Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 06)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Υπο τη σκια των νεων παραινεσεων και προειδοποιησεων της Κομισιον για την πορεια της οικονομιας, πρωθυπουργος και υπουργος εθνικης οικονομιας οριστικοποιησαν τα μεγεθη του νεου προυπολογισμου. Στη συσκεψη που εγινε στο Μεγαρο Μαξιμου και κρατησε περιπου τρεις ωρες, συμμετειχαν εκτος του κ. Παπαντωνιου και οικονομικοι υφυπουργοι κυριοι Χριστουδουλακης, Δρυς και Παχτας και συζητηθηκαν οι τελευταιες λεπτομερειες σε σχεση με το νομοθετικο εργο που συνοδευει τον προυπολογισμο, δηλαδη τα νομοσχεδια για την περικοπη των δημοσιων δαπανων και των φοροαπαλλαγων, που συντομα θα κατατεθουν στη Βουλη. Οπως δηλωσε ο κ. Παπαντωνιου, το θεμα αυτο εκλεισε και απομενει να φερει ο Πρωθυπουργος τα νομοσχεδια για εγκριση στο Υπουργικο Συμβουλιο. Ο υπουργος αρνηθηκε να απαντησει επι της ουσιας ποιες ακριβως αποφασεις εληφθησαν. Ο υφυπουργος οικονομικων Γιωργος Δρυς εδωσε στη δημοσιοτητα καταλογο με τα ονοματα 400 επωνυμων πολιτων που κατηγορουνται για φοροδιαφυγη πολλων δις δρχ κατα την αγορα πολυτελων σκαφων αναψυχης.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δεν θελησε να σχολιασει την εκθεση της Κομισιον, η οποια στην ουσια ζητα απο την κυβερνηση τη ληψη επιπροσθετων μετρων γιατι υπαρχουν αποκλισεις απο το προγραμμα συγκλισης, σε οτι αφορα τη μειωση του δημοσιου ελλειμματος και προειδοποιει με διακοπη των κοινοτικων κονδυλιων απο το ταμειο συνοχης, αν μεχρι την προσεχη ανοιξη δεν επιτευχθει ο στοχος που εχει τεθει απο το ΕΨΟΦΙΝ. Ο κ. Ρεππας ειπε οτι εχουν γινει θετικα βηματα στον τομεα της οικονομιας και οτι η προσπαθεια που καταβαλλει η κυβερνηση και θα αποτυπωθει και στο νεο προυπολογισμο, ειναι να επιτευχθουν οι στοχοι που εχουμε θεσει.

Παραλληλα διεψευσε κατηγορηματικα οτι υπαρχει οποιαδηποτε σκεψη στην κυβερνηση για υποτιμηση της δραχμης. Το θεμα της οικονομιας απασχολει απο το απογευμα και τη βουλη, οπου στην ωρα του πρωθυπουργου, ο κ. Σημιτης θα απαντησει σε επικαιρη ερωτηση που εχει υποβαλει η αντιπολιτευση για την πορεια της οικονομιας. Αυριο θα πραγματοποιηθει νεα συναντηση του υφυπουργου οικονομικων Νικου Χριστοδουλακη με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ, για το θεμα των αυξησεων στους μισθους, ενω οι συνταξιουχοι εγκαινιαζουν κυκλο κινητοποιησεων διεκδικωντας μεγαλυτερες αυξησεις στις συνταξεις τους. Κινητοποιησεις θα γινουν σε ολες τις μεγαλες πολεις. Στην Αθηνα θα γινει συγκεντρωση στην Πλατεια Κανιγγος στις 9. 30 το πρωι και στη Θεσσαλονικη εξω απο το εργατικο κεντρο στις 10. 30.

