Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 27)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ανεβαινει ο προεκλογικος πυρετος. Αντιπαραθεση Σημιτη-Εβερτ για την τηλεοπτικη συνεντευξη.
  • Στην πορεια και τις προοπτικες της οικονομιας αναφερεται ο Γιαννος Παπαντωνιου, σε συνεντευξη τυπου.
  • Κοινη συνεδριαση το απογευμα στη Ρηγιλλης της Κεντρικης Επιτροπης και της Κοινοβουλευτικης Ομαδας της Νεας Δημοκρατιας.
  • Η Αλεκα Παπαρηγα, κατηγγειλε το πρωι, τα κεντροαριστερα σεναρια, λεγοντας οτι συμφωνουν τα προγραμματα ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμου.
  • Η ηγεσια της Πολιτικης Ανοιξης και του Συνασπισμου παρουσιαζουν τις προσεχεις ημερες τα εκλογικα τους προγραμματα.
  • Περιοδεια στην Ευβοια αρχιζει απο αυριο ο Δημητρης Τσοβολας.
  • Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας εγινε το μεσημερι ο Θεοδωρος Παγκαλος.
  • Πτωμα ανδρος βρεθηκε το πρωι στα Ανω Λιοσια στην Αθηνα. Αποδιδεται σε εγκληματικη ενεργεια.
  • Προς αισιο τελος οδευει η περιπετεια των επιβατων του σουδανικου αιρμπας. Απελευθερωθηκαν ηδη 100 ατομα.
  • Στην Τσετσενια επιλυθηκαν ολα τα εκκρεμη ζητηματα και ολοκληρωθηκε η συμφωνια εκεχειριας.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανεβαινει ο προεκλογικος πυρετος ενω ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, προτεινε να διεξαχθει μια κοινη συνεντευξη του ιδιου με τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ στην οποια θα απαντουν χωριστα σε ερωτησεις δημοσιογραφων. Τονισε οτι ειναι κατηγορηματικα αντιθετος με τις "κοκορομαχιες" ενω οριοθετησε το πλαισιο μεσα στο οποιο θα κινηθει ο προεκλογικος αγωνας χωρις αρνητικη προπαγανδα, οπως ειπε, πλαστικες σημαιες και κιβδηλες αντιπαραθεσεις. Απο την πλευρα του ο κ. Εβερτ, επιμενει στην προταση του για τρεις εμφανισεις με απευθειας διαλογο των δυο ηγετων, κατηγορωντας τον Πρωθυπουργο οτι φυγομαχει. Παντως, κυκλοι της Ρηγιλλης τονισαν οτι σε καθε περιπτωση ο Προεδρος του κομματος, θα παρει μερος στην κοινη συνεντευξη τυπου που προτεινε ο κ. Σημιτης.

Στη διαμαχη για την τηλεοπτικη αναμετρηση παρενεβησαν ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας και ο Προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος, οι οποιοι ζητησαν να συμμετασχουν στη συνεντευξη, ολοι οι αρχηγοι των κομματων και τονισαν οτι πρεπει να υπαρξει ισοτιμη μεταχειριση. Ως πιθανοτερη ημερομηνια της τηλεοπτικης συνεντευξης των κυριων Σημιτη και Εβερτ, φερεται η Παρασκευη 13 Σεπτεμβριου.

Δεν θα ειναι τελικα υποψηφιος με το ΠΑΣΟΚ, ο Μιμης Ανδρουλακης. Αυτο αποφασιστηκε κατα τη συναντηση που ειχε με τον Πρωθυπουργο ενω τονισε οτι η συνεργασια με το κυβερνων κομμα θα ειναι μετεκλογικη, χωρις ομως να εχει γινει γνωστο απο ποια θεση. Αυριο θα πραγματοποιηθουν οι προκριματικες εκλογες σε ολες τις κομματικες οργανωσεις του ΠΑΣΟΚ, για την επιλογη των υποψηφιων, ενω οι συνδυασμοι θα επικυρωθουν το Σαββατο απο την Κεντρικη Επιτροπη.

