Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 20)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1996 Μεσιστιες κυματισαν σημερα οι σημαιες στην ελευθερη Κυπρο, καθως συμπληρωνονται 22 χρονια απο την τουρκικη εισβολη. Τη βαρβαρη τουρκικη εισβολη καταδικασε ο κυπριακος λαος με συγκεντρωση στο οδοφραγμα του ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΛΑΣ, οπου ανανεωσε τον ορκο του για συνεχιση του αγωνα. Την κατεχομενη Κυπρο επισκεφθηκε ο Τουρκος πρωθυπουργος Νετσμετιν Ερμπακαν, για να παραστει στις εκδηλωσεις στο ψευδοκρατος. Στην Αθηνα, ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης σε μηνυμα του τονιζει οτι η Ελλαδα θα συνεχισει την αμεριστη βοηθεια και ενισχυση της προς την κυβερνηση της Λευκωσιας και τον κυπριακο ελληνισμο, μεχρι την τελικη δικαιωση.

Δεν αναφερθηκαν ζημιες απο την πολυ ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους εξι βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, που σημειωθηκε τα ξημερωματα στη θαλασσια περιοχη μεταξυ Ροδου και Καρπαθου. Οι κατοικοι των νησιων αντιμετωπισαν με ψυχραιμια το σεισμο, ενω οι επιστημονες χαρακτηριζουν κρισιμο το προσεχες 24ωρο, ως προς την εξελιξη του φαινομενου και προτεινουν στους κατοικους να αποφυγουν παλαια κτιρια.

Την πιο μεγαλη μαχη για τη ζωη της δινει η Αλικη Βουγιουκλακη, καθως, ανημερα των γενεθλιων της, η κατασταση της υγειας της παρουσιασε επιδεινωση. Στο λακωνικο ιατρικο ανακοινωθεν αναφερεται οτι η κατασταση της υγειας της, συνεχιζει να ειναι κρισιμη. Ο προσωπικος της γιατρος Γιαννης Μπαντουβας εκανε λογο για επιδεινωση στην υγεια της δημοφιλους ηθοποιου και χαρακτηρισε καθοριστικο το προσεχες 24ωρο, καθως, οπως τονισε, θα φανει αν θα υπερισχυσει η αντιδραση του οργανισμου και η φαρμακευτικη αγωγη, η η ασθενεια.

Νεα επιθεση κατα των διαπλεκομενων συμφεροντων, τα οποια χαρακτηρισε πολυμορφα, εξαπελυσε απο την Καρυστο ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας κανοντας λογο για κυκλωματα που νεμονται τα πακετα Ντελορ. Ο κ. Εβερτ επανελαβε πως οταν το κομμα του γινει κυβερνηση θα βαλει φραγμο στο κλεψιμο του μοχθου του ελληνικου λαου. Ο κ. Εβερτ χαρακτηρισε επισης ηττα της ελληνικης εξωτερικης πολιτικης την αρση του βετο για τη χρηματοδοτηση της Τουρκιας απο το προγραμμα ΜΕΔΑ.

Σε δημοσκοπηση που εγινε μετα το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ, απο την εταιρια ΠΡΨ για λογαριασμο της εφημεριδας ΤΑ ΝΕΑ, προκυπτει σημαντικη αυξηση της δημοτικοτητας του Κωστα Σημιτη, ο οποιος ειναι πρωτος μεταξυ των πολιτικων αρχηγων και ακολουθουν οι Κωνσταντοπουλος, Τσοβολας, Σαμαρας, Αλεκα Παπαρηγα και ο Μιλτιαδης Εβερτ.

Νεα σοβαροτατα επεισοδια εγιναν στο λιμανι του Ναυπλιου με αφορμη την προσεγγιση του γνωστου κρουαζιεροπλοιου, ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ για το οποιο διαμαρτυρονται λιμενεργατες, επειδη παραβιαζει το καμποταζ. Λιμενεργατες που προσπαθουσαν να εμποδισουν την αποβιβαση των χιλιων περιπου τουριστων, συγκρουσθηκαν με ειδικες δυναμεις του Λιμενικου και ανδρες των ΜΑΤ. Τελικα οι τουριστες αποβιβαστηκαν, ενω το ΚΚΕ κατηγορει την κυβερνηση για αντιδημοκρατικο κατηφορο και αυταρχισμο.

Εικοσιεννεα Κουρδοι λαθρομεταναστες εντοπισθηκαν στο επιβατηγο πλοιο ΑΡΕΤΟΥΣΑ, το οποιο εκτελουσε το δρομολογιο Πατρα-Αγκονα. Οι λαθρομεταναστες ηταν κρυμμενοι σε φορτηγο αυτοκινητο ιδιοκτησιας του Πανελληνιου Κεντρου Οικολογικων Ερευνων, το οποιο κατασχεθηκε.

Μια συντομη ματια στις εξωτερικες ειδησεις Αποκλειουν οι αμερικανοι εμπειρογνωμονες, το ενδεχομενο να οφειλεται σε μηχανικη βλαβη η αλλη ανωμαλια, η πτωση του Μποινγκ της ΤΩΑ. Το ΦΒΙ διεψευσε τις φημες οτι Λευκος Οικος ασκησε πιεσεις για να μην ελθουν στη δημοσιοτητα πληροφοριες για την παρουσια βομβας στο αεροπλανο, ωστε να μην διαταραχθει η εναρξη των Ολυμπιακων Αγωνων. Απο την πλευρα του το Στειτ Ντιπαρντμεντ διεψευσε πληροφορια αμερικανικου τηλεοποτικου δικτυου, οτι ενας Λιβανεζος γνωστος τρομοκρατης προσπαθησε, χωρις επιτυχια, να επιβιβασθει στην Αθηνα στο μοιραιο Μποινγκ.

