Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 06)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ξαφνικη συναντηση αυριο στην Αθηνα Κωστα Σημιτης, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς και Φρανιο Τουτζμαν. Συμφωνα με πληροφοριες θα συζητηθουν οι εκκρεμοτητες που υπαρχουν στη γιουγκοσλαβικη κριση.
  • Με μεγαλες τιμες υποδεχτηκε η Ελλαδα τους Ολυμπιονικες της.
  • Ανησυχοι οι κατοικοι της Κονιτσας απο το σεισμο των 5,6 βαθμων Ριχτερ που επληξε την περιοχη στη 1. 45 τα ξημερωματα. Δεν ανησυχουν ιδιαιτερα οι σεισμολογοι.
  • Πληθαινουν τα σεναρια για προωρες εκλογες. Διαδοχικες συναντησεις του Κωστα Σημιτη με τον Ευαγγελο Γιαννοπουλο και τον Κωστα Σκανδαλιδη.
  • Εκλογες βλεπει και ο Μιλτιαδης Εβερτ και δηλωνει βεβαιος οτι το κομμα του θα τις κερδισει και θ'αναλαβει την εξουσια.
  • Στην αντεπιθεση ετοιμαζεται να περασει η Ευρωπαικη Ενωση, μετα τον αμερικανικο νομο που προβλεπει κυρωσεις σε οσες επιχειρησεις συναλλασσονται με το Ιραν και τη Λιβυη.
  • Σε εξελιξη η μεγαλη πυρκαγια στα ελληνοβουλγαρικα συνορα. Καιγεται δασικη εκταση.
  • Τη συνεχιση της προκαταρκτικης ερευνας για τα αιτια του θανατου του Χριστοφορου Μαρινου ζητησε ο προισταμενος της εισαγγελιας των πλημμελειοδικων Πειραια.
  • Να περασει στη δικαιοδοσια του Οικουμενικου Πατριαρχειου η Αγια Σοφια ζηταει ο Στελιος Παπαθεμελης.
  • Εκκληση της Ιαπωνιας για απαγορευση των πυρηνικων δοκιμων ανημερα της 51ης επετειου της ριψης της πρωτης ατομικης βομβας στη Χιροσιμα.
  • Σφοδρη αντεπιθεση των Τσετσενων. Δεκατρεις νεκροι και 45 τραυματιες Ρωσοι στρατιωτες.
  • Απερριψε η Συρια την προταση του Ισραηλ για επαναληψη των ειρηνευτικων συνομιλιων.
  • Συμφωνησαν για το καθεστως του Μοσταρ, Κροατες και Μουσουλμανοι.
  • Πτωση 0,43% στο Χρηματιστηριο.
  • Ζεστος θα ειναι και αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις και το θερμομετρο θα δειξει απο 19 εως 36 βαθμους Κελσιου.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκκληση για την υπογραφη συνθηκης καθολικης απαγορευσης των πυρηνικων δοκιμων το συντομοτερο δυνατο, απηυθυνε σημερα, 51η επετειο απο τη ριψη της πρωτης ατομικης βομβας στη Χιροσιμα, ο πρωθυπουργος της Ιαπωνιας Ριουταρο Χασιμοτο. Θετικο μηνυμα προς την κατευθυνση αυτη ειναι η ανακοινωση των Ηνωμενων Πολιτειων και της Κινας οτι σημειωθηκε προοδος στις συνομιλιες τους για την αρση των τελευταιων αντιρρησεων του Πεκινου ως προς τη συνθηκη απαγορευσης των πυρηνικων δοκιμων.

Ξαφνικη συναντηση του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη με τον Προεδρο της Σερβιας Σλομπονταν Μιλοσεβιτς και της Κροατιας Φρανιο Τουτζμαν πραγματοποιειται αυριο το πρωι στον Αστερα της Βουλιαγμενης. Συμφωνα με πληροφοριες η συναντηση γινεται μετα απο πρωτοβουλια του Ελληνα πρωθυπουργου. Κατα την διαρκεια της θα συζητηθουν οι εκκρεμοτητες που υπαρχουν στη γιουγκοσλαβικη κριση, μετα την υπογραφη της συμφωνιας του Ντειτον. Κατα τις ιδιες πληροφοριες ο κ. Σημιτης θα συνομιλησει επι ημιωρο περιπου με τους κυριους Μιλοσεβιτς και Τουτζμαν, που θα συνεχισουν συνομιλουντες, επι των ζητηματων της γιουγκοσλαβικης κρισης και μετα το μεσημερι θα τους παραθεσει γευμα εργασιας.

