Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 04)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ο Μιλτιαδης Εβερτ επανεξελεγη προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, με 103 ψηφους, εναντι 84 του κ. Σουφλια.
  • Η αστυνομια εξεταζει και το ενδεχομενο η ``17 Νοεμβρη`` να βρισκεται πισω απο την επιθεση στην Κυψελη σε αυτοκινητο αξιωματικου της αεροποριας.
  • Ο πρωθυπουργος συναντηθηκε το πρωι με τον υπουργο Εθνικης Αμυνας Ακη Τσοχατζοπουλο.
  • Αρχισε σημερα στην Κυπρο η ασκηση της Εθνικης Φρουρας με την επωνυμια ``Νικηφορος``, με τη συμμετοχη δυναμεων απο την Ελλαδα.
  • Για το Δουβλινο αναχωρει το απογευμα ο κ. Σημιτης για να λαβει μερος στη Συνοδο Κορυφης των ηγετων της Ευρωπαικης Ενωσης.
  • Τραγικο δυστυχημα με θυματα τρεις λαθρομεταναστες σημειωθηκε σε παλιο ναρκοπεδιο στον Εβρο.
  • Φρικτο θανατο απο αναθυμιασεις βρηκε 50-χρονος στο κεντρο της Αθηνας.
  • Φοβοι για νεες ταραχες στην Ιερουσαλημ. Σε επιφυλακη οι αστυνομικες δυναμεις.
  • Εξι στρατηγους αποπεμπει με διαταγμα ο Μπορις Γελτσιν.


ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μιλτιαδης Εβερτ επανεξελεγη προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, κατα τις εσωκομματικες εκλογες, που διεξηχθησαν το πρωι στη Ρηγιλλης. Ο κ. Εβερτ ελαβε 103 ψηφους, εναντι 84 του αντιπαλου του κ. Σουφλια. Βρεθηκαν 3 λευκα ψηφοδελτια και 1 ακυρο, ενω απουσιαζαν 2 εκλεκτορες. Η διαδικασια εκλογης του νεου προεδρου του κομματος εγινε στα κεντρικα γραφεια της Νεας Δημοκρατιας στη Ρηγιλλης. Εξω απο τα γραφεια ηταν συγκεντρωμενοι οπαδοι των δυο υποψηφιων, οι οποιοι αντιπαρατεθηκαν με σκληρα συνθηματα κατα την προσελευση των εκλεκτορων.

Εκκληση για ενοτητα στο κομμα απηυθυνε ο επανεκλεγεις προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, αμεσως μετα την ανακοινωση του αποτελεσματος. Ο κ. Εβερτ τονισε οτι ανοιγει μια καινουργια σελιδα με νεα προοπτικη και δυναμικη για το κομμα. Επεσημανε οτι δεν υπαρχουν χαμενοι και νικητες απο αυτη την αναμετρηση. Ο κ. Εβερτ ειπε πως τα προβληματα, που αντιμετωπιζει η πατριδα ειναι μεγαλα και επικαλεσθηκε δηλωση του κ. Μητσοτακη συμφωνα με την οποια η χωρα μας θα δεχθει πιεσεις για την επιλυση αυτων των προβληματων. Ο κ. Εβερτ επεσημανε οτι δεν θα ασχολουμεθα μονιμως με την εσωστρεφεια στο κομμα, τονισε ομως οτι πρεπει να υπαρχουν διαφορετικες αποψεις αλλα αυτες πρεπει να εκφραζονται στα οργανα του κομματος και οχι στην τηλεοραση. Προσθεσε οτι χωρις προκαταληψεις πρεπει να ξεχασουμε την αντιπαλοτητα να αλλαξουμε σελιδα και να φθασουμε ς` ενα συνεδριο, το οποιο θα διεξαχθει το πρωτο εξαμηνο του `97.

