Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 21)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, ανακοινωνει τις επομενες μερες τις αποφασεις του για προωρες εκλογες. Πιθανοτερη ημερομηνια η 22-α η 29-η Σεπτεμβριου.
  • Σε ετοιμοτητα εχει τεθει ο μηχανισμος των κομματων. Διαδοχικες συναντησεις εχει ο Πρωθυπουργος με στελεχη της κυβερνησης.
  • Επικριτικη ηταν η σταση της αντιπολιτευσης στο ενδεχομενο διεξαγωγης προωρων εκλογων.
  • Ο Μιλτιαδης Εβερτ, επισκεφθηκε το μεσημερι στο Παραλιμνι, τις οικογενειες των δυο Ελληνοκυπριων οι οποιοι δολοφονηθηκαν απο Τουρκους.
  • Το Εθνικο Συμβουλιο της Κυπρου, απερριψε την προταση Γκαλι, για συναντηση Κληριδη-Ντενκτας.
  • Οι ρωσικες δυναμεις, σφυροκοπουν, θεσεις των ανταρτων στο Γκροζνι, το οποιο εχει σκεπαστει απο καπνους και φλογες.
  • Στα Γιαννιτσα τα 700 εκατομμυρια του λαικου λαχειου. Τυχερη του τριδυμου, 30χρονη τραγουδιστρια.
  • Τη σιδηροδρομικη γραμμη κατελαβαν απο το πρωι κοντα στην Πατρα, οι πρωην εργαζομενοι της Πειραικης Πατραικης.
  • Συνεχιζονται στην Ολλανδια και το Βελγιο οι ερευνες για την υποθεση των παιδεραστων.
  • Καθοριστικο αγωνα για τα προκριματικα στο Τσαμπιονς Λιγκ δινει αποψε στη Νορβηγια, ο Παναθηναικος με τη Ροζενμπουργκ.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το υπουργικο συμβουλιο θα συνεδριασει αυριο στις εξη το απογευμα προκειμενου να λαβει αποφαση για την διεξαγωγη προωρων εκλογων δηλωσε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας. Εφ'οσον το υπουργικο συμβουλιο λαβει αποφαση για εκλογες, ο Πρωθυπουργος θα επισκεφθει τον Προεδρο της Δημοκρατιας, ``το συντομωτερο δυνατο``προσθεσε ο εκπροσωπος, χωρις να διευκρινισει, αν αυτο θα γινει το βραδυ της Πεμπτης η την Παρασκευη. Σε ερωτηση πως σχολιαζει δημοσιευματα που φερουν τον Μιμη Ανδρουλακη να περιλαμβανεται στις λιστες του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρεππας ειπε, οτι το ΠΑΣΟΚ καλει ολους, αλλα τα οργανα του Κινηματος ειναι αυτα που θα λαβουν την αποφαση.

Σε ετοιμοτητα εχει τεθει ο μηχανισμος των κομματων, ενοψει της διεξαγωγης των προωρων εκλογων, που αναμενεται να ανακοινωσει εντος των ημερων, ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης. Συγκλινουσες πληροφοριες αναφερουν οτι οι εκλογες, θα διεξαχθουν η στις 22 η στις 29 Σεπτεμβριου. Ο κ. Σημιτης, συνεχιζει και σημερα τις επαφες του με στελεχη του κομματος και της κυβερνησης. Ηδη, συναντηθηκε με τον υπουργος Υγειας και Προνοιας, Αναστασιο Πεπονη, ο οποιος δηλωσε οτι πρεπει να ειναι ομοφωνη η αποφαση του υπουργικου Συμβουλιου για διεξαγωγη προωρων εκλογων. Ο Πρωθυπουργος, τονισε ο κ. Πεπονης, σταθμισε ολα τα δεδομενα και ολα τα ενδεχομενα για να καταληξει στην αποφαση αυτη. Ο κ. Σημιτης συνανταται επισης διαδοχικα με τους κυριους Τσοχατζοπουλο, Αρσενη, Λαλιωτη, Γιαννοπουλο και Βενιζελο. Αυριο, στις 12. 30 το μεσημερι θα συνεδριασει υπο την προεδρια του κ. Σημιτη, το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ και το απογευμα το υπουργικο συμβουλιο. Για το μεσημερι της Παρασκευης εχει αποφασισθει κοινη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης και της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ. Στη συνεχεια ο Πρωθυπουργος αναμενεται να ενημερωσει σχετικα τον Προεδρο της Δημοκρατιας και θα ανακοινωσει την τελικη του αποφαση. Η ημερα διαλυσης της Βουλης θα ανακοινωθει μετα τη συναντηση των κυριων Στεφανοπουλου και Σημιτη.