Τους Ολυμπιονικες μας, οι οποιοι δοξασαν τη χωρα και τον ελληνικο αθλητισμο στους αγωνες της Ατλαντας, υποδεχτηκε πληθος κοσμου στις 6. 30 το απογευμα στο ανατολικο αεροδρομιο. Την προσγειωση των αθλητων, που χαρισαν στην Ελλαδα οκτω μεταλλια, συνοδεψε ενα ζεστο χειροκροτημα των παρευρισκομενων, μεταξυ των οποιων βρισκονταν ο Υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου, ο υφυπουργος Αθλητισμου Ανδρεας Φουρας και ο προεδρος της ΕΟΑ Αντωνης Τζικας. Στη συνεχεια οι Ολυμπιονικες επιβιβαστηκαν σε στρατιωτικα οχηματα και η πομπη ξεκινησε μεσω της παραλιακης λεωφορου και της λεωφορου Συγγρου. Στους στηλους του Ολυμπιου Διος τους υποδεχτηκε ο Δημαρχος Αθηναιων και του απενειμε το μεταλλιο Αξιας της Πολης. Στη συνεχεια οι αθλητες κατευθυνθηκαν πεζη στο Καλλιμαρμαρο Σταδιο οπου πραγματοποιηθηκε ειδικη τελετη, παρουσια του Προεδρου της Δημοκρατιας, του Πρωθυπουργου, των αρχηγων των κομματων και αλλων επισημων, καθως και χιλιαδων συγκεντρωμενων. Στην ομιλια του ο Κωστας Σημιτης ανακοινωσε για πρωτη φορα την ελληνικη υποψηφιοτητα για τους Ολυμπιακους αγωνες του 2004, και ειπε οτι οι ολυμπιονικες διδαξαν ενα μεγαλο μαθημα σε ολους τους Ελληνες: οτι για την οποιαδηποτε επιτυχια, και για να ξεπερασει κανεις τον εαυτο του χρειαζονται σκληρη δουλεια και θυσιες.

Επιφυλακτικοι εμφανιζονται οι σεισμολογοι μετα τη νεα δονηση μεγεθους 5,6 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, που σημειωθηκε στη 1. 45 το πρωι στην Κονιτσα. Απο το σεισμο δεν προκληθηκαν ευτυχως θυματα, κατερρευσαν ομως αρκετα σπιτια τα οποια ειχαν χαρακτηριστει ως ακαταλληλα μετα την ισχυρη δονηση που ειχε πληξει την περιοχη της Κονιτσας, πριν απο λιγες ημερες. Μεταξυ των κατοικων επικρατησε πανικος και αρκετοι διανυκτερευσαν στις πλατειες και τα αντισκηνα. Ηδη, συνεργεια της νομαρχιας Ιωαννινων, αρχισαν την καταγραφη των ζημιων. Οι μετασεισμοι που ακολουθησαν ηταν μικροτερης εντασης και εφθασαν εως τους 3,7 βαθμους της κλιμακας Ριχτερ. Την συγκροτηση κυβερνητικου κλιμακιου με σκοπο να αντιμετωπιστουν οι αμεσες αναγκες απο τον σεισμο που επληξε την Κονιτσα, ζητει το ΚΚΕ.

Παντως η σεισμικη προιστορια της περιοχης, δεν προκαλει μεγαλη ανησυχια στους επιστημονες, ενω η μεγαλυτερη δονηση που σημειωθηκε στο παρελθον ειχε καταγραφει το 1860 και ηταν μεγεθους 6,4 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ. Στην περιοχη υπαρχουν πολλα ρηγματα, που ακολουθουν τη φορα απο τις αλβανικες ακτες εως και τις ελληνικες, στην Ηπειρο, ενω ενα πλεγμα ρηγματων εχει καταγραφει προς τα ελληνοαλβανικα συνορα. Σ' αυτο το πλεγμα εντοπιζεται και η προσφατη σεισμικη δραστηριοτητα στην περιοχη της Κονιτσας.

