Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 29)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Εντυπωσιακη η πορεια των Ελληνων αθλητων στην Ολυμπιαδα, που ηδη εχουν κατακτησει τεσσερα χρυσα.
  • Ακαρπες παραμενουν οι ερευνες των αμερικανικων αρχων για την επιθεση στο παρκο της Ατλαντα.
  • Σε εξελιξη οι μεγαλες πυρκαγιες της Χιου και του Ηρακλειου.
  • Κρισιμη παραμενει η κατασταση πολλων Τουρκων πολιτικων κρατουμενων που νοσηλευονται στα νοσοκομεια της χωρας. Η απεργια διεκοπη με παρεμβαση του πρωθυπουργου Ερμπακαν, υποστηριζει δικηγορος πρωην αριστερος εξτρεμιστης που κρατηθηκε επι 13 χρονια στις τουρκικες φυλακες.
  • Κανενα ιχνος χημικης ουσιας που να υποδηλωνει την υπαρξη βομβας δεν εχει εντοπισθει απο τις ερευνες για τη συντριβη του αεροσκαφους της ΤΩΑ.
  • Αυριο οι τελικες αποφασεις για την οικονομια σε συσκεψη υπο τον πρωθυπουργο.
  • Ευθυνες στον πλοιαρχο του ΠΗΓΑΣΣΟΣ επιρριπτει η μητερα του Χριστοφορου Μαρινου και ζητα την εκταφη του γιου της για νεκροψια. Ο Μαρινος ακολουθουσε προγραμμα ψυχολογικης υποστηριξης συνοδευομενο απο φαρμακα δηλωνει ο ψυχιατρος Αντωνης Μαιλης.
  • Οργανωτικα θεματα συζητησαν ο πρωθυπουργος και ο Κωστας Σκανδαλιδης. Ο κ. Σημιτης συναντηθηκε και με τους Γιωργο Δασκαλακη και Πετρο Λαμπρου.
  • Εκατον σαραντα δυο τα κατεδαφιστεα σπιτια στην πολη της Κονιτσας και αλλα 14 στα γυρω χωρια.
  • Τη δημιουργια τριων νεων μητροπολεων στην Αρχιεπισκοπη Βορειου και Νοτιου Αμερικης εισηγειται η Συνοδιακη Επιτροπη του Οικουμενικου Πατριαρχειου.
  • Δωδεκα Κουρδοι λαθρομεταναστες και δυο παιδια συνεληφθησαν στη Λεσβο.
  • Πεντε εκατομμυρια η λεια ληστειας στη Ψιτυ Βανκ Παλαιου Φαληρου.
  • Κυκλοφοριακες αλλαγες απο τα μεσανυχτα στο κεντρο της Αθηνας, λογω των εργων του μετρο.
  • Ξεπερνουν τους 1. 600 οι νεκροι απο τις πλημμυρες στην ανατολικη και κεντρικη Κινα.
  • Το Βελιγραδι δεν προκειται να εκδοσει κανενα πολιτη του, οπως ζηταει το Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης.
  • Τριακοσιοι εργαζομενοι σε απεργια πεινας διεκδικωντας δεδουλευμενα σε εργοστασιο ηλεκτρικης ενεργειας στη Ρωσια.
  • Μορατοριουμ στις πυρηνικες δοκιμες κηρυξε η Κινα.
  • Ανοδος 0,23% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το τεταρτο χρυσο μεταλλιο στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα χαρισε στην χωρα μας ο Νικος Κακλαμανακης, αφου μετα τη νικη του στην 8-η ιστιοδρομια των Ιστιοσανιδων Μιστραλ εξασφαλισε την πρωτη θεση στην γενικη καταταξη. Η Ελλαδα ειχε ηδη κατακτησει αλλα τρια χρυσα μεταλλια στην Ατλαντα, με τους Πυρρο Δημα και Κακι Κακιασβιλι στην Αρση βαρων και τον Γιαννη Μελισσανιδη στην ενοργανη γυμναστικη, αλλα και τρια ασημενια, με τους Λεωνιδα Σαμπανη, Βαλεριο Λεωνιδη και Λεωνιδα Κοκκα, επισης στην Αρση Βαρων.

