί τέλος στις εξτρεμιστικές ισλαμικές ενέργειες. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν μπορεί να απαιτήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους. Είναι ένα συμβουλευτικό όργανο, τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός. Το Συμβούλιο είναι στην ουσία ένα συμβουλευτικό όργανο αλλά οι συστάσεις του γίνονται απόλυτα σεβαστές. Την περασμένη Παρασκευή, το Συμβούλιο κατηγόρησε τον Ερμπακάν γιά φονταμενταλιστική παρέκκλιση και του ζήτησε να πάρει μία σειρά από μέτρα κατά της επέκτασης της ισλαμικής μαχητικότητας. Σήμερα χιλιάδες αντιισλαμιστές διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης ενω ο πρωην πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, προειδοποίησε τον Ερμπακάν να συμμορφωθεί προς τις αρχές του κοσμικού κράτους.

Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον άρχισε σήμερα στην Ουάσιγκτον συνομιλίες με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ εκφράζοντας τη λύπη του για την απόφαση του Ισραήλ να οικοδομήσει ένα νέο οικισμό για Εβραίους στην αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι τροφοδοτεί τη δυσπιστία. Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης, της Γάζας και της Ιερουσαλήμ, κήρυξαν σήμερα γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανέγερση 6. 500 κατοικιων στην Χαρ Χομά της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Με την απόφαση του Ισραήλ ολοκληρωνεται στην πραγματικότητα ένας δακτύλιος εβραϊκων οικισμων γύρω από τον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ, που αποκόπτει τη νότια πλευρά της Δυτικής Οχθης.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους γύρω απο τα κτίρια των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων στις Βρυξέλλες, ζητωντας να παραμείνει ανοικτό το εργοστάσιο της Ρενω στο Βιλβόρντε, που πρόκειται να κλείσει με αποτέλεσμα την κατάργηση 3. 100 θέσεων εργασίας. Απο την πλευρά τους οι βελγικές αρχές αποφάσισαν να προσφύγουν στη βελγική δικαιοσύνη εναντίον της Ρενω. Η ομοσπονδιακή βελγική κυβέρνηση και η περιφερειακή φλαμανδική κυβέρνηση κατηγορούν τη Ρενω ότι δεν σεβάστηκε μια βελγική συλλογική σύμβαση του 1972 που ορίζει τους κανόνες στο θέμα των απολύσεων.

Ενα άτομο σκοτωθηκε από έκρηξη που σημειωθηκε κοντά στην επίσημη θερινή κατοικία της προέδρου της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα στην πόλη Νουάρα Ελίγια. Η έκρηξη σημειωθηκε σε απόσταση 250 μέτρων περίπου από την κατοικία της Κουμαρατούνγκα, η οποία δεν βρισκόταν εκεί, αλλά είχε μεταβεί στην πόλη για να μετάσχει σε σύσκεψη στο δημαρχείο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένας ύποπτος, χωρίς να δωσει άλλα στοιχεία για το συμβάν.

Ενδεκάά τομα, μεταξύ των οποίων και 5 παιδιά, τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρωτες πρωϊνές ωρες σε ξενωνα υποδοχής διανοητικά καθυστερημένων παιδιων στην γερμανική πόλη Χάλλε. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν επίσης στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν στην διάσωση και τη μεταφορά των παιδιων Στον ξενωνα φιλοξενούνταν 46 παιδιά. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα.