Πληθαινουν τα σεναρια για το ενδεχομενο διεξαγωγης προωρων εκλογων ενω η κυβερνηση δεν διεψευσε την πιθανοτητα προωρης προσφυγης στις καλπες. Εγκυροι κυκλοι, παντως, που επικαλουνται οι εφημεριδες χωρις να τους κατονομαζουν, ανεφεραν οτι δεν αντιμετωπιζεται θεμα προωρων εκλογων, ενω ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης ο οποιος αναχωρει αυριο για τη Σιφνο, αναμενεται να καταληξει σε αποφασεις, στη διαρκεια των διακοπων του και να τις ανακοινωσει οταν επιστρεψει στην Αθηνα. Ο Πρωθυπουργος συναντηθηκε το μεσημερι με τον υπουργο Εργασιας, Ευαγγελο Γιαννοπουλο και τον υφυπουργο Λαμπρο Κανελλοπουλο, για θεματα της αρμοδιοτητας τους. Επισης, συναντηθηκε με τον με το Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη. Ο κ. Σκανδαλιδης, δηλωσε οτι συζητησαν την πορεια της συγκροτησης των οργανων του ΠΑΣΟΚ και διατυπωσε στον πρωθυπουργο την αποψη του για το θεμα των προωρων εκλογων λεγοντας ομως οτι δεν μπορει να πει τιποτα. Παντως, ειπε οτι δεν εχει αλλαξει η αποφαση του συνεδριου του ΠΑΣΟΚ περι εξαντλησης της τετραετιας. Απο την πελυρα του ο κ. Ευαγγελος Γιαννοπουλος εξεφρασε την αντιθεση του στο ενδεχομενο επισπευσεως των εκλογων και επικαλεσθηκε προς τουτο την ομοφωνη αποφαση του Συνεδριου του ΠΑΣΟΚ για εκλογες τον Οκτωβριο του 1997.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ολοκληρωνοντας την περιοδεια του στη Σαμο, αφησε να εννοηθει οτι θα διενεργηθουν προωρες εκλογες και εμφανιστηκε βεβαιος οτι το κομμα του, θα ερθει στην εξουσια. Κατηγορησε την κυβερνηση οτι εχει εγκαταλειψει τα ακριτικα νησια, ενω εξεφρασε την ικανοποιηση του για -το γεγονος οτι η κυβερνηση προτιθεται να δωσει φορολογικα κινητρα στα νησια μεχρι 3. 000 κατοικους. Επισης καλεσε την κυβερνηση να αρει τα αντικειμενικα κριτηρια σε ολη την επικρατεια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην αντεπιθεση περασαν το πρωι οι Τσετσενοι ανταρτες, πραγματοποιωντας μια απο τις σφοδροτερες στρατιωτικες επιχειρησεις με ταυτοχρονη επιθεση εναντιον της πρωτευουσας Γκροζνι και των τσετσενικων πολεων, Γκουντερμες και Αργκουν. Δεκατρεις νεκροι και 45 τραυματιες ρωσοι στρατιωτες ειναι ο μεχρι στιγμης απολογισμος των συγκρουσεων που συνεπεσαν με την εκρηξη βομβας σε κεντρικη λεωφορο της Μοσχας, δυο λεπτα πριν περασει ο Πρωθυπουργος Τσερνομιρντιν με τη συνοδεια του - εκρηξη που ειναι και το τελευταιο επεισοδιο μιας σειρας τρομοκρατικων επιθεσεων σε ρωσικες πολεις μετα τις εκλογες.

Η Συρια απερριψε σημερα την προταση του ισραηλινου πρωθυπουργου Βενιαμιν Νετανιαχου για επαναληψη των ειρηνευτικων συνομιλιων, δηλωνοντας οτι η προταση αυτη δεν εχει την παραμικρη σχεση με την ειρηνη. Σχολιο συριακης εφημεριδας που απηχει τις κυβερνητικες αποψεις αναφερει οτι ο Νετανιαχου προτεινει να συζητηθουν διαφορα ζητηματα και κυριως το προβλημα ασφαλειας του Ισραηλ στο νοτιο Λιβανο, οχι ομως και η αποχωρηση των ισραηλινων στρατευματων απο τα υψιπεδα του Γκολαν. Οι ΗΠΑ χαρακτηρισαν σημαντικες τις προτασεις του Νετανιαχου, ενω η Ρωσια τις εκρινε ανεπαρκεις, επικρινοντας επισης την αποφαση του Ισραηλ να αρει την απαγορευση δημιουργιας νεων οικισμων στις κατεχομενες περιοχες.

