Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 24)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ενταση το πρωι στη Βουλη γιατι ο Πρωθυπουργος δεν απαντησε σε ερωτηση του Μιλτιαδη Εβερτ, αρμοδιοτητας του υπουργου Αμυνας.
  • Νεα προκληση της Τουρκιας. Τρια πολεμικα της πλοια καταπλεουν στο κατεχομενο λιμανι της Αμμοχωστου.
  • Ανυποχωρητοι στις θεσεις τους παραμενουν οι καθηγητες. Σε απεργια τον Φεβρουαριο προσανατολιζονται και οι δασκαλοι.
  • Η κυβερνηση δεν αντιμετωπιζει θεμα επιβολης πορου για τις θεομηνιες, δηλωσε ο Κωστας Σημιτης.
  • Επιθεση κατα της επιτροπης αγροτων της Θεσσαλιας εξαπελυσε ο Προεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.
  • Ερωτηματικα απο δημοσιευμα των "ΝΕΩΝ" που αποκαλυπτει οτι στο Ωνασειο ξαναχρησιμοποιουντο ηλεκτροδια σε καρδιοπαθεις.
  • Κατατεθηκε το πρωι στη Βουλη η τροπολογια για τις συνταξεις στις πολυτεκνες μητερες.
  • Ενας στρατιωτης τραυματιστηκε σε ανταλλαγη πυροβολισμων με Τουρκους δουλεμπορους στο Καστελοριζο.
  • Συνεδριαζει το υπουργικο συμβουλιο και ασχολειται με θεματα δικαιοσυνης.
  • Συνεχιζεται η πολιτικη κριση στη Βουλγαρια. Η αντιπολιτευση ζητα το Μαρτιο προωρες εκλογες.
  • Διασωθηκε απο τις ιταλικες αρχες, πλοιο που μετεφερε περισσοτερους απο 100 λαθρομεταναστες, και κινδυνευε να βυθιστει.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενταση προκληθηκε το πρωι στη Βουλη με αφορμη το γεγονος οτι ο Πρωθυπουργος δεν απαντησε σε ερωτηση που ειχε υποβαλει ο προεδρος της Ν.Δ. Μιλτιαδης Εβερτ σχετικα με τις δηλωσεις του υπουργου Εθνικης Αμυνας Ακη Τσοχατζοπουλου, για τα επεκτατικα σχεδια της Τουρκιας και την αλλαγη του αμυντικου και στρατιωτικου της δογματος. Ο κ. Σημιτης, οπως ειπε ο προεδρος της Βουλης, ειχε δηλωσει απο χθες οτι την ερωτηση θα απαντουσε ο αρμοδιος υπουργος. Τοτε ο κ. Εβερτ ειπε πως ο Πρωθυπουργος ετραπη σε φυγη και οτι θα επρεπε για ενα τοσο σοβαρο εθνικο θεμα και γι'αυτες τις αποκαλυψεις που περιεχονται στις δηλωσεις του υπουργου Αμυνας να απαντησει ο ιδιος αφου δε γνωριζουν τι συμβαινει ουτε τα κομματα ουτε ο λαος. Ο κ. Τσοχατζοπουλος απαντησε οτι η ερωτηση του κ. Εβερτ αφορουσε δικες του δηλωσεις και συνεπως ο ιδιος ηταν αρμοδιος να απαντησει.

Επι της ουσιας ο υπουργος Αμυνας ειπε οτι η Ελλαδα δεν προκειται να δεχθει αυτο που επιδιωκει η Τουρκια, δηλαδη την αλλαγη του στατους κβο στο Αιγαιο. Ο κ. Εβερτ σχολιασε οτι η Ν.Δ. αρνειται να παρακολουθησει την κυβερνηση στις μεταστροφες και τους συμβιβασμους της σε θεματα εξωτερικης πολιτικης και επεκρινε την αρνηση του πρωθυπουργου να δεχθει τη συγκληση του συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων προκειμενου να χαραχθει μια ενιαια αμυντικη εξωτερικη πολιτικη.

Τρια πολεμικα πλοια της Τουρκιας καταπλεουν αυριο στο κατεχομενο λιμανι της Αμμοχωστου, σε μια προσπαθεια της Τουρκιας να εκφρασει την αλληλεγγυη της προς το κατοχικο καθεστως. Στο πλαισιο αυτης της προκλητικοτητας, ο προεδρος της Τουρκιας Σουλειμαν Ντεμιρελ δηλωσε σημερα οτι το Κυπριακο αποτελει εθνικη υποθεση της Τουρκιας και απειλησε οτι οποιος αγγιξει την Κυπρο ειναι σαν να αγγιζει την Τουρκια. Στο μεταξυ, ο πρεσβευτης της Ρωσιας στην Κυπρο επανελαβε οτι η συμφωνια για την αγορα των πυραυλων Σ-300 θα τηρηθει.