Αναφερομενος στην αντιπολιτευτικη τακτικη της Νεας Δημοκρατιας ο κ. Εβερτ ειπε οτι ηδη παρουσιαστηκαν τα πρωτα δειγματα της πολιτικης του ΠΑΣΟΚ, το οποιο, οπως ειπε, αθετησε προεκλογικες του δεσμευσεις. Ο λαος, τονισε, περιμενει θεσεις απο τη Νεα Δημοκρατια και οχι μονο αρνηση. Περιμενει στηριξη των στελεχων της, τα οποια οπως ειπε, κυνηγηθηκαν. Τελος ο νεοεκλεγεις προεδρος, ειπε οτι η μαχη αρχιζει την Τριτη με τις προγραμματικες δηλωσεις. Το κομμα του, ειπε, θα χειροκροτησει καθε θετικη ενεργεια της κυβερνησης, αλλα θα ειναι αυστηρος επικριτης σε καθε παραληψη η σφαλμα.

Νωριτερα ο ηττημενος της εκλογικης αναμετρησης Γιωργος Σουφλιας, μιλωντας προς τους συνεδρους, αρχισε με τη φραση ``Γιωργο χασαμε``. Συνεχαρη τον κ. Εβερτ και του ευχηθηκε επιτυχια. Σεβεται, οπως ειπε, την ετυμηγορια της πλειοψηφιας και προδηλως αποδεχεται το αποτελεσμα. Τονισε οτι το ζητουμενο, στη συγκεκριμενη περιπτωση, ειναι η επανακτηση της ουσιαστικης ενοτητας του κομματος και η ανταποκριση του στις προσδοκιες και τις προοπτικες της παραταξης και της ελληνικης κοινωνιας και φυσικα η νικη στις επομενες εκλογες.

Αμεσως μετα την ανακοινωση του αποτελεσματος, εγιναν δηλωσεις απο πολλα στελεχη του κομματος, ενω το κλιμα παραμενει οξυμενο εξω απο τη Ρηγιλλης, οπου σημειωθηκαν διαπληκτισμοι μεταξυ οπαδων των δυο πλευρων. Σημειωνεται οτι κατα την αποχωρηση τους τοσο η Ντορα Μπακογιαννη οσο και ο Στεφανος Μανος αποδοκιμασθηκαν εντονα απο οπαδους του κ. Εβερτ.

Αξιωματικοι της αντιτρομοκρατικης υπηρεσιας εξεταζουν πλεον και το ενδεχομενο της τρομοκρατικης ενεργειας, σχετικα με τη χθεσινη εκρηξη σε σταθμευμενο αυτοκινητο στην Κυψελη, που ανηκει σε αξιωματικο της πολεμικης μας αεροποριας. Πιθανολογειται οτι πισω απο την εκρηξη αυτη ειναι ενδεχομενο να βρισκεται η τρομοκρατικη οργανωση ``17 Νοεμβρη``. Απο τα υπολειμματα του αυτοσχεδιου εκρηκτικου μηχανισμου, που περισυνελεγησαν προκυπτουν ομοιοτητες με αυτοσχεδιες βομβες, τις οποιες ειχαν τοποθετησει τρομοκρατες της ``17 Νοεμβρη`` σε αναλογα ``χτυπηματα``, την ευθυνη των οποιων ανελαβε η οργανωση - φαντασμα με προκηρυξη της. Επιπλεον, οι ομοιοτητες εχουν να κανουν με το ειδος του ρολογιου , το ειδος της εκρηκτικης υλης και αλλα και τη συνδεσμολογια του εκρηκτικου μηχανισμου. Παντως, υπαρχουν και παρα πολλα ερωτηματικα, τα οποια δεν επιτρεπουν στους αξιωματικους της ΕΛΑΣ, που χειριζονται την υποθεση, ν'απαντησουν με βεβαιοτητα οτι πισω απο την εκρηξη ειναι πραγματι η ``17 Νοεμβρη``.

Ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης συναντηθηκε το πρωι με τον υπουργο Εθνικης Αμυνας Ακη Τσοχατζοπουλο, με τον οποιο συζητησε θεματα της αρμοδιοτητας του. Το πρωι ο κ. Τσοχατζοπουλος δεχθηκε σε εθιμοτυπικη επισκεψη στο Πενταγωνο τον Αμερικανο πρεσβευτη στην Αθηνα Τομας Ναιλς.

