Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 23)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αρχισε ο διαλογος κυβερνησης και αγροτων. Συναντησεις του πρωθυπουργου με ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και αγροτες Μακεδονιας - Θρακης.
  • Ομαλη λειτουργια της χριστουγεννιατικης αγορας και ικανοποιητικες τιμες, διαπιστωνει το υπουργειο Αναπτυξης.
  • Νεος κυκλος εσωκομματικης αντιπαραθεσης στη Νεα Δημοκρατια, για το συνεδριο. Στις 7 Ιανουαριου κοινη συνεδριαση Κοινοβουλευτικης Ομαδας και Κεντρικης Επιτροπης.
  • Σημαντικες παραλειψεις στο επιβατηγο ΣΑΜΑΙΝΑ και στην πυραυλακατο ΚΩΣΤΑΚΟΣ, που βυθιστηκε, διαπιστωνει το πορισμα των εμπειρογνωμονων.
  • Προωθειται το σχεδιο νομου για το Συνηγορο του Πολιτη. Επαναστατικο θεσμο το χαρακτηρισε ο Αλεκος Παπαδοπουλος.
  • Την τιμητικη της στις ληστειες ειχε σημερα η ΔΕΗ. Οι ληστες χτυπησαν δυο υποκαταστηματα και πηραν 7 εκατ. δρχ.
  • Νευρολογος της Θεσσαλονικης χορηγουσε συνταγες με ηρεμιστικα φαρμακα σε τοξικομανεις, με το αζημιωτο.
  • Εννεα νεκροι απο εκρηξη σε εργοστασιο του Τεξας. Αλλοι εννεα απο πυρκαγια σε ψυχιατρικη κλινικη της Γερμανιας.
  • Σε εξελιξη συναντηση του Νετανιαχου με παλαιστινιους αξιωματουχους, προκειμενου να βρεθει λυση για το θεμα της Χεβρωνας.
  • Νικη του Πανηλειακου με 2-0, στον Πυργο, επι του Απολλωνα Αθηνων.
  • Πτωση 0,76% στο Χρηματιστηριο.
  • Κακοκαιρια με βροχες και καταιγιδες προβλεπει απο αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Πολυ ισχυροι οι ανεμοι. Το θερμομετρο θα δειξει απο 6 μεχρι 19 βαθμους.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το πρωτο σημαντικο βημα διαλογου για το αγροτικο, εγινε στις συναντησεις που ειχε ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, με τα προεδρεια της Πανελληνια Συνομοσπονδια Ενωσεων Γεωργικων Συνεταιρισμων, ΠΑΣΕΓΕΣ, Γενικη Συνοσμοσπονδια Αγροτικων Συλλογων Ελλαδος, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΓΕΣ αντιπροσωπεια της συντονιστικης επιτροης των αγροτων Μακεδονιας-Θρακης. Στη συναντηση, που εγινε παρουσια του αρμοδιου υπουργου Γεωργιας, Στεφανου Τζουμακα, τεθηκαν επι ταπητος ολα τα θεματα που αφορουν τον αγροτικο τομεα, με εμφαση τις διαρθρωτικες παρεμβασεις που πρεπει να προωθηθουν, αλλα και τα αιτηματα που προβαλλουν οι αγροτες. Συμφωνα με πληροφοριες ο πρωθυπουργος καλεσε τους αγροτες να κωδικοποιησουν, μεχρι τις 10 Ιανουαριου, οπου θα συγκληθει το πρωτο εθνικο συμβουλιο αγροτικης πολιτικης, τα αιτηματα τους, αλλα και τα προβληματα που αντιμετωπιζουν ωστε να διεξαχθει ουσιαστικος διαλογος. Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες ο κ. Σημιτης απεκλεισε το ενδεχομενο επιστροφης του ΦΠΑ, εμφανισθηκε διαλλακτικος στο θεμα καταβολης των αποζημιωσεων, ενω εδωσε προτεραιοτητα στο μητρωο των αγροτων, μεσω του οποιου θα επιλυθουν αρκετα προβληματα στον αγροτικο τομεα. Για ειλικρινη και δημιουργικο διαλογο, εκανε λογο ο κ. Στεφανος Τζουμακας.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος εξεφρασε την ικανοποιηση της κυβερνησης για την αναστολη των αγροτικων κινητοποιησεων, σημειωνοντας οτι επικρατησαν τελικα ο ρεαλισμος και η συνεση και αποκατασταθηκε ο ομαλος ρυθμος της χωρας. Ο κ. Ρεππας επανελαβε οτι δεν υπαρχουν νικητες και ηττημενοι, αφου δεν υπηρχει αναμετρηση κυβερνησης - αγροτων. Τονισε ακομη την αναγκη να υπαρξει συνεννοηση και ευρυτατη δυνατη συναινεση, ωστε να βρεθουν λυσεις στο αγροτικο προβλημα. Προς την κατευθυνση αυτη, χαρακτηρισε σημαντικο το διαλογο που αρχιζει η κυβερνηση, μεσω του Συμβουλιου Αγροτικης Πολιτικης στις 10 Ιανουαριου. Αντιθετα, το ΚΚΕ εκτιμα οτι η κυβερνηση ηττηθηκε πολιτικα και ηθικα και προβλεπει νεα μπλοκα.