Κροατες και Μουσουλμανοι συμφωνησαν τελικα για το μελλοντικο καθεστως του Μοσταρ, υστερα απο πολυημερο μαραθωνιο διαβουλευσεων κατα τον οποιο οι εκπροσωποι της Ευρωπαικης δνωσης κατορθωσαν να πεισουν τους Κροατες να αποδεχτουν τα αποτελεσματα των δημοτικων εκλογων του Ιουνιου. Η εφαρμογη της συμφωνιας αυτης θα επιτρεψει τη λειτουργια των νεοεκλεγεντων οργανων της διχοτομημενης πολης, στην οποια το προβαδισμα ειχαν οι Μουσουλμανοι, θετοντας τερμα στην σοβαρη κριση που απειλουσε οχι μονον το Μοσταρ αλλα την ειρηνευτικη συμφωνια σε ολοκληρη τη Βοσνια. Τη συμφωνια χαιρετισε ο βρετανος αντιπροσωπος της Ευρωπαικης Ενωσης στην πολη Σερ Μαρτιν Γκαρο.

Διαβουλευσεις για τη ληψη αντιποινων θα αρχισουν στην Ευρωπαικη δνωση, σε απαντηση στις ζημιες που θα υποστουν οι ευρωπαικες επιχειρησεις απο τον αμερικανικο νομο Αματο, ο οποιος προβλεπει την επιβολη κυρωσεων σε ξενες επιχειρησεις που συναλλασσονται με το Ιραν και τη Λιβυη, ανακοινωσε το γαλλικο υπουργειο Εξωτερικων. Ηδη εχουν αρχισει συνεννοησεις μεταξυ των Ευρωπαιων για προηγουμενο νομο γνωστο ως Χελμς Μπερτον, ο οποιος ειναι στο ιδιο πνευμα με τον Αματο και ειχε στοχο να πληξει το κουβανικο καθεστως. Στα αντιμετρα που προετοιμαζει η Ευρωπαικη Επιτροπη περιλαμβανεται νομοθεσια που θα επιτρεπει σε οσες ευρωπαικες επιχειρησεις καταδικαστουν απο την αμερικανικη δικαιοσυνη να επιτυγχανουν αποζημιωσεις. Επισης τη δημιουργια Μαυρης Λιστς για τις αμερικανικες επιχειρησεις που θα επιδιωξουν να επωφεληθουν απο τον νομο Χελμς Μπερτον εναντιον των Ευρωπαιων. Εκτος απο τη Γαλλια αντεδρασαν η Γερμανια, η Ιταλια, η Ιαπωνια, καθως και ο Επιτροπος για την εμπορικη πολιτικη Σερ Λιον Μπριτον, ο οποιος υπογραμμισε οτι ο νομος Αματο εγκαθιδρυει την αθεμιτη αρχη συμφωνα με την οποια μια χωρα μπορει να υπαγορευσει την εξωτερικη της πολιτικη στις αλλες και διασπωντας την αναγκαια ενοτητα μεταξυ των συμμαχων για την απο κοινου αντιμετωπιση της τρομοκρατιας.

Στα προθυρα του λιμου εφθασε η Βορεια Κορεα εξαιτιας των μεγαλων πλημμυρων του περασμενου μηνα κατα τις οποιες εχασαν τη ζωη τους 116 ατομα και πληγησαν πανω απο τρια εκατομμυρια, σε εκατονταδες πολεις και χωρια, δηλωσε στην Πιονγκγιανγκ ο εκπροσωπος του Διεθνους Ερυθρου Σταυρου.

Η Ρωσια και οι ΗΠΑ θα πραγματοποιησουν αυτο τον μηνα ναυτικες ασκησεις στην Θαλασσα της Ιαπωνιας που εχουν ως αντικειμενο την εξασκηση για τη διασωση θυματων σε περιπτωση φυσικων καταστροφων.

