Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 19)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ο Πρωθυπουργος ενημερωσε το μεσημερι τον Προεδρο της Δημοκρατιας για τις διπλωματικες πρωτοβουλιες στο Κυπριακο.
  • Η Ελλαδα, ειπε ο κ. Σημιτης θα συνεχισει αταλαντευτα την πολιτικη της για ενισχυση των Ενοπλων Δυναμεων και των διεθνων συμμαχιων της.
  • Χαρακτηρισε θεατρινισμους τις ενεργειες της Τουρκιας με τις σημαιες.
  • Ο Αντωνης Σαμαρας, ζητησε απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, συγκληση του συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων και πανεθνικη συνδιασκεψη.
  • Η συναντηση με τον Ραουφ Ντενκτας θα γινει μονο οταν υπαρξει κοινο εδαφος, δηλωσε ο Γλαυκος Κληριδης.
  • Αρχισαν το πρωι στη Σαμοθρακη, οι εκδηλωσεις του πολιτιστικου προγραμματος "Θρακη-Αιγαιο-Κυπρος".
  • Στο προσκηνιο και παλι τα σεναρια περι προωρων εκλογων.
  • Ληστεια με λεια 6 εκατομμυρια δραχμες εγινε το πρωι στο υποκαταστασημα της Ιονικης Τραπεζας στο Νεο Ψυχικο.
  • Τους εκλεψε χρηματα και αυτοι για να τον τιμωρησουν επιχειρησαν να τον καψουν ζωντανο στη Θεσσαλονικη.
  • Πεντε ατομα δηλητηριαστηκαν απο κολυβα στο Αιγινιο Πιεριας.
  • Δυο νεες σεισμικες δονησεις σημειωθηκαν το πρωι. Η πρωτη στη Λεσβο και η αλλη στο Κατακωλο του Πυργου.
  • Εκρυθμη παραμενει η κατασταση στο Πανεπιστημιο της Σεουλ το οποιο εχουν καταλαβει χιλιαδες φοιτητες.
  • Σε τεχνικη βλαβη οφειλεται η πτωση του ρωσικου αεροσκαφους στο Βελιγραδι, οπου σκοτωθηκαν και τα δεκα μελη του πληρωματος.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι διπλωματικες πρωτοβουλιες που θα αναλαβει η χωρα μας για το Κυπριακο, μετα τα προσφατα γεγονοτα, εξεταστηκαν κατα την εκτακτη συναντηση που ειχαν το μεσημερι ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος και ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης. Ο Πρωθυπουργος, δηλωσε οτι ενημερωσε τον κ. Στεφανοπουλο για το ταξιδι του στη Λευκωσια και τις αποφασεις που εληφθησαν στο Εθνικο Συμβουλιο, καθως για τα μετρα και τις ενεργειες στις οποιες θα προβουν η χωρα μας και η Κυπρος για την ενημερωση και την κινητοποιηση της διεθνους κοινης γνωμης μετα τις βαρβαροτητες των Τουρκων.

Η χωρα μας, ειπε ο κ. Σημιτης θα συνεχισει αταλαντευτα την πολιτικη της, να ενισχυσει τις Ενοπλες Δυναμεις αλλα και τις διεθνεις συμμαχιες της και τα διεθνη ερεισματα της, προκειμενου να δωσει μια αποφασιστικη απαντηση, οπως ειπε, σε οποιαδηποτε επιβουλη της Τουρκιας. Ο Πρωθυπουργος, εστειλε ενα σαφες μηνυμα προς την Αγκυρα οτι η τουρκικη ηγεσια καλο θα ηταν να αφησει τους θεατρινισμους με τις σημαιες και να κανει ουσιαστικα βηματα που θα προωθησουν την ειρηνη και τη συνεργασια στην περιοχη.

Ανοιχτο αφησε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος, το ενδεχομενο διεξαγωγης προωρων εκλογων. Ο κ. Ρεππας ειπε, οτι το θεμα της εκλογολογιας, εχει παρει μεγαλη εκταση και ειναι κατι που δεν μπορει να μας αφησει αδιαφορους και απαθεις. Ο Πρωθυπουργος, ειπε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, αφου σταθμισει τις αποψεις και τα δεδομενα, θα παρει τις αποφασεις του και θα τις ανακοινωσει το συντομοτερο χρονικο διαστημα, ενδεχομενως και μεσα στην εβδομαδα. Απαντωντας σε ερωτηση ο κ. Ρεππας, αν παυει να ισχυει η μεχρι τωρα κυβερνητικη δεσμευση για εξαντληση της τετραετιας, ειπε οτι η απαντηση αυτη δοθηκε σε συγκεκριμενη χρονικη στιγμη. Βρισκομαστε τονισε, σε αλλη χρονικη στιγμη, οπου οι συνθηκες ειναι διαφορετικες.

