Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-02-14

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Εκκληση στους εκπαιδευτικούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις απηύθυνε ο πρωθυπουργός.
  • Πρόσκληση για διάλογο προς τους αγρότες από τον Κωστα Σημίτη.
  • Ενεκρίθησαν από το υπουργικό συμβούλιο οι κυβερνητικοί χειρισμοί των κινητοποιήσεων.
  • Με εποικισμό της Αμμοχωστου απειλεί ο Ντενκτάς. Εντονες αντιδράσεις σε Λευκωσία και Αθήνα.
  • Ενταση στη βουλή όταν ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτηση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
  • Κορυφωνεται η κρίση στην Αλβανία. Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο παραίτησής του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Μέξι. Βίαια επεισόδια στο Φιέρι με έξι τραυματίες.
  • Με βαρειές κατηγορίες παραπέμπεται να δικαστεί ο σημαιοφόρος του ΚΩΣΤΑΚΟΣ, Μιχάλης Δημούλκας.
  • Πτωμα σε αποσύνθεση εκβράστηκε στη Ρόδο. Διερευνάται αν ανήκει σε μέλος του ΚΩΣΤΑΚΟΣ ή του ΔΥΣΤΟΣ.
  • Υπουργικό συμβούλιο και ΑΔΕΔΥ εξέτασαν στις συνεδριάσεις τους το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Αντιδράσεις των νοσοκομειακων γιατρων για το προσχέδιο νόμου περί ανασυγκρότησης του ΕΣΥ.
  • Καταδίκη των ριάλιτι σόου σε εκδήλωση του Παντείου Πανεπιστημίου.
  • Με διάλυση απειλείται ο στρατός της Ρωσίας. Ορατό πλέον το ενδεχόμενο εμφυλίου ή πραξικοπήματος, προειδοποιούν εμπειρογνωμονες.
  • Πρόταση μομφής, η τρίτη κατά σειρά, κατέθεσε το κόμμα του Μεσούτ Γιλμάζ κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας.
  • Αρχισε η σταδιακή απελευθέρωση των 14 Ρωσων και δυτικων που κρατούντο όμηροι από ισλαμιστές αντάρτες στο Τατζικιστάν.
  • Δύο μεγάλα ρεκόρ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στα 60 μέτρα από το Χάρη Παπαδιά και την Κατερίνα Θάνου.
  • Ανοδος 0,67% στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκκληση στους εκπαιδευτικούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, απηύθυνε το πρωί από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν μεγάλες επιπτωσεις και η συνέχιση της απεργίας δεν μπορεί να αποδωσει. Ο κ. Σημίτης απαντωντας, κατά την ωρα του Πρωθυπουργού, σε σχετικές ερωτήσεις του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα και του βουλευτή του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζόφ, είπε ότι τα αρχικά αιτήματα των εκπαιδευτικων έχουν καλυφθεί. Πήραν, τόνισε, περισσότερα χρήματα από κάθε εργαζόμενο, και όλα τα αιτήματα θα πρέπει να εξεταστούν σε ένα συνολικό πλαίσιο της εθνικής οικονομίας. Ο κ. Σημίτης είπε ότι δεν είναι δικαιολογημένη η παράταση της απεργίας και ότι υπάρχει νοοτροπία του παίκτη που κερδίζει και δε θέλει να αποχωρήσει. Τόσο ο κ. Τσοβολας, όσο και ο κ. Κολοζόφ, χαρακτήρισαν τη στάση της κυβέρνησης ως αδιάλλακτη και αντιλαϊκή την πολιτική της, ενω αμφισβήτησαν τα νούμερα σχετικά με τις αυξήσεις των εκπαιδευτικων.