Το Οκτωβριο ο πληθωρισμος σημειωσε μικρη μειωση και σε ετησια βαση ετρεχε με ρυθμο 8,3% εναντι ρυθμου 8,5% το Σεπτεμβριο. Ενας απο τους καθοριστικους παραγοντες που επαιξαν σημαντικο ρολο, ωστε να μη σημειωθει περαιτερω πτωση του πληθωρισμου, ηταν και οι αυξησεις στις τιμες των υγρων καυσιμων, οι οποιες απο τα μεσανυχτα παρουσιαζουν θεαματικη πτωση, λογω μειωσης των διεθνων τιμων. Ετσι το ντιζελ κινησης θα πωλειται κατα 3,70 δρχ το λιτρο φθηνοτερα, το ντιζελ θερμανσης κατα 2,70 δρχ και οι βενζινες κατα 0,70 δρχ το λιτρο.

Τις εντονες αντιδρασεις των κομματων της αντιπολιτευσης προκαλεσε η συλληψη μελων της ΓΚΡΙΝΠΙΣ, απο κομμαντος του Λιμενικου, κατα τη διαρκεια διαμαρτυριας της οικολογικης οργανωσης, στις εγκαταστασεις της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στην Κορινθο, για τη θαλασσια ρυπανση που προκαλεσε στην περιοχη. Το ΚΚΕ κατηγορει την κυβερνηση οτι εχει αναδειχθει σε θεματοφυλακα του μεγαλου κεφαλαιου και της ολιγαρχιας, για ωμη βια και ελλειψη στοιχειωδων μετρων ασφαλειας κανει λογο ο Συνασπισμος, ενω το ΔΗΚΚΙ υποστηριζει οτι οι πραξεις αυτες θυμιζουν παλιες, σκοτεινες εποχες και δηλωνουν την εξαρτηση της Κυβερνησης απο μεγαλα οικονομικα συγκροτηματα. Το θεμα πηρε και το δρομο του Ελληνικου και Ευρωπαικου Κοινοβουλιου, με πρωτοβουλια του Συνασπισμου. Τα 17 μελη της οικολογικης οργανωσης οδηγουνται στο αυτοφωρο, μετα τη διωξη που ασκηθηκε εναντιον τους.

Ο υπουργος ναυτιλιας Σταυρος Σουμακης εξεφρασε τη λυπη του για την τροπη που πηρε το θεμα και σημειωσε οτι ειχε απευθυνει εκκληση στην οργανωση να απομακρυνθει ειρηνικα απο τις εγκαταστασεις της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ. Ο κ. Σουμακης ανακοινωσε επισης οτι στις 11 του μηνος θα δοθει στη δημοσιοτητα ο φακελος με τη δικογραφια για τη θαλασσια ρυπανση στον αργοσαρωνικο που προκαλεσε στις 9 Αυγουστου το δεξαμενοπλοιο ΚΡΗΤΗ ΣΙ κατα τη διαρκεια εκφορτωσης πετρελαιου. Για το ιδιο θεμα ο κυβερνητικος εκπροσωπος αφου επανελαβε τις οικολογικες ευαισθησιες της κυβερνησης, υπογραμμισε οτι τα κινητρα των ανθρωπων που εχουν συλληφθει ασφαλως δεν ειναι ταπεινα και σημειωσε οτι η ολη διαδικασια της συλληψης τους εγινε μετα απο εντολη η αδεια του εισαγγελεα.

Η επιτροπη εμπειρογνωμονων του Γενικου Επιτελειου Ναυτικου καλειται πλεον να δωσει απαντησεις στα καυτα ερωτηματα για τη ναυτικη τραγωδια ανοιχτα της Σαμου, με τη συγκρουση του επιβατηγου ΣΑΜΑΙΝΑ και της πυραυλακατου ΚΩΣΤΑΚΟΣ, η οποια βυθισθηκε. Παρα τις εκτεταμενες ερευνες που συνεχιζονταν μεχρι αργα το απογευμα, δεν ανευρεθη κανενα ιχνος των τεσσαρων υπαξιωματικων του ΚΩΣΤΑΚΟΣ που αγνοουνται. Παντως συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, οπως προκυπτουν απο τη χθεσινη αναπαρασταση του ατυχηματος, ευθυνες φερουν οι καπετανιοι και των δυο πλοιων. Ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας, Σταυρος Σουμακης, δηλωσε οτι θα αποδοθουν αμεσα ευθυνες στους υπαιτιους και προσθεσε οτι δεν θα υπαρξει καμια συγκαλυψη.