Στην πορεια και τις προοπτικες της οικονομιας, αναφερθηκε το μεσημερι ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου κατα τη διαρκεια συνεντευξης Τυπου. Ο κ. Παπαντωνιου, παρουσιασε την πλατφορμα των προτεραιοτητων της νεας κυβερνησης στην οικονομια, κανοντας παραλληλα και εναν συντομο απολογισμο του κυβερνητικου εργου. Προσθεσε οτι η οικονομια και η οικονομικη πολιτικη βρισκονται στο επικεντρο της εκλογικης μαχης. Τονισε οτι τα τρια τελευταια χρονια, δημιουργηθηκαν συνθηκες σταθεροτητας και αναπτυξης.

Ο κ. Παπαντωνιου απαντωντας στις αιτιασεις του αρχηγου της αξιωματικης αντιπολιτευσης για την οικονομια, ειπε οτι ο Μιλτιαδης Εβερτ ειχε το θρασος να αναφερθει στο ελλειμμα και στον πληθωρισμο. Και στις δυο περιπτωσεις, προσθεσε ο κ. Παπαντωνιου η Νεα Δημοκρατια απετυχε. Στη συνεχεια αναφερθηκε με αριθμους στο τι παρελαβε η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο πληθωρισμος, προσθεσε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας επι διακυβερνησεως Νεας Δημοκρατιας, αυξανοταν ενω επι ΠΑΣΟΚ μειωθηκε σημαντικα. Ειδικοτερα, η κυβερνηση παρελαβε πληθωρισμο 14,4% και τον εριξε στο 8,2% που ειναι ο μεσος ορος των δωδεκα μηνων αυτου του χρονου. Ειπε επισης, οτι επι Νεας Δημοκρατιας το πραγματικο εισοδημα των εργαζομενων μειωθηκε κατα 15,6%, ενω απο το 1994 που κυβερνα τη χωρα το ΠΑΣΟΚ, υπαρχει λελογισμενη αυξηση των εισοδηματων. Τονισε το ελλειμμα του δημοσιου τομεα το 1993 ειχε φθασει το πρωτοφανες υψος του 14,2% του εθνικου μας εισοδηματος. Μεσα σε τρια χρονια το μειωσαμε στο μισο στο 7,6% του εθνικου μας εισοδηματος.

Στη συνεχεια αναφερθηκε στην οικονομικη αναπτυξη ενω τονισε οτι 1993 ειχαμε αρνητικο ρυθμο αναπτυξης και το εθνικο μας εισοδημα επεσε κατα μια μοναδα, η κυβερνηση πετυχε θετικους ρυθμους και μια μεγαλη επιταχυνση και την εφθασε στο 2,6% παραπανω απο τις προβλεψεις του προγραμματος συγκλισης. Επισης ο κ. Παπαντωνιου ειπε οτι αυξηθηκαν οι ιδιωτικες επενδυσεις στο διαστημα αυτο, ενω τονισε οτι φετος θα αξιοποιηθουν κατα 100% τα κοινοτικα κονδυλια. Αναφερθηκε στη συνεχεια στην πολιτικη και τη μειωση των επιτοκιων.

Στη Νεα Δημοκρατια, συνεδριαζουν στις 6 το απογευμα απο κοινου στη Ρηγιλλης, τα μελη της Κεντρικης Επιτροπης και της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, ενω αναμενεται να οριστικοποιηθουν οι καταλογοι των υποψηφιων βουλευτων. Κατα την ομιλια του, ο κ. Εβερτ αναμενεται να απευθυνει καλεσμα ενοτητας προς ολα τα στελεχη, καθως και προς τον επιτιμο προεδρο του κομματος, Κωνσταντινο Μητσοτακη. Τις προσεχεις ημερες αναμενεται να οριστικοποιηθει και το προγραμμα περιοδιων του κ. Εβερτ, ο οποιος ενδεχεται εντος της εβδομαδας να επισκεφθει δημους της Αθηνας.

Στην Πολιτικη Ανοιξη, ολοκληρωνονται οι διαδικασιες για τη συμπληρωση των συνδυασμων του κομματος, ενω ο Προεδρος, Αντωνης Σαμαρας, αναμενεται να δωσει συνεντευξη τυπου στην οποια θα παρουσιασει την εκλογικη στρατηγικη του κομματος του.

