Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 22)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Κρισιμες ωρες περνα η Αλικη Βουγιουκλακη που δινει τη μαχη για τη ζωη.
  • Τα οριστικα μετρα που θα προτεινει στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ για τον αφθωδη πυρετο στον Εβρο, αποφασιζει σημερα η κτηνιατρικη επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης.
  • Εβδομαδα κινητικοτητας στο ΠΑΣΟΚ, ενοψει των οργανωτικων αλλαγων που σχεδιαζει ο Προεδρος του Κομματος, Κωστας Σημιτης.
  • Νικητη των επομενων εκλογων θεωρει το ΠΑΣΟΚ το 46% των ερωτηθεντων σε δημοσκοπηση που δημοσιευουν τα "ΝΕΑ".
  • Ελλειπη τα μετρα ασφαλειας σε αμερικανικα αεροδρομια συμφωνα και με το περιοδικο "Νιους Γουηκ".
  • Στη δικαιοσυνη προσφευγει η ελληνικη κυβερνηση για δυσφημιση των αεροδρομιων μας απο ξενα μεσα ενημερωσης.
  • Ασυλληπτοι παραμενουν οι δυο ισοβιτες που δραπετευσαν το Σαββατο απο τις φυλακες Αλικαρνασσου.
  • Νεες προκλητικες δηλωσεις του Σουλειμαν Ντεμιρελ με αφορμη την 22η επετειο της τουρκικης εισβολης στην Κυπρο.
  • Στη μαχη εναντιον του Ναιμ Σουλειμανογλου για το χρυσο μεταλλιο στα 64 κιλα της αρσης βαρων, ριχνεται σημερα ο Βαλεριος Λεωνιδης.
  • Την εθνικη ομαδα της Βραζιλιας αντιμετωπιζει το εθνικο μας συγκροτημα στο δευτερο παιχνιδι της στους Ολυμπιακους Αγωνες.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κρισιμη χαρακτηριζεται και απο το μεσημβρινο ιατρικο δελτιο η κατασταση της υγειας. Το μεσημερι εκδοθηκε το νεοτερο ιατρικο δελτιο στο οποιο αναφερεται οτι η κατασταση της υγειας της Αλικης Βουγιουκλακη ειναι κρισιμη. Συνεχιζεται η υποστηρικτικη αγωγη παρα το γεγονος οτι τα περιθωρια κρινονται εξαιρετικα περιορισμενα. Το ανακοινωθεν που διαβασε ο ειδικος παθολογος του νοσοκομειου κ. Αδαμιδης, υπογραφεται απο το θεραποντα γιατρο καθηγητη Ιωαννη Πουλαντζα. Ο κ. Αδαμιδης οταν ρωτηθηκε απο τους δημοσιογραφους αν ειναι πλεον υποθεση ωρων για να συμβει το μοιραιο, απεφυγε να κανει οποιαδηποτε προβλεψη αλλα δεν παρελειψε να διευκρινισει οτι η Αλικη Βουγιουκλακη δεν υποφερει. Ειναι χαρακτηριστικο της μεγαλης ψυχικης δυναμης που διαθετει η ηθοποιος για να κρατηθει στη ζωη το γεγονος οτι η καρδια της αντεχει παρα το οτι μια απο τις σημαντικοτερες παρενεργειες του ηπατικου κωματος στο οποιο εχει περιπεσει η ασθενης ειναι οι καρδιακες αρρυθμιες που στη συνεχεια επιφερουν το θανατο.

