Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 04)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ο Μιλτιαδης Εβερτ επενεξελεγη προεδρος της Νεας Δημοκρατιας με 19 ψηφους διαφορα απο το Γιωργο Σουφλια, ο οποιος αποδεχθηκε το αποτελεσμα. Δεν υπαρχουν νικητες και ηττημενοι δηλωσε ο κ. Εβερτ και προανηγγειλε αναδιαταξη των δυναμεων της παραταξης.
  • Την ιδρυση νεου κομματος ανακοινωσε ο Ανδρεας Ανδριανοπουλος.
  • Τη διασφαλιση των εξωτερικων συνορων της Κοινοτητας θα ζητησει ο πρωθυπουργος, κατα την αυριανη ατυπη Συνοδο Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης στο Δουβλινο.
  • Ετοιμο το νομοσχεδιο για τη μετατροπη του ΟΓΑ σε κυριο ασφαλιστικο φορεα. Ενημερωθηκαν οι αγροτικες οργανωσεις.
  • Συνεχιζονται οι ερευνες για τη χθεσινη βομβιστικη επιθεση στην Κυψελη. Δεν αποκλειει η Αστυνομια πισω απο την επιθεση να βρισκεται η 17 Νοεμβρη.
  • Στο 8,5% παρεμεινε ο πληθωρισμος το Σεπτεμβριο. Συναντηση του Γιαννου Παπαντωνιου με το προεδρειο του ΣΕΒ.
  • Αλλοι τρεις λαθρομεταναστες επεσαν σε ναρκοπεδιο στον Εβρο και βρηκαν τραγικο θανατο.
  • Στο περασμα Ερεζ μεταβαινει την Κυριακη ο Γουορεν Κριστοφερ επ'ευκαιρια των ισραηλινοπαλαιστινιακων συνομιλιων.
  • Εκρηκτικες διαστασεις παιρνει η επ'αοριστον απεργια πεινας των κρατουμενων στις φυλακες της Τουρκιας.
  • Ανοδος 0,15% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Μιλτιαδης Εβερτ ειναι ο εκτος κατα σειρα προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, στην πολιτικη της πορεια, τα 22 χρονια της οποιας συμπληρωνονται σημερα. Στην κρισιμη ψηφοφορια που διεξηχθη στα κεντρικα γραφεια της Ρηγιλλης και επι 191 ψηφισαντων, την υποψηφιοτητα του κ. Εβερτ υποστηριξαν 103 εκλεκτορες, εναντι 84 του κ. Σουφλια, ενω βρεθηκαν τρια λευκα και ενα ακυρο. Απο την ψηφοφορια απουσιαζαν δυο εκλεκτορες. Αμεσως μετα την εκλογη ο κ. Σουφλιας θελησε να διασκεδασει τις εντυπωσεις και χαριτολογωντας ειπε:"Γιωργο Χασαμε". Ο κ. Σουφλιας αφου συνεχαρη τον κ. Εβερτ για την εκλογη του και του ευχηθηκε καλη επιτυχια στο εργο του και ευχαριστησε τους εκλεκτορες που τον τιμησαν με την ψηφο τους, δηλωσε οτι σεβεται την ετυμηγορια του εκλεκτορικου σωματος και αποδεχεται το αποτελεσμα. Το ζητουμενο, προσθεσε, ειναι να επανακτησει η Νεα Δημοκρατια την ουσιαστικη ενοτητα της, να νικησει στις επομενες εκλογες και να ανταποκριθει στις προσδοκιες και τις προοπτικες του κομματος και της ελληνικης κοινωνιας.