Η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα, επισκεφθηκε το πρωι το μηχανογραφικο κεντρο του ΟΤΕ στο Ρουφ. Σε ομιλια της, κατηγγειλε τα κεντροαριστερα σεναρια, λεγοντας πως ο συνδετικος κρικος δεν ειναι μονο ο Μιμης Ανδρουλακης αλλα και τα προγραμματα ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμου, τα οποια εχουν συμφωνησει σε βασικα ζητηματα. Προεβλεψε δε, αυξηση της ανεργιας. Στο Συνασπισμο, ο Προεδρος Νικος Κωνσταντοπουλος, θα παρουσιασει αυριο το μεσημερι, κατα τη διαρκεια συνεντευξης τυπου στο Ζαππειο, το εκλογικο μανιφεστο του κομματος του. Τελος, ο Προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας, θα περιοδευσει αυριο στην Ευβοια και την Παρασκευη θα μιλησει σε εκλογικη συγκεντρωση στη Λαρισα.

Συνεδριαζει σημερα εκ νεου, το Εθνικο Ραδιοτηλεοπτικο Συμβουλιο με αντικειμενο την κατανομη του τηλεοπτικου χρονου στα κομματα στη διαρκεια της προεκλογικης περιοδου. Αυριο, αναμενεται να συνεδριασει η διακομματικη επιτροπη για να λαβει τις οριστικες αποφασεις. Την Παρασκευη θα ορκιστουν ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας, οι τεσσερις νεοι υπηρεσιακοι υπουργοι στα υπουργεια Εσωτερικων, Δικαιοσυνης, Δημοσιας Ταξης και Τυπου.

Με αποφαση του υπουργου, Εθνικης Αμυνας, Γερασιμου Αρσενη απολυονται στις 19 Σεπτεμβριου ολοι οι στρατευσιμοι, οι οποιοι επροκειτο να απολυθουν μεταξυ 20 και 22 Σεπτεμβριου. Με την ιδια αποφαση αλλαζει ο χρονος καταταξης οσων ηταν να παρουσιαστουν στον Στρατο Ξηρας το χρονικο διαστημα μεταξυ 23 και 25 Σεπτεμβριου. Οι υπο καταταξη στο Στρατο Ξηρας αυτες τις ημερομηνιες θα καταταγουν το διαστημα μεταξυ 25 και 27 Σεπτεμβριου. Η αποφαση προβλεπει επισης τη χορηγηση αδειων για ασκηση του εκλογικου τους δικαιωματος στους στρατευσιμους της 96/Ε ΕΣΣΟ που θα παρουσιαστουν στο Πολεμικο Ναυτικο και την Πολεμικη Αεροπορια το διαστημα μεταξυ 2 και 6 Σεπτεμβριου.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, δεχθηκε το πρωι τον υπουργο Εξωτερικων Θεοδωρο Παγκαλο, ο οποιος τον ενημερωσε για την πορεια των εθνικων μας θεματων.

Πτωμα ανδρος βρεθηκε το πρωι στην περιοχη των Ανω Λιοσιων στην Αθηνα. Νεκρος ειναι ο Ανδρεας Σανθαρης 38 ετων, και συμφωνα με την αστυνομια, ο θανατος του οφειλεται σε εγκληματικη ενεργεια. Το θυμα εφερε τραυμα απο σφαιρα στο κεφαλι και συμφωνα με εκτιμησεις της αστυνομιας ο θανατος του πρεπει να επηλθε το τελευταιο 24ωρο.

Στη Λευκωσια συμφωνα με δημοσιογραφικες πληροφοριες εχουν αναγνωρισθει τεσσερις Τουρκοκυπριοι, που περιλαμβανονται μεταξυ των δολοφονων του Τασου Ισαακ, ενω καταβαλλονται προσπαθειες για την αναγνωριση και των υπολοιπων, οι οποιοι εκτιμαται οτι ειναι Τουρκοι, που ειτε ειναι στρατιωτικοι η μελη της τρομοκρατικης οργανωσης ``Γκριζοι Λυκοι``. Στα εγληματολογικα εργαστηρια του αρχηγειου της Κυπριακης Αστυνομιας εργαζονται εξειδικευμενα ετσι, ωστε να γινουν ευκρινεστερα τα προσωπα, οσων φαινονται να χτυπουν τον Τασο Ισαακ και να πυροβολουν το Σολωμο Σολωμου.