Ο ``χρυσος`` Ολυμπιονικης της ιστιοπλοιας, με ιστιοσανιδες τυπου Μιστραλ, Νικος Κακλαμανακης, γεννηθηκε τον Αυγουστο του '68 στην Αθηνα. Εχει υψος 1. 78μ. , ανηκει στον Ναυτικο Ομιλο Βουλιαγμενης και μενει στην Αθηνα.

Ειναι φοιτητης της Γυμναστικης Ακαδημιας, με ειδικοτητα την ιστιοπλοια. Ξεκινησε την αθλητικη του καριερα σαν κολυμβητης το 1979 ενω την ιδια χρονια, σε ηλικια 11 χρονων, ειχε την πρωτη του επαφη με το γουιντσερφινγκ. Απο το 1981 αρχισε πλεον να ασχολειται σε αθλητικο ειπεδο με το γουιντσερφινγκ, ενω απο το 1986 κανει υψηλο πρωταθλητισμο. Αποψε αρχιζουν οι προσπαθεις της Ολγας Βασδεκη στο τριπλουν και το βραδυ ενας ακομη Ελληνας αθλητης αρσιβαριστας, ο Αλεκος Πανατιδης θα προσπαθησει και αυτος για τη διακριση στην κατηγορια των 108 κιλων. Συσσωμη η πολιτικη ηγεσια της χωρας απεστειλε συγχαρητηρια τηλεγραφηματα στους Ολυμπιονικες.

Τη δημιουργια τριων νεων μητροπολεων στην Αρχιεπισκοπη Βορειου και Νοτιου Αμερικης αποφασισε, συμφωνα με πληροφοριες η αρμοδια συνοδικη επιτροπη του Οικουμενικου Πατριαρχειου. Οι μεχρι σημερα Επισκοπες, Καναδα και Νοτιου Αμερικης θα γινουν ξεχωριστες μητροπολεις, ενω θα δημιουργηθει μια ακομα Μητροπολης, η Μητροπολης Κεντρωας Αμερικης. Οι ΗΠΑ, με τις Επισκοπες που εχουν σημερα θα διατηρηθουν ως ενιαιο συνολο υπο τον Αρχιεπισκοπο Αμερικης που θα εδρευει στη Νεα Υορκη και θα διατηρησει τον τιτλο του Εξαρχου του Οικουμενικου Πατριαρχειου. Ο τιτλος του Αρχιεπισκοπου θα περιορισθει σε Αρχιεπισκοπο Αμερικης αντι του Αρχιεπισκοπος Βορειου και Νοτιου Αερικης, που ισχυε μεχρι σημερα. Τη σχετικη εισηγηση θα κανει αυριο στην Ιερα Συνοδο η αρμοδια επιτροπη. Στη συνεδριαση αναμενεται να εισηγηθει ο Οικουμενικος Πατριαρχης υποψηφιο η υποψηφιους για την εκλογη αλλου Αρχιεπισκοπου Αμερικης αφου σημερα ολοκληρωνεται η θητεια του Αρχιεπισκοπου Ιακωβου.

Στην Ατλαντα συνεχιζονται οι ερευνες της αστυνομιας για τους δραστες της βομβιστικης επιθεσης, στο Ολυμπιακο παρκο. Το ΦΒΙ εστιαζει τις ερευνες σε ακροδεξιες και ρατσιστικες οργανωσεις ενω αναζητειται ενας λευκος αμερικανος, ο οποιος εκανε το προειδοποιητικο τηλεφωνημα πριν απο την εκρηξη. Αναζητειται επισης μια ομαδα σκιν χεντ που αποχωρουσαν απο το παρκο την ωρα της εκρηξης συγχαιροντας ο ενας τον αλλο.