Απολυτως ομαλα εξελισσεται η λειτουργια της χριστουγεννιατικης αγορας, καθως μετα την αναστολη των αγροτικων κινητοποιησεων υπαρχει πληρης επαρκεια αγαθων. Συμφωνα με το υπουργειο Αναπτυξης οι τιμες λιανικης πωλησης των προιοντων διαμορφωνονται σε πολυ ικανοποιητικα επιπεδα για τον καταναλωτη και ειναι χαρακτηριστικο οτι σε ορισμενα οι τιμες παρουσιαζουν πτωτικη ταση. Αντιθετα, αναρχια στις τιμες διαπιστωνει το Ινστιτουτο Καταναλωτη, εντοπιζοντας κυριως τις καταγγελιες στις υψηλες τιμες του αρνιου και του κατσικιου, που φθανουν μεχρι και τις 2. 500 το κιλο. Η ντοματα που την περασμενη Παρασκευη επωλειτο προς 650 δρχ το κιλο, επεσε αισθητα και η τιμη της κυμαινεται απο 180 εως 350 δρχ. Τη Βαρβακειο αγορα επισκεφθηκε το πρωι ο Νικος Κωνσταντοπουλος, ο οποιος τονισε την αναγκη να υπαρξει η αναγκαια και απαραιτητη προστασια του καταναλωτη. Χριστουγεννιατικο γευμα στους αστεγους και ανημπορους της Αθηνας και του Πειραια θα διανειμουν το προσεχες τριημερο, ο ελληνικος Ερυθρος Σταυρος και το υπουργειο Υγειας - Προνοιας.

Ανεβαινει και παλι το πολιτικο θερμομετρο στη Νεα Δημοκρατια και η εσωκομματικη αντιπαραθεση παιρνει νεες διαστασεις μετα την αποφαση της Εκτελεστικης Επιτροπης του κομματος για τον τροπο και τους ορους διεξαγωγης του συνεδριου. Ο Γιωργος Σουφλιας σε συνεντευξη του στο Εθνος αφηνει ανοιχτο το ενδεχομενο να μην ειναι υποψηφιος λεγοντας χαρακτηριστικα οτι σε ενα συνεδριο που θα γινει με μεθοδευσεις και δεν θα ειναι τιμιο, δεν εχει νοημα η υποψηφιοτητα οποιουδηποτε. Ο κ. Σουφλιας κατηγορησε επισης τον κ. Εβερτ για μεθοδευσεις και για αθετηση των συμφωνηθεντων, ενω ο Κωνσταντινος Μητσοτακης αφησε να εννοηθει οτι δεν προκειται να παει σ'ενα συνεδριο που δεν θα ειναι αντιπροσωπευτικο. Απο την πλευρα του ο Μιλτιαδης Εβερτ δεν προτιθεται ν'απαντησει στις επικρισεις των εσωκομματικων του αντιπαλων, εμμενει στην προταση του για συναντηση με τους κυριους Σουφλια και Βαρβιτσιωτη και δεν αποκλειεται να συγκαλεσει στις 7 Ιανουαριου την Κοινοβουλευτικη Ομαδα και την Κεντρικη Επιτροπη για να συζητηθουν τα θεματα του συνεδριου.

Οι σχεσεις μου με την κυβερνηση ειναι αρμονικες, δηλωσε ο προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Σταφανοπουλος, απαντωντας σε ερωτησεις δημοσιογραφων οτι υπηρξαν καποιες παρεξηγησεις εξαιτιας ορισμενων δημοσιευματων. Ο κ. Στεφανοπουλος, που επεστρεψε απο το ταξιδι του στην Αιγυπτο, προσθεσε οτι δεν θελει να αποδωσει σε κανεναν ευθυνες για την παραποιηση δηλωσεων του.