Στη Σαμο μετεβησαν ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος και ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Ακης Τσοχατζοπουλος και παρακολουθησαν την τελευταια φαση της ασκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 96. Και οι δυο εξεφρασαν τη λυπη τους για το ναυτικο ατυχημα και χαρακτηρισαν ανεπιτρεπτη την οποιαδηποτε εξαγωγη συμπερασματων πριν την ολοκληρωση της προανακριτικης διαδικασιας. Αναφερομενος στην ασκηση ο Προεδρος της Δημοκρατιας, ειπε οτι οι Ενοπλες Δυναμεις απεδειξαν το υψηλο επιπεδο τους και την απαιτουμενη μαχητικη ικανοτητα της χωρας. Η ασκηση ολοκληρωθηκε με μεγαλη επιτυχια το πρωι στο Μαραθοκαμπο της Σαμου με πραγματικα πυρα, ενω σημειωθηκε σωρεια παραβιασεων του ελληνικου εναεριου χωρου απο τουρκικα αεροσκαφη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιπατος απεδειχθη ο προεκλογικος αγωνας του Μπιλ Κλιντον στις αμερικανικες προεδρικες εκλογες, καθως συγκεντρωσε οπως αλλωστε αναμενοταν, το 50% περιπου των ψηφων. Συνολικα εξασφαλιζει 31 Πολιτειες, δηλαδη 379 εκλεκτορες, ενω για την εκλογη του αρκουσαν 270. Ο αντιπαλος του, ρεπουμπλικανος Μπομπ Ντοουλ συγκεντρωσε 42% και 19 Πολιτειες δηλαδη 159 εκλεκτορες. Τελος, ο ανεξαρτητος δισεκατομμυριουχος υποψηφιος, Ρος Περο, συγκεντρωσε το 8% των ψηφων. Στο Κογκρεσσο ομως τα πραγματα αλλαζουν καθως εκει οι ρεπουμπλικανοι διατηρουν σταθερα τον ελεγχο των δυο νομοθετικων σωματων, τον οποιο εξασφαλισαν κατα τις βουλευτικες εκλογες του 1994. Στη Γερουσια διαθετουν 54 εδρες, εναντι 46 των Δημοκρατικων, ενω διατηρουν και την πλειοψηφια στη Βουλη των Αντιπροσωπων. Μεχρι στιγμης δεν εχει ανακοινωθει ο συνολικος αριθμος των εδρων που εξασφαλιζουν τα δυο κομματα. Η αποχη εφθασε στο 49%, αλλα οπως εκτιμα το ΨΝΝ, προκειται για το μικροτερο στην ιστορια των Ηνωμενων Πολιτειων. Αμεσως μετα την ανακοινωση των αποτελεσματων, ο Κλιντον ευχαριστησε τους ψηφοφορους του για τη νικη που του χαρισαν, ενω ο αντιπαλος του Μπομπ Ντοουλ παραδεχθηκε την ηττα του και συνεχαρη τηλεφωνικα τον Κλιντον.

Συγχαρητηρια τηλεγραφηματα προς στον Μπιλ Κλιντον εστειλαν οι ηγετες της Γαλλιας, της Βρετανιας, της Γερμανιας, της Ιταλιας, καθως και της Ιαπωνιας. Μεταξυ αλλων και ο ρωσος προεδρος, Μπορις Γιελτσιν, που αναρρωνυει απο την χθεσινη πολλαπλη επεμβαση μπαι-πας στην οποια υπεβληθη. Με ικανοποιηση δεχθηκαν την νικη Κλιντον οι Παλαιστινιοι, εκφραζοντας την ελπιδα οτι θα δοθει νεα ωθηση στην ειρηνευτικη διαδικασια στη Μεση Ανατολη. Επιτυχια στην αποστολη του, ευχηθηκε ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, ενω ο υφυπουργος Εξωτερικων Γιωργος Παπανδρεου, εκτιμησε οτι τωρα θα εκδηλωθει μια δυναμικοτερη πρωτοβουλια για το Κυπριακο και τα ελληνοτουρκικα. Στο ιδιο μηκος κυματος και ο προεδρος της Κυπριακης Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης, δηλωσε οτι η κυβερνηση του αναμενει οτι ο Κλιντον θα αναλαβει τωρα τις πρωτοβουλιες που ειχε υποσχεθει προεκλογικα για το κυπριακο. Απο την πλευρα, ο τουρκοκυπριος ηγετης, Ραουφ Ντενκτας, προεβη σε νεες προκλητικες δηλωσεις προβλεποντας οτι ο Μπιλ Κλιντον θα βοηθησει στην επιλυση του κυπριακου, αλλα δεν θα παρει το μερος της ελληνοκυπριακης πλευρας.

