Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 27)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Συνεχιζονται στο Σικαγο οι εργασιες του Αμερικανικου Δημοκρατικου Κομματος, οπου αναμενεται να χρισει εκ νεου τον Μπιλ Κλιντον ως υποψηφιο για τις εκλογες της 5ης Νοεμβριου. Στο βημα των ομιλητων ανεβηκε σημερα ο 43χρονος ηθοποιος, ο πρωην Σουπερμαν, Κριστοφερ Ριβς, ως εκπροσωπος των ατομων με ειδικες αναγκες απευθυνοντας εκκληση για αυξηση των δαπανων για την υγεια. Ο Ριβς ειναι καθηλωμενος εδω και τεσσερα χρονια σε αναπηρικο κοριτσακι, υστερα απο ατυχημα που ειχε κανοντας ιππασια.

Τους κυριους αξονες και τις βασικες κατευθυνσεις της οικονομικης πολιτικης της κυβερνησης, παρουσιασε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, κανοντας παραλληλα εναν απολογισμο της μεχρι τωρα πορεια της οικονομιας. Ο κ. Παπαντωνιου συνοψισε την οικονομικη πολιτικη που θα ακολουθησει η κυβερνηση σε τρεις φασεις και συγκεκριμενα, οχι λιτοτητα, οχι παροχες, οχι νεοι φοροι. Παραλληλα, δεσμευτηκε οτι θα διασφαλιστει το εισοδημα των εργαζομενων, θα γινουν διαρθρωτικες παρεμβασεις για ενισχυση της ανταγωνιστικοτητας, ενω θα προχωρησουν οι αποκρατικοποιησεις. Ο κ. Παπαντωνιου αναφερθηκε στα επιτευγματα της τελευταιας τριετιας, στο μετωπο του πληθωρισμου, της μειωσης των ελλειμματων και την αυξηση του ΑΕΠ, κανοντας ταυτοχρονα συγκρισεις με την κατασταση της οικονομιας επι κυβερνησεως Νεας Δημοκρατιας. Στο σημειο αυτο, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, κατηγορησε τον κ. Στεφανο Μανο οτι επικαλειται παραπλανητικα στοιχεια. Τελος, ανεφερε οτι θα συνεχιστει η πολιτικη συγκλισης της οικονομιας και προσθεσε οτι μεχρι στιγμης εχουν καλυφθει τα δυο τριτα της αποστασης απο το Μααστριχτ.

Το προγραμμα της Νεας Δημοκρατιας σε διαφορους τομεις παρουσιασε ο προεδρος του κομματος Μιλτιαδης Εβερτ, στα μελη της Κεντρικης Επιτροπης και της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Βασικοι αξονες της πολιτικης αυτης, συμφωνα με τον κ. Εβερτ, ειναι η χαραξη εθνικης ενιαιας εξωτερικης πολιτικης, ο ευρωπαικος προσανατολισμος της Ελλαδας, η ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση, η αντισταση στην τουρκικη επεκτατικοτητα, η ενισχυση των Ενοπλων Δυναμεων και η Διαβαλκανικη Συνεργασια. Αναφορικα με την οικονομια, ο κ. Εβερτ, εξηγγειλε ριζικη αναθεωρηση του προγραμματος συγκλισης για αυξηση της αναπτυξιακης δραστηριοτητας, μεγαλυτερη απορροφηση των Κοινοτικων κονδυλιων και μειωση των δαπανων του δημοσιου τομεα. Στο σημειο αυτο, ανεφερε τα επτα αμεσα μετρα που θα παρει η Νεα Δημοκρατια, αν γινει κυβερνηση και τα οποια ειναι: καταργηση των αντικειμενικων κριτηριων φορολογησης, μειωση στο μισο του φορολογικου συντελεστη στις παραμεθοριες περιοχες, τριπλασιασμο του αφορολογητου οριου για κληρονομιες, καταργηση των αδειων για αγροτικα κτισματα μειωση στο 8% του ΦΠΑ για αγορα αγροτικων μηχανηματων, καταργηση του ειδικου φορου καταναλωσης καυσιμων για αγροτικη χρηση, δυνατοτητα αυτοματης αποσβεσης για επενδυσεις και φορολογικα κινητρα για νεες επενδυσεις.

