Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 14)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Θλιψη και οργη επικρατει στην Κυπρο μετα την νεα εν ψυχρω δολοφονια ενος Ελληνοκυπριου απο τουρκικα πυρα στη νεκρη ζωνη στη Δερυνεια. Απο τους πυροβολισμους τραυματιστηκαν αλλα εντεκα ατομα, μεταξυ των οποιων μια 60χρονη μητερα διαδηλωτη η οποια βρισκεται σε ιδιαιτερη κρισιμη κατασταση και αυτη την ωρα χειρουργειται στο νοσοκομειο Λαρνακας, δυο αστυνομικοι, πεντε πολιτες καθως και δυο βρετανοι κυανοκρανοι. Τραυματιες εχουν μεταφερθει στα νοσοκομεια Λευκωσιας και Παραλιμνιου. Ο ατυχος 26χρονος Σολωμος Σπυρου Σολωμου προσφυγας απο την Αμμοχωστο, δολοφονηθηκε εν ψυχρω απο τρεις σφαιρες στο στομα, στο στομαχι και στο λαιμο, την ωρα που προσπαθουσε να κατεβασει την τουρκικη σημαια στη νεκρη ζωνη της Δερυνειας.

Τα επεισοδια ξεκινησαν οταν ομαδες διαδηλωτων ειχαν μεταβει στην περιοχη μετα την κηδεια του Τασου Ισαακ. Οι διαδηλωτες ζητησαν και πηραν αδεια απο τα Ηνωμενα Εθνη, να μεταβουν στο σημειο οπου δολοφονηθηκε ο ατυχος Ισαακ για να καταθεσουν στεφανι. Οι ομαδες αυτες εσπασαν τον κλοιο των αστυνομικων δυναμεων και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εισηλθαν στη νεκρη ζωνη. Τοτε τα τουρκικα στρατευματα ανοιξαν πυρ προς το πληθος και δολοφονησαν με καταιγισμο πυρων το νεαρο ελληνοκυπριο. Επισης τα κατοχικα στρατευματα αρχισαν να πυροβολουν τοσο εναντιον του πληθους που ηταν μεσα στη νεκρη ζωνη, οσο και εναντιον των ατομων που ηταν στα ελευθερα εδαφη. Οι τραυματιες μεταφερθηκαν με ασθενοφορα στα νοσοκομεια και την ωρα αυτη επικρατει ηρεμια στην περιοχη, καθως μετα την επεμβαση των ειρηνευτικων δυναμεων, οι διαδηλωτες αποχωρησαν. Ωστοσο τουρκοι στρατιωτες και αντρες της κυπριακης εθνοφρουρας βρισκονται παρατεταγμενοι σε θεση μαχης.

Το πρωι κηδευθηκε μεσα σε κλιμα οδυνης και οργης στην γενετειρα του Παραλιμνι, κοντα στην πρασινη γραμμη, ο Τασος Ισαακ που δολοφονηθηκε απο Τουρκους την περασμενη Κυριακη στην ουδετερη ζωνη της Κυπρου. Τη σορο του Ισαακ συνοδευσαν απο το νοσοκομειο Λαρνακας στην εκκλησια δεκαδες μοτοσυκλετιστες που ηταν ντυμενοι στα μαυρα και εφεραν ελληνικες, κυπριακες και μαυρες σημαιες. Η κηδεια προσελαβε χαρακτηρα αντικατοχικης διαδηλωσης ενω ειχαν ληφθει δρακοντεια μετρα ασφαλειας απο την αστυνομια.