Επικριτικη ηταν η σταση της αντιπολιτευσης στο ενδεχομενο διεξαγωγης προωρων εκλογων. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, καλεσε τον Πρωθυπουργο να ξεκαθαρισει αμεσως τη θεση του, για το αν και ποτε θα γινουν οι εκλογες. Αυριο αναμενεται να πραγματοποιηθει συνεδριαση της Κεντρικης Εκλογικης Επιτροπης της Νεας Δημοκρατιας, ενω το Σαββατο θα συνεδριασει το Πολιτικο Συμβουλιο του κομματος με τη συμμετοχη και του Κωνσταντινου Μητσοτακη. Την αντιθεση του στη διενεργεια προωρων εκλογων, εξεφρασε ο επιτιμος προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωνσταντινος Μητσοτακης, ο οποιος τονισε οτι δεν πρεπει αυτο να γινει σημερα που βρισκομαστε ενωπιον, μιας ανοιχτης, οπως ειπε, εθνικης κρισης.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ειπε οτι οι προωρες εκλογες εχουν αμεση σχεση με τις αμερικανικες εκλογες και την υπαρξη συμφωνιας, οπως ισχυριστηκε, για συνολικη ρυθμιση πακετο των εθνικων μας θεματων, στη βαση ξενων σχεδιασμων. Η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, δηλωσε οτι οι προωρες εκλογες, κρυβουν νεα αντιλαικα μετρα. Ο Προεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημητρης Τσοβολας, τονισε οτι ο λαος θα δωσει σκληρη απαντηση στη Νεα Δημοκρατια και το ΠΑΣΟΚ. Ο Προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος, κατηγορησε τον κ. Σημιτη για αναξιοπιστια και αφερεγγυοτητα.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, επισκεφθηκε το μεσημερι στο Παραλιμνι, τις οικογενειες των δυο νεαρων Ελληνοκυπριων, οι οποιοι δολοφονηθηκαν την περασμενη εβδομαδα απο Τουρκους, στη Δερυνεια. Ο κ. Εβερτ, ανελαβε πρωτοβουλια για το Κυπριακο, και χθες συναντηθηκε στις Βρυξελλες με τον Προεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ζακ Σαντερ, ο οποιος προχωρησε σε εντονη καταδικη των προσφατων τουρκικων θηριωδιων, στην Κυπρο. Τονισε δε οτι θα υλοποιηθουν οι δεσμευσεις που αφορουν την ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση. Στη συνεχεια ο Προεδρος της Ν.Δ. μετεβη στη Λευκωσια, οπου συναντηθηκε με τον Προεδρο της Κυπρου, Γλαυκο Κληριδη, με τον οποιο συζητησε τις εξελιξεις στο Κυπριακο.

Το Εθνικο Συμβουλιο της Κυπρου, απερριψε χθες την προταση του Γενικου Γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων, Μπουτρος Γκαλι για συναντηση Κληριδη-Ντενκτας και εκδοση κοινης ανακοινωσης. Ο Γενικος Εισαγγελεας της Κυπρου, ενημερωσε τους γονεις των δυο νεων για τα στοιχεια και τις πληροφοριες που συγκεντρωσε η Αστυνομια, για τη δολοφονια των παιδιων τους. Ανεφερε οτι δεν εχουν ακομα αναγνωριστει οι δολοφονοι και η αστυνομια ερευνα προς αυτη την κατευθυνση. Στο μεταξυ, ο Αρχιεπισκοπος Αμερικης, Σπυριδων, με επιστολη του προς τον Μπουτρος Γκαλι, εκφραζει την ανησυχια του για τις εξελιξεις στη μαρτυρικη Κυπρο μετα τη βαρβαρη δολοφονια των δυο νεων. Στηλιτευει τις καταφορες παραβιασεις των ανθρωπινων δικαιωματων, του διεθνους δικαιου και των αποφασεων του ΟΗΕ, καθως και τη συνεχιζομενη κατοχη της Κυπρου.

