Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 07)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Η Βουλη τιμησε το μεσημερι, σε ειδικη τελετη τους ολυμπιονικες μας, στους οποιους απονεμηθηκαν, χρυσα μεταλλια.
  • Η Θεσσαλονικη, ετοιμαζεται να υποδεχθει το απογευμα τους Μακεδονες αθλητες.
  • Συναντηθηκαν στις 11 το πρωι στον Αστερα Βουλιαγμενης, οι προεδροι της Σερβιας και της Κροατιας.
  • Η συναντηση πραγματοποιειται μετα απο πρωτοβουλια του Πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη.
  • Περιεργη και προκλητικη εκθεση του τουρκικου στρατου διεκδικει περιπου εκατο νησια και βραχονησιδες στο ανατολικο Αιγαιο.
  • Εκρηξεις σημειωθηκαν το μεσημερι σε πρατηριο υγρων καυσιμων στην παλαια εθνικη οδο Αθηνων Κορινθου.
  • Συνεχιζεται η καταγραφη των ζημιων απο το χθεσινο ισχυρο σεισμο στην Κονιτσα.
  • Σεισμος, 4,1 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκε τα ξημερωματα στον Πατραικο Κολπο.
  • Συνεχιζονται οι συγκρουσεις στο Γκροζνι της Τσετσενιας μεταξυ των ανταρτων και των ρωσικων δυναμεων.
  • Με στοχο μια νεα διακριση ο Παναθηναικος αντιμετωπιζει αποψε στην Αθηνα τη Ροζενμπουργκ.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η Βουλη τιμησε το μεσημερι σε ειδικη τελετη τους Ελληνες Ολυμπιονικες των αγωνων της Ατλαντα. Στην εκδηλωση, παρεστησαν και μιλησαν ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, οι προεδροι της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ και της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας και η Γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα. Στις ομιλιες τους τονισαν οτι οι Ολυμπιονικες μας, εκαναν το εθνος να αναπνευσει στις δυσκολες ωρες που περναμε. Η επιτυχια τους αυτη, ειπαν, εκανε περηφανη ολη την Ελλαδα. Δεν υπαρχει, προσθεσαν, μονο η Ελλαδα της παρακμης που ακουμε συνεχεια. Αυτα τα παιδια, επεσημαναν, δειχνουν το μελλον του ελληνισμου στο νεο αιωνα. Στους Ολυμπιονικες μας απονεμηθηκαν στη συνεχεια τιμητικες διακρισεις της Βουλης. Εξαλλου, στις 8 το βραδυ η Θεσσαλονικη θα υποδεχθει τους Ολυμπιονικες της στο αεροδρομιο Μακεδονια, ενω θα ακολουθησει πομπη που θα καταληξει στην πλατεια του Λευκου Πυργου. Εκει θα γινει ειδικη τελετη και θα απονεμηθουν πλακετες στους Ολυμπιονικες. Χθες οι αθλητες μας γνωρισαν την αποθεωση στην Αθηνα οπου τους επιφυλαχθηκε λαμπρη υποδοχη.