Τα τελευταια αυτα δραματικα γεγονοτα εχουν προκαλεσει εντονη ανησυχια στην Αθηνα και ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης δηλωσε οτι η νεα εγκληματικη ενεργεια των δυναμεων κατοχης στην Κυπρο αποτελει μια ανευ προηγουμενου προκληση για την παγκοσμια κοινοτητα, τους διεθνεις οργανισμους και ολους τους ελευθερους πολιτες. Ο τροπος που αντιμετωπιζονται οι αμαχοι διαδηλωτες απο συντεταγμενες τουρκικες δυναμεις, προσθεσε ο πρωθυπουργος, φανερωνει οτι οι στυλοβατες του Αττιλα ειναι κοινοι εγκληματιες. Με αισθηματα οργης και αγανακτησης εκφραζουμε την οδυνη και τα συλλυπητηρια ολων των Ελληνων για την δολοφονια των δυο παλληκαριων προς τους οικειους τους και την συμπαρασταση μας στην κυπριακη κυβερνηση. Θα συνεχισουμε, τονισε, να αναλαμβανουμε ολες τις απαιτουμενες πρωτοβουλιες ωστε να δοθει τελος στο κυπριακο δραμα. Ο κ. Σημιτης κλεινοντας δηλωσε οτι θα παραστει ο ιδιος στην κηδεια του ατυχου νεου. Επισης ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, βρισκεται σε συνεχη επικοινωνια με τον προεδρο της Κυπρου, Γλαυκο Κληριδη, καθως και με τον ομολογο του Κωστα Ηλιαδη. Ειχε ακομα τηλεφωνικη επικοινωνια και με τον Αρχηγο του Γενικου Επιτελειου Εθνικης Φρουρας της Μεγαλονησου, Στρατηγο Νικολαο Βορβολακο. Το απογευμα συνεδριασε το Συμβουλιο Εθνικης Αμυνας για να εξετασει τις τελευταιες τραγικες εξελιξεις.

Σε συνεχη επικοινωνια με τον προεδρο Κληριδη και τον κυπριο ομολογο του βρισκεται ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης που επικοινωνησε επισης με τον Αρχηγο του Γενικου Επιτελειου Εθνικης Φρουρας, στρατηγο Νικολαο Βορβολακο. Σε επαγρυπνηση βρισκεται το υπουργειο Εθνικης Αμυνας παρακολουθωντας τις κινησεις της Τουρκιας. Η κατασταση παραμενει τεταμενη, αλλα τα μετρα που εληφθησαν αποκλειουν οποιανδηποτε αποπειρα προελασης των τουρκικων δυναμεων, τονιζεται σε ανακοινωση του κυπριακου Συμβουλιου Εθνικης Ασφαλειας. Τονιζεται ακομα οτι λογω της επεκτατικης τουρκικης πολιτικης, πρεπει να αποφευχθουν ενεργειες που μπορει να οδηγησουν σε συρραξη.

Την εντονη ανησυχια του για την υπερβολικη και αδιακριτη χρηση βιας στην Κυπρο, εξεφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπουτρος Γκαλι, ενω τους πυροβολισμους καταδικασαν ο εκπροσωπος του, Γκουσταβ Φεισελ, καθως και ο διοικητης των κυανοκρανων, ο οποιος μετεβη στα κατεχομενα για να διαμαρτυρηθει στον διοικητη των κατοχικων δυναμεων. Δικαιες και αρμοζουσες, χαρακτηριζει τις τουρκικες θηριωδιες ο τουρκοκυπριος ηγετης, Ραουφ Ντενκτας, καλωντας σε διαλογο τον προεδρο Κληριδη και ζητωντας του να ασκησει την επιρροη του για να σταματησουν οι διαδηλωσεις στην πρασινη γραμμη. Αναλογα προκλητικος και ο πρωθυπουργος της Τουρκιας, Νετζμετιν Ερμπακαν, αποδιδει σε σφαλμα των ελληνοκυπριων, τα τραγικα γεγονοτα, ενω η υπουργος εξωτερικων Τανσου Τσιλερ χαρακτηριζει αποπειρα εισβολης στα κατεχομενα τις ειρηνικες διαδηλωσεις των τουρκοκυπριων. Εκεινοι που θα επιχειρησουν να εισελθουν στο εδαφος μας με τη βια, θα τιμωρουνται, δηλωσε και ο ο διοικητης των κατοχικων δυναμεων.

Σε κινητοποιηση βρισκεται ολοκληρη η ομογενεια μετα τη δευτερη εν ψυχρω εκτελεση νεαρου κυπριου διαδηλωτη, σημερα στην Κυπρο.

Αυριο το πρωι ελληνομαρικανοι ηγετες θα συναντηθουν με την πρεσβυρα των ΗΠΑ στα Ηνωμενα Εθνη, ενω το απογευμα στις 4. 00 θα πραγματοποιηθει πορεια διαμαρτυριας προς το τουρκικο προξενειο στη Νεα Υορκη. Η πορεια στην οποια καλειται η ομογενεια να παρει μερος θα ξεκινησει απο την 1η λεωφορο και 47η οδο.