Συντονισμενη επιθεση εξαπελυσαν το πυροβολικο και το πεζικο των ρωσικων δυναμεων το μεσημερι στην ορεινη Τσετσενια, μετα τον θανασιμο τραυματισμο πεντε ρωσων στρατιωτων οταν το θωρακισμενο οχημα που επεβαιναν προσεκρουσε σε ναρκη στο Μπασι - Γιουρτ της Τσετσενιας.

Πεντε ανθρωποι σκοτωθηκαν και 30 τραυματισθηκαν, εκ των οποιων οι πεντε σοβαρα, απο εκρηξη που διελυσε ενα καφενειο στην πολη Κολεα, 30 χιλιομετρα δυτικα του Αλγεριου. Ισχυρη εκρηξη σημειωθηκε και σε κτιριο του κεντρου της Μασσαλιας τραυματιζοντας δεκα πεντε ανθρωπους, ενω δυο αγνοουνται.

Τουλαχιστον 800 στρατιωτες της Σρι Λανκα σκοτωσαν ανταρτες Ταμιλ κατα τη διαρκεια επιθεσης σε στρατοπεδο στη νοτιανατολικη περιοχη της χωρας, ανακοινωσε σημερα ο ραδιοφωνικος σταθμος των ανταρτων, ενω παραλληλα σκοτωθηκαν και 120 ανταρτες κατα την επιχειρηση, που αν επιβεβαιωθει θα ειναι το μεγαλυτερο πληγμα που καταφερουν οι ανταρτες εναντιον των κυβερνητικων δυναμεων

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με αναμετρησεις σε 14 αθληματα αρχισε το αγωνιστικο μερος της πρωτης ημερας των Ολυμπικων αγωνων. Μεγαλες μαχες στα περισοτερα απο αυτα και φυσικα το επικεντρο βρισκεται στην κολυμβηση, οπου θα εχουμε τεσσερις τελικους και θα δοθουν ισαριθμα χρυσα μεταλλια. Ηδη αρχισε ο χορος καταρριψης των παγκοσμιων ρεκορ. Την πρωτη μεγαλη επιδοση εκανε ο Βελγος πρωταθλητης της κολυμβησης Φεντερικ Ντεμπουργκρεβ, που κατερριψε το παγκοσμιο ρεκορ στα 100 μετρα προσθιο, με 1 λεπτο και 60 εκατοστα.

Απο Ελληνικης πλευρας, το ενδιαφερον συγκεντρωνει η πρωτη συναντηση της Εθνικης μας ομαδας μπασκετ ανδρων με την αντιστοιχη της Γιουγκοσλαβιας, στις 7 το απογευμα, αλλα και του εθνικου μας συγκροτηματος του πολο, με την Κροατια, στις 10 το βραδυ. Πρωτος Ελληνας αθλητης που θα αγωνισθει στους Αγωνες ειναι ο πρωταθλητης μας της ενοργανης γυμναστικης, Γιαννης Μελισσανιδης.

Ακομη, αγωνιζονται ο Χαρης Παπαιωαννου στα προκριματικα των 95 κιλων στο Τζουντο, στα προκριματικα της Ελληνορωμαικης παλης οι Γιαννης Αγκατζανιαν (48 κ) και Δημητρης Ελγκιαν (57 κ), στα προκριματικα της κολυμβησης ο Δημητρης Μαγγανας (200 μετρα ελευθερο), η Τονια Μαχαιρα (100 μετρα ελευθερο) και η Κατερινα Σαρακατσανη (400 μετρα μικτη), στην πυγμαχια (αναλογα με την κληρωση) οι Τιγκραν Ουζλιαν (57 κ) και Αγαθαγγελος Τσιριπιδης (54 κ) και στα προκριματικα της σκοποβολης ο Μιχαλης Ελπικιδης (Τραπ).

Τον πρωτο του φιλικο αγωνα για την φετινη περιοδο, δινει σημερα στην Αυστρια ο Ολυμπιακος αντιμετωπιζοντας την Τιρολ του Ινσμπουργκ. Το παιχνιδι αναμενεται με ιδιαιτερο ενδιαφερον απο τους ερυθρολευκους αφου η Τιρολ στο περσινο πρωταθλημα της Αυστριας κατεκτησε την τριτη θεση, πισω απο την Ραπιντ Βιεννης και την Στουρμ Γκρατς.

Ικανοποιημενος παρουσιαστηκε ο προπονητης της ΑΕΚ, Πετρος Ραβουσης, απο το πρωτο φιλικο αγωνα της ομαδας του στην Ελβετια, οπου νικησε 10-1 την ερασιτεχνικη Βολεν. Οι παικτες μου ειχαν καλη αποδοση παρ' οτι ηταν το πρωτο φιλικο παιχνιδι τους και εδειξαν, πως βρισκονται στον σωστο δρομο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η μικρη εξασθενηση των βοριαδων στο Αιγαιο και οι τοπικες βροχες στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου, ο οποιος στην υπολοιπη χωρα θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι στα δυτικα ασθενεις και στ'ανατολικα μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 17 με 30 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 21 με 34 και στα νησια 22 με 30. Λιγη συννεφια το απογευμα, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 23 με 33 θα εχει αυριο η Αθηνα. Στη Θεσσαλονικη ενδεχεται να σημειωθει βροχη η καταιγιδα και το θερμομετρο θα δειξει 19 με 30
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Saturday, 20 July 1996 - 18:12:15