Απο την πλευρα του ο κ. Εβερτ τονισε οτι δεν υπαρχουν νικητες και ηττημενοι κι οτι η Νεα Δημοκρατια ανοιγει καινουργια σελιδα ωστε να δωσει νεα δυναμικη και προοπτικη στο κομμα. Ο κ. Εβερτ προανηγγειλε αναδιαταξη των δυναμεων της παραταξης ωστε ν'αρχισει μια νεα εσωκομματικη πορεια, που θα καταληξει στο τακτικο συνεδριο του Μαρτιου με ουσιαστικο διαλογο χωρις προκαταληψεις και δογματισμους. Ο κ. Εβερτ απηυθυνε εκκληση σε ολα τα στελεχη να διαφυλαξουν την ενοτητα της παραταξης και τα καλεσε σε συστρατευση, ωστε η Νεα Δημοκρατια απαλλαγμενη απο εσωκομματικες εριδες και τριβες, να μπορεσει να ασκησει ουσιαστικη αντιπολιτευση στην κυβερνηση, για το καλο της χωρας και του λαου. Ο επανεκλεγεις προεδρος δεν παρελειψε να ασκησει κριτικη στην κυβερνηση λεγοντας οτι αθετησε τις προεκλογικες της δεσμευσεις και προεβλεψε πιεσεις στην Ελλαδα για το κλεισιμο των ανοιχτων εθνικων μας θεματων.

Το απογευμα ο Ανδρεας Ανδριανοπουλος τονισε οτι το αποτελεσμα της εκλογης πιστοποιει οτι η Νεα Δημοκρατια εισηλθε σε πορεια αποσυνθεσης και διαλυσης και ανακοινωσε την ιδρυση μεταρρυθμιστικης πολιτικης κινησεως, υποσχομενος περισσοτερη ελευθερια και λιγοτερο κρατικο αυταρχισμο.

Πριν και κατα τη διαρκεια της ψηφοφοριας, το κλιμα εξω απο τα κεντρικα γραφεια της Νεας Δημοκρατιας στη Ρηγιλλης, ηταν ιδιαιτερα φορτισμενο, καθως οπαδοι των δυο υποψηφιων φωναζαν συνθηματα, ενω δεν ελειψε και η εκτοξευση υβρεων κι απο τις δυο πλευρες. Χαρακτηριστικο ειναι οτι κατα την αποχωρηση τους απο τη Ρηγιλλης, τοσο η Ντορα Μπακογιαννη οσο και ο Στεφανος Μανος αποδοκιμασθηκαν εντονα απο τους οπαδους του κ. Εβερτ με εμπρηστικα συνθηματα. Παντως, κορυφαια στελεχη της Νεας Δημοκρατιας προσπαθησαν να ριξουν τους τονους της εντασης, χαρακτηριζοντας το αποτελεσμα της ψηφοφοριας νικη του κομματος, αν και δεν ελειψαν τα μικροεπεισοδια κυριως κατα την εξοδο του κ. Γιαννη Κεφαλογιαννη απο τη Ρηγιλλης. Ο κ. Κωνσταντινος Μητσοτακης εξεφρασε την αποψη οτι η τυπικη ενοτητα της Νεας Δημοκρατιας στην κορυφη δεν κινδυνευει αλλα προσθεσε πως τα κομματα χρειαζονται και οπαδους.

Τον κ. Μιλτιαδη Εβερτ συνεχαρη ο κυβερνητικος εκπροσωπος λεγοντας οτι η κυβερνηση ελπιζει και ευχεται η πολιτικη του δραστηριοτητα να ειναι θετικη για τον τοπο. Για μεταβατικη περιοδο, με απροβλεπτες συνεπειες, εκανε λογο ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, σχολιαζοντας την εκλογη Εβερτ και μιλησε για κριση φυσιογνωμιας του κομματος της αξιωματικης αντιπολιτευσης. Την εκτιμηση οτι η κριση στη Νεα Δημοκρατια θα συνεχισθει, διατυπωσε ο Συνασπισμος κανοντας λογο για κριση ταυτοτητας και πολιτικης προτασης, που καταγραφηκε και στις προσφατες εκλογες.

