Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 30)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σημαντικες αλλαγες στη θητεια προβλεπει το νομοσχεδιο περι στρατολογιας που συμφωνα με το Γερασιμο Αρσενη θα ψηφιστει το Σεπτεμβριο.
  • Περισσοτερα απο 21 χιλιαδες στρεμματα εχει καψει μεχρι στιγμης η πυρκαγια της Χιου. Συνεχιζεται η πυρκαγια στη Ροδο, υπο ελεγχο στην Κρητη, οπου συνεληφθη ενας αγροτης για εμπρησμο εξ αμελειας.
  • Τον Αυγουστο η αναδρομικη καταβολη του επιδοματος των 18 χιλιαδων στους εργαζομενους στους δημους και τις κοινοτητες.
  • Νεα μεγαλη υποθεση λαθρεμποριας πετρελαιου με διαφυγοντες δασμους υψους 1,2 δις δρχ. , απεκαλυψε η Εισαγγελια Πειραιως.
  • Εγκριθηκαν 25 μετρα κατα της τρομοκρατιας απο τους υπουργους Εξωτερικων της Ομαδας των ``7`` πιο ανεπτυγμενων χωρων του κοσμου.
  • Ελευθεροι οι δυο ανδρες που ανακρινοντο απο τις αμερικανικες αρχες για την επιθεση στην Ατλαντα.
  • Σεισμοπληκτη περιοχη κηρυσσεται εντος των ημερων η Κονιτσα, με ολα τα ευεργετηματα του νομου.
  • Τμημα ελεγχου της διαφανειας στα ραδιοτηλεοπτικα μεσα συστηνεται με αποφαση του υπουργικου συμβουλιου.
  • Οξεια επιθεση στην κυβερνηση Σημιτη απο το Μιλτιαδη Εβερτ. Η κυβερνηση δεν εχει να επιδειξει εργο και περιοριζεται σε διαπιστωσεις σαν να ειναι αντιπολιτευση δηλωσε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας.
  • Εντονη κριτικη στην κυβερνηση και απο τον Κωνσταντινο Μητσοτακη για τις εξελιξεις στην ονομασια της ΠΓΔΜ.
  • Ο μητροπολιτης Ιταλιας, Σπυριδων, ο νεος αρχιεπισκοπος Αμερικης.
  • Κηδευτηκε στο Καιρο ο πατριαρχης Αλεξανδρειας Παρθενιος.
  • Νομοθετικη ρυθμιση για τους ορους και τις προυποθεσεις περιηγησης πλοιων με ξενη σημαια στις ελληνικες θαλασσες θα κατατεθει στη βουλη.
  • Συνεχιζονται οι αντιδρασεις του βουλευτη του ΠΑΣΟΚ, Δημητρη Μπεη, για την απομακρυνση του απο την επιτροπη που αποφαινεται για τους διοικητες των ΔΕΚΟ. Επιλογη της κυβερνησης η εναλλαξ συμμετοχη απαντα ο κυβερνητικος εκπροσωπος.
  • Εξαρθρωθηκε σπειρα Αργεντινων που ειχε ληστεψει τραπεζες αποκομιζοντας 122 εκατ. δρχ.
  • Πολλοι νεκροι και τραυματιες Κουρδοι απο επιθεσεις ιρανικων και τουρκικων δυναμεων.
  • Βαρεια ηττα της εθνικης ομαδας μπασκετ με 99-66 απο τη Λιθουανια.
  • Πτωση 0,32% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το Μητροπολιτη Ιταλιας και Εξαρχο νοτιου Ευρωπης, Σπυριδωνα εξελεξε ομοφωνα το μεσημερι η Συνοδος του Οικουμενικου Πατριαρχειου στο Φαναρι ως νεο Αρχιεπισκοπο Αμερικης. Η κενη εδρα δημιουργηθηκε απο την αποχωρηση του Αρχιεπισκοπου, Βορειου και Νοτιου Αμερικης Ιακωβου, υστερα απο 37 χρονια θητειας. Το Πατριαρχειο χωριζει την Αρχιεπισκοπη Βορειου και Νοτιου Αμερικης με την ιδρυση τριων νεων Μητροπολεων στο Τοροντο (Καναδα) στο Μπουενος Αιρες (Νοτιου Αμερικης) και στο Μεξικου (Κεντρικης Αμερικης). Πληροφοριες αναφερουν οτι την Μητροπολη Μεξικου θα αναλαβει ο νυν Επισκοπος Ντενβερ κ. Ησαιας. Ο Αρχιεπισκοπος Αμερικης διατηρει τον τιτλο του εξαρχου αλλα η αρμοδιοτητα του περιοριζεται στις κοινωτητες των ΗΠΑ.

