Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 14)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Μετα την οκταημερη προσωρινη επιβολη ``καραντινας`` στη χωρα μας απο την Μονιμη Κτηνιατρικη Επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης, για τα κρουσματα αφθωδους πυρετου στην περιοχη Μακρης και Δικελλων, μια αλλη γνωστη επιζωοτια, η Ευλογια των προβατων, απειλει απο χθες την κτηνοτροφια του Εβρου. Συνεργεια της Διευθυνσης Κτηνιατρικης που πραγματοπιουν εκτεταμενη επιδημιολογικη ερευνα σε ολοκληρο το Νομο Εβρου, εντοπισαν κρουσματα ευλογιας σε κτηνοτροφικη μοναδα της Κοινοτητας Καναδα της περιοχης Τριγωνου, κοντα στα Ελληνοβουλγαρικα συνορα. Συνεργεια της κτηνιατρικης υπηρεσιας θανατωσαν ηδη για προληπτικους λογους εκατο προβατα, ενω η περιοχη τεθηκε σε καραντινα. Η ευλογια των προβατων, συμφωνα με τους Ελληνες κτηνιατρους, ενδημει ιδιαιτερα στην περιοχη του Καπεταν Ανδρεεβο στα Βουλγαροτουρκικα συνορα, που απεχει περιπου 15 χιλιομετρα απο την Κοινοτητα Καναδα Εβρου.

Ο αφθωδης πυρετος εχει περιοριστει, συμφωνα με ολες τις ενδειξεις μεσα στις ζωνες προστασιας και επιτηρησης, που εκτεινονται συνολικα σε μηκος 13 χιλιομετρων, γυρω απο τις δυο εστιες, τις Κοινοτητες Μακρη και Δικελλα. Στη ζωνη προστασιας θανατωνονται ολα τα υποπτα ζωα και απολυμαινονται οι χωροι, ενω στη ζωνη επιτηρησης ελεγχονται σχολαστικα ολες οι εκτροφες. Παραλληλα απο συνεργεια της Διευθυνσης Κτηνιατρικης συνεχιζεται η επιδημιολογικη ερευνα και οι απολυμανσεις στην επιτηρουμενη ζωνη, για την περιπτωση που εκδηλωθουν και νεα κρουσματα αφθωδη πυρετου. Αυτη την εβδομαδα τις πληγεισες περιοχες του Εβρου θα επισκεφθει κλιμακιο κοινοτικων εμπειρογνωμονων και εφοσον διαπιστωθει οτι δεν υπαρχει επεκταση της νοσου η αποφαση θα μετατραπει και θα υιοθετηθουν μετρα σε περιφερειακο επιπεδο.

Ο υφυπουργος Γεωργιας Αποστολος Φωτιαδης χαρακτηρισε σκληρα και αδικαιολογητα τα μετρα εστω και με την προσωρινη μορφη που προτεινε η Κτηνιατρικη Επιτροπη. Ο Εκπροσωπος Τυπου της Πολιτικης Ανοιξης Νοτης Μαρτακης κατηγορει την κυβερνηση για ολιγωρια στη ληψη αποτελεσματικων μετρων χαρακτηριζοντας ανιση και αδικη την μεταχειριση της χωρας μας απο την Ευρωπαικη Ενωση. Το ΚΚΕ χαρακτηριζει την αποφαση ως ενα ακομα βαρυ πληγμα για την ελληνικη κτηνοτροφια τονιζοντας οτι οπως φαινεται εξυπηρετει αλλα συμφεροντα. Τελος ο Συνασπισμος θεωρει υπερβολικα αυστηρη την αποφαση εκτιμωντας οτι βασικος στοχος ειναι να πληγουν οι εξαγωγες ελληνικων τυριων και πρωταρχικα της φετας.