Την αμοιβαια αναγνωριση Σερβιας και Κροατιας σε συναντηση των υπουργων Εξωτερικων των δυο χωρων που θα πραγματοποιηθει μεχρι τελους Αυγουστου στο Βελιγραδι ανακοινωσε ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης. Κατω απο δρακοντεια μετρα ασφαλειας, συναντηθηκαν οι προεδροι της Σερβιας και της Κροατιας, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς και Φρανιο Τουντζμαν, σε μια προσπαθεια να προωθηθει η ειρηνευτικη διαδικασια στην Πρωην Γιουγκοσλαβια και να γινει η αλληλοαναγνωριση των δυο κρατων. Η συναντηση πραγματοποιηθηκε μετα απο πρωτοβουλια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη, με τον οποιο ειχαν συνομιλια πριν την εναρξη της μεταξυ τους συναντησης. Ο κ. Σημιτης δηλωσε οτι στοχος της συναντησης ειναι η συζητηση αναμεσα στους δυο ηγετες των προβληματων που αφορουν τις χωρες τους. Η Ελλαδα, προσθεσε, ειναι παντα προθυμη να συμβαλει σε συζητησεις αυτης της μορφης γιατι πιστευει οτι στοχος ολων μας πρεπει να ειναι η ειρηνη, η σταθεροτητα στα Βαλκανια και η φιλια αναμεσα στους λαους. Στη συναντηση παραβρισκονται και οι υπουργοι Εξωτερικων των δυο χωρων. Αργοτερα, θα παρατεθει γευμα. Ο κ. Μιλοσεβιτς εφθασε στον Αστερα στις 11 παρα εικοσι με ελικοπτερο, ενω ο κ. Τουντζμαν εφθασε στις 11 παρα τεταρτο οδικως.

Περιεργη και προκλητικη εκθεση του τουρκικου στρατου θετει υπο διεκδικηση περιπου εκατο νησια, νησιδες και βραχονησιδες οι οποιες, βρισκονται στην ανατολικη περιοχη του Αιγαιου, δεν περιηλθαν στην Ελλαδα κατα τη διαρκεια των Βαλκανικων Πολεμων που οδηγησαν στον διαμελισμο της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας, και δεν μνημονευονται στις διεθνεις συνθηκες. Αποσπασματα της εκθεσης, η οποια συνταχθηκε μετα την κριση στα Ιμια, δημοσιευονται σημερα, οπως μεταδιδει το γαλλικο πρακτορειο, απο την τουρκικη εφημεριδα "Τζουμχουριετ". Συμφωνα με το δημοσιευμα τα νησια αυτα που βρισκονται σε αποσταση μικροτερη των εξι μιλιων απο τις τουρκικες ακτες "ανηκουν νομικα στην Τουρκια, το κρατος που διαδεχθηκε την Οθωμανικη Αυτοκρατορια". Προσθετει δε, οτι η τουρκικη κυριαρχια παραμενει επι των νησιων, εκτος εκεινων που δοθηκαν στην Ελλαδα με το αρθρο 12 της Συνθηκης της Λωζανης.

Εκρηξεις σε πρατηριο υγρων καυσιμων, απο αγνωστη αιτια, σημειωθηκαν το μεσημερι. Ειδικοτερα, οι εκρηξεις εγιναν σε βενζιναδικο στο 44-ο εθνικο χιλιομετρο της παλαιας οδου, Αθηνων-Κορινθου. Οπως εγινε γνωστο απο την πυροσβεστικη δεν υπαρχουν θυματα, καθως το πρατηριο ηταν κλειστο. Στο σημειο αυτο εχει διακοπει η κυκλοφορια των οχηματων, ενω στην περιοχη μετεβησαν 20 αυτοκινητα της πυροσβεστικης υπηρεσιας και εσβησαν την πυρκαγια που εκδηλωθηκε.

Συνεχιζεται απο τα συνεργεια της Νομαρχιας Ιωαννινων η καταγραφη των ζημιων απο το χθεσινο ισχυρο σεισμο στην Κονιτσα. Στην περιοχη μεταφερονται και νεα λυομενα ενω αρχισε να καταβαλλεται και το ειδικο επιδομα στους αστεγους προκειμενου να αντιμετωπισουν τις αμεσες αναγκες. Οι σεισμολογοι, εκφραζουν τις ανησυχιες τους απο την τελευταια σεισμικη εξαρση στην περιοχη. Οι επιστημονες παρακολουθουν τις εξελιξεις αυτες, ενω σε ετοιμοτητα εχει τεθει ο ΟΑΣΠ.