Τουλάχιστον στους 34 ανέρχονται οι νεκροί και στους 200 οι τραυματίες από τις σφοδρές καταιγίδες και τους ανεμοστρόβιλους, που επληξαν με πρωτοφανή δριμύτητα πέντε Πολιτείες του νότου των ΗΠΑ, προκαλωντας σημαντικές καταστροφές. Στην πολιτεία του Αρκανσας, 23 άτομα έχασαν τη ζωή τους, τα περισσότερα από κατασκευές που κατέρρευσαν λόγω των ισχυρων ανέμων. Δέκα από τους νεκρούς μάλιστα ήταν άτομα που κατοικούσαν σε τροχόσπιτα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία, ότι η Ελλάδα δεν παραχωρεί ούτε σπιθαμή εδάφους, αέρους και θάλασσας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός από τα Τρίκαλα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Θεσσαλία. Επίσης, κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας πως είμαστε κυβέρνηση όλου του λαού και όχι των συντεχνιων γι αυτό και δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς. Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού ουσιαστικά ήταν απάντηση στα περίπου 80 άτομα, που συγκεντρωθηκαν έξω απο τη νομαρχία για να αποδοκιμάσουν τον κ. Σημίτη. Σχετικά τα αγροτικά προβλήματα ο κ. Σημίτης τόνισε οτι η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τους συνεταιρισμούς γιατι, οπως είπε, στηρίζεται στον αγρότη και στη ζωντανή υπαιθρο. Στόχος επίσης είναι να σταματήσει η διαίρεση ανάμεσα στην Αθήνα που απομιζά και την περιφέρεια που τροφοδοτεί. Με την ομιλία του ο πρωθυπουργός προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους, τονίζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ και προειδοποιεί πως ο λαός θα δωσει στην κυβέρνηση της ολιγαρχίας την πρέπουσα απάντηση.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και κυρίως η πορεία των ενταξιακων διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξετάσθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρέου, και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικων, Αλέκος Μιχαηλίδης. Στη συνάντηση διαπιστωθηκε για άλλη μια φορά η πολύ στενή συνεργασία των δύο χωρων. Ο Κύπριος υπουργός ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το θέμα που δημιουργήθηκε με την πρόταση Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλίας για εμπλοκή των Τουρκοκυπριων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Την έντονη αντίδραση των συνδικάτων προκάλεσαν οι πληροφορίες περί πρότασης της κυβέρνησης για μείωση των ωρων εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχων, στον ιδιωτικό τομέα, τις Τράπεζες και αλλού, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της ανεργίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, απείλησε ότι εάν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές τότε μπορεί να μην ξεκινήσει ποτέ ο κοινωνικός διάλογος. Παράλληλα έκανε λόγο για θατσερικές ιδέες, που δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στην Ελλάδα. Κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίσθηκε και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Κουσελάς, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα δύο σημαντικές αλλαγές στο σύστημα απασχόλησης και αμοιβων στις Τράπεζες.

Στις εσωκομματικές εκλογές της Τετάρτης για την ανάδειξη περίπου 1. 200 συνέδρων επικεντρωνεται το ενδιαφέρον στη Νέα Δημοκρατία. Εντός της εβδομάδας, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η κοινή συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος, κυρίων Εβερτ, Σουφλιά, Καραμανλή και Πολύδωρα, οπως πρότεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με αντικείμενο την αναμόρφωση του καταστατικού. Σημειωνεται ότι ήπιοι τόνοι κυριάρχισαν κατά την προσυνεδριακή διήμερη συνδιάσκεψη του κόμματος που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Δεμένα παραμένουν στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας τα πλοία, λόγω της συνεχιζόμενης θαλασσοταραχής στα πελάγη. Ετσι, κανένα δρομολόγιο δεν εκτελείται προς τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οκτω αλλοδαποί κρατούμενοι κυρίως Αλβανοί, απέδρασαν τα ξημερωματα από τα κρατητήρια τη ασφάλειας της Πάτρας, αφού προηγουμένως αφαίρεσαν το προστατευτικό κιγκλίδωμα από το παράθυρο. Οι αλλοδαποί επρόκειτο να απελαθούν από τη χωρα μας γιατί δεν είχαν άδεια παραμονής. Εξάλλου, δύο Ρουμάνοι απέδρασαν τα ξημερωματα από τις δικαστικές φυλακές Χανίων, αφού προηγουμένως, έκοψαν τα κάγκελα και βγήκαν στο δρόμο χρησιμοποιωντας, σεντόνια που είχαν δέσει μεταξύ τους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το βλέμμα της Ελλάδας στρέφεται από σήμερα στη Λοζάνη, όπου αρχίζει η διαδικασία της επιλογής των 4 ή 5 φιναλίστ, από τις 11 συνολικά υποψήφιες πόλεις, που θα συνεχίσουν την κούρσα διεκδίκησης των Ολυμπιακων Αγωνων του 2004. Η διαδικασία στην έδρα της ΔΟΕ θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Την Πέμπτη θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφιοτήτων από τις αντιπροσωπείες των 11 πόλεων. Η υποψηφιότητα της Αθήνας θα παρουσιαστεί πέμπτη κατά σειρά και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τους Ελληνες και ξένους εκπροσωπους Τύπου. Την Παρασκευή το μεσημέρι η Επιτροπή θα ανακοινωσει τα ονόματα των 4 ή 5 πόλεων, που θα διεκδικήσουν την ανάληψη των Αγωνων. Η ανάδειξη, της νικήτριας πόλης θα γίνει στη Λοζάνη στις 5 Σεπτεμβρίου.