Πρόσκληση πρός την συντονιστική επιτροπή αγροτων της Θεσσαλίας, να συναντηθούν μαζί του, απηύθυνε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Στην ομιλία του ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται κάτω από εκβιασμούς και συνθήκες παρανομίας. Απαντωντας σε ερωτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ, για τις φθορές των τρακτέρ, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρανομία και συνεπως δεν συντρέχει και κανένας λόγος αποζημίωσης. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι δεν υπήρξαν ζημιές. Ο κ. Εβερτ, αναφέρθηκε στις δηλωσεις των υπουργων, οι οποίες, όπως είπε, δείχνουν το ύφος και το ηθος της κυβέρνησης. Επέμεινε ότι υπήρξαν ζημιές στα τρακτέρ των αγροτων, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή, ως μια βάρβαρη επιδρομή και πρόσθεσε πως αν παρανομεί ένας πολίτης αυτό δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντά με παρανομία.

Ενεκρίθη πλήρως από το υπουργικό συμβούλιο ο χειρισμός των κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση. Επίσης, τα μέλη του ταυτίσθηκαν με την άποψη ότι έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες των παροχων. Κατά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικων και όλοι οι υπουργοί συμφωνησαν ότι καθηγητές και δάσκαλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Οσον αφορά το θέμα του κοινωνικού διαλόγου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας είπε ότι η κυβέρνηση επιδιωκει ένα θεσμοθετημένο διάλογο με όλους τους φορείς με στόχους την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και την κοινωνική προστασία.

Με εποικισμό της Αμμοχωστου, απειλεί ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος μιλωντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε οτι έχει ήδη αρχίσει επιχείρηση καθαρισμού της κατεχόμενης πόλης. Την έκπληξή τους στις δηλωσεις Ντενκτάς εξέφρασαν τόσο τα Ηνωμένα Εθνη, όσο και ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας, ο οποίος μάλιστα τόνισε οτι η Αμμόχωστος πρέπει να επιστραφεί και πως αν αληθεύουν οι πληροφορίες, θα πρέπει να αντιδράσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε γραπτό διάβημα προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνων προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση, σε ό, τι αφορά τις νέες απειλές του Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό της Αμμοχωστου. Η Λευκωσία θα προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειων για τη δήλωση του υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ότι η αγορά των πυραύλων S-300 θα εντείνει την πιθανότητα σύγκρουσης στην Κύπρο. Στην Αθήνα, ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τις δηλωσεις Ντενκτάς ως απαράδεκτες και βάναυση πρόκληση και προσθεσε πως η χωρα μας βρίσκεται σε ετοιμότητα και αν συμβεί αυτό που ισχυρίζεται ο Ντενκτάς θα είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορυφωνεται η πολιτική κρίση στην Αλβανία. Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο της παραίτησής του ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Μέξι, κατά την διάρκεια συνέντευξη τύπου στους έλληνες δημοσιογράφους. Ο κ. Μέξι ζήτησε την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη χωρα του, υποστηρίζοντας οτι η οικονομική κρίση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Διευκρίνισε οτι θα παραιτηθεί μόνο εάν του το ζητήσει το κόμμα και όχι η αντιπολίτευση, αποποιούμενος παράλληλα των προσωπικων του ευθυνων για την ύπαρξη και λειτουργία των παρατραπεζων. Στα Τίρανα, επικρατεί σήμερα ηρεμία καθως η πόλη αστυνομοκρατείται, ενω το πρωί στην πόλη Φιέρι σημειωθηκαν βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδων του κυβερνωντος Δημοκρατικού Κόμματος και της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν έξι άτομα.

Με διάλυση απειλείται ο πάλαι ποτέ κόκκινος στρατός της πρωην Σοβιετικής Ενωσης. Το γεγονός όμως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο ή ακόμα και σε στρατιωτικό πραξικόπημα, ενω δεν είναι πλέον σε θέση να υπερασπίσει τη χωρα. Τα πρωτάκουστα αυτά για τον στρατό που προκαλούσε άλλοτε ρίγη φόβου στη Δύση, αναφέρονται σε ανακοίνωση του μη κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής. Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται οτι η σημερινή κατάσταση του στρατού μόνο ως καταστροφή μπορεί να χαρακτηρισθεί, καθως οι στρατιωτες έχουν μήνες να πληρωθούν, δεν σιτίζονται επαρκως και τα ρούχα τους είναι πλέον απαρχαιωμένα. Το συμβούλιο απαρτίζουν πολιτικοί αναλυτές, βουλευτές, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