Συγκεντρωση και πορεια διαμαρτυριας πραγματοποιησαν σημερα οι εργαζομενοι στο Δημοσιογραφικο Οργανισμο Βορειου Ελλαδος, ζητωντας την καταβολη δεδουλευμενων εξι μηνων, διαστημα κατα το οποιο, οπως τονιζουν, δεν εχουν πληρωθει απο την εργοδοσια. Η πορεια κατεληξε στο Δικαστικο Μεγαρο της Θεσσαλονικης οπου περισσοτεροι απο 130 εργαζομενοι - υπαλληλικο προσωπικο, τεχνικοι και δημοσιογραφοι - κατεθεσαν μηνυσεις κατα της ιδιοκτητριας του Οργανισμου Κατερινας Βελλιδου. Για την καταβολη των δεδουλευμενων οι εργαζομενοι εχουν κατελθει σε απεργια απο τις αρχες Ιουλιου με αποτελεσμα να μην εκδιδονται εδω και περιπου δυο μηνες οι εφημεριδες "Θεσσαλονικη" και "Μακεδονια".

Στο Ηρακλειο, κατεπλευσε το μεσημερι το υπο λιβεριανη σημαια ιταλικων συμφεροντων, κρουαζιεροπλοιο "Κοστα Ριβιερα" στο οποιο παρουσιαστηκε σε 400 περιπου επιβατες, συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες κρουσματα γαστρεντεριτιδας. Στο κρουαζιεροπλοιο επιβαινουν 1400 ατομα, ενω στο πλοιο εχουν ανεβει γιατροι των νοσοκομειων του Ηρακλειου και εποπτες της δημοσιας υγειας προκειμενου να εκτιμησουν την κατασταση, ενω εχει απαγορευθει η εισοδος. Ηδη, εχουν τεθει σε επιφυλακη τα νοσοκομεια του Ηρακλειου και των αλλων νομων, ενω στο λιμανι υπαρχει μεγαλη αναστατωση, καθως τα ασθενοφορα δεν επαρκουν και ηδη εχουν φθασει στην περιοχη τουριστικα λεωφορεια. Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες, οι περισσοτεροι επιβατες ειναι Ιταλοι, ενω το πλοιο πραγματοποιουσε κρουαζιερα στα ελληνικα νησια με προορισμο το Ηρακλειο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προς αισιον τελος οδευει η περιπετεια των 186 επιβατων του Σουδανικου Αιρμπας στο οποιο εκδηλωθηκε χθες αεροπειρατια, και οδηγηθηκε στο αεροδρομιο Στανσετ του Λονδινου. Ηδη, οι αεροπειρατες απελευθερωσαν περισσοτερους απο 100 επιβαινοντες ενω η αστυνομια εκτιμα οτι η αεροπειρατια θα τερματιστει συντομα. Συμφωνα με τις αρχες, οι αεροπειρατες ειναι 6 Ιρακινοι και ζητουν πολιτικο ασυλο στη Βρετανια. Παραλληλα ζητησαν να ερθουν σε επαφη με εναν συμπατριωτη τους, που ειναι μελος του Συνδεσμου της Ιρακινης Κοινοτητας στο Λονδινο. Η αστυνομια εντοπισε αυτο το ατομο και προκειται να το οδηγησει στο αεροδρομιο για να συνομιλησει μαζι τους.

Αρχιζει σημερα στη Στοκχολμη το πρωτο παγκοσμιο συνεδριο για την αντιμετωπιση της σεξουαλικης εκμεταλλευσης και κακοποιησης των παιδιων με στοχο την υιοθετηση ενος οικουμενικου σχεδιου δρασης για την εξαλειψη του φαινομενου αυτου της ντροπης. Τρια ειναι τα κυρια αντικειμενα της διασκεψης: η υιοθετηση ενος σχεδιου παγκοσμιας δρασης, η προτροπη προς τα κρατη για αυστηροτερη νομοθεσια και η καλυτερη παροχη βοηθειας στα παιδια. Αλλο σημειο που θα τονισθει ιδιαιτερα ειναι οι συνεπειες της υπαναπτυξης σε εκατομμυρια παιδια, η οποια τους στερει τη φυσιολογικη παιδικη ηλικια, αφηνοντας τους ελαχιστες ευκαιριες να ξεφυγουν απο την παγιδα των παρανομων δικτυων.

Οι στρατιωτικοι διοικητες των ρωσικων και των αυτονομιστικων δυναμεων στην Τσετσενια ανακοινωσαν σημερα οτι επελυσαν τα εκκρεμη ζητηματα και ολοκληρωσαν τη συμφωνια εκεχειριας στην οποια ειχαν καταληξει την περασμενη εβδομαδα οι προσπαθειες του απεσταλμενου του Κρεμλινου στην Τσετσενια στρατηγου Αλεξαντρ Λεμπεντ. Και οι δυο πλευρες δεσμευθηκαν να αποφυγουν καθε νεα εμπλοκη της ειρηνευτικης διαδικασιας.