Νωριτερα , ο κ. Στεφανοπουλος δεχθηκε τον Προεδρο της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνη Σαμαρα και συζητησαν τα εθνικα μας θεματα και ειδικοτερα το Κυπριακο. Μετα τη συναντηση, ο κ. Σαμαρας εκανε λογο για σπασμωδικες αντιδρασεις της ελληνικης πλευρας, την ωρα που η Τουρκια, οπως ειπε, προσπαθει να ανατρεψει το δυσμενες κλιμα που εχει δημιουργηθει σε βαρος της απο την απανθρωπη συμπεριφορα της. Ζητησε συγκληση του συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων υπο τον Προεδρο της Δημοκρατιας ενω επερριψε ευθυνες για τη μεχρι τωρα μη συγκληση τοσο στην κυβερνηση οσο και στην αντιπολιτευση. Οπως δηλωσε επισης, ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, ζητησε απο τον κ. Στεφανοπουλο να πραγματοποιηθει πανεθνικη συνδιασκεψη στην οποια να συμμετεχουν και τα κομματα της Κυπρου, για να βρεθουν, οπως ειπε, τροποι ενισχυσης του ελληνισμου.

Στο μεταξυ, αυριο στη Λευκωσια, συνεδριαζει εκ νεου το Εθνικο Συμβουλιο της Κυπρου, και θα συζητησει το ενδεχομενο συναντησης του Κυπριου Προεδρου Γλαυκου Κληριδη με τον Ραουφ Ντενκτας. Το μεσημερι ο κ. Κληριδης, δηλωσε οτι η συναντηση θα πραγματοποιηθει μονο οταν υπαρξει κοινο εδαφος πανω σε βασικες αρχες του κυπριακου προβληματος. Κατηγορηματικα αντιθετα σε μια τετοια συναντηση ειναι και τα κομματα της Κυπρου. Οι εκπροσωποι των κομματων επισημαινουν οτι η επισκεψη του κ. Σημιτη στη Λευκωσια, εδειξε σε ποια κατευθυνση πρεπει να στραφουμε ενω χαρακτηριζουν την παρουσια του στην Κυπρο γενναια.

Εγινε το πρωι στη Σαμοθρακη η τελετη εναρξης του πολιτιστικου προγραμματος "Θρακη-Αιγαιο-Κυπρος", παρουσια του κ. Κληριδη και του υπουργου Εθνικης Αμυνας, Γερασιμου Αρσενη. Οι εκδηλωσεις πραγματοποιουνται πανω στο αρματαγωγο "Σαμος" το οποιο θα ταξιδευσει σε ολο το μηκος των ακριτικων νησιων του Αιγαιου και θα καταληξει στην Κυπρο. Ο κ. Κληριδης στην ομιλια του τονισε οτι πρεπει να διαφυλαξουμε την κυριαρχια και την ελευθερια μας. Ολοκληρος ο ελληνισμος, συμπαρισταται, προσθεσε και καταδικαζει την τουρκικη βαρβαροτητα. Δεν πρεπει να ακουστει εαλω η Μεγαλονησος γιατι τοτε θα κινδυνευσουν και αλλα τμηματα της Ελλαδας. Ο κ. Αρσενης απο την πλευρα του, αναφερθηκε στη σημασια και το νοημα αυτου του πολιτιστικου ταξιδιου. Τονισε οτι θα πολεμησουμε αν χρειαστει για την ελευθερια και την εδαφικη ακεραιοτητα Ελλαδας και Κυπρου. Το Δογμα του Ενιαιου Αμυντικου Χωρου, κατεληξε ο κ. Αρσενης, ειναι εννοια πολυδιαστατη η οποια ενωνει τις κοινωνιες.