Σε εξελιξη εξακολουθουν να βρισκονται οι μεγαλες πυρκαγιες τη Χιο και το Ηρακλειο. Στη Χιο, οπου χθες κινδυνευσαν και οικισμοι, η φωτια μαινεται ανεξελεγκτη στις κοινοτητες Παπαρια και Νενιτουρια, οπου οι ισχυροι ανεμοι και το δυσβατο της περιοχης δυσκολευουν το εργο της κατασβεσης. Στην Κρητη, η φωτια στη Ροβια Ηρακλειου παραμενει επισης ανεξελεγκτη και μεχρι στιγμης εχει καψει δυο χιλιαδες κυριως ελαιοδεντρα. Σε εξελιξη βρισκεται και η φωτια στην Παλαιοχωρα Χανιων, οπου μεχρι στιγμης εχει αποτεφρωσει πεντεμισι χιλιαδες στρεμματα δασικης και καλλιεργησιμης εκτασης. Αλλη μια πυρκαγια ξεσπασε το μεσημερι και βρισκεται σε εξελιξη στην Ολυμπιαδα της Χαλκιδικης οπου εχουν σπευσει δυο αεροσκαφη. Τελος, υπο ελεγχο εχει τεθει η πυρκαγια στο Μονολιθο της Ροδου. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, θα επισκεφθει το απογευμα τις περιοχες της Χιου που καταστραφηκαν απο τη φωτια, ενω ο εκπροσωπος της Πολιτικης Ανοιξης, Νοτης Μαρτακης, δηλωσε οτι ειναι αδιανοητη και προκλητικη η ολιγωρια της πολιτειας στους εμπρησμους των δασων.

Εξαιρετικα κρισιμη παραμενει η κατασταση της υγειας δεκαδων Τουρκων πολιτικων κρατουμενων -που νοσηλευονται υστερα απο δυο περιπου μηνες απεργιας πεινας- μετα τη συμφωνια των εκπροσωπων τους και της τουρκικης κυβερνησης. Απο την απεργια πεινας πεθαναν 12 κρατουμενοι. Σημερα ο δικηγορος Εσμπερ Γιαγκμουρντερελι που συμμετειχε στις διαπραγματευσεις και εχει περασει πανω απο 13 χρονια στις φυλακες ως αριστερος εξτρεμιστης υποστηριξε οτι με παρεμβαση του πρωθυπουργου Νετζμετιν Ερμπακαν - και παρα την επιμονη του υπουργου Δικαιοσυνης Σεβκετ Καζαν για το αντιθετο - επιτευχθηκε ο συμβιβασμος με τους απεργους πεινας και αποτραπηκε η αιματοχυσια στις τουρκικες φυλακες. Στην Αθηνα, ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας, ειπε οτι προς το παρον η κοινοτικη τροικα δεν εχει προβει σε διαβημα προς την Αγκυρα για το θεμα. Πικετοφορια συμπαραστασης στους Τουρκους πολιτικους κρατουμενους εχει οργανωσει για σημερα το απογευμα εξω απο την Τουρκικη Πρεσβεια ο Συνασπισμος. Στην Τουρκια βρισκεται ελληνικη αντιπροσωπεια η οποια συμπαρισταται στους πολιτικους κρατουμενους. επως επισημανε ο βουλευτης του ΚΚΕ, Στρατης Κορακας, ο οποιος μετεχει στην αντιπροσωπεια, η συμφωνια που επετρεψε τη ληξη της απεργιας πεινας, ειναι περιορισμενη και προσωρινη και ειναι αβεβαιο εαν θα τηρηθει απο το τουρκικο κρατος. Στην Κωνσταντινουπολη βρισκονται επισης εκπροσωποι της ΕΙΝΑΠ, του Δικηγορικου Συλλογου και της ΕΣΗΕΑ.

