Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 02)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Το προγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την αναπτυξη των νησιων του Αιγαιου, παρουσασε σε Χιο και Μυτιληνη, ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, εγκαινιαζοντας τις περιοδειες του , στο πλαισιο της προεκλογικης εκστρατειας. Ο πρωθυπουργος χαρακτηρισε το Αιγαιο χωρο ιδιαιτερης προσοχης, που αποτελει τη ραχοκοκαλια της χωρας, η οποια συνδεει τους προμαχωνες της Θρακης και της Κυπρου. Ο κ. Σημιτης τονισε την αναγκη για ισχυρες Ενοπλες Δυναμεις, που θα αποτρεψουν οποιαδηποτε τουρκικη επιβουλη και εστειλε ενα σαφες μηνυμα στην Αγκυρα, λεγοντας οτι με την πολιτικη που ακολουθει ματαιοπονει σε αγονους και στειρους δρομους. Ο κ. Σημιτης εξαπελυσε επιθεση κατα της Νεας Δημοκρατιας για το θεμα της οικονομιας, ενω αναφερομενος στην επισκεψη του κ. Εβερτ στην Αλεξανδρουπολη, ειπε οτι τον ειδαμε να βαζει σημαιες σε χαρτες. Εμεις σηκωνουμε τις σημαιες στην Ευρωπη, τονισε ο πρωθυπουργος για να προσθεσει πως η Νεα Δημοκρατια συνεχιζει την παραδοση εδω να φωναζει και εκει να σιωπα.

Στο δευτερο μερος της συνεντευξης του στην Ελευθεροτυπια ο κ. Σημιτης κανει νεο ανοιγμα προς την κεντροαριστερα, χαρακτηριζοντας την τη μεγαλη παραταξη που μπορει να απαντησει θετικα στις προκλησεις της νεας εποχης. Ο κ. Σημιτης προαναγγελλει οτι θα γινουν προτασεις σε προσωπα εκτος ΠΑΣΟΚ να ενισχυσουν την κυβερνηση. Κομματικη αυτοδυναμια και κυβερνησεις συνεργασιας δεν συμβιβαζονται, απαντησε ο Νικος Κωνσταντοπουλος. Για μετεκλογικη συνεργασια με το Συνασπισμο, κανει λογο και ο Θοδωρος Παγκαλος σε συνεντευξη του στο Εθνος. Αυριο ο κ. Σημιτης θα παρουσιασει το ιδεολογικο και πολιτικο στιγμα του ΠΑΣΟΚ, στη διαρκεια της πανηγυρικης συνεδριασης του Εθνικου Συμβουλιου, στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας, με την ευκαιρια της συμπληρωσης 22 χρονων απο την ιδρυση του Κινηματος.

Το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, οριστικοποιησε τις λιστες στις υπολοιπες περιφερειες της χωρας, αλλα εμειναν σε εκκρεμοτητα οι συνδυασμοι στους νομους Αχαιας, Αιτωλοακαρνανιας, Κιλκις και Πελλας. ΟΠως δηλωσε ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σκανδαλιδης θα ενημερωθει αποψε ο πρωθυπουργος και οι λιστες που εκκρεμουν θα δοθουν αυριο στη δημοσιοτητα. Αναφερομενος στην περιοδεια του πρωθυπουργου ο κ. Σκανδαλιδης ειπε οτι ο κ. Σημιτης δεν κανει ασκησεις επι χαρτου, οπως ο κ. Εβερτ, αλλα εξαγγελλει συγκεκριμενη πολιτικη. Αναφορικα με τη δηλωση του κ. Εβερτ που χαρακτηρισε μονεταριστη τον κ. Σημιτη, ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ δηλωσε πως ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας με τη φορα που εχει παρει θα καλεσει τους προλεταριους ολου του κοσμου να ενωθουν.

