Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 15)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1996

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η Ελλαδα αποφασισε να αρει τις επιφυλαξεις της στην υλοποιηση του μεσογειακου προγραμματος ΜΕΔΑ, αφου προηγουμενως ικανοποιηθηκαν οι οροι και οι προυποθεσεις που ειχε θεσει. Στο σημερινο συμβουλιο υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης, στις Βρυξελλες, ο κ. Θεοδωρος Παγκαλος δεχθηκε πιεσεις απο τους Ευρωπαιους εταιρους μας, αλλα επεμεινε στην ικανοποιηση των ορων που εχει θεσει η ελληνικη πλευρα. Ετσι, οι 15 της Κοινοτητας προχωρησαν σε τροποποιηση του κανονισμου και εξεδωσαν κοινη δηλωση, στην οποια γινεται αναφορα στις σχεσεις καλης γειτονιας της Τουρκιας, στο σεβασμο του Διεθνους Δικαιου, στην επιλυση των διαφορων στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης, καθως και στην αποφυγη χρησης βιας η απειλη χρησης βιας. Παραλληλα, το Συμβουλιο των Υπουργων Εξωτερικων δεσμευεται να καλεσει την Τουρκια να αποδεχθει τους ορους αυτους, ωστε να προχωρησει η χρηματοδοτηση του προγραμματος. Στο πλαισιο αυτο η ιρλανδικη προεδρια θα εχει συναντηση, την προσεχη Τεταρτη, με την υπουργο Εξωτερικων της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, απο την οποια θα ζητησει συγκεκριμενες απαντησεις. Ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος εξεφρασε την ικανοποιηση του για την εξελιξη στο σημερινο συμβουλιο.

Τα ελληνοτουρκικα θα ειναι στο επικεντρο των επαφων που θα εχει με την ελληνικη κυβερνηση, η Αμερικανιδα πρεσβειρα στα Ηνωμενα Εθνη, Μαντλιν Ολμπραιτ, που φθανει αυριο στην Αθηνα και την Τεταρτη θα συναντηθει με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη. Η κυρια Ολμπραιτ, που συνοδευεται και απο τον ειδικο απεσταλμενο του Μπιλ Κλιντον στην Κυπρο κ. Μπιτι, θα επισκεφθει στη συνεχεια τη Λευκωσια και την Αγκυρα.

Στην περιοχη του Εβρου βρισκονται απο το απογευμα οι κοινοτικοι εμπειρογνωμονες, για να εξετασουν επι τοπου την κατασταση που εχει δημιουργηθει με τα κρουσματα αφθωδους πυρετου που εκδηλωθηκαν σε κοπαδια αιγοπροβατων και βοοειδων. Οι κοινοτικοι ενημερωθηκαν το πρωι απο τον υφυπουργο Γεωργιας Αποστολο Φωτιαδη για τα μετρα που εχουν ληφθει απο ελληνικης πλευρας. Ο κ. Φωτιαδης ανακοινωσε οτι ελαβε το πρασινο φως για τη θανατωση 4. 000 βοοειδων και 3. 000 αιγοπροβατων στο Δελτα του Εβρου, προκειμενου να αντιμετωπισθει η ασθενεια. Η οικονομικη επιπτωση υπολογιζεται σε 1,5 δις δρχ και οι κτηνοτροφοι θα αποζημιωθουν πληρως. Οι κτηνιατριακες υπηρεσιες βρισκονται σε συναγερμο και παρακολουθουν απο κοντα την εξελιξη της ασθενειας, η οποια οπως εκτιμουν ειναι εισαγομενη απο την Τουρκια. Η κυβερνηση θα ζητησει απο την Κομισιον να λαβει τοπικη μορφη η καραντινα, για οκτω μερες, που εχει επιβληθει στις εξαγωγες ελληνικων κρεατων και γαλακτοκομικων προιοντων. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε υπερβολικη, αδικη και σκληρη την απαγορευση των εξαγωγων. Για ανιση και αδικη μεταχειριση της χωρας μας εκαναν λογο η Πολιτικη Ανοιξη και ο Συνασπισμος.

