Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 05)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αναπαντητα τα ερωτηματικα για το ναυτικο ατυχημα στη Σαμο. Εξανεμιζονται οι ελπιδες για τους τεσσερις αγνοουμενους ναυτικους της πυραυλακατου Κωστακος.
  • Την υποθεση εχει αναλαβει η πολιτικη και στρατιωτικη δικαιοσυνη. Θα χυθει απλετο φως και θα τιμωρηθουν παραδειγματικα οι υπευθυνοι, δηλωνει η κυβερνηση.
  • Νεα προσπαθεια για εκτονωση της εντασης θα καταβαλει την Πεμπτη το πολιτικο συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας. Θα συμμετασχουν οι πρωην πρωθυπουργοι και ο Γιωργος Σουφλιας.
  • Την τελικη εισηγηση για τον προυπολογισμο εκανε το οικονομικο επιτελειο στον πρωθυπουργο. Αρχισε η συζητηση της οικονομικης πολιτικης και στα οργανα του ΠΑΣΟΚ.
  • Ανοιχτο αφηνει ο πρυτανης του Πολυτεχνειου το ενδεχομενο να αρθει το πανεπιστημιακο ασυλο, ενοψει του εορτασμου τση 17ης Νοεμβριου.
  • Θα καταργηθει η τρομοπολογια για την επαγγελματικη εξελιξη των πανεπιστημιακων καθηγητων διαβεβαιωνει ο Γερασιμος Αρσενης.
  • Συναντηση των πολιτικων αρχηγων για να συζητηθουν τα εθνικα θεματα, προτεινει στον πρωθυπουργο ο Νικος Κωνσταντοπουλος.
  • Νεα διαμαρτυρια της Γκριν-πις στις εγκαταστασεις της Μοτορ Οιλ για τη θαλασσια ρυπανση.
  • Κατατεθηκε στη Βουλη η προταση νομου της Νεας Δημοκρατιας για τους αγροτες.
  • Συνεχιζονται σε Αθηνα και Λευκωσια οι ελληνοκυπριακες συνομιλιες για λυση του Κυπριακου.
  • Σιγουρη θεωρειται η επανεκλογη του Κλιντον στην προεδρια των ΗΠΑ. Πανω απο εκατο εκατομμυρια ψηφοφοροι προσερχονται στις καλπες. Στις 2 τα ξημερωματα τα πρωτα επισημα αποτελεσματα.
  • Ομαλα εξελιχθηκε η επεμβαση τριπλου μπαι-πας στον Μπορις Γελτσιν.
  • Στο Ναιρομπι της Κενυας η συνοδος αφρικανων ηγετων για το δραμα στο ανατολικο Ζαιρ.
  • Πτωση 0,72% στο χρηματιστηριο.
  • Θα διατηρηθει και αυριο η καλοκαιρια σε ολοκληρη τη χωρα. Ασθενεις μεχρι μετριοι ανεμοι. Το θερμομετρο θα δειξει απο 5 μεχρι 23 βαθμους


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μειωνονται ωρα με την ωρα οι ελπιδες να βρεθουν ζωντανοι οι τεσσερις υπαξιωματικοι της πυραυλακατου ΚΩΣΤΑΚΟΣ, που φερονται αγνοουμενοι, μετα τη βυθιση του πολεμικου, εξω απο το Βαθυ της Σαμου, οταν εμβολισθηκε απο το πλοιο ΣΑΜΑΙΝΑ. Την ιδια ωρα αναπαντητα παραμενουν τα ερωτηματικα για τα αιτια της ναυτικη τραγωδιας και η μια πλευρα ριχνει στην αλλη τις ευθυνες. Το απογευμα εφθασε στη Σαμο επιτροπη εμπειρογνωμονων του Πολεμικου Ναυτικου που θα διερευνησει τις συνθηκες και τα αιτια του ατυχηματος, ενω στην περιοχη βρισκεται και ωκεανογραφικο σκαφος, για να εντοπισει το ναυαγιο. Το βαθος της θαλασσας στην περιοχη αυτη ειναι 100 μετρα και η αποσταση απο την ακτη περιπου 500 μετρα.