Μετά το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ και το Ρεπουμπλικανικό του Ντενίζ Μπαϊκάλ, τωρα και το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του ισλαμιστή πρωθυπουργού, Νετζμετίν Ερμπακάν. Το κόμμα του Γιλμάζ κατηγορεί την κυβέρνηση για κατάχρηση εξουσίας, επειδή προχωρησε σε αυξήσεις μισθων στις δυνάμεις ασφαλείας, μεγαλύτερες από αυτές προς τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Σύμφωνα με πηγές του κοινοβουλίου, η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής θα γίνει μαζί με τις άλλες δύο στις 25 Φεβρουαρίου.

Αρχισε στο Τατζικιστάν η απελευθέρωση των 14 Ρωσων και δυτικων που κρατούντο όμηροι από ισλαμιστές αντάρτες, παράλληλα με την απελευθέρωση από την κυβέρνηση της πρωην σοβιετικής δημοκρατίας ανταρτων που κρατούντο στις φυλακές. Η πληροφορία εδόθη τηλεφωνικά από τον ηγέτη των ανταρτων, Μπαχράμ Σαντίροφ, προς τον ρωσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, δεν έχει όμως επιβεβαιωθεί από άλλη ανεξάρτητη πηγή.

Απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της χωρας στο ΝΑΤΟ, ενέκρινε το κοινοβούλιο της Σλοβακίας, με 87 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 15 αποχές επί συνόλου 150 εδρων. Σύμφωνα με την νομοθεσία της χωρας, το δημοψήφισμα πρέπει να διεξαχθεί εντός 30 ημερων από σήμερα, ενω η αντιπολίτευση επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση υποστηρίζοντας οτι όλη αυτή η κίνηση γίνεται σκόπιμα ωστε ο λαός να ψηφίσει κατά της ένταξης της χωρας.

Ανθρωπινη αλυσίδα μήκους 100 χιλιομέτρων σχημάτισαν σήμερα, 100. 000 ανθρακωρύχοι και υποστηρικτές τους κατά μήκος της βιομηχανικής περιοχής του Ρουρ, στη Γερμανία, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να περικόψει τις επιδοτήσεις. Η αλυσίδα οργανωθηκε από το συνδικάτο των ανθρακωρύχων, το οποίο υποστηρίζει οτι η κυβέρνηση του καγκελάριου Κολ θέλει να περικόψει τις ετήσιες επιδοτήσεις προς τους ανθρακωρύχους, από 10 σε 3,5 δισ μάρκα.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενταση προκλήθηκε το πρωί στη Βουλή, όταν ο Πρωθυπουργός δεν επέλεξε να απαντήσει σε ερωτηση του προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου, που αφορούσε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Σημειωθηκε οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού και των πολιτικων αρχηγων, οι οποίοι τόνισαν ότι ο Πρωθυπουργός δεν σέβεται τα κόμματα και το κοινοβούλιο και υποβαθμίζει την ωρα του Πρωθυπουργού. Ο κ. Σημίτης ανταπάντησε ότι δεν έχει πρόθεση να αποκλείσει κανέναν και δεν είναι πλέον ωρα του Πρωθυπουργού αλλά έχει εξελιχθεί σε μια αντιπαράθεση αρχηγων κομμάτων. Είναι ωρα ρητορίας και αντεγκλήσεων.