Ανυποχωρητοι στις θεσεις τους παραμενουν οι καθηγητες οι οποιοι το μεσημερι πραγματοποιησαν συγκεντρωση διαμαρτυριας εξω απο το υπουργειο Παιδειας και στη συνεχεια πορεια προς τη Βουλη. Κατα την αυριανη συνελευση των Προεδρων των τοπικων ΕΛΜΕ αναμενεται να ληφθει αποφαση για την περαιτερω πορεια των κινητοποιησεων του κλαδου. Οι καθηγητες επιμενουν στο αιτημα τους να παρουν αυξησεις 70. 000 δρχ το μηνα μεσα στο 1997. Ο κ. Αρσενης εξεφρασε συγκρατημενη αισιοδοξια για τη ληξη της απεργιας των εκπαιδευτικων, τονισε ομως οτι εαν μετριαστουν οι απαιτησεις τους η συναντηση που θα εχει μαζι τους τη Δευτερα το πρωι θα αποδωσει καρπους.

Στο μεταξυ σε απεργιακες κινητοποιησεις στις αρχες Φεβρουαριου προσανατολιζονται και οι δασκαλοι, ενω η ομοσπονδια τους συναντηθηκε το πρωι με τον υπουργο Παιδειας, ο οποιος οπως ειπε συζητησαν τα οικονομικα και θεσμικα αιτηματα μεσα σε θετικο κλιμα. Ομως οι δασκαλοι δηλωσαν οτι δεν ικανοποιηθηκαν απο τις απαντησεις του κ. Αρσενη και επιμενουν στα αιτηματα τους για αυξησεις στις μηνιαιες αποδοχες τους μεσα στο 1997. Στο μεταξυ ο Προεδρος της ΟΚΕ Παιδειας της Νεας Δημοκρατιας Βασιλης Κοντογιαννοπουλος, δηλωσε οτι το κομμα του τασσεται υπερ της θεσπισης ιδιαιτερου μισθολογιου για τους εκπαιδευτικους της πρωτοβαθμιας και δευτοερβαθμιας εκπαιδευσης κατ' αναλογια με το μισθολογιο των καθηγητων της τριτοβαθμιας. Το πρωι η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα ζητησε να διεξαχθει προ ημερησιας διαταξεως συζητηση για την παιδεια.

Η κυβερνηση δεν αντιμετωπιζει επι του παροντος την επιβολη πορου για τις θεομηνιες, δηλωσε σημερα στη Βουλη ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης. Ο κ. Σημιτης ειπε οτι οι φορολογουμενοι πολιτες εχουν αρκετα επιβαρυνθει, ενω η κυβερνηση πρεπει να επιδεικνυει αυτοσυγκρατηση στην επιβολη νεων επιβαρυνσεων. Απαντωντας σε επικαιρες ερωτησεις της γ. γ του ΚΚΕ, Αλεκας Παπαρηγα και του προεδρου του Συνασπισμου Νικου Κωνσταντοπουλου στο πλαισιο της ``ωρας του πρωθυπουργου`` ο κ. Σημιτης σημειωσε οτι για την κυβερνηση εχει δοθει προτεραιοτητα στην αντιπλημμυρικη θωρακιση της χωρας. Η κ. Παπαρηγα κατηγορησε τον πρωθυπουργο οτι η κυβερνηση με τις 200. 000 βοηθημα δινει ψιχουλα στους πλημμυροπαθεις και προτεινε το βοηθημα να ανεβει στις 500. 000 δρχ. Ο προεδρος του ΣΥΝ Νικος Κωνσταντοπουλος υποστηριξε οτι τα μετρα που εχει λαβει η κυβερνηση ειναι μετρα συνηθους χρησεως και προσθεσε οτι αυτο που χρειαζεται ειναι ενα προγραμμα δρασης σε ολους τους τομεις.