Το πρωι οδηγηθηκε στον εισαγγελεα Σαμου ο πλοιαρχος του ΣΑΜΑΙΝΑ, Ματθαιος Πνευματικακης, ο οποιος αφεθηκε ελευθερος, αφου προηγουμενως του ασκηθηκε διωξη για προκληση ναυαγιου απο αμελεια και για παραβαση του ναυτικου κωδικα. Συμφωνα με πληροφοριες ο πλοιαρχος υποστηριξε οτι δεν ειδε την πυραυλακατο, η οποια δεν ειχε αναμμενα τα φωτα πλευσης, οτι δεν ειχε ενημερωθει απο το λιμεναρχειο πως στην περιοχη βρισκοταν σε εξελιξη ασκηση του πολεμικου ναυτικου και οτι παρα το γεγονος οτι ολα τα οργανα του σκαφους λειτουργουσαν κανονικα, το ρανταρ δεν εντοπισε το πολεμικο σκαφος, γεγονος που αποδιδεται μαλλον σε παρεμβολες. Απο την πλευρα του ΓΕΝ δεν εχει δοθει καμια εκτιμηση για τα αιτια του ναυαγιου και την υποθεση εχει αναλαβει το διαρκες Ναυτοδικειο Πειραια. Στην Αθηνα εφτασαν, με αεροσκαφος Ψ-130, το πληρωμα του ΚΩΣΤΑΚΟΣ και οδηγηθηκαν στο Ναυτικο Νοσοκομειο, για προληπτικες εξετασεις.

Η κυβερνηση επιθυμει να χυθει απλετο φως σε συντομο διαστημα, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, προσθετοντας οτι εαν αποδειχθει πως υπαρχουν ευθυνες θα αποδοθουν και θα υπαρξει παραδειγματικη τιμωρια γιατι οπως τονισε, ατυχηματα σαν το χθεσινο, δεν ειναι μονο θλιβερα, αλλα και απαραδεκτα. Ο κ. Ρεππας, ανεφερε οτι η συχνοτητα ατυχηματων στον ελληνικο θαλασσιο χωρο, που εχουν ως αποτελεσμα να χανονται ζωες, δεν αφηνει αδιαφορη την κυβερνηση, η οποια προτιθεται να λαβει μετρα για τη βελτιωση των κανονων της ακτοπλοιας. Το θεμα αυτο, συζητησαν συμφωνα με πληροφοριες ο Γερασιμος Αρσενης και ο Ακης Τσοχατζοπουλος, που συναντηθηκαν το απογευμα.

Υστατη προσπαθεια για εκτονωση της εντασης που επικρατει στη Νεα Δημοκρατια, με την οξυνση της εσωκομματικης αντιπαραθεσης, θα καταβαλλει την Πεμπτη το Πολιτικο Συμβουλιο της παραταξης, που θα συνεδριασει με τη συμμετοχη και των τριων πρωην πρωθυπουργων Μητσοτακη, Τζαννετακη και Ραλλη και του Γιωργου Σουφλια. Σχετικη προταση διατυπωνουν σε κοινη επιστολη τους,22 βουλευτες του κομματος που εσταλη στα ηγετικα στελεχη της Νεας Δημοκρατιας. Στη σημερινη συσκεψη του Πολιτικου Συμβουλιου, προταθηκε να επισπευθει η διεξαγωγη του συνεδριου, απο τον Ιουνιο που ειναι προγραμματισμενο, στις αρχες Μαιου, αποφασισθηκε ομοφωνα να μη γινουν εσωκομματικες εκλογες και η συγκροτηση της Οργανωτικης Επιτροπης Συνεδριου να διασφαλιζει τη μεγαλυτερη δυνατη αντιπροσωπευτικοτητα και συναινεση. Συμφωνα με πληροφοριες προταθηκε εκ νεου στον κ. Βαρβιτσιωτη να αναλαβει επικεφαλης της επιτροπης, αλλα ο ιδιος δεν απαντησε. Ο Γιωργος Σουφλιας αρχισε απο το πρωι κυκλο επαφων με τα κορυφαια στελεχη, καταθετοντας τις προτασεις του για την εξευρεση λυσης. Ο κ. Σουφλιας συναντηθηκε με τους κυριους Τζαννετακη, Μητσοτακη και Ραλλη και αυριο με τους κυριους Βαρβιτσιωτη και Κεφαλογιαννη. Απο την πλευρα του ο κ. Μητσοτακης ειχε διαδοχικες συναντησεις με βουλευτες και στελεχη του κομματος, στους οποιους επανελαβε την προθεση του να αναλαβει πρωτοβουλια για να δοθει οριστικο τελος στην κριση. Επισης, συναντηθηκε και με τον εκδοτη της εφημεριδας Απογευματινη.