Κανενα ιχνος χημικης ουσιας που να υποδηλωνει την υπαρξη βομβας δεν εχει εντοπιστει απο τις ερευνες για τη συντριβη του Μποιγνκ της ΤΩΑ στις 17 Ιουλιου στον Ατλαντικο, δηλωσε ο αντιπροεδρος της αμερικανικης υπηρεσιας που διεξαγει τις ερευνες, σε συνεργασια με το ΦΒΙ. Ερωτηθεις εαν η ελληνικη κυβερνηση εχει ενημερωθει για το πορισμα του ΦΒΙ σχετικα με τις συνθηκες πτωσης του αεροσκαφους, ο κυβερνητικος εκπροσωπος κ. Δημητρης Ρεππας ειπε οτι η Αθηνα δεν γνωριζει τιποτε για το πορισμα και τονισε πως θεση των ΗΠΑ ειναι οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα με τις συνθηκες ασφαλειας στο αεροδρομιο του Ελληνικου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εχουν ξεπερασει τους 1. 600 οι νεκροι απο τις πλημμυρες που πληττουν μεγαλες περιοχες της ανατολικης και κεντρικης Κινας, ενω απροσδιοριστος παραμενει ο αριθμος των αγνοουμενων και των τραυματιων. Πλημμυρες και κατολισθησεις λογω των καταρρακτωδων βροχων πληττουν και τις βορειες Φιλιππινες, οπου οι νεκροι εχουν ξεπερασει τους 50 και οι αγνοουμενοι τους 16.

Απο κακοκαιρια δοκιμαζεται επισης η Κοστα Ρικα, η οποια εχει πληγει απο τον τυφωνα Θεσαρ, που εχει προκαλεσει το θανατο 21 ατομων. Στο περασμα του απο τις χωρες της Λατινικης Αμερικης ο τυφωνας εχει προκαλεσει τον θανατο πεντε ατομων στην Κολομβια, τεσσαρων στην Βενεζουελα και αλλων τεσσαρων στην Νικαραγουα.

Το Βελιγραδι δεν προκειται να εκδωσει ουτε εναν απο τους πολιτες του στο διεθνες ποινικο δικαστηριο της Χαγης, ουτε προκειται να τροποποιησει την ισχυουσα νομοθεσια του προκειμενου να ικανοποιησει τις απαιτησεις του δικαστηριου, δηλωσε ο υπουργος Δικαιοσυνης της Γιουγκοσλαβιας, Βλαντιμιρ Κριβοκαπιτς, διευκρινιζοντας οτι το γιουγκοσλαβικο συνταγμα απαγορευει την εκδοση πολιτων της χωρας στο εξωτερικο.

Τριακοσιοι εργαζομενοι παιρνουν μερος σε απεργια πεινας στο εργοστασιο παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας της Πριμορσκαγια στη Ρωσια, με αιτημα την καταβολη καθυστερουμενων ημερομισθιων. Παραλληλα εισηλθε στην τριτη εβδομαδα η απεργια 10. 000 ανθρακωρυχων στη ρωσικη Απω Ανατολη, που διαμαρτυρονται για τη μη καταβολη δεδουλευμενων ημερομισθιων.

Μορατοριουμ στις πυρηνικες δοκιμες της κηρυξε σημερα η Κινα, αμεσως μετα την ανακοινωση της διεξαγωγης μιας ακομη πυρηνικης δοκιμης. Η κυβερνηση της Κινας, μαλιστα, ζητησε σημερα τον τερματισμο ολων των πυρηνικων δοκιμων σε παγκοσμιο επιπεδο και την απομακρυνση ολων των πυρηνικων οπλων που εχουν αναπτυξει εκτος των συνορων τους οι χωρες που διατηρουν πυρηνικα οπλοστασια. Τη λυπη του εξεφρασε ο Λευκος Οικος για την υπογεια δοκιμη που πραγματοποιησε σημερα, αλλα χαιρετισε την ανακοινωση του Πεκινου οτι θα συμμορφωθει με το μορατοριουμ για τις δοκιμες αυτες. Το Μορατοριουμ ισχυει απο αυριο.