Την ικανοποιηση του εξεφρασε ο αμερικανος καρδιοχειρουργος, Μαικλ Ντιμπεκι, για την μετεγχειρητικη πορεια του ρωσου προεδρου Μπορις Γιελτσιν. Σημερα μαλιστα ειχε και την πρωτη συναντηση εργασιας με τον πρωθυπουργο, Βικτορ Τσερνομιρντιν, η οποια διηρκεσε 15 λεπτα. Νωριτερα, ειχε υπογραψει διαταγμα βασει του οποιου αναλαμβανει και παλι τις εξουσιες που ειχε μεταβιβασει λιγο πριν εισαχθει στο χειρουργειο στον πρωθυπουργο.

Ανεξελεγκτη ειναι πλεον η θρησκευτικη βια στην Αλγερια, ενοψει του δημοψηφισματος για το Συνταγμα που θα πραγματοποιηθει στις 28 Νοεμβριου. Τουλαχιστον 30 ατομα βρεθηκαν αργα χθες βραδι δολοφονημενα σε περιοχη νοτια της πρωτευουσας, Αλγεριου. Τη μαζικη αυτη δολοφονια, μια απο τις χειροτερες που εχουν σημειωθει απο το 1992, αποδιδουν οι αρχες σε φανατικους ισλαμιστες. Δεν υπαρχουν μεχρι στιγμης πληροφοριες για τις συνθηκες της σφαγης αυτης.

Συνεχιζει την περιοδεια του στη Γερμανια ο προεδρος της Τουρκιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ και σημερα ειχε συναντηση με τον υπουργο εξωτερικων, Κλαους Κινκελ. Απαντωντας σε ερωτηση του ΑΠΕ για το εαν εθιγησαν τα ελληνοτουρκικα στη χθεσινη συναντηση του με τον καγκελαριο Κολ, ο Ντεμιρελ απαντησε καταφατικα προσθετοντας οτι η Γερμανια ειναι φιλη και της Ελλαδας και της Τουρκιας, και ως εκ τουτου, επιθυμει τη βελτιωση των σχεσεων των δυο χωρων. Παροτι ομως η Τουρκια προσπαθει να φανει ευρωπαικη χωρα, την ιδια ωρα σε πολλες φυλακες στην επικρατεια της, 220 κουρδοι κρατουμενοι με την κατηγορια οτι ειναι μελη του Εργατικου Κομματος του Κουρδισταν, πραγματοποιουν εδω και σαραντα ημερες απεργια πεινας, ζητωντας τη βελτιωση των συνθηκων κρατησης τους.

Εννεαμελη υπηρεσιακη κυβερνηση εγκαθιδρυσε στο Πακισταν ο προεδρος της χωρας, προκειμενου να προετοιμασει την διεξαγωγη των εκλογων στις 3 Φεβρουαριου. Η πρωην πρωθυπουργος Μπεναζιρ Μπουτο που απεπεμφθη χθες με την κατηγορια της διαφθορας και του νεποτισμου, δηλωσε οτι θα προσφυγει στη δικαιοσυνη, καθοτι ο προεδρος δεν ειχε το δικαιωμα να προβει σε κατι τετοιο. Ωστοσο, η νεα κυβερνηση ανακοινωσε την αρση ολων των περιοριστικων μετρων εις βαρος της.