Ανθρωποκυνηγητο εχει εξαπολυσει η ρωσικη αστυνομια για τη συλληψη ενος μανιακου δολοφονου που εχει σκοτωσει τους τελευταιους μηνες επτα γυναικες στην πολη Περμ των Ουραλιων. Στην τελευταια του επιθεση ο μανιακος δολοφονος βιασε και στη συνεχεια σκοτωσε μια νεαρη κοπελα στον ανελκυστηρα κτιριου.

Με τη συμμετοχη 4. 000 μελων συνεχιζεται στο Σικαγο το συνεδριο του Αμερικανικου Δημοκρατικου Κομματος στο οποιο θα ορισουν τον Μπιλ Κλιντον και τον αντιπροεδρο Αλ Γκορ, ως υποψηφιους του κομματος στις προεδρικες εκλογες της 5ης Νοεμβριου. Η Χιλαρι Κλιντον, μιλωντας απο τον τοπο διεξαγωγης του Συνεδριου του Δημοκρατικου Κομματος, στο οποιο η ιδια θα απευθυνθει σημερα, εξεφρασε την βεβαιοτητα της πως ο συζυγος της θα βελτιωσει απο μονος του τις αδικες εκεινες διαταξεις του νομου για την μεταρρυθμιση του κοινωνικου συστηματος της χωρας.

Εντονες αντιδρασεις προκαλεσε στην Παλαιστινιακη εξουσια η αποφαση της ισραηλινης αστυνομιας να κατεδαφισει σημερα υπο κατασκευη κτιριο στην Ιερουσαλημ, που επροκειτο να χρησιμοποιηθει ως κοινωνικη λεσχη. Η παλαιστινιακη ηγεσια διαμαρτυρομενη για την κατεδαφιση του κτιριου κηρυξε διωρη απεργια στην Ανατολικη Ιερουσαλημ. Το κτιριο ειχε ανεγερθει με πορους της Παλαιστινιακης Αρχης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πραγματοποιειται στις 3 το μεσημερι σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας η κληρωση των αγωνων του 18-ου επαγγελματικου ποδοσφαιρου που εχει προγραμματισθει να αρχισει στις 8 Σεπτεμβριου. Επισης, το μεσημερι στα γραφεια της ΕΠΟ, θα γινει η κληρωση της δευτερης φασης του ποδοσφαιρικου κυπελλου. Στην κληρωση συμμετεχουν 27 ομαδες απο τις οποιες θα σχηματιστουν 13 ζευγαρια και μια θα περασει χωρις αγωνα.

Η ΑΕΚ σε φιλικο αγωνα που εγινε χθες βραδυ στη Νεα Φιλαδελφεια κερδισε με 3-1 τον ΠΑΟΚ.

Στο χωρο του μπασκετ, ο Ολυμπιακος σε φιλικο αγωνα στην Ιταλια νικησε την Κατσιβα Βαρεζε με 79-68. Εξαλλου, ο Παναθηναικος νικησε σε διεθνες τουρνουα στην Ισπανια την ΤΣΣΚΑ Μοσχας, με 91-77. Τελος η ΑΕΚ, εχασε στην Ιταλια, απο τη Ρετζιο Καλαμπρια, με 92-85.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος, αλλα το απογευμα στα κεντρικα, βορεια ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις και ειναι πιθανον να εκδηλωθουν λιγες καταιγιδες στα ορεινα. Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις ασθενεις και τοπικα στο Αιγαιο μετριοι. Η θερμοκρασια στα ηπειρωτικα φθανει τους 34 βαθμους και στα νησια τους 31. Ο ιδιος καιρος θα συνεχιστει και αυριο. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις και τοπικα στο Αιγαιο μετριοι ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη. Στην Αττικη ο καιρος ειναι αιθριος. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις. Η θερμοκρασια στην Αθηνα φθανει τους 34 βαθμους Κελσιου. Στη Θεσσαλονικη ο καιρος ειναι αιθριος και μονο το απογευμα θα συννεφιασει τοπικα. Οι ανεμοι ειναι ασθενεις ενω η
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Tuesday, 27 August 1996 - 16:04:00