Εντονες πιεσεις αναμενεται να ασκηθουν στην ελληνικη αντιπροσωπεια στο αυριανο Συμβουλιο Γενικων Υποθεσεων της Ευρωπαικης Ενωσης, κυριως για την αρση του βετο στο προγραμμα ΜΕΔΑ, που προβλεπει μεταξυ αλλων τη χρηματοδοτηση της Τουρκιας. Στη συνεδριαση θα τεθει και το θεμα συγκλησης του Συμβουλιου Συνδεσης Ευρωπαικης Ενωσης - Τουρκιας. Η συζητηση αυτου του θεματος εχει περισσοτερο συμβολικη σημασια και αποτελει εμμεσως μια προσθετη μορφη πιεσης προς την ελληνικη πλευρα.

Η κυβερνηση δεν ειναι διατεθειμενη να προβει σε καμμια υποχωρηση αν δεν υπαρξουν σαφη δειγματα απο την πλευρα της Τουρκιας προς την κατευθυνση της αποκλιμακωσης της εντασης με την Ελλαδα. Οι προυποθεσεις που θετει η χωρα μας ειναι κοινη δηλωση των ``15`` για σεβασμο των Ανθρωπινων Δικαιωματων, του Διεθνους Δικαιου και των εξωτερικων συνορων της Κοινοτητας, την αναληψη πρωτοβουλιας απο την Ευρωπαικη Ενωση για τα ελληνοτουρκικα και τη θετικη ανταποκριση απο την Αγκυρα ενδεχομενως με τη μορφη καποιας δηλωσης.

Συνομιλιες με τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη και τον υπουργο Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο, θα εχουν την Τεταρτη στην Αθηνα, πρωτο σταθμο της περιοδειας τους στην περιοχη η μονιμη αντιπροσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλιν Ολμπραιτ και ο Ριτσαρντ Μπιτι, ειδικος εκπροσωπος του Προεδρου Κλιντον στο Κυπριακο. Στο επικεντρο των συνομιλιων θα ειναι οι ελληνοτουρκικες σχεσεις και το Κυπριακο. Η κυβερνηση αναμενεται μεταξυ αλλων να θεσει και τους κινδυνους, που απορρεουν απο τις μαζικες παραβιασεις του εθνικου μας εναεριου χωρου απο τουρκικα μαχητικα αεροσκαφη. Προχθες ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, δηλωσε οτι η τουρκικη απειλη εναντι των νησιων μας εχει λαβει πλεον συγκεκριμενη μορφη με εδαφικες αξιωσεις. Στη συνεχεια οι Αμερικανοι αξιωματουχοι θα επισκεφθουν διαδοχικα τη Λευκωσια και την Αγκυρα.

Με την εγκριση του σχεδιου Πολιτικης Αποφασης της Πολιτικης Γραμματειας του Συνασπισμου της Αριστερας και της Προοδου, ολοκληρωθηκαν οι εργασιες της συνοδου της Κεντρικης Πολιτικης Επιτροπης του κομματος, που ειχαν ως αντικειμενο τις πολιτικες εξελιξεις και το προγραμμα δρασης του ΣΥΝ. Το κειμενο της αποφασης θα δοθει στη δημοσιοτητα τις προσεχεις ημερες.

Στην εισηγηση του προς την Κεντρικη Πολιτικη Επιτροπη του κομματος, ο Προεδρος του κομματος, Νικος Κωνσταντοπουλος, αφησε ανοιχτο το θεμα της συνεργασιας με το ΠΑΣΟΚ και μιλησε για οριστικοποιηση του πολιτικου τοπιου και για νεα δεδομενα μετα το Συνεδριο του ΠΑΣΟΚ. Ενω ομως τα στελεχη της "Αριστερης Μεταρρυθμιστικης Προοπτικης" τασσονται υπερ του διαλογου με το ΠΑΣΟΚ, τα στελεχη του "Αριστερου Ρευματος" του Συνασπισμου αποκλειουν τις συμμαχιες με το λεγομενο νεο φιλελευθερο ΠΑΣΟΚ. Το θεμα των σχεσεων ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμου αναζωπυρωθηκε μετα απο χθεσινη δηλωση της υπουργου Αναπτυξης του ΠΑΣΟΚ Βασως Παπανδρεου για ανοιγμα του κυβερνωντος κομματος προς της ευρυτερη Αριστερα.