Με τις κατηγορίες, της απωλειας πλοίου απο αμέλεια και της ανθρωποκτονίας απο αμέλεια κατά συρροή, παραπέμπεται ο σημαιοφόρος Μιχαήλ Δημούλκας της πυραυλακάτου Κωστάκος που βυθίστηκε απο το επιβατηγό πλοίο Σαμαινα. Οι κατηγορίες συνίστανται στο οτι ο σημαιοφόρος δεν ενημέρωσε τον κυβερνήτη της τορπιλακάτου παρ' όλο που είχε εντοπίσει το Σάμαινα και είχε συγκεκριμένες οδηγίες. Το υλικό της προανάκρισης που διενήργησε ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά συνταγματάρχης Δημήτρης Χασλαρίδης, διαβιβάστηκε σε τακτικό ανακριτή. Παράλληλα, το ΓΕΝ θα εξετάσει ενδεχόμενες διοικητικές ή πειθαρχικες ευθύνες τυχόν άλλων μελων του Κωστάκος. Αναφερόμενος στην πραγματογνωμοσύνη που διενήργησε ο κ. Στεφανάκος κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Σάμου, ο κ. Χασλαρίδης σημείωσε οτι σ' αυτήν υπάρχει επιφύλαξή για τη διενέργεια συμπληρωτικής πραγματογνωμοσύνης σε περίπτωση που τεθοθυν υπόψη του νεότερα στοιχεία.

Ακέφαλος και χωρίς άκρα, ανθρωπινος σκελετός, βρέθηκε σε παραλία της Ρόδου, μεταξύ Μονολίθου και Κρητινίας. Ο σκελετός μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο της Ρόδου, όπου θα γίνει νεκροψία και νεκροτομή. Οπως δήλωσε ο κεντρικός λιμενάρχης της Ρόδου, πιθανότατα το πτωμα να ανήκει σε εξαφανισθέντα από το κρατικό θεραπευτήριο της Λέρου, από τον περασμένο Αύγουστο, ή σε θύμα της πυραυλακάτου "ΚΩΣΤΑΚΟΣ" που συγκρούστηκε με το επιβατηγό "ΣΑΜΑΙΝΑ", ή σε αγνοούμενο, του φορτηγού πλοίου ΔΥΣΤΟΣ.

Συνεδρίασε το πρωί το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και εξέτασε το θέμα του μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων και την περαιτέρω στάση της. Από τη Δευτέρα αρχίζει κύκλο επαφων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το νέο μισθολόγιο συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ο υπουργός τύπου, δήλωσε οτι με αυτό εκσυγχρονίζονται και ορθολογικοποιούνται οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ενοποιωντας διάσπαρτες κατηγορίες εισοδημάτων. Το μισθολόγιο αυτό θα είναι σημειο εκκίνησης για τις αποδοχές και άλλων εργαζομένων, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Την αντίδραση των νοσοκομειακων γιατρων προκαλεί το προσχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Την αντίδραση των νοσοκομειακων γιατρων προκαλούν κυρίως οι δύο από τις διατάξεις για την ισχυροποίηση της θέσης των πανεπιστημιακων γιατρων και την πλήρη λειτουργία των κλινικων και τις απογευματινές ωρες. Η πρόεδρός τους, Χριστίνα Παπανικολάου, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν τα νοσοκομεία σε 24ωρη βάση με το υπάρχον προσωπικό.

Για ευτελισμό της ανθρωπινης αξιοπρέπειας καταδικάσθηκαν οι τηλεοπτικές δίκες και τα reality show από ανθρωπους της επιστήμης και της Τέχνης, σε εκδήλωση του Πάντειου Πανεπιστημίου με θέμα Το Δικαίωμα σε Δίκαιη Δίκη - Η Ανεξαρτησία και η Αποτελεσματικότητα της Ελλληνικής Δικαιοσύνης. Οπως δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ένας από τους ομιλητές και επικριτής των τηλεοπτικων δικων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνων, Αντωνης Ρουπακιωτης, και οι δικαστές επηρεάζονται από τον τρόπο που παρουσιάζουν τις δίκες τα τηλεοπτικά μέσα.

Σε νέα καταλύματα πρόκειται να μεταφερθούν εντός των ημερων οι 700 Κούρδοι μετανάστες που φιλοξενήθηκαν εδω και έξι μήνες στις κατασκηνωσεις του Αγίου Ανδρέα. Κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού που επισκέφθηκε το πρωί τις κατασκηνωσεις και ανακοίνωσε την απόφαση συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των μεταναστων, οι οποίοι θεωρούν ότι όλες οι άλλες κατασκηνωσεις είναι πλήρεις. Οπως δήλωσε ο Ελληνας εκπρόσωπος των Γιατρων του Κόσμου, Οδυσσέας Βουδούρης, έχουν επιλεγεί δύο σημεία για τη μετεγκατάσταση των Κούρδων, τα οποία όμως δεν είναι ακόμη κατάλληλα διαμορφωμένα.

Σοβαρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν τα ξημερωματα από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε τέσσερα σταθμευμένα ΙΧ στην οδό Χαιρωνείας της Θεσσαλονίκης. Ο μηχανισμός που αποτελείτο από ποσότητα εκρηκτικής υλης και βραδύκαυστο φυτίλι, είχε τοποθετηθεί από αγνωστους κάτω από το ΙΧ του εμπόρου Διαματνή Διαμαντή, 55 χρόνων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Εικόνα και είδωλο, είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης φωτογραφίας με έργα Ελλήνων δημιουργων της τελευταίας εικοσαετίας που διοργανωνει στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο των εκδηλωσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 250 έργα 44 φωτογράφων και χωρίζεται σε τρείς θεματικές ενότητες. Η έκθεση, αναπτύσσεται στις αίθουσες του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της HELLEXPO-ΔΕΘ. Η έκθεση, θα εγκαινιασθεί αύριο το βράδυ απο τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο μεγάλα ρεκόρ είχαμε σήμερα πρωτη ημέρα του πανελλήνιου πρωταθλήματος κλειστού στίβου. O πρωταθλητής μας των δρόμων ταχύτητας, Χάρης Παπαδιάς, ισοφάρισε την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο στα 60μ. και το πανελλήνιο ρεκόρ. Ο Παπαδιάς κάλυψε την απόσταση σε 6 δεύτερόλεπτα 51/100, επίδοση που είχε πετύχει ο Αλέξης Τερζιάν 11 Μαρτίου 1994 στο Παρίσι. Μεγάλη επίδοση σημείωσε και η πρωταθλήτρια μας, Κατερίνα Θάνου, αφού κέρδισε στα 60 μέτρα με 7 δευτερόλεπτα 15 εκατοστά. Η Θάνου με την επίδοση της ισοφάρισε το δικό της Πανελλήνιο ρεκόρ το οποίο είχε σημειωσει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Στοκχόλμης το 1996, ενω πέτυχε και την τέταρτη καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο.

Τα αθλητικά έργα που γίνονται αυτή την περίοδο στην Θεσσαλονίκη ήταν το αποκλειστικό θέμα της σύσκεψης πού έγινε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Πολιτισμού καί στην οποία πήραν μέρος ο Υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υφυπουργός Ανδρέας Φούρας καί ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιάννης Σγουρός. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νέο κλειστό γυμναστήριο του ΠΑΟΚ, που βρίσκεται υπό κατασκευήν καί εξετάστηκαν τρόποι γιά την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποπεράτωσή του. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Φούρας δήλωσε ότι όλα τα έργα που γίνονται στην Θεσσαλονίκη θα "τρέξουν" με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε σήμερα η αγορά του Χρηματιστήριου, μετά τη χθεσινή σημαντική υποχωρηση. Ο γενικός δείκτης τιμων έκλεισε με άνοδο 0,67%, στις 1. 238,44 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης πέτυχε σημαντική άνοδο 4,26%. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,95%, Ασφάλειες πτωση 0,88%, Λήζινγκ πτωση 0,76%, Επενδύσεις άνοδος 0,75%, Κατασκευές πτωση 0,20%, Βιομηχανίες άνοδος 1,09%, Διάφορες άνοδος 1,31%, Συμμετοχων άνοδος 1,55%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς υποχωρησε σε ποσοστό 1,33%. Η αξία των συναλλαγων ανήλθε στα 14,7 δισ. δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφωσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές, έντονες το βράδυ στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χωρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά από το απόγευμα θα συννεφιάσει και θα βρέξει στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και από το βράδυ στο Ιόνιο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 4 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 19 και στα νησιά του Αιγαίου 10 με 19 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με νοτιοδυτικούς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 18 και 5 με 16 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 14 February 1997 - 23:32:44 UTC