Αρχισε σημερα στην Κυπρο η ετησια ασκηση της Εθνικης Φρουρας με την επωνυμια "Νικηφορος" η οποια θα συνδυαστει με την ασκηση των Ελληνικων Ενοπλων Δυναμεων "Τοξοτης" που αρχιζει την Κυριακη. Στην ασκηση της Κυπρου παιρνουν μερος και ελληνικες δυναμεις του στρατου ξηρας, του ναυτικου και της αεροποριας, χρησιμοποιωντας πραγματικα πυρα, ενω εχει προγραμματιστει και ριψη ελληνων αλεξιπτωτιστων. Στο μεταξυ, ο εισηγητης της Πολιτικης Επιτροπης του Συμβουλιου της Ευρωπης για το Κυπριακο, λορδος Φινσμπεργκ, διατυπωνει την εκτιμηση οτι η εναρξη ενταξιακων διαπραγματευσεων της Κυπρου με την Ευρωπαικη Ενωση, αποτελει κινητρο και κλειδι για την επιλυση του Κυπριακου. Χαρακτηριζει παραλληλα, ως δημογραφικο ξεκαθαρισμα τη συμπεριφορα του κατοχικου καθεστωτος προς τους εγκλωβισμενους.

Για το Δουβλινο αναχωρει, το απογευμα, ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης προκειμενου να λαβει μερος στη Συνοδο Κορυφης των ηγετων της Ευρωπαικης Ενωσης, που θα πραγματοποιηθει το Σαββατοκυριακο. Η συνοδος αυτη θεωρειται καθοριστικης σημασιας για το μελλον της κοινοτητας. Στη συνοδο θα εξετασθει η πορεια αναθεωρησης της Συνθηκης του Μααστριχτ και θεματα που αφορουν την πορεια της διακυβερνητικης διασκεψης.

Τραγικο ατυχημα με θυματα λαθρομεταναστες, σημειωθηκε τις νυχτερινες ωρες, σε παλιο ναρκοπεδιο στον Εβρο. Τρεις αλλοδαποι, πιθανοτατα Ιρακινοι, μπηκαν σε περιφραγμενο ναρκοπεδιο κοντα στο χωριο Γεμιστη με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους.

Ενας ακομη Αλβανος λαθρομεταναστης επεσε θυμα των αγριων διαθεσεων συμπατριωτη του που τον τραυματισε θανασιμα με μαχαιρι τα ξημερωματα σε αγροτικη περιοχη εξω απο το χωριο Αγ. Λουκας της Πελλας. Θυμα ειναι ο Αλβανος λαθρομεταναστης Φωτιος Σκερτσιμ, 28 ετων που υπεκυψε στα τραυματα που του καταφερε με μαχαιρι ο συμπατριωτης του Ριμι Τοπαλι επιχειρωντας με τον τροπο αυτο να ξεκαθαρισει οικονομικες διαφορες. Ελαφρα τραυματιστηκε επισης απο το δραστη, που καταζητειται και ο αδελφος του θυματος, που νοσηλευεται στο νοσοκομειο Γιαννιτσων.

Συνεχιζονται οι επαφες μελων της κυβερνησης με εκπροσωπους παραγωγικων οργανωσεων ενοψει των προγραμματικων δηλωσεων της κυβερνησης. Η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου συναντηθηκε το μεσημερι με το προεδρειο της ΓΣΕΕ. Εξαλλου ο υπουργος Εργασιας Μιλτιαδης Παπαιωαννου συνανταται διαδοχικα με τα προεδρεια της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Φρικτο θανατο απο αναθυμιασεις βρηκε, το πρωι, ο Βασιλης Ρομποκης, 50 ετων, μεσα σε αποθηκη κορνιζοποιιας οπου κοιμοταν, σε κτιριο κοντα στο Συνταγμα στο κεντρο της Αθηνας. Η φωτια μαλλον προκληθηκε απο διαρροη φιαλης υγραεριου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε επιφυλακη εχουν τεθει οι αστυνομικες δυναμεις στην Ιερουσαλημ γυρω απο τα μουσουλμανικα τεμενη, καθως εκφραζονται φοβοι για νεες ταραχες μετα το τελος της προσευχης της Παρασκευης.Η Ισλαμιστικη οργανωση Χαμας απυηθηνε εκκληση στους Παλαιστινιους, για δυναμικη αντιπαραθεση με τις ισραηλινες δυναμεις ασφαλειας, εκκληση την οποια δεν υιοθετησε η Παλαιστινιακη Εξουσια του Γιασερ Αραφατ. Στο μεταξυ οι ΗΠΑ, σε μια προσπαθεια να συνδραμουν στην ειρηνευτικη διαδικασια κατηργησαν τα τελωνειακα τελη απο ολα τα εισαγομενα προιοντα απο την Γαζα και τη Δυτικη 'Οχθη. Με το νεο νομο προσδιδεται στα παλαιστινιακα προιοντα το ιδιο ευνοικο καθεστως στις εισαγωγες που ισχυει και για τα ισραηλινα.