Η διασφαλιση των εξωτερικων συνορων της Κοινοτητας θα ειναι ενα απο τα βασικα θεματα που θα θεσει η ελληνικη πλευρα στην ατυπη Συνοδο Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης, οι διημερες εργασιες της οποιας αρχιζουν αυριο στο Δουβλινο. Ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, αναχωρησε το απογευμα για την ιρλανδικη πρωτευουσα, για να παρει μερος στη Συνοδο, τα βασικα θεματα της οποιας ειναι η ανεργια, η νομισματικη ενωση, η εξωτερικη πολιτικη, η διευρυνση της Κοινοτητας και η αναθεωρηση της Συνθηκης του Μααστριχτ ενοψει της διακυβερνητικης διασκεψης. Ο κ. Σημιτης ενδεχεται να εχει συναντησεις με ομολογους του αλλων κρατων ενω ο κυβερνητικος εκπροσωπος δεν απεκλεισε το ενδεχομενο η Ελλαδα να μπλοκαρει τη διευρυνση της Κοινοτητας προς τις χωρες της κεντρικης και ανατολικης Ευρωπης, αν δεν προχωρησει η διαδικασια ενταξης της Κυπρου στην Κοινοτητα.

Τομη στο ασφαλιστικο συστημα της χωρας αποτελει το νομοσχεδιο που μετατρεπει τον ΟΓΑ σε κυριο φορεα ασφαλισης των αγροτων, δηλωσε ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων, Μιλτιαδης Παπαιωαννου, μετα απο συσκεψη που ειχε με την ηγεσια των αγροτικων οργανωσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Στη συσκεψη παραβρεθηκαν οι υφυπουργοι Χρηστος Πρωτοπαπας και Νικος Φαρμακης. Ο κ. Παπαιωαννου δηλωσε οτι εδωσε στις αγροτικες οργανωσεις τα κυρια σημεια του νομοσχεδιου, ωστε να υπαρξει ο απαραιτητος διαλογος και σημειωσε οτι δεν αναιρειται καμια απο τις ασφαλιστικες κατακτησεις των αγροτων. Ο Προεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Νικος Λιολιος, δηλωσε οτι σημερα ειναι μια ξεχωριστη μερα για τους αγροτες. Στις γενικες γραμμες, ειπε, συμφωνουμε με το νομοσχεδιο, αλλα θα προχωρησουμε στη συζητηση αφου το μελετησουμε προσεκτικα. Ο κ. Λιολιος ξεχωρισε ως πιο σημαντικα στοιχεια την περιθαλψη και την αυξηση και επεκταση των συνταξεων. Συμφωνα με το νομοσχεδιο καθοριζονται οκτω ασφαλιστικες κατηγοριες, στις οποιες οι αγροτες θα μπορουν να εντασσονται κατ' επιλογη. Αναλογα με την κατηγορια, θα οριζεται η εισφορα και η συνταξη, προβλεπεται ως οριο συνταξιοδοτησης γηρατος το 65ο ετος και θεσπιζεται η εξυπηρετηση των αγροτων απο το ΙΚΑ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο περασμα Ερεζ μεταβαινει την Κυριακη ο αμερικανος υπουργος εξωτερικων, Ουορεν Κριστοφερ, για να μετασχει στο νεο γυρο των ισραηλινο-παλαιστινιακων διαπραγματευσεων. Απο την πλευρα του, ο ισραηλινος πρωθυπουργος Μπεντζαμιν Νετανιαχου, οπως αναφερει σε δημοσιευμα της μεγαλη ισραηλινη εφημεριδα, παρεσχε τη διαβεβαιωση οτι ειναι προθυμος να ολοκληρωσει εντος 45 ημερων τις διαπραγματευσεις με τους Παλαιστινιους. Ο τουρκος πρωθυπουργος Νετζμετιν Ερμπακαν απο το Καιρο οπου πραγματοποιει διημερη επισκεψη, απηυθυνε εκκληση προς τον Νετανιαχου να κλεισει την εισοδο της επιμαχης σηραγγας που προκαλεσε κριση στις ισραηλινο-παλαιστινιακες σχεσεις. Την ιδια ωρα η κατασταση στις αραβικες περιοχες της Ιερουσαλημ ειναι ιδιαιτερα τεταμενη, καθως ισχυρη ισραηλινη αστυνομικη δυναμη 3. 000 ανδρων εχει αναπτυχθει γυρω απο μουσουλμανικα τεμενη.