Ολοκληρωνει σημερα την περιοδεια του στις Κυκλαδες ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μ. Εβερτ. Ο κ. Εβερτ κατηγορησε την κυβερνηση για υποχωρητικοτητα και σε αυτην απεδωσε την συνεχως εντεινομενη τουρκικη προκλητικοτητα.

Η Γενικη Γραμματεας της Κεντρικης Επιτροπης του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, θα μιλησει το βραδυ της Τριτης σε συγκεντρωση στην πλατεια Λιονταριων στο Ηρακλειο της Κρητης.

Με καταθεσεις πολιτικων προσωπων συνεχιζονται και την ερχομενη εβδομαδα οι ανακρισεις για την υποθεση της αναθεσης του ενος εκατομμυριου ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ στις εταιριες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΙΜΕΝΣ. Μεταξυ των προσωπων που αναμενεται να εξεταστουν ειναι ο επιτιμος προεδρος της ΝΔ Κωνσταντινος Μητσοτακης και οι βουλευτες του κομματος κυριοι Τσιπλακος και Μανος.

Με πανδημα μνημοσυνα για οσους επεσαν κατα τη διαρκεια του πραξικοπηματος και εκδηλωσεις διαμαρτυριας, ο κυπριακος λαος θα καταδικασει για 22η φορα το προδοτικο πραξικοπημα που ειχε ως αποτελεσμα την τουρκικη εισβολη και κατοχη του 37% της Κυπρου. Σημερα θα πραγματοποιηθουν μνημοσυνα σ'ολες τις ελευθερες περιοχες της Κυπρου για τους πεσοντες στο πραξικοπημα. Αποκορυφωμα θα ειναι το επισημο μνημοσυνο για τους πεσοντες στο πραξικοπημα αυριο Δευτερα, στον Καθεδρικο Ναο Αγιου Ιωαννη Λευκωσιας στις 8. 30 το πρωι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκρηξη βομβας σημειωθηκε τις πρωτες πρωινες ωρες στην πολη Ενισκιλεν, της Βορειας Ιρλανδιας, με αποτελεσμα να τραυματιστουν ελαφρα περιπου 40 ατομα. Η εκρηξη, που σημειωθηκε λιγες ωρες μονο πριν την εκκληση του ΙΡΑ προς τους Καθολικους Εθνικιστες για να παραμεινουν ηρεμοι, σημειωθηκε σε παγιδευμενο αυτοκινητο εξω απο ξενοδοχειο και ειχε προηγηθει προειδοποιητικο τηλεφωνημα. Μεχρι στιγμης δεν εχει γινει αναληψη ευθυνης για την εκρηξη. Την ιδια ωρα συνεχιστηκαν οι συγκρουσεις αναμεσα σε νεαρους Καθολικους διαδηλωτες και αστυνομικους στο Λοντοντερυ και το Μπελφαστ.

Ημερα δημοσιου πενθους κυρηξε για σημερα η κυβερνηση της Λιβυης μετα απο βιαιες χθεσινες συμπλοκες αναμεσα σε οπαδους αντιπαλων ποδοσφαιρικων ομαδων στην πρωτευουσα της χωρας Τριπολη, με αποτελεσμα να σκοτωθουν αρκετα ατομα, οπως μετεδωσε η λιβυκη τηλεοραση, χωρις να δωσει, ωστοσο, περισσοτερες λεπτομερειες.