Την Παρασκευη το πρωι αμερικανοι βουλευτες θα παραχωρησουν συνεντευξη τυπου στους ανταποκριτες των Ηνωμενων Εθνων οπου θα προβληθει και η ταινια απο τη δολοφονια του Ισαακ. Την Παρασκευη το απογευμα θα γινει σειρα επαφων με αμερικανους αξιωματουχους στην Ουασιγκτων, ενω την Κυριακη ενδεχεται να υπαρξει συναντηση με τον προεδρο Κλιντον.

Εξαλλου ο προεδρος του Παγκοσμιου Συμβουλιου Αποδημων Αντριου Αθενς ζητησε με επιστολη του στο Γενικο Γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων να αναμειχθει προσωπικα στην υποθεση της προσφατης κρισης του κυπριακου. Αναλογες κινητοποιησεις προγραμματιζονται και απο την ΑΧΕΠΑ.

Στο μεταξυ με δηλωσεις τους Αμαερικανοι Βουλευτες καταδικαζουν την τουρκικη βια και την εν ψυχρω εκτελεση δυο νεαρων αοπλων διαδηλωτων. Ανακοινωσεις εξεδωσαν οι Βουλευτες Σηερροδ Βροων, Μικε Φορβες, Ελιοτ Ενγελ, Μικε Βιλιρακις, Ψαρολυν Μαλονευ, Γαρυ Αψκερμαν, Πατριψκ Κεννεδυ, Πετερ Δεθτσψη, Νιτα Λοωευ, Βεν Γιλμαν, Λεε Ηαμιλτον, Ροβερτ Μενενδεζ, Ξοην Πορτερ.

Την παραπομπη των δολοφονων στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης, ζητησε ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ο οποιος επισης θα παραστει στην κηδεια του 26χρονου και καλεσε την ελληνικη κυβερνηση να ζητησει την συγκληση τουλαχιστον του συμβουλιου υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης. Αποτελεσμα της αποθρασυνσης των αντιδραστικων δυναμεων της Αγκυρας μετα την ουσιαστικη καλυψη που εδωσαν οι ΗΠΑ στις δολοφονικες πραξεις των Γκριζων Λυκων, την προηγουμενη Κυριακη, χαρακτηρισε με ανακοινωση του το ΚΚΕ τη νεα εν ψυχρω δολοφονια του 26χρονου. Τη συγκληση του συμβουλιου αρχηγων, ζητησε ο Νικος Κωνσταντοπουλος, προκειμενου να ξεκινησει εκστρατεια ενημερωσης της κοινης γνωμης και να γινουν προσφυγες στα οργανα του ΟΗΕ, ς τηΕυρωπαικης Ενωσης και του Συμβουλιου της Ευρωπης.

Ενα επιπλεον στοιχειο που δεν μπορει παρα να οξυνει την κατασταση και να επιδεινωσει τις σχεσεις μας με την Τουρκια, χαρακτηρισε τα γεγονοτα της Κυριακης ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος κατα την διαρκεια συνεντευξης Τυπου το μεσημερι στην Αθηνα, προτου ξεσπασουν τα νεα δραματικα επεισοδια. Τονισε οτι απο την πρωτη στιγμη η ελληνικη κυβερνηση κατηγγειλε την δολοφονια στον ΟΗΕ και οτι θα συνεχισει την προσπαθεια της μεχρι να επιτυχει την ικανοποιητικη καταδικη του Ντενκτας και της Τουρκιας. Ο κ. Παγκαλος κατηγορησε επισης τις δυναμεις του ΟΗΕ στην Κυπρο για τη σταση τους ενω χαρακτηρισε ως ενοχλητικες τις δηλωσεις του κ. Φεισελ.

Αποκολληθηκε το μεσημερι απο ρυμουλκα του Πολεμικου μας Ναυτικου, η τουρκικη φρεγατα "Γιαβουζ" η οποια προσαραξε τη νυχτα στην περιοχη Αμμογλωσσα, στα αβαθη της Κω, στα ελληνικα χωρικα υδατα. Ηδη, η φρεγατα ρυμουλκηθηκε στην οριογραμμη και παραληφθηκε απο τουρκικα ρυμουλκα. Την επιχειρηση συντονιζε ανωτατος Ελληνας αξιωματικος, ενω ελαβε μερος και δυναμη βατραχανθρωπων. Η τουρκικη κυβερνηση δεν αμφισβητησε ουτε για μια στιγμη την ελληνικη κυριαρχια, αλλα αντιθετα ακολουθησε την επιβαλλομενη οδο της συνεργασιας, δηλωσε ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος. Το υπουργειο Εθνικης Αμυνας απο την αρχη του γεγονοτος βρισκοταν σε ετοιμοτητα ενω την επιχειρηση συντονιζε ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, ο οποιος δηλωσε οτι δεν υπηρξε εσκεμμενη προθεση απο την τουρκικη πλευρα και απεδωσε το συμβαν σε κακο χειρισμο ναυσιπλοιας.