Ενας νεκρος και δεκα τραυματιες ειναι τα θυματα της βομβιστικης επιθεσης που σημειωθηκε σημερα το μεσημερι σε τειποτειο στο Αλγερι.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι οριστικες αποφασεις για την οικονομια θα ληφθουν αυριο στην συσκεψη που θα πραγματοποιηθει υπο τον πρωθυπουργο. Το μεσημερι το οικονομικο επιτελειο της κυβερνησης συνεδριασε επι διωρο στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας και προετοιμασε τις εισηγησεις των συναρμοδιων υπουργων. Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου δηλωσε οτι εξετασθηκαν οι οικονομικες εξελιξεις του τρεχοντος ετους, η πορεια εκτελεσης του προυπολογισμου και η πορεια του πληθωρισμου, καθως και η απορροφηση των κοινοτικων κονδυλιων για τα μεγαλα εργα.

Ευθυνες και στον πλοιαρχο του πλοιου ΠΗΓΑΣΟΣ, μεσα σε καμπινα του οποιου βρεθηκε νεκρος ο Χριστοφορος Μαρινος, επερριψε η μητερα του νεαρου Αγγελικη Μαρινου, καταθετοντας στον αντιπλοιαρχο του Λιμενικου Χαραλαμπο Μαρτινο. Στην καταθεση της, η οποια διηρκεσε τρεις ολοκληρες ωρες, η μανα, συμφωνα με πληροφοριες, υποστηριξε οτι ο γιος της δολοφονηθηκε απο τους αστυνομικους της αντιτρομοκρατικης, τους οποιους μαλιστα στην αποτροπαια πραξη τους συνεβαλε και ο καπετανιος του πλοιου. Ηταν ο μονος που μπορουσε να διαταξει τη συλληψη του γιου μου, τονισε η μητερα του Μαρινου. Κατα την διαρκεια της πολυωρης ανακρισης, που γινοταν παρουσια του αντεισαγγελεα Πρωτοδικων Πειραια, Περικλη Δρακου, η μητερα του Μαρινου ζητησε και την εκταφη του γιου τους, προκειμενου, οπως ειπε, να αποδειχθει η δολοφονια. Απο την πλευρα του ο ψυχιατρος, Αντωνης Μαιλης, καταθετοντας υποστηριξε οτι ο Μαρινος ακολουθουσε προγραμμα ψυχολογικης υποστηριξης, συνοδευομενο και απο τα καταλληλα φαρμακα.

Οργανωτικα θεματα του ΠΑΣΟΚ συζητησαν στο Μεγαρο Μαξιμου, ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και ο γραμματεας του κομματος Κωστας Σκανδαλιδης. Ο κ. Σκανδαλιδης δηλωσε οτι ολοι καταθετουν αυτη την περιοδο τις προτασεις τους για την οργανωτικη ανασυγκροτηση του ΠΑΣΟΚ, και απαντωντας δε σε σχετικη ερωτηση, ειπε, οτι δεν υπαρχει θεμα προωρων εκλογων. Ο κ. Σημιτης συναντηθηκε και με τον υφυπουργο Μεταφορων Γιωργο Δασκαλακη με τον οποιο συζητησε και θεματα του κομματος. Επισης, συζητηθηκαν και θεματα αρμοδιοτητας του κ. Δασκαλακη και οπως δηλωσε ο υφυπουργος ξεκαθαριστηκαν ορισμενα θεματα, ωστε να προχωρησει πιο σωστα το εργο του υπουργειου. Τελος, ο Κ. Σημιτης ειχε συναντηση και με το γενικο διευθυντη του ΟΤΕ Πετρο Λαμπρου.

Η αντιπολιτευση καλο θα ειναι να προτεινει λυσεις και οχι να λεει λογια χωρις περιεχομενο, δηλωσε η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου για τις δηλωσεις του κ. Εβερτ οτι δηλωσεις της κυριας Παπανδρεου αποτελουν δυσφημιση για τον ελληνικκο τουρισμο. Η κυρια Παπανδρεου προσθεσε οτι τον ελληνικο τουρισμο δυσφημιζουν αυτοι που δεν ειναι επαγγελματιες και δεν αντιμετωπιζουν τους Ελληνες αλλα και τους ξενους τουριστες με αξιοπρεπεια.

