Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 15)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, εξεφρασε σημερα απο την Παρο, την οργη και την αγανακτηση του για τα θλιβερα γεγονοτα της Κυπρου και τη δολοφονια των δυο νεων απο τις κατοχικες δυναμεις. Τονισε οτι το καθεστως του ψευδοκρατους δεν ειναι παρα ενα καθεστως ενοπλου δολοφονικης βιας. Υπηρξε, προσθεσε ο κ. Στεφανοπουλος, καθαρη δολοφονια των δυο αυτων ανδρων, οι οποιοι θυσιασαν τα νιατα τους για να εκφρασουν την ιερη τους αγανακτηση που επι 22 ολοκληρα χρονια η μιση Κυπρος κατεχεται απο τις στρατιωτικες δυναμεις της Τουρκιας η οποια αδιαφορει για τις αποφασεις των Ηνωμενων Εθνων. Επεκρινε και τη σταση των Ηνωμενων Εθνων κανοντας λογο για ανικανοτητα στο να επιβαλει τις αποφασεις του. Ο προεδρος της Δημοκρατιας μιλησε για ανικανοτητα των διεθνων οργανισμων να επιβαλουν τις αποφασεις τους περαν του γεγονοτος οτι οι εκπροσωποι τους συμπεριφερονται ελαχιστα συμφωνα με την δικαιοσυνη και την αληθεια. Δεν τολμουν, επεσημανε, να πουν την αληθεια και η μονη τους φροντιδα ειναι να τηρησουν τις περιφημες ισες αποστασεις. Απαντωντας σε ερωτηση εαν εκτιμα οτι θα υπαρξει περαιτερω κλιμακωση της καταστασης ο κ. Στεφανοπουλος απαντησε, ελπιζω πως οχι.

Ανεσταλη η απεργια που ειχαν εξαγγειλει για τις 16 και 17 τρεχοντος η Πανελληνια Ενωση Μηχανικων Εμπορικου Ναυτικου. Σχετικη αποφαση εληφθη κατα τη σημερινη συνεδριαση του διοικητικου συμβουλιου της Ενωσης.

Ηρεμια επικρατει σημερα στην περιοχη της Δερυνειας και του Παραλιμνιου μετα τα χθεσινα δραματικα επεισοδια που κλιμακωθηκαν με την εν ψυχρω δολοφονια του 26χρονου Σολωμου Σολωμου, απο σφαιρες του Αττιλα. Οι αρχες εχουν λαβει εκτακτα μετρα για να μη σημειωθουν νεες εκδηλωσεις, παρομοιες με τις χθεσινες. Εγκυροι κυβερνητικοι κυκλοι δηλωσαν οτι η κηδεια του ατυχου 26χρονου, θα γινει αυριο στις 6 το απογευμα στο Παραλιμνι, δημοσια δαπανη. Στο μεταξυ, σοβαρη αλλα σταθερη παραμενει η κατασταση της Γεωργιας Ανδρεου, 59 χρονων, η οποια τραυματιστηκε χθες απο πυρα των κατοχικων δυναμεων στη "νεκρη ζωνη".

Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης επιστρεφει εσπευσμενα απο τις διακοπες του και εχει συγκαλεσει για αυριο εκτακτη συσκεψη της κυβερνητικης επιτροπης, ενω το Σαββατο θα μεταβει στη Λευκωσια προκειμενου να λαβει μερος στη συνεδριαση του Εθνικου Συμβουλιου.