Τουρκοι πολιτικοι αντεδρασαν σημερα στο ενδεχομενο διαλογου των αρχων με το Εργατικο Κομμα του Κουρδισταν -Πε Κα Κα. Στις πρωτοβουλιες της ισλαμικης κυβερνησης προς την κατευθυνση αυτη περιλαμβανονται οι συναντησεις του πρωθυπουργου Ερμπακαν με τον κουρδο ισλαμιστη συγγραφεα Ισμαηλ Νατζαρ, που διατηρει επαφες με τον ηγετη του ΡΚΚ Οτζαλαν, και εχει επιλεγει ως μεσολαβητης απο το φιλο- κουρδικο Λαικο Δημοκρατικο Κομμα ΧΑΝΤΕΠ. Οι πρωτοβουλιες αυτες ετυχαν χθες της υποστηριξης του Μεχμετ Γκολχαν, δευτερου στην ιεραρχια του Κομματος του Ορθου Δρομου, πραγμα που αποδοκιμασε ομως η ηγετις του κομματος και υπουργος Εξωτερικων Τανσου Τσιλερ. Κατα του διαλογου ταχθηκε και ο προεδρος Ντεμιρελ, ο οποιος ειπε οτι ενδεχομενη συμφωνια με το ΠΚΚ θα καθιστουσε την Τουρκια ακυβερνητη και προσθεσε οτι το προβλημα ειναι συνθετο και υποδαυλιζεται απο ξενες χωρες.

Σκοτωθηκαν και οι πεντε επιβαινοντες σε εκπαιδευτικη πτηση γερμανικου ελικοπτερου της αστυνομιας, που συνετριβη σημερα στη Βαλτικη Θαλασσα, απο διευκρινιστα μεχρι στιγμης αιτια.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εξελιξη ειναι η μεγαλη πυρκαγια που ξεσπασε τα ξημερωματα στα ελληνοβουλγαρικα συνορα, κοντα στο χωριο Πανδροσο Ροδοπης και καιει δασικη εκταση. Στις προσπαθειες για την κατασβεση της φωτιας μετεχουν δυναμεις δασικων, πυροσβεστων, στρατιωτες και κατοικοι της περιοχης, καθως και δυο πυροσβεστικα αεροσκαφη. Παραλληλα, οι βουλγαρικες αρχες καταβαλουν απο την πλευρα τους προσπαθειες, προκειμενου να αποτρεψουν τη φωτια να περασει στα δαση της γειτονικης χωρας. Η Γενικη Γραμματεια Δασων προειδοποιει οτι υπαρχει πολυ υψηλος κινδυνος για πυρκαγιες αυριο στην Κρητη, τη Σαμο και την Ικαρια.

Τη συνεχιση της προκαταρκτικης ερευνας για τα αιτια του θανατου του Χριστοφορου Μαρινου στο επιβατηγο-οχημαγωγο πλοιο ΠΗΓΑΣΟΣ ζητησε το πρωι ο προισταμενος της εισαγγελιας Πλημμελειοδικων Πειραια, Γιαννης Λαμπροπουλος, ο οποιος παρελαβε απο το λιμεναρχειο, τη δικογραφια της υποθεσης. Την περαιτερω ερευνα ανελαβε η εισαγγελεας κ. Παπαγεωργιου, η οποια πιθανοτατα, αναμενεται να καλεσει για συμπληρωματικες καταθεσεις, ορισμενους απο τους 30 μαρτυρες. Μεταξυ αυτων συμφωνα με πληροφοριες θα ειναι και οι γονεις του Μαρινου, οι οποιοι στην καταθεση τους υποστηριξαν οτι το παιδι τους δολοφονηθηκε απο αστυνομικους των ΕΚΑΜ.

Η Αγια Σοφια θα πρεπει να περασει στη δικαιοδοσια του Οικουμενικου Πατριαρχειου υποστηριξε ο Βουλευτης και πρωην υπουργος του ΠΑΣΟΚ , Στελιος Παπαθεμελης , ο οποιος βρισκεται - απο χθες - στη Μελβουρνη. Ο κ. Παπαθεμελης καλεσε τον αποδημο ελληνισμο να ξεκινησει διεθνη σταυροφορια για την αντιμετωπιση - οπως ειπε - του τουρκικου επεκτατισμου και των προκλησεων της Αγκυρας. Εξαλλου, ο κυπριος κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι η μετατροπη ενος χωρου ο οποιος για εκατονταετηριδες ηταν χριστιανικος τοπος λατρειας και στη συνεχεια μουσειο, σε χωρο λατρειας αλλης θρησκειας αποτελει παραβιαση διεθνων θεσμιων, αλλα οτι δεν εκπλησσει τους Κυπριους αν ληφθει υποψιν η συμπεριφορα του κατοχικου καθεστωτος απεναντι στις εκκλησιες και τους αλλους χωρους λατρεια και της πολιτιστικης κληρονομιας μας στα Κατεχομενα.

