Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 19)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Φουντωνουν τα σεναρια για προωρες εκλογες. Εντος της εβδομαδος οι αποφασεις του Πρωθυπουργου, που κρατα κλειστα τα χαρτια. Η δεσμευση για εξαντληση της τετραετιας δοθηκε σε συγκεκριμενη στιγμη. Σημερα εχουμε αλλες συνθηκες, δηλωνει ο κυβερνητικος εκπροσωπος.
  • Το Κυπριακο στο επικεντρο των συναντησεων του Προεδρου της Δημοκρατιας με Πρωθυπουργο και Αντωνη Σαμαρα. Να αφησει τους θεατρινισμους και να κανει ουσιαστικα βηματα για την ειρηνη, καλεσε ο κ. Σημιτης την Αγκυρα.
  • Συγκληση των πολιτικων αρχηγων, ζητησε ο Αντωνης Σαμαρας. Απερριψε την προταση εμμεσως ο κυβερνητικος εκπροσωπος.
  • Αυριο αποφασιζει το Εθνικο Συμβουλιο της Κυπρου, αν θα δεχθει την προταση Γκαλι για συναντηση Κληριδη - Ντενκτας. Δεν υπαρχει τετοιο ενδεχομενο χωρις αλλαγη της τουρκοκυπριακης πλευρας, δηλωσε απο τη Σαμοθρακη ο κ. Κληριδης.
  • Με παρεμβαση του Κωστα Σκανδαλιδη εληξε η καταληψη του Δημαρχειου και του Επαρχειου Καλυμνου απο τους ψαραδες του νησιου.
  • Ολοκληρωθηκε η απορρυπανση στην περιοχη της Σαλαμινας και της Αιγινας. Για ανυπολογιστη καταστροφη κανει λογο η Γκριν Πις και υποβαλει μηνυσεις κατα της Μοτορ-Οιλ.
  • Τουλαχιστον 30 ατομα επαθαν τροφικη δηλητηριαση απο αλλοιωμενα κολυβα στο Αιγινειο Πιεριας.
  • Στην Ασφαλεια Θεσσαλονικης κρατουνται οι τρεις Γεωργιανοι, που επιχειρησαν να καψουν ζωντανο εναν 43χρονο επειδη τους εκλεψε.
  • Ενοπλη ληστεια με λεια 6. 000. 000 δρχ στην Ιονικη Νεου Ψυχικου.
  • Νεκρα και τα δεκα μελη του ρωσικου εμπορικου αεροσκαφους, που συνετριβη κοντα στο Βελιγραδι.
  • Οργη και αγανακτηση στο Βελγιο εναντιον ζευγους που κακοποιουσε σεξουαλικα και δολοφονουσε ανηλικα κοριτσια.
  • Διαψευδει το Κρεμλινο δημοσιευμα του ``Ταιμ`` για σοβαρη επιδεινωση της υγειας του Μπορις Γιελτσιν.
  • Στη Νορβηγια ο Παναθηναικος για τον επαναληπτικο της Τεταρτης με τη Ροζενμποργκ για το το Τσαμπιονς Λινγκ.
  • Αντιπαλος με την παλια του ομαδα αποψε ο Βασιλης Τσαρτας, στο φιλικο της Νεας Φιλαδελφειας μεταξυ ΑΕΚ και Σεβιλης.
  • Ανοδος 0,48% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Φουντωνει και παλι η εκλογολογια, ενω ενος της εβδομαδας ο πρωθυπουργος αναμενεται να παρει τις ορισστικες αποφασεις για το αν θα προχωρησει σε προωρες εκλογες. Τοσο ο Πρωθυπουργος οσο και ο κυβερνητικος εκπροσωπος απεφυγαν να θεσουν τερμα στα σεναρια που κυκλοφορουν. Ο κ. Σημιτης, μετα τη συναντηση του με τον Προεδρο της Δημοκρατιας, αρνηθηκε να απαντησει σε σχετικη ερωτηση, ενω πιο σαφης εμφανιστηκε ο κυβερνητικος εκπροσωπος. Απαντωντας σε ερωτηση αν ισχυει ακομα η δεσμευση για εξαντληση της τετραετιας, ο κ. Ρεππας δηλωσε πως η δεσμευση αυτη δοθηκε σε συγκεκριμενη στιγμη, αλλα σημερα εχουμε αλλες συνθηκες. Προσθεσε, επισης, οτι ισως και εντος της εβδομαδος ο Πρωθυπουργος θα παρει τις αποφασεις του και θα δωσει την τελικη απαντηση στο ερωτημα που ταλανιζει τη χωρα. Ο κ. Ρεππας επιβεβαιωσε οτι υπαρχουν διαφορετικες εισηγησεις κυβερνητικων στελεχων προς τον Πρωθυπουργο και διεψευσε οτι στη συναντηση του Πρωθυπουργου με τον Προεδρο της Δημοκρατιας συζητηθηκε το θεμα των εκλογων. Συμφωνα με πληροφοριες οι οικονομικοι υπουργοι εισηγουνται στον Πρωθυπουργο τη διεξαγωγη προωρων εκλογων, ενω αντιθετος στο ενδεχομενο αυτο τασσεται ο Θοδωρος Παγκαλος, ο οποιος σημερα συναντηθηκε με τον κ. Σημιτη. Το θεμα των προωρων εκλογων αναμενεται να απασχολησει την αυριανη συναντηση του Πρωθυπουργου με τον Κωστα Σκανδαλιδη, το υπουργικο συμβουλιο και το Εκτελεστικο Γραφειο την Πεμπτη. Οι τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις θα συζητηθουν στην αυριανη συνεδριαση του Πολιτικου Συμβουλιου της ΝΔ, υπο την προεδρια του κ. Εβερτ.