Ο ρωσος προεδρος Μπορις Γελτσιν υπεγραψε διαταγμα με το οποιο αποπεμπει εξι στρατηγους μεταξυ των οποιων τον υπαρχηγο του γενικου επιτελειου και τον υπευθυνο των διαστημικων προγραμματων, μετεδωσε το πρακτορειο ειδησεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Το πρακτορειο δεν αναφερει ποιοι ειναι οι λογοι για τους οποιους αποπεμφθηκαν οι εξι στρατηγοι, διευκρινιζεται μονο οτι ο προεδρος Γελτσιν θελει θα προχωρησει σε μεταρρυθμισεις στο στρατευμα. Στο μεταξυ, συνεδριασε σημερα για πρωτη φορα το το νεοσυστατο Συμβουλιο Αμυνας της Ρωσιας που πραγματοποιηθηκε κεκλεισμενων των θυρων υπο την προεδρια του πρωθυπουργου Βικτορ Τσερνομιρντιν. Στη συνεδριαση που συζητηθηκαν οι αλλαγες στο στρατευμα, δεν παρεστη ο ισχυρος ανδρας του Κρεμλινου, Αλεξαντερ Λεμπεντ.

Αγνωστα παραμενουν μεχρι στιγμης τα αιτια συντριβης Ρωσικου στρατιωτικου ελικοπτερου σε περιοχη της Τσεσενιας, που ειχε ως αποτελεσμα εξι ατομα να χασουν την ζωη τους και 20 να τραυματιστουν. Το ελικοπτερο ειχε προορισμο τη ρωσικη στρατιωτικη βαση της Κανκαλα, κοντα στο Γκροζνι.

Ενας γαλλος στρατιωτης που υπηρετουσε στις ειρηνευτικες δυναμεις του ΝΑΤΟ στη Βοσνια αυτοκτονησε αργα χθες βραδυ, συμφωνα με ανακοινωση εκπροσωπου της συμμαχιας. Τα κινητρα της πραξης του δεν εχουν ακομα διευκρινισθει.

Οι ανθρωποι ρυπαιναν την ατμοσφαιρα ηδη πριν απο τη βιομηχανικη εποχη, ανακαλυψαν οι επιστημονες. Εξεταζοντας τις πρωτες αναλογιες του μονοξειδιου του ανθρακα στους παγους της Γροιλανδιας και της Ανταρκτικης, ανακαλυψαν οτι η ποσοτητα του μονοξειδιου του ανθρακα στην ατμοσφαιρα πριν απο τη βιομηχανικη επανασταση ηταν διπλασια απ ο, τι υπολογιζαν αρχικα. Την εποχη εκεινη οι πληθυσμοι χρησιμοποιουσαν ως καυσιμη υλη, ξυλα και αγροτικα απορριμματα, πηγες του μονοδειξιου του ανθρακα στην ατμοσφαιρα και το δεδομενο αυτο δεν ειχε ληφθει υποψη επαρκως.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αγχωδης νικη του Ολυμπιακου στο Βελγιο επι της Σαρλερουα εκλεισε θετικα την εβδομαδα για τις ελληνικες ομαδες που αγωνιστηκαν στις Ευρωπαικες διοργανωσεις του μπασκετ. Οι "ερυθρολευκοι" επικρατησαν της Βελγικης ομαδας με 79-72 στην παραταση και αφου απεφυγαν την ηττα μολις τρια δευτερολεπτα πριν το τελος της κανονικης διαρκειας του αγωνα χαρις σε ενα ευστοχο τριποντο του Σιγαλα, ο οποιος ισοφαρισε σε 68-68. Ηταν η δευτερη νικη σε τρεις αγωνες για τον Ολυμπιακο, ενω στις αλλες συναντησεις του Β' Ομιλου, η Τιμσιστεμ Μπολονια νικησε στην Ισπανια την Εστουντιαντες με 75-66 και η Κροατικη Τσιμπονα επεβληθη στο Ζαγκρεμπ της Αλμπα Βερολινου με 78-68 μενοντας αηττητη στην πρωτη θεση με 6 βαθμους, εναντι 5 του Ολυμπιακου και της Μπολονια, 4 της Αλμπα και της Εστουντιαντες και 3 της Σαρλερουα.