Αιφνιδια επισκεψη στα κατεχομενα θα πραγματοποιησει το απογευμα η υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, η οποια εκτελει χρεη πρωθυπουργου, λογω απουσιας του Νετσμεντιν Ερμπακαν. Αναμενεται να συναντηθει με τον κατοχικο ηγετη Ραουφ Ντενκτας ενω εκτιμαται οτι η κινηση αυτη αποτελει αντιδραση στην επισκεψη του κ. Σημιτη στην Κυπρο. Στην Αγκυρα, εχουν κληθει για το απογευμα στο υπουργειο Εξωτερικων οι πρεσβευτες των πεντε μονιμων χωρων-μελων στο Συμβουλιο Ασφαλειας των Ηνωμενων Εθνων για συνομιλιες σχετικα με την ενταση που εχει δημιουργηθει. Επισης, ο αντιπροσωπος των Ηνωμενων Εθνων στην Κυπρο, Γουσταβ Φεισελ, συναντηθηκε το πρωι διαδοχικα με τον Προεδρο Γλαυκο Κληριδη και τον Ραουφ Ντενκτας. Αντικειμενο των συναντησεων ηταν τα προσφατα επεισοδια στη νεκρη ζωνη.

Απαθης παρεμεινε η Δυση μετα και τη χθεσινη στυγερη δολοφονια. Οι Ηνωμενες Πολιτειες καλεσαν σε διαλογο και διαπραγματευσεις τις δυο πλευρες για επιλυση των διαφορων τους. Η εκπροσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, εξεφρασε την ανησυχια της για την υπερβολικη και αδιακριτη χρηση βιας. Η Βρετανια και η Γαλλια επεσημαναν την αναγκη για αναζητηση πολιτικης λυση του κυπριακου υπο το φως των τελευταιων γεγονοτων στην Κυπρο. Εξαλλου, ο υπατος αρμοστης της Βρετανιας στη Λευκωσια, δηλωσε οτι η κυβερνηση του, δεν θετει ολα τα περιστατικα σε ιση μοιρα και δεν προσπαθει να εξισωσει πραξεις οι οποιες δεν ειναι ομοιες.

Στο μεταξυ, η Ειρηνευτικη Δυναμη των Ηνωμενων Εθνων στην Κυπρο επιβεβαιωσε οτι μελη της τουρκικης εθνικιστικης οργανωσης "Γκριζοι Λυκοι" συμμετειχαν στα επεισοδια της περασμενης Κυριακης, που προκαλεσαν οι μεταφερθεντες Τουρκοι και εγκαθετοι του Ντενκτας στη νεκρη ζωνη, στη Δερυνεια. Στην εκθεση σημειωνεται οτι ο Ισαακ χτυπηθηκε μεσα στη νεκρη ζωνη, που ελεγχουν τα Ηνωμενα Εθνη.

Στην Αθηνα ο κ. Σημιτης, δηλωσε οτι ο τροπος, που αντιμετωπιζονται οι αμαχοι διαδηλωτες απο συντεταγμενες τουρκικες δυναμεις, φανερωνει οτι οι στηλοβατες του Αττιλα ειναι κοινοι εγκληματιες. Ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, εκτιμα οτι οι ενεργειες αυτες οδηγουν σε οξυνση την κατασταση στην Κυπρο και επιδεινωνουν τις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ζητησε τη συγκληση του Συμβουλιου Πολιτικων Αρχηγων, ενω ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, καλεσε την κυβερνηση να ζητησει τη συγκληση του συμβουλιου υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης, καθως και την παραπομπη των δολοφονων στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης. Το ΚΚΕ καταγγελλει σχεδια ιμπεριαλιστικων δυναμεων στην Κυπρο, ενω ο Συνασπισμος ζητει επισης τη συγκληση του συμβουλιου αρχηγων.

Γελοιους χαρακτηρισε ο Υπουργος Εξωτερικων Αλεκος Μιχαηλιδης τους ισχυρισμους του λεγομενου "υπουργου εξωτερικων" του ψευδοκρατους οτι οι ανδρες της ειρηνευτικης δυναμης τραυματιστηκαν απο ελληνοκυπριακα πυρα και οτι οι Τουρκοι εριξαν προειδοποιητικους πυροβολισμους πριν δολοφονησουν το Σολωμο Σολωμου. Σε συνεντευξη του στο ΒΒΨ, ο κ. Μιχαηλιδης ειπε οτι οι ισχυρισμοι αυτοι δεν ευσταθουν και υπαρχει καταγραμμενη μαρτυρια απο κινηματογραφικο υλικο και απο μαρτυρες που ηταν στην περιοχη.