Εκρηκτικες διαστασεις παιρνει στην Τουρκια η επ'αοριστον απεργια πεινας που εχουν κηρυξει οι κρατουμενοι των φυλακων. Η απεργια ξεκινησε στις αρχες της εβδομαδας στις φυλακες υψιστης ασφαλειας στην περιοχη Ερζερουμ και τωρα επεκτεινεται και στις φυλακες Ικονιου και Καισαρειας στην κεντρικη Τουρκια. Οπως μεταδιδει το πρακτορειο Ανατολη, πανω απο 700 κρατουμενοι σε ολη τη χωρα απεργουν με κυριο αιτημα την καλυτερεψη των συνθηκων κρατησης.

6* Σε κρατος τρομου και βιας εξελισσεται το Αφγανισταν μετα την επικρατηση των φανατικων ισλαμιστων ανταρτων Ταλεμπαν. Σημερα εξαναγκασαν υπο την απειλη των οπλων τους κατοικους της Καμπουλ να μεταβουν στο τζαμι και να προσευχηθουν, καθως η Παρασκευη ειναι ιερη μερα για τους μουσουλμανους. Η κατασταση αυτη ομως εχει προκαλεσει εντονες αντιπαραθεσεις στους κολπους των μουσουλμανων. Απαρχαιωμενες τακτικες χαρακτηρισε ο ανωτατος θρησκευτικος ηγετης του Ιραν, τους νομους που επεβαλαν οι Ταλιμπαν στο Αφγανισταν, υποστηριζοντας οτι ετσι δυσφημηζουν το Ισλαμ.

Στην Ιταλια πυκνωνουν οι φημες για την κατασταση της υγειας του Παπα Ιωαννη Παυλου ΙΙ, εξαιτιας προγραμματισμενης εγχειρησης στην οποια θα υποβληθει την Κυριακη. Η επισημη ανακοινωση αναφερει οτι ο Ποντιφηκας θα υποβληθει σε αφαιρεση σκωληκοειδιτιδας, ωστοσο πολιτικοι κυκλοι εκτιμουν οτι μαλλον προκειται για κατι σοβαροτερο, πιθανον αφαιρεση καλοηθους ογκου. Αξιζει να σημειωθει οτι το 1992 ο Παπας ειχε υποβληθει σε εγχειρηση αφαιρεσης ογκου απο το παχυ εντερο.

Σε ριζικη αναδιαρθρωση του ρωσικου στρατευματος προβαινει ο προεδρος Μπορις Γιελτσιν, αποπεμποντας εξι στρατηγους, μεταξυ των οποιων τον υπαρχηγο του γενικου επιτελειου και τον υπευθυνο των διαστημικων προγραμματων. Την ιδια ωρα, ο πανισχυρος στρατηγος Αλεξαντερ Λεμπεντ ελαμψε για της απουσιας του στη σημερινη πρωτη συνεδριαση του νεοσυστατου Συμβουλιου Αμυνας, που πραγματοποιηθηκε κεκλεισμενων των θυρων υπο την προεδρια του πρωθυπουργου Βικτορ Τσερνομιρντιν.

Παρελυσε σημερα η ζωη στην Αλβανια, καθως 200. 000 εργαζομενοι ολων σχεδων των επαγγελματικων κλαδων πραγματοποιησαν 24ωρη απεργια την οποια οργανωσαν το Ανεξαρτητο Συνδικατο και η Συνομοσπονδια Αλβανικων Συνδικατων. Τα συνδικατα ζητουν να δοθει στους εργαζομενους ενα επιδομα για να αντισταθμισουν την κατα 30% ανοδο των τιμων ορισμενων βασικων προιοντων, καθως και τον πληθωρισμο που τρεχει με ετησιο ρυθμο 16%.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η τρομοκρατικη οργανωση 17 Νοεμβρη ευθυνεται μαλλον για τη χθεσινη εκρηξη σε σταθμευμενο αυτοκινητο στην Κυψελη, που ανηκει σε αξιωματικο της πολεμικης μας αεροποριας. Απο τα υπολειμματα του αυτοσχεδιου εκρηκτικου μηχανισμου, προκυπτουν ομοιοτητες με αυτοσχεδιες βομβες, τις οποιες ειχε τοποθετησει η 17 Νοεμβρη σε αναλογα χτυπηματα. Επιπλεον, οι ομοιοτητες εχουν να κανουν με το ειδος του ρολογιου , το ειδος της εκρηκτικης υλης και αλλα και τη συνδεσμολογια του εκρηκτικου μηχανισμου. Παντως, υπαρχουν και πολλα ερωτηματικα, τα οποια δεν επιτρεπουν στους αξιωματικους της ΕΛΑΣ, που χειριζονται την υποθεση, ν'απαντησουν με βεβαιοτητα οτι πισω απο την εκρηξη ειναι πραγματι η 17 Νοεμβρη.