Τρεις μερες μετα το σεισμο της Παρασκευης, η Κονιτσα, και τα γυρω χωρια, προσπαθουν να ξαναβρουν τον καθημερινο ρυθμο της ζωης, αν και οι ζημιες που αφησε στο περασμα του ειναι σημαντικες. Σημερα, ολοκληρωθηκε η καταγραφη των ζημιων και στην πολη της Κονιτσας. Διακοσια δεκα τεσσερ κτιρια κριθηκαν προσωρινα μη κατοικησιμα και 142 ακαταλληλα και εξαιρετικα επικινδυνα. Σε 23 χωρια της περιοχης Κονιτσας η καταγραφη των ζημιων συνεχιζεται. Μεχρι τωρα, 69 κτιρια κριθηκαν προσωρινα μη κατοικησιμα και 14 ακαταλληλα και επικινδυνα. Οι σκηνες που εφθασαν στην Κονιτσα, καλυψαν πληρως τις αναγκες των αστεγων, ενω μεταφερονται προκατ κτιρια απο βιομηχανια των Ιωαννινων για τη στεγαση των σεισμοπαθων. Ο Νομαρχης Ιωαννινων, Νικος Ζαρμπαλας, και ο Δημαρχος Κονιτσας, Μακης Χατζηευφραιμιδης, δηλωσαν οτι σ'ενα μηνα ολοι οι σεισμοπαθεις θα εχουν εγκατασταθει σε προκατ κτιρια.

Την αισιοδοξια του οτι θα λυθουν τα προβληματα των πανεπιστημιων και θα αρχισουν ομαλα τα μαθηματα και οι εξετασεις της νεας ακαδημαικης χρονιας, εξεφρασε ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου. Ο υπουργος επεσημανε, οτι τις επομενες ημερες θα συνεχισθει ο διαλογος με την πανεπιστημιακη κοινοτητα ωστε να δρομολογηθουν λυσεις για τα αιτηματα που ειναι Αυξηση των πιστωσεων, αυξηση των μηνιαιων αποδοχων των εκπαιδευτικων και αποσυρση της τροπολογιας με την οποια σταματα η επαγγελματικη εξελιξη των καθηγητων.

Προβληματα εξακολουθουν να υπαρχουν στην εναρξη του στρατιωτικου διαλογου στην Κυπρο, καθως η τουρκικη πλευρα επιχειρει να τον εκμεταλλευθει ζητωντας τη συμμετοχη του διοικητη των λεγομενων τουρκοκυπριακων δυναμεων, για να προσδωσει υποσταση στο ψευδοκρατος. Εως αυριο, αναμενεται να υπαρξει οριστικη εκτιμηση για το κατα ποσο ειναι δυνατη η πραγματοποιηση του διαλογου.

Ισως και σημερα θα βρισκονται στην Αλβανια για να αναλαβουν το εργο τους τρεις μητροπολιτες της Εκκλησιας της Αλβανιας που χειροτονηθηκαν το Σαββατοκυριακο στην Κωνσταντινουπολη. Ο νεος μητροπολιτης Κορυτσας κ. Χριστοδουλος, ευχηθηκε να μην δημιουργηθουν δυσκολιες στην αποστολη τους, και εξεφρασε την ελπιδα οτι θα αρθουν οι αντιρρησεις που ειχαν εκφρασει οι αλβανικες αρχες, στην αναδειξη ολων των επισκοπων της αυτοκεφαλου Εκκλησιας της Αλβανιας απο την Εκκλησια της Ελλαδος. Με την εκλογη τους συγκροτηθηκε Συνοδος της αυτοκεφαλου Εκκλησιας της Αλβανιας, στην οποια δεν ειχαν απομεινει ζωντες επισκοποι μετα τον ανηλεη διωγμο που υπεστη η εκκλησια αυτη απο το κομμουνιστικο καθεστως.