Στη Νεα Δημοκρατια, ο προεδρος του κομματος, θα δωσει αυριο το απογευμα συνεντευξη Τυπου στο Ζαππειο Μεγαρο, οπου θα παρουσιασει τις θεσεις της αξιωματικης αντιπολιτευσης για τα εθνικα μας θεματα. Ο κ. Εβερτ συναντηθηκε σημερα με εκπροσωπους των ξενοδοχων και υποσχεθηκε πως αν το κομμα του ερθει στην εξουσια θα διπλασιασει απο 10 σε 20 εκατομμυρια, τους τουριστες που προκειται να επισκεφθουν τη χωρα μας. Ο κ. Εβερτ υποστηριξε επισης οτι η πολιτικη της σκληρης δραχμης ειχε αρνητικες επιπτωσεις στον τουρισμο και τον αγροτικο τομεα και δεσμευθηκε, οτι η Νεα Δημοκρατια, ως κυβερνηση, θα προχωρησει σε αλλαγες στον ΕΟΤ, ωστε ο γενικος γραμματεας του να εκλεγεται απο τους ιδιους τους τουριστικους φορεις. Στο μεταξυ απομακρυνθηκε, απο την Ρηγιλλης, ο Αμερικανος επικοινωνιολογος Τζων Γκλιγκ, ο οποιος σε συνεντευξη του στο Εθνος επεκρινε τον κ. Εβερτ οτι ακολουθει θολη και συγκεχυμενη τακτικη.

Περιοδεια στους νομους Φθιωτιδας και Ευβοιας, πραγματοποισε σημερα ο Αντωνης Σαμαρας, ενω αυριο θα δωσει στη δημοσιοτητα τις λιστες της Πολιτικης Ανοιξης. Ο κ. Σαμαρας εξαπελυσε διμετωπη επιθεση κατα των Σημιτη και Εβερτ, τους οποιους κατηγορησε οτι παρατεινουν για ενα ακομη 20ημερο το παιχνιδι των προσφορων και των εκπτωσεων ενω ετοιμαζουν νεα λιτοτητα. Το Γενικο Κρατικο Νοσοκομειο της Αθηνας και την περιοχη του Ταυρου επισκεφθηκε η Αλεκα Παπαρηγα, η οποια αναφερομενη στις επισκεψεις των κυριων Σημιτη και Εβερτ στις ακριτικες περιοχες, τονισε οτι γυρνουν στον τοπο του εγκληματος, εκει δηλαδη, οπως διευκρινησε, που ειναι το επικεντρο της νεας ταξης πραγματων των Ηνωμενων Πολιτειων και του ΝΑΤΟ. Η κυρια Παπαρηγα υποστηριξε οτι μετα τις εκλογες τα δημοσια νοσοκομεια θα παραδοθουν στον ιδιωτικο τομεα. Στο θεατρο Αττικον του Πειραια μιλα αποψε ο Νικος Κωνσταντοπουλος ενω ο Δημητρης Τσοβολας ανεβαλε την προγραμματισμενη Συνεντευξη Τυπου στο Ζαππειο καταγγελλοντας αποκλεισμο του ΔΗΚΚΙ, απο τα Μεσα Ενημερωσης μετα την αρνηση της ΕΤ-1 να καλυψει απευθειας τη συνεντευξη, συμφωνα με την αποφαση της Διακομματικης Επιτροπης.

Αυριο το μεσημερι ο υπηρεσιακος υπουργος Εσωτερικων Βασιλης Κουρης συγκαλει τα μελη της Διακομματικης Επιτροπης για να συζητησουν τοσο τον χρονο και τον τροπο μεταδοσης των διαφημιστικων μηνυματων, οσο και το πλαφον των εκλογικων δαπανων που εχουν καθοριστει. Η Διακομματικη Επιτροπη δεν καταφερε τελικα να παρει αποφασεις για τα εισιτηρια που θα διαθεσει η Ολυμπιακη στα κομματα, μετα την αρνηση της Νεας Δημοκρατιας να εξοφλησει τα χρεη που οφειλει στην εταιρια απο τις εκλογες του 1993. Οπως ανακοινωθηκε απο τον ΟΣΕ οι ψηφοφοροι και οι δικαστικοι αντιπροσωποι θα εχουν εκπτωση κατα 50% των εισιτηριων του Οργανισμου. Στο μεταξυ, με κοινη αποφαση των υπουργων Δημοσιας Ταξης και Οικονομικων, οριστηκε στο ποσο των 100. 000 δρχ το το εκλογικο επιδομα που θα καταβληθει σε αστυνομικους και πυροσβεστες