Στασιμος παρεμεινε το μηνα Σεπτεμβριο ο πληθωρισμος, ο οποιος συμφωνα με τα στοιχεια της Εθνικης Στατιστικης Υπηρεσιας σε ετησια βαση ετρεχε με ρυθμο 8,5%. Η πορεια και οι προοπτικες της οικονομιας ενοψει των προγραμματικων δηλωσεων της κυβερνησης συζητηθηκαν στη συναντηση που ειχε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας και Οικονομικων Γιαννος Παπαντωνιου με το προεδρειο του ΣΕΒ, το οποιο του υπεβαλλε υπομνημα με τις θεσεις των βιομηχανων για την οικονομια.

Θεματα που αφορουν τις προτεραιοτητες του υπουργειου Εθνικης Αμυνας, ενοψει των προγραμματικων δηλωσεων της κυβερνησης, συζητησε σημερα ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης με τον αρμοδιο υπουργο Ακη Τσοχατζοπουλο. Ο υπουργος ενημερωσε τον Πρωθυπουργο και για τη συναντηση του με τον υπουργο Αμυνας της Κυπρου. Ο κ. Τσοχατζοπουλος επανελαβε κατηγορηματικα οτι δεν υπαρχει κανενα θεμα πιεσεων προς τη χωρα μας απο μερους των Ηνωμενων Πολιτειων, οσον αφορα τη διεξαγωγη των κοινων ασκησεων Ελλαδας - Κυπρου. Το πρωι ο κ. Τσοχατζοπουλος δεχθηκε σε εθιμοτυπικη επισκεψη στο Πενταγωνο τον Αμερικανο πρεσβευτη στην Αθηνα Τομας Ναιλς.

Στην Κυπρο, αρχισε σημερα η ετησια ασκηση της Εθνικης Φρουρας με την επωνυμια Νικηφορος η οποια θα συνδυαστει με την ασκηση των Ελληνικων Ενοπλων Δυναμεων Τοξοτης που αρχιζει την Κυριακη. Στην ασκηση της Κυπρου παιρνουν μερος και ελληνικες δυναμεις του στρατου ξηρας, του ναυτικου και της αεροποριας, χρησιμοποιωντας πραγματικα πυρα, ενω εχει προγραμματιστει και ριψη ελληνων αλεξιπτωτιστων. Στο μεταξυ, ο εισηγητης της Πολιτικης Επιτροπης του Συμβουλιου της Ευρωπης για το Κυπριακο, λορδος Φινσμπεργκ, διατυπωνει την εκτιμηση οτι η εναρξη ενταξιακων διαπραγματευσεων της Κυπρου με την Ευρωπαικη Ενωση, αποτελει κινητρο και κλειδι για την επιλυση του Κυπριακου. Χαρακτηριζει παραλληλα, ως δημογραφικο ξεκαθαρισμα τη συμπεριφορα του κατοχικου καθεστωτος προς τους εγκλωβισμενους.