Αποστασεις απο τον υπουργο Εθνικης Αμυνας πηρε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, σχετικα με συνεντευξη του κ. Αρσενη, που υποστηριζε οτι η κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ εχουν αποξενωθει απο τα λαικα στρωματα.Ο εκπροσωπος, αφου σημειωσε πως ο κ. Αρσενης εκφραζει τις αποψεις του οπως το επραττε παντα, τονισε οτι η κυβερνηση οχι μονο δεν αισθανεται αποξενωμενη, αλλα αντιθετα αναβαθμισμενη. Στην αποστροφη του κ. Αρσενη οτι συνιστα αποκλεισμο η μη συμμετοχη του στην Πολιτικη Γραμματεια, ο κ. Ρεππας τονισε οτι το οργανο συγκροτηθηκε συμφωνα με το καταστατικο με κριτηρια που ειχαν διαμορφωθει απο τον πρωθυπουργο και τα οποια ειναι απροσωπα και αντικειμενικα ωστε να μην επιτρεπει την εξαγωγη συμπερασματων περι ηθελημενων μεροληπτικων επιλογων. Συζητηση εγινε στο πρεσς ροομ και με αφορμη το ενδεχομενο διαλογου του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερα. Ο κ. Ρεππας χαρακτηρισε ειλικρινεστατη τη δηλωση της Βασως Παπανδρεου, διευκρινιζοντας ομως οτι εξεφρασε θεση και οχι ειλημμενη αποφαση.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος εξαπελυσε δριμυτατη επιθεση στον προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, τον οποιο χαρακτηρισε εκλογομανη, που συνεχιζει τις ανακολουθιες και τις αντιφασεις του κι οτι αυτο που απομενει ειναι να δουμε αν θ'αντεξει και δεν θα πεσει υπο το βαρος της διαχρονικης αυτοπαγιδευσης του. Ο κ. Ρεππας προσθεσε οτι ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης εχει ξεπερασει προ πολλου τα ορια της αξιοπιστιας, ενω για τη δηλωση του οτι θα σχηματισει κυβερνηση ελικοπτερων, τονισε οτι η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ παραμενει προσγειωμενη στα προβληματα του τοπου. Η Νεα Δημοκρατια απαντησε πως η κυβερνηση μπροστα στην παντελη ελλειψη μελλοντικης προοπτικης, θα επιχειρησει τη ματαιη γι'αυτην προωρη προσφυγη στις καλπες. Κατα των προωρων εκλογων, τις οποιες μαλιστα χαρακτηρισε καταστροφικες για την οικονομια ταχθηκε ο Γιαννος Παπαντωνιου, ο οποιος σε συνεντευξη του στα ΝΕΑ προαναγγελει αυξησεις μισθων και συνταξεων το 1997 πανω απο τον πληθωρισμο, παντα μεσα στα ορια αντοχης της οικονομιας και αυξησεις μικροτερες του πληθωρισμου στα τιμολογια των ΔΕΚΟ.

Εικοσιδυο χρονια συμπληρωθηκαν σημερα απο το προδοτικο πραξικοπημα στην Κυπρο, που ανοιξε την πορτα στην εισβολη του Αττιλα. Το πρωι τελεστηκε στη Λευκωσια επισημο μνημοσυνο των πεσοντων στον καθεδρικο ναο και στη συνεχεια, πραγματοποιηθηκε ειδικη συνεδριαση της Βουλης των αντιπροσωπων οπου καταδικαστηκε το πραξικοπημα και η εισβολη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναζωπυρωνονται τα σεναρια στη Μοσχα για επιδεινωση της υγειας του προεδρου Μπορις Γιελτσιν, μετα την ματαιωση της προγραμματισμενης για σημερα συναντησης με τον αντιπροεδρο των Ηνωμενων Πολιτειων, Αλ Γκορ. Ο υπευθυνος του Κρεμλινου, Σεργκει Μεντβεντεβ, προκειμενου να διασκεδασει τις φημες δηλωσε οτι ο Γιελτσιν αποσυρθηκε για δυο εβδομαδες σε σανατοριο του μοσχοβιτικου προαστειου, Μπαρβικα, καθοτι ειναι πολυ κουρασμενος, αλλα οχι αρρωστος και οτι η συναντηση με τον κ. Γκορ θα πραγματοποιηθει αυριο εκει. Αισθηση ομως προκαλεσε και το γεγονος οτι νεος προσωπαρχης στο Κρεμλινο τοποθετηθηκε ο πρωην αντιπροεδρος της κυβερνησης που ειχε επεξεργαστει το προγραμμα ιδιωτικοποιησεων, Ανατολι Τσουμπαις. Ο Τσουμπαις διαδεχεται τον σκληροπυρηνικο Νικολαι Γεγκοροφ, εγκατελειψε την κυβερνηση τον Ιανουαριο.