Ο προεδρος της Κυπρου Γλαυκος Κληριδης απερριψε τελικα την προταση του Γενικου Γραμματεα του ΟΗΕ, για συναντηση του με τον Ραουφ Ντενκτας Φτανοντας στο αεροδρομιο της Λαρνακας, επιστρεφοντας απο την Ελλαδα, ο κ. Κληριδης δηλωσε οτι ειναι πολυ προωρο για μια τετοια συναντηση. Παντως, τα πολιτικα κομματα της Κυπρου αντιτιθενται σε μια τετοια συναντηση. Δεν θελουμε να διαιωνιζεται ενας διαλογος, τον οποιο χρησιμοποιει ο Ντενκτας οχι να λυσει το Κυπριακο, αλλα για να αποδειξει πως οι δυο κοινοτητες δεν μπορουν να βρουν λυση, τονισε ο Προεδρος της Κυπρου. Απο την πλευρα του ο Ελληνας υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, που μαζι με τον κ. Κληριδη κηρυξε την εναρξη του Πολιτιστικου Ταξιδιου του αρματαγωγου ``Σαμος`` απο τη Θρακη στην Κυπρο, τονισε οτι αν χρειαστει θα πολεμησουμε για την ελευθερια και την εδαφικη μας ακεραιοτητα. Αυριο θα συνεδριασει εκ νεου το εθνικο συμβουλιο της Κυπρου για να συζητησει την κατασταση που εχει δημιουργηθει με τα προσφατα γεγονοτα στην πρασινη γραμμη. Στο μεταξυ ο Ντενκτας σε δηλωσεις του στη ΧΟΥΡΙΕΤ τονιζει οτι στις προθεσεις του ειναι η ενσωματωση του κατεχομενου τμηματος της Κυπρου στην Τουρκια, ως απαντηση στη στρατηγικη της ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση.

Οι εξελιξεις στο Κυπριακο, ηταν στο επικεντρο των διαδοχικων συναντησεων του Προεδρου της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλου με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη και τον προεδρο της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνη Σαμαρα. Εξερχομενος του Προεδρικου Μεγαρου ο κ. Σημιτης εστειλε αλλο ενα σαφες μηνυμα στην Αγκυρα να αφησει τους θεατρινισμους και να κανει ουσιαστικα βηματα που θα προωθησουν την ειρηνη και τη συνεργασια στην περιοχη. Προσθεσε επισης, οτι η Ελλαδα θα συνεχισει την πολιτικη της για ενισχυση των Ενοπλων Δυναμεων και των διεθνων συμμαχιων και των ερεισματων της, προκειμενου, οπως ειπε, να δωσει αποφασιστικη απαντηση σε οποιαδηποτε επιβουλη εκ μερους της Τουρκιας.