Στην τελικη ευθεια πλεον μπηκε ο προυπολογισμος και κατα συνεπεια η οικονομικη πολιτικη του 1997, μετα τη σημερινη και κατα πασαν πιθανοτητα τελευταια και καθοριστικη, συσκεψη, υπο τον πρωθυπουργο με αντικειμενο την οικονομια. Στη συσκεψη, στην οποια πηρε μερος το οικονομικο επιτελειο και ο Διοικητης της Τραπεζας της Ελλαδος Λουκας Παπαδημος, παρουσιασθηκε η τελικη εισηγηση για τα μεγεθη του προυπολογισμου, η εγκριση του οποιου, οπως ειπε ο κ. Παπαντωνιου θα γινει συντομα απο τα κυβερνητικα οργανα. Ο υπουργος εθνικης οικονομιας αρνηθηκε να εξειδικευσει συγκεκριμενα μετρα η αποφασεις που αφορουν κρισιμα ζητηματα, οπως η περικοπη των δημοσιων δαπανων, οι φοροαπαλλαγες, η εισοδηματικη πολιτικη και η φορολογηση των κρατικων τιτλων και ακινητων. Στο μεταξυ, αρχισε απο σημερα η συζητηση της οικονομικης πολιτικης στους κολπους του ΠΑΣΟΚ. Απο τις επτα το απογευμα συνεδριασει με το αντικειμενο αυτο η Πολιτικη Γραμματεια του κυβερνωντος κομματος, ενω η οριστικη εγκριση θα γινει σε κοινη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και της Κεντρικης Επιτροπης, στις 20 του μηνος.

Συνεχιζεται η αναταραχη στα Πανεπιστημια και χιλιαδες φοιτητες κινδυνευουν να χασουν το εξαμηνο, καθως εξακολουθουν να απεχουν απο το διδακτικο εργο οι καθηγητες που ζητουν να καταργηθει η τροπολογια με την οποια σταματα η επαγγελματικη εξελιξη τους. Ο υπουργος Παιδειας, που επισκεφθηκε την Πολυτεχνειουπολη Ζωγραφου, συναντηθηκε με τους εκπροσωπους των καθηγητων, επανελαβε οτι θα καταργηθει η επιμαχη τροπολογια και εξεφρασε την απορια του γιατι συνεχιζονται οι κινητοποιησεις. Οι καθηγητες εμφανιζονται επιφυλακτικοι καθως οπως υποστηριζουν επιθυμουν να δεσμευθει ο υπουργος και εγγραφως, για τις θεσεις του και τις προτασεις του ως προς την επαγγελματικη τους εξελιξη. Στο μεταξυ ο πρυτανης του Πολυτεχνειου Νικος Μαρκατος ενοψει του εορτασμου της 17ης Νοεμβριου, δηλωσε οτι η πανεπιστημιακη κοινοτητα αδυνατει να περιφρουρησει το ασυλο και απηυθυνε εκκληση προς τους αρμοδιους φορεις να επιτελεσουν το καθηκον τους