Το πρωι η Ορθοδοξια και ο Ελληνισμος απηυθυναν το υστατο χαιρε στον Πατριαρχη Αλεξανδρειας Παρθενιο, στο ναο του Αγιου Νικολαου στο Καιρο. Ο ενταφιασμος του εγινε στο χωρο των κενοταφειων των Πατριαρχων της Μονης του Αγιου Γεωργιου στην Αιγυπτιακη πρωτευουσα.

Ημερα του Αρχιεπισκοπου Ιακωβου κυρηξε ο δημαρχος της Νεας Υορκης, Ρουντολφ Τζουλιανι, την 30η Ιουλιου (Αρψηβισηοπ Ιακοωος Δαυ ιν Νεω Υορκ Ψιτυ) κατα την διαρκεια δεξιωσης που παρεθεσε προς τιμην της αποχωρησης και των γεννεθλιων του Αρχιεπισκοπου Βορειου και Νοτιου Αμερικης Ιακωβου, στην οικια του δημαρχου, Γραψιε Μανσιον. Στην δεξιωση παραβρεθηκαν περισσοτερα απο 250 ατομα.

Σημαντικες αλλαγες στη θητεια προβλεπει το νομοσχεδιο περι Στρατολογιας με το οποιο αντιμετωπιζεται το ελλειμμα δυναμικου που παρατηρειται στις Ενοπλες Δυναμεις εδωσε σημερα στη δημοσιοτητα η πολιτικη ηγεσια του υπουργειου Εθνικης Αμυνας. Συμφωνα με τον υπουργο Γερασιμο Αρσενη το νομοσχεδιο αναμενεται να ψηφισθει απο το θερινο τμημα διακοπων της Βουλης το Σεπτεμβριο. Με το νομοσχεδιο θεσπιζεται το 19-ο ετος της ηλικιας του νεου ως ετος υποχρεωτικης στρατευσης εναντι του 20-ου που ειναι μεχρι σημερα ενω οσοι καταταγουν, νωριτερα, εθελοντικα θα τυχουν κινητρων για μειωμενη θητεια που θα καθορισθουν με υπουργικη αποφαση. Η διαρκεια αναβολης καταταξης λογω σπουδων θα καθοριζεται στο εξης με βαση τα προβλεπομενα κατα σχολη, ετη φοιτησης, προσαυξημενα κατα ενα χρονο. Παρεχεται επισης η δυνατοτητα νεας αναβολης για μεταπτυχιακες σπουδες με ανωτατο οριο το 28-ο ετος της ηλικιας του σπουδαστη. Παραλληλα, προβλεπονται ρυθμισεις για τους ανυποτακτους που εχουν γεννηθει απο το 1947 εως το 1966. Ειδικοτερα οσοι γεννηθηκαν τα ετη απο το 1947 εως 1956, θα πρεπει να υπηρετησουν τρεις μηνες. Οσοι γεννηθηκαν απο το 1957 εως το 1964 θα πρεπει να υπηρετησουν εξι μηνες και οσοι γεννηθηκαν απο το 1965 εως το 1966 θα πρεπει να υπηρετησουν 12 μηνες. Οι ανυποτακτοι αυτοι θα μπορουν να εξαγορασουν το υπολοιπο της θητειας τους με χρηματικο ποσο που θα προσδιοριστει με υπουργικη αποφαση. Με το νομοσχεδιο εισαγεται και ο θεσμος της αοπλης θητειας για τους αντιρρησιες συνειδησης, οι οποιοι θα πρεπει να πεισουν ειδικη επιτροπη για τους λογους που δεν επιθυμουν να υπηρετησουν ενοπλως. Με το ιδιο νομοσχεδιο απαλασσονται της στρατευσης οι πατερες που εχουν τρια παιδια. Οπως τονισε ο κ. Αρσενης, με τις νεες ρυθμισεις δεν θα επιλυθει το δημογραφικο προβλημα της χωρας αλλα θα αυξηθει η προσελευση των στρατευσιμων στις Ενοπλες Δυναμεις. Τελος, ο κ. Αρσενης διευκρινισε οτι δεν ειναι στις προθεσεις του υπουργειου, αυξηση της στρατιωτικης θητειας.