Στο μεταξυ σεισμικη δονηση μεγεθους 4,1 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε στις 3 παρα τεταρτο τα ξημερωματα στην Πατρα. Το επικεντρο του σεισμου εντοπιζεται στο θαλασσιο χωρο μεταξυ Ριου-Αντιρριου. Η δονηση εγινε αισθητη στους νομους Αχαιας και Αιτωλοακαρνανιας.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, με επιστολη του προς τους Προεδρους της Ευρωπαικης Επιτροπης, του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος και το Γενικο Γραμματεα της ΟΥΝΕΣΚΟ, αναφερεται στις προθεσεις της Τουρκιας να μετατρεψει την Αγια Σοφια σε τζαμι. Τονιζει οτι πρεπει να καταστει σαφες προς την Τουρκια, οτι η Αγια Σοφια αποτελει κειμηλιο της παγκοσμιας ιστοριας, το χαρακτηρα του οποιου, κανεις δεν εχει πλεον να μεταβαλει.

Ενα πρωτοφανες φυσικο φαινομενο στη λιμνοθαλασσα Παπα Αραξου, προκαλεσε μεσα σε 24ωρες το θανατο εκατονταδων χιλιαδων ψαριων, αλλα και ζημιες εκατομμυριων σε επιχειρησεις ιχθυοκαλλιεργειας της περιοχης. Συμφωνα με τους ειδικους επιστημονες, το φαινομενο αυτο προκληθηκε απο τη μετακινηση γεωλογικων πλακων στο βυθο της λιμνοθαλασσας, απελευθερωθηκαν μεγαλες ποσοτητες υδροθειου με αποτελεσμα να δηλητηριαστουν τα ψαρια, ενω το νερο εγινε κοκκινο.

Νεα συσκεψη των αρχων ασφαλειας πραγματοποιηθηκε σημερα στην Κυπρο, με θεμα την πορεια των μοσοσυκλετιστων, οι οποιοι φθανουν το Σαββατο στη νησο. Οι αρχες ασφαλειας, εξεταζουν διαφορα μετρα για την αποσοβηση επεισοδιων καθως οι μοτοσυκλετιστες σχεδιαζουν την Κυριακη, να συνεχισουν την αντικατοχικη τους πορεια μεσα απο περιοχες που δεν ελεγχει η ελληνοκυπριακη πλευρα. Στο μεταξυ, σημερα αναμενεται να προσαχθουν, ενωπιον ψευδοδικαστηριου, οι δυο Ελληνες τουριστες, κατοικοι Γαλλιας, οι οποιοι απηχθησαν απο τις δυναμεις του ψευδοκρατους, στη θαλασσια περιοχη Κοκκινων. Για το θεμα, η κυπριακη κυβερνηση συνεχιζει τα διαβηματα διαμαρτυριας προς τον Οργανισμο Ηνωμενων Εθνων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζονται στην πρωτευουσα Γκροζνι της Τσετσενιας οι σφοδρες συγκρουσεις μεταξυ των αυτονομιστων ανταρτων και των ρωσικων δυναμεων. Συμφωνα με το Ρωσο υφυπουργο Εσωτερικων μεχρι τωρα εχουν σκοτωθει 29 ρωσοι στρατιωτες και 100 τραυματιστηκαν. Στις μαχες παιρνουν μερος στρατευματα του υπουργειου Εσωτερικων και της φιλορωσικης αστυνομιας της Τσετσενιας και οχι ο τακτικος στρατος, "ο οποιος διδαχτηκε απο τη θλιβερη εμπειρια του παρελθοντος", οπως ειπε ο ρωσος αξιωματουχος. Μαλιστα συμφωνα με το γαλλικο πρακτορειο τα κυβερνητικα στρατευματα βρισκονται αποκλεισμενα σε κτιρια και περιοχες της πολης, ενω οι ανταρτες κυκλοφορουν ελευθερα.