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιπου 100 εκατ. αμερικανοι ψηφοφοροι προσερχονται στις καλπες για την αναδειξη του 43ου προεδρου της χωρας, καθως και των μελων της Βουλης των Αντιπροσωπων. Συμφωνα με τις μεχρι τωρα δημοσκοπησεις, δεν προκειται να υπαρξουν εκπληξεις και ο προεδρος Μπιλ Κλιντον θεωρειται βεβαιο οτι θα επανεκλεγει, καθως προηγειται με 11 ποσοστιαιες μοναδες του αντιπαλου του, ρεπουμπλικανου Μπομπ Ντοουλ. Στην περιπτωση αυτη θα ειναι ο πρωτος προεδρος του Δημοκρατικου Κομματος, τα τελευταια 60 χρονια, που επανεκλεγεται για δευτερη θητεια. Οι δυο μονομαχοι αφου ολοκληρωσαν την προεκλογικη τους εκστρατεια, μετεβηκαν στα στρατηγεια τους, στο Λιτλ Ροκ του Αρκανσο και το Κανσας αντιστοιχα, για να ασκησουν το εκλογικο τους δικαιωμα. Τα πρωτα αποτελεσματα αναμενονται στις 01. 00 την Τεταρτη, μολις κλεισουν οι καλπες στις Πολιτειες του Κεντακι και της Ιντιανα. Το προβαδισμα του Κλιντον ηταν σταθερο κατα την διαρκεια ολου του χρονου, καθως η ανεργια βρισκοταν στο χαμηλοτερο ποσοστο των τελευταιων επτα χρονων, 5,2%, ο πληθωρισμος στο 3%, ο δεικτης στο Χρηματιστηριο στα υψη, ενω το ελλειμμα του προυπολογισμου μειωθηκε στο 1/3 απο το 1992. Απεναντι σε ολα αυτα, ο Ντοουλ αντιπαρεταξε δυο υποσχεσεις που δεν πουλησαν, χαμηλοτερη φορολογια και μεγαλυτερη ηθικη στο Λευκο Οικο.

Με απολυτη επιτυχια πραγματοποιηθηκε η επεμβαση τριπλου μπαι-πας στον ρωσο προεδρο Μπορις Γιελτσιν. Οπως δηλωσε ο επικεφαλης της ομαδας που τον χειρουργησε Ρενατ Ακτσουριν, ολα κυλησαν ομαλα, αρνηθηκε ωστοσο να αποκαλυψει τον ακριβη αριθμο των μπαι-πας που εγιναν στον προεδρο. Την ωρα αυτη ο Γιελτσιν ειναι συνδεδεμενος με αναπνευστηρα και θα παραμεινει ετσι εως αυριο. Τα επομενα 24ωρα ειναι μεγιστης σημασιας, προκειμενου να μην ανακυψει κατι απροβλεπτο. Η εγχειρηση ξεκινησε στις επτα ωρα Ελλαδας στο καρδιολογικο κεντρο του Τσαζοφ, με τη συμμετοχη τεσσαρων ρωσων καρδιοχειρουργων και διηρκεσε επτα ωρες. Οπως δηλωσε εκπροσωπος του Κρεμλινου, ο Γιελτσιν εισηχθη στο χειρουργειο με μεγαλη αυτοπεποιθηση και ιδιαιτερα καλη διαθεση, νωριτερα ειχε μεταβιβασει ολες τις εξουσιες του, μη εξαιρουμενου κι του πυρηνικου κουμπιου, στον πρωθυπουργο Βικτορ Τσερνομιρντιν.Ο 88χρονος βετερανος αμερικανος καρδιοχειρουργος, Μαικλ Ντιμπεικι, ηταν απλως παρατηρητης στην διαρκεια της επεμβασης, ενω οι ρωσοι γιατροι δεν χρειασθηκε να χρησιμοποιησουν τα ειδικα μηχανηματα που ειχε φερει απο τις Ηνωμενες Πολιτειες. Ευχες για ταχεια αναρρωση, εστειλαν ο αμερικανος προεδρος, Μπιλ Κλιντον, ο γαλλος ομολογος του Ζακ Σιρακ καθως και ο πρωθυπουργος της Ιταλιας, Ρομανο Προντι.

Με την κατηγορια της διαφθορας και του νεποτισμου, ο προεδρος του Πακισταν, Φαρουκ Λεγκαρι, καθαιρεσε την πρωθυπουργο της χωρας Μπεναζιρ Μπουτο. Ταυτοχρονα διελυσε την εθνοσυνελευση και προκηρυξε εκλογες για τις 3 Φεβρουαριου. Ο πακιστανος προεδρος εγκατεστησε εννεαμελη υπηρεσιακη κυβερνηση, πρωθυπουργος της οποιας ανελαβε ο Μαλικ Χαλιντ, προκειμενου να ετοιμασει τις εκλογες. Την ικανοποιηση της εξεφρασε συσσωμη η αντιπολιτευση, ενω αντιθετως το κυριο κομμα της αντιπολιτευσης στην Ινδια, εξεφρασε τους φοβους του πως τωρα ειναι πιθανον να αυξηθει η αντιπαραθεση των δυο χωρων για την επιμαχη επαρχια του Κασμιρ. Η Μπουτο εξελεγη για πρωτη φορα το 1988, υστερα απο στρατιωτικη διακυβερνηση 11 ετων. Απομακρυνθηκε το το 1990 και επανεξελεγη το 1993.