Για τριτη συνεχη ημερα συνεχιζεται η πυρκαγια στη Βορειο Χιο και συμφωνα με τις εκτιμησεις της Δασικης Υπηρεσιας του νησιου, εχουν αποτεφρωθει περισσοτερα απο 21 χιλιαδες στρεμματα αγροτολιβαδικης εκτασης. Η πυρκαγια εχει δυο μετωπα στις κοινοτητες Ποταμια και Ολισσοι. Για την κατασβεση της βρισκονται στην περιοχη τρια αεροσκαφη της δασικης υπηρεσιας, δασοπυροσβεστες, στρατιωτες και πολλοι κατοικοι της Χιου. Σε εξελιξη βρισκεται και η πυρκαγια που ξεσπασε προχθες το βραδυ στο Μονολιθο της Ροδου. Υπο ελεγχο ειναι ολα τα μετωπα της φωτιας στην Κρητη, οπου συνεληφθη και ενας αγροτης για εμπρησμο εξ'αμελειας, στις Ρογδιες Ηρακλειου.

Τον Αυγουστο θα αρχισει η καταβολη των αναδρομικων του επιδοματος των 18 χιλιαδων δραχμων το μηνα στους εργαζομενους στους Δημους και Κοινοτητες της χωρας. Αυτο συμφωνηθηκε κατα τη σημερινη συναντηση κατα του υπουργου Εσωτερικων Ακη Τσοχατζοπουλο, με τον Προεδρο της ΚΕΔΚΕ, και Δημαρχο Αθηναιων Δημητρη Αβραμοπουλο και τα μελη του προεδρειου της ΚΕΔΚΕ. Οπως τονισε ο κ. Τσοχατζοπουλος, τα αναδρομικα των 18. 000 δραχμων θα καταβληθουν εφ`απαξ στους εργαζομενους στους δημους και στις κοινοτητες που επληγησαν απο τους σεισμους το 1995. Σε δυο δοσεις τον ερχομενο Αυγουστο και τον Αυγουστο 1997 θα καταβληθουν τα αναδρομικα στους εργαζομενους σε δημους και κοινοτητες περιοχων που επληγησαν απο σεισμους το 1993.