Οι Ηνωμενες Πολιτειες ανακοινωσαν την καταργηση των ειδικων δασμων στα τροφιμα και τα ποτα που προερχονται απο την Ευρωπαικη Ενωση. Οι δασμοι αυτοι ειχαν επιβληθει πριν απο δεκα χρονια σε αντιποινα της αποφασης της Ευρωπαικης Ενωσης να απαγορευσει τις εισαγωγες βοδινου κρεατος στο οποιο ειχαν χρησιμοποιηθει ορμονες.

Μαζικες συλληψεις πραγματοποιησε η βρετανικη αστυνομια στο νοτιο Λονδινο υποπτων για τρομοκρατικη δραση, ενω κατασχεθηκε μεγαλη ποσοτητα υλικων για την κατασκευη βομβων. Η αστυνομικη αυτη επιχειρηση που πραγματοποιηθηκε απο την αντιτρομοκρατικη υπηρεσια της Σκοτλαντ Γιαρντ, διεξηχθη μια μερα μετα την πρωτη εκρηξη βομβας στη βορεια Ιρλανδια σε διαστημα δυο ετων, τραυματιζοντας επτα ατομα.

Ενας νεος επικινδυνος ιος που δρα στο Ιντερνετ, απειλει να ακινητοποιησει ηλεκτρονικους υπολογιστες και να σβησει το περιεχομενο του σκληρου τους δισκου. Αυτο αναφερει γερμανικο περιοδικο και στη Βονη, το υπουργειο για την Ασφαλεια της Τεχνολογιας και της Πληροφορικης επιβεβαιωσε την πληροφορια, ζητησε ομως απο τους χρηστες των ηλεκτρονικων υπολογιστων να μην πανικοβληθουν, καθως ο ιος δεν ειναι ευρεως διαδεδομενος.

Στο επικεντρο της διαμαχης για το κουρδικο προβλημα βρισκεται απο σημερα και για τεσσερις μερες η ιταλικη πρωτευουσα, καθως συνερχεται σε αυτην το εξοριστο κοινοβουλιο του Κουρδισταν προκαλωντας ουκ ολιγα προβληματα στην ιταλικη κυβερνηση. Η πρωτοβουλια φιλοξενιας ανηκει στην περιφερεια της Ρωμης και οχι στο υπουργειο Εξωτερικων, το οποιο επειτα απο διαμαρτυριες της Τουρκιας εσπευσε, την τελευταια στιγμη ανεπιτυχως, να εμποδισει τις εργασιες.

Μεταξυ δυο αντιμαχομενων πυρων βρισκεται ο πρωην προεδρος των Σερβων της Βοσνιας, Ραντοβαν Καρατζιτς. Ο αρχηγος της αποστολης του ΟΑΣΕ στην περιοχη, δηλωσε οτι εαν δεν απομακρυνθει απο την εξουσια εως το τελος της εβδομαδας, το κομμα του θα αποκλεισθει απο τις προγραμματισμενες για τις 14 Σεπτεμβριου εκλογες. Απο την πλευρα του, ο αρχηγος της αστυνομιας στο Παλε διατυπωσε απειλες εναντιον των δυναμεων του ΝΑΤΟ και της αστυνομιας του ΟΗΕ, στην περιπτωση που δυτικες δυναμεις επιχειρησουν να συλλαβουν τον Καρατζιτς.