Σκληρος στις δηλωσεις του ηταν ο κ. Αντωνης Σαμαρας, που τονισε οτι τη στιγμη που η Τουρκια προσπαθει να ανατρεψει το δυσμενες σε βαρος της κλιμα, εμεις συνεχιζουμε να ενεργουμε σπασμωδικα. Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης ζητησε επισημα απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας να αναλαβει πρωτοβουλια για συγκληση του Συμβουλιου των Πολιτικων Αρχηγων, τονιζοντας παραλληλα τις ευθυνες της κυβερνησης και της αξιωματικης αντιπολιτευσης, οι οποιες οπως ειπε, ποτε με το να αρνουνται και ποτε με το να δεχονται το Συμβουλιο εχουν κατορθωσει τελικα αυτο να μην πραγματοποιειται. Προσθεσε επισης, οτι μια νεα αρνηση της κυβερνησης θα σημαινει κομματικο δογματισμο, φανατισμο και μυωπια. Παντως, ο κυβερνητικος εκπροσωπος εμμεσως πλην σαφως απερριψε την προταση της Πολιτικης Ανοιξης, επισημαινοντας οτι το Συμβουλιο δεν ειναι θεσμοθετημενο οργανο, ενω υπαρχουν αλλοι τροποι για συνεχη ενημερωση των κομματων. Ο Συνασπισμος προτεινει την ιδεα μιας εκτακτης διεθνους διασκεψης, ως αφετηρια για ενα μεγαλο κινημα αλληλεγγυης που θα κρατησει το Κυπριακο στο διεθνες προσκηνιο και θα ασκησει αποτελεσματικη πιεση για δικαιη λυση του προβληματος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νεκρα ειναι και τα δεκα μελη του ρωσικου αεροσκαφους τυπου Ιλιουσιν που συνετριβη τα ξημερωματα κοντα στο αεροδρομιο του Βελιγραδιου. Το αεροσκαφος που μετεφερε εμπορευματα, ειχε απογειωθει απο τη Μοσχα και συμφωνα με αυτοπτες μαρτυρες, επι τρεις ωρες πριν απο την πτωση του εκανε γυρους με σβησμενα ολα τα φωτα πτησης του πανω απο το Βελιγραδι, προσπαθωντας να προσγειωθει. Το αεροδρομιο του Βελιγραδιου παραμενει προσωρινα κλειστο μεχρι νεωτερας διαταγης.

Οργη και θλιψη εχει προκαλεσει στην κοινωνια του Βελγιου η αποκαλυψη του φρικαλεου ζευγους των παιδεραστων που κακοποιουσε σεξουαλικα και μετα σκοτωνε τα θυματα του, ενω σημερα η αστυνομια απηγγειλε κατηγοριες σε βαρος και ενος τριτου προσωπου που ενεχεται στο σκανδαλο. Σε ενδειξη πενθους για τον απανθρωπο θανατο των δυο οκταχρονων κοριτσιων, τα περισσοτερα αυτοκινητα στην χωρα φερουν μαυρη κορδελα, ενω χιλιαδες μπουκετα με λουλουδια εχουν κατακλυσει τα σπιτια των δυο θυματων. Η οργη ομως στρεφεται οχι μονο κατα των δραστων, αλλα και κατα του πρωην υπουργου δικαιοσυνης, ο οποιος ειχε αποφυλακισει το 1993 τον ενα απο τους δυο δραστες που το 1985 ειχε συλληφθει και καταδικασθει για απαγωγες και βιασμους ανηλικων, με το αιτιολογικο της καλης συμπεριφορας.

Φυλλορροει η εκεχειρια στη Τσετσενια. Ρωσικες στρατιωτικες δυναμεις εξαπελυσαν πολυμετωπη επιθεση, με σκοπο να θεσουν υπο τον ελεγχο τους την πρωτευουσα Γκροζνι. Στο Κρεμλινο, εκπροσωποι του Μπορις Γιελτσιν χαρακτηρισαν ως αβασιμα τα ιατρικα στοιχεια που επικαλειται σε αρθρο του το εβδομαδιαιο περιοδικο, Ταιμ, συμφωνα με τα οποια εχει επιδεινωθει σοβαροτατα η υγεια του ρωσου προεδρου και προκειται να μεταβει στην Ελβετια για να υποβληθει σε διπλο μπαι-πας.

Εκρυθμη ειναι η κατασταση για εκτη συνεχη μερα στα πανεπιστημια της Σεουλ, στη Νοτια Κορεα καθως οι αστυνομικες αρχες απειλουν τους φοιτητες οτι θα κανουν χρηση πυροβολων προκειμενου να διαλυσουν τις διαδηλωσεις τους. Οι φοιτητες εχουν καταλαβει τα δυο κεντρικα πανεπιστημια της πολης με αιτημα την επανενωση της χωρας με την Βορεια Κορεα.