Στο προσκηνιο και παλι τα σεναρια περι προωρων εκλογων ενω ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, αρνηθηκε να απαντησει σε σχετικη ερωτηση κατα την προσελευση του στο Προεδρικο Μεγαρο. Επισης, ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας αρνηθηκε να απαντησει σε ερωτηση για το ενδεχομενο προωρων εκλογων λεγοντας οτι δεν θελει να εμπλεξει τα εθνικα θεματα αυτη την κρισιμη στιγμη με το θεμα αυτο.

Αυριο, ο Πρωθυπουργος θα συναντηθει με τον Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη, ενω την Τεταρτη θα συνεδριασει η κυβερνητικη επιτροπη και εκτιμαται οτι θα γινει συζητηση και για το θεμα των προωρων εκλογων. Την Πεμπτη, θα συνεδριασει το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, ενω ο κ. Σημιτης αναμενεται να εχει συναντησεις με υπουργους και κορυφαια στελεχη του κομματος, μεσα στις επομενες ημερες. Σημερα, ΤΑ ΝΕΑ, στο πρωτοσελιδο θεμα τους, σημειωνουν οτι επισπευδονται μετα τις εξελιξεις και στην Κυπρο οι εκλογες, οι οποιες αναμενεται να διεξαχθουν μεσα στον Οκτωβριο.

Κινηματογραφικη ληστεια εγινε το πρωι στο υποκαταστημα της Ιονικης Τραπεζας στο Νεο Ψυχικο στην Αθηνα. Ειδικοτερα, δυο νεαροι, κρατωντας ο ενας περιστροφο και ο αλλος χειροβομβιδα, ακινητοποιησαν πελατες και υπαλληλους και αφου απεσπασαν εξι εκατομμυρια εξαφανιστηκαν με μοτοσυκλετα, τυπου ``εντουρο``. Οι δυο ληστες, που φορουσαν μαυρα γυαλια και τζιν ρουχα, για να πετυχουν το σκοπο τους απεσπασαν απο τον ιδιωτικο φρουρο της τραπεζας το περιστροφο του.

Τους εκλεψε χρηματα και αυτοι για να τον τιμωρησουν επιχειρησαν να τον καψουν ζωντανο. Το περιστατικο συνεβη χθες το βραδυ στη Θεσσαλονικη. Προκειται για το Ζουρα Φιλιππιδη, 43 χρονων, κατοικο Φερρων Εβρου, ο οποιος επεσε θυμα τριων Γεωργιανων, οι οποιοι, αφου το μετεφεραν σε ανεγειρομενη οικοδομη, τον περιελουσαν με πετρελαιο και του εβαλαν φωτια. Το περιστατικο αντεληφθησαν περιοικοι, οι οποιοι ειδοποιησαν την Αστυνομια και ο Φιλιππιδης μεταφερθηκε στο Νοσοκομειο " ΑΧΕΠΑ " με σοβαρα εγκαυματα. Μετα απο ερευνα της Αστυνομιας, συνεληφθησαν ως δραστες τρεις Γεωργιανοι, τα στοιχεια των οποιων δεν εχουν ανακοινωθει ακομη. Οπως ισχυριστηκαν οι συλληφθεντες, ο Φιλιππιδης εκλεψε μεγαλο χρηματικο ποσο απο τον εναν απ' αυτους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκρυθμη παραμενει η κατασταση στο Πανεπιστημιο της Σεουλ, το οποιο εχουν καταλαβει απο την περασμενη Πεμπτη χιλιαδες φοιτητες, ζητωντας την ενοποιηση της Κορεατικης Χερσονησου. Η αστυνομια απεκλεισε το πανεπιστημιο, και ορισμενοι απο τους φοιτητες που τραυματιστηκαν απο δακρυγονα, αντιμετωπιζουν σοβαρα προβληματα υγειας. Απο τα επεισοδια εχουν τραυματιστει περισσοτερα απο χιλια ατομα.

Σε τεχνικη βλαβη οφειλεται συμφωνα με τις αρχες, η πτωση του Ρωσικου αεροσκαφους μεταφορας εμπορευματων που συνετριβη σημερα το πρωι κοντα στο αεροδρομιο του Βελιγραδιου. Απο τη συντριβη του αεροσκαφους που τυλιχθηκε στις φλογες, σκοτωθηκαν και τα 10 μελη του πληρωματος.