Τηρηθηκε και φετος η παραδοση, που θελει τα κοριτσια, αλλα και τους υποψηφιους απο την επαρχια, να προηγουνται στις πρωτιες των Γενικων Εξετασεων για την εισαγωγη των υποψηφιων στην Τριτοβαθμια Εκπαιδευση. Συμφωνα με τα στοιχεια του υπουργειου Παιδειας τις δυο πρωτες θεσεις στο συνολο των 199 πανεπιστημιακων σχολων, κατελαβαν 212 κοριτσια και 186 αγορια. Απο τα ιδια στοιχεια προκυπτει οτι 286 αριστουχοι αποφοιτησαν απο Λυκεια της περιφερειας και 112 απο λυκεια της Αθηνας, ενω οι 376 ειχαν φοιτησει σε δημοσια σχολεια και μολις 22 σε ιδιωτικα. Επισης απο τους αριστευσαντες οι 179 αποφοιτησαν φετος, ενω 154 ειχαν κατοχυρωσει μαθηματα απο την προηγουμενη χρονια και 56 απο το 1994. Οι καταλογοι με τα ονοματα των επιτυχοντων στα πανεπιστημια και τεχνολογικα ιδρυματα, αναρτηθηκαν το πρωι στα λυκεια ολης της χωρας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηρεμια επικρατει στην Αρμπιλ του βορειου Ιρακ, καθως τα ιρακινα στρατευματα αποχωρησαν απομακρυνοντας τα βαρεα οπλα τους και τιις συστοιχιες πυροβολικου απο την πρωτευουσα του ιρακινου Κουρδισταν, την οποια ειχαν καταλαβει το Σαββατο. Στην κινηση αυτη ειχε προβει ο Σανταμ Χουσειν εκμεταλλευομενος την διχονοια μεταξυ του Δημοκρατικου Κομματος του Κουρδισταν και της Πατριωτικης Ενωσης του Κουρδισταν. Παρα την ανακοινωση ομως για την αποχωρηση των ιρακινων, οι αμερικανικες δυναμεις στον Κολπο εξακολουθουν να βρισκονται σε κατασταση υψιστης ετοιμοτητας. Την ιδια ωρα ο ηγετης των κουρδων ανταρτων της Τουρκιας, Αμπντουλαχ Οτσαλαν, προειδοποιησε το Δημοκρατικο Κομμα του Κουρδισταν οτι εαν σκοτωσει μελη της αντιπαλης κουρδικης οργανωσης τα οποια συνελαβε στην διαρκεια των τελευταιων συγκρουσεων στο βορειο Ιρακ, τοτε στη διαμαχη θα μπει και η δικη του οργανωση.

Προθεσμια τριων εβδομαδων εδωσε σημερα η Αιγυπτος στο Ισραηλ για να αρχισει την εφαρμογη της ειρηνευτικης συμφωνιας με τους Παλαιστινιους. Σε αντιθετη περιπτωση θα ματαιωθει η οικονομικη διασκεψη για τη Μεση Ανατολη που εχει προγραμματισθει για τον Νοεμβριο στο Καιρο. Στην Ιερουσαλημ συνεχιζονται οι συνομιλιες μεταξυ ισραηλινων και παλαιστινιων εκπροσωπων και οπως δηλωσε ο παλαιστινιος ηγετης, Γιασερ Αραφατ, δεν υπαρχει ακομα κοινη βαση για μια συναντηση του με τον ισραηλινο πρωθυπουργο, Μπεντζαμιν Νετανιαχου, εφοσον δεν εχουν επιλυθει ορισμενα εκκρεμη προβληματα.

