Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 24)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αυξημενη η κινηση απο το πρωι σε εθνικες οδους, λιμανια, αεροδρομια και τρενα. Επαρκεια αγαθων στην αγορα, λογικες τιμες.
  • Αγνωστοι ληστευουν τεσσερα παιδια που ελεγαν τα καλαντα και τους παιρνουν 60. 000 δρχ.
  • Οξυνεται η εσωκομματικη αντιπαραθεση στη Νεα Δημοκρατια. Δεν αποκλειει προταση μομφης κατα Εβερτ η Ντορα Μπακογιαννη.
  • Στον εισαγγελεα το πορισμα των εμπειρογνωμονων για τη βυθιση της πυραυλακατου ΚΩΣΤΑΚΟΣ.
  • Ελευθερος με περιοριστικους ορους ο γιατρος που χορηγουσε συνταγες με ηρεμιστικα σε τοξικομανεις.
  • Εκρυθμη η κατασταση στο Βελιγραδι λογω των συγκεντρωσεων που πραγματοποιουν στον ιδιο χωρο οπαδοι της αντιπολιτευσης και της κυβερνησης.
  • Σε καλο δρομο οι συνομιλιες Νετανιαχου - Αραφατ για την αποχωρηση των ισραηλινων στρατευματων απο τη Χεβρωνα.
  • Πτωση πολεμικου αεροσκαφους με 22 επιβατες στην Ινδια.
  • Ανοδος 0,22% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η επαρκεια αγαθων και οι λογικες τιμες, ηταν τα κυρια χαρακτηριστικα της εορταστικης αγορας, οπου παρατηρηθηκε σημερα αυξημενη κινηση, καθως οι εναπομεινατες στην Αθηνα, εσπευσαν να εξασφαλισουν τα απαραιτητα για το Χριστουγεννιατικο τραπεζι. Αυξημενη ηταν η κινηση και στα εμπορικα καταστηματα, αν και οι καταστηματαρχες ετκιμουν οτι ηταν μειωμενη σε σχεση με περυσι. Το απογευμα κορυφωθηκε η εξοδος των Αθηναιων προς την επαρχια και η τροχαια πηρε απο το μεσημερι εκτακτα μετρα στην κυκλοφορια των οχηματων για τη διευκολυνση των εκδρομεων. Συγκεκριμενα παραχωρησε μια επιπλεον λωριδα στην εθνικη οδο Αθηνων-Κορινθου ενω γινονται κυκλοφοριακες παρεμβασεις στην εθνικη οδο Αθηνων-Λαμιας. Αυξημενη ηταν η κινηση στο αεροδρομιο, τα λιμανια, τα τρενα και στους σταθμους των ΚΤΕΛ.Η Μετεωρολογικη υπηρεσια προβλεπει επιδεινωση του καιρου που θα συνεχιστει μεχρι την Κυριακη και θα συνοδευεται απο ισχυρες βροχες καταιγιδες, ισχυρους ανεμους και χιονοπτωσεις.

Αυξημενη ηταν μεχρι αργα το βραδυ η κινηση στους εθνικους δρομους, λογω της εξοδου των εκδρομεων στην επαρχια για τις γιορτες των Χριστουγεννων. Για τη διευκολυνση τους η τροχαια πηρε εκτακτα μετρα. Αυξημενη ομως ηταν η κινηση και στην αγορα, καθως το κοινο επευσε να προμηθευθει τα απαραιτητα για το Χριστουγεννιατικο τραπεζι. Στην αγορα υπηρχε επαρκεια αγαθων, ενω οι τιμες διαμορφωθηκαν σε ικανοποιητικα επιπεδα.

Μηνυματα αγαπης και ειρηνης για τη χαρμοσυνη ειδηση της γεννησης του Χριστου, απεστειλαν σε ολους τους πιστους ο Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος, ο Αρχιεπισκοπος Αθηνων και πασης Ελλαδος Σεραφειμ και ο Αρχιεπισκοπος Αλβανιας και Τιρανων Αναστασιος. Ημερες αγαπης αυτες των Χριστουγεννων και οι δημοι Αθηνας-Πειραια και Θεσσαλονικης, μαζι με το υπουργειο Προνοιας, προσεφεραν φαγητο και θαλπωρη σε αστεγους και σε απορα ατομα που εχουν αναγκη. Τεσσερα ανηλικα παιδακια που ελεγαν καλαντα, δεχθηκαν επιθεση αγνωστων που τα απειλησαν με μαχαιρι και τους πηραν περιπου 60. 000 δρχ που ειχαν συγκεντρωσει. Απο την αστυνομια γινονται ερευνες για τον εντοπισμο και την συλληψη των δραστων.