Ο κ. Εβερτ επανελαβε οτι η κυβερνηση εσυρθη στις ελογες λογω των οικονομικων αδιεξοδων που δημιουργησε η ιδια και χαρακτηρισε αναξιοπιστο τον Πρωθυπουργο. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας καλεσε για αλλη μια φορα τον κ. Σημιτη σε τρεις τηλεοπτικες αναμετρησεις. Ασκησε κριτικη στην πολιτικη της κυβερνησης την οποια κατηγορησε για ανυπαρξια εργου. Προσθεσε επισης, οτι η Νεα Δημοκρατια ειναι πανετοιμη για τις εκλογες, εκφραζοντας παραλληλα τη βεβαιοτητα για νικη του κομματος του.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργος συνεχιζει τις επαφες του με στελεχη του κινηματος, ενω αυριο αρχιζουν οι διαδικασιες αναδειξης των υποψηφιων του κομματος, οι οποιες θα εγκριθουν απο την Κεντρικη Επιτροπη το Σαββατο, ενω την Πεμπτη θα συνεδριασει εκ νεου το Εκτελεστικο Γραφειο. Αυριο, ο Νικος Κωνσταντοπουλος θα παρουσιασει το εκλογικο μανιφεστο του Συνασπισμου, ενω σε ανακοινωση του κομματος προτεινονται τρεις κοινες συνεντευξεις των πολιτικων αρχηγων στο Ζαππειο Μεγαρο, μια καθε βδομαδα, προκειμενου να γινει ουσιαστικος διαλογος και οχι σκηνοθετημενο δικομματικο ματς με παραπλανητικες γενικοτητες.

Παντως, ο τηλεοπτικος διαλογος μεταξυ του Πρωθυπουργου και του κ. Εβερτ, εξακολουθει να προκαλει αντιπαραθεσεις στα δυο μεγαλα κομματα. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος επανελαβε και σημερα οτι ο προεκλογικος διαλογος πρεπει να ειναι υψηλου επιπεδου για να βοηθησει να γινουν κατανοητα τα προβληματα. Ο κ. Ρεππας επεμεινε στη μια τηλεοπτικη αναμετρηση Σημιτη - Εβερτ, υποστηριζοντας οτι οι πολιτικοι δεν πρεπει να μεταβληθουν σε τηλεοπτικους αστερες για τη δημιουργια εντυπωσεων.

Τη διαβεβαιωση οτι εχουν ληφθει ολα τα απαραιτητα μετρα για την αψογη διεξαγωγη των εκλογων, εδωσε ο υπουργος Δικαιοσυνης, προσθετοντας οτι αυριο το βραδυ θα ολοκληρωθει η συνταξη των εκλογικων καταλογων και θα ακολουθησει η κυρωση τους απο τα κατα τοπους πρωτοδικεια της χωρας. Ο κ. Βενιζελος, ειπε ακομη, οτι εχει ερθει σε επαφη με την ηγεσια του Αρειου Παγου και τους προισταμενους των μεγαλων πρωτοδικειων, καθως και με τον προεδρο του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων, για το διορισμο των δικαστικων αντιπροσωπων.

Σε καραντινα τεθηκε το ιταλικο κρουαζιεροπλοιο, Κοστα Ριβιερα, που κατεπλευσε στο λιμανι του Ηρακλειου καθως οι 450 απο τους 1300 επιβατες του, παρουσιαζουν σοβαρη τροφικη δηλητηριαση, ενω μεσα στο πλοιο παραμενει ομαδα των ελληνων ιατρων που εξεταζουν τους ασθενεις. Δεκαδες επιβατες εχουν διακομισθει στο Βενιζελειο νοσοκομειο, ενω δυο παιδια και δυο ηλικιωμενοι νοσηλευονται στην εντατικη καθως η κατασταση τους κρινεται σοβαρη. Το κρουαζιεροπλοιο αναχωρησε χθες το μεσημερι απο την Κερκυρα με προορισμο τα νησια του Αιγαιου. Λιγο ομως εξω απο την Κερκυρα 400 επιβατες παρουσιασαν πυρετο, διαρροια, εμμετο και πονους στο στομαχι. Αξιζει να σημειωθει οτι η τροφοδοσια του πλοιου σε φαγητο και νερο εγινε στην Ιταλια και οχι στη χωρα μας. Στο πλοιο επιβαινουν κατα 80 με 90% Ιταλοι και οι υπολοιποι ειναι Αγγλοι και Αμερικανοι.