Την πληρη υποστηριξη του παρειχε ο ρωσος πρωθυπουργος Βικτορ Τσερνομιρντιν στον ασπονδο εχθρο του, στρατηγο Αλεξαντερ Λεμπεντ, για τα ειρηνευτικα του σχεδια στην Τσετσενια. Σε ανακοινωση του Κρεμλινου, τονιζεται οτι ο Τσερνομιρντιν ειναι ετοιμος να συμμετασχει σε περαιτερω προσπαθειες του Λεμπεντ για την τελικη ρυθμιση της καταστασης. Οσον αφορα ομως τον προεδρο Μπορις Γιελτσιν η κατασταση της υγειας του συνεχιζει να αναπαραγαγει διαφορα σεναρια. Οπως μετεδωσε το πρακτορειο Ιταρ-Τασς, ολοκληρωσε μια σειρα ιατρικων εξετασεων και μια προληπτικη θεραπεια, χωρις ομως να δοθουν περαιτερω λεπτομερειες.

Ισχυρη εκρηξη βομβας σημειωθηκε το πρωι στην πρωτευουσα της Κορσικης, Αιακειο, με αποτελεσμα να προκληθει πυρκαγια και να καταστραφει ολοσχερως ενας χωρος σταθμευσης αυτοκινητων. Προκειται για την 30η βομβιστικη επιθεση που σημειωνεται στο νησι απο τα μεσα Αυγουστου, οποτε οι αυτονομιστικες οργανωσεις εθεσαν τερμα στην επισφαλη εκεχειρια που ειχα κηρυξει επτα μηνες νωριτερα.

Η πρωτη Γαλλιδα που διεμεινε στο διαστημα και αλλοι δυο ρωσοι κοσμοναυτες επεστρεψαν σημερα στη Γη, εχοντας εκτελεσει με επιτυχια την αποστολη στον δορυφορικο σταθμο ΜΙΡ. Ο αεροδιαστημικος θαλαμισκος προσγειωθηκε 110 χιλιομετρα νοτιοδυτικα της Ακμολα, στο Καζαχσταν και η κατασταση της υγειας των τριων κοσμοναυτων ειναι ικανοποιητικη.

Εικοσι κιλα χασις, η μεγαλυτερη ποσοτητα που κατασχεθηκε ποτε στην Ευρωπη, βρηκαν και κατεσχεσαν οι αστυνομικες αρχες της Ρουεν στη βορειοδυτικη Γαλλια. Κατα την διαρκεια της επιχειρησης συνεληφθηκαν τεσσερα ατομα απο τη Γαλλια, το Βελγιο και την Κολομβια.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την βεβαιοτητα οτι το 1997 θα ειναι το ετος του κυπριακου, υπο την προυποθεση βεβαιως της επανεκλογης του Μπιλ Κλιντον για την οποια εμφανιστηκε σιγουρος, εξεφρασε ο Μαικλ Δουκακης, που βρισκεται στην Αθηνα προσκεκλημενος της Ελληνοαμερικανικης Ενωσης. Ο τεως κυβερνητης της Μασσαχουσετης και υποψηφιος Προεδρος των ΗΠΑ το 1988, θα εχει διαδοχικες συναντησεις με την πολιτειακη και πολιτικη ηγεσια της χωρας. Σε συνεντευξη τυπου ο κ. Δουκακης, υπογραμμισε το ιδιαιτερο ενδιαφερον του αμερικανου Προεδρου για το κυπριακο και χαρακτηρισε ως ενδεικτικο το γεγονος οτι ο Μπιλ Κλιντον οταν ειχε συναντηθει με την τοτε Πρωθυπουργο της Τουρκιας Τανσου Τσιλλερ, της ειχε δηλωσει οτι η υποθεση του κυπριακου τον ενδιαφερει προσωπικα.