Δαψευδει εκπροσωπος του Κρεμλινου δημοσιευμα του αμερικανικου περιοδικου Ταιμς, το οποιο αναφερει οτι ο ρωσος προεδρος Μπορις Γελτσιν προκειται να μεταβει στην Ελβετια για να υποβληθει σε διπλο μπαι πας. Συμφωνα με τον εκπροσωπο του Κρεμλινου, ο Ρωσος προεδρος συνεχιζει να εργαζεται και σε λιγες ημερες θα αναχωρησει για διακοπες στο εξωτερικο.

Αρχισε η Νατοικη επιχειρηση καταστροφης πυρομαχικων που κατασχεθηκαν απο τους Βοσνιοσερβους στις αρχες Αυγουστου κοντα στο Σοκολατς. Οι δυναμεις του ΝΑΤΟ ανατιναξαν την πρωτη παρτιδα των εκατονταδων τονων πυρομαχικων που ειχαν κατασχεσει. Τα περισσοτερα απο τα πυρομαχικα θα επρεπε να εχουν παραδοθει στη συμμαχικη ειρηνευτικη δυναμη πριν αρκετους μηνες, βαση τη συμφωνιας του Ντειτον.

Με συγκρουση απειλει τον Πρωθυπουργο Ρομανο Προντι ο ηγετης της Κομμουνιστικης επανιδρυσης, αν επιμεινει στα σχεδια του για ιδωτικοποιηση των κρατικων οργανισμων τηλεπικοινωνιων. Σημειωνεται οτι η Κομμουνιστικη Επανιδρυση, διαθετει 35 βουλευτες και ειναι ο ρυθμιστης της κυβερνητικης πλειοψηφιας στην Βουλη. Απο την πλευρα του παντως ο αντιπροεδρος της Κεντροαριστερης Κυβερνησης της Ιταλιας, απυηθυνε εκκληση στα κεντροδεξια κομματα της αντιπολιτευσης για στηριξη του κυβερνητικου εργου.

Εξηντα τρεις Αλγερινοι δολοφονηθηκαν απο ισλαμιστες κομμαντος το περασμενο Σαββατο στα νοτιοδυτικα της αλγερινης πρωτευουσας, αναφερει σε σημερινο της δημοσιευμα η αραβικη εφημεριδα Αλ-Χαγιετ. Τα περισσοτερα απο τα θυματα ηταν γυναικες, ηλικιωμενοι και παιδια. Παντως οι αρχες ασφαλειας της χωρας, μεχρι στιγμης, δεν εχουν επιβεβαιωσει την σφαγη που θεωρειται η χειροτερη απο το 1992.

Την 50η επετειο των γενεθλιων του γιορτασε χθες, στη Νεα Υορκη ο αμερικανος προεδρος, Μπιλ Κλιντον, σε μια φαντασμαγορικη γιορτη στη διαρκεια της οποιας εκτος απο ευχες συγκεντρωσε και εκατομμυρια δολαρια για την προεκλογικη του εκστρατεια.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πεντε ατομα δηλητηριαστηκαν απο αλλοιωμενα κολυβα, που εφαγαν χθες σε μνημοσυνο, στο Αιγινιο Πιεριας. Το μνημοσυνο τελεστηκε στον Ιερο Ναο Κοιμησεως της Θεοτοκου και αργα το βραδυ πεντε απο απ' αυτους, που τα δοκιμασαν ενιωσαν ενοχλησεις στο στομαχι και μεταφερθηκαν στο Νοσοκομειο Κατερινης. Οπως προεκυψε απο τη προανακριση τα κολυβα, ειχαν παρασκευαστει την προηγουμενη της τελετης και ειχαν υποστει αλλοιωση προφανως λογω της ζεστης. Προανακριση για την υποθεση διενεργει το Αστυνομικο Τμημα Αιγινιου.

Δυο νεες σεισμικες δονησεις καταγραφηκαν το πρωι. Η πρωτη σημειωθηκε στις 4 τα ξημερωματα στο θαλλασιο χωρο βορειοδυτικα της Λεσβου, και ειχε μεγεθος 4,9 Ριχτερ, ενω η δευτερη στις 6 το πρωι στο Κατακωλο του Πυργου με μεγεθος 4,5 Ριχτερ. Δεν αναφερθηκαν ζημιες.