Δεν υπαρχει κυβερνητικη αποφαση για καταθεση αγωγων απο το ελληνικο δημοσιο εναντιον οσων ενεπλεξαν την Ελλαδα στην υποθεση της πτωσης του Μποινγκ 747 της ΤΩΑ. Αυτο διευκρινισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας, δηλωνοντας οτι η Ελλαδα επιφυλασσεται να ασκησει ολα τα κατα νομο δικαιωματα της, οποτε και οπως κρινει οτι το επιτασσει το εθνικο συμφερον. Σχετικα με το ενδεχομενο να τεθει η ελληνικη κτηνοτροφια σε καραντινα, απο τα κοινοτικα οργανα, ο κ. Ρεππας τονισε οτι ολοι αναγνωριζουν πως η ελληνικη κυβερνηση ειχε ηδη λαβει πολυ σημαντικα μετρα αντιμετωπισης της επιδημιας του αφθωδους πυρετου προτου καν γινει η οποιαδηποτε σχετικη νυξη εκ μερους της Ευρωπαικης Ενωσης. Τελος, αναφορικα με τη χθεσινη συνεντευξη του Γιωργου Παπανδρεου σε κυριακατικη εφημεριδα και τις αποψεις του περι διορθωτικου ανασχηματισμου, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, υποστηριξε οτι ειναι χρεος του υπουργου να εκφραζει τις αποψεις του για την ευρυθμοτερη λειτουργια της κυβερνησης και πως ειναι αυτονοητο οτι το παρον κυβερνητικο σχημα χρειαζεται βελτιωσεις, οι οποιες θα γινουν εν ευθετω χρονω.

Συνεδριαζει σημερα στις Βρυξελλες η Μονιμη Κτηνιατρικη Επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης, προκειμενου να οριστικοποιησει τα μετρα που θα προτεινει στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ, αναφορικα με τα κρουσματα αφθωδους πυρετου στον Εβρο. Στη συνεχεια η Ευρωπαικη Επιτροπη θα αποφασισει αν θα συνεχιστει το εμπαργκο στις εξαγωγες κρεατος και γαλακτοκομικων προιοντων για ολη τη χωρα, η αν θα περιοριστει μονο στο νομο Εβρου. Στις πληγεισες περιοχες συνεχιζεται κανονικα το προγραμμα θανατωσης των αρρωστων ζωων, ενω δεν εχουν εντοπιστει νεα κρουσματα της νοσου.

Συνεχιζεται η κινητικοτητα στο ΠΑΣΟΚ, ενοψει των οργανωτικων αλλαγων που σχεδιαζει ο Προεδρος του κομματος, Κωστας Σημιτης. Σημερα συνανταται διαδοχικα με τον Γραμματεα του Κομματος, Κωστα Σκανδαλιδη και τον Αποστολο Κακλαμανη. Το απογευμα συνεδριαζει υπο την προεδρια του κ. Σημιτη το Εκτελεστικο Γραφειο του Κινηματος, ενω την Πεμπτη θα συνελθει η Κεντρικη Επιτροπη, προκειμενου να εγκρινει τις αλλαγες που θα προτεινει η ομαδα εργασιας. Θα εκλεγουν επισης, οι γραμματεις των τομεων δρασης. Στο μεταξυ, το μελος του Εκτελεστικου Γραφειου και Γενικος Γραμματεας του υπουργειου Εθνικης Οικονομιας, Μιλτιαδης Παπαιωαννου, με συνεντευξη του στην εφημεριδα "ΤΑ ΝΕΑ", τονιζει οτι το ΠΑΣΟΚ, χρειαζεται αμεσα ενα σχεδιο πολιτικων προτεραιοτητων, περισσοτερη τολμη απο τα κυβερνητικα στελεχη και σκληρη δουλεια. Ο κ. Παπαιωαννου, επισημαινει την αναγκη ενος ευρυτερου σχεδιου μεταρρυθμισεων και τονιζει οτι αν δεν υπαρξει εκσυγχρονισμος και προσαρμογη τωρα, το τιμημα αυριο θα ειναι πολυ μεγαλο για τη χωρα και ισως σαρωτικο για πολλες κοινωνικες ομαδες. Επισης, ο κ. Παπαιωαννου τασσεται υπερ του διαλογου με την αριστερα, με προοπτικη συνεννοησης στις προγραμματικες συγκλισεις.

Νικητη των επομενων εκλογων θεωρει το ΠΑΣΟΚ το 46% των ερωτηθεντων ενω το 23,4% εκτιμα οτι τις εκλογες θα της κερδισει η Νεα Δημοκρατια. Συμφωνα με δημοσκοπηση που δημοσιευεται σημερα στην εφημεριδα "ΤΑ ΝΕΑ", το 66,2% τασσεται κατα της διενεργειας προωρων εκλογων.