Σφοδρη εκρηξη σημειωθηκε σε ηφαιστειο της Ισλανδιας, προκαλωντας συννεφα καπνου και σταχτης υψους 4. 300 μετρων. Η εκρηξη συνεβη ενω ενας τεραστιος χειμαρρος απο νερο και παγο, χυνεται απο τις πλαγιες του παγετωνα που καλυπτει το απομακρυσμενο ηφαιστειο στη νοτιοανατολικη Ισλανδια. Προηγουμενες εκρηξεις ειχαν δημιουργησει μια τεραστια κρυμμενη λιμνη που τωρα εχει πλημμυρισει.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υστατη προσπαθεια να βρεθει κοινος τοπος συνεννοησης μεταξυ των κορυφαιων στελεχων και να ομαλοποιηθει η πορεια προς το συνεδριο θα καταβληθει στην αυριανη συνεδριαση του Πολιτικου Συμβουλιου της Νεας Δημοκρατιας. Στη συνεδριαση εχουν κληθει να συμμετασχουν, οι τρεις πρωην πρωθυπουργοι κυριοι Μητσοτακης, Ραλλης και Τζανετακης και ο Γιωργος Σουφλιας, ο οποιος στο πλαισιο των επαφων του με κορυφαια στελεχη, συναντηθηκε το πρωι με τον Γιαννη Βαρβιτσιωτη και συμφωνα με πληροφοριες, συμφωνησαν στα περισσοτερα σημεια για τα οποια συζητησαν αλλα διαφωνησαν στο ενδεχομενο διενεργειας εσωκομματικων εκλογων. Ο κ. Βαρβιτσιωτης φαινεται να αποδεχεται η ηγηθει ενος μεταβατικου σχηματος μεχρι το συνεδριο αλλα ζητα και τη συμφωνη γνωμη του κ. Εβερτ. Ο κ. Σουφλιας συναντηθηκε και με τον Γιαννη Κεφαλογιαννη και αντηλλαξαν απαοψεις. Στην αυριανη συνεδριαση ο κ. Εβερτ, συμφωνα με πληροφοριες θα κανει ανοιγμα στην εσωκομματικη αντιπολιτευση και θα προτεινει την επισπευση του συνεδριου, κατα ενα τουλαχιστον μηνα και δια δεσμευθει για την αντιπροσωπευτικοτητα της οργανωτικης επιτροπης συνεδριου, επικεφαλης της οποιας ειναι αγνωστο ποιος θα τεθει μετα την αρνηση του Γιαννη Βαρβιτσιωτη. Παραλληλα ο κ. Εβερτ θα απορριψει το αιτημα για εσωκομματικες εκλογες.

Σε θεση αναμονης βρισκονται οι καθηγητες σε ορισμενες σχολες Πανεπιστημιων, που απεργουν ζητωντας να καταργηθει τροπολογια που αφορα την επαγγελματικη εξελιξη τους, παρα τη δεσμευση που τους εδωσε ο υπουργος παιδειας Γερασιμος Αρσενης. Ομαδα καθηγητων και φοιτητων Πληροφορικης συγκεντρωθηκαν εξω απο τη Βουλη και στη συνεχεια εκαναν πορεια στο υπουργειο Παιδειας. Οι φοιτητες της πληροφορικης του Πανεπιστημιου Κρητης προεβησαν σε τριωρη συμβολικη καταληψη της νομαρχιας Ηρακλειου διαμαρτυρομενοι για την ενταξη στην επετηριδα των εκπαιδευτικων του μαθηματος της Πληροφορικης, πτυχιουχων που δεν προερχονται απο πανεπιστημιακες σχολες Πληροφορικης. Ευθυνες στις κυβερνησεις του ΠΑΣΟΚ και της Νεας Δημοκρατιας, για την κατασταση που επικρατει σημερα στο χωρο της παιδειας, επερριψε ο Νικος Κωνσταντοπουλος, που συναντηθηκε με τους πρυτανεις του Πολυτεχνειου και του Πανεπιστημιου Αθηνων.

Επαναλαμβανονται το απογευμα, ωρα Ελλαδος, στα Ηνωμενα Εθνη, οι συνομιλιες μεταξυ Ελλαδας και Σκοπιων υπο την αιγιδα του μεσολαβητη του ΟΗΕ, Σαιρους Βανς για το θεμα της ονομασιας. Οι συνομιλιες θα πραγματοποιηθουν μεταξυ του μονιμου αντιπροσωπου της χωρας μας στα Ηνωμενα Εθνη, Χρηστου Ζαχαρακι και του εκπροσωπου του γειτονικου κρατους, Ιβαν Τοσεφσκι.