Συγκεντρωση και πορεια πραγματοποιησαν σημερα οι εργαζομενοι στη βιομηχανια ΜΙΣΚΟ και την οινοποιια ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ. Οι εργαζομενοι της εταιριας ΜΙΣΚΟ συγκεντρωθηκαν το πρωι στο εργοστασιο και εν συνεχεια πραγματοποιησαν πορεια μεχρι το Δικαστικο Μεγαρο της Πατρας, οπου συζητειτο η αιτηση ασφαλιστικων μετρων, που εχει καταθεσει η εταιρια ΒΑΡΙΛΛΑ, στην οποια ανηκει η ΜΙΣΚΟ, ζητωντας να κηρυχθουν παρανομες και καταχρηστικες οι κινητοποιησεις του σωματειου τους. Η ιταλικη εταιρια ΒΑΡΙΛΛΑ εχει αναγγειλει απολυσεις εργαζομενων απο το εργοστασιο της Πατρας, επικαλουμενη λογους ανταγωνισμου και εκσυγχρονισμου της παραγωγης. Οι εργαζομενοι στης ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ κινητοποιηθηκαν καταγγελοντας οτι η τακτικη, που ακολουθουν οι τραπεζες εναντι της εταιριας, οδηγουν σε κλεισιμο την ιστορικη οινοβιομηχανια και ζητουν την αμεση κυβερνητικη παρεμβαση.

Απο τον προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, εγινε δεκτος ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημητρης Τσοβολας, ο οποιος του εξεθεσε τις θεσεις και ανησυχιες του κομματος του αναφορικα με τα εθνικα θεματα, την οικονομικη πολιτικη και τα προβληματα που απασχολουν το λαο.Ο προεδρος της Δημοκρατιας συνεχαρη τον κ. Τσοβολα για την εισοδο του ΔΗΚΚΙ στη βουλη και το ικανοποιητικο, οπως το χαρακτηρισε, ποσοστο που εισεπραξε ως πρωτοεμφανιζομενο κομμα επισημαινοντας παραλληλα τις δυσκολιες που αναμενεται να αντιμετωπισει απο τωρα και στο εξης.

Τρεις λαθρομεταναστες σκοτωθηκαν, οταν στην προσπαθεια να περασουν απο την Τουρκια στην Ελλαδα, μπηκαν σε περιφραγμενο ενεργο ναρκοπεδιο της περιοχης Γεμιστης Εβρου, προκαλωντας την εκρηξη ναρκης. Τα πτωματα των τριων λαθρομετανστων - που μαλλον ειναι Ιρακινοι - ανασυρθηκαν απο ειδικη ομαδα ναρκαλιευτων του Στρατου και μεταφερθηκαν στο Νοσοκομειο Αλεξανδρουπολης για νεκροψια.

Αποβαση σε ερημικη ακτη της Ρω πραγματοποιησαν το πρωι, 21 Κουρδοι λαθρομεταναστες, μεταξυ των οποιων τρεις γυναικες και εφτα παιδια, οι οποιοι ομως εντοπιστηκαν απο διερχομενο αλιευτικο και συνεληφθησαν απο αποσπασμα Λιμενικων. Οι λαθρομεταναστες, οπως δηλωσαν, εφτασαν στο ελληνικο εδαφος προερχομενοι απο τις τουρκικες ακτες με ταχυπλοο σκαφος, το οποιο στη συνεχεια επεστρεψε στα γειτονικα παραλια. Για τη μεταφορα, οι λαθρομεταναστες, που ηδη ζητησαν πολιτικο ασυλο, πληρωσαν στον Τουρκο κυβερνητη του σκαφους 1. 500 δολαρια ο καθενας.

Την απαλλαγη του κατηγορουμενου για διασπορα ψευδων ειδησεων κ. Σωκρατη Κοκκαλη, εισηγειται προς το αρμοδιο Δικαστικο Συμβουλιο ο αντεισαγγελεας πρωτοδικων Ευαγγελος Κασαλιας. Η υποθεση αφορα την ανακοινωση που η Ιντρακομ ειχε δημοσιευσει τον περασμενο Μαιο στον Τυπο, κατηγορωντας συλληβδην πολιτικους και δημοσιογραφους, σχετικα με τη διωξη που ειχε ασκηθει εναντιον του κ. Κοκκαλη για τα ψηφιακα του ΟΤΕ. Στην ανακοινωση, αναφεροταν οτι ανομα συμπλεγματα πολιτικοοικονομικων συμφεροντων με εκβιασμους και αλληλοεξαρτησεις εκκινουνται απο πολιτικους, εκδοτες και δημοσιογραφους. Στην προταση του, ο εισαγγελεας εκτιμα οτι δεν αποτελουν ειδησεις τα αναφερομενα στην ανακοινωση της Ιντρακομ, αλλα προσωπικες εκτιμησεις, οι οποιες σε καμια περιπτωση δεν μπορει να ειναι ικανες να δημιουργησουν φοβο και ανησυχια στους πολιτες, δεδομενου οτι τετοιες εκτιμησεις δημοσιευονται τα τελευταια χρονια απο πολλους και για πολλα θεματα.