Ο κ. Φερτσκοφσκι παραποιει το πνευμα και το γραμμα της ενδιαμεσης συμφωνιας που εχει υπογραψει η χωρα του με την Ελλαδα , δηλωσε ο κ. Παγκαλος σχετικα με τα λεχθεντα απο τον σκοπιανο ομολογο του, σε προσφατη συνεντευξη του. Ο κ. Παγκαλος τονισε οτι δεν εχει νοημα η μεταξυ τους συναντηση. Ο εκπροσωπος της ΝΔ, αναφερομενος στις σημερινες δηλωσεις του υπουργου Εξωτερικων, κατηγορησε την κυβερνηση για ολιγωρια και παντελη ελλειψη ενιαιας μακροπροθεσης εθνικης αμυντικης και εξωτερικης πολιτικης. Η Πολιτικη Ανοιξη, εξαλλου, τις χαρακτηρισε μνημειο ανευθυνοτητας και υποκρισιας.

Στην Εισαγγελια Πρωτοδικων Αθηνας διαβιβαστηκε η μηνυση του τεως προισταμενου της Εισαγγελιας Εφετων Αθηνας, Χριστοφορου Τζανακακη, κατα του τεως εισαγγελεα του Αρειου Παγου Αθανασιου Σιουλα. Η μηνυση αφορα στο αδικημα της συκοφαντικης δυσφημισης για τα ψηφιακα του ΟΤΕ.

Ερημη πολη θυμιζει η Αθηνα, καθως την εγκαταλειπουν και οι τελευταιοι εκδρομεις ενοψει του 15Αυγουστου. Στα λιμανια παρατηρειται αυξημενη κινηση αλλα δεν παρουσιαζονται προβληματα. Απο το μεσημερι η Τροχαια θα λαβει και στις δυο εθνικες οδους εκτακτα μετρα για την διευκολυνση των αυτοκινητων. Παραλληλα με εκτακτα δρομολογια εξυπηρετει την αυξημενη κινηση η Ολυμπιακη Αεροπορια. Τη νυχτα σημειωθηκε βλαβη στο πλοιο "Παναγια Τηνου" το οποιο επεστρεψε στον Πειραια με αποτελεσμα να ταλαιπωρηθουν οι επιβατες του οι οποιοι προωθηθηκαν στον προορισμο τους με αλλα δρομολογια.

Κορυφωνονται αυριο σε ολοκληρη την χωρα οι εορταστικες εκδηλωσεις με αφορμη την επετειο των Ενοπλων Δυναμεων και της Κοιμησης της Θεοτοκου. Επικεντρο των εκδηλωσεων, θα ειναι η Παναγια της Τηνου και η Παναγια Σουμελα. Στην Αθηνα θα ψαλει δοξολογια στο Μητροπολιτικο Ναο, ενω το απογευμα θα δοθει δεξιωση στις εγκαταστασεις των αξιωματικων των ενοπλων δυναμεων στον Αγιο Ανδρεα, παρουσια της πολιτικης και στρατιωτικης ηγεσιας. Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, αναχωρει αυριο το πρωι για τετραημερη περιοδεια στις Κυκλαδες, οπου θα παραστει στη δοξολογια στον ιερο ναο της Εκατονταπυλιανης Παρου. Η πολιτειακη και πολιτικη ηγεσια της χωρας σε μηνυματα τους, επισημαινουν, οτι οι Ενοπλες Δυναμεις εγγυωνται την ασφαλεια και την ακεραιοτητα της χωρας. Αναφερονται στις τουρκικες προκλησεις και προσθετουν οτι η τουρκικη αδιαλλαξια θετει σε κινδυνο την ειρηνη στην περιοχη.