Στη συντριπτικη πλειοψηφια τους οι τουρκοι γιατροι δεν συνηθιζουν να αναφερουν τις περιπτωσεις βασανιστηριων που υποπιπτουν στην αντιληψη τους κατα την εξεταση των πολιτικων η ποινικων κρατουμενων, αναφερεται σε εκθεση που συνταχθηκε για λογαριασμο της οργανωσης Γιατροι για τα Δικαιωματα του Ανθρωπου. Στην εκθεση τονιζεται οτι οι Τουρκοι γιατροι υποκεινται σε ακατανομαστες πιεσεις απο τις αρχες ενω συμφωνα με ερευνα οι μισοι απ`οσους γιατρους ρωτηθηκαν θεωρουν οτι υποβαλλονται σε βασανιστηρια σχεδον ολοι οι κρατουμενοι στις τουρκικες φυλακες.

Ο Τζακ Κεβορκιαν, ο "Γιατρος Θανατος" οπως ειναι γνωστος στις Ηνωμενες Πολιτειες για την υποστηριξη του στο δικαιωμα ευθανασιας, οσων βρισκονται στο τελευταιο σταδιο ανιατης ασθενειας, βοηθησε μιαν ακομη ασθενη να τερματισει τη ζωη της, ανακοινωσαν σημερα οι τοπικες αρχες. Προκειται για μια 59χρονη η οποια συμφωνα με τον Κεβορκιαν επασχε απο σκληρυνση κατα πλακας. Η αστυνομια ανεφερε οτι ερευνα την υποθεση, που αποτελει και την 34η περιπτωση αυτοκτονιας την οποια υποβοηθησε ο Κεβορκιαν. Ο γιατρος εχει παραπεμφθει τρεις φορες σε δικη κατηγορουμενος για την πρακτικη της ευθανασιας, αλλα αθωωθηκε και τις τρεις.

Ενδειξεις για υπαρξη ζωης, με τη μορφη πρωτογονων μονοκυτταρων οργανισμων στην επιφανεια του 'Αρη, ανακαλυψαν αμερικανοι επιστημονες σε μετεωριτη που ειχε πεσει στη γη απο τον μακρινο πλανητη, πριν 13. 000 χρονια, ανακοινωθηκε χθες απο τη ΝΑΣΑ. Ο μετεωριτης, που ανακαλυφθηκε στην Ανταρκτικη και αποκοληθηκε απο τον 'Αρη υστερα απο τη συγκρουση του πλανητη με αστεροειδη πριν 16 εκατομμυρια χρονια τονιζεται στην εκθεση των ερευνητων. Τα κυτταρα κρυσταλλοποιηθηκαν απο λυωμενα πετρωματα κατα την εκρηξη ενος ηφαιστειου στην επιφανεια του 'Αρη πριν 4. 5 δισεκατομμυρια χρονια.

Εκατονταδες αλβανοι στρατιωτες εχουν λιποτακτησει για να καταφυγουν στην πλειοψηφια τους σε γειτονικες χωρες ως λαθρομεταναστες, αποκαλυπτουν σημερινα δημοσιευματα εφημεριδων της Αλβανιας. Το τελευταιο εξαμηνο εκατονταδες λιποτακτες φυλακιστηκαν με ποινες απο 4 εως 6 χρονια, ενω εκκρεμουν δικες εναντιον τουλαχιστον 500 αλλων.

Αιγυπτιος βουλευτης που κατορθωσε να αποφυγει τη στρατιωτικη του θητεια προσποιουμενος τη γυναικα, παραπεμφθηκε σε στρατοδικειο, γραφει σημερα η κυβερνητικη εφημεριδα "Αλ- Αχραμ". Ο βουλευτης Ριντα Μοχαμεντ Αμπντελ Ραχμαν, παραπεμφθηκε κατηγορουμενος οτι ανεφερε ψευδως σε στρατιωτικα εγγραφα οτι ηταν γυναικα και μοναχοπαιδι παροτι ειχε τρεις ακομη αδελφους.