Την πορεια απορροφησης των κοινοτικων κονδυλιων για προγραμματα καταρτισης και εκπαιδευσης των εργαζομενων και ανεργων και της αντιμετωπισης του κοινωνικου αποκλεισμου συζητησαν σημερα ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης και ο υπουργος Εργασιας, Ευαγγελος Γιαννοπουλος. Συμφωνα με πληροφοριες ο υπουργος Εργασιας ενημερωσε τον πρωθυπουργο οτι το Εθνικο Κεντρο Πιστοποιησης προχωρει κανονικα τη διαδικασια εγκρισης των Κεντρων Επαγγελματικης Καταρτισης που θα αναλαβουν να υλοποιησουν τα προγραμματα επιμορφωσης εργαζομενων και ανεργων. Επισης, ο κ. Γιαννοπουλος, συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες, γνωστοποιησε στον πρωθυπουργο οτι το υπουργειο Εργασιας θα ειναι ετοιμο να εξαγγειλει νεα προγραμματα εως τις 15 Σεπτεμβριου. Τελος, ο υπουργος ενημερωσε τον πρωθυπουργο οτι αρχισε η διαδικασια απεμπλοκης των κοινοτικων κονδυλιων για τα προγραμματα του 1995, απο τις υπηρεσιες της Ευρωπαικης Ενωσης, συνολικου υψους 72 δις δρχ.

Δεμενο στο λιμανι του Πειραια βρισκεται το επιβατηγο οχηματαγωγο πλοιο Σουπερ Ναιας το οποιο υπεστη βλαβη ενω επλεε ανοιχτα του Σουνιου, μεταφεροντας στις Κυκλαδες, 1. 250 επιβατες. Απαγορευθηκε προσωρινα η εκτελεση των δρομολογιων του, ενω ζητηθηκε απο την πλοιοκτητρια εταιρια Αγαπητος Λαινς να γινει πληρης επισκευη και ελεγχος, λογω των επανειλημενων βλαβων. Τα προγραμματισμενα δρομολογια του Σουπερ Ναιας θα γινονται απο τα υπολοιπα πλοια των ακτοπλοικων γραμμων.

Συνεδριαζει σημερα η Πανελληνια Ναυτικη Ομοσπονδια προκειμενου να αποφασισει αν θα πραγματοποιηθει η απεργια των ναυτεργατων στις 16 και 17 του μηνος που εχει εξαγγειλει ο κλαδος και σε ποιες κατηγοριες πλοιων.

Για αυριο αναβληθηκε η εκδικαση της υποθεσης των δυο ομογενων Ελληνων, μονιμων κατοικων Γαλλιας, που συνεληφθησαν απο Τουρκους στη θαλασσια περιοχη Κοκκινων, την περασμενη βδομαδα. Οι δυο ομογενεις παρουσιαστηκαν χθες σε ψευδοδικαστηριο στα κατεχομενα, το οποιο ομως δεν ελαβε αποφαση. Τοσο η κυπριακη κυβερνηση οσο και η ελληνικη πρεσβεια στη Λευκωσια, προβαινουν σε διαβηματα διαμαρτυριας για την απελευθερωση των απαχθεντων. Στο μεταξυ, προς εκτονωση οδηγειται η ενταση που εχει προκληθει στην Κυπρο με αφορμη την μεγαλη διεθνη πορεια εκατονταδων μοτοσικλετιστων απο το Βερολινο προς τα Κατεχομενα, υστερα απο την αποφαση των οργανωτων να μην επιχειρηθει εισοδος στη νεκρη ζωνη. Σημερα το απογευμα αναμενεται η διελευση της πορειας απο τα ελληνοβουλγαρικα συνορα.

Αυτοκτονησε το πρωι, ο στρατιωτης Πεζικου, Παναγιωτης Πανταζοπουλος, 20 ετων που υπηρετουσε σε μοναδα της Λερου. Αυτοπυροβοληθηκε με το τουφεκι του, την ωρα της υπηρεσιας στη σκοπια του.