Απο το υπουργειο Αναπτυξης ανακοινωθηκε το μεσημερι οτι απο αυριο μεχρι τις 22 του μηνος, οι λιανικες τιμες πωλησης των βενζινων αυξανονται κατα 0,40 δραχμες το λιτρο λογω αυξησης των διεθνων τιμων, ενω και η λιανικη τιμη πωλησης του ντηζελ αυξανεται κατα 0,70 δραχμες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιφατικες ειναι οι πληροφοριες σχετικα με την κατασταση που επικρατει στην Τσετσενια αυτη τη στιγμη, καθως και για την τυχη της εκεχειριας, που ειχε συναφθει χθες με τους ρωσους στρατιωτικους ηγετες. Δεκα ατομα σκοτωθηκαν απο πυρα των ρωσικων δυναμεων σε φαλαγγα αμαχων που προσπαθουσε να διαφυγει απο το Γκροζνι.

Ο υπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ Ουωρεν Κριστοφερ συναντηθηκε στη Γενευη με τους ηγετες της Βοσνιας, της Κροατιας και της Σερβιας, με τους οποιους εξεταζει τους τροπους ομαλης διεξαγωγης των βοσνιακων εκλογων στη Βοσνια στις 14 Σεπτεμβριου. Εκλογες για τις 3 Νοεμβριου προκηρυξε και στη Νεα Γιουγκοσλαβια, ο προεδρος της, Ζοραν Λιλιτς.

Ενας νεκρος και 7 τραυματιες ειναι τα θυματα του σεισμου των 5,6 Ριχτερ που συγκλονισε σημερα την Κεντρικη Τουρκια.

Χιλιαδες ανδρες των ειδικων δυναμεων καταστολης της νοτιοκορεατικης αστυνομιας εισεβαλαν σημερα στο Πανεπιστημιο της Σεουλ και διελυσαν βιαια φοιτητικη διαδηλωση υπερ της ενοποιησης της κορεατικης χερσονησου. Μετα την εισβολη ακολουθησαν πολυωρες συγκρουσεις της αστυνομιας με ομαδες φοιτητων που βρισκονταν εξω απο το Πανεπιστημιο.

Στη μη αναγνωριση απο την Τουρκια των συνορων στο Αιγαιο, υστερα απο την ανακαλυψη σημαντικων κοιτασματων πετρελαιου, αποδιδει η ρωσικη εφημεριδα ΒΕΚ την ελληνοτουρκικη διαμαχη. Κατα την εφημεριδα, οι τουρκικες διεκδικησεις στο Αιγαιο στρεφονται και κατα της Ρωσιας, λογω του ανταγωνισμου Τουρκιας-Αγκυρας στην εξαγωγη πετρελαιων της Ρωσιας και της Κασπιας. Η μη φιλελληνικη σταση της Ουασιγκτον και του Λονδινου, στα θεματα του Αιγαιου και της Κυπρου, οδηγει σε επιδεινωση των σχεσεων της Αθηνας με τη Δυση, ενθαρρυνοντας την Τουρκια να οξυνει την κατασταση υποστηριζει ο αρθρογραφος, καταληγοντας οτι εντελει, το πετρελαιο του Αιγαιου δεν θα παει ουτε στην Ελλαδα, ουτε στην Τουρκια και οι δυτικες δυναμεις θα γινουν οι υψηλοι διαιτητες της διενεξης.

Με αποχη απο τις επερχομενες δημοτικες εκλογες απειλησαν τα αλβανικα κομματα της αντιπολιτευσης αν δεν αναμορφωθει η νεα αμφιλεγομενη εκλογικη επιτροπη που ορισε ο προεδρος Σαλι Μπερισα.

Για το βραβειο Νομπελ της Ειρηνης προταθηκε ο προεδρος της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας, Κιρο Γκλιγκοροφ, απο την Ακαδημια Επιστημων, πανεπιστημιακους της χωρας του, καθως και απο τον καθηγητη Ουιλιαμ Νταν του Πανεπιστημιου Πιτσμπουργκ. δνα απο τα επιχειρηματα οσων υποστηριζουν την υποψηφιοτητα Γκλιγκοροφ ειναι οτι η χωρα του δεν ενεπλακη στον πολεμο στην πρωην Γιουγκοσλαβια και οτι πρωτοστατησε στην διαδικασια που οδηγησε στην ανεξαρτησια της, το 1991.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το τελευταιο της φιλικο παιχνιδι δινει αποψε στις 9. 00 το βραδυ στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας, η Εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου με το αντιστοιχο συγκροτημα της Αλβανιας, πριν τη συναντηση της με τη Βοσνια για τον πρωτο προκριματικο ομιλο του Παγκοσμιου Κυπελλου του 1998. Ο αγωνας θα μεταδοθει απο το συνδρομητικο καναλι ``Σουπερ Σπορ. Ο αγωνας με την Βοσνια θα διεξαχθει την 1η Σεπτεμβριου στην Καλαματα.