Στη Λευκωσια ο προεδρος της Κυπρου, Γλαυκος Κληριδης μιλωντας στην εναρκτηρια τελετη του παγκοσμιου συνεδριου αποδημων κυπριων τονισε οτι ειναι καιρος ο διεθνης παραγοντας να κινηθει αποφασιστικα για την επιτευξη μιας συνολικης λυσης του Κυπριακου. Ο κ. Κληριδης, ανεφερε οτι απαραιτητη προυποθεση για απευθειας διαπραγματευσεις ειναι η υπαρξη κοινου εδαφους πανω στις βασικες πτυχες του Κυπριακου. Σε κοινη συνεντευξη τυπου με τον Υπουργο Αμυνας της Κυπρου, Κωστα Ηλιαδη, ο κ. Γερασιμος Αρσενης υπογραμμισε οτι αν απειληθει ο ελληνισμος της Κυπρου, κινδυνευει και ο ελληνισμος της Θρακης. Η μοιρα της Κυπρου και της Θρακης ειναι κοινη και κοινη θα πρεπει να ειναι η αμυνα, τονισε ο υπουργος Εθνικης Αμυνας της Ελλαδας. Το πρωι ο κ. Αρσενης επισκεφθηκε το Γενικο Επιτελειο Εθνικης Φρουρας στην Κυπρο και ενημερωθηκε απο τον ομολογο του Κωστα Ηλιαδη και τους κυπριους επιτελεις, για ολα τα θεματα της αμυντικης θωρακισης της Μεγαλονησου. Ο κ. Αρσενης ανεφερε οτι κατα τη συναντηση εγινε ανασκοπηση της πορειας υλοποιησης του δογματος του ενιαιου αμυντικου χωρου.

Μειωθηκαν απο σημερα τα επιτοκια καταθεσεων και χορηγησεων κατα μιση εως μια μοναδα σε εξη μεγαλες τραπεζες. Προκειται για τις Τραπεζες Εθνικη, Εμπορικη, Πιστεως, Εργασιας, Ιονικη και Αγροτικη. Σε μειωση των επιτοκιων των στεγαστικων δανειων κατα 0,25% εως 0,50%, προχωρα απο Τεταρτη και η Κτηματικη Τραπεζα.

Ελευθερες απο σημερα ειναι οι επαγγελματικες μισθωσεις που εχουν συμπληρωσει 20ετια τον Απριλιο του 1992 με ιδιο ενοικιαστη. Οι ιδιοκτητες των ακινητων, θα μπορουν να κανουν εξωση στους ενοικιαστες.

Δεκαοκτω Ιρακινους λαθρομεταναστες αποβιβασε τα ξημερωματα στη θαλασσια περιοχη Ακρωτηρι Αγιου Φωκα της Κω τουρκικο ταχυπλοο σκαφος που στη συνεχεια χαθηκε προς τα παραλια της Αλικαρνασσου. Οι λαθρομεταναστες, που κρατουνται στο λιμεναρχειο του νησιου και θα οδηγηθουν στον εισαγγελεα με την κατηγορια της παρανομης εισοδου στη χωρα, δηλωσαν οτι πληρωσαν απο 2. 500 δολ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα εκτος απο τα ηπειρωτικα που ενδεχεται να εκδηλωθουν λιγες βροχες και σποραδικες καταιγιδες στη κεντρικη και βορεια Ελλαδα. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 15 με 30 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 18 με 33 και στο Αιγαιο 20 με 31. Αιθριο καιρο, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 21 με 32 θα εχει η Αθηνα. Στην Θεσσαλονικη ενδεχεται να εκδηλωθει βροχη η καταιγιδα το απογευμα και το θερμομετρο θα δειξει 19 με 29 βαθμους.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Monday, 2 September 1996 - 20:03:39