Νεα υποθεση, λαθρεμποριας τρανζιτ πετρελαιου, το οποιο αντι να καταληγσει σε κοτερα και θαλαμηγους, κατεληγε στην εσωτερικη αγορα, εφερε στο φως η Εισαγγελια Πειραια, η οποια εδω και εναν χρονο, ερευνα το σκοτεινο κυκλωμα που ζημιωσε το ελληνικο δημοσιο πανω απο 7 δισεκατομμυρια δραχμες. Στη νεα υποθεση λαθρεμποριας, στην οποια εμπλεκονται τρεις ομορυθμες εταιριες εμποριας πετρελαιοειδων και 54 τελωνειακοι, διακινηθηκαν συνολικα 13. 000. 000 λιτρα πετρελαιου και οι διαφυγοντες δασμοι εφθασαν το 1 δις. 200 εκατ. δρχ. Οπως ανεφερε ο Εισαγγελεας Γιαννης Λαμπροπουλος, οι εταιριες των αδελφων Δενδρινου ζημιωσαν το δημοσιο με το ποσο των 210. 000. 000 δρχ. Τη μεγαλη κομπινα, ομως, διεπραξαν τα αδελφια Γιωργος και Κοσμας Λαουταρης, που με τα πλαστα παραστατικα που υπεγραφαν οι τελωνειακοι, ζημιωσαν το δημοσιο με το ποσο του ενος δις. δρχ. Αξιζει να σημειωθει οτι ο Βασιλης Δενδρινος αναζητειται απο την Αστυνομια για παρομοιες υποθεσεις, ενω ο Κοσμας εχει αποφυλακισθει προσφατα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκριθηκαν τα 25 μετρα κατα της τρομοκρατιας, που προτειναν οι Αμερικανοι στη διασκεψη των υπουργων Εξωτερικων της Ομαδας των Επτα πιο ανεπτυγμενων χωρων του κοσμου, που ξεκινησε σημερα στο Παρισι. Σε κοινη διακηρυξη που εκδοθηκε στη συνεχεια, τονιζεται η συμφωνια των Επτα και της Ρωσιας για την παταξη της τρομοκρατιας. Μεταξυ των προβλεπομενων μετρων ειναι ο περιορισμος των μετακινησεων των τρομοκρατων, η εξαλειψη των πηγων που τους χρηματοδοτουν, και η βελτιωση των μηχανισμων ανταλλαγης πληροφοριων. Ο γαλλος υπουργος Εξωτερικων ανακοινωσε οτι μεχρι το τελος της χρονιας θα πραγματοποιηθει διασκεψη ειδικων με θεμα τις βομβιστικες επιθεσεις και απειλες στα μεσα μαζικης μεταφορας. Στην κοινη διακηρυξη παντως δεν υπαρχει καμια αναφορα στην εκκληση των Ηνωμενων Πολιτειων να επιβληθουν κυρωσεις εναντιον χωρων που φερονται οτι υποθαλπουν την τρομοκρατια.

Αφεθηκαν ελευθεροι επειδη δεν προεκυψαν στοιχεια εις βαρος τους, οι δυο αντρες που φερονταν συνδεδεμενοι με παραστρατιωτικη οργανωση και ανακρινονταν απο τις αμερικανικες αρχες ασφαλειας για την τρομοκρατικη επιθεση στο Ολυμπιακο παρκο της Ατλαντα.

Πολλοι νεκροι και τραυματιες, κυριως προσφυγες απο το Ιραν, ειναι τα θυματα της επιθεσης των δυναμεων της Τεχερανης στο Βορειο Ιρακ, εναντιον βασης ανταρτων του Δημοκρατικου Κομματος του Ιρανικου Κουρδισταν. επως διεμηνυσε το καθεστως της Τεχερανης στα Ηνωμενα δθνη, οι δυναμεις του ενηργησαν βασει του δικαιωματος αυτοαμυνας σε προσπαθειες των ανταρτων να εισβαλουν στα ιρανικα εδαφη. Την ιδια ωρα αλλοι 16 ανταρτες, του Εργατικου Κομματος του Κουρδισταν αυτη τη φορα, σκοτωθηκαν απο επιθεση των τουρκικων δυναμεων ασφαλειας στις κουρδικες περιοχες της νοτιοανατολικης Τουρκιας.

Στο αεροδρομιο Φιουμιτσινο της Ρωμης προσγειωθηκε στις 15. 00 τοπικη ωρα το Μποινγκ 747 της Ολυμπιακης, που πραγματοποιουσε την πτηση Αθηνα-Νεα Υορκη, υστερα απο ανωνυμο τηλεφωνημα για υπαρξη βομβας. Οι επιβατες αποβιβαστηκαν αμεσως και μεταφερθηκαν μαζι με το πληρωμα σε κοντινο ξενοδοχειο. Η αναχωρηση απο τη Ρωμη υπολογιζεται οτι θα γινει αργοτερα το βραδυ, αφου περατωθει ο ελεγχος απο τις αρχες του αεροδρομιου.

Εντολη στο στρατο να πυροβολει εν ψυχρω τους διαδηλωτες εδωσε στην Ινδονησια ο στρατιωτικος διοικητης της Τζακαρτα, προκειμενου να αποτραπουν ταραχες σαν αυτες που συνταραξαν το νησι το περασμενο Σαββατοκυριακο. Οι ταραχες, που κοστισαν τη ζωη δυο ατομων, ξεσπασαν οταν η αστυνομια κατελαβε τα γραφεια κομματος της αντιπολιτευσης, προκειμενου να απομακρυνει τη νομιμη ηγετη του, Μεγκαουατι Σουκαρνοπουτρι.