Για την πρωτευουσα της Λετονιας, Ριγα, αναχωρει το Σαββατο η εθνικη μας ομαδα μπασκετ Παιδων, προκειμενου να λαβει μερος στην ημιτελικη φαση του 12-ου Ευρωπαικου πρωταθληματος, που θα διεξαχθει εκει.

Το ενδιαφερον του για την αποκτηση του 32χρονου Αμερικανου σεντερ των Γκολντεν, Στειτ Γουοριορς Κεβιν Γουιλις, στρεφει τωρα η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου, αφου ο Στογιαν Βρανκοβιτς αποτελει οριστικα παρελθον για την ομαδα των πρασινων. Ο προεδρος του Παναθηναικου Παυλος Γιαννακοπουλος, ειχε χθες τηλεφωνικη επικοινωνια με τον Κροατη γιγαντα, ο οποιος και του ανακοινωσε οτι η συνεργασια τους δεν θα συνεχιστει και τη φετινη χρονια. Τελος, η αποκτηση του Ζαρκο Πασπαλι απο τον Ολυμπιακο την οποια οπως ειναι γνωστο επιβεβαιωσε ο προπονητης της ομαδας, Ντουσαν Ιβκοβιτς, ειναι πλεον ενα βημα πριν την πραγματοποιηση της.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε χαμηλους τονους πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Ο Γενικος Δεικτης Τιμων εκλεισε με μικρη ανοδο 0,18%, στις 882,93 μοναδες, ενω η αξια των συναλλαγων παρεμεινε σε χαμηλα επιπεδα, φθανοντας τα 3,4 δις.

Απο τις 225 μετοχες που διαπραγματευθηκαν σημερα, 102 εκλεισαν με ανοδο, 87 με πτωση, ενω η τιμη 36 μετοχων παρεμεινε στα επιπεδα της προηγουμενης συνεδριασης. Τη μεγαλυτερη ποσοστιαια ανοδο σημειωσαν οι τιμες των μετοχων: ΜΑΓΡΙΖΟΣ(Κ) 8,0%, ΑΤΤΙΚΗΣ 7,4%, ΒΙΣ(Κ) 6,4%, ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (Π) 5,9%. Αντιθετως, τις περισσοτερες απωλειες κατεγραψαν οι τιμες των μετοχων: ΜΠΗΤΡΟΣ (Π) 8,0%, ΕΞΕΛΙΞΗ 7,8%, ΕΛΦΙΚΟ (Π) 6,5%, ΧΑΛΥΨ (Κ) 5,2%.

Οι επισημες τιμες πωλησης των ξενων νομισματων, που δινει η Τραπεζα της Ελλαδος ειναι: δολαριο ΗΠΑ προς 240,04 δραχμες, λιρα Αγγλιας προς 371,72, λιρα Κυπρου προς 521,18, γαλλικο φραγκο προς 47,33, ελβετικο φραγκο προς 199,06, γερμανικο μαρκο προς 161,81, τις εκατο ιταλικες λιρετες προς 15,80, τα εκατο γιεν Ιαπωνιας προς 222,53 και την ΕΨU προς 304,30 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η ηλιοφανεια και η μικρη ανοδος της θερμοκρασιας θα ειναι τα χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου. Αιθριος θα ειναι ο αυριανος καιρος και μονο το απογευμα θα συννεφιασει στην Ηπειρο και τη Μακεδονια. Οι ανεμοι θα ειναι στα δυτικα βορειοι ασθενεις, στα ανατολικα μετριοι και στο νοτιο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 17 εως 35 βαθμους. Αιθριο καιρο για την Αθηνα, ανεμους βορειους μετριους και θερμοκρασια 22 με 34 βαθμους, προβλεπει η ΕΜΥ, ενω στη Θεσσαλονικη ο καιρος θα ειναι αιθριος με λιγες νεφωσεις το απογευμα, βορειους ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 19 με 32 βαθμους.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Wednesday, 14 August 1996 - 23:05:15