Με επικεντρο την Παναγια της Τηνου και την Παναγια Σουμελα εορταζεται σημερα η Κοιμηση της Θεοτοκου και η Ημερα των Ενοπλων Δυναμεων. Στην Τηνο, εχουν συρρευσει χιλιαδες πιστοι ενω την κυβερνηση εκπροσωπει ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης. Στην ομιλια του ο κ. Αρσενης αναφερθηκε στις προσφατες τουρκικες προκλησεις στην Κυπρο. Τονισε οτι η Τουρκια δεν συμπεριφερεται σαν συγχρονο εθνος, αλλα με βαρβαροτητα. Ο κινδυνος, επεσημανε, ειναι ακομα υπαρκτος και το δικιο δεν εχει αποκατασταθει. Ο κ. Αρσενης προσθεσε οτι δεν πρεπει να εχουμε ψευδαισθησεις για τις λεγομενες μεγαλες δυναμεις οι οποιες 22 χρονια τωρα δεν προσφεραν καποια λυση στο Κυπριακο. Το δικιο, τονισε ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, θα το βρουμε μονοι μας. Στο Βερμιο, στην Παναγια Σουμελα ειναι σε εξελιξη οι εορταστικες εκδηλωσεις. Την κυβερνηση εκπροσωπει ο υπουργος Εσωτερικων, Ακης Τσοχατζοπουλος, ενω παραβρισκεται και ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος, πραγματοποιει τετραημερη περιοδεια στις Κυκλαδες, ενω το απογευμα θα παραστει στη Θεια Λειτουργια που θα ψαλει στον ιερο ναο της Παναγιας της Εκατονταπυλιανη στην Παρο. Το βραδυ, θα δοθει δεξιωση στις εγκαταστασεις των Αξιωματικων των Ενοπλων Δυναμεων στον Αγιο Ανδρεα, παρουσια της πολιτικης και στρατιωτικης ηγεσιας. Η πολιτειακη και πολιτικη ηγεσια στα μηνυματα τους τονιζουν οτι οι Ενοπλες Δυναμεις με υψηλο φρονημα και αισθημα ευθυνης αποτελουν παραγοντα σταθεροτητας στην περιοχη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον 73χρονο Μπομπ Ντοουλ, πρωην ηγετη της πλειοψηφιας στη Γερουσια, επελεξε το Ρεπουμπλικανικο Κομμα ως προεδρικο του υποψηφιο για να αντιμετωπισει τον Προεδρο Μπιλ Κλιντον στις αμερικανικες προεδρικες εκλογες της 5ης Νοεμβριου.

Ηρεμια επικρατει στη Τσετσενια ανακοινωσαν οι ρωσικες δυναμεις και οι Τσετσενοι αυτονομιστες, οπου σημειωνονται μονο μεμονωμενες ανταλλαγες πυρων. Στο μεταξυ, συντομη επισκεψη στη περιοχη πραγματοποιει ο νεος ισχυρος ανδρας του Κρεμλινου, που εχει αναλαβει την επιλυση της αιματηρης συρραξης Τσετσενια, στρατηγος Αλεξαντερ Λεμπεντ, οπως μεταδιδει το ρωσικο ειδησεογραφικο πρακτορειο Ιντερφαξ.