Χρυσός αναμένεται να αποδειχθεί στη συνέχεια του πρωταθλήματος, ο βαθμός που απέσπασε σήμερα στον Πύργο ο Ιωνικός, αφού οι κυανόλευκοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με τον Πανηλειακό. Οι παίκτες του Βασίλη Δανιήλ, κατάφεραν να προηγηθούν στο 39-ο λεπτό με έξοχο σουτ του Τσιαντάκη μέσα από την μεγάλη περιοχή. Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι πίεσαν για την ισοφάριση και στο 56` ο Ιλιτς με κεφαλιά έκανε το 1-1. Το δεύτερο γκόλ της ομάδας του Πύργου, πέτυχε στοά 77` ο Μπάντοβιτς. Η ισοφάριση ήλθε στο τελευταίο λεπτό του αγωνα, με κεφαλιά απο τον Μπρούστερ. Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, ο Πανηλειακός παρέμεινε στην έβδομη θέση με 35 βαθμούς, ενω ο Ιωνικός έπιασε στην ένατη θέση την Παναχαϊκή, αφού οι δύο ομάδες έχουν από 29 βαθμούς. Δύο παιγνίδια διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 22-ης ημέρας για το πρωτάθλημα της δεύτερης εθνικής στο ποδόσφαιρο. Απο τις 6 ο Πανιωνιος υποδέχεται τα Γιάννινα. Στις 8 διεξάγεται η συνάντηση Εθνικού-Δόξας Δράμας που θα μεταδοθεί απ'ευθείας απο την ΕΤ-3.

Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός παραμένουν μέσα στις 50 πρωτες της παγκόσμιας κατάταξης συλλόγων και για το Φεβρουάριο. Η ενωση υποχωρησε μεν από την 38-η στην 43-η θέση, αλλά έμεινε μπροστά από τους πράσινους, οι οποίοι ανέβηκαν από την 46-η στην 44-η θέση. Εξάλλου, ο Ολυμπιακός ανέβηκε από την 246-η στην 206-η θέση. Την πρωτη θέση στην κατάταξη του Φεβρουαρίου κατέχει η πρωταθλήτρια Ευρωπης και Κόσμου Γιουβέντους και ακολουθούν η Αμέρικα του Κάλι, από την Κολομβία και η πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής Ρίβερ Πλέιτ από την Αργεντινή.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μαύρη Δευτέρα ήταν η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνων, καθως η πτωση των τιμων των μετοχων προσέλαβε διαστάσεις κράχ. Ο γενικός δείκτης τιμων παρουσίασε κάθετη υποχωρηση κατά 7,45%, κλείνοντας στις 1. 206,54 μονάδες. Το μέγεθος της πτωσης είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Σοφοκλέους. Η αξία των συναλλαγων έφθασε στα 16,7 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν με μεγάλες απωλειες: Συγκεκριμένα: Τράπεζες πτωση 7,72%, Ασφάλειες πτωση 3,24%, Λήζινγκ πτωση 7,30%, Επενδύσεις πτωση 7,65%, Κατασκευές πτωση 7,98%, Βιομηχανίες πτωση 7,54%, Διάφορες πτωση 5,83%, Συμμετοχων πτωση 7,13%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχωρησε κατά 2,86%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σ'ολόκληρη τη χωρα προβλέπονται λίγες νεφωσεις, που στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να βρέξει τοπικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρειαά -1 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1 με 19 και στο Αιγαίο 6 με 16 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 6 με 17 και 2 με 15 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 4 March 1997 - 3:33:34 UTC