Απο την πλευρα του, ο κατοχος του τιτλου Παναθηναικος, που ως γνωστον εχασε την Τεταρτη στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων εγκαταστασεων απο την πρωταθλητρια Γαλλιας Βιλερμπαν με 72-66, βρισκεται στην προτελευταια θεση με 4 βαθμους, ενω προηγουνται με 5 η Μπαρτσελονα, η Ολυμπια Λιουμπλιανας, η Κροασια Ζαγκρεμπ και η Βιλερμπαν.

Σε καλυτερη θεση βρισκεται ο Πανιωνιος, που νικησε την Τεταρτη στη Γλυφαδα τη Γαλλικη Λιμοζ με 92-77 και ειναι δευτερος με 5 βαθμους, οσους εχουν ακομη η Τουρκικη Ουλκερ και η Στεφανελ Μιλανου. Η Ισραηλινη Μακαμπι προηγειται στον ομιλο με 6 βαθμους.

Στο ποδοσφαιρο, πραγματοποιηθηκαν χθες τρεις αγωνες για το Κυπελλο Ελλαδος, οπου οι ομαδες της πρωτης κατηγοριας που αγωνιστηκαν φαινεται οτι εξασφαλισαν την προκριση τους στους ``16`` της διοργανωσης. Προκειται για την κατοχο του τροπαιου ΑΕΚ, η οποια συνετριψε με 5-0 στη Νεα Φιλαδελφεια την Ξανθη, τον ΟΦΗ, που επικρατησε με 3-2 στις Σερρες του Πανσερραικου και του Ηρακλη, ο οποιος απεσπασε εκτος εδρας ισοπαλια χωρις τερματα απο την ομαδα του Πυργου.

Σημαντικη διεθνη επιτυχια ειχαμε στην ποδηλασια, οπου η εθνικη μας ομαδα πιστας, αποτελουμενη απο τους Γιωργο Χειμωνετο, Νικο Γεωργαλη και Χρηστο Βασιλοπουλο, πηρε το ασημενιο μεταλλιο στο Ολυμπιακο σπριντ του Ευρωπαικου πρωταθληματος που διεξαγεται στη Μοσχα. Το αντιπροσωπευτικο μας συγκροτημα, ηττηθηκε απο το αντιστοιχο της Γαλλιας.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με βροχες επικρατουν σημερα στα δυτικα, ενω στην ανατολικη χωρα υπαρχει αραιη συννεφια. Στην υπολοιπη Ελλαδα υπαρχουν νεφωσεις οι οποιες στη διαρκεια της ημερας θα αυξηθουν και ειναι πιθανο να σημειωθουν ασθενεις βροχες. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι και αργοτερα στα δυτικα, πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 24 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 25 και στα νησια του Αιγαιου τους 28 βαθμους Κελσιου. Αυριο, σε ολη τη χωρα θα υπαρχουν νεφωσεις με βροχες, που θα ειναι ασθενεστερες στα ανατολικα. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και στο Ιονιο εως
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 4 October 1996 - 17:29:27