Σε κατασταση επιφυλακης βρισκονται οι υγειονομικες αρχες στην πολη Σακαι της δυτικης Ιαπωνιας, καθως καταβαλουν επιπονες προσπαθειες για να σταματησουν της διαδοση της μολυνσης που προκαλει μαζικες δηλητηριασεις μαθητων. Ηδη 3. 000 παιδια εχουν προσβληθει απο δηλητηριαση ενω και τα 92 δημοτικα σχολεια της περιφερειας εχουν κλεισει. Ελεγχοι απεδειξαν οτι η λοιμωξη οφειλεται στα σχολικα γευματα στα οποια περιλαμβανεται αψητο χελι με σαλτσα και σουπα.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δριμυτατη επιθεση κατα ανωτερων στελεχων του ΕΟΤ, για εμπλοκη τους σε κυκλωματα που νομιμοποιουν αυθαιρετα κτισματα σε παραλιες, δεν αξιοποιουν την περιουσια του οργανισμου και προβαινουν σε παρανομες ανανεωσεις συμβασεων, εξαπελυσε η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου, η οποια παραδεχθηκε πως η φετινη τουριστικη περιοδος δεν ειναι η καλυτερη, αλλα καλεσε αντιπολιτευση και τουριστικους παραγοντες να μη συναγωνιζονται σε απαισιοδοξια. Η υπουργος σημειωσε επισης οτι τελειωσε η περιοδος του ευκολου και μαζικου τουρισμου για την Ελλαδα και θα πρεπει κρατος και ιδιωτες να φροντισουν για την ανοδο της ποιοτητας του ελληνικου τουριστικου προιοντος και να παταχθουν τα φαινομενα αισχροκερδειας σε βαρος των τουριστων. Το μεσημερι πραγματοποιηθηκε συναντηση του υφυπουργου Αναπτυξης με εκπροσωπους των μεγαλων εταιριων αναψυκτικων, χυμων και εμφιαλωμενου νερου και συζητησαν θεματα που αφορουν την παταξη της αισχροκερδειας, με την αναγραφη ενδεικτικης τιμης λιανικης πωλησης στα εν λογω προιοντα.

Διαδοχικες συναντησεις με τον υπουργο Παιδειας Γιωργο Παπανδρεου και τη γραμματεα της Νεολαιας ΠΑΣΟΚ, Τονια Αντωνιου, ειχε ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης. Ο κ. Παπανδρεου δηλωσε συμφωνος με τις οργανωτικες αλλαγες στο ΠΑΣΟΚ που προωθει ο κ. Σημιτης, προσθετοντας οτι με τον πρωθυπουργο συζητησαν κομματικα ζητηματα και θεματα παιδειας, αλλα οχι και θεματα που αφορουν ανασχηματισμο και προωρες εκλογες.

Υπο ελεγχο τεθηκε η μεγαλη πυρκαγια στη Μανδρα Αττικης η οποια εκαψε εκατονταδες στρεμματα πευκοδασους και απειλησε κατοικημενες περιοχες. Στην περιοχη παραμενουν σε επιφυλακη ισχυρες επιγειες δυναμεις κατασβεσης. Ο υπουργος Γεωργιας, Στεφανος Τζουμακας, εκανε λογο για οργανωμενο σχεδιο εμπρηστων που ξεφευγει απο τα συνηθισμενα. Για σημερα στο χαρτη που εκδιδει καθημερινα η Γενικη Γραμματεια Δασων, στις ζωνες υψηλου κινδυνου περιλαμβανεται η Αττικη, η Ευβοια, η Μαγνησια, η Θεσπρωτια, ολα τα νησια του Αιγαιου, η Κρητη, και σχεδον ολη η Πελοπονησο. Την ενισχυση της αντιπυρικης προστασιας της Κρητης με δυο πυροσβεστικα αεροσκαφη Καναντερ, ανακοινωσε στο Ηρακλειο ο γενικος γραμαμτεας Δασων, Γιαννης Σμπωκος. Παραλληλα, ο κ. Σμπωκος δηλωσε οτι ο μεγαλυτερος εμπρηστης ειναι η αμελεια.

Βαρυς ο φορος αιματος στην ασφαλτο, το πρωι, αφου πεντε ατομα εχασαν τη ζωη τους και 3 τραυματιστηκαν σοβαρα σε δυο τροχαια δυστυχηματα στην περιοχη της Λαμιας. Λιγο μετα τις 7 το πρωι, λευκο Σιτροεν με οδηγο τον 55χρονο Γεωργιο Ταχριλντζιδη απο την Αθηνα και κατευθυνση απο Λαρισα προς Λαμια, περασε στο αντιθετο ρευμα κυκλοφοριας και συγκρουστηκε μετωπικα με φορτηγο μαρκας Φολκς Βαγκεν, που οδηγουσε ο 49χρονος Ευαγγελος Λαγος, απο τον Πειραια. Απο τα συντριμμια ανασυρθηκαν νεκροι, ο Γεωργιος Ταχριλντζιδης, η μητερα του Ευγενια, 85 χρονων και η 70χρονη Ουρανια Κουλακμανιδου, κατοικοι Αθηνων. Σοβαρα τραυματιστηκαν ο οδηγος του φορτηγου Ευαγγελος Λαγος και ο συνεπιβατης του Ευαγγελος Κυριτσης, 38 χρονων, οι οποιοι μεταφερθηκαν στη Λαμια και στη συνεχεια, λογω της σοβαρης καταστασης τους, σην Αθηνα. Μιαμιση ωρα αργοτερα, στο 198 χλμ. της εθνικης οδου Αθηνων- Λαμιας, στη διασταυρωση Μενδενιτσας, ο ιερομοναχος Παναγιωτης Μαλουχος, 64 χρονων, απο την Αναβρα Φθιωτιδας, προσπαθησε να εξελθει στην εθνικη οδο και να περασει στο αντιθετο ρευμα, με αποτελεσμα το αγροτικο αυτοκινητο που οδηγουσε να συγκρουστει με μοτοσυκλετα. Απο τη συγκρουση τραυματιστηκε θανασιμα ο οδηγος της μοτοσυκλετας Θεοδοσης Μποτιδης,28 χρονων φοιτητης απο την Αθηνα ενω η συνεπιβατης του Ευθυμια Βερβερογλου, 21 χρονων, σπουδαστρια ΤΕΙ Αθηνας, υπεκυψε στα τραυματα της, κατα την μεταφορα της στο νοσοκομειο Λαμιας.