Επιφυλακτικη εμφανισθηκε η κυβερνηση στην πληροφορια που μετεδωσαν ξενα πρακτορεια, συμφωνα με τα οποια η Αγκυρα αποδεχθηκε προταση του Ιρανου υπουργου Εξωτερικων, Αλια Ακμπαρ Βελαγιατι, να μεσολαβησει για την εξομαλυνση των ελληνοτουρκικων σχεσεων. Η Αθηνα δε γνωριζει κατι συγκεκριμενο, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, διευκρινιζοντας οτι η ελληνικη κυβερνηση δεν εχει κανενα λογο να απορριψει εκ των προτερων καποια προσπαθεια και επανελαβε οτι με βαση τις θεσεις μας ειμαστε ανοιχτοι να δουμε τι περιλαμβανει καθε πρωτοβουλια εφοσον εκδηλωθει.

Σημαντικοτατες παραλειψεις τοσο απο την πλευρα του επιβατηγου ΣΑΜΑΙΝΑ, οσο και της πυραυλακατου ΚΩΣΤΑΚΟΣ, διαπιστωνεται στο πορισμα της επιτροπη εμπειρογνωμονων του ΓΕΝ, που διερευνησε τα αιτια και τις συνθηκες που οδηγησαν τον εμβολισμο της πυραυλακατου απο το επιβατηγο, στις 4 Νοεμβριου, ανοιχτα της Σαμου, που ειχε ως αποτελεσμα τη βυθιση του ΚΩΣΤΑΚΟΣ και το θανατο τεσσαρων υπαξιωματικων του Πολεμικου Ναυτικου. Στο πορισμα επιρριπτονται ευθυνες τοσο στον καπετανιο του ΣΑΜΑΙΝΑ οσο και στον αξιωματικο βαρδιας του ΚΩΣΤΑΚΟΣ, για παραλειψεις των κανονων ναυσιπλοοιας. Παραλειψεις εντοπιζονται επισης στον καπετανιο του ΣΑΜΑΙΝΑ για πλημμελη εκμεταλλευση των ναυτιλιακων οργανων, μη τηρηση ασφαλους ταχυτητας και μη εκτελεση αντιστροφης πορειας, λιγο πριν τον εμβολισμο. Το πρακτικο της επιτροπης θα αξιολογηθει απο το ΓΕΝ για τα διοικητικα θεματα και απο τον εισαγγελεα του ναυτοδικειου Πειραια για τα ποινικα θεματα.

Νεκρους εχουμε στις ΗΠΑ, οπου ισχυρη εκρηξη συγκλονισε εργοστασιο κατασκευης εξαρτηματων αεροπλανων, στο Τεξας. Εκφραζονται φοβοι οτι εννεα ατομα εχουν χασει τη ζωης τους, αγνοειται η τυχη αρκετων, ενω δυο εργατες νοσηλευονται και η κατασταση τους ειναι σταθερη. Αγνωστα μεχρι στιγμης παραμενουν τα αιτια της εκρηξης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εννεα νεκροι ειναι ο τραγικος απολογισμος απο την πυρκαγια που ξεσπασε σε ψυχιατρικη κλινικη στο κρατιδιο Σλεσιχ-Χολσταιν, της βορειας Γερμανιας. Το κτιριο καταστραφηκε ολοσχερως, ενω αγνωστα παραμενουν μεχρι στιγμης τα αιτια της πυρκαγιας.

Την ικανοποιηση της εξεφρασε η Ουασιγκτον για την απελευθερωση αμερικανων ομηρων, που κρατουντο στην ιαπωνικη πρεσβεια του Περου, στη Λιμα, απο αριστεριστες ανταρτες, καλωντας παραλληλα την αμεση απελευθερωση των υπολοιπων 140 αιχμαλωτων. Απο την πλευρα τους, οι ανταρτες Τουπακ Αμαρου με ανακοινωση τους τονιζουν οτι αφησαν ελευθερους μονο εκεινους που δεν εχουν σχεση με την κυβερνηση της Λιμα, σε ενδειξη καλης θελησης. Προειδοποιησαν ωστοσο, οτι εαν δεν γινει δεκτο το αιτημα τους, δηλαδη να αφεθουν ελευθεροι οι κρατουμενοι μαχητες της οργανωσης τους, θα προχωρησουν μεχρι το τελος.