Αρχισε στο Ναιρομπι της Κενυας η συνοδος κορυφης των αφρικανων ηγετων της περιοχης των μεγαλων Λιμνων, προκειμενου να εξεταστουν οι τροποι επιλυσης του πολεμου στο ανατολικο Ζαιρ, απο τον οποιο απειλουνται πανω απο 1 εκατ. προσφυγες Χουτου. Απο την πλευρα του, το Ζαιρ μποικοταρει τη συνοδο, υποστηριζοντας οτι δεν θα συμμετασχει εως οτου αποσυρθουν τα στρατευματα της Ρουαντας απο το εδαφος του. Την ιδια ωρα, στην περιοχη Μπουκαβου του ανατολικου Ζαιρ απηχθησαν και κρατουνται ομηροι δεκα δυτικοι, επτα Βελγοι, ενας Γαλλος, ενας Γερμανος και ενας Καναδος.

Με τον καγκελαριο Χελμουτ Κολ συναντηθηκε ο προεδρος της Τουρκιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ, δευτερη μερα της τετραημερης επισκεψης του στη Γερμανια. Εκτος απο διμερη θεματα, οι δυο ανδρες συζητησαν το θεμα των ανθρωπινων δικαιωματων, καθως και εκεινο του εκδημοκρατισμου στην Τουρκια. Αυριο ο Ντεμιρελ θα συναντηθει με τον υπουργο εξωτερικων, Κλαους Κινκελ. Την ιδια ωρα στην Αγκυρα, δημοσιευμα της Μιλιετ αναφερει οτι τεραστια δυναμη του τουρκικου στρατου εχει αναπτυχθει στα συνορα με το βορειο Ιρακ, στο πλαισιο μεγαλης επιχειρησης εναντιον κουρδων ανταρτων. Μεχρι στιγμης δεν εχει επιβεβαιωθει η πληροφορια.

Ελπιδες σε περιπου 20 εκατ. ανδρες, μονο στις Ηνωμενες Πολιτειες, που αντιμετωπιζουν προβλημα ανικανοτητας, δινουν αμερικανοι επιστημονες. Συμφωνα με οδηγιες που εδωσε η Αμερικανικη Ουρολογικη Ενωση, που ανακοινωθηκαν στο Παγκοσμιο Συνεδριο για την Ανικανοτητα στο Σαν Φρανσισκο, η εμφυτευση στο πεος φαρμακου, καθως και η προσθετικη εμφυτευση ειναι σαφεις και αποτελεσματικες θεραπειες για την ανικανοτητα, η οποια οφειλεται τις περισσοτερες φορες σε ψυχολογικους παραγοντες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε νεα επιχειρηση διαμαρτυριας προχωρησαν το πρωι μελη της οικολογικης οργανωσης Γρεεν Πεαψε, αυτη την φορα στις εγκαταστασεις της εταιριας ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στους Αγιους Θεοδωρους Κορινθιας. Εξη μελη της αλυσοδεθηκαν πανω σε πετρελαιοφορα και στον αγωγο φορτοεκφορτωσης των πλοιων. Ζητουν να ληφθουν αυστηροτερα μετρα ασφαλειας κατα την φορτοεκφορτωση των πετρελαιοφορων ωστε να αποφευχθει ο κινδυνος θαλασσιας ρυπανσης οπως εκεινη που σημειωθηκε, πριν απο τρεις μηνες, στις εγκαταστασεις της Μοτορ-Οιλ.