Με αποφαση του υπουργου, Εθνικης Αμυνας, απολυονται στις 19 Σεπτεμβριου ολοι οι στρατευσιμοι, οι οποιοι επροκειτο να απολυθουν μεταξυ 20 και 22 Σεπτεμβριου. Με την ιδια αποφαση αλλαζει ο χρονος καταταξης οσων ηταν να παρουσιαστουν στον Στρατο Ξηρας το χρονικο διαστημα μεταξυ 23 και 25 Σεπτεμβριου. Οι καταταξη θα γινει απο 25 μεχρι 27 Σεπτεμβριου. Η αποφαση προβλεπει επισης τη χορηγηση αδειων για ασκηση του εκλογικου τους δικαιωματος στους στρατευσιμους της που θα παρουσιαστουν στο Πολεμικο Ναυτικο και την Πολεμικη Αεροπορια το διαστημα μεταξυ 2 και 6 Σεπτεμβριου.

Τον Προεδρο της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλο επισκεφθηκε το μεσημερι ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος και τον ενημερωσε για θεματα εξωτερικης πολιτικης. Ο κ. Παγκαλος δηλωσε μετα τη συναντηση, οτι οι εξελιξεις στα εθνικα θεματα τρεχουν ανεξαρτητα απο τις εκλογες και προσθεσε οτι ενημερωσε τον Προεδρο, ο οποιος εχει ιδιαιτερη ευαισθησια στα εθνικα μας θεματα.

Εκκληση προς τα πολιτικα κομματα και τους οπαδους τους, να μη διαταραχθει η λειτουργια της 61ης ΔΕΘ, η οποια θα διεξαχθει εν μεσω της προεκλογικης περιοδου και μην μετατραπει ο χωρος της σε πεδιο πολιτικων αντιπαραθεσεων και κομματικων διενεξεων, απηυθυνε ο προεδρος της ΗΕΛΕΧΠΟ-ΔΕΘ, Αντωνης Κουρτης. Η φετινη εκθεση θα αναπτυχθει σ'ενα χωρο εκτασης 180. 000 τμ και θα παρουσιαστουν εκθεματα απο την Ελλαδα και το εξωτερικο, ολων των τομεων παραγωγης, με ιδιαιτερη εμφαση στα καινοτομικα και στα νεοτερα επιτευγματα της αναπτυσσομενης τεχνολογιας. Θα συμμετασχουν 3. 000 αμεσοι και εμμεσοι εκθετες απο την Ελλαδα και ολες τις ηπειρους.

Πιστωτικα μετρα για τους σεισμοπληκτους της επαρχιας Κονιτσας του νομου Ιωαννινων προωθουνται απο το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενω απο το ιδιο υπουργειο ενεκριθησαν τα τιμολογια επισκευης βλαβων σε σεισμοπληκτα κτιρια και σε διατηρητεα η παραδοσιακα κτιρια της περιοχης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ειρηνικα εληξε η αεροπειρατεια που σημειωθηκε σε αεροσκαφος των σουδανικων αερογραμμων στο αεροδρομιο Στανστεντ του Λονδινου. Ελευθεροι αφεθηκαν και οι 199 επιβατες μαζι με το πληρωμα του αεροσκαφους και στα χερια της αστυνομιας βρισκονται εξι δραστες, ιρακινης καταγωγης, εικαζεται ωστοσο οτι υπαρχουν και αλλοι δραστες οι οποιοι δεν εχουν ακομα συλληφθει. Το αεροπλανο ειχε απογειωθει χθες το απογευμα απο το Χαρτουμ του Σουδαν με προορισμο το Αμμαν της Ιορδανιας. Στο αεροδρομιο της Λαρνακα στην Κυπρο, οπου ειχε προσγειωθει προκειμενου να εφοδιασθει με καυσιμα, ενας απο τους αεροπειρατες απειλησε οτι θα το ανατιναξει με χειροβομβιδες εαν δεν μεταβει στη Βρετανια προκειμενου να ζητησει πολιτικο ασυλο.