Την παραιτηση της υπεβαλε στο κοινοβουλιο η κυβερνηση της Βουλγαριας. Το γεγονος ειχε προαναγγειλει το Σαββατο ο πρωθυπουργος, Ζαν Βιντενοφ και αργα το βραδι, θα πραγματοποιηθει συνεδριο του μεχρι προτινος κυβερνωντος σοσιαλιστικου κομματος, προκειμενου να εκλεξει νεο προεδρο στον οποιο θα ανατεθει ο σχηματισμος νεας κυβερνησης.

Στη Σερβια, μετα απο πεντε σχεδον εβδομαδες κινητοποιησεων της αντιπολιτευσης, το κυβερνων σοσιαλιστικο κομμα σε μια κινηση αντιπερισπασμου, απηυθυνε εκκληση προς τους οπαδους του να πραγματοποιησουν αυριο πορειες στο Βελιγραδι, σε ενδειξη υποστηριξης προς τον προεδρο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Την ιδια ωρα, αγροτες εχουν αποκοψει μια κυρια οδο στα βορεια της χωρας, απειλωντας τον Μιλοσεβιτς οτι θα παραλυσουν τη χωρα εαν δεν τους πληρωσει αυτα που τους οφειλει.

Στο Κρεμλινο επεστρεψε σημερα για πρωτη φορα, ο ρωσος προεδρος Μπορις Γελτσιν, επτα σχεδον εβδομαδες μετα την επεμβαση πενταπλου μπαι-πας στην οποια υποβληθηκε στις 5 Νοεμβριου. Στην πρωτη του τηλεοπτικη ομιλια, ο 65χρονος Γιελτσιν δηλωσε οτι η Ρωσια χρειαζεται ενα δραστηριο προεδρο, διαβεβαιωνοντας οτι επιστρεφει με ανανεωμενες δυναμεις στα καθηκοντα του.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ως μια απο τις επαναστατικες παρεμβασεις που θα βγαλει τη δημοσια διοικηση απο την αδρανεια, χαρακτηρισε την εφαρμογη του θεσμου του Συνηγορου του Πολιτη ο υπουργος Εσωτερικων, Αλεκος Παπαδοπουλος, μετα τη διωρη συνεδριαση του υπουργικου συμβουλιου που ασχοληθηκε με το θεμα αυτο. Η συζητηση επικεντρωθηκε στο ευρος των αρμοδιοτητων που θα εχει ο Συνηγορος του Πολιτη, για τις οποιες θα υπαρξει ειδικοτερη επεξεργασια στην επιτροπη θεσμων, πριν το νομοσχεδιο κατατεθει στη βουλη. Συμφωνα με τον κ. Παπαδοπουλο ο θεσμος αυτος αποτελει μια διεξοδο στο λαβυρινθο της γραφειοκρατιας, αφου ο πολιτης δεν θα ειναι αναγκασμενος να προσφευγει σε χρονοβορες διοικητικες διαδικασιες για να βρει το δικιο του.

Δυο ενοπλες ληστειες με διαφορα 10 λεπτων, σημειωθηκαν σε ισαριθμα υποκαταστηματα της ΔΕΗ. Η πρωτη ληστεια εγινε στη 1. 15 το μεσημερι, στο υποκαταστημα της ΔΕΗ στα Πατησια, οταν εισεβαλε ενας αγνωστος και με την απειλη οπλου, απεσπασε απο τον ταμια γυρω στα 4 εκατ. δραχμες. Στη συνεχεια, βγηκε εξω οπου τον περιμενε ο συνεργος πανω σε μοτοσικλετα μεγαλου κυβισμου. Δεκα λεπτα αργοτερα, αλλος ενας αγνωστος οπλοφορος εισεβαλε στο υποκαταστημα της ΔΕΗ, στους Αγιους Αναργυρους, και απεσπασε απο τον ταμια γυρω στα 3 εκατ. Στη συνεχεια βγηκε εξω, και διεφυγε με ενα ΙΧ μαρκας Πεζο.