Συνεχιζεται ο κυκλος της βιας και του παραλογισμου στην Αλγερια. Εξηντα τρια ατομα, μεταξυ των οποιων γυναικες, ηλικιωμενοι και παιδια, δολοφονηθηκαν απο ισλαμιστες κομμαντος κατα την διαρκεια ενεδρας σε νοτιοδυτικη περιοχη της πρωτευουσας. Η ειδηση για την σφαγη αυτη που ειναι η χειροτερη απο το 1992, δημοσιευεται σε αραβικη εφημεριδα που εκδιδεται στο Καιρο και μεχρι στιγμης δεν εχει επιβεβαιωθει απο τις δυναμεις ασφαλειας της Αλγεριας.

Αρχισε στη Βοσνια η νατοικη επιχειρηση καταστροφης πυρομαχικων που κατασχεθηκαν απο τους Σερβους της Βοσνιας, στις αρχες Αυγουστου κοντα στο Σοκολατς. Οι δυναμεις του ΝΑΤΟ ανατιναξαν την πρωτη παρτιδα των εκατονταδων τονων πυρομαχικων που ειχαν κατασχεσει. Τα περισσοτερα απο τα πυρομαχικα θα επρεπε να εχουν παραδοθει στη συμμαχικη ειρηνευτικη δυναμη πριν αρκετους μηνες, βαση τη συμφωνιας του Ντειτον.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρωθηκαν οι εργασιες απορρυπανσης απο πετρελαιοειδη του κολπου Κεγχρεων, στην περιοχη της Σαλαμινας και Αιγινας, αλλα και στην ευρυτερη περιοχη των νησιων του Σαρωνικου κολπου. Συμφωνα με ανακοινωση του υπουργειου Εμπορικης Ναυτιλιας, μεσα στις επομενες ημερες θα εχουν καθαριστει και ολες οι αποκρημνες και δυσβατες παραλιες του Σαρωνικου. Η Γκρινπις θεωρει ανυπολογιστη τη ρυπανση, ενω οι κοινοτητες των Ισθμιων θα υποβαλλουν μηνυσεις κατα της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ

Ασθενης σεισμικη δονηση μεγεθους 4,9 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε τα ξημερωματα στον υποθαλασσιο χωρο βορειοδυτικα της Μυτιληνης. Λιγο αργοτερα αλλη μια δονηση, μεγεθους 4,5 βαθμων σημειωθηκε στο Κατακωλο Ηλειας, χωρις ομως να προκληθουν ζημιες.

Αυξηση 16,7% παρουσιασε η αξια των λιανικων πωλησεων στα μαγαζια τον Μαιο 1996 σε συγκριση με τον αντιστοιχο μηνα του 1995. Συμφωνα με τα στοιχεια της Στατιστικης, η αυξηση φετος τον Μαιο προερχεται απο την ανοδο στον τζιρο απο τροφιμα, ρουχα, παπουτσια, επιπλα, ειδη οικιακου εξοπλισμου και αλλα καταναλωτικα αγαθα.

Με παρεμβαση του Κωστα Σκανδαλιδη εληξε το απογευμα η καταληψη που εκαναν το πρωι στο Δημαρχειο και το Επαρχειο της Καλυμνου οι ψαραδες του νησιου που αντιδρουν στην αποφαση του υφυπουργου Οικονομικων, Γιωργου Δρυ, να μειωθει το αφορολογητο πετρελαιο για τα σκαφη της παρακτιας αλιειας. Η Πολιτικη Ανοιξη καλεσε την κυβερνηση να αποσυρει αυτο το μετρο οικονομικης αφαιμαξης, οπως το χαρακτηριζει, ενω την συμπαρασταση του στους καλυμνιους ψαραδες εξεφρασε και ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας. Αυριο εκπροσωποι των σφουγγαραδων μαζι με τον δημαρχο και τον επαρχο του νησιου, θα συναντηθουν στην Αθηνα με την πολιτικη ηγεσια του υπουργειου Οικονομικων και τον υπουργο Εμπορικης Ναυτιλιας.