Οξυτατη επιθεση κατα των μελων της πανθεσσαλικης συντονιστικης επιτροπης αγροτων εξαπελυσε το πρωι ο Προεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Νικος Λιολιος, κατα τη διαρκεια συσκεψης των δευτεροβαθμιων συνεταιριστικων ενωσεων. Χαρακτηρισε τα μελη της επιτροπης αυτοκλητους υπερασπιστες των συμφεροτων των αγροτων που εχουν προσωπικους και κομματικους στοχους. Στο μεταξυ σε νεες κινητοποιησεις προχωρουν απο τις 28 του μηνα οι αγροτες, ενω ο υπουργος Γεωργιας, Στεφανος Τζουμακας, ανακοινωσε οτι θα καταβληθουν αποζημιωσεις στους αγροτες που επληγησαν απο τις προσφατες θεομηνιες. Οι πληγεντες μπορουν απο σημερα και για δεκα ημερες να υποβαλλουν δηλωσεις με τα στοιχεια των καλλιεργειων τους, προκειμενου να αποζημιωθουν.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραμενει η πολιτικη κριση στη Βουλγαρια, καθως απεβησαν ακαρπες οι διαβουλευσεις που ειχαν σημερα οι ηγετες του κυβερνωντος Σοσιαλιστικου κομματος και της αντιπολιτευσης για το θεμα των εκλογων. Η αντιπολιτευση, διαδηλωνει καθημερινα στη χωρα, με αιτημα την προκηρυξη προωρων εκλογων στα τελη Μαρτιου, ενω το κυβερνων Σοσιαλιστικο Κομμα, ζητει εκλογες στο τελος του χρονου.

Οι ιταλικες αρχες διεσωσαν το μεσημερι το πληρωμα και τους επιβαινοντες πλοιου, που ειχε εκπεμψει σημα κινδυνου ανοικτα των ακτων της νοτιας Ιταλιας, και πιστευεται οτι μετεφερε περισσοτερους απο 100 λαθρομεταναστες. Συμφωνα με την ακτοφυλακη, το πλοιο ρυμουλκειται σε λιμανι της χωρας, ενω δεν υπαρχουν πληροφοριες για θυματα.

Το κινημα "Αλ Ναχντα" της ιρακινης αντιπολιτευσης, ανελαβε την ευθυνη για την αποπειρα δολοφονιας που σημειωθηκε κατα του Ουνται, γιου του Σανταμ Χουσειν, στις 12 Δεκεμβριου στη Βαγδατη, γραφει σημερα η αραβικη εφημεριδα "Αλ Χαγιατ". Συμφωνα με το σχετικο δημοσιευμα, οι δραστες κατορθωσαν να διαφυγουν απο το Ιρακ σε μια ευρωπαικη χωρα που δεν κατονομαζεται.

Την απελευθερωση του φυλακισμενου τουρκου δημοσιογραφου Οτσακ Ισικ Γιουρτσου, ζητουν με επιστολη τους προς την τουρκικη πρεσβεια στην Ουασιγκτον,300 αμερικανοι δημοσιογραφοι, υπευθυνοι των γραφειων τυπου οργανωσεων προασπισης των ανθρωπινων δικαιωματων.Ο Γιουρτσου, καταδικασθηκε για αποσχιστικη προπαγανδα, εξαιτιας των αρθρων του σχετικα με τη γενοκτονια των Κουρδων.

Κλιμακωνεται η βια στην Αλγερια, καθως σημερα και χθες τουλαχιστον 53 ατομα εχασαν τη ζωη τους και 56 τραυματιστηκαν, απο επιθεσεις ισλαμιστων ανταρτων. Η αντιπολιτευση στην Αλγερια, ζητησε την αμερικανικη μεσολαβηση για εκτονωση της κρισης, αλλα ο εκπροσωπος του Στεητ Ντιπαρτμεντ Νικολας Μπερνς, τονισε οτι αιτημα αυτο πρεπει να διατυπωθει απο την κυβερνηση της χωρας.

Αμερικανοι επιστημονες ανακοινωσαν σημερα οτι καταφεραν να εξαφανισουν τον καρκινο σε ποντικους, δημιουργωντας θρομβους αιματος, οι οποιοι προκαλουν "μικρες προσβολες" που εξοντωνουν τον κακοηθη ογκο. Οι ερευνητες ωστοσο παραμενουν επιφυλακτικοι, αφου υπαρχουν ακομη σημαντικα εμποδια που πρεπει να ξεπεραστουν, πριν η συγκεκριμενη τεχνικη αρχισει να εφαρμοζεται πειραματικα στον ανθρωπο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερωτηματικα για την υγεια εκατονταδων καρδιοπαθων που εχουν νοσηλευθει στο Ωνασειο προκυπτουν απο τα πορισματα του ελεγχου των ορκωτων λογιστων για το 1995 συμφωνα με δημοσιευμα των "ΝΕΩΝ". Στην εκθεση αναφερεται οτι τα ηλεκτροδια χρεωνονταν ως μιας χρησης και επαναχρησιμοποιουνταν παρ`οτι σε πολλες χωρες κατι τετοιο απαγορευεται. Ο υπουργος Υγειας Κωστας Γειτονας, δηλωσε το πρωι οτι μολις του παραδοθηκε η εκθεση των ορκωτων λογιστων και θα πρεπει να αναμεινει τα αποτελεσματα του ελεγχου. Για το επιστημονικο θεμα ο κ. Γειτονας παρεπεμψε στο Ωνασειο. Στο μεταξυ σε ανακοινωση του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικου Κεντρου σημειωνεται οτι γινοταν χρηση μεταχειρισμενων ηλεκτροδιων αλλα κατι τετοιο δεν ενειχε κινδυνο για τους ασθενεις.