Τις επομενες κινησεις τους μεχρι την κοινη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης ομαδας και της Κεντρικης Επιτροπης, μελετουν τα κορυφαια στελεχη της Νεας Δημοκρατιας, ενω στο εσωκομματικο πεδιο διαμορφωνεται νεος κυκλος αντιπαραθεσης. Η Ντορα Μπακογιαννη σε συνεντευξη της στην εφημεριδα ΕΞΟΥΣΙΑ, αφηνει να εννοηθει οτι ισως να υπαρξει και προταση μομφης κατα του Μιλτιαδη Εβερτ, τον οποιο καταγγελλει για μεθοδευσεις ενοψει του συνεδριου. Ο Κωνσταντινος Μητσοτακης οταν του ζητηθηκε να κανει μια ευχη για τη Νεα Δημοκρατια ευχηθηκε να ξαναβρει το δρομο της. Εντονοτατη ηταν η απαντηση κυκλων της Ρηγιλλης, που εκαναν λογο για ευθεια συγρουση της ομαδας των τριων με τη νομιμοτητα του κομματος. Συνεργατες της κυριας Μπακογιαννη σχολιασαν οτι οσοι κρυβονται πισω απο τους κυκλους θα επρεπε να ειχαν το θαρρος να πουν δημοσια τις αποψεις τους.

Στον εισαγγελεα αποστελλεται το πορισμα της επιτροπης των εμπειρογνωμονων του Γενικου Επιτελειου Ναυτικου για το τραγικο ναυαγιο του "ΚΩΣΤΑΚΟΣ". Στο πορισμα, επισημαινεται οτι πολλα λαθη και ανθρωπινες παραλειψεις, επαιξαν το ρολο τους στο ναυαγιο αυτο. Επιρριπτονται ιδιαιτερες ευθυνες στον πλοιαρχο του οχηματαγωγου "ΣΑΜΑΙΝΑ" Ματθαιο Πνευματικακη και στο σημαιοφορο του "ΚΩΣΤΑΚΟΣ", Μιχαλη Δημουλκα.

Ελευθερος με χρηματικη εγγυηση ενος εκατομμυριου δραχμων και την απαγορευση της εισοδου του απο τη χωρα, αφεθηκε μετα την πολυωρη απολογια του στον ανακριτη, ο 39χρονος νευρολογος απο τη θεσσαλονικη, Κωνσταντινος Καστανιωτης που κατηγορειται οτι χορηγουσε συνταγες για τη ληψη ηρεμιστικων φαρμακων σε τοξικομανεις.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επεισοδια ομως σημειωθηκαν και στην τουρκικη βουλη, μεταξυ των βουλευτων του κυβερνητικου συνασπισμου και της αντιπολιτευσης, οι οποιοι ηλθαν στα χερια κατα την διαρκεια συζητησης για τις κατηγοριες για διαφθορα που αντιμετωπιζει η υπουργος Εξωτερικων, Τανσου Τσιλερ.

Τρια ατομα εχασαν τη ζωη τους και αλλα 80 τραυματισθηκαν, στο Οουορσεστερ της Νοτιας Αφρικης, απο δυο εκρηξεις που σημειωθηκαν η πρωτη εξω απο καταστημα της πολης και η δευτερη σε πολυσυχναστο πολυκαταστημα.

Εκρυθμη ειναι η κατασταση στο Βελιγραδι, λογω των δυο συγκεντρωσεων που πραγματοποιουν στην κεντρικη πλατεια της πολης, οπαδοι του Σλομποταν Μιλοσεβιτς και της αντιπολιτευσης, που διαμαρτυρεται για την ακυρωση των αποτελεσματων των δημοτικων εκλογων της 17ης Νοεμβριου. Ηδη στη διαρκεια συμπλοκης, ενας νεος πυροβοληθηκε στο κεφαλι και θεωρειται νεκρος, ενω εκφραζονται φοβοι για σοβαροτατα επεισοδια, που μπορουν να οδηγησουν σε εμφυλιο σπαραγμο.

Σημαντικες χαρακτηρισε ο αμερικανος απεσταλμενος, Ντενις Ρος, τις συνομιλιες που ειχαν ο ισραηλινος πρωθυπουργος, Μπεντζαμιν Νετανιαχου και ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ, σχετικα με το θεμα της Χεβρωνας. Στο μεταξυ ομως, ενας ισραηλινος στρατιωτης σκοτωθηκε και τρεις τραυματισθηκαν σε βομβιστικη επιθεση της οργανωσης Χεζμπολλαχ στην ισραηλινη ζωνη ασφαλειας στον νοτιο Λιβανο. Σε αντιποινα, το ισραηλινο πυροβολικο βομβαρδισε περιοχες στα ορια της ζωνης ασφαλειας.