Πανω απο ενα εκατ. παιδια, κυριως στη Ασια, κακοποιουνται σεξουαλικα σε διαστημα πεντε ημερων! Με τα ανατριχιαστικα αυτα στοιχεια αρχισαν σημερα στη Στοκχολμη, οι εργασιες της πρωτης διεθνους διασκεψης κατα της σεξουαλικης εκμεταλευσης εκατονταδων παιδιων σε ολο τον κοσμο. Την ιδια ωρα στο Βελγιο ο εγκεφαλος της σπειρας των παιδεραστων, Μαρκ Ντιτρου, ομολογησε οτι εχει θαψει στον κηπο του σπιτιου του τα πτωματα πεντε κοριτσιων. Στο Δυραχιο της Αλβανιας, συνεληφθη ενας 38χρονος Βρετανος ενω βρισκοταν στο κρεβατι του ξενοδοχειου με δυο οκταχρονα παιδια.

Ολοκληρωθηκε η συμφωνια εκεχειριας στη Τσετσενια, καθως επιλυθηκαν και τα τελευταια εκκρεμη ζητηματα μετα απο συνομιλιες του ρωσου στρατηγου, Τιχομιροφ και του διοικητη των τσετσενων ανταρτων, Ασλαν Μασκαντοφ. Οι προσπαθεις επιλυσης του προβληματος ειχαν ξεκινησει την περασμενη εβδομαδα με την συμβολη του στρατηγου Αλεξαντερ Λεμπεντ. Στη Μοσχα ωστοσο, ο προεδρος Μπορις Γιελτσιν αρνειται να τον συναντησει δηλωνοντας οτι δεν ειναι και τοσο ευχαριστημενος με την πολιτικη που ακολουθησε στην εμπολεμη αυτη δημοκρατια.

Ανθρωποκυνηγητο εχει εξαπολυσει η ρωσικη αστυνομια για τη συλληψη ενος μανιακου δολοφονου που εχει σκοτωσει επτα γυναικες στην πολη Περμ των Ουραλιων. Στην τελευταια του επιθεση ο μανιακος δολοφονος βιασε και στη συνεχεια μαχαιρωσε μια νεαρη κοπελα σε εναν ανελκυστηρα κτιριου, εγκαταλειποντας το αψυχο κορμι της στο πλατυσκαλο.

Την πρωτη επισημη αδεια οικοδομησης σε εβραικο οικισμο της Δυτικης Οχθης, εδωσε σημερα το ισραηλινο υπουργειο Αμυνας απο τοτε που ανελαβε η δεξια κυβερνηση του Μπεντζαμιν Νετανιαχου. Συμφωνα με αυτην, θα κατασκευασθουν 900 προσθετες κατοικιες στον οικισμο του Κυριατ Σεφερ, γεγονος που προκαλεσε την μηνι των παλαιστινιων καθως σε αυτες θα κατοικησουν φανατικοι εβραιοι ορθοδοξοι.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Τη Συμφωνια αριθμος 9 του Λουντβιχ Βαν Μπετοβεν και τα ΨΑΡΜΙΝΑ ΒUΡΑΝΑ του Καρλ Ορφ, δυο απο τα πλεον δημοφιλη εργα του παγκοσμιου μουσικου ρεπερτοριου, θα παρουσιασει η Φιλαρμονικη Ορχηστρα του Βελιγραδιου στο Ηρωδειο. Οι συναυλιες θα πραγματοποιηθουν 2 και 3 Σεπτεμβριου πλαισιο των εκδηλωσεων του Φεστιβαλ Αθηνων 1996.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερηφανοι και ικανοποιημενοι εφτασαν το πρωι στην Αθηνα απο την Ατλαντα, οι Ελληνες αθλητες που πηραν μερος στους ολυμπιακους αγωνες για ατομα με ειδικες αναγκες, τη γνωστη παραολυμπιαδα. Οι Ελληνες αθλητες εφεραν στις αποσκευες τους πεντε μεταλλια, ενα χρυσο, ενα ασημενιο και τρια χαλκινα που πηραν αντιστοιχα ο Δημητρης Κωνσταντακας στη σφαιρα, ο Κωνσταντινος Φυκας στα 50 μετρα ελευθερο στην κολυμβηση, ο Αντωνης Γιαπουτζης στα 50 μετρα πεταλουδα, ο Στεφανος Αναργυρου στη σφαιρα και ο Γιωργος Τοπτσης στο μηκος. Ειναι χαρακτηριστικο οτι απο τους 15 Ελληνες αθλητες που πηραν μερος στην παραολυμπιαδα, οι 12 χριστηκαν Ολυμπιονικες, καθως κατεταγησαν στις οκτω πρωτες θεσεις. Στο αεροδρομιο του Ελληνικου, τους Ελληνες αθλητες περιμενε η πολιτικη αθλητικη ηγεσια και εκπροσωποι των κομματων. Σε ανακοινωσεις τους τα κομματα χαρακτηριζουν τους Ελληνες αθλητες πραγματικους νικητες της ζωης, που με τη συμμετοχη στην Ολυμπιαδα και τις νικες τους ανεδειξαν για αλλη μια φορα το ελληνικο φρονημα.