Οι δυο γιοι του παιδοκτονου, Αποστολου Κοσμα, κατεθεσαν σημερα στην ανακριτρια Αικατερινη Παπαθεοδωρου, που διενεργει την κυρια ανακριση της πολυκροτης υποθεσης. Πρωτος, εξετασθηκε ο 19χρονος Σταυρος Κοσμας, ο οποιος ειπε οτι δεν γνωριζε τις προθεσεις του πατερα του. Στη συνεχεια κατεθεσε ο Κωστας Κοσμας, ο οποιος, συμφωνα με πληροφοριες, ειπε οτι λυπαται και ποναει για τον αδελφο ο οποιος ηταν αρρωστος και επαιρνε φαρμακα αλλα κατανοει και τη θεση στην οποια βρεθηκε ο πατερας του. Και τα δυο αδελφια του θυματος μετα την εξοδο τους απο το ανακριτικο γραφειο αρνηθηκαν να κανουν δηλωσεις.

Ποινικη διωξη ασκηθηκε κατα των οδηγων των τριων φορτηγων καθως και των 62 ιρακινων λαθρομεταναστων που συνεληφθησαν χθες στα Κατω Πατησια, στην Αθηνα. Σημερα επροκειτο να απελαθουν και οι 20 Πακιστανοι, που συνεληφθησαν στη Μυκονο, καθως οι δουλεμποροι που τους μετεφεραν εκει, στην προσπαθεια τους να διαφυγουν, τους πεταξαν στη θαλασσα, με αποτελεσμα να πνιγουν δυο απο αυτους. Στην Κω τελος, στρατιωτικη περιπολος συνελαβε 12 Κουρδους λαθρομεταναστες, οι οποιοι αναμενεται να απελαθουν.

Ορκιστηκαν το μεσημερι ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας του Αρχιεπισκοπου Σεραφειμ και του υπουργου Παιδειας, οι μητροπολιτες Λαρισης Ιγνατιος και Ζακυνθου Χρυσοστομος. Ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου, αμεσως μετα την ορκωμοσια απαντωντας σε ερωτησεις επεσημανε οτι το υπουργειο εχει τηρησει ολα αυτα τα χρονια σταση ουδετεροτητας στη διενεξη που εχει προκυψει στους κολπους της Εκκλησιας, με αφορμη την παραμονη των Μητροπολιτων Νικοδημου στο Επισκοπιο της Αττικης και Θεολογου στη Λαρισα. Εξεφρασε μαλιστα την ελπιδα οτι θα επελθει ηρεμια στο Εκκλησιαστικο.

Στον εφετη ειδικο ανακριτη Γεωργιο Ναυπλιωτη που διενεργει την κυρια ανακριση για την υποθεση των ψηφιακων παροχων στον ΟΤΕ απο τις εταιριες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ κληθηκε σημερα και εξετασθηκε ως μαρτυς ο βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας, Αριστειδης Τσιπλακος. Την προσεχη Παρασκευη, συμφωνα με τις υπαρχουσες πληροφοριες θα καταθεσει ως μαρτυρας ο πρωην πρωθυπουργος κ. Κωνσταντινος Μητσοτακης.