Το ρολο που μπορει να διαδραματισει η Βουλγαρια στις σχεσεις μεταξυ Ρωσιας και ΝΑΤΟ, καθως και τις προθεσεις της σχετικα με την ενταξη της στην Ατλαντικη Συμμαχια, θα συζητησει ο βρετανος υπουργος θμυνας Μαικ Πορτιλο, με βουλγαρους αξιωματουχους, κατα την επισκεψη του στη Σοφια, σταθμο της περιοδειας του στα Βαλκανια.

Πολλοι Βεδουινοι συγκρουστηκαν σημερα με την αστυνομια στο νοτιο Ισραηλ, στη διαρκεια διαμαρτυριας τους για την κατασχεση εδαφων που υποστηριζουν οτι τους ανηκουν και τα οποια η κυβερνηση προοριζει για την επεκταση ισραηλινης πολης Ομερ.

Βομβα εξερραγη σε καφενειο στο δυτικο προαστιο του Αλγεριου προκαλωντας το θανατο ενος ατομου και τον τραυματισμο τεσσαρων.

Στην Ουγκαντα, ανταρτες σκοτωσαν 58 ατομα, μεταξυ των οποιων και 40 αντρες του κυβερνητικου στρατου, σε δυο επιθεσεις στο βορειο τμημα της χωρας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με υπουργικη αποφαση που θα εκδοθει εντος των προσεχων ημερων, θα κηρυχθει σεισμοπληκτη η περιοχη Κονιτσας, με ολα τα ευεργετηματα που προβλεπονται για τους πληγεντες απο τη σεισμικη δονηση της περασμενης Παρασκευης. Τη δηλωση αυτη εκανε στην Κονιτσα ο υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Μανωλης Λουκακης, τονιζοντας επιπλεον οτι μεσα στον Αυγουστο θα εχουν στεγασθει, ολοι οι σεισμοπαθεις, ειτε στους προκατ οικισμους που φθανουν στην Κονιτσα, ειτε σε αθικτα απο το σεισμο κτιρια, με επιδοτηση του ενοικιου. Το μεσημερι εφθασε στην Κονιτσα και ο αντιπροεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Γιαννης Βαρβιτσιωτης. Ο κ. Βαρβιτσιωτης, ζητησε να ενταχθει και η Κονιτσα στα ιδια προγραμματα με τα Γρεβενα, την Κοζανη και την Αχαια, επισημαινοντας οτι το κομμα του θα παρακολουθει απο κοντα την υλοποιηση των οσων υποσχεθηκαν στους Κονιτσιωτες και θα επεμβαινει οταν υπαρχει καθυστερηση.

Συζητηση για την εφαρμογη του νομου που αφορα τη λειτουργια των μεσων μαζικης ενημερωσης εγινε σημερα στη συνεδριαση του υπουργικου συμβουλιου υπο την προεδρια του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη. Ο κ. Ρεππας, που ηταν εισηγητης, δηλωσε οτι αποφασιστηκε ομοφωνως η ιδρυση στο πλαισιο του συμβουλιου ραδιοτηλεορασης ενος νεου τμηματος ελεγχου της διαφανειας το οποιο θα συγκροτησει ενα μητρωο με πληρη στοιχεια ολων των επιχειρησεων που ασχολουνται με τα ΜΜΕ. Η επιτροπη καταρχην θα προβει σε συλλογη των στοιχειων και στη συνεχεια στη διασταυρωση τους ενω με τακτικους και εκτακτους ελεγχους θα δημοσιευει εκθεσεις και εαν χρειαζεται μετα τη διαπιστωση παραβασεων θα λειτουργει κατα το νομο η και με συσταση ειτε με επιβολη προστιμου ειτε με προσωρινη η οριστικη αναστολη της αδειας. Ο υπουργος Τυπου ειπε οτι η στελεχωση του τμηματος αυτου θα γινει με εξειδικευμενο προσωπικο και δεν θα εχει σχεση με τα κομματα ενω σε ο, τι αφορα την καταβολη αγγελιοσημου απο τους περιφερειακους σταθμους ειπε οτι η βασικη σκεψη ειναι να καταβαλλεται το αγγελιοσημο μονο για την εκπομπη διαφημισεων πανελλαδικης εμβελειας. Τελος, ο κ. Ρεππας ειπε οτι στα πλαισια της διαφανειας οι φορεις του δημοσιου που θα αναθετουν προμηθειες η εργα πρεπει να ζητουν απο τις εταιριες ενα πιστοποιητικο διαφανειας που θα εκδιδεται απο το αρμοδιο τμημα του συμβουλιου ραδιοτηλεορασης.

Συνολικη κριτικη του πρωτου εξαμηνου της κυβερνησης Σημιτη εκανε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ μιλωντας σημερα στους βουλευτες του κομματος του που μετεχουν στο πρωτο θερινο τμημα της Βουλης. Ο κ. Εβερτ υπογραμμισε οτι η κυβερνηση δεν εχει να επιδειξει εργο και τονισε οτι περιοριζεται συνεχως σε διαπιστωσεις σαν να ειναι αντιπολιτευση. Αναφερομενος στα εθνικα θεματα ο κ. Εβερτ εκανε λογο για υποχωρητικοτητα της κυβερνησης που επετρεψε στην Τουρκια να ισχυριζεται οτι υπαρχουν δηθεν ``γκριζες`` περιοχες στο Αιγαιο και να υπερδιπλασιαζει τις παραβιασεις του εναεριου χωρου. Κατηγορησε επισης την κυβερνηση οτι απεκρυψε την αληθεια απο τον ελληνικο λαο, αιροντας το βετο για την χρηματοδοτηση της Τουρκιας απο το προγραμμα ΜΕΔΑ και οτι δεν εξασφαλισε τα κυριαρχικα μας δικαιωματα δεσμευοντας την Τουρκια ως προς τις απαραδεκτες διεκδικησεις της. Για το θεμα των Σκοπιων ο κ. Εβερτ ειπε οτι η κυβερνηση με την ακαιρη δημοσιοποιηση των θεσεων της εδωσε τη δυνατοτητα στους σκοπιανους να παρουν ακραιες θεσεις στο θεμα της ονομασιας. Ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης περιεγραψε με μελανα χρωματα την κατασταση της οικονομιας και επεσημανε οτι η κυβερνηση αδυνατει ν'απορροφησει τους Κοινοτικους πορους.

Εντονη κριτικη στην κυβερνηση ασκησε το μεσημερι ο πρωην πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης, για τις εξελιξεις στο θεμα της ονομασιας της ΠΓΔΜ. Εξεφρασε την εκτιμηση οτι, αν συνεχισθει ο στρουθοκαμηλισμος της ελληνικης εξωτερικης πολιτικης, τα Σκοπια θ' αναγνωρισθουν με το ονομα Δημοκρατια της Μακεδονιας. Ο κ. Μητσοτακης επεκρινε ακομη την ενδιαμεση συμφωνια που εχει υπογραφει με τη γειτονικη χωρα το 1995 και κατηγορησε τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη οτι, με τη δηλωση του οτι η Ελλαδα δεν βιαζεται να λυσει το θεμα της ονομασιας, εδωσε τη χαριστικη βολη στην προσπαθεια να βρεθει μια εθνικα συμφερουσα λυση στο θεμα. Επιτελους ειναι ο πρωθυπουργος της χωρας και χρεος του ειναι να προασπιζεται τα ελληνικα εθνικα δικαια και οχι να παραπλανα τον ελληνικο λαο, ενοψει των επομενων εκλογων, σημειωσε ο επιτιμος Προεδρος της Ν.Δ.

Το Μητροπολιτη Ιταλιας και Εξαρχο νοτιου Ευρωπης, Σπυριδωνα εξελεξε ομοφωνα το μεσημερι η Συνοδος του Οικουμενικου Πατριαρχειου στο Φαναρι ως νεο Αρχιεπισκοπο Αμερικης. Η κενη εδρα δημιουργηθηκε απο την αποχωρηση του Αρχιεπισκοπου, Βορειου και Νοτιου Αμερικης Ιακωβου, υστερα απο 37 χρονια θητειας. Το πρωι η Ορθοδοξια και ο Ελληνισμος απηυθυναν το υστατο χαιρε στον Πατριαρχη Αλεξανδρειας Παρθενιο, στο ναο του Αγιου Νικολαου στο Καιρο. Ο ενταφιασμος του εγινε στο χωρο των κενοταφειων των Πατριαρχων της Μονης του Αγιου Γεωργιου στην Αιγυπτιακη πρωτευουσα. Στην κηδεια του παρεστησαν εκπροσωποι της κυβερνησης, βουλευτες και Αρχιερεις της Εκκλησια της Ελλαδος.

Νομοθετικη ρυθμιση που θα καθοριζει τους ορους και τις προυποθεσεις περιηγησης των πλοιων με ξενη σημαια στις ελληνικες θαλασσες, θα καταθεσει στη Βουλη, ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας, μετα απο εξουσιοδοτηση του υπουργικου συμβουλιου. Ο κ. Ρεππας ειπε οτι θα καταβληθει προσπαθεια επιτευξης συμφωνιας μεταξυ των εργαζομενων και των ιδιοκτητων ωστε και εργασιακη ειρηνη να υπαρχει και να αναπτυχθει ο τουρισμος.

Με αφορμη την αντικατασταση του απο την Επιτροπη της Βουλης που αποφαινεται για τους διοικητες των τραπεζων και των ΔΕΚΟ, ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Δημητρης Μπεης δηλωσε οτι τεθηκε ουσιαστικως υπο αιρεση το συνταγματικο δικαιωμα των βουλευτων να εκφραζουν ελευθερα τη γνωμη τους και να ψηφιζουν κατα συνειδηση. Ο κ. Μπεης επανελαβε τη θεση του οτι οι αντικαταστασεις των διοικητων θα πρεπει να δικαιολογουνται, οταν αυτες γινονται προωρως, και αφησε εμμεσως αιχμες κατα του πρωθυπουργου, λεγοντας οτι δεν πρεπει να αιωρειται η εντυπωση οτι οι αλλαγες γινονται για να εξυπηρετηθουν προσωπικοι φιλοι. Προσωπικες χαρακτηρισε τις αποψεις του κ. Μπεη ο κυβερνητικος εκπροσωπος σημειωνοντας οτι ειναι επιλογη της κυβερνησης η εναλλαξ συμμετοχη των βουλευτων στις επιτροπες.

Στον εφετη ειδικο ανακριτη κατεθεσε για την υποθεση των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ, ο βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας Πετρος Τατουλης. Κατα την εξοδο του απο το γραφειο του ανακριτη ο βουλευτης δηλωσε οτι σημερα προκυπτει ενα καινουργιο στοιχειο, που επιβεβαιωνει οτι υπαρχει συνεχεια στο μεγαλο πολιτικο και οικονομικο σκανδαλο. Ο κ. Τατουλης, αναφερθηκε στη συμφωνια της υπουργου Αναπτυξης Βασως Παπανδρεου, με ΟΤΕ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ, που οπως ειπε, συνεχιζει να δεσμευει τον ΟΤΕ και το ελληνικο δημοσιο με τα συγκεκριμενα οικονομικα συμφεροντα, απο τα οποια εξαρταται πλεον η πολιτικη ζωη του τοπου.

Τριμελης σπειρα Αργεντινων που ειχαν ερθει στην Ελλαδα με σκοπο τη ληστεια τραπεζων εξαρθρωθηκε απο την Αστυνομια. Η σπειρα στο συντομο διαστημα της δρασης της ειχε καταφερει να ληστεψει τα υποκαταστηματα της Εθνικης Τραπεζας, της Γενικης, της Ιονικης και της Σιτυ Μπανκ σε περιοχες της Αθηνας, αποκομιζοντας 122 εκατομμυρια δραχμες. Τα ονοματα των τριων μελων της σπειρας ειναι: Φραντζισκο - Σεμπαστιαν Σπαντα, Εκτορ Μπουβραρντ του Αλφρεντο και Νορμα- Αλεανορ Περον. Οι τρεις Αργεντινοι οι οποιοι κρατουνται θα οδηγηθουν στον Εισαγγελεα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Τριανταπεντε γυναικες ηθοποιοι αποτελουν το θιασο του ΚΘΒΕ, ο οποιος θα παρουσιασει τη Λυσιστρατη του Αριστοφανη στο θεατρο Δασους της Θεσσαλονικης την Πεμπτη 1 και την Παρασκευη 2 Αυγουστου. Η παρουσιαση του εργου του Αριστοφανη μονο απο γυναικες ηθοποιους γινεται για πρωτη φορα. Ο αναπληρωτης διευθυντης του Κρατικου θεατρου Βορειου Ελλαδος, οσο και ο σκηνοθετης της παραστασης κυριοι Χαβιαρας και Ρηγας, τονισαν οτι η επιλογη της παρουσιασης του εργου μονο απο γυναικες ηταν τοσο θεατρικη πολιτικη οσο και δραματολογικη επιλογη. Αφ' ενος το ΚΘΒΕ ηθελε να αξιοποιησει το γυναικειο δυναμικο του θεατρου και αφ' ετερου ο σκηνοθετης της παραστασης θελησε να αντιστρεψει την παραδοση, συμφωνα με την οποια οι παραστασεις του Αριστοφανη ερμηνευονταν ειτε απο μικτους θιασους, ειτε απο ανδρες ηθοποιους οι οποιοι ερμηνευαν και τους γυναικειους ρολους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ονειρο ηταν και παει η προκριση στην τετραδα των Ολυμπιακων Αγωνων για την εθνικη μας ομαδα μπασκετ. Το εθνικο μας συγκροτημα σε αγωνα της προημιτελικης φασης , γνωρισε την συντριβη απο το αντιστοιχο της Λιθουανιας . Η εθνικη μας γνωρισε μια ακομη βαρεια ηττα με 99-66 , ενω στο ημιχρονο οι Λιθουανοι ειχαν προηγηθει 45-19. Ετσι η εθνικη μας θα δικεδικησει στη συνεχεια μια θεση 5-8 της γενικης καταταξης και θα αντιμετωπισει την Πεμπτη την ηττημενη της συναντησης Γιουγκοσλαβιας - Κινας.

Με νικη ξεκινησε τις υποχρεωσεις του στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα ο πρωταθλητης μας της ελευθερας παλης, Νικος Τσικουατσελης, αφου στον πρωτο του αγωνα για την κατηγορια των 48 κιλων νικησε 3-2 στα σημεια τον Ρουμανο Γκεοργκε Κορντουνεανου.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρη υποχωρηση σε ποσοστο 0,32% παρουσιασε ο Γενικος Δεικτης Τιμων στη σημερινη συνεδριαση και εκλεισε στις 884,51 μοναδες. Η πτωση του δεικτη οφειλεται κυριως στην υποχωρηση των τραπεζων, ενω αγοραστικο ενδιαφερον υπηρξε και σημερα για μετοχες του κατασκευαστικου κλαδου. Η αξια των συναλλαγων παρουσιασε σημαντικη αυξηση, λογω της διακινησης σημαντικων πακετων στο χωρο των τραπεζων και εφθασε στα 7,1 δισεκατομμυρια δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,43% Ασφαλειες πτωση 1,03%, Ληζιγκ ανοδος 0,07%, Επενδυσεις πτωση 1,29%, Κατασκευες ανοδος 1,48%, Βιομηχανιες πτωση 0,32%, Διαφορες αμεταβλητες, Συμμετοχων πτωση 0,16%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας παρεμεινε αμεταβλητος.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι αρχικα ο καιρος αυριο, τις απογευματινες ωρες ομως στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν νεφωσεις και υπαρχει πιθανοτητα να σημειωθουν βροχες και κυριως στα βορειοδυτικα σποραδικες καταιγιδες. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις και η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια ηπειρωτικα 18 με 34 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 20 με 37 και στα νησια 22 με 35 βαθμους Κελσιου. Αιθριο καιρο με ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 23 με 37 και 19 με 32 βαθμους αντιστοιχα θαχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη, οπου το απογευμα ενδεχεται να βρεξει.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Saturday, 3 August 1996 - 10:39:20