Στο χωρο του οργανωμενου εγκληματος στρεφεται η αστυνομια για τον εντοπισμο των δυο δραστων, οι οποιοι δολοφονησαν εν ψυχρω τα ξημερωματα στην Ηλιουπολη, στην Αθηνα, τον επιχειρηματια σκαφων Θεοφανη Σιδηροπουλο, 52 χρονων. Οι δυο αγνωστοι, οι οποιοι επεβαιναν σε μοτοσυκλετα, πλησιασαν το θυμα στο αυτοκινητο του και πυροβολισαν εναντιον του με πιστολι.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ομαδα ποδοσφαιρου του πρωταθλητη Παναθηναικου ολοκληρωσε την προετοιμασια της για τον αυριανο πρωτο αγωνα του με τη Νορβηγικη Ροζενμποργκ, στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας, για τα προκριματικα του Τσαμπιονς Λιγκ. Ο προπονητης των πρασινων Χουαν-Ραμον Ροτσα, εξεφρασε την πεποιθηση, οτι ο Παναθηναικος, θα ανταπεξελθει στις δυσκολιες του αυριανου αγωνα, επισημαινοντας οτι η Ροζενμποργκ μπορει να μην εχει το ονομα της Χαιντουκ, αλλα θα ηταν λαθος αν οι παικτες του την υποτιμουσαν.

Στο μεταξυ, ο Παναθηναικος βρισκεται παντα στη 14-η θεση της παγκοσμιας καταταξης συλλογων που ανακοινωνει καθε μηνα η Διεθνης Ομοσπονδια Ιστοριας και Στατιστικης του Ποδοσφαιρου, που εδρευει στο Βισμπαντεν της Γερμανιας. Δυο ακομη Ελληνικες ομαδες βρισκονται στο ΤΟΠ-100 του κοσμου, αφου ο Ολυμπιακος κατεχει την 65-η θεση και η ΑΕΚ την 96-η. Την πρωτη θεση κατεχει η Μπαρτσελονα και ακολουθουν ο Αγιαξ, η Μπαγερν Μοναχου, η Μιλαν, η Ριβερ Πλειτ απο την Αργεντινη, η Αμερικα του Καλι απο την Κολομβια κι η πρωταθλητρια Ευρωπης Γιουβεντους.

Παιχνιδι αναμεσα σε δυο ελληνικες ομαδες, οπου οποιαδηποτε προβλεψη θα ειναι λαθος, χαρακτηρισε την αποψινη συναντηση του Ηρακλη με το ΑΠΟΕΛ για το δευτερο προκριματικο γυρο του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ, ο προπονητης του κυπριακου συγκροτηματος, Γιατσεκ Γκμοχ. Απο την πλευρα του ο προπονητης του γηραιου Βασιλης Αντωνιαδης, τονισε οτι η πορεια της ομαδας του στην Ευρωπη, δεν θα περασει απαρατηρητη, αφου το αποψινο παιχνιδι θα ειναι η αρχη ενος νεου ξεκινηματος. Ο αγωνας θα αρχισει στις 9. 00 το βραδυ στο Καυταντζογλειο σταδιο της Θεσσαλονικης και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο την ΕΤ3.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε χαμηλους τονους πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες και στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με την επικρατηση μικρων πτωτικων τασεων. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 879,66 μοναδες, μειωμενος σε ποσοστο 0,43%. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε χαμηλα επιπεδα φθανοντας τα 3,3 δις δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,59%, Ασφαλειες πτωση 0,79%, Λιζινγκ πτωση 1,84%, Επενδυσεις πτωση 0,59%, κατασκευες πτωση 0,94%, Βιομηχανιες πτωση 0,29%, Διαφορες πτωση 0,18%, Συμμετοχων πτωση 0,14%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 0,31%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ζεστος προβλεπεται και γι'αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα και μονο τις απογευματινες ωρες στα βορεια ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις μετριοι και τοπικα στο νοτιοανατολικο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 19 με 36 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 21 με 30 και στα νησια 23 με 34 βαθμους Κελσιου. Αιθριο καιρο, βορειους ανεμους και θερμοκρασια 26 με 38 και 21 με 36 βαθμους, αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Tuesday, 6 August 1996 - 23:53:40