Μια δασκαλα στη νοτια Κινα διωχτηκε απο το σχολειο οπου εργαζοταν επειδη τιμωρουσε τους μαθητες της υποχρεωνοντας τους να πινουν ουρα, γραφει σημερα ο κινεζικος Τυπος. Δεκατρεις μαθητες της πεμπτης ταξης εξαναγκαστηκαν να πιουν απο μια εως τρεις κουταλιες ουρα που ειχαν αραιωθει με νερο μεταξυ 13 και 24 Μαιου επειδη δεν ηταν ησυχοι στην ταξη και δεν ειχαν μελετησει τα μαθηματα τους. Η πειθαρχικη μεθοδος ομως δεν σταματουσε εκει. Η δασκαλα απειλουσε τα παιδια πως θα τους επιβαλει προστιμο περιπου 250 δραχμων σε οποιονδηποτε τολμουσε να μιλησει για το θεμα εκτος της ταξης. Τελικα ομαδα μαθητων εκανε μηνυση πετυχαινοντας την απομακρυνση της δασκαλας και του διευθυντη του σχολειου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με στοχο μια νεα διακριση ξεκιναει αποψε τις προσπαθειες της η ομαδα ποδοσφαιρου του Παναθηναικου, αντιμετωπιζοντας στον πρωτο αγωνα της προκριματικης φασης του Τσαμπιονς Λιγκ, τη Νορβηγικη Ροζενμποργκ. Οι "πρασινοι" θα επιδιωξουν μια νικη με σκορ ασφαλειας, ετσι ωστε να εξασφαλισουν απο το πρωτο παιχνιδι την προκριση στις 16 καλυτερες ομαδες της Ευρωπης. Η αποστολη της Ροζενμποργκ εφτασε χθες χωρις απουσιες στην Αθηνα και προπονητης της πρωταθλητριας Νορβηγιας δηλωσε οτι το μοναδικο προβλημα που αντιμετωπιζει η ομαδα του ειναι η υψηλη θερμοκρασια που επικρατει. Απο την πλευρα του, ο προπονητης του Παναθηναικου Χουαν-Ραμον Ροτσα, ο οποιος θα στερηθει στο αποψινο παιχνιδι τις υπηρεσιες του τιμωρημενου Στρατου Αποστολακη και του τραυματια Γιωργου Γεωργιαδη του Σαββα, θεωρει οτι η προκριση θα κριθει και στα δυο παιχνιδια. Ο αγωνας θα αρχισει στις 9. 15 και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΜΕΓΚΑ.

Στη "μαχη της Ευρωπης" μπηκε χθες και ο Ηρακλης, που γνωρισε ηττα-σοκ με 1-0 απο το ΑΠΟΕΛ στον πρωτο αγωνα του για το δευτερο προκριματικο γυρο του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ, που εγινε στο Καυταντζογλειο σταδιο της Θεσσαλονικης και ετσι η προκριση στην επομενη φαση της διοργανωσης ειναι πολυ δυσκολη.

Δυο πολυ ενδιαφεροντα φιλικα παιγνιδια διεξαγονται αποψε. Στις 6. 30 το απογευμα στη Νεα Φιλαδελφεια η ΑΕΚ αντιμετωπιζει τον Απολλωνα ενω ενα τεταρτο αργοτερα αρχιζει στο σταδιο Καραισκακη η φιλικη συναντηση του Ολυμπιακου με τον Πανηλειακο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος και μονο το απογευμα στα βορεια ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν νεφωσεις. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι και στο νοτιοανατολικο Αιγαιο τοπικα ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 36 βαθμους στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 38 και στα νησια τους 34 βαθμους Κελσιου. Για αυριο αρχικα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος αλλα τις απογευματινες ωρες στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις και ειναι πιθανο στα βορεια να εκδηλωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι, ενω η
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Wednesday, 7 August 1996 - 18:17:43