Σε δυναμικες κινητοποιησεις προεβησαν και οι απολυμενοι της ΓΚΟΥΝΤ ΓΙΑΡ, στη Θεσσαλονικη, αποκλειοντας το πρωι τη βιομηχανικη ζωνη της πολης με αιτημα την επαναλειτουργια του εργοστασιου που η εταιρια εκλεισε πριν δυο εβδομαδες με το αιτιολογικο οτι ειναι ασυμφορη η λειτουργια του. Αυριο οι εκπροσωποι των εργαζομενων θα συναντηθουν στην Αθηνα με στελεχη του υπουργειου Αναπτυξης, ενω οι απολυμενοι προσανατολιζονται και σε αποκλεισμους των μεθοριακων σταθμων στη βορεια Ελλαδα.

Στην αντιεισαγγελεα Πρωτοδικων Αθηνων, Σπυριδουλα Πρεσβεα, ανατεθηκε η μηνυση του Χριστοφορου Τζανακακη, τεως προισταμενου της εισαγγελιας Εφετων κατα του Αθανασιου Σιουλα, πρωην εισαγγελεα του Αρειου Παγου, τον οποιο κατηγορει για συκοφαντικη δυσφημηση σχετικα με τα ψηφιακα του ΟΤΕ. Ο προισταμενος της εισαγγελειας Πρωτοδικων Αναστασιος Κανελλοπουλος, ανεθεσε την μηνυση στην εισαγγελεα και αυτη θα αποφασισει εαν θα διαταξει προκαταρκτικη εξεταση η αν θα ασκησει διωξη η θα θεσει την υποθεση στο αρχειο.

Πανω απο 30 ατομα επαθαν τροφικη δηλητηριαση απο αλλοιωμενα κολυβα που εφαγαν σε μνημοσυνο στον Ιερο Ναο Κοιμησεως της Θεοτοκου, στο Αιγινιο Πιεριας. Ολοι τους μεταφερθηκαν στο νοσοκομειο, στο οποιο παρεμειναν μονο οι πεντε για παρακολουθηση, ενω οι υπολοιποι επεστρεψαν στα σπιτια τους.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κινηματογραφικη ληστεια εγινε το πρωι στο υποκαταστημα της Ιονικης Τραπεζας στο Νεο Ψυχικο. Δυο νεαροι, κρατωντας ο ενας περιστροφο και ο αλλος χειροβομβιδα, ακινητοποιησαν πελατες και υπαλληλους και αφου απεσπασαν εξι εκατομμυρια εξαφανιστηκαν με μοτοσυκλετα. Οι δυο ληστες για να πετυχουν το σκοπο τους απεσπασαν απο τον ιδιωτικο φρουρο της Τραπεζας το περιστροφο του.

Στα χερια της ασφαλειας Θεσσαλονικης βρισκονται τρεις Γεωργιανοι οι οποιοι επιχειρησαν να καψουν ζωντανο εναν 43χρονο που τους ειχε κλεψει μεγαλο χρηματικο ποσο. Προκειται για τον Ζουρα Φιλιππιδη κατοικο Φερρων Εβρου, τον οποιο οι τρεις Γεωργιανοι μετεφεραν σε ανεγειρομενη οικοδομη, τον περιελουσαν με πετρελαιο και του εβαλαν φωτια, αλλα το περιστατικο αντεληφθηκαν περιοικοι. Ο Ζουρας νοσηλευεται σε κρισιμη κατασταση.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ο Καβαφης, η ταινια του Γιαννη Σμαραγδη που μολις ολοκληρωθηκε, θα εκπροσωπησει επισημα την Ελλαδα στο Φεστιβαλ του Τοροντο απο 5-15 Σεπτεμβριου. Η επισημη προβολη που θα αποτελεσει και την παγκοσμια πρεμιερα της ταινιας, θα γινει στις 10 και στις 12 Σεπτεμβριου παρουσια του σκηνοθετη και του Δημητρη Καταλειφου που ερμηνευει το ρολο του μεγαλου Αλεξανδρινου ποιητη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Νορβηγια βρισκεται ηδη η αποστολη του Παναθηναικου, οπου την Τεταρτη θα αντιμετωπισει στο Τροντχαιμ την Ροζενμποργκ, στον επαναληπτικο αγωνα για τον προκριματικο γυρο του Τσαμπιονς Λιγκ. Ο προπονητης των ``πρασινων`` Χουαν-Ραμον Ροτσα εχει στην διαθεση του ολο το εμψυχο δυναμικο της ομαδας του, εκτος απο τον τραυματια Γιωργο Γεωργιαδη του Σαββα. Ο Ροτσα εμφανισθηκε αισιοδοξος για την εκβαση του αγωνα επισημαινοντας οτι οι παικτες του θα ανταποκριθουν στις απαιτησεις του αγωνα και θα παρουν οχι μονο την προκριση, αλλα και την νικη. Υπενθυμιζεται οτι στον πρωτο αγωνα που εγινε στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας, ο Παναθηναικος επικρατησε μονο με 1-0.