Ελλειπη φαινεται πως ειναι τα μετρα ασφαλειας στο αεροδρομιο Κενεντι της Νεας Υορκης. Συμφωνα με χθεσινο δημοσιευμα του εβδομαδιαιου περιοδικου "Νιους Γουηκ" ο καθε επιδοξος βομβιστης θα ειχε πλουσιες ευκαιριες για να υλοποιησει τα οποια σχεδια του, εξαιτιας των χαλαρων μετρων ασφαλειας που ισχυουν σε ορισμενα αεροδρομια των ΗΠΑ. Οπως τονιζεται στο ιδιο αρθρο, η εκθεση για τη χαλαροτητα των μετρων ασφαλειας των αεροδρομιων στις ΗΠΑ, δε δοθηκε ποτε στη δημοσιοτητα για λογους εθνικης ασφαλειας. Εξαλλου, δυο Γαλλοι δημοσιογραφοι αποκαλυψαν την ανεπαρκεια των μετρων καταφερνοντας να περασουν σε χωρους που θεωρουνται υψιστης ασφαλειας χωρις να γινουν αντιληπτοι. Στο μεταξυ, συμφωνα με δημοσιευμα της ισραηλινης εφημεριδας "Γεντιοτ Αχρονοτ" η ΨΙΑ ζητησε απο τη Μοσσαντ να ελεξει τη λιστα των επιβατων της πτησης Αθηνα-Νεα Υορκη του αεροπλανου της ΤΩΑ, που εξερραγη μετα την απογειωση του απο τη Νεα Υορκη, για τυχον σχεσεις των ατομων με τρομοκρατικες οργανωσεις.

Στη δικαιοσυνη προσφευγει η ελληνικη κυβερνηση εναντιον των ξενων μεσων μαζικης ενημερωσης τα οποια με αφορμη την πτωση του αεροσκαφους της ΤΩΑ, βρηκαν την ευκαιρια να πραγματοποιησουν μια νεα συκοφαντικη εκστρατεια εναντιον των αεροδρομιων μας. Παραλληλα, κλιμακια της Υπηρεσιας Πολιτικης Αεροποριας, θα πραγματοποιησουν ελεγχους στα μετρα ασφαλειας ξενων αεροδρομιων, δικαιωμα που απορρεει απο διμερεις συμφωνιες.

Αναρτωνται αυτη την εβδομαδα στα Λυκεια ολης της χωρα οι βαθμολογιες των υποψηφιων στις φετινες γενικες εξετασεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι καταλογοι με τους υποψηφιους που εισαγονται κατα σχολη, θα αναρτηθουν στο τελος Αυγουστου.

Ασυλληπτοι παραμενουν οι δυο ισοβιτες που δραπετευσαν το βραδυ του Σαββατου απο τις φυλακες Αλικαρνασσου. Παρα την τεραστια κινητοποιηση της αστυνομιας στην Κρητη, τοσο ο Βαγγελης Σελειανακης, που θεωρειται εγκεφαλος της αποδρασης οσο και ο Δημητρης Λιαρμακοπουλος διαφευγουν τη συλληψη. Οι αλλοι εξι δραπετες που συνεληφθησαν οδηγουνται σημερα στον εισαγγελεα Ηρακλειου Κρητης.

Υπο ελεγχο τεθηκε το πρωι απο ανδρες της δασικης υπηρεσιας και δασοπυροσβεστες η πυρκαγια που εκδηλωθηκε σε δασικη εκταση στο Γαργηττο Πεντελης. Στις προσπαθειες κατασβεσης της φωτιας ελαβαν μερος και 4 πυροσβεστικα αεροσκαφη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεες προκλητικες δηλωσεις του Προεδρου της Τουρκιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ, αυτη τη φορα περιλαμβανονται σε μηνυμα του προς τον τουρκοκυπριο Ραουφ Ντενκτας που απεσταλη με αφορμη την 22η επετειο της Τουρκικης εισβολης στην Κυπρο. Στο μηνυμα του ο Ντεμιρελ Χαρακτηριζει την Τουρκια ως εγγυηση για ηρεμια και σταθεροτητα στην Κυπρο και τη Μεση Ανατολη και αναφερει οτι αποτελεσμα της εισβολης ηταν η διασφαλιση της ηρεμιας, της σταθεροτητας και της ασφαλειας στην Κυπρο και την περιοχη. Προσθετει οτι για να οδηγηθει το Κυπριακο σε λυση, απαιτειται πολιτικη βουληση και η συγκαταθεση και των δυο πλευρων.