Διημερη επισημη επισκεψη στο Ιραν πραγματοποιει ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, με σκοπο την ενισχυση των διμερων σχεσεων των δυο χωρων. Ο κ. Παγκαλος δηλωσε οτι η πολιτικη συνεργασια μεταξυ Αθηνων και Τεχερανης, μπορει να συμβαλει στην παγιωση της ειρηνης στην περιοχη. Ο Ιρανος ομολογος του, Αλι Ακμπαρ Βελαγιατι, υπογραμμισε οτι οι δυο χωρες διατηρουν καλες σχεσεις και δεν υπαρχει κανενα εμποδιο στην αναπτυξη τους. Ο κ. Παγκαλος, θα γινει δεκτος, απο τον Προεδρο της χωρας και τον Προεδρο του Κοινοβουλιου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ρωσικες δυναμεις αρχισαν να σφυροκοπουν με βαρεα οπλα τις θεσεις των αυτονομιστων ανταρτων στο Γκροζνι, ενω ηδη σε αρκετα σημεια της πολης, εχουν ξεσπασει πυρκαγιες, οπως μετεδωσε ο ανταποκριτης του ρωσικου πρακτορειου Τασς. Οι ρωσικες δυναμεις χρησιμοποιουν αυτοπυροδοτουμενα οπλα, ενω πολλα σημεια της πολης εχουν καλυφθει απο καπνους και φλογες. Τονισε οτι σφοδρες συγκρουσεις, εχουν ξεσπασει σε αρκετα σημεια της πολης. Στο μεταξυ, οι κατοικοι του Γροζνι και η αντιπροσωπεια του Οργανισμου για την ασφαλεια και τη συνεργασια στην Ευρωπη, εγκατελειψαν την πολη μετα τις απειλες για Ρωσικη επιθεση, που διατυπωσε στρατηγος Κονσταντιν Πουλικοφσκι.

Εκτεταμενες ερευνες πραγματοποιει η Κεντρικη Υπηρεσια πληροφοριων της Ολλανδιας σε συνεργασια με την Βελγικη δικαιοσυνη, για να εντοπισει περιπου εκατο κοριτσια που εχουν εξαφανιστει απο τη χωρα και ενδεχεται να εχουν σχεση με την υποθεση σεξ-πορνειας και απαγωγων του Βελγιου. Εκπροσωπος της Υπηρεσιας πληροφοριων δηλωσε οτι οι πιο προσφατες υποθεσεις εξαφανισεων κοριτσιων στην Ολλανδια που δεν εχουν διαλευκανθει απο το 1993, ειναι η περιπτωση της 15χρονης Ροζας φαν ντερ Παλεν, απο το Σιταρτ και της 18χρονης σπουδαστριας, Τανιας Χρουν απο το Μααστριχτ.

Αυστηρη προειδοποιηση προς τους νοτιοκορεατες φοιτητες που ειχαν καταλαβει το πανεσπιστημιο της Σεουλ, οτι διεξαγουν ανταρτικο πολεων και θα τιμωρηθουν αυστηρα, απηυθηνε ο Προεδρος της Νοτιας Κορεας Κιμ Γιουνγκ Σαμ. Η νοτιοκορεατικη αστυνομια συνελαβε χθες 3,500 φοιτητες, οι οποιοι ειχαν καταλαβει εδω και μερες τα δυο κεντρικα πανεπιστημια της πολης και ζητουσαν την επανενωση της χωρας τους με την Βορεια Κορεα.

Αγνωστα παραμενουν τα αιτια της φωτιας που ξεσπασε τις πρωτες πρωινες ωρες σε ξενοδοχειο στο κεντρο του Κλερμον Φερα στη Κεντρικη Γαλλια, με αποτελεσμα 4 ατομα να βρουν τραγικο θανατο και 14 να τραυματιστουν. Οι πυροσβεστες καταφεραν να θεσουν υπο ελεγχο τη φωτια μετα απο τρεις ωρες.