Κατατεθηκε στη Βουλη η προταση νομου της Νεας Δημοκρατιας για τους αγροτες. Ο προεδρος Μιλτιαδης Εβερτ σε συνεντευξη επεσημανε οτι το κομμα του με τη σημερινη καταθεση της προτασης νομου υλοποιει τις προεκλογικες του υποσχεσεις και υπογραμμιζει το ενδιαφερον του για τα προβληματα που αντιμετωπιζει ο αγροτικος τομεας στη χωρα μας. Η προταση προβλεπει μειωση της τιμης των καυσιμων για αγροτικη χρηση, του ΦΠΑ για την αγορα καθε ειδους μηχανικου εξοπλισμου, της τιμης ηλεκτρικου ρευματος για αγροτικη χρηση κατα 50% απο την τιμη που ισχυει σημερα, της φορολογιας κληρονομιων δωρεων και γονικων παροχων για την μεταβιβαση αγροτικης γης και των τελων αδειων για τις αγροτικες κατασκευες. Ο κ. Εβερτ αναφερθηκε και στην προταση της Νεας Δημοκρατιας για την αυξηση των αγροτικων συνταξεων κατα 10. 000 δρχ. και προσθεσε οτι το κομμα του θα καταθεσει στις προσεχεις μερες προταση νομου για την αναπτυξη των παραμεθοριων περιοχων.

Αλλεπαλληλες διαβουλευσεις εχει στη Λευκωσια ο υφυπουργος Εξωτερικων Χρηστος Ροζακης με στοχο τη χαραξη κοινης γραμμης ενοψει των αναμενομενων πρωτοβουλιων για το Κυπριακο. Στην Αθηνα ο Προεδρος της Κυπριακης Βουλης, Σπυρος Κυπριανου, συναντηθηκε διαδοχικα με τους Προεδρους της Νεας Δημοκρατιας, του ΔΗΚΚΙ και του Συνασπισμου. Την ελπιδα οτι ο Μπιλ Κλιντον, στη δευτερη θητεια του, θα θελησει να βοηθησει ουσιαστικα στην επιλυση των μεγαλων προβληματων που απασχολουν τη χωρα μας και ιδιαιτερα του Κυπριακου, εξεφρασε ο Κωνσταντινος Μητσοτακης, μετα τη συναντηση που ειχε με τον πρωην αρχιεπισκοπο Αμερικης, Ιακωβο.

Προταση για συναντηση των πολιτικων αρχηγων στην οποια θα συζητηθουν οι πρωτοβουλιες που αναπτυσσονται απο διαφορες πλευρες για τα εθνικα μας ζητηματα, απηυθυνε προς τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη, ο προεδρος το Συνασπισμου. Ο κ. Κωνσταντοπουλος επικρινει την κυβερνηση για ελλειψη συγκεκριμενου σχεδιου και αδυναμια να παρει πολιτικες αποφασεις και καλει τον πρωθυπουργο να αναλαβει πρωτοβουλια για συναντηση των πολιτικων αρχηγων, πριν τη συζητηση του προυπολογισμου, ωστε να ενημερωθουν να επεξεργαστουν απο κοινου ολα τα δεδομενα που σημερα υπαρχουν απο πρωτοβουλιες αλλων.

Μπλοκα εχει στησει η αστυνομια της Λαμιας για να εντοπισει το αυτοκινητο στο οποιο φερεται να επιβαινει ο μικρος Μπεν που αναζητειται απο το 1991 που ειχε εξασφανιστει απο την Κω. Οι αστυνομικοι προσπαθουν να εντοπισουν ενα λευκο Τογιοτα που οδηγουν τσιγγανοι και στο οποιο οπως καταγγελθηκε επεβαινε ο μικρος Μπεν. Εγιναν ελεγχοι σε δεκαδες αυτοκινητα που κατευθυνονται στη Βοιωτια και τη Φθιωτιδα ενω αλλοι ατυνομικοι ερευνουν και τις αγροτικες περιοχες της Κωπαιδας.

Δυο φυγαδες απο την τουρκια τραυματιστηκαν σοβαρα, μαλιστα ο ενας ακρωτηριαστηκε, απο εκρηξη ναρκης, οταν, στην προσπαθεια τους να περασουν κρυφα στη χωρα μας, μπηκαν σε ενεργο ναρκοπεδιο της περιοχης Νεας Βυσσας Εβρου. Τα στοιχεια τους δεν δοθηκαν στη δημοσιοτητα, αλλα συμφωνα με πληροφοριες ειναι μαλλον κουρδικης καταγωγης.