Δωδεκα Κουρδοι λαθρομεταναστες, μεταξυ των οποιων και δυο παιδια συνεληφθησαν το πρωι στο Πλωμαρι της Λεσβου, οπου ειχαν μεταφερθει με μηχανοκινητη βαρκα απο τα τουρκικα παραλια.

Περιπου πεντε εκατομμυρια δρχ ηταν η λεια δυο ενοπλων που ληστεψαν στις δυο παρα τεταρτο, το μεσημερι, το υποκαταστημα της Ψιτυ Βανκ στο Παλαιο Φαληρο και διεφυγαν με ΙΧ.

Κυκλοφοριακες αλλαγες επιβαλλονται απο τα μεσανυχτα στο κεντρο της Αθηνας λογω των εργων του μετρο. Ετσι, μονοδρομειται η Αγιου Κωνσταντινου απο την οδο Ακομινατου εως το υψος της οδου Νικηφορου, στο ρευμα της πλατειας Καραισκακη, ενω μειωνονται οι λωριδες κυκλοφοριας στη λεωφορο Βασιλισσης Σοφιας μπροστα απο τον Ευαγγελισμο. Για την κυκλοφοριακη αποσυμφορηση στην Αγιου Κωνσταντινου απο το υψος της πλατειας Ομονοιας, η κινηση θα διοχετευεται ειτε μεσω των οδων Πειραιως - Κολοκυνθους, ειτε μεσω των οδων Βερανζερου - Μαρνη - Καρολου, ενω η οδος Ακομινατου θα μετατραπει σε δρομο διπλης κατευθυνσης μονο για τα οχηματα εκτακτου αναγκης και τροφοδοσιας των καταστηματων. Οι ρυθμισεις προκειται να διαρκεσουν ολο τον Αυγουστο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Με τον Σωτηρη Μουστακα επικεφαλης ο θιασος του Θεατρικου Οργανισμου Κυπρου, παρουσιαζει στην Επιδαυρο τις Θεσμοφοριαζουσες του Αριστοφανη την Παρασκευη και το Σαββατο και στη συνεχεια σε Αθηνα, Πατρα, Καβαλλα, Σερρες, Κασσανδρα και το Διον. Η σκηνοθεσια του Κωστα Τσιανου, η μεταφραση του Κωστη Κολωτα, η μουσικη του Μαριου Τοκα αλλα και η διανομη εχουν ηδη επιβραβευθει απο το κοινο της Κυπρου. Περιπου 11 χιλιαδες θεατες εχουν παρακολουθησει τις περιοδειες του θιασου σε ολη την Κυπρο. Ειναι μια παρασταση κεφιου, πανηγυριου, οχι περιδιαγραμματων, ειπε ο Σωτηρης Μουστακας ο οποιος ερμηνευει με τον δικο του τροπο τον Μνησιλοχο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρη ανοδο 0,23% εκλεισε ο γενικος δεικτης τιμων στην πρωτη συνεδριαση της εβδομαδος και διαμορφωθηκε στις 887,37 μοναδες. Ισχυρο αγοραστικο ενδιαφερον εκδηλωθηκε για μετοχες των Κατασκευαστικων εταιριων οι τιμες των οποιων απεκομισαν υψηλα κερδη. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε χαμηλα επιπεδα φθανοντας τα 4,9 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,24%, Ασφαλειες ανοδος 1,10%, Ληζινγκ απωλειες 0,17%, Επενδυσεις ανοδος 1,27%, Κατασκευες ανοδος 5,32%, Βιομηχανιες ανοδος 0,05%, Διαφορες πτωση 0,46%, Συμμετοχων πτωση 0,24%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 0,52%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η εξασθενηση των ανεμων και η ανοδος της θερμοκρασιας θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου, ο οποιος προβλεπεται αιθριος. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια ηπειρωτικα 18 με 35 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 20 με 37 και στα νησια 22 με 34 βαθμους Κελσιου. Αιθριο καιρο με ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 22 με 36 και 19 με 34 βαθμους, αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Saturday, 3 August 1996 - 10:38:48