Αναβληθηκε η κατ'εφεση δικη του Γεωργιου Μπαλαφα, ο οποιος κατηγορειται για τη γνωστη υποθεση των οπλων που βρεθηκαν σε διαμερισμα της οδου Καλαμα στα Σεπολια το Νοεμβριο του 1986. Το διαμερισμα ειχε νοικιασει ο Μπαλαφας με το ονομα Νικολαος Μανιατοπουλος. Πρωτοδικα ο Μπαλαφας, ειχε καταδικαστει σε καθειρξη 10 ετων, ποινη που εκτιει. Η δικη αναβληθηκε επ' αοριστο υστερα απο αιτημα του κατηγορουμενου, λογω κωλυματος και των δυο υπερασπιστων του. Ο Μπαλαφας ειπε στους δημοσιογραφους οτι πιστευει σε μια σωστη δικη που θα γινει οπωσδηποτε καποτε και που θα διαπιστωσουν ολοι οτι δεν ειχε καμμια σχεση με την κατηγορια που του αποδιδεται. Παραδεχθηκε οτι το διαμερισμα το ειχε νοικιασει με ψευτικο ονομα και εξηγησε οτι αυτο το εκανε επειδη καταζητειτο απο την ασφαλεια. Τα οπλα βρεθηκαν εκει, προσθεσε, αφου ο ιδιος ειχε φυγει.

Η πολιτικη βιογραφια του Κωνσταντινου Μητσοτακη, που εγραψε η δημοσιογραφος και βουλευτης του Συνασπισμου, Νιτσα Λουλε Θεοδωρακη, παρουσιασθηκε σημερα. Η παρουσιαση του βιβλιου συνεπεσε με μια κρισιμη για τη Νεα Δημοκρατια περιοδο και μια ημερα πριν τη συνεδριαση του Πολιτικου Συμβουλιου του κομματος, με συνεπεια να εξελιχθει σε πολιτικο γεγονος. Σε αυτην παρεστησαν στελεχοι της Νεας Δημοκρατιας φιλα προσκειμενων στον επιτιμο Προεδρο της κομματος, οπως οι κυριοι Κουβελας, Κοντογιαννοπουλος, Τατουλης, Παπαδημητριου, Μπακογιαννη, Σκανδαλακης, Χειμαρας, αλλα και πληθος κοσμου που δημιουργησε μια ιδιαιτερα θερμη ατμοσφαιρα για τον Κωνσταντινο Μητσοτακη. Η παρουσιαση του βιβλιου πραγματοποιηθηκε στην αιθουσα της Ενωσεως Συντακτων, απο τον πρωην Πρωθυπουργο Τζαννη Τζαννετακη, τον Διευθυντη του Ελευθερου Τυπου, Χρηστο Πασαλλαρη, τον Προεδρο της ΕΣΗΕΑ Δημητρη Γκλαβα.