Τον Ριτσαρντ Χολμπρουκ αποφασισε να στειλει η κυβερνηση των Ηνωμενων Πολιτειων την ερχομενη εβδομαδα στο Βελιγραδι για να ασκησει πιεσεις στη Σερβια να εφαρμοσει τους ορους της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον και να απομακρυνει απο την εξουσια τους σερβοβοσνιους ηγετες που κατηγορουνται για εγκληματα πολεμου, αναφερουν σε σημερινο δημοσιευμα οι "Ταιμς της Νεας Υορκης". Η εφημεριδα προσθετει οτι ο πρωην αμερικανος διπλωματης θα συναντηθει την Δευτερα με τον Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, απο τον οποιο θα ζητησει να ασκησει πιεσεις, ωστε να επιτευχθει η απομακρυνση του Ραντοβαν Καρατζιτς και του στρατηγου Ρατκο Μλανιτς, που κατηγορουνται για εγκληματα πολεμου απο το Διεθνες Δικαστηριο.

Δεκαδες νεαροι, μελη εξτρεμιστικων παλαιστινιακων οργανωσεων, συγκρουστηκαν χθες με ανδρες της παλαιστινιακης αστυνομιας στη Βηθλεεμ, οπως ανακοινωσαν αστυνομικες πηγες. Οι νεαροι, που δηλωναν μελη της ισλαμιστικης οργανωσης Χαμας, πετουσαν πετρες , φωναζαν συνθηματα εναντιον του Γιασσερ Αραφατ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ηττα με 69-67 απο την Ιταλια γνωρισε η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των εφηβων στους αγωνες του Ευρωπαικου πρωταθληματος, η τελικη φαση του οποιου γινεται στην πολη Ταρμπ της Γαλλιας. Το εθνικο μας συγκροτημα θα παιξει σημερα με την Γερμανια διεκδικωντας την 7-η θεση.

Αντιθετα η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των νεανιδων νικησε 99-66 την αντιστοιχη της Ιταλιας και σημερα θα διεκδικησει την πεμπτη θεση του Ευρωπαικου πρωταθληματος που διεξαγεται στην πολη Ζιλινα της Σλοβακιας.

Πεντε νεους υπερτυχερους ανεδειξε η χθεσινη κληρωση του ΛΟΤΤΟ που εγινε στα γραφεια του ΟΠΑΠ, αφου βρεθηκαν πεντε μονο δελτια με 6 επιτυχιες που κερδιζουν απο 70 εκατομμυρια δραχμες.

Ο τυχερος αριθμος του ΛΟΤΤΟ ειναι:

38 28 36 42 33 26

Εξαλλου στο ΠΡΟΤΟ σημειωθηκε ΤΖΑΚ-ΠΟΤ τοσο στις δυο κυριες κατηγοριες οσο και τις δυο προσθετες.

Ο Αργεντινος μεσος ποδοσφαιριστης της Ριβερ Πλειτ, Μαριανο Χουαν, υπεγραψε συμβολαιο συνεργασιας τριων χρονων με τον πρωταθλητη Ολλανδιας και φιναλιστ του τσαμπιονς λιγκ, Αγιαξ.

Η πρωταθλητρια και κυπελλουχος Αγγλιας, Μαντσεστερ Γιουναιτεντ σκοπευει να εντεινει τις προσπαθειες της για την αποκτηση του Τσεχου διεθνη μεσου ποδοσφαιριστη της Σλαβια Πραγας, Καρελ Πομπορσκι, αφου δεσμευεται με δυο ακομη χρονια συμβολαιο με την ομαδα του.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι σημερα ο καιρος και μονο στα ηπειρωτικα το απογευμα θα συνεφιασει κατα τοπους. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο πολυ ισχυροι και πιθανον θυελλωδεις. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα ηπειρωτικα απο 16 εως 33 βαθμους και στα νησια απο 21 εως 30 βαθμους Κελσιου.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Sunday, 14 July 1996 - 14:44:34