Δυο Αλβανοι λαθρομεταναστες 48 ωρες μετα την προσαγωγη τους στην εισαγγελια Φθιωτιδας κατηγγειλαν οτι αστυνομικος που υπηρετει στον αστυνομικο σταθμο της Μαλεσινας στη Λωκριδα του ζητησε και τους πηρε 500. 000 δρχ. , για να μην τους συλλαβει και απελαθουν. Απο την Αστυνομικη Διευθυνση Φθιωτιδας δοθηκε εντολη για Ενορκη Διοικητικη Εξεταση, ωστε να διαλευκανθει η υποθεση.

Τη διαλευκανση της καταγγελιας για τον ξυλοδαρμο Αλβανου κρατουμενου στις δικαστικες φυλακες Χανιων, ζητει με επιστολη του προς πασα αρμοδια αρχη ο Δικηγορικος Συλλογος Χανιων. Σε ανακοινωση ζητειται η παραδειγματικη τιμωρια του ενεχομενου στην υποθεση και σημειωνεται οτι παρομοια περιστατικα μας εμφανιζουν οτι ανηκουμε στην κατηγορια των κρατων με ρατσιστικες αποψεις.

Ληγει στις 5 τα ξημερωματα η 24-ωρη απεργια που πραγματοποιουν οι αυτοκινητιστες ταξι, οι οποιοι ζητουν την ελευθερη κινηση των οχηματων τους στους λεωφορειοδρομους.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Σε κρισιμη κατασταση εξακολουθει να νοσηλευεται στο Γενικο Κρατικο Νικαιας ο ποιητης του Κατα Σαδδουκαιων, Μιχαλης Κατσαρος, οπου και μεταφερθηκε σε κρισιμη κατασταση πριν επτα μερες. Το ιστορικο του ποιητη ηταν ηδη βεβαρυμενο οταν εισηχθη στο νοσοκομειο και η αναπνοη του υποβοηθειται προς το παρον με αναπνευστηρα.

Σε προγραμμα διαρκους αναφορας για τον τηλεθεατη, με δομη σταθερη, με αξιολογες παιδικες σειρες στη μεσημβρινη ζωνη, ντοκυμαντερ στην απογευματινη, καλες ελληνικες ταινιες στη βραδινη, εχει διαμορφωθει το προφιλ της ΕΤ2, υπογραμμισε ο διευθυντης της, Γιαννης Εξαρχος, παρουσιαζοντας το νεο προγραμμα του δευτερου κρατικου καναλιου, που δινει εμφαση στα ντοκυμαντερ. Πορτρετα Ελληνων της Διασπορας, Ιχνη Ψυχης - πορτρετα καθημερινων ανθρωπων, η μουσικη παραδοση του ελληνικου χωρου, ο ανθρωπισμος τον 21ο αιωνα, ο ελληνικος εμφυλιος πολεμος και τα επαγγελματα της θαλασσας, ειναι μερικα απο τα ντοκυμαντερ που θα προβληθουν απο τον Ιανουαριο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχισε στην Βουλη η συζητηση για το θεμα της ρυθμισης των χρεων των ΠΑΕ με ομιλια του υφυπουργου Αθλητισμου Ανδρεα Φουρα, ο οποιος τονισε οτι με την καταθεση της τροπολογιας, η πολιτεια ελπιζει οτι οι Ποδοσφαιρικες Ανωνυμες Εταιρειες θα ξεπερασουν αυτο το χρονιο προβλημα. Ακομη, ο υφυπουργος ανακοινωσε επισημα την ιδρυση Γενικης Γραμματειας Αθλητισμου Μακεδονιας-Θρακης με εδρα την Θεσσαλονικη. Η ιδρυση της Γραμματειας, που αποτελει επιτακτικη αναγκη, θα περασει ως τροπολογια σε νομοσχεδιο του υπουργειου πολιτισμου το οποιο θα κατατεθει συντομα στην Βουλη. Αναφερομενος στην διεκδικηση της διοργανωσης των Ολυμπιακων Αγωνων του 2004, ο κ. Φουρας επεσημανε οτι η υποψηφιοτητα της Αθηνας βρισκεται σε πολυ καλο δρομο και οτι στα κρισιμα ερωτηματα που εθεσε η επιτροπη αξιολογησης της ΔΟΕ κατα την επισκεψη της στην χωρας μας πηγαμε πολυ καλα.