Συνεληφθησαν δυο εμποροι απο την Ευβοια, γιατι σε ερευνα, που εγινε στο αυτοκινητο, που επεβαιναν στη περιοχη Νεων Σεπολιων, στην Αθηνα, βρεθηκαν 1. 045 παραχαραγμενες χρυσες λιρες Αγγλιας. Προκειται για τον Παναγιωτη Σκλαβουνο, 34 ετων και τον Γιωργο Σκαρλα, 30 ετων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βραδια μπασκετ αποψε για τα ευρωπαικα κυπελα. Ο Ολυμπιακος για την Ευρωλιγκα, αντιμετωπιζει στο Βερολινο την Αλμπα. Τον αγωνα θα μεταδωσει στις 9. 30 το ΣΟΥΠΕΡ ΣΠΟΡ. Τον αγωνα αναμενεται να ξεκινησουν οι Παναγιωτης Φασουλας και ο Γουιλι Αντερσον που αντιμετωπιζαν προβληματα τραυματισμου. Για την ιδια διοργανωση, ο Παναθηναικος αντιμετωπιζει στη Σλοβενια την Ολυμπια Λιουμπλιανας. Ο αγωνας θα μεταδοθει στις 9. 00 απο το ΣΤΑΡ. Στην Κωνσταντινουπολη ο ΠΑΟΚ για το κυπελλο Κορατς αντιμετωπιζει αυτη την ωρα τη Γαλατα Σαραι και ο αγωνας μεταδιδεται απο την ΕΤ-3. Ο Αρης, για την ιδια διοργανωση, αντιμετωπιζει την Γιου-Ες-Κει Πραγας. Και αυτος ο αγωνας θα μεταδοθει απο την ΕΤ-3 στις 8. 15. Εξαλλου, ο Σπορτιγκ αντιμετωπιζει στις 7. 30 τη σουηδικη Πλανια. Το παιχνιδι θα μεταδοθει απο την ΕΤ-2. Τελος, για το κυπελο Κορατς το Περιστερι αγωνιζεται αποψε στη Γερμανια με την Γκισεν.

Στην Αθηνα βρισκεται απο νωρις το απογευμα ο Ιταλος προεδρος της Διεθνους Ομοσπονδιας κλασσικου αθλητισμου, Πριμο Νεμπιολο, ο οποιος ηγειται πολυμελους αντιπροσωπειας της ΙΑΑΦ. Ο κ Νεμπιολο και οι εκπροσωποι της Διεθνους Ομοσπονδιας θα εξετασουν στο διημερο που θα παραμεινουν στην Αθηνα την πορεια του Παγκοσμιου Πρωταθληματος Στιβου, που θα διεξαχθει οπως ειναι γνωστο στην χωρα μας το επομενο καλοκαιρι. Τον προεδρο της ΙΑΑΦ υποδεχθηκαν στο αεροδρομιο ο Αναπληρωτης Υπουργος Εξωτερικων, Γιωργος Παπανδρεου, ο Υφυπουργος Αθλητισμου και Προεδρος της Οργανωτικης Επιτροπης του Παγκοσμιου Πρωταθληματος, Ανδρεας Φουρας, ο Προεδρος του ΣΕΓΑΣ, Στρατος Μολυβας και ο Προεδρος της Τεχνικης Επιτροπης του Αθηνα '97 και μελος του ΣΕΓΑΣ, Γιωργος Κωνσταντοπουλος.

Γνωστης της ευρωπαικης πραγματικοτητας εμφανιστηκε κατα την αφιξη του στην Αθηνα, το νεο μεταγραφικο αποκτημα της ομαδας μπασκετ του Παναθηναικου, Αντονι Ειβεντ. Ο Αμερικανος παικτης, δεν εκρυψε την ικανοποιηση του που ηρθε στη χωρα μας και σε ενα απο τα καλυτερα πρωταθληματα της Ευρωπης, οπως ειπε χαρακτηριστικα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε υποτονικο κλιμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, με την επικρατηση μικρων πτωτικων τασεων. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 932,28 μοναδες, μειωμενος σε ποσοστο 0,33%. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε στα 5 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,46%, Ασφαλειες πτωση 1,80%, Ληζινγκ ανοδος 0,35%, Επενδυσεις πτωση 0,26%, Κατασκευες πτωση 0,02%, Βιομηχανιες πτωση 0,63%, Διαφορες πτωση 0,30%, Συμμετοχων πτωση 0,37%. Με σημαντικες απωλειες 1,32% εκλεισε ο δεικτης Παραλληλης Αγορας.

ΚΑΙΡΟΣ

Η ηλιοφανεια και οι κανονικες για την εποχη θερμοκρασιες, θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου, που θα ειναι αιθριος σε ολοκληρη σχεδον τη χωρα, εκτος απο τα δυτικα και βορεια, οπου προβλεπονται τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις και στα Νοτια δυτικοι μετριοι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 5 με 22 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 8 με 24 και στα νησια 13 με 22 βαθμους. Αιθριο καιρο, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 11 με 23 και 7 με 21 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Wednesday, 6 November 1996 - 23:19:08