Τουλαχιστον εξι ατομα σκοτωθηκαν σημερα σε εκρηξη που σημειωθηκε στην αιθουσα επισημων του αεροδρομιου της Λαχορης, στην επαρχια Παντζαμπ του κεντρικου Πακισταν, ανακοινωσε η αστυνομια. Η ιδια πηγη δεν ηταν σε θεση να διευκρινησει τι προκαλεσε την εκρηξη, ενω συμφωνα με αυτοπτες μαρτυρες υπαρχουν τραυματιες, ο αριθμος των οποιων παραμενει μεχρι στιγμης αγνωστος.

Το πτωμα ενος ακομα θυματος της αεροπορικης τραγωδιας του Μποινγκ 747 της ΤΩΑ, βρεθηκε χθες απο την αμερικανικη ακτοφυλακη, ενω μεχρι στιγμης εχουν αναγνωρισθει με βεβαιοτητα τα 46 απο 101 πτωματα που ανασυρθηκαν απο την περιοχη της πτωσης του μοιραιου αεροσκαφους. Τα αιτια της πτωσης παραμενουν αδιευκρινιστα, καθως το κυριο μερος της ατρακτου δεν εχει ανευρεθει ακομη. Στο μεταξυ, τρια αεροσκαφη χρειασθηκε να εκκενωθουν εσπευσμενα, χθες, στο αεροδρομιο Ο'Χεηρ του Σικαγου, υστερα απο απειλητικα τηλεφωνηματα για υπαρξη εκρηκτικων μηχανισμων.

Δυο μικρα κοριτσακια χαροπαλευουν, θυματα του μυστηριωδους βακιλλου που εχει προκαλεσει μαζικη τροφικη δηλητηριαση στην περιοχη της Οζακα, ενω αυξανεται ο αριθμος των θυματων, που βρισκονται σε σοβαρη κατασταση. Αν και η επιδημια κανει θραυση κυριως στους μαθητες και αποδιδεται στα σχολικα γευματα, εχει προσβαλει επισης και μελη του διδακτικου προσωπικου αλλα και αλλες κατηγοριες ενηλικων. Οι υγειονομικες αρχες δεν εχουν κατορθωσει παντως μεχρι στιγμης να εντοπισουν με ακριβεια ποια ακριβως απο τα τροφιμα ευθυνονται για την επιδημια.

Στις 15 Σεπτεμβριου θα δωθει το εναυσμα της "τελικης μαχης" που θα οδηγησει "στο τελος του Ιταλικου Κρατους", και τη δημιουργια της "Ομοσπονδης Δημοκρατιας της Παντανια", δηλωσε χθες ενωπιον των οπαδων του, ο ηγετης του αυτονομιστικου κομματος "Λιγκα του Βορρα" Ουμπερτο Μποσι. Επισης, ο Μποσι απερριψε για ακομα μια φορα τις συνομιλιες στο ιταλικο Κοινοβουλιο που στοχο εχουν την μεταρρυθμιση των θεσμων, χαρακτηριζοντας τες "σοφισματα, που απλως προσπαθουν να καταστησουν ελαφρως πιο επαρκες ενα συστημα που ειναι καταδικασμενο σε θανατο".