Φρικτο θανατο απο αναθυμιασεις βρηκε, το πρωι, ο Βασιλης Ρομποκης, 50 ετων, μεσα σε αποθηκη κορνιζοποιιας οπου κοιμοταν, σε κτιριο κοντα στο Συνταγμα στο κεντρο της Αθηνας. Η φωτια μαλλον προκληθηκε απο διαρροη φιαλης υγραεριου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανικανοποιητος παραμενει ο προπονητης του Ολυμπιακου, Ντουσαν Μπαγεβιτς, απο την αποδοση των παικτων του, παρα το γεγονος οτι η ομαδα ειναι πρωτη στο πρωταθλημα και σχεδον εχει εξασφαλισει την συμμετοχη της στην επομενη φαση του κυπελλου μετα την νικη της την Τεταρτη με 4-1 επι της Καλαματας. Ο κ Μπαγεβιτς δηλωνει οτι θα βρεθουν ολες οι λυσεις για να φτασει η ομαδα στα επιπεδα που αυτος επιθυμει, ενω ταυτοχρονα εδωσε ρεπο για σημερα και την Κυριακη στους παικτες του.

Η Ελληνιδα αμαζονα, Μαριλιζ Λαγου πηρε την 6η θεση στο πρωτο αγωνισμα του παγκοσμιου κυπελλου για την περιφερεια της Κεντρικης Ευρωπης, που γινεται στο κεντρο ιππασιας στο Γουδι και το υψος των εμποδιων ηταν 1. 30μ. - 1. 50μ. Στο ιδιο αγωνισμα η Ελινα Δενδρινου πηρε την 7η θεση , μεταξυ των 61 αθλητων και αθλητριων που ελαβαν μερος, ενω το χρυσο μεταλλιο κατεκτησε ο Ιταλος Ντουτσιο Μπαρταλουτσι με απταιστη διαδρομη.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε χαμηλους τονους πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στην τελευταια συνεδριαση της εβδομαδας, με το Γενικο Δεικτη Τιμων να κινειται με οριακες διακυμανσεις. Εκλεισε στις 962,77 μοναδες, σημειωνοντας μικρη ανοδο 0,15%. Σε μετρια επιπεδα κυμανθηκε και η αξια των συναλλαγων και εφτασε στα 6,7 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,25%, Ασφαλειες πτωση 1,41%, Ληζινγκ πτωση 0,22%, Επενδυσεις πτωσεις 0,03%, Κατασκευες πτωση 0,20%, Βιομηχανιες ανοδος 0,09%, Διαφορες πτωση 0,05%, Συμμετοχων πτωση 0,09%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με απωλειες 0,52%.

ΚΑΙΡΟΣ

Οι ισχυροι νοτιαδες, οι βροχες και οι τοπικες καταιγιδες θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του καιρου το Σαββατοκυριακο. Η κακοκαιρια θ'αρχισει απο τα δυτικα με βροχες και καταιγιδες που συντομα θα επεκταθουν στην υπολοιπη ηπειρωτικη χωρα και αργα το βραδυ θα επηρρεασει και την ανατολικη και νοτια Ελλαδα. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοανατολικοι μετριοι μεχρι ισχυροι και στα δυτικα πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 14 με 22 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 16 με 25 και στο Αιγαιο 18 με 28. Βροχη μετα το μεσημερι, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 17 με 25 και
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 4 October 1996 - 23:35:21