Ο Ηρακλης αντιμετωπιζει αποψε στην Κυπρο τον Αχιλλεα Καιμακλιου για τον δευτερο γυρο του ευρωπαικου κυπελλου στο μπασκετ. Επισης για την ιδια διοργανωση ο Απολλωνας Πατρων παιζει με τη Σταβεξ στο Μπρουνο.

Ο 28χρονος Αμερικανος σεντερ των Βανκουβερ Γκριζλις, Αντονι Ειβεντ, θα ειναι οριστικα ο δευτερος ξενος της ομαδας μπασκετ του Παναθηναικου, οπως ανακοινωσε ο τεχνικος των πρασινων, Μποζινταρ Μαλκοβιτς, κατα την αναχωρηση της για Σλοβενια, οπου αυριο θα αντιμετωπισει την Ολυμπια για την εκτη ημερα της Ευρωλιγκα. Συμφωνα με τον Μποζα, ο Αμερικανος παικτης υψους δυο μετρων και εννεα εκατοστων, αναμενεται στην Αθηνα τις επομενες δυο ημερες, προκειμενου να οριστικοποιηθει και η συμφωνια αναμεσα στις δυο πλευρες.

Χωρις απουσιες αναχωρησε για το Βερολινο, η ομαδα μπασκετ του Ολυμπιακου, η οποια αυριο στο πλαισιο της Ευρωλιγκα, θα αντιμετωπισει την τοπικη Αλμπα. Ο τεχνικος των ερυθρολευκων, Ντουσαν Ιβκοβιτς, κατα την αναχωρηση της αποστολης για τη γερμανικη πολη, τονισε οτι ο Ολυμπιακος εχει αρκετα προβληματα, λογω των πολλαπλων τραυματισμων που αντιμετωπιζουν οι παικτες του, αλλα επεσημανε οτι η ομαδα χρειαζεται τη νικη, για τη συνεχεια της διοργανωσης.

Υπομονη και πιστωση χρονου ζητησε σημερα ο προπονητης του Ολυμπιακου Ντουσαν Μπαγεβιτς. Ο κ. Μπαγεβιτς σε συνεντευξη ζητησε εμμεσως πλην σαφως να μη γινονται συγκρισεις μεταξυ του Ολυμπιακου και της ΑΕΚ, αφου οπως ειπε χαρακτηριστικα Βρισκομαστε ακομη στην αρχη και σιγουρα θα γινουμε σαν την ΑΕΚ η αν μπορεσουμε και καλυτεροι. Ακομη, ο κ Μπαγεβιτς χαρακτηρισε τον τραυματισμο του Ανδρεα Νινιαδη μεγαλη απωλεια και προσθεσε πως θα προσπαθησει να βρει τον αντικαταστατη του.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πτωτικες τασεις επεκρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου μετα απο τρεις ημερες ανοδου. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 935,38 μοναδες μειωμενος σε ποσοστο 0,72%, ενω η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 6,3 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 1,24%, Ασφαλειες πτωση 0,39%, Ληζινγκ πτωση 0,29%, Επενδυσεις πτωση 0,70%, Κατασκευες πτωση 1,48%, Βιομηχανιες πτωση 0,29%, Διαφορες πτωση 0,41%, Συμμετοχων πτωση 0,23%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε κατα 0,62%.

ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθει και αυριο η καλοκαιρια σε ολοκληρη τη χωρα και μονο στα βορειοδυτικα προβλεπονται τοπικες νεφωσεις, προσκαιρα αυξημενες. Οι ανεμοι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις και στα Νοτια Βορειοδυτικοι μετριοι. Η Θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 5 με 20 βαθμους, στα Ηπειρωτικα 8 με 23 και στα νησια 12 με 22. Αιθριο καιρο, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 11 με 23 και 7 με 20 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και θεσσαλονικη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Tuesday, 5 November 1996 - 22:12:55