Πιο δυσκολη ειναι η αποστολη του Ηρακλη, που βρισκεται στην Κυπρο και αυριο θα αντιμετωπισει τον ΑΠΟΕΛ στον επαναληπτικο αγωνα για τον δευτερο προκριματικο γυρο του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ. Ο ``γηραιος`` ειχε χασει με 1-0 στον πρωτο αγωνα, στην Θεσσαλονικη και θα πρεπει να πραγματοποιησει μια πολυ καλη εμφανιση στην Λευκωσια για να παρει την προκριση. Ολοι οι παικτες θα φερουν μαυρα περιβραχιονια σε ενδειξη πενθους για τη δολοφονια των δυο ηρωικων Ελληνοκυπριων.

Για εναν περιπου μηνα θα μεινει εκτος αγωνιστικων χωρων, ο μεσοαμυντικος ποδοσφαιριστης του Ολυμπιακου Στελιος Γιαννακοπουλος, ο οποιος τραυματισθηκε στο γονατο κατα την διαρκεια του φιλικου των ``ερυθρολευκων`` με την πορτογαλικη Μποαβιστα. Ο νεαρος διεθνης υπεστη ρηξη εσω πλαγιου συνδεσμου, ενω παραλληλα στο γονατο του εχει δημιουργηθει ενα μεγαλο σε εκταση αιματωμα. Ο γιατρος του Ολυμπιακου αποφασισε να του τοποθετησει γυψο για διαστημα δυο εβδομαδων και στη συνεχεια ο παικτης θα ακολουθησει ειδικο προγραμμα αποθεραπειας.

Ο αποψινος φιλικος αγωνας του σταδιου της Νεας Φιλαδελφειας αναμεσα στην ΑΕΚ και τη Σεβιλλη επικεντρωνει το ενδιαφερον των φιλαθλων, κυριως απο το γεγονος οτι με την Ισπανικη ομαδα θα αγωνιστουν δυο Ελληνες ποδοσφαιριστες, ο Βασιλης Τσαρτας και ο Πετρος Μαρινακης.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ανοδικες τασεις επικρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και ο Γενικος Δεικτης Τιμων εκλεισε στις 887,55 μοναδες ενισχυμενος σε ποσοστο 0,48% . Το επενδυτικο ενδιαφερον για μια ακομα συνεδριαση επικεντρωθηκε στο χωρο των Τραπεζων και ιδιαιτερα στη μετοχη της Εθνικης, η οποια εκλεισε με ανοδο 2,8%, στις 13. 995 δραχμες, διακινωντας 41. 740 τεμαχια. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 3,8 δισεκατομμυρια δραχμες. Συνολικα διακινηθηκαν 230 μετοχες εκ των οποιων 109 εκλεισαν με ανοδο, 79 με πτωση, ενω η τιμη 42 μετοχων παρεμεινε στα επιπεδα της προηγουμενης συνεδριασης. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης:Τραπεζες ανοδος 0,78% Ληζινγκ ανοδος 0,26%, Ασφαλειες πτωση 0,11%, Επενδυσεις πτωση 0,21%, Βιομηχανιες ανοδος 0,49%, Κατασκευων ανοδος 0,34%, Συμμετοχων ανοδος 0,83%, Διαφορες πτωση 0,46% . Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με ανοδο 0,73% .

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι τοπικες βροχες και καταιγιδες στη Μακεδονια, τη Θρακη, τη Θεσσαλια και το βορειο Αιγαιο, θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του αυριανου καιρου, ενω στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις, αλλα και διαστηματα με ηλιοφανεια. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 17 με 27 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 19 με 31 και στα νησια 23 με 30 βαθμους. Αρχικα αιθριο καιρο, αλλα με ενδεχομενο προσκαιρης βροχης η καταιγιδας το απογευμα, θα εχει αυριο η Αθηνα, ενω το θερμομετρο θα δειξει απο 22 μεχρι 30 βαθμους. Βροχη η καταιγιδα θα εχει και η Θεσσαλονικη και η
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Tuesday, 20 August 1996 - 0:22:16