Γιατρος νευρολογος της Θεσσαλονικης συνεληφθη διοτι χορηγουσε συνταγες για τη ληψη ηρεμιστικων φαρμακων σε τοξικομανεις, εναντι χρηματικης αμοιβης. Προκειται για τον Κωνσταντινο Καστανιωτη, ο οποιος διατηρουσε ιατρειο επι της Εγνατιας οδου. Μαζι με τον Καστανιωτη συνεληφθησαν και αλλοι τρεις συνεργοι του, Ευτυχης Κλεις, Παυλος Κοσμιδης και Δημητρης Παρασχαρας, οι οποιοι υποδεχονταν τους πελατες του γιατρου στον προθαλαμο του γραφειου του, αποφασιζοντας και για το κατα ποσο θα τους επιτραπει η οχι η εισοδος.

Στο αστυνομικο τμημα Συμης κρατουνται 10 ιρακινοι λαθρομεταναστες, οι οποιοι συνεληφθησαν το πρωι στην περιοχη Μαρμαρμα της νησου. Στην ομολογια τους αποκαλυψαν οτι εδωσαν 2. 000 δολ. ο καθενας στον τουρκο δουλεμπορο για να τους μεταφερει με το σκαφος του.

Βαρυς ο φορος αιματος στους δρομους, κατα την διαρκεια του τριημερου σε ολη τη χωρα. Εικοσι τρια ατομα σκοτωθηκαν και αλλα 121 τραυματισθηκαν σε 94 τροχαια δυστυχηματα που σημειωθηκαν απο απογευμα της Παρασκευης μεχρι τις σημερα το πρωι.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πανηλειακος, σε αγωνα της 13-ης ημερας για το πρωταθλημα ποδοσφαιρου της πρωτης εθνικης, που εγινε στον Πυργο, νικησε 2-0 τον Απολλωνα. Τα γκολ πετυχαν ο Βασιλης Λακης στο 56-ο λεπτο και ο Θοδωρος Αρμιλαγος στο 87-ο. Ετσι τωρα, ο Πανηλειακος βρισκεται στην 5-η θεση με 24 βαθμους, ο Απολλων παρεμεινε στην 14-η με 11, ενω προηγειται ο Ολυμπιακος με 32.

``Μαυρο`` στο ξυλο εκανε σημερα τον διαιτητη ποδοσφαιρου Νικο Αγγελακη του Ρηγα, νεαρος αθλητης της αρσης βαρων, που του ειχε στησει καρτερι, εξω απο το σπιτι του, στην Τουμπα της Θεσσαλονικης. Μολις ο Αγγελακης κατεβηκε απο το σπιτι του, στις 7 το πρωι, του επιτεθηκε ο 24χρονος αρσιβαριστας Σοφοκλης Καραβολας, ο οποιος τον χτυπησε με σιδεροβεργα στην πλατη, ενω στην συνεχεια τον γρονθοκοπησε στο προσωπο. Ο διαιτητης του Συνδεσμου Θεσσαλονικης, που σφυριξε το Σαββατο τον αγωνα Ξανθης - Παναθηναικου (1-3), μεταφερθηκε σε νοσοκομειο για την παροχη πρωτων βοηθειων. Μολις βγηκε απο το νοσοκομειο ο Αγγελακης υπεβαλε μηνυση κατα του Καραβολα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε πτωτικη τροχια κινηθηκαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και ο γενικος δεικτης τιμων υποχωρησε στις 931,04 μοναδες μειωμενος σε ποσοστο 0,76%. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 19,2 δις. δρχ. ενω για μια ακομα ημερα διακινηθηκαν σημαντικα πακετα μετοχων. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 1,04%, Ασφαλειες πτωση 0,45%, Ληζινγκ ανοδος 1,74%, Επενδυσεις ανοδος 0,40%, Κατασκευες πτωση 1,31%, Βιομηχανιες πτωση 0,61%, Διαφορες ανοδος 0,40%, Συμμετοχων πτωση 1,27%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας αυξηθηκε σε ποσοστο 0,18%..

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με τοπικες βροχες και σποραδικες καταιγιδες θα σημειωθουν αυριο στα δυτικα, κεντρικα και βορεια, ενω στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται νεφωσεις παροδικα αυξημενες. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοι ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και τοπικα στα πελαγη θυελλωδεις. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 6 με 14 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 8 με 17 και στο Αιγαιο 13 με 19 βαθμους Κελσιου. Νεφωσεις με ασθενη βροχη, μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 11 με 17 και 7 με 13 αντιστοιχα, θα εχουν
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 24 December 1996 - 1:07:12 UTC