Αεροπορικη τραγωδια σημειωθηκε στην Ινδια, οπου ινδικο αεροπλανο της πολεμικης αεροποριας συνετριβη στο κρατιδιο Αντρα Πραντες, με αποτελεσμα να σκοτωθουν και οι 22 επιβαινοντες σ' αυτο.

Τουλαχιστον ενα ατομο σκοτωθηκε και αλλα τεσσερα τραυματισθηκαν απο δυο εκρηξεις που σημειωθηκαν σε εμπορικο κεντρο κοντα στο Γιοχανεσμπουργκ και σε αστυνομικο τμημα. Τα αιτια των εκρηξεων δεν εχουν γινει γνωστα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεες εξελιξεις σημειωθηκαν στο θεμα Αμερικανου μπασκετμπολιστα του Ολυμπιακου, Ουιλι Αντερσον. Ο παικτης, που δεν ακολουθησε απο χθες την ``ερυθρολευκη`` αποστολη για τη Μαδριτη, εφτασε σημερα στην ισπανικη πρωτευουσα απο το Αμστερνταμ οπου βρισκοταν, μετα απο πιεσεις που δεχθηκε απο τον Ελληνα μανατζερ του και εκτος απροοπτου επροκειτο να ενισχυσει τους Πειραιωτες στον σημερινο πρωτο αγωνα του ``τουρνουα Χριστουγεννων`` που διοργανωνει η Ρεαλ, κοντρα στην ιταλικη Σκαβολινι. Παντως συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες, η διοικηση του Ολυμπιακου ηδη εχει ερθει σε επαφες με το μανατζερ του παικτη προκειμενου να βρεθει τροπος για απο κοινου διακοπη του συμβολαιου του Αντερσον, ωστε στη συνεχεια να κινησει τις διαδικασιες για την αποκτηση νεου ξενου μπασκετμπολιστα. Στο στοχαστρο των ερυθρολευκων , συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες, βρισκονται ηδη δυο Αμερικανοι παικτες, χωρις ωστοσο να ειναι γνωστα τα ονοματα τους.

Η ΕΠΑΕ με ανακοινωση της καταδικαζει την ανανδρη και απροκλητη επιθεση κατα του διαιτητου Νικου Αγγελακη και ζητα απο τις αρμοδιες ανακριτικες και δικαστικες αρχες να διενεργησουν ερευνα εις βαθος, σχετικα με τα κινητρα και τους αυτουργους της εγκληματικης αυτης ενεργειας.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σταθεροποιητικη εικονα παρουσιασε η αγορα στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Η αξια των συναλλαγων διαμορφωθηκε σε υψηλα επιπεδα και συγκεκριμενα στα 29,3 δις. δρχ. καθως ειχαμε διακινηση μεγαλων πακετων μετοχων. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 933,12 μοναδες σημειωνοντας ανοδο σε ποσοστο 0,22%. Οι επιμερους κλαδοι παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,04%, Ασφαλειες πτωση 0,18%, Επενδυσεις ανοδος 0,08%, Ληζινγκ πτωση 0,52%, Βιομηχανικες ανοδος 0,71%, Κατασκευες ανοδος 0,90%, Διαφορες πτωση 0,32%, Συμμετοχων πτωση 1,54%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας σημειωσε πτωση σε ποσοστο 0,64%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Επιδεινωση θα παρουσιασει απο αυριο καιρος, με βροχες και καταιγιδες που θα αρχισουν απο τα Δυτικα και συντομα θα επεκταθουν σε ολοκληρη τη χωρα. Οι ανεμοι θα ειναι Νοτιοδυτικοι ασθενεις μεχρι μετριοι και στα πελαγη ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 6 με 14 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 8 με 17 και στο Αιγαιο 13 με 20. Βροχες μετα το μεσημερι, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 11 με 17 και 7 με 14 αντιστοχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη. Την Πεμπτη θα συνεχισθει η κακοκαιρια με ισχυρες βροχες, καταιγιδες και χιονοπτωσεις, την Παρασκευη θα σημειωθει σημαντικη πτωση της θερμοκρασιας ενω χιονια θα πεσουν και σε πεδινες περιοχες
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 24 December 1996 - 23:20:27 UTC