Εικοσιδυο χρονια συμπληρωθηκαν σημερα απο το προδοτικο πραξικοπημα στην Κυπρο, που ανοιξε την πορτα στην εισβολη του Αττιλα. Το πρωι τελεστηκε στη Λευκωσια επισημο μνημοσυνο των πεσοντων στον καθεδρικο ναο και στη συνεχεια, πραγματοποιηθηκε ειδικη συνεδριαση της Βουλης των αντιπροσωπων οπου καταδικαστηκε το πραξικοπημα και η εισβολη.

Σε απεργια πεινας και καθιστικη διαμαρτυρια προχωρησαν σημερα οι απολυμενοι υπαλληλοι της Πολεμικης Αεροποριας στην πρωην Αμερικανικη Βαση Γουρνων, ζητωντας την απορροφηση τους στο δημοσιο τομεα και την εφαρμογη των δικαστικων αποφασεων Ανωτατων Δικαστηριων σχετικα με τις αποζημιωσεις τους. Ο προεδρος του Συλλογου, κ. Ιερωνυμακης, δηλωσε οτι εδω και τρια χρονια ο ιδιος και οι συναδελφοι του εμπαιζονται. Τους απεργους επισκεφθηκε ο Νομαρχης Ηρακλειου κ. Γιαννης Γαρεφαλλακης και δηλωσε οτι συμπαραστεκεται στην ικανοποιηση των αιτηματων τους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολυ δυνατη προετοιμασια, η οποια περιλαμβανει και δεκα φιλικους αγωνες θα κανει η ποδοσφαιρικη ομαδα του Παναθηναικου, ενοψει της πρωτης συναντησης της με τη νορβηγικη Ροζενμποργκ, για το Τσαμπιονς- Λιγκ, που θα γινει 7 Αυγουστου στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας, αλλα και της νεας σεζον γενικοτερα. Τα 9 φιλικα των πρασινων θα διεξαχθουν στην Ιταλια και το δεκατο την 1η Αυγουστου στην Αθηνα.

Ως Ελληνες ειναι πολυ πιθανο να αγωνιζονται απο το Δεκεμβριο, οι δυο Πολωνοι ποδοσφαιριστες του Παναθηναικου, Βαντσικ και Βαζεχα, αφου κατεθεσαν αιτηση για αποκτηση της ελληνικης υπηκοοτητας. Στο μεταξυ, σημερα η αυριο αναμενεται να ξεκαθαρισει το θεμα της τιμωριας η οχι του Χουαν Χοσε Μπορελι απο τη ΦΙΦΑ, λογω της υπογραφης συμβολαιων, στον Παναθηναικο και στην ισπανικη Οβιεδο.

Αναχωρησε το πρωι για τη Γερμανια και το αθλητικο κεντρο Τεγκερνζε, η ομαδα ποδοσφαιρου του Ολυμπιακου, η οποια θα πραγματοποιησει εκει το βασικο σταδιο της προετοιμασιας της, ενοψει των υποχρεωσεων της σε Ελλαδα και Ευρωπη τη νεα αγωνιστικη σεζον.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε υποτονικο κλιμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες της σημερινης συνεδριασης του Χρηματιστηριου. Ο γενικος δεικτης τιμων υποχωρησε στις 905,93 μοναδες, μειωμενος κατα 0,49%, πτωση η οποια οφειλεται στην αποκοπη μερισματων απο μετοχες 13 εταιριων. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε χαμηλα επιπεδα, φθανοντας τα 4,4 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 1,13% (λογω της αποκοπης μερισματος 750 δρχ. απο την Εμπορικη), Ασφαλειες πτωση 0,27%, Ληζινγκ ανοδος 0,31%, Επενδυσεις πτωση 0,27%, Κατασκευες ανοδος 0,30%, Βιομηχανιες ανοδος 0,02%, Διαφορες ανοδος 0,11%, Συμμετοχων ανοδος 0,83%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με απωβλειες 0,29%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα εκτος απο τα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα, οπου ενδεχεται να σημειωθουν τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι στα δυτικα ασθενεις μεχρι μετριοι και στ'ανατολικα μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα στο νοτιο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 20 με 31 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 22 με 35 και στο Αιγαιο 23 με 30. Αιθριος θα ειναι ο καιρος στην Αθηνα με μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 24 με 35 βαθμους. Στη Θεσσαλονικη ενδεχεται να σημειωθει προσκαιρη βροχη το βραδυ και το θερμομετρο
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Monday, 15 July 1996 - 22:34:11