Τη βιομηχανικη ζωνη Θεσσαλονικης εχουν αποκλεισει - απο τις 10 το πρωι - οι απολυμενοι εργαζομενοι της "Γοοδ Υεαρ", ζητωντας την επαναλειτουργια του εργοστασιου, που εκλεισε πριν δυο βδομαδες με το αιτιολογικο οτι ειναι ασυμφορη η λειτουργια του. Ο αποκλεισμος εχει προγραμματιστει εως το μεσημερι, οποτε και στο Εργαστικο Κεντρο Θεσσαλονικης αναμενεται να πραγματοποιηθει συσκεψη για την κλιμακωση των κινητοποιησεων. Οπως εγινε γνωστο, στο σχεδιασμο περιλαμβανονται η καθοδος εκπροσωπων των εργαζομενων αυριο στην Αθηνα και η συναντηση τους με στελεχη του υπουργειου Αναπτυξης, ενω οι απολυμενοι προσανατολιζονται και σε αποκλεισμους των μεθοριακων σταθμων στη βορεια Ελλαδα.

Σημερα αναμενεται να δικαστουν στο Αυτοφωρο οι δυο εφορειακοι της ΔΟΥ Σαλαμινας, οι οποιοι κατηγορουνται οτι χρηματιστηκαν απο επιχειρηματια για να του εκδοσουν φορολογικη ενημερωματα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναχωρησε το πρωι για τη Νορβηγια η αποστολη του Παναθηναικου ο οποιος την Τεταρτη θα αντιμετωπισει στο Τροντχαιμ τη Ροζενμπουργκ στον επαναληπτικο αγωνα για τον προκριματικο γυρο του Τσαμπιονς Λιγκ. Υπενθυμιζεται οτι οι "πρασινοι" στον πρωτο αγωνα ειχαν κερδισει με 1-0. Ο προπονητης, Χουαν Ραμον Ροτσα, εχει στη διαθεση του ολο το εμψυχο δυναμικο της ομαδας εκτος απο τον τραυματια Γιωργο Γεωργιαδη του Σαββα.

Φιλικο αγωνα δινει αποψε η ΑΕΚ στη Νεα Φιλαδελφεια με τη Σεββιλη. Ο αγωνας αυτος επικεντρωνει το ενδιαφερον των φιλαθλων, κυριως απο το οτι με την Ισπανικη ομαδα θα αγωνιστουν οι Τσιαρτας και Πετρος Μαρινακης. Το παιχνιδι θα μεταδοθει απευθειας στις 9 απο το ΦΙΛΜΝΕΤ.

Σημερα θα διαπιστωθει ποσο σοβαρος ηταν ο τραυματισμος του ποδοσφαιριστη του Ολυμπιακου Στελιου Γιαννακοπουλου, ο οποιος υπεστη κακωση μηνισκου, κατα τη διαρκεια του φιλικου αγωνα του Ολυμπιακου με την πορτογαλικη Μποαβιστα. Οι ερυθρολευκοι επικρατησαν με 3-2 μετα απο μια εντυπωσιακη εμφανιση στο πρωτο ημιχρονο. Τα τερματα του Ολυμπιακου σημειωσαν οι Τζορτζεβιτς, Αλεξανδρης και Ιβιτς.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος σε ολη τη χωρα. Απο το μεσημερι ομως θα αναπτυχθουν νεφωσεις και ειναι πιθανον να σημειωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες κυριως στα ορεινα. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι, ενω η θερμοκρασια στα βορεια φθανει τους 27 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 31 και στα νησια τους 30 βαθμους Κελσιου. Ο ιδιος καιρος αναμενεται να επικρατησει και αυριο, ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη. Στην Αττικη σημερα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος, τις απογευματινες ομως ωρες θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις και ειναι πιθανον να σημειωθει προσκαιρη βροχη η καταιγιδα κυριως στα βορεια του νομου. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις και η θερμοκρασια στην Αθηνα φθανει τους 31 βαθμους Κελσιου. Στη Θεσσαλονικη υπαρχουν νεφωσεις κατα περιοδους αυξημενες και τις απογευματινες ωρες θα σημειωθει προσκαιρη βροχη η καταιγιδα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι ενω η θερμοκρασια στην πολη φθανει τους 27 βαθμους Κελσιου.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Monday, 19 August 1996 - 15:14:58