Τρεις αναπληρωτες πρωθυπουργους διορισε ο προεδρος της Ρωσιας Μπορις Γιελτσιν. Προκειται για τους Βικτορ Ιλιουσιν, πρωην στενο συνεργατη του, τον τραπεζιτη Βλαντιμιρ Ποταμιν και τον πρωην αναπληρωτη πρωθυπουργο Αλεξει Μπολτσακοφ. Στην νεα κυβερνηση διατηρουν τις θεσεις τους ο υπουργος Εξωτερικων Γεβγενι Πριμακοφ, Εσωτερικων Ανατολι Κουλικοφ και Αμυνας Ιγκορ Ροντιονοφ, συμφωνα με ανακοινωση του γραφειου τυπου του Κρεμλινου που μεταδοθηκε απο το πρακτορειο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Ο υπουργος Ενεργειας και Φυσικων Πορων της Τουρκιας δηλωσε σημερα οτι η κυβερνηση της Αγκυρας ειναι ανυποχωρητη και θα προχωρησει στην τηρηση της υπογραφεισας συμφωνιας με την Τεχερανη για την προμηθεια φυσικου αεριου, υψους 23 δισεκατομμυριων δολλαριων, παρα τις συζητησεις που εχει προκαλεσει η συμφωνια.

Η πρωτη εμπορικη πτηση, μετα απο περισσοτερα απο τεσσερα χρονια, πραγματοποιηθηκε σημερα στο Σαραγεβο, το αεροδρομιο του οποιου επαναλειτουργησε κανονικα. Σημερα αναμενεται να γινει και επισημη τελετη με την παρουσια του αμερικανου υπουργου Εξωτερικων Ουωρεν Κριστοφερ, που εφθασε πριν απο λιγο απο την Γενευη.

Ειδικες μοναδες της αστυνομιας της Νοτιας Κορεας, με την υποστηριξη ελικοπτερων επεδραμαν για δευτερη φορα στο Πανεπιστημιο Γιονσει της Σεουλ για να διαλυσουν φοιτητικη διαδηλωση υπερ της επανενωσης των δυο κρατων της κορεατικης χερσονησου. Τα ελικοπτερα εριχναν δακρυγονα την ωρα που οι αστυνομικες δυναμεις εισεβαλαν στο χωρο του Πανεπιστημιου, οπου ηταν συγκεντρωμενοι περιπου 6. 000 φοιτητες.

Η Κινα, αντιμετωπιζει μια απο τις χειροτερες πλημμυρες του αιωνα, με τους νεκρους να ξεπερνουν τους 3. 000, συμφωνα με ανεπισημες πληροφοριες, ενω εκατομμυρια ειναι οι αστεγοι, οι αρρωστοι και οι τραυματιες. Στο μεταξυ επτα νεκρους και περιπου 60 τραυματιες αφησε στο περασμα του απο την Ιαπωνια ο τυφωνας Κερκ.

Σε ιατρικες εξετασεις υποβληθηκε ο Παπας Ιωαννης Παυλος Β, σε νοσοκομειο, χθες το βραδυ, μετεδωσε ραδιοσταθμος της Ρωμης. Συμφωνα με τον ραδιοσταθμο, ο ηλικιας 76 ετων ποντιφηκας εισηχθη στο νοσοκομειο, στη πολη Αλμπανο και υποβληθηκε σε ακτινογραφιες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η μικρη ανοδος της θερμοκρασιας και η ηλιοφανεια ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του σημερινου καιρου. Μονο το απογευμα στην Ηπειρο και τη Μακεδονια θα συννεφιασει τοπικα. Οι ανεμοι πνεουν βορειοι στα δυτικα ασθενεις, στα ανατολικα μετριοι και στο Αιγαιο ισχυροι και προσκαιρα πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 33 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 35 και στα νησια τους 31 βαθμους Κελσιου. Ο ιδιος καιρος θα επικρατησει και αυριο εκτος απο την κεντρικη και βορεια Ελλαδα που θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις και θα εκδηλωθουν βροχες και καταιγιδες. Στην Αττικη ο καιρος ειναι αιθριος, οι ανεμοι πνεουν βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι ενω η θερμοκρασια στην Αθηνα φθανει τους 35 βαθμους Κελσιου. Στη Θεσσαλονικη ο καιρος ειναι αιθριος και μονο το απογευμα θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις, ενω η θερμοκρασια φθανει
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Thursday, 15 August 1996 - 22:58:53