Κατατεθηκε το πρωι στη Βουλη η τροπολογια για τις συνταξεις στις πολυτεκνες μητερες. Προβλεπεται συνεχιση της καταβολης της συνταξης για οσες πολυτεκνες εχουν εισοδημα που δεν υπερβαινει τα 2 εκατομμυρια ετησιως ενω αυξανεται στις 40 χιλιαδες το επιδομα για το τριτο παιδι.

Συνεδριαζει απο το μεσημερι το υπουργικο Συμβουλιο υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη και ασχολειται με θεματα Δικαιοσυνης καθως επισης και με το θεμα των κινητοποιησεων των καθηγητων και των αγροτων.

Ενας στρατιωτης τραυματιστηκε σε ανταλλαγη πυροσβολισμων με Τουρκους δουλεμπορους τις πρωινες ωρες στο Καστελλοριζο. Το ταχυπλοο σκαφος, παρα τις προειδοποιητικες βολες του στρατιωτικου τμηματος, αποβιβασε στο νησι 12 ιρακινους λαθρομεταναστες. Αντηλλαγησαν πυροβολισμοι με αποτελεσμα να τραυματιστει ο στρατιωτης πεζικου Καραγιαννης Γεωργιος του Σπυριδωνα, 20 ετων, κατοικος Πατρας. Ο στρατιωτης νοσηλευεται στο νοσοκομειο Ροδου, ενω η κατασταση του δεν εμπνεει ανησυχια.

Στον ανακριτη Πυργου οδηγηθηκε το πρωι, η Παναγιωτα Τσιφρικα 48 ετων, η οποια ομολογησε οτι δηλητηριασε με φυτοφαρμακο την 20χρονη, εγκυο κορη της Κωνσταντινα επειδη ηταν ανυπαντρη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο νικες και μια ηττα ηταν ο απολογισμος των ομαδων μας στην 13-η ημερα για την Ευρωλιγκα του μπασκετ. Ο Ολυμπιακος επεβληθη στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας με 69-60 της Ισραηλινης Μακαμπι Τελ Αβιβ και ανεβηκε στην 3η θεση του ομιλου του, ενω ο Πανιωνιος εχασε στη Γλυφαδα με 95-91 απο την ισπανικη Εστουντιαντες και παρεμεινε τελευταιος στον ομιλο του. Τελος, η γυναικεια ομαδα του Σπορτιγκ νικησε με 81-67 στα Πατησια την Ισραηλινη Ελιτζουρ Χολον.

Ο Αμερικανος καλαθοσφαιριστης Ουολτερ Μπερι εφθασε στη Θεσσαλονικη προκειμενου να ενισχυσει τον Αρη και αναμενεται να υπογραψει συντομα συμβολαιο συνεργασιας. Ο Μπερι, που θα αντικαταστησει τον Τσαρλς Σακλεφορντ, δηλωσε κατα την αφιξη του οτι ειναι ετοιμος να παιξει το Σαββατο στο ντερμπι με τον Παναθηναικο.

Νεο πληγμα υπεστη η ομαδα ποδοσφαιρου του Ολυμπιακου, αφου μετα τους Σερβους Πρεντραγκ Τζορτζεβιτς και Ιλια Ιβιτς, τραυματιστηκε σοβαρα και ο αμυντικος Θεοφιλος Καρασσαβιδης, σε αγωνα με την εθνικη μας ομαδα των ενοπλων. Υπεστη καταγμα στο μεταταρσιο του αριστερου του ποδιου, τοποθετηθηκε γυψος και ετσι η επιστροφη του αναμενεται μετα απο εναμιση περιπου μηνα.

ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος ειναι σημερα ο καιρος σε ολη τη χωρα και μονο κατα τοπους στα δυτικα υπαρχουν λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 14 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 19 και στη νησιωτικη Ελλαδα τους 18 βαθμους Κελσιου. Αυριο αναμενονται λιγες νεφωσεις και προς το βραδυ ειναι πιθανο στα βορεια να σημειωθουν ασθενεις βροχες. Το πρωι κατα τοπους θα σημειωθουν ομιχλες. Οι ανεμοι θα πνεουν απο ανατολικες διευθυνσεις ασθενεις εως μετριοι, με ταση ενισχυσης απο το βραδυ στο Αιγαιο.Η
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 24 January 1997 - 22:34:54 UTC