Δωδεκα φαλαινες αφησαν σημερα την τελευταια τους πνοη στις ακτες της δυτικης Αυστραλιας, οπου ειχαν καταφυγει μαζι με αλλα 200 τεραστια θηλαστικα του ειδους. Εθελοντες που εσπευσαν στην περιοχη καταφεραν να απελευθερωσουν ορισμενα απο τα ταταλαιπωρημενα κητη, τα οποια μπορεσαν να κολυμπησουν ανοικτα στον ωκεανο. Οι επιστημονες δεν ειναι μεχρι στιγμης σε θεση να εξηγησουν γιατι οι φαλαινες κατα μεγαλες ομαδες βρεθηκαν ξαφνικα στις ακτες.

Αλλες δυο αμερικανικες Πολιτειες, το Κανσας και η Αριζονα, αποφασισαν να διωξουν δικαστικα τις μεγαλυτερες αμερικανικες καπνοβιομηχανιες, διεκδικωντας αποζημιωσεις και προστιμα για την καλυψη τω εξοδων της θεραπειας των ασθενων, που αιτια των προβληματων τους ηταν το καπνισμα.

Το Ισραηλ θα αποκτησει συντομα απευθειας προσβαση στους αμερικανικους κατασκοπευτικους δορυφορους και ετσι θα εχει στη διαθεση του πληροφοριες για ενδεχομενη πυραυλικη επιθεση σε πραγματικο χρονο, δηλωσε ο αρχηγος της ισραηλινης πολεμικης αεροποριας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα.. . πηρε ολα κι εφυγε -κυριολεκτικα και οχι μονο τραγουδιστικη αδεια - η 30χρονη τραγουδιστρια απο τα Γιαννιτσα Αννα Δερβιση. Μολις εμαθε το πρωι οτι ηταν η μοναδικη τυχερη του χρυσου τριδυμου λαικου λαχειου που της εδινε 700 εκατομμυρια δραχμες, πηρε το συζυγο και τον εξαχρονο γιο τους και αναχωρησαν προς αγνωστη κατευθυνση. Ευτυχεις οι συγγενεις - η μητερα και ο νεαρος αδελφος της - που κατοικουν επισης στα Γιαννιτσα επιβεβαιωναν το γεγονος, αλλα δηλωναν αγνοια για την περιοχη που φιλοξενει τη νεα εκατομμυριουχο. Η Αννα Δερβιση, εργαζοταν ως τραγουδιστρια σε νυχτερινα κεντρα της περιοχη Γιαννιτσων ενω ο συζυγος της ειναι οδηγος εκσκαφεα. Η νεαρη πολυεκατομμυριουχος, ειχε αγορασει την περασμενη εβδομαδα το χρυσο τριδυμο του λαικου λαχειου απο πλανοδιο λαχειοπωλη.

Τη σιδηροδρομικη γραμμη Αθηνων-Πατρων κοντα στην Πατρα, στο υψος του εργοστασιου της Πειραικης Πατραικης κατελαβαν απο το πρωι πρωην εργαζομενοι στο εργοστασιο, ζητωντας την επαναλειτουργια του. Οι επιβατες, εξυπηρετουνται απο και προς την Πατρα, με λεωφορεια. Εκπροσωποι τους δηλωσαν οτι θα σταματησουν τις κινητοποιησεις, μονο αν η κυβερνηση δεχθει να επαναλειτουργησει το εργοστασιο, με ευθυνη του Οργανισμου Ανασυγκροτησης Επιχειρησεων. Ο υφυπουργος Αναπτυξης Φοιβος Ιωαννιδης, καλεσε για το απογευμα στην Αθηνα τους εκπροσωπους των εργαζομενων, προκειμενου να εξετασει την κατασταση.

Το προεδρειο του Ιδρυματος Ωναση, στο απολογητικο του υπομνημα αντικρουει τις κατηγοριες του Τιερι Ρουσελ, διαζευγμενου συζυγου της Χριστινας για κακοδιαχειριση της αμυθητης περιουσιας της. Στο υπομνημα που κατατεθηκε χθες στον Πταισματοδικη Αθηνων, περιεχεται επιστολη της Χριστινας Ωναση προς τον Προεδρο του Ιδρυματος, που γραφτηκε το 1987. Στην επιστολη η κληρονομος εκφραζει σοβαρα παραπονα για τη συμπεριφορα του Ρουσελ, ενω σημειωνει οτι


Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Wednesday, 21 August 1996 - 15:24:08