Η δευτερη και τελευταια ομαδα απο 25 κρατουμενους του Ισραηλ στον νοτιο Λιβανο, ελευθερωθηκαν αργα χθες το βραδυ, σημειωνοντας την ληξη της επιχειρησης ανταλλαγης αιχμαλωτων μεταξυ του Ισραηλ και της Χεζμπολλαχ. Συμφωνα με τους ορους της ανταλλαγης, τους οποιους διαπραγματευθηκε συντονιστης των γερμανικων μυστικων υπηρεσιων, η Χεζμπολλαχ παρεδωσε χθες στον Ερυθρο Σταυρο τα πτωματα δυο ισραηλινων στρατιωτων που σκοτωθηκαν στον Λιβανο το 1986 και 17 ανδρες του φιλοισραηλινου Στρατου του Νοτιου Λιβανου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Λεωνιδας Σαμπανης, χαρισε στη χωρα μας το πρωτο της μεταλλιο στους Ολυμπιακους αγωνες της Ατλαντα. Ο Βορειοηπειρωτης αθλητης κατεκτησε το ασημενιο μεταλλιο αφου σηκωσε 137,5 κιλα στο αρασε, 167,5 στο ζετε και 305 στο συνολο, σημειωνοντας παραλληλα νεο πανελληνιο ρεκορ. Το χρυσο μεταλλιο πηρε ο Κινεζος Τανγκ με 307,5 κιλα, σημειωνοντας νεο παγκοσμιο ρεκορ, και το χαλκινο ο Βουλγαρος Νικολαι Πεσαλοφ με 302,5 κιλα.

Μια ακομη μεγαλη Ελληνικη στιγμη θα ειναι η αποψινη μαχη του Βαλεριου Λεωνιδη με τον περιφημο Ναιμ Σουλειμανογλου για την κατακτηση του χρυσου μεταλλιου στα 64 κιλα της Αρσης Βαρων. Στην ιδια κατηγορια μετεχει και ο Γιωργος Τζελιλης. Την αναμετρηση θα μεταδωσει η ΕΤ1 στις 10 το βραδυ.

Η εθνικη μας ομαδα μπασκετ δινει αποψε τον δευτερο αγωνα της στους Ολυμπιακους Αγωνες αντιμετωπιζοντας την αντιστοιχη της Βραζιλιας. Το παιχνιδι θα μεταδοθει απο την ΕΤ1 στις 5 παρα δεκα, ενω το εθνικο μας συγκροτημα του Πολο, που χθες γνωρισε την δευτερη ηττα του χανοντας με 9-7 απο την ομαδα των Ηνωμενων Πολιτειων, δινει αποψε μια κρισιμη συναντηση με τη Ρουμανια. Η συναντηση αυτη αρχιζει στις 10 παρα δεκα και θα μεταδοθει απο την ΕΤ1.

Κλωτσιες και απειλες που λιγο ελλειψε να μετατρεψουν την αιθουσα παλης σε πεδιο μαχης, σημειωθηκαν το πρωι του Σαββατου με πρωταγωνιστες τον πρωταθλητη μας της ελληνορωμαικης, Γιαννη Αγκατζανιαν και τον Τουρκο αντιπαλο του Μπαιραμ Οζντεμιρ. Ο Αγκατζανιαν που εχανε 2-1 στα σημεια λιγο πριν τη ληξη του αγωνα, εκνευριστηκε γιατι ο αντιπαλος του προσπαθησε να αποφυγει τις λαβες του αντικανονικα και στην προσπαθεια του να τον κρατησει του εσκισε το φορμακι. Ο Τουρκος επιχειρησε να τον κλωτσησει, ο Αγκατσανιαν αντεδρασε, αλλα τελικα με την επεμβαση των δυο προπονητων το επεισοδιο εληξε. Για την ιστορια να πουμε οτι ο Αγκατσανιαν νικησε στην παραταση με 6-2.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με βροχες και καταιγιδες επικρατουν σημερα στην κεντρικη και βορεια ηπειρωτικη χωρα καθως και το βορειο Ιονιο. Στην υπολοιπη Ελλαδα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος, αλλα το απογευμα στα ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν νεφωσεις με τοπικες βροχες η καταιγιδες. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι, στα ανατολικα ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και προς το βραδυ στο Αιγαιο τοπικα θυελλωδεις. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 27 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 33 και στις νησιωτικες περιοχες τους 29 βαθμους Κελσιου. Αυριο, ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος με πιθανοτητα για τοπικες βροχες στα βορεια ηπειρωτικα. Οι ανεμοι θα πνεουν στα δυτικα μετριοι, στα ανατολικα ισχυροι εως πολυ ισχυροι και στο Αιγαιο τοπικα θυελλωδεις. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη πτωση κυριως στην ανατολικη Ελλαδα.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Monday, 22 July 1996 - 15:52:29