Χωρις το μεγαλο ντερμπι θα ειναι η πρωτη αγωνιστικη του 18ου επαγγελματικου πρωταθληματος ποδοσφαιρου της Α' Εθνικης, η κληρωση του οποιου εγινε σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας. Η πρωτη αγωνιστικη θα γινει στις 8 Σεπτεμβριου και περιλαμβανει τους αγωνες Καβαλα - ΑΕΚ, Καστορια - Ολυμπιακος, Παναθηναικος - Καλαματα, Εδεσσαικος - Παναχαικη, Αρης - Αθηναικος, Ιωνικος - Απολλων, ΟΦΗ - ΠΑΟΚ, Ηρακλης - Βεροια και Πανηλειακος - Ξανθη. Το πρωτο ντερμπι μεταξυ των τριων μεγαλων ομαδων της Αθηνας θα γινει την 11η αγωνιστικη, μεταξυ Ολυμπιακου και Παναθηναικου και την επομενη θα γινει ο αγωνας Παναθηναικου - ΑΕΚ. Το πρωτο ντερμπι της Θεσσαλονικης θα γινει τη δευτερη αγωνιστικη μεταξυ ΠΑΟΚ και Ηρακλη.

Ενισχυμενη με τους ``μεταναστες`` Βασιλη Τσαρτα και Γιωργο Δωνη η Εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου θα αντιμετωπισει την Κυριακη στην Καλαματα την αντιστοιχη της Βοσνιας-Ερζεγοβινης, σε αγωνα για την προκριματικη φαση του Παγκοσμιου Κυπελλου 1998.

Δυο Ελληνες διαιτητες θα διευθυνουν αγωνες των Ευρωπαικων Κυπελλων που θα γινουν τελη Σεπτεμβριου, οπως αποφασισε η ΟΥΕΦΑ. Προκειται για τον Γιωργο Μπικα, ο οποιος θα διευθυνει τον αγωνα της Παρμα με την Πορτογαλικη Σετουμπαλ, που θα γινει στις 24 Σεπτεμβριου στην Ιταλια για το Κυπελλο Κυπελλουχων και τον Σωτηρη Βοργια, ο οποιος θα διευθυνει τον αγωνα της Ολυμπια Λιουμπλιανας με την Ααρχους απο την Δανια, που θα γινει στις 26 Σεπτεμβριου στην Σλοβενια για το ΟΥΕΦΑ

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ο δεικτης Ντοου Τζονς σημειωσε ανοδο 17 μοναδων και εκλεισε στις 5711 μοναδες.

Ο γενικος δεικτης σημερα εκλεισε στις 946,25 μοναδες, σημειωνοντας πτωση 0,25%. Η αξια των συναλλαγων εφτασε στα 8,8 δις. δρχ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

Αγορα, 233. 844 Πωληση, 239. 266

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ο καιρος στη Νεα Υορκη προβλεπεται νεφελωδης για αυριο Τεταρτη με αρκετα αυξημενες πιθανοτητες βροχοπτωσεων. Για αποψε προβλεπονται οι ιδιες καιρικες συνθηκες με ελαχιστη θερμοκρασια 65-70 βαθμους κελσιου.

Θα συνεχιστει και αυριο ο αιθριος και ζεστος καιρος σε ολοκληρη τη χωρα, αλλα το απογευμα στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα ενδεχεται να εκδηλωθουν σποραδικες καταιγιδες. Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι ασθενεις και στα ανατολικα βορειοι μετριοι και τοπικα ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 16 με 33 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 18 με 34 και στα νησια 21 με 31 βαθμους. Αιθριο καιρο, με τοπικες νεφωσεις το απογευμα, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 21 με 34 και 19 με 